فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 14 (پاییز 1392)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 14 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید معصوم حسینی* صفحه 7
    جامعیت قرآن از مسایل مهم تفسیر قرآن کریم است و دیدگاه علامه طباطبائی به عنوان مفسر صاحب نظر در این زمینه بسیار مهم است و می تواند راهگشا در حل بعضی از مسایل باشد. به نظر علامه جامعیت قرآن به معنای کامل بودن آن است. علامه طباطبائی جامعیت قرآن را در همه اقسام و صور آن، مبتنی بر مجموع ظاهر و باطن قرآن می داند؛ در ظاهر قرآن تنها تفاصیل اخلاق فاضله را می توان جست، اما معارف، شرایع و احکام در حد کلیات و اصول در ظاهر قرآن آمده اند و تفاصیل و جزئیات آنها در روایات بیان شده یا به طریق دیگری قابل دستیابی است. در آثار قرآنی علامه به ویژه المیزان می توان دو قسم جامعیت را سراغ گرفت:1 جامعیت قرآن به معنای کامل بودن بیان آن در طرح مسایل نسبت به کتب آسمانی پیشین.
    2 جامعیت قرآن به معنای کامل بودن بیان آن در طرح مسایل بدون مقایسه با کتاب های آسمانی دیگر.
    کلیدواژگان: جامعیت قرآن، علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، ادله جامعیت، قلمرو
  • حامد دژآباد* صفحه 21
    تفسیر القرآن و هو الهدی و الفرقان نوشته سید احمدخان هندی، تفسیری است به شیوه عقلانی افراطی که در آن سعی شده است تا هر گزارش غیبی یا مسائل ماوراء طبیعی را با تاویلات غیر منطقی توجیه کند. به نظر می رسد تحولات سیاسی اجتماعی عصر سید احمدخان و نادیده گرفتن ظاهر و سیاق آیات و در برخی مواقع، اثرپذیری از کتب عهدین سه عامل عمده انحراف فکری وی در تفسیر آیاتی است که مشتمل بر امور خارق العاده و معجزه است. در این نوشتار برخی از تاویلات وی درباره معجزات انبیاء ذکر و آنگاه به نقد و بررسی هر یک از این تاویلات پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تفسیرالقرآن و هو الهدی و الفرقان، معجزه، سید احمدخان، موسی (ع)، بنی اسرائیل، ضرب
  • فتح الله نجارزادگان، حسن محمدی احمدآبادی، محمدتقی شاکر* صفحه 39
    قرآن آخرین کتاب آسمانی، بر دو ساحت ظاهر و باطن استوار شده است و افراد خاصی از این آگاهی بهره مند و جامعه بشری برای دستیابی به آن حقایق در جهت سیر تعالی نیازمند به ایشان می باشد. مکتب تشیع مصداق آگاهان از ظاهر و باطن قرآن را پیشوایان خویش معرفی می کند و بر این باور است که دانش امام فراتر از علم عادی، دارای مجاری و مبادی خاص و الهی می باشد. آیات و روایات، دلالت بر اثبات دیدگاه اتصال علم امام به خداوند سبحان دارد. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و رویکردی تحلیلی در مقام بررسی و اثبات چگونگی آگاهی و علم گسترده امام به قرآن است. شناخت چگونگی ایصال امام به حقایق قرآن با بررسی مجاری و مبادی گوناگون آگاهی امام از ظاهر و باطن قرآن آشکار خواهد شد که این مهم به دلیل جایگاه مقرر شده، برای امام می باشد می پذیرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بطن قرآن، ظهر قرآن، مبادی دانش امام
  • محمدحسین خوانین زاده، یاسر ملکی* صفحه 57
    تبیین هندسه علم در اندیشه قرآنی هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد. روش مطالعه، توصیفی تحلیلی است که مطابق آن، اطلاعات به دست آمده از کتب و منابع، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. یافته ها بیانگر آن است که از منظر قرآن کریم، هر نسبت و مواجهه ای با علم، به تکامل و تعالی شخصیت منجر نمی شود. از میان نسبت های کشف شده از قبیل نسبت حمل، نسبت فهم، نسبت نقد و نسبت خلق، تنها نسبت خلق علم به عنوان نسبت برتر معرفی شده است. مطابق آموزه های قرآنی، «علم» دارای ویژگی های ذاتی از قبیل تشکیک پذیری، بی مرزی، اصالت، قداست، جهت مندی و جاودانگی است که مجموعه این ویژگی ها در کنار هم، چارچوب و هندسه خاصی به مقوله علم می بخشد و مرز آن را با پاره ای اصطلاحات نزدیک به علم مشخص می سازد. بخش پایانی این مقاله نیز به آفات و موانعی اشاره می کند که دستیابی انسان به علم و یقین را با چالش روبه رو می سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، هندسه علم، اندیشه قرآنی
