فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 8 (بهار 1391)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 8 (بهار 1391)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عنایت شریفی صفحه 1
    یکی از ابعاد تربیت در نظام تربیتی قرآن کریم، تربیت جسمانی است. در این این مقاله تلاش شده است روش ها و اهداف تربیت جسمانی از منظر قرآن کریم مورد بحث و بررسی قرار گیرد که مهم ترین این روش ها، عبارتند از: رعایت نظافت و بهداشت، تغذیه سالم و کافی، ممنوعیت اسراف، ممنوعیت غذاهای غیر بهداشتی و خبیث همانند خون، مردار، گوشت خوک، شراب و.. .، ترغیب و تشویق به ورزش و تفریحات سالم، روزه گرفتن و تعدیل غرایز که مهم ترین آنها غریزه جنسی است و با اموری نظیر ازدواج، حیا، عفت و پاکدامنی، غیرت، پرهیز از چشم چرانی و خلوت گزینی، قابل تربیت است. از مهم ترین اهداف تربیت جسمانی، قدرت انجام عبادت و پرستش خدا، خدمت به خلق و افراد جامعه، داشتن طراوت و سرزندگی، کسب کرامت های اخلاقی و تحصیل و حفظ عافیت و سلامت جسم را می توان برشمرد.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت جسمانی، قرآن، روش های تربیت، اهداف تربیت، تربیت جنسی
  • حسام الدین خلعتبری صفحه 29
    الهام القاء چیزی در قلب، مخصوص است به این که از جانب خدا. .. (راغب، 1412ق: ماده لهم) یا با واسطه ملک مامور باشد (قریشی، 1361: ج75، ماده لهم). منظور از وحی، کاربرد رسالی آن می باشد، یعنی ارتباط ویژه خداوند با پیامبران. .. . الهام در اصطلاح عرفانی نوعی اخبار و افاضه الهی برای انسان است که او را به انجام عمل فرامی خواند. تفاوت ماهوی الهام و وحی اولیاء مشخص نمی باشد، هر چند به نظر می رسد هر دو در ماورایی بودن مشترک هستند. از این رو الهام خاص که همان علم امام می باشد، از جهت ماهیت با وحی رسالی پیامبر تفاوتی ندارد، ولی با توجه به روایات، سزاوار نیست نام وحی بر آن نهاد. با توجه به برخی ویژگی های وحی و الهام، تفاوت هایی قابل ذکر است که برخی از این جمله اند: وحی از خواص نبوت، الهام از خواص ولایت، روشن بودن منبع وحی برای پیامبر و. .. دریافت های اولیاء الهی غیر معصوم، حتی معصوم فقط به بسط کمی شریعت کمک می کند. از احادیث استفاد می شود که ائمه معصومین (ع) از نوعی علم برخوردار بوده اند و این قبیل علوم شبیه وحی بوده است که تحدیث و شاید الهام نام بردار باشد. علوم اولیاء (عرفا) نیز از منبع علم امامان و پیامبر تغذیه می شود و در رتبه علوم اولیاء معصوم نمی ایستد، از این رو هیچ عارف کاملی ادعای تجارب فربه تر از نبی و امام نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: وحی، الهام، علم امام، اولیاء الهی، پیامبران
  • تورج زینی وند، فریبا اکبرزاده صفحه 51
    پیشرفت و گسترش اسلام ناب، در همه دوره ها بر شالوده گفت وگو و اهتمام به اخلاق، استوار بوده است. اسلام به عنوان یک دین کامل و جهانی می تواند پاسخگوی بسیاری از دشواری ها و دغدغه های انسان امروزی باشد. یافته اساسی این پژوهش، در این است که آموزه های اخلاقی و ماندگار قرآن کریم، می تواند بنیاد و آغازی برای پیشرفت، کمال معنوی، آگاهی، امید، گفت وگو و خوشبختی انسان معاصر باشد. توجه به ساختارهای اخلاقی، تاکید بر مشترکات انسانی و دینی، احترام به عزت و کرامت انسانی، بکارگیری عنصر استدلال و برهان و.. . از ویژگی های زبان قرآن در این زمینه است. در این پژوهش، تلاش شده است که پیوند دین و اخلاق اسلامی در پاسخگویی به چالش ها و دغدغه های انسان معاصر، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. دو محور اساسی این جستار، عبارتند از (1) پیشگفتاری درباره اهمیت گفت وگو و نقش آن در رشد و تکامل تمدن انسانی و (2) بررسی و تحلیل روزآمدی گفت وگوهای قرآنی با رویکرد اخلاق اسلامی.
