فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمود سامانی، سیدمحمود سامانی صفحه 9
    معاد و توحید، دو رکن اصلی اعتقادی در ادیان الهی اند و اعتقاد به این دو، خط فاصل فرهنگ خداپرستان و مادی ها شمرده می شود. قرآن کریم پس از ایمان به خدا، از ایمان به آخرت سخن می گوید و انکار معاد را عین گمراهی می داند و منکران آن به عذاب دردناک تهدید می کند.
    اعتقاد به معاد تقریبا با تمامی موضوع ها و مسائل مطرح در حوزه های دینی، فرهنگی، انسانی، اقتصادی و اجتماعی ارتباط و در آنها تاثیر دارد. از مهم ترین ثمره های تربیتی اعتقاد به معاد، استوارسازی سلوک انسان در این جهان، معنابخشی به زندگی و رهابخشی از پوچ گرایی است. در سایه باور به معاد، عمل به تکالیف الهی آسان می شود، چنین اعتقادی، ضامن اجرای تمام قوانین الهی و انگیزه اصلی تهذیب نفوس می باشد. در این مقاله مهم ترین آثار تربیتی اعتقاد به معاد از نگاه قرآن و متون اسلامی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: معاد، آثار معادباوری، آثار فردی، آثار اجتماعی
  • سید حمید حسینی، سید محمدعلی ایازی صفحه 35
    فرآیند تحول ارزش های اجتماعی به جهت مدیریت تغییرهای اجتماعی همواره مورد توجه جامعه شناسان و رهبران جوامع بشری بوده است. جامعه شناسان بر این باورند که با پژوهش در فرآیند دگرگونی ارزش های اجتماعی جوامع، می توان روند و چگونگی نسخ آن در گذشته و جایگزینی ارزش های اجتماعی جدید و چگونگی تغایر و تضاد آنها را بررسی کرد.
    طرح ارزش های اجتماعی از محوری ترین موضوع های نهج البلاغه است که امام علی× در بیان آن به چگونگی، زمینه ها، عوامل شکل گیری و علل شیوع و تحول آن، به ویژه در جامعه اسلامی، توجه می کند.
    مراحل فرآیند دگرگونی ارزش های اجتماعی در نهج البلاغه، عبارت است از: پیدایش، فراگیری، تثبیت و جایگزینی. همچنین دلایل عمده تحول از نگاه نهج البلاغه را می توان دین و شریعت، نظارت و مراقبت اجتماعی، حاکمان و فرمانروایان و هواهای نفسانی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، تحول ارزش ها، فرآیند ارزش ها
  • حیدرعلی رستمی صفحه 65
    قرآن کریم در بیان آموزه های اعتقادی، اخلاقی و احکام از فرهنگ زمانه نزول خویش کاملا بیگانه نیست. آیات بسیاری به نقل و طرح مؤلفه های مختلف فرهنگ زمانه اختصاص دارد، و برخی آموزه هایش نیز شباهت هایی با آن فرهنگ پیدا کرده است؛ امری که سبب شده است برخی از اثرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه سخن گویند.
    این مقاله پس از مفهوم شناسی دو واژه «فرهنگ» و «زمانه»، دلیل توجه قرآن به فرهنگ زمانه و علت طرح این فرضیه از سوی روشنفکران و مستشرقان را بررسی می کند و به این نکته می رسد که قرآن با فرهنگ زمانه چندگونه برخورد کرده است؛ بخشی از فرهنگ زمانه که آکنده از جاهلیت بود، رد و نکوهش کرده، بخشی را که با جاهلیت آمیخته بود، پیرایش نموده و بخشی را نیز که پیراسته از جاهلیت بود و ریشه در آیین های الهی پیشین داشت و یا از فطرت بیدار و عقل سالم سرچشمه می گرفت، تایید کرده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ زمانه، فرهنگ جاهلیت، اثرپذیری قرآن، شبهات مستشرقان
  • سید اسماعیل حسینی، محمد بهرامی صفحه 87
    ارزش یک مثل در جلب توجه مخاطب و تسهیل در فهم مراد متکلم گاه بیشتر از توسعه کلام است، از این رو کاربرد تمثیل در اقناع مخاطب و فن سخنوری ارزش والایی دارد.
    فلسفه مثل های قرآن تنزل مسائل بلند و بیان آنها در سطح افق فکری مردم است و نقش تاثیرگذار آن در تبیین مباحث، انکارناپذیر است؛ زیرا این فن، حقایق پیچیده را حس پذیر می کند. بر این اساس قرآن برای پایین آوردن سطح مطلب عقلی و قراردادن آن در دسترس فکر بشری، بارها از مثل استفاده کرده است.
    کاربرد تمثیل و دیگر شیوه های بیانی قرآن، از نشانه های اوج بلاغت ادبی و هنری قرآن کریم است. از سوی دیگر، می دانیم که هدف داستان ها و تمثیل های قرآنی، گزارشگری تاریخی نیست؛ بلکه پشت هر داستان و تمثیل، نتیجه ای اخلاقی و تربیتی نهفته است که مهم ترین آن دعوت به تدبر و تاثیرگذاری و در نهایت تربیت انسان است.