  • عنایت الله شریفی*، مهرعلی لطفی صفحه 81
    سبک زندگی خانوادگی در آیین اسلام همانند درختی است که ریشه آن، باورها و اندیشه ها و ساقه و شاخه هایش، ارکان و وظایف اعضای خانواده می باشد. از این رو، سبک زندگی خانوادگی دارای ابعاد زیادی است. پژوهش حاضر در صدد بررسی سبک خانوادگی در قرآن و سنت پیشوایان معصوم(ع) در ابعاد تشکیل خانواده و ازدواج، محیط خانواده و اداره آن و همسرپروری می باشد. از منظر قرآن کریم و سنت پیشوایان معصوم (ع)، باورها و اعتقادات نقشی اساسی در خانواده دارند و ازدواج را امر مقدسی می داند و همگان را به این امر فرا خوانده است و به آن تشویق می نمایند و معیارهای تقوا، عقل، اخلاق نیک و همتایی در انتخاب همسر را مورد توجه قرار می دهند و مدیریت خانواده را به مرد و لزوم مسئولیت پذیری اعضای خانواده نسبت به یکدیگر مخصوصا مسئولیت تربیت دینی پدر نسبت به فرزندان و همکاری زن و شوهر در خانه را ضروری می دانند و تاکید به رفتار شایسته با همسران و محبت و مهرورزی نسبت به آنان می نمایند.
    کلیدواژگان: قرآن، سنت، خانواده، سبک زندگی، پیشوایان معصوم(ع)
  • رضا علی نوروزی، هاجر کوهی اصفهانی* صفحه 101
    انسان به عنوان اصلی ترین موجود در جهان آفرینش و به سبب دارا بودن ویژگی های خاص خود، همواره به نوعی محور توجه اندیشمندان مختلف بود و هر گروه با توجه به بینش های خاص خود، شناخت انسان را مورد بحث و بررسی قرار داده است.جامع ترین و در عین حال، مطمئن ترین راه شناخت انسان، رجوع به خالق او و بهره گیری از منابع الهی در این زمینه است. این مقاله با استفاده از این منابع و با روشی تحلیلی توصیفی به بررسی ویژگی های انسان و آفرینش او نموده، سپس به جستجوی تعریف مصطلح «انسان» از منظر قرآن پرداخته است و بر اساس همین تعریف، عوامل سیر انسان و باریابی او به مقام «انسان متعالی» و موانع صعود و تعالی وی را تبیین می نماید. با دقت در آیات قرآن کریم چنین دریافت می شود که انسان به عنوان «احسن المخلوقین»، موجودی است که از نظر آفرینش با سایر موجودات عالم هستی متفاوت می باشد و با استعانت از علوم و معارف وحیانی و ایمان و اعتقاد صحیح، قادر به باریابی به مقام خلیفه اللهی می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، انسان متعالی، خلیفه الله، احسن المخلوقین، حی متاله
  • محمد جواد طالبی چاری* صفحه 131
    شناخت انسان و بررسی انواع ارتباط او با خداوند متعال، یکی از راه های اثبات وجود حق و ادراک مراتب توحید است. امیرالمومنین علی(ع) در مناجات معروف خود در مسجد کوفه، بیست و سه نوع رابطه را بیان فرموده است؛ از آن جمله «مولای یا مولای انت الغنی و انا الفقیر، و هل یرحم الفقیر إلا الغنی» است. قرآن مجید نیز در دو آیه به این نوع ارتباط اشاره نموده است که کامل ترین صورت آن آیه شریفه «یا ای ها الناس انتم الفقراء إلی الله و الله هو الغنی الحمید» (فاطر/15) است. این مقاله در صدد بررسی نقش رویکرد فلسفی فیلسوفان در تفسیر قرآن و تبیین مفاد و محتوای آیه و بیان نظرات مفسرین فریقین در ذیل آن می باشد. این آیه شریفه علاوه بر شناساندن حقیقت وجودی انسان و خداوند، در مقام بیان چگونگی استدلال بر وجود خدا می باشد. در این نوشتار، ضمن بیان دیدگاه هفتگانه مفسرین که بهترین و جامع ترین معنا و مفهوم آیه را همان مفاد برهان امکان فقری دانسته اند، به بیان تفاوت آن با امکان ماهوی و نتایج حاصله از آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فقر و غنا، فقر إلی الله، امکان فقری، وجود رابطی
|
  • Sayyid Masoom Hosseini* Page 7
