فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 10 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله غلامی صفحه 1
    پژوهش و مطالعه در گلواژه های قرآنی و مفاهیم عالیه آن به سبک های مختلفی انجام می گیرد و هر سبکی نیز متضمن مصالح و لطایفی برای پژوهشگر خواهد بود. مطالعه به سبک تفسیر تنزیلی نیز سبکی مشروع و در بردارنده دقایق و لطایفی است که هنگام کار بستن آن در فرایند فهم و مطالعه قرآن بر محقق آشکار می گردد. در پژوهش حاضر واژه خلافت به سبک تفسیر تنزیلی مورد پژوهش و حدود 15 آیه در10 سوره مکی و مدنی که این لفظ استعمال مرتبط داشته، مورد فحص و دقت قرار گرفته است. این جستار بر آن است تا نتایجی را که منحصرا از آثار سبک تفسیر تنزیلی است، در آیات مورد مطالعه آشکار و بیان نماید.
    کلیدواژگان: خلافت، خلیفه الله، جانشین نسلی، قوس صعود، علم الاسماء
  • محمد جواد رودگر صفحه 19
    قرآن کریم بشارت دهنده و پیام آور آزادی در همه سطوح و ساحت های آن بر اساس ساحت-های وجودی انسان است و آزادی معنوی و اجتماعی را در ارتباط با ابعاد فردی و جمعی آدمیان ارائه و فرمول عدم تفکیک آزادی درونی و بیرونی را مطرح و مدل نظام مند آزادی اندیشه و عقیده را در ارتباط با آزادی درونی و معنوی ترسیم و تفسیر کرده است.
    در مقاله پیش رو، آزادی معنوی و اجتماعی بر محور آیات و احادیث تحلیل و تعلیل گشته و معنویات و اجتماعیات با هم و درهم تنیده و به هم پیوسته دیده شده است تا نشان دهد که اسلام ناب علل موجده، جهت دهنده و مبقیه آزادی در همه ابعاد است.
    کلیدواژگان: قرآن، آزادی معنوی، آزادی اجتماعی، آزادی اندیشه و تفکر، عقل آزاد
  • نبی الله صدری فر، سید محمدحسن موسوی فخر صفحه 35
    «صبر» در قرآن کریم به عنوان راهبرد پیشبرد اهداف انبیا مطرح است. این راهبرد در طول حیات و رسالت حضرت محمد(ص) کارکرد فراوانی داشته است. کفار برای انصراف رسول اکرم(ص) از انجام رسالت خویش، طرح های مختلف از جمله تطمیع، اذیت و آزار، تخریب شخصیت، تحریم شنیدن قرآن و محاصره اقتصادی را اجرا کردند، اما آن حضرت (ص) با صبر تام محمدی بر تمام این طرح ها غلبه نمود. کفار در تخریب شخصیت حضرت از هیچ چیز فروگذار نکردند و اتهامات مختلف مانند سحر و دروغگویی، جنون و شاعری، استهزاء و مقطوع النسل بودن را بر حضرت وارد نمودند، اما خداوند متعال در قرآن کریم به آن حضرت دلگرمی داده و سفارش هایی از قبیل دوری گزیدن، پاسخ نیکو و پرداختن به حمد و سجده حق تعالی فرموده است. یادآوری می شود که تحقیق به شیوه کتابخانه ای و تحلیلی و توصیفی می باشد.
    کلیدواژگان: صبر، رسالت، تبلیغ، طاعت، طراحی، تدابیر
  • امرالله معین صفحه 59
    از ابتدای خلقت بشر تا کنون، در تمامی ادیان الهی و غیر الهی، انسان معتقد، در عابدانه ترین نقش عبودیت خویش در محضر معبود به عنصر عبادت و از آن میان در خالصانه ترین شکل آن به دعا رسیده است. سخن به گزاف نیست اگر دعا را لب بندگی بدانیم، چرا که در تعمقی عمیق یک دعای حقیقی و کامل، مشمول تمامی عناصر خلوص و ایمان است.
    این مسئله که یک دعا کننده ی واقعی در حین این رویارویی با معبود خویش، تا چه حد با اخلاقیات و مسائل مربوط به کسب فضایل آن و خودسازی درگیر می شود و چه میزان، دعا باعث می شود داعی به رشد اخلاقی خویش بیافزاید و از طرف دیگر اینکه این رشد اخلاقی در رشد و تعالی محتوای دعای داعی تا چه اندازه تاثیر گذار است قابل تحلیل و بررسی می باشد.
    دعا امری معنویست و انسان در برخورد با معنویات به چالش با خویشتن بر می خیزد.
