فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 28 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 62,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن اصغرپور، مجید معارف، خلیل پروینی صفحه 7
    اهل بیت (ع) بی شک و به شهادت قرائن عقلی و نقلی، قرآن ناطق و وارثان حقیقی علوم و معارف رسول خدا| به شمار می روند. در فرازهایی از روایات شیعی، اهل بیت (ع) با وصف «امیران کلام» ستوده شده اند. از آنجا که فهم معانی کلام به فهم کلمه یا کلمات وابسته است، بی تردید دقت نظر و کاوش در دیدگاه های تفسیری اهل بیت (ع) در تبیین معنا یا معانی مفردات قرآنی از اهمیت به سزایی در تفسیر قرآن برخوردار است. روش های تفسیر مفردات قرآن، متفاوت است که از آن میان، چهار روش تاویلی، توسعه یا تضییق معنا، بیان غایی و تصویری از اختصاص های روش اهل بیت (ع) در تفسیر واژگان قرآن به شمار می رود. در پژوهش حاضر ضمن تشریح هر روش، نمونه هایی از آن در میراث تفسیری اهل بیت (ع) برشمرده شده و خاستگاه قرآنی برخی از این روش ها اثبات گردیده است.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، تفسیر ادبی، تفسیر روایی، روش های تفسیری، روش اهل بیت (ع)
  • میثم دوست محمدی، رضا نوروزی صفحه 27
    آیه تطهیر یکی از بحث برانگیزترین آیات قرآن در میان مفسران فریقین است. شیعه بنابر روایات متواتر پیامبر|، مصادیق«اهل البیت» موجود در این آیه را منحصر در پیامبر|، علی، فاطمه، حسن و حسین^ می داند. اما آلوسی از مفسران اهل سنت به مقتضای سیاق آیات و برخی احادیث پیامبر(ص) دایره مصادیق «اهل البیت» را وسیع تر و شامل همسران و فرزندان و نزدیکان پیامبر| و حتی اقطاب صوفیه می داند. در این مقاله، با بررسی شرایط کاربرد سیاق در تفسیر و بررسی روایات پیامبر| از دیدگاه علمای اهل سنت، انکار انحصار مصادیق اهل بیت در اصحاب کساء مورد نقد قرار گرفته و با استفاده از احادیث صحیح موجود در منابع اهل سنت، انحصار مصادیق این آیه در اهل کساء ثابت شده است.
    کلیدواژگان: آیه 33 احزاب، آیه تطهیر، اهل بیت، آلوسی، اصحاب کساء
  • مجتبی محمدی انویق، ابوالفضل خوش منش صفحه 47
    دیدگاه مشهور درباره آیات «وانذر عشیرتک الاقربین» و «فاصدع بما تومر واعرض عن المشرکین» این است که دو آیه مزبور، اشاره به آغاز مرحله جدیدی از دعوت پیامبر اکرم| به سوی اسلام با عنوان دوره دعوت علنی دارد، بنابر این دیدگاه، پس از نزول این دو آیه، پیامبر| مامور به پایان دادن به دوره دعوت مخفی و آغاز مرحله دعوت علنی شدند. این دیدگاه، اشکال های فراوانی دارد، ازجمله اینکه روایات موید آن، افزون بر داشتن تعارض ها و تناقض های درونی، با ترتیب نزول سوره های قرآن ناسازگار است، همچنین، این دیدگاه با محتوا و مضامین آیات مزبور در سیاق جزئی و قالب سوره های شعراء و حجر و نیز با محتوای دیگر سوره های قرآن در بافت ها و سیاق های کلی تر مخالفت دارد. با در نظر گرفتن سیر تاریخی و منطقی آیات و سور قرآن این نتیجه به دست می آید که آیات مذکور کمترین ارتباطی با پایان دعوت مخفی و شروع دعوت علنی ندارد. این آیات، بعد از سال ششم بعثت نازل شده و به پیامبر| دستور داده است با وجود مشکلات و موانع بسیار در مسیر تبلیغ اسلام، قاطعانه در استمرار دعوت آشکار خود گام بردارد.