    کلیدواژگان: قرآن، اخلاق، گفت و گو، اسلام، غرب، دین، انسان
  • علی اصغر زکوی، محمد ملایی * صفحه 81

    معجزه جاویدان پیامبر اعظم (ص)، نزد همه مسلمانان از جایگاهی بس رفیع برخوردار است، اما امت اسلامی نتوانسته است با تکیه بر آموزه های آن از پیشرفت لازم در حیات مادی و معنوی برخوردار شود. سوال این است که جایگاه قرآن از دیدگاه علی (ع) چیست و بایسته ها و نبایسته ها، در نسبت میان ما و قرآن کدامند؟ در نگاه آن حضرت، قرآن، کتاب زندگی و قانون اساسی اسلام، هدایت گر به استوارترین راه ها، شفابخش دردهای فردی و اجتماعی بشر، مبنای عمل مسلمانان و روش چگونه اندیشیدن و چگونه زیستن است. راه نجات قرآن از مهجوریت، تنها در گرو فهم و عمل به تمام آموزه های آن، در عرصه حیات فردی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: قرآن، علی (ع)، قانون زندگی، عمل، نهج البلاغه، بایسته ها
  • جمال فرزندوحی، ملیحه قاسمی نژاد صفحه 107
    عبارت «شرح صدر» از آنجا که نقش مهمی در کمال معنوی و هدایت انسان ها دارد، چندین بار در آیات قرآن کریم تکرار شده است. شرح صدر در دو آیه به طور مطلق به کار رفته و در دو مورد نیز به اسلام و در یک مورد به کفر مقید شده است. این ویژگی موهبتی الهی است که عواملی مانند اراده الهی، عبادت، ذکر، علم، تلاش و. .. آن را تقویت می کند و دارای ثمراتی همچون حسن خلق، صبر، عفو، سکینه و. .. است. هدفی که در این مقاله دنبال می شود، شامل تبیین حرکت انسان به سوی کمال معنوی و راه های تشخیص شرح صدر می باشد. در این پژوهش از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: شرح صدر، ضیق صدر، قرآن، صبر، سکینه
  • محمد سبحانی نیا صفحه 133
    برخی از روشنفکران که نگاه برون دینی دارند و به وحی از منظر غیرقرآنی نگریسته اند، با پیش کشیدن مباحث تجربه دینی، در خصوص وحی، به نقشی فاعلی برای پیامبر قائل شده اند. بر این اساس خداوند صرفا قابلیتی را به پیامبر یا اشخاص دیگر اعطا کرده است و آنها می توانند به واسطه آن استعداد و قابلیت خاص خویش، الفاظی را از ناحیه خودشان و نیز تحت تاثیر فرهنگ عصر خویش بیان نمایند و همین الفاظ آنها، کتب مقدس را تشکیل می دهد. این نوشتار کوشیده است با تکیه بر آیات قرآن و قرائن و شواهد درون دینی، با بازخوانی نقش پیامبر اسلام (ص) در نزول قرآن، ادعای یاد شده را نقد نموده و بر این نظر تاکید نماید که پیامبر در نزول قرآن نقش قابلی داشته است، نه فاعلی. قرآن محصول تجربه دینی پیامبر و کلام نبوی نیست. بلکه قرآن عین کلام خدا است یعنی قرآن الفاظ مستقیم خداوند می باشد و پیامبر (ص) این الفاظ را از خداوند دریافت می کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن، نزول لفظی، نزول معنایی، وحی، جبرئیل، تجربه دینی، کلام
  • نبی الله صدری فر، سیدابوالقاسم موسوی صفحه 157
    شناسایی، هدف گذاری و شاخص های تربیتی انبیاء الهی یکی از راه های رسیدن به کمال تربیتی انسان است. در این مقاله، از قرآن کریم به عنوان کتاب تربیتی و بلکه کامل ترین کتاب تربیتی انسان در همه اعصار و قرون، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و اهداف و شاخص های تربیتی انبیا شناسایی شده است. آنچه در این تحقیق از شاخص ها و اهداف تربیتی انبیا که قرآن بدان پرداخته و مورد تحلیل قرار گرفته است عبارتند از: 1- رشد اندیشه و خردورزی 2- تقوی 3- عدالت 4 – حکمت 5- عبادت 6- تزکیه 7- اتحاد و رفع اختلافات 8- تقرب به خدا. با توجه به این اهداف هر یک از مربیان در جامعه اسلامی با مدنظر قرار دادن این شاخص ها و اهداف می توانند به رشد و تعالی جامعه کمک کنند. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و به صورت کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: هدف، شاخص، تربیت، رشد اندیشه، عدالت، تقوی، حکمت
