فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 29 (تابستان 1396)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 29 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ابراهیم نژاد * صفحات 7-28
    دین اسلام آیینی جهان شمول با اصول و معارف اساسی و فراگیر است که عمده آن ها در قرآن کریم بیان شده است. اما شناخت آن ها برای غیر عرب زبانان تنها از راه ترجمه میسور است. از این رو، علمای مسلمان از دیرباز با مسئله ترجمه قرآن مواجه بوده اند و دو نگرش موافق و مخالف نسبت به این مسئله شکل گرفته است. بررسی پیشینه و سیر تاریخی نشان می دهدکه موافقان ترجمه قرآن و مخالفان آن، از دو منظر کلامی و فقهی به مسئله نگریسته اند و دلایلی بر اثبات دیدگاه خود ارائه نموده اند. جهانی بودن اسلام ازجمله ادله جواز، بلکه لزوم ترجمه قرآن است. از سوی دیگر، عواملی همچون گسترش اندیشه سلفی موجب مخالفت با ترجمه قرآن شده است. مخالفان که اغلب سلفی هستند، حدود پانزده دلیل، همچون نبود امکان ترجمه قرآن، خطر تحریف و بدعت ارائه نموده اند که تحلیل و بررسی آن ها نشان می دهد عموما فاقد مبنای استوار و بنای درست بوده است و همگی قابل نقد است.
    کلیدواژگان: کلام، فقه، سلفیه، جواز ترجمه قرآن، حرمت ترجمه قرآن
  • مرتضی سمنون مهدوی *، سمیه امینی کاظمی صفحات 29-57
    بنا بر گزارش ادیان ابراهیمی، خداوند با پیامبران خود سخن گفته است و نیز پیامبران با او سخن گفته اند. در برخی کتب مقدس این ادیان، گفتگوهای خداوند و انبیا آمده است. از جمله این کتب، قرآن و عهد عتیق می باشند. سخنان و گفتگوهایی که بین خداوند و پیامبران در دو کتاب قرآن کریم و عهد عتیق نقل شده است، چه شباهت ها وتفاوت هایی دارد؟ بررسی وجوه اشتراک و اختلاف آن ها حاصل تلاشی است که در این مقاله بدان پرداخته ایم. پرداختن به مباحث مقایسه ای بین دو متن مقدس می تواند به شناخت بهتر دو دین و ایجاد راه برای گفتگوی ادیان و تقریب بین آن ها منجر گردد. مکالماتی از خداوند و انبیا (آدم، نوح، ابراهیم ، لوط و موسی(ع)) در این کتب آمده است که در برخی وجوه مشابه و در برخی وجوه غیرمشابه می باشند. مکالمات خداوند و این پیامبران در قرآن و عهد عتیق بسیار متفاوت است؛ زیرا هر یک از مکالمات که بررسی می گردد، در سیاق آیات همان کتاب بررسی خواهد شد. حتی اگر آیه ای در قرآن و یا عهد عتیق وجود داشته باشد که محتوای آن شبیه یکدیگر باشند، با توجه به سیاق آیاتی که در آن واقع شده است، معنای متفاوتی پیدا خواهد کرد. در بسیاری از آیات قرآن و عهد عتیق که مکالمات خداوند و پیامبران در آن ها وجود دارد، اهداف قرآن و کتاب مقدس در آن ها دیده می شود. قرآن کتابی است که ادعا دارد برای هدایت تمام بشر نازل شده است، در مکالمات پیامبران نیز چنین چیزی دیده می شود. عهد عتیق نیز تاریخ قوم بنی اسرائیل را بیان می دارد و کتابی است مخصوص قوم بنی اسرائیل و مکالمات بیشتر پیامبران نیز در این زمینه دیده می شود.از این رو، اسلام دینی است که ادعای جهانی شدن دارد و یهودیت، دینی قومی محور می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، عهد عتیق، کلام، وحی، آدم، نوح، ابراهیم، لوط، موسی
  • مرتضی امامی * صفحات 59-85
    سرنوشت انسان پس از مرگ، مسئله اساسی آدمیان است. این مقاله برآن است تا با بررسی و تحلیل عقلی و نقلی آیات و روایات ناظر بر این مسئله اثبات نماید که نوع جزای انسان، تکوینی است و عاقبت هر کس، متناسب با اعمال خود او شکل می گیرد و هیچ گونه عامل خارجی باعث پاداش اخروی یا عقوبت وی نمی باشد. همچنین، تاکنون درباره موضوع «تجسم اعمال» عمدتا با رویکردی فلسفی، کلامی و قرآنی بحث و نظر فراوان شده، اما این مقاله سعی دارد با تکیه بر اشارت های تربیتی و معرفتی این دسته از آیات و روایات و تقسیم تجسم عمل به «درونی» و «بیرونی» و این مسئله که تجسم درونی، فاعل و عامل اصلی و همسنخ با تجسم بیرونی است، به این مهم بپردازد. در باب اثرگذاری و شکل یابی اعمال (تجسم یا تمثل عمل) باید توجه نمود که اعمال، علاوه بر شکل دهی و تمثل روح (تمثل اخلاق)، در فراهم سازی عناصر و پدیده هایی خارجی (تجسم بیرونی) که در حقیقت، تجسم یافته باطن هر عمل نیک یا بد است، تاثیرگذارند. عقیده به این موضوع و توجه به نکته های معرفتی، اخلاقی و تربیتی آن، می تواند در رشد معنوی، علاقه مندی به خداوند و نیز بازدارندگی انسان از ارتکاب زشتکاری، تاثیرگذار بوده است و به همان نسبت، باورهای نادرست را درباره کیفیت و نوع مجازات های الهی اصلاح نماید.