    کلیدواژگان: آیه 214 شعراء، آیه 94 حجر، دعوت مخفی، دعوت علنی
  • مهناز عباسی، فریده بهرامی صفحه 63
    چیستی ملکوت و مسائل مرتبط با آن، محل بحث مفسران و قرآن پژوهان بوده است. منشا آن آیات 83 یس، 88 مومنون، 75 انعام و 185 اعراف است که به صراحت از ملکوت سخن گفته است، همین امر سبب به وجود آمدن دیدگاه های گوناگونی درباره ملکوت شده است. مقاله حاضر در تلاش است«چیستی ملکوت» و مسائل مرتبط با آن را، نخست از منظر آیات قرآن بررسی نماید و سپس به تبیین و بررسی مهم ترین دیدگاه ها در این زمینه بپردازد. در تفسیر ملکوت سه دیدگاه در میان مفسران مطرح است، ملکوت جنبه عمومی شهود است، ملکوت امر باطنی است و ملکوت مقام قرب مختص به اولیای الهی است. دیدگاه دوم، افزون بر ارائه تفسیری روشن، جامع و قابل حمل بر آیات ملکوت، با در نظر گرفتن معنای عینی برای واژه ملکوت از حمل آن بر معنای اعتباری جلوگیری نموده است. از نگاه این دیدگاه، ملکوت امری باطنی در نظام عرش الهی است که از آن به چهره انتساب اشیاء به خدای متعال به لحاظ ارتباط تدبیری میان آنها تعبیر می شود و با مفاهیم امر الهی، هدایت، امامت، یقین و عرش مرتبط است.
    کلیدواژگان: آیات ملکوت، وجه باطنی، حقیقت، تدبیر امور
  • سیده سمیه خاتمی سبزواری، سید محمد مرتضوی صفحه 81
    یکی از آیات پر ابهام نزد مفسران، آیه 102 بقره است. در این آیه چند اختلاف مانند مکان بابل، نزول هاروت و ماروت، چگونگی سحر و مراد از شیاطین قابل ملاحظه است. آنچه امید به پاسخگویی به این ابهام ها را تقویت می کند واژه «بابل» است که کمک زیادی در حل این اختلافات دارد. نام «بابل» تنها یک بار در قرآن آمده است. در این مقاله از نقطه نظر توجه مردم به سحر که مهم ترین موضوع به کار رفته در آیه است، به وقایع این شهر و پایان آن می نگرد تا بتواند از طریق شناخت بیشتر بابل به بررسی تاثیرهای آن در تفسیر آیه بپردازد. این تاثیرها در دو جهت بررسی می شود؛ یکی اینکه با تبیین عاقبت سحرکنندگان، به بررسی ارتباط بین سحر و اتفاق های پیش آمده در بابل می پردازد و دیگر اینکه کنکاشی در پاسخ گویی به اختلاف های تفسیری دارد.
    کلیدواژگان: آیه 102 بقره، سرزمین بابل، هاروت و ماروت، اختلاف های تفسیری
  • ابوذر رجبی صفحه 105
    شیعه در اعتقادهای خود، به مسئله رجعت باور دارد، اما اهل سنت نسبت به آن بی اعتقاد است. متفکران شیعه برای اثبات این عقیده به ادله متعددی تمسک کرده اند، از جمله به متون دینی اعم از آیات قرآن و روایات معصومان^، عقل و اجماع. این امور به انضمام واقعیت های تاریخی در اقوام گذشته، امکان رجعت را اثبات می کند. در میان ادله نقلی، برخی آیات اثبات کننده این باور در آخرالزمان است. به نظر مفسران شیعه در راس این آیات، آیه 83 سوره نمل قرار دارد که در عرف قرآن پژوهان شیعه به آیه اثبات کننده رجعت در زمان ظهور حضرت مهدی# مشهور است، اما در برابر، مفسران عامه به نقد دیدگاه عالمان شیعی پرداخته اند. در این تحقیق با رویکردی تحلیلی به بررسی موشکافانه دیدگاه مفسران فریقین در مدلول آیه فوق پرداخته و در ادامه نظر مفسران اهل سنت را به نقد کشیده است.