    کلیدواژگان: تمثیل های قرآنی، شیوه های بیانی، قصص قرآن، تصویرآفرینی
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 105
    تعبیر «نزلت» که در روایات تفسیری ذیل آیات مهدویت آمده گاهی به معنای تطبیق آیه بر مورد غیر شان نزول، گاهی به معنای تاویل و بطن آیه و گاهی نیز به معنای تفسیر آیه است.
    روایات تفسیری مهدویت در ذیل سیصد و بیست و چهار آیه آمده است. این آیات را می توان چهار دسته کرد: آیاتی که تفسیر آن در مورد مهدویت است، مثل: آیات اظهار دین (توبه / 33) و آیه رفع فتنه از جهان (انفال / 39)؛ آیاتی که بر اساس روایات تفسیری، بر مهدویت تطبیق شده است، مثل: ایام الله (ابراهیم / 5) و بقیه الله (هود / 86)؛ آیاتی که تاویل و بطن آن در مورد مهدویت است، مثل: حروف مقطعه حم، عسق (شوری / 1 و 2)؛ آیاتی که بر اساس احادیث تفسیری، مرتبط با مهدویت است، مثل: تشبیه جریان مهدویت به جریان طالوت و جالوت. (بقره / 249)از بررسی آیات و روایات این نتیجه به دست می آید که آیات و روایات تفسیری مهدویت دلالت و اعتبار یکسانی ندارند و گاه به موضوع های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی و تاریخی مهدویت اشاره دارند.
    کلیدواژگان: آیات مهدویت، روایات مهدویت، بطن، تاویل، جری و تطبیق
  • نقی غیاثی، محمد جواد هراتی صفحه 131
    «فتنه» در نهج البلاغه به معنای «آزمایش الهی» است که یکی از ضرورت های محرک بشر برای پیشرفت و موجب تحریک احساس حق جویی و حق یابی می باشد. این واژه به معنای «دورشدن جامعه از دین، و حاکمیت ارزش های غیر الهی بر جامعه» نیز می آید؛ چنان که از اوضاع حاکم بر عصر جاهلیت به عنوان فتنه یاد شده است؛ اما بیشترین مطالب نهج البلاغه درباره فتنه، مربوط به رویدادهایی است که جنبه آشوب دارد و توسط هواپرستان و بدعت گذاران در دین با آمیختن حق و باطل پدیدار می شود.
    امام علی× شکل گرفتن فتنه را پنهانی، و رشد آن را سریع می داند. ضمن تبیین ماهیت فتنه و آشکار ساختن ابعاد مختلف آن، داشتن بصیرت، وانهادن عداوت و نفرت از یکدیگر، ترک فخرفروشی، پرهیز از اقدام نابه هنگام، حفظ هشیاری و با احتیاط قدم برداشتن، پرهیز از مستی های نعمت، پیروی از رهبری صالح، و راست گویی رهبران با مردم را از عوامل مصون ماندن جامعه ها از آفت های فتنه ها معرفی می کند.
    کلیدواژگان: فتنه، حق، باطل، هوای نفس، غوغاسالاری، بصیرت
  • مهرداد ویس کرمی، سید رضا مؤدب صفحه 163
    بررسی سیر شکل گیری علم روان شناسی و جایگزینی آن با «علم النفس فلسفی» و بررسی آیاتی از قرآن کریم که ناظر به اطمینان قلبی اند، گویای این است که اگرچه آرامش روانی در بهشت به اطمینان قلبی منحل می شود؛ اما گاهی انسان مؤمن در دنیا به دلیل شرایط نامساعد اجتماعی، در عین برخورداری از اطمینان قلبی، آرامش روانی مطلوبی ندارد.
    این نکته بیانگر آن است که نباید آرامش روانی، هدف جدی در تبلیغ دین باشد و شاد یا غمگین بودن، به عنوان اوصافی برای معرفی دین مبین اسلام مورد تاکید قرار گیرد وگرنه تفاوت جوهری دین اسلام با عرفان های کاذب، مواد مخدر و داروهای روان گردان برای توده مردم در ابهام خواهد ماند.
    کلیدواژگان: آرامش روانی، اطمینان قلبی، شادی، حزن، علم النفس
|
  • Sayyed Mahmoud Samani, Ali Nasiri Page 9
    Resurrection and monotheism are two major pillers of religions belief in the Divine religions; hence conviction in them makes a divide between the cultures of theists and atheists. The Holy Quran talks of belief in the resurrection just next to belief in God. Therefore, rejection of the resurrection is the very going astray and those whodecry if will receive severe punishments.Belief in the resurrection is linked with almost ace the issues treated in religions, cultural, economic, and social walks of life. One of the most important educative effects of belief in the resurrection is strengthening his/her mystical travel in this world as well as giving meaning to life and rescuing him/her from perplexity. It is in the light of belief in theresurrection that discharging one's religions duties becomes convenient.Such a conviction guarantees implementation of all the Divine laws and acts as the triggering force of purification of souls. The discussions offered are supported by references to the Quran and Islamic texts, all to highlight the educative effect of the above-mentioned belief.