    کلیدواژگان: نفس، تمثل روح، تجسم اعمال، جزا، عذاب
  • محمد جواد رودگر * صفحات 87-115
    یکی از منابع معرفت، «کشف و شهود عرفانی»، اعم از شهود عین الیقینی و حق الیقینی است که در قرآن و روایات از منزلت و موقعیت بنیادی راهبردی برخوردار می باشد.: 1 عوامل حصول معرفت شهودی از منظر قرآن و روایات چیست؟ 2 آیا معرفت شهودی از منظر قرآن و روایات اعتبار و حجیت معرفت شناختی دارد؟ برونداد نوشتار حاضر که مبتنی بر روش نقلی عقلی است، در علل دستیابی به کشف و شهود عبارتند از: عبودیت، تقوی و طهارت، شرح صدر، مراقبت نفس، عمل صالح، شهود، فقر وجودی و اخلاص که با یک مقدمه، در دو قسمت با ذکر نمونه هایی از مکاشفات و مشاهدات عرفانی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: قرآن، روايات، کشف و شهود، علم لدني، عبوديت، مراقبت نفس، طهارت و تزکيه باطن
  • محسن نورایی *، سید کامل عسکری، محمد شریفی صفحات 117-141
    در سده های اخیر، قرآن پژوهی از اولویت های مهم مستشرقان است. شماری از این آثار به انکار و یا دست کم تردید در وحیانیت قرآن تصریح دارد. ویلیام جوزف فدرر، نویسنده و مورخ معاصر آمریکایی نیز همسو با این نظر، منکر الهی بودن قرآن است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی ابعاد مختلف ادعای فدرر را به بحث می نهد و به بررسی دیدگاه ویلیام فدرر در کتاب «What every American needs to Know about the Qur`an» درباره مصادر قرآن پرداخته است. نتیجه پژوهش بیانگر نادرستی بسیاری از ادعاهای فدرر است. مهم ترین نقاط ضعف وی عبارتند از: مراجعه نکردن به منابع دست اول و معتبر، آدرس دهی غیردقیق به منابع، مراجعه نکردن به منابع تاریخی، تفسیری و حدیثی شیعه، تعصب نسبت به باورهای مسیحیت و غرض ورزی در برابر معارف قرآنی. نتیجه این پژوهش در حوزه مطالعات استشراق و نیز مباحث کلامی و تفسیری کاربرد آشکار دارد. همچنین، این نتایج در عرصه تبلیغ و جذب نامسلمانان و اقناع فکری ایشان کارایی دارد.
    کلیدواژگان: مصادر قرآن، وحی، ویلیام فدرر، فرهنگ جاهلی، ادیان ابراهیمی
  • رامین محرمی *، خدابخش اسداللهی، شکراالله پورالخاص، پیام فروغی راد صفحات 143-171
    هوش معنوی، کاربرد معنویت برای پاسخگویی به نیازهای ذهنی و پرسش های بنیادین هستی شناسانه است که بر پایه عقاید دینی به کار گرفته می شود و نقش اساسی در تامین سلامت روانی و هدفمند کردن زندگی دارد. اگرچه در پژوهش های انجام گرفته در حوزه هوش معنوی به گروه سنی بزرگسالان توجه فراوانی شده است، می توان این نوع از هوش را با توجه به آموزه های قرآنی در کودکان نهادینه کرد. یکی از روش های این امر، بهره گیری از شعر است. در پژوهش حاضر که به شیوه تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است، به بررسی هوش معنوی کودکان بر اساس شعر و مبتنی بر آموزه های قرآنی پرداخته می شود. به همین منظور، مولفه های هوش معنوی در شعر کودک واکاوی، و با استناد به آیه های قرآنی، کارکرد آن بررسی شده است. کاربرد هوش معنوی در شعر کودک باعث می شود که فضایل اخلاقی در کودکان پرورش یابد و او پاسخی متناسب با درک خود، نسبت به خدا و هستی بیابد و با اعتقاد به خدای آفریننده، در برابر سختی ها بردبار باشد. مولفه های هوش معنوی در شعر کودک، منطبق با آموزه های قرآنی و با کارکرد تعلیمی است. از این رو، رهاورد وحی الهی برای پرورش روح کودک و تعالی بخشیدن به او برای شکوفایی، قابلیت و توانایی ها در درک امور فرامادی است.