|
  • Enayat Sharifi Page 1
    One aspect of education in the educational system of the Quran is physical education. The present paper attempts to investigate the methods and goals of physical education from the viewpoint of the Quran. From among these methods, the most important ones are personal hygiene, healthy and adequate food, avoiding extravagance, avoiding unhealthy and impure food such as blood, carrion, pork, wine, etc., encouraging involvement in sports and healthy recreation, fasting, and the moderation of instincts; sexual instinct is the most significant instinct that can be controlled with marriage, modesty, virtue, zeal, and avoidance of ogling and solitude. The primary aims of physical education include enabling the performance of religious acts and the worship of God, offering service to people, staying fresh and cheerful, acquiring moral virtues and maintaining one's health.
    Keywords: education, physical education, the Quran, educating methods, aims of educations, sexual education
  • Hesam Al Din Khalatbari Page 29
    Inspiration is the implantation of an idea in one's heart; it is sent either directly by God or through the mediation of an appointed angel. Revelation, however, has a prophetic function and refers to the particular relationbetween God and the prophets. Inspiration, in its mystical sense, refers to a kind of divine communication and gift for man which calls him to take an action. The essential difference between inspiration and revelation to the saints is not clear, though they both seem to share the quality of being heavenly. Therefore, special inspiration which is the very knowledge of the Imams has no essential difference with the prophetic revelation to the prophet; however, according to narrations, it is not proper to label it as revelation. Particular qualities of inspiration and revelation enable us to mention some differences between them including the followings: revelation is specific to prophethood while inspiration is a characteristic of guardianship; the source of revelation is known to the prophet, etc. Inspirations to the non-immaculate saints, and even the immaculate ones, merely contribute to the quantitative expansion of religious law. According to some traditions, Immaculate Imams (PBUT) had a kind of knowledge which resembles revelation and can be named inspiration or recounting traditions. The knowledge of the saints (mystics) comes from that of the Imams and the Prophet, but does not have the same rank as their knowledge. As a result, no perfect mystic can claim to have experiences beyond those of the Imams or the Prophet.