  • Sayyed Hamid Hoseyni, Sayyed Mohammadali Ayazi Page 35
    Sociologists and leaders of human communities have long paid attention to the process of the change of social values to direct social changes. Sociologists believe that this process and their substitution in the past can be studied through focusing on the process of the change of the social values of human communities. One of the most significant themes of the Nahj al-Balaghah deals with social values. The first in fallible Imam Ali touches upon the process, factors, elements, and transformation of social values, especially in the Muslim community. According to the Nahj al-Balaghah, the stages oftransformation of the social values are their origination, spread, stablization, and substitution. Their changes are due to religion and religions laws, social supervision, rulers, and people´s whims
  • Haydar Ali Rostami Page 65
    The Holy Quran is not altogether detached from the culture of its time of revelation in promulgating its doctrinal and moral teachings and religions verdicts. There are several Quranic verses that have a lot to do with the cultural components of its time of revelation; hence some of its teachings have got some similarities with the prevailing culture of the time. This phenomenon has led some people on believe that theHoly Quran was impressed by its prevailing culture. The present paper first tackles the meaning of ‘culture’ and ‘time’, the attention of the Quran, and the reason for Western scholars Orientalists, raising this issue. The Holy Quran has several ways oftackling the culture of its time: it has rebuked most of the Jahiliyyah norms and has cleansed it off. Other norms, away from Jahiliyyah ways, or rooted in man´s instinct and reasoning, have been confirmed.
  • Sayyed Ismail Hoseyni Ajdad Niyaki, Muhammad Bahrami Page 87
    Sometimes a parable is more illustrative and eloquent than elaboratin on a point in drawing the audience´s attention, Hence, use of parables is of more rhetorical value to make the audience convinced. The rationale behind Quranic parables lies in lowering sublime issues to the level of people´s understanding and their undeniableeffects. This is because this literary technique makes complex truths tangible. Hence, parables are used to make intellectual topics accessible for the public.The use of Quranic parables is but a climax of the Quranic rhetoric and artistic expression. It is also evident that the Quran pursue an aim much higher than reporting a historical event out of its stories and parables; they signify a moral and educative lesson and conclusion, the most important of which is invitation to reflection and educatingthe mankind.
  • Muhammad-Ali Rezaie Isfahani Page 105
    The term nuzilat "revealed", as used in the case of the tafsir hadiths concerned with the Quranic verses related to Mahdism, is subject to one of the following cases: application of the verse to a case other than its original case of revelation, interpretation and thesignificance of the verse, and yet used in the sense of the meaning of the verse. There are 324 verses in the Holy Quran that have received interpretations related to Mahdism. These verses can be categorized in one of the following four categories: Those related to Mahdism, e.g., proclamation of religion (9: 33), and the removal of VWULIH ILWQDK RII WKH ZRUOG WKH YHUVHV DSSOLHG WR 0DKGLVP on the basis of exegetical hadiths, e.g. the Divine days (14: 5), and WKH 'LYLQH YLFHJHUHQW WKH YHUVHV whose significance concern Mahdism, e.g., the mysterious letters Hä Mim, and `Ayn Sin Qaf (42: 1- DQG WKH YHUVHV UHODWHG WR 0DKGLVP RQ WKH EDVLV RI interpretations, e.g., Saul and Goliath (2:249). It is understood that the Mahdism – oriented verses and hadiths do not have the same validity and significance, hence they may have references to political, military, economic, and historical aspects of Mahdism.
  • Naghi Ghiyathi, Muhammadjavad Harati Page 131
    Fitna is used in the Nahj al-Balaghah in the sense of a Divine test that is one of the driving forces for the mankind to make progress as well as a factor to incite people to seek the truth. In addition, it is also used in the sense of the society's moving away from religion and the domination of non-Divine values over the community. This isinstantiated by making references to the Jahiliyyah period as a fitnacolored era. Besides, in most instances fitna refers to the turmoil's associated with making heresies in Islam and mingling the right with the wrong.According to Imam Ali, fitna develops secretly and swiftly. In addition to defining the fitna, hawing cognition, ignoring personal clashes and hatred, prevention from imprudent acts, maintaining prudence, following a trustworthy leader, and the leaders´ franknesswith their communities are regarded as ways of safeguarding the aftermaths of fitnas.
  • Mehrdad Veys-Karami, Sayyed Reza Moaddab Page 163
    A study of the development of psychology on the ruins of a formertype of psychological notion on the one hand, and a study of certainQuranic verses that concern inward certitude suggests that althoughmental tranquility will change into inward certitude in the paradise,sometimes there is no mental tranquility for a believer owing tounfitting social circumstances, despite his/her having inward certitude.This suggests that achieving mental tranquility must not be theultimate goal in religions propagations, hence sorrowfulness ordelightfulness must not be emphasized in propagating Islamic,otherwise the essential differences between Islam and falsemysticisms, the use of drugs, and so forth would remain ambiguous.