    کلیدواژگان: خدا، آموزه های قرآنی، هوش معنوی، شعر کودک
  • فتحیه فتاحی زاده، عارفه داودی*، مرضیه محصص صفحات 173-202

    یکی از جلوه های درخشان صحیفه سجادیه پیوند این کتاب شریف با قرآن کریم است. هدف این جستار، به تصویر کشیدن انس و همنشینی امام سجاد(ع) با قرآن کریم و نیز اثرپذیری عمیق آن حضرت(ع) از کلام وحی در دعای اول تا هفتم صحیفه سجادیه است. ضرورت این پژوهش، هویداسازی یکی از انواع تعامل گنجینه حدیثی شیعه با قرآن کریم، از رهگذر بررسی گونه شناسی اقتباس و کارکردهای گوناگون این گونه ها در بافت متنی صحیفه سجادیه می باشد. بدین منظور، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این عنصر ادبی پرداخته شده است. گونه های مقتبس قرآنی در هفت دعای اول صحیفه سجادیه عبارت است از: اقتباس کامل، جزئی، متغیر، اشاره ای و استنباطی. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پربسامدترین گونه، اقتباس متغیر و دشوارترین نوع، از حیث تشخیص، اقتباس استنباطی است و انگیزه کاربست این گونه ها برای تعلیل، تاکید، تفسیر و توضیح، تهلیل و تحمید و جری و تطبیق است و گاه کارکرد ترکیبی دارد.

    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، صحیفه سجادیه، اقتباس های قرآنی
|
  • Mhammadreza Ebrahimnejad * Pages 7-28
    Islam is a universal religion with a comprehensive and inclusive set of principles, most of which are laid out in the Holy Quran. For non-Arab Muslims, translation is the only way to access those readings. As a result, Muslim scholars have long been dealing with the issue of translation and two opposing views have been formed over time. The universality of Islam arguably makes translation not only permissible, but also necessary. However, other factors such as the spread of the Salafi school of thought has opposed translation. The opponents who are mostly from the Salafi School, have listed up to fifteen reasons, namely the impossibility of translating Quran and the risk of distorting Quran’s statements. This study examines these reasons to challenge them and show that they are baseless and lack the necessary logical foundation.
  • Morteza Semnoon (Mahdavi), Somaye Amini Kazemi Pages 29-57
    According to the Abrahamic religions, God has spoken to his prophets, and the prophets have spoken to him. In some sacred books of these religions, the talks of God and prophets have been mentioned. Some of these books are the Quran and the Old Testament. What are the similarities and differences between the words and conversations between God and the prophets in these two books of the Holy Quran and the Old Testament? Exploring the issues of similarities and the differences between them is the result of the effort that we are discussing in this article. Studying the comparative issues between the two holy texts can lead to a better understanding of the two religions and pave the way for dialogue between the religions and the approximation between them. Conversations between God and the prophets (Adam, Noah, Abraham, Lot, and Moses) in these books, in some aspects are similar and in some aspects are different. The conversations between God and these prophets are very different in the Quran and the Old Testament. Each of the conversation will be explored according to the verses of that same book. Even if there is a verse in the Quran or the Old Testament with similar content, it will have a different meaning according to the position of verses in each book. In many verses of the Quran and the Old Testament, where the conversations of God and prophets included, the goals of the Quran and the Old Testament are seen in them. The Quran is a book that claims to be sent to guide all human beings, and this claim can be seen in the conversations of the prophets as well. The Old Testament also describes the history of the sons of Israel and is a book which is dedicated to the sons of Israel and the conversations of the prophets are also about sons of Israel. Therefore, Islam is a religion that claims to be globalized and Judaism is a tribal religion.
    Keywords: Quran, Old Testament, Discourse, Revelation, Adam, Noah, Abraham, Lot, Moses
  • Morteza Emami * Pages 59-85
    The fate of man after death is a fundamental human issue. This paper seeks to prove that the type of punishment of human is developmental and the outcome of each person’s deeds is proportional to his own actions, and no external factor leads to the heavenly reward or punishment by analyzing the rational and narrative verses and traditions. Also, the topic of the embodiment of acts has been discussed predominantly with the philosophical, theological and the Quranic approaches. But this paper tries to pay attention to this important issue with emphasis on educational and cognitive cues of these verses and hadiths and the division of symbolization of actions into "Inner" and "outer" dimensions, and also the fact that internal incarnation is the main factor of external incarnation. With regard to the effectiveness and formation of actions (the embodiment or representation of action), it should be noted that actions in addition to the formulation and depiction of the soul (morals) are effective in providing external elements and phenomena (external visualization) which is in fact embodied behind every good or bad act. The belief in this subject and paying attention to its epistemic, moral and educational points can have an effect on spiritual growth, interest in God and also to deter people from committing indecency and correct in the same way wrong beliefs about the quality and types of divine punishments.