    کلیدواژگان: آیه 83 نمل، آیه رجعت، تفسیر تطبیقی، تفسیر کلامی، رجعت، حشر، آخرالزمان
  • محسن قاسم پور، محمدحسن لواسانی صفحه 125
    سید رضی و زمخشری از مفسرانی هستند که با رویکرد عقل گرایی به تفسیر آیات قرآن پرداخته اند، اما این رویکرد نشات گرفته از دو مبنای متمایز از هم است. زمخشری بر مبنای اصول عقلی اعتزال و اصل تاویل به سراغ تفسیر آیات رفته، درحالی که سید رضی بر مبنای جایگاه عقل در گفتمان تشیع و با توجه به محدودیت آن صرفا عقل را به مثابه ابزاری در تفسیر نگاه کرده است. رویکرد سید رضی در آیات 7 و 8 سوره آل عمران، قرآن محور همراه با نوآوری است، حال آنکه زمخشری در هر دو آیه از سنت سلفی معتزلیان تبعیت کرده است. در آیات 60 و 61 این سوره رویکرد سید رضی بر اساس کتاب محوری و سنت مداری همراه با بهره گیری از نکات ادبی است، اما زمخشری با استفاده از عقل منبعی و شواهد تاریخی به تفسیر آیات مزبور پرداخته است، افزون بر این در تفسیر این دو آیه نشانه هایی از اندیشه کلامی معتزله به همراه نوعی تعصب مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: آیات 7 و 8 آل عمران، آیات 60 و 61 آل عمران، تفسیر کلامی، تفسیر تطبیقی، سید رضی، زمخشری
  • کریم علی محمدی، عبدالمجید علی محمدی صفحه 143
    آیاتی از قرآن کریم مانند: آیه 69 نساء، 64 احزاب، 23 جن و 17 حشر با لفظ «خالدین فی ها» از مدت عذاب گناهکاران در جهنم یاد شده است. دائمی بودن یا پایان عذاب گناهکاران از مسائل مهمی است که از دیرباز مورد اهتمام متکلمان، فلاسفه، عرفا و مفسران بوده است؛ گروهی راه افراط را در پیش گرفته و همه گناهکاران را گرفتار عذاب دائمی می دانند و گروهی دچار تفریط شده و برای همه گناهکاران پایان عذاب را روا دانسته اند. در این میان علامه طباطبایی مفسر، فیلسوف و عارف برجسته شیعه و فخر رازی مفسر و متکلم برجسته اشعری، با تبیین عقلی مساله خلود، طبق مبانی کلامی، تفسیری و فلسفی خویش، راه اعتدال را در پیش گرفته و مرز خلود و خالدین در جهنم را مشخص کرده اند. در مقاله پیش روی تلاش شده است تا ادله و مبانی این دو عالم بزرگ مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و مهم ترین شبهات ارائه شده بر نظریه خلود نقد شود.