    Keywords: revelation, inspiration, the quality of the inspirations to the saints, qualitative expansion, the knowledge of the Imams
  • Touraj Zeinivand, Fariba Akbarzadeh Page 51
    The development and expansion of pure Islam has always been based on dialogic interaction and commitment to moralities. Islam, as a perfect and universal religion, can respond to many concerns and problems of modern man. The main finding of this research is that the moral and permanent teachings of the Holy Quran can be a basis and a starting point for development, spiritual perfection, awareness, hope, interaction, and happiness of modern man. Attention to moral structures, emphasis on human and religious commonalities, respect for human honor and dignity, use of reasoning and proof, etc. are among the characteristics of the language of the Quran in this respect. The present study attempts to examine the relation between religion and Islamic ethics in responding to the challenges and concerns of contemporary man. Two main parts of this study are 1) an introduction to the importance of dialogic interaction and its role in the development and evolution of human civilization and 2) an updated analysis of Quranic dialogues from the perspective of Islamic ethics.
    Keywords: the Quran, ethics, dialogic interaction, Islam, the west, religion, human
  • Ali Asghar Zakavi, Mohammad Mollai F Page 81

    The permanent miracle of the Great Prophet (may God bless him and his household) has a high status among all Muslims. However, the Islamic nation has not been able to make the expected advances in its material and spiritual life based on the teachings of this Holy Book. In this paper we examine the status of the Quran from the viewpoint of Imam Ali (PBUH) as well as the dos and donts in the relation between the Quran and us. In the eye of Imam Ali, the Quran is the book of life and the constitution of Islam; it guides us to the soundest path, heals individual and social pains of mankind, is the basis for the performance of Muslims and offers a style of thinking and living. To save the Quran from abandonment, the only way is to appreciate and put into practice all its teachings in both individual and social life.

    Keywords: the Quran, Imam Ali (PBUH), law of life, practice, Nahj al Balāgha, dos
  • Jamal Farzandwahy, Maliheh Qaseminezhad Page 107
    The expression 'broadmindedness', owing to its major role in spiritual perfection and guidance of man, is repeated several times in the Holy Quran. Broadmindedness is used in two verses in isolation; in two other verses it is used in relation to Islam and in another verse it is linked to disbelief. The quality of broadmindedness is a divine bounty which canbe strengthened by factors such as Divine Will, worship, God's remembrance, knowledge, effort, etc. It also has some fruits including good character, patience, pardon, composure, and so forth. The present paper is a library research that attempts to explain the progress of man towards spiritual perfection and the ways to identify broadmindedness.
    Keywords: broadmindedness, narrow, mindedness, the Quran, patience, composure
  • Mohammad Sobhaninia F Page 133
    Some intellectual thinkers who have non-religious viewpoint and study revelation from a non-Quranic perspective, bring up the subject of religious experience and claim an agent role for the Prophet in the act of revelation. For them, God has merely granted a capability to the Prophet or other people and via this special gift and ability, they can utter words by themselves and under the influence of their own contemporary culture and these very words make up the Holy Book. The present paper attempts to criticize this claim based on Quranic verses as well as religion evidence and proof and also through a re-reading of the role of the Holy Prophet (PBUH) in the revelation of the Quran. We argue that the Prophet, in the revelation of the Quran, had the role of a receiver and not that of an agent. The Quran is not the result of the religious experience of the Prophet and is not his words; rather, it is the very word of God; that is to say, the Quran is directly sent from God and the Prophet was merely the receiver of these words.
    Keywords: the Quran, verbal revelation, semantic revelation, revelation, Gabriel, religious experience, words
  • Nabiollah Sadrifar, Seyyed Abolqasem Mousavi Page 157
    Identification and determination of educational criteria of divine messengers is one of the ways for man to attain educational perfection. The present paper examines the Holy Quran as an educational book and in effect the most comprehensive one, sent for humans at all times, and identifies educational objectives and criteria of the messengers. These aims and criteria include the followings: 1. the development of thought and reasoning, 2. piety, 3. justice, 4. wisdom, 5. worship, 6. refinement, 7. unity and settlement of disputes, and 8. proximity to God. All educators in an Islamic society can contribute to the advancement and elevation of the society by taking these objectives and criteria into account. This study is a library research with a descriptive-analytic methodology.
    Keywords: objective, criterion, education, development of thought, justice, piety, wisdom