    کلیدواژگان: دعا، فضایل اخلاقی، استجابت، دین، عرفان
  • امیرحمزه سالارزایی صفحه 79
    نویسنده در این مقاله که بیان توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای انجام گرفته، در بررسی رسم دعا از منظر کلام خدا، در یک استقرای قرآنی ثابت نموده که سبک و سیاق ادعیه قرآنی از چنان لطافت هایی برخوردار است که حتی در موازنه با ادعیه غیر قرآنی و از سوی اولیای خدا بی نظیر است.
    حاصل مقاله پیش روی این شد که به طرز شگفت انگیزی افتتاح دعاهای قرآنی با دعاهای غیر قرآنی تفاوت معناداری دارد، لذا در صحت و قوت برخی دعاهای غیر قرآنی که خداوند (برخلاف شان ربوبی و احاطه قیومی) با ادات مصوت و غیر صفت فعلی «رب» مورد ندا واقع شده، درنگ کنیم. در پایان متذکر می شویم که پیشینه ای تحت عنوان این نوشتار یافت نشد.
    کلیدواژگان: دعاهای قرآنی و غیر قرآنی، توقیفی، صفت فعل خدا، شان منادا، تناسب حکم و موضوع، احاطه قیومی
  • یوسف فتحی صفحه 99
    احساس امنیت احساس آزادی نسبی از خطرات و تهدیدات است که بهفرد آرامش جسمی و روحی می بخشد و نقش حیاتی در تامین بهداشت روانی و اجتماعی دارد. در مقابل، احساس نا امنی، خطرات و تهدیدهایی هستند که افراد جامعه را دچار اضطراب و نگرانی می کنند. این جستار قصد دارد نسبت احساس امنیت احساس ناامنی با بهداشت روانی بیماری روانی را در قرآن کریم بررسی نماید. سوال تحقیق این است که عناصر بنیادین امنیت ساز امنیت سوز و تامین کننده بهداشت روانی و تهدید کننده آن در قرآن کدامند؟ فرض مقاله این است که «ذکر الله » یک قاعده عمومی در عقاید، اخلاق و رفتار، تامین کننده احساس امنیت روانی و بهداشت روانی فردی و اجتماعی و احساس فقر، زوال پذیری و «اعراض عن ذکر الله » یک قاعده کلی در عقیده، اخلاق و رفتار، زمینه ساز خطرات و تهدیدات روانی هستند. روش تحقیق مقاله حاضر، اسنادی و حوزه مطالعات آن، قرآن، تفاسیر و برخی کتب روانشناسی است. یافته تحقیق این است که از نظر قرآن کسانی که در یاد خدا و خداآگاه باشند، از امنیت، آرامش و سلامتی روانی برخوردارند و کسانی که از یاد خدا غلفت یا اعراض کنند، دچار ناامنی روانی هستند. اعراض در قرآن به دو معنی آمده است: در یکی مصداق ذکر الهی است، آنجا که فرد از وابستگی های دنیوی اعراض کرده و از غیر خدا به خدا روی آورد. در معنی دیگر، به معنی روی-گردانی از خدا و روی آوری به دنیا است. انسان با دو سبک مساله محور و اجتناب-محور می تواند به عوامل امنیت، آرامش و سلامتی روانی نایل گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، بهداشت روانی، ذکر الهی، اعراض از ذکر الهی، احساس تنهایی
  • محمد سبحانی نیا صفحه 115
    برخی با تمسک به ظاهر روایت «رایت»، که در ظاهر به طور عام، هر نوع قیام و برافراشتن هر پرچمی پیش از ظهور حضرت حجت علیه السلام را محکوم و پرچمدار آن را طاغوت معرفی می کند، به عدم مشروعیت تشکیل حکومت در عصر غیبت و تحریم هر حکومتی پیش از آن، حکم کرده اند. این نوشتار کوشیده است ضمن ارائه تفسیری منطقی از روایت «رایت» با تکیه بر آیات قرآن و احادیث معتبر و قرائن و شواهد دیگر، ادعای یاد شده را نقد کند و بر این نظر تاکید نماید که این روایت اطلاق ندارد و شامل قیام هایی که برای اقامه دین و مبارزه با ستم و بدون انگیزه های نفسانی صورت می گیرند، نمی شود. در این پژوهش از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: طاغوت، ضلالت، دعوت، انتظار، قائم، پرچم، قیام
|
  • Abdollah Gholami Page 1
    Among different types of Qura’nic exegesis, tafsir-e tanzili (exegesis of Qura’nic chapters according to their order of revelation) is a legal approach whose great subtleties are appreciated during the process of exegesis by the researcher. The author of this paper seeks to adopt tafsir-e tanzili to study the word ‘caliphate’ in 15 verses among ten Meccan and Medinan chapters of the Holy Quran. The findings are restricted to those revealed by this certain type of Qura’nic exegesis in order to encourage further researches in this field.