    کلیدواژگان: آیات خلود، خلود در جهنم، تفسیر کلامی، علامه طباطبایی، فخر رازی
  • روح الله نجفی صفحه 163
    قرآن کریم در آیات متعددی از زوج بودن موجودات سخن گفته است، چنانکه آیه 3 رعد مطابق دیدگاه مشهور، از زوج بودن تمام میوه ها و نیز آیه 49 ذاریات از زوج بودن تمام اشیاء سخن می گوید. مقاله حاضر بیان می دارد که در آیه 3 رعد، دو ترکیب نحوی متصور است و این آیه، مطابق نظر مشهور در باب ساختار نحوی این آیه، بر زوج بودن تمام میوه ها دلالت دارد اما بر اساس نظر غیرمشهور، مراد از دو قرین در این آیه، شب و روز است، از دیگر سو، بر پایه تعبیر «کل شیء» در آیه 49 ذاریات، ممکن است تصور شود که برای موجودات غیر زنده هم باید به دنبال نظام زوجیت گشت، در حالی که آنها، فاقد نر و ماده اند و ساختار دیگری از زوجیت هم ندارند که برای مخاطبان قرآن در دوره نزول، قابل درک باشد و ایشان را متذکر قدرت خدا گرداند، از این رو با عنایت به اینکه استفاده از واژه «کل» برای تاکید بر کثرت، امری شایع در ادبیات قرآن است، به نظر می رسد که مراد آیه 49 ذاریات، تنها بیان کثرت و گستردگی پدیده زوجیت در میان موجودات زنده است.
    کلیدواژگان: آیه 3 رعد، آیه 49 ذاریات، تفسیر علمی، عمومی بودن زوجیت
  • اکبر محمودی صفحه 179
    مراد اصلی از «نور» در آیه شریفه نور، به قرینه فراز «یهدی الله لنوره من یشاء» و با استفاده از روایات، هدایت است و معانی دیگری که برای آن ذکر شده، فرعی و در راستای همین معنا است. هدف خدای متعال از ذکر «مشکاه»، «مصباح» و «زجاجه» با معانی فراوانی که برای آن ها ذکر شده، در این آیه، آن است که یک چراغدان و چراغی به همراه یک حباب را برای مخلوقاتش، تمثیل بزند تا چگونگی نوردهی خود را برای آن ها به صورت یک مثال ملموس، توضیح دهد، همچنانکه این نکته از فراز «یضرب الله الامثال للناس» فهمیده می شود. فرازهای «کانها کوکب دری»، «یوقد من شجره مبارکه لا شرقیه و لا غربیه»، «یکاد زیتها یضیء و لو لم تمسسه نار» و «نور علی نور» برای نشان دادن شدت روشنایی آن چراغ و چراغدان است. از فراز «یهدی الله لنوره من یشاء» که نورش به افراد خاصی اختصاص داده و با توجه به فراز اول آیه که نور را به آسمان ها و زمین اضافه کرده، فهمیده می شود که خدای سبحان، دو نور عام و خاص دارد.
    کلیدواژگان: آیه نور، آیه 35 نور، آیات متشابه، تفسیر تطبیقی
|
  • Hasan Asgharpoor, Majid Maaref, Khalil Parvini Page 7
    As is clearly understood by reason, revelation and valid narrations, Ahle Bayt, undoubtedly, are talking Quran and right inheritors of the Prophet`s sciences. Some traditional statement has described Ahle Bayt as commanders of speech. As understanding meanings of speech is based on understanding meaning of words, without doubt studying and paying attention to Ahle Bayt`s interpretative views would be of vital importance in explaining meanings of Quranic words and verses. There may be found different methods for commenting Quranic words among which four cases including methods of hermeneutic, extending or narrowing meanings of words, intended and illustrative explanation have been known as Ahle Bayt`s particularities in commenting Quranic verses. In the paper, the methods have been described, exemplified and documented by the holy Quran and Ahle Bayt`s inherit.
    Keywords: Quranic Words, Literary Comment, Traditional Comment, Interpretive Methods, Ahle Bayt's Method
  • Meisam Doost Mohammadi, Reza Noroozi Page 27
    The verse tathir is one of the most debatable Quranic verses among fariqain commentators. From one hand, Shiites, on the basis of frequently mentioned traditions from the Prophet, have viewed objective samples of Ahl Ul-Bayt as limited to the Prophet (s), Ali, Fatemah, Hasan and Hosain (a). Aloosi, one Sunni commentator, however, on the basis of texture of the verses and some traditions narrated from Prophet, has increased the number of Ahl Ul-Bayt as including Prophet`s wives, descendants, family members and even Sufi leaders. In the paper, considering the grounds needed for using context in comment and studying Prophet`s traditions from Sunni scholars` view, has refuted aloosi`s view and proved that of Shiites on the basis of those traditions acceptable for Sunni scholars.