    Comprehensiveness of the Qur’an is one of the most important topics in tafsīr (exegesis of the Qur’an). Allameh Tabataba’i's views, as one of the most prominent tafsīr figures, are of crucial importance and can be used to solve a number of important problems raised under this topic. For Allameh, comprehensiveness of the Qur’an refers to the book’s completeness. He believes that comprehensiveness of the Qur’an, in all its types and forms, is based on its zāhir (exterior—apparent meaning) and bātin (interior—hidden meaning) together. In the zāhir, virtue ethics can be found to have been discussed in details, but other guidance, rules and instructions are only discussed in general, and the details of them are found either in rivāyāt (Islamic narrations) or through other ways. Two types of comprehensiveness are addressed in Allameh’s works on the Qur’an:1.The Qur’an’s comprehensiveness in terms of completeness of its teachings compared to other books of revelation2.The Qur’an’s comprehensiveness in terms of completeness of its teachings regardless of other books of revelation
    Keywords: comprehensiveness of the Quran, Allameh Tabatabai, Tafsir al Mizan, comprehensiveness evidence, domain
  • Hamed Dejabad* Page 21
    Tafsir al-Quran wa huwa al-Huda wa-al-Furqan is a book on exegesis of the Qur’an, written by Sir Syed Ahmad Khan Hindi, which follows a radical rational approach in giving explanations for accounts of metaphysical or esoteric matters in the Qur’an, often producing implausible interpretations. Three main factors appear to contribute to the author’s intellectual diversion in addressing the Qur’an, particularly in respect to verses on miracles or extraordinary events: socio-political changes of the time, the author’s disregard of the exterior and sīyāq (context) of the verses, and influences of the Testaments. This paper explores a number of interpretations given in the book for miracles of prophets and then it critically examines them.
    Keywords: Tafsir al Quran wa huwa al Huda wa_al_Furqan_miracle_Sir Syed Ahmad Khan_Moses_Israelites_zarb (implying a meaning by use of proverbs)
  • Fathollah Najjarzadegan, Hassan Mohammadi Ahmadabadi, Mohammad Taqi Shaker* Page 39
    The Qur’an, the last book of the Divine Revelation, has two domains: the domain of zāhir (exterior-apparent meaning) and that of bātin (interior-hidden meaning). Only a few specific people are thoroughly aware of both, so the human society needs those people in order to be connected to the truth in its fullest and to travel the path of excellence. The Shi‘a school believes that the fourteen Infallibles are the ones who have full knowledge of zāhir and bātin of the Qur’an, and that their knowledge is far beyond regular knowledge and is connected to the Divine source through certain channels. The latter is proved using a number of the Qur’an verses and several rivāyāt (Islamic narrations). The present paper uses a library method and an analytical approach to investigate and prove Imām’s comprehensive awareness and knowledge of the Qur’an. Connection of Imām to the truths of the Qur’an is then explored using examination of different channels of Imām’s awareness of the zāhir and bātin of the Qur’an, and the paper reveals that this quality in Imām is due to his status in the universe for supporting people’s guidance by Allah.