    Keywords: caliphate, caliph of Allah, successor, Arc of Ascent, Knowledge of the Divine Names
  • Muhammad Javad Roudgar Page 19
    The Holy Quran is the messenger of liberty at all levels and defines its different domains in line with mankind’s existential domains. It also demarcates spiritual and social liberties according to the individual and collective aspects of mankind’s life, formulates the inseparability of internal and external liberties and develops a systematic model for liberty of thought and discussion according to internal as well as spiritual liberty.The present article is an attempt to analyze the spiritual and social liberties on the basis of the Qura’nic verses and hadiths from a perspective which deems spiritual and social issues intertwined. The results indicate that pure Islam generates and maintains liberty at all levels.
    Keywords: The Quran, spiritual liberty, social liberty, liberty of thought, discussion, liberal mind
  • Nabiyollah Sadrifar Seyyed Muhammad Hassan Mousavi Fakhr** Page 35
    The Holy Quran proposes patience as a strategy adopted by the holy prophets to further their objectives. Holy Prophet of Islam, Muhammad (BAUHHP) was no exception. The unbelievers resorted to several plans, including bribe offer, harassment, character assassination, ban on the Quran and trade boycott to discourage him. However, he exercised considerable patience and managed to overcome all difficulties. The unbelievers even accused the holy messenger of Islam (BAUHHP) of witchcraft, madness and barrenness; however, Allah the Almighty assured and advised him to seek solitude, use decent language and praise Allah. The present paper is based on descriptive-analytic method and library researches.
    Keywords: patience, mission, call to Islam, submission, plan, measures
  • Amrollah Moin Page 59
    Since the dawn of creation, in both divine and non-divine religions, the believers have resorted to worship and above all prayer to express their gratitude to their God or gods. It is no exaggeration to deem prayer the gist of servitude as sincere prayer embraces all elements of unshakable faith. This article seeks to study the extent to which a sincere prayer-sayer gains access to moral virtues and the prayer speeds up his moral growth and the impact the moral growth has on the content of the prayer. As a spiritual practice, prayer encourages the prayer-sayer to challenge his ego.
    Keywords: prayer, moral virtues, answer, religion, mysticism
  • Amir Hamzeh Salarzaei Page 79
    The author of this paper seeks to prove by means of descriptive-analytic method and library researches that the Qura’nic prayers are so delicate that the non-Qura’nic prayers recited by the prophets and saints lag seriously behind them. The results demonstrate that the Qura’nic prayers open with words markedly different from those of non-Qura’nic ones; therefore, those non-Qura’nic prayers in which God, against His divine dignity and omniscience, is addressed by words other than Rabb are open to suspicion.
    Keywords: Quranic prayers, non, Quranic prayers, actual attribute of God, addressee's dignity, balance between precept, subject, omniscience
  • Yousof Fathi Page 99
    As relative freedom from dangers and threats, feeling of security imbues the individual with physical and mental peace and plays a vital role in safeguarding the mental and social health of the society. On the contrary, feeling of insecurity, in the form of dangers and threats, agitates the individual and, thus, the society. This article is an attempt to investigate the relationship between feeling of security and mental health and vice versa in the Holy Quran. It addresses the questions: Which factors generate feeling of security and, consequently, mental health? Which factors threaten them? The following hypotheses were developed accordingly: ‘Remembrance of Allah’ in one’s beliefs and behavior generates feeling of security and mental health while feeling of weakness, poverty and ‘avoidance of Allah’s remembrance’ all threaten them. This is a documentary research based on the Holy Quran, Qura’nic exegeses and some books on psychology. The results indicate that those remembering Allah enjoy mental security, peace and health while those who fail to remember Him suffer from mental insecurity. ‘Avoidance’ has two meanings in the Quran: ‘Avoidance of the world’ and ‘avoidance of Allah’. Mankind would attain mental security, peace and health through avoidance of the world.
    Keywords: the Quran, mental health, remembrance of Allah, avoidance of remembrance of Allah, feeling of loneliness
  • Muhammad Sobhaninia Page 115
    Some condemn the governments established during the Occultation of Imam Mahdi (AS) as illegal and unlawful on the basis of the 'flag' narration (Rewayat-e Rayat) which apparently denounces raising the flag of revolution before the Advent of Imam Mahdi (AS) and introduces the flag-raisers as satanic tyrants. This library research aims to provide a logical interpretation of the famous narration on the basis of Qura’nic verses, authentic narrations and other types of evidence in order to criticize the above claim and prove that it does not apply to the revolutions conducted to support the religion and fight tyranny and injustice.
    Keywords: satanic tyrant, deviance, invitation, waiting, Qaem (AS), flag, revolution