    Keywords: Verse 33 of Ahzab, Verse Tathir, Ahle Bayt, Aloosi, Ashabe Kasa
  • Mojtaba Mohammadi, Abolfazl Khoshmanesh Page 47
    On the well-known view, the verses: »And warn thy tribe of near kindred «, and» So proclaim that which thou art commanded, and withdraw from the idolaters« refer to the beginning of a new stage in the Prophet`s invitation to Islam, known as period of clear invitation. On this view, therefore, the Prophet was commanded to give an end to his secret invitation and begin his clear calling. The view, however, is exposed to many objections. For instances, one may focus on traditions supporting it; these supporting traditions, in addition to their being self-contradicted, disagree with order of revealing Quranic chapters. Again, the view disagrees with the content of mentioned verses in partial, and with the content and texture of other Quranic chapters on a large scale. Considering historical and reasonable stream of Quranic chapters and verses, one may not find any relation for the two mentioned verse to signify the end of secret invitation and beginning of the apparent one. These verses have revealed after the sixth year of Be`sah and commanded the Prophet (s) to stand against difficulties and obstacles on the way of invitation.
    Keywords: Verse 214 of Shraa, Verse 94 of Hijr, Secret Invitation, Apparent Invitation
  • Mahnaz Abbasi, Farideh Bahrami Page 63
    The what of kingdom and its related problems have been studied by commentators and Quranic scholars. The verses referring to kingdom, 83 of Yasin, 88 of Mo`menun, 75 of An`am and 185 of A`raf, caused various views in the field. The paper has intended to study the what of kingdom and its related problems as is understood from the holy Quran at first, and then to examine the most considerable views in the field. three views may be found among commentators spoken of as public aspect of intuition, inner reality and the position restricted only to Divine friends. The second view, in addition to presenting a clear and comprehensive comment in agreement with the verses, regarding objective sample for kingdom, has prevented its being predicated to a conventional meaning. On the view, therefore, kingdom is an inner reality in the order of Divine throne spoken of as Divine aspect of things with regard to directive relation among them and is related to Divine Command, guidance, Imamate, certainty and Throne.
    Keywords: Verses of Kingdom, Inner Aspect, Truth, Directing Affairs
  • Seyyedah Somayyah Khatami Sabzevari, Seyyed Mohammad Mortazavi Page 81
    The verse 120 of Baqarah is counted among most complicated ones by commentators. Among points of disagreements in the verse, the place of Babel, descending of Harut and Marut, manner of using magic and meaning of Satan are considerable. It should be stated that the word Babel, mentioned only one time in the Quran, may be regarded as a key for the ambiguities to be clear and understandable. Relying on people`s concern to magic as main subject in the verse, the paper seeks to find events of the city and its end to arrive in an appropriate mental state for studying its effects on commenting the verse. The effects have been brought into consideration from two modes: at first, explaining fate of those using magic, the author studies relations between magic and following events and, then, seeks to present a solution for the disagreements.
    Keywords: Verse 102 of Baqarah, Babel, Harut, Marut, Disagreements in Comment
  • Aboozar Rajabi Page 105
    Raj`at is one of Shiite religious teachings; yet, the people of Sunnah have disagreed it. Shiite thinkers have presented various proofs of Quranic verses, traditions, consensus and reason for possibility of raj`at. In addition, historical events of the pasts may be regarded as another kind of evidence in this field. Among narrative proofs, some verses have taught it to be at the end of history. For Shiites, the most considerable verse of teaching is 83 of Naml well-known for Quranic scholars as the proof for Raj`at at the end of history, akhir uz-Zaman. On the contrary, however, Sunni commentators have refuted Shiite view. The paper has studied Fariqain`s views deeply and criticized that of Sunni scholars.