    Keywords: Soul, Depiction of spirit, Embodiment of acts, Punishment, Torments
  • Mohammad Javad Rodgar * Pages 87-115
    One of the sources of knowledge is, theosophical discovery and intuition, including E’inolyaghin and Hagholyaghin intuition which has a fundamental strategic position in the Quran and narrations.- What are the factors for obtaining intuitive knowledge from the perspective of the Quran and narrations? 2- Does intuitive knowledge from the perspective of the Quran and narrations have epistemological validity? The paper’s output is based on the rational-narrative method, and reasons of obtaining discoveries and intuitions are: servitude, piety and purity, Sadr’s description, self-esteem, righteous deeds, intuition of existential poverty and sincerity with a preface which have been investigated in two parts with examples of theosophical revelations and observations.
    Keywords: The Quran, Narrations, Discovery, intuition, Ledni science, Servitude, Self, esteem, Inner purity, cultivation
  • Mohsen Nouraei, Seyed Kamel Askari, Mohammad Sharifi Pages 117-141
    Quranic research has been a top priority for the Orientalists in recent centuries. Some of these works affirm the denial or, at least, skepticism in the Quranic revelation. William Joseph Federer, the contemporary American author and historian, also agrees with this view, denies the divinity of the Quran. The present study, using a descriptive-analytic method, discusses the various aspects of Federer’s claim. This study examines William Federer’s view in his book entitled “What every American needs to know about the Quran” discussing the sources of Quran. The result of the present study shows the inaccuracy of many of Federer’s claims. His most important weaknesses are having no reference to first-hand and authoritative sources, inaccurate addressing to sources, having no reference to Shia’s historical, exegetical and hadith sources, the bias towards Christian beliefs, and prejudice against the Quranic teachings. The result of this research has implications for orientalism studies, and also for theological and exegetical discussions. These results are also effective in the field of advertising and attracting non-Muslims and satisfying their intellectuals.
    Keywords: The Sources of the Quran, Revelation, William Federer, Jahillya culture, Abrahamic religions
  • Ramin Moharami, Khodabakhsh Asadollahi, Shokrollah Poorkhas, Payam Foroghi Raad Pages 143-171
    Spiritual intelligence refers to spirituality applications to answer the fundamental questions of ontology which is subjective and based on religious beliefs and plays an essential role in providing targeted mental health and life. Although researches in the field of spiritual intelligence have been of great interest to adult age groups, this type of intelligence can be institutionalized according to the Quranic teachings in children. One of the ways to do this is to use poetry. In this research, using a descriptive-analytical method and library resources, the spiritual intelligence of children was studied based on poetry and based on the Quranic teachings. For this purpose, spiritual intelligence components have been analyzed in children’s poetry, and their functions have been studied citing the Quranic verses. The use of spiritual intelligence in children’s poetry causes the moral virtues to be institutionalized in children, and help to understand God and life, and also to patient in adversity by the belief in God. Spiritual Intelligence components in poetry for children is in accordance with the teachings of the Quran and has educational functions. This result of divine revelation for growing children and transcending his soul is to flourish in understanding the capabilities and capacities of the events.
    Keywords: God, Quranic teachings, Spiritual intelligence, Poetry of children
  • Pages 173-202

    One of the brilliant features of Sahifah Al-Sajjadiyyah is a link between this book and the holy Quran. The intention of this paper is depicting of familiarity and companionship of Imam Sajjad (AS) with holy Quran and the deep impact of speech of revelation in the first to the seventh prayer of Sahifah Al-Sajjadiyyah on him. This research aims to demonstrate one of interaction types of Shia narration treasures with the Quran through studying of adaptation typology and various functions of these types in the textual context of Sahifah Al-Sajjadiyyah. For this purpose, the literary element has been examined by a descriptive-analytical method. Derived Quranic extractions in the first to seventh prayer of Sahifah Al-Sajjadiyyah include: full, partial, variable, statements and analytical adaptations. The results showed that the most frequent extraction, variable adaptation and the most difficult type in terms of diagnosis, is inferential adaptation and the motivation of using these extractions is for argument, emphasis, interpretation, explanation, tagging, Jerry and matching, and sometimes have combinatory function.

    Keywords: Imam Sajjad (AS), Sahifah Al Sajjadiyyah, The Quranic adaptations