    Keywords: bātin (interior) of the Quran, zāhir (exterior) of the Quran, channels of Imām's knowledge
  • Mohammad Hossein Khavaninzadeh, Yasser Maleki* Page 57
    The present paper aims to explore geometry of knowledge in the Quranic thought. It employs a descriptive-analytical method and analyses data acquired form a number of books and references. In the Qur’an, not every confrontation or relationship with knowledge is regarded as one which can guide humans toward excellence and perfection. Among the relationship the paper has found, including bearing, understanding, criticizing and constructing knowledge, only the latter is introduced as the superior relationship. Based on the teachings of the Qur’an, knowledge has intrinsic characteristics, including doubtability, boundlessness, authenticity, sacredness, direction and eternity, all of which together create a special framework and geometry for knowledge in a way that clears the boundaries between them and a number of similar words used in other contexts. The last part of the paper examines a number of barriers which create challenges for humans in their journey toward knowledge and yaqīn (certainty).
    Keywords: knowledge, geometry of knowledge, Quranic thought
  • Enayatollah Sharifi*, Mehrali Lotfi Page 81
    The family lifestyle in Islam is like a tree whose roots are beliefs and thought and whose branches are the family members and their duties. The family lifestyle therefore has various aspects. The present study aims to investigate the family lifestyle in the Qur’an and sunnah of the fourteen Infallibles in the Shi‘a belief in the following aspects: marriage and forming a family, the family environment, and spouse caregiving. In the perspective of the Qur’an and sunnah, beliefs play a fundamental role in the family, marriage is sacred and all people are called and encouraged to form families with marriage, taqwā (piety), reason, good conduct and similarity in social statuses are the criteria that need to be satisfied in marriage, management of the family should be handled by the husband, all family member need to take responsibility toward each other, most importantly including the father’s crucial role in religious upbringing of the children, the husband and wife should form a collaboration between themselves at home, and good conduct and compassion with the wife is highlighted.
    Keywords: lifestyle, family lifestyle, the Quran, sunnah (tradition), the fourteen Infallibles
  • Reza Ali Noroozi, Hajar Kouhi Esfahani* Page 101
    The human, as the most important creature in the universe with special qualities, has always been a topic of focus for various scholars, each group investigating the human with their particular focuses and insights. The most comprehensive and yet most secure way to acquire an understanding about the human, however, is by referring to God and investigating the Divine sources provided by Him in this topic area. The present paper refers to these sources and employs an analytical-descriptive method to explore qualities of the human and his creation. The paper then searches the common definition of the ‘human’ in the Qur’an, based on which it then investigates factors contributing to the human’s attainment to ‘excellence’ and his failure in this course. A close look at the Qur’an verses reveals that the human, as the ahsan al-makhlūqīn (the best of all creation), is a being whose quality of creation differs from that of other creatures in the universe, and he can attain to the status of khalīfat Allāh (Allah’s representativeness) by resorting to the knowledge revealed by God and by proper faith and beliefs.
    Keywords: human, khalīfat Allāh (Allah's representative), ahsan al makhlūqīn (the best of all creation), hayy al mutiallih, exalted human, the Holy Quran
  • Mohammad Javad Talebi Chari* Page 131
    One way to prove existence of God and gain awareness of the levels of tawhīd (doctrine of Oneness) is by understanding the human and his various types of relationship with Allah. In his famous munājāt (colloquy with Allah) in the Great Mosque of Kufah, Imam Ali (A.S.) says, ‘My Lord, O My Lord, You are the Affluent and I am the poor, and does anyone but the affluent have mercy on the poor? ’ The same sense is mentioned in the Holy Qur’an in two verses, the more complete of which is verse 15 of surah al-Fatīr: ‘O mankind! You are the poor in your relation to Allah, and Allah is the Ever-Affluent, the Ever-Praised ’ (35:15). The present paper aims to study the role of philosophical attitudes adopted by philosophers in tafīr (exegesis of the Qur’an) of this verse, to explore the content of the verse, and to elaborate views of both Shi‘a and Sunni exegetists in respect to the verse. In addition to characterizing the true beings of the human and God, the intention in the verse is to describe an argument for the existence of God. This paper explores the seven views explained by exegetists, all of whom have suggested that the best and most comprehensive meaning of the verse is the one related to the Argument for Destitutional Possibility [of existence], and it then contrasts the argument with the Argument for Substantive Possibility [of existence], and outlines a number of conclusions.
    Keywords: poverty, affluence, poverty in relation to Allah, destitutional possibility, relational existence