    Keywords: Verse 83 of Naml, Verse of Rajat, Comparative Comment, Theological Comment, Rajat, Hashr, Akhir uz-Zaman
  • Mohsen Qasempoor, Mohammadhasan Lavasani Page 125
    Seyyed Razi and Zamakhshari are among those commented Quranic verses with a reasonable approach, the approach, however, has come from two different foundations. Zamakhshari has taken the approach on the basis of E`tezal rational principles and hermeneutics, while Seyyed Razi has founded his approach on the place of reason in Shiism and, regarding the limitations of reason, considered it only as a means in commentary. Therefore, Razi`s approach, when commenting the verses 7 and 8 of Ale Emran has led to innovation; Zamakhshar, however, has followed Mu`tazelite tradition under the two verses. The Shiite commentator`s approach in the verses 60 and 61 of Ale Emran is based upon the holy Book and tradition as well as using literature points; the Mu`tazelite scholar, however, has relied his commentary on reason and historical evidences. In addition, there may be found traces of Mu`tazelite theological thought as well as a kind of fanaticism in his comment.
    Keywords: Verses 7, 8 of Ale Emran, Verses 60, 61 of Ale Emran, Theological Commentary, Comparative Commentary, Seyyed Razi, Zamakhshari
  • Karim Alimohammadi, Abdolmajid Alimohammadi Page 143
    In some Quranic verses as Nisaa 169, Ahzab 64, Jinn 23 and Hashr 17, time of sinful people`s punishment has been stated by the phrase: wherein they will abide for evermore. Eternity or limitedness of sinful people`s punishment has been known as an important problem attracting the minds of theologians, philosophers, mystics and commentators. Some have viewed all sinful people to be at eternal punishment and some other to be at limited punishment. However, Allamah Tabataba`i, a leading Shiite commentator, philosopher and mystic, and Fakhr Razi, a well-known Ash`arite commentator and theologian, explaining the problem on the basis of their principles in theology, philosophy and commentary, have taken a moderate view in this field and show some properties of those of eternal punishment among sinful people. In the paper, the two thinkers` proofs have been analytically studied and objections against them have been refuted.
    Keywords: Verses of Eternal Abiding, Eternal Abiding at Hell, Theological Comment, Allamah Tabatabai, Fakhr Razi
  • Roohollah Najafi Page 163
    The holy Quran has dealt with the state of being couple as an overall state ruling all creatures as is widely understood from the verses 3 of Ra`d, referring to fruit, and 49 of Zariat, referring to all things. As shown in the paper, two views may be taken on the syntax structure of the verse 3 of Ra`d, one is widely and favorably known and the other is not. On the former, it signifies the state of being couple for all fruits, while on the latter, day and night is meant by the state of being couple. As for the expression of all things in the verse 49 of Zariat, at a glance it may seems to relate the state to lifeless beings also; yet it is clear that the problem of gender as it is found in living beings may not be found in lifeless beings. In addition, they have not any other structure of the state understandable for the addressees of the holy Quran, reminding God`s Power. As explained in the paper, the word all is commonly used for emphasizing great majority and, therefore, what is meant by the phrase is universality and vastness of the state of being couple in living beings.
    Keywords: Verses 3 of Rad_Verse 49 of Zariat_Scientific Comment_Universality of Being Couple
  • Akbar Mahmoodi Page 179
    As is understood by the Quranic statement of »Allah guideth unto His light whom He will «, and traditions in the field, the main purpose of light is guidance; other meanings mentioned for it are secondary and return to it. The Exalted God`s purpose in mentioning niche, lamp and glass with many meanings, is to exemplify the manner in which God issues His Light. As the point is perceived from:» And Allah speaketh to mankind in allegories «also. Intensity of light of the lamp and the niche is understood by:» The glass is as it were a shining star «,» kindled from a blessed tree an olive neither of the East nor of the West «,» whose oil would almost glow forth (of itself) though no fire touched it «and» Light upon light«.
    Keywords: Noor Verse, the Verse 35 of Noor, Ambiguous Verses, Comparative Comment