فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 23 (زمستان 1394)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 23 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مسعود عمرانی، حسین افسر دیر، مرجان سادات عمرانی صفحات 7-34
    نوجوانان احساسات پرتلاطم و متغیر دارند. لذا برای اینکه بتوان از آنها افرادی متعهد به انجام وظایف خود و رعایت حقوق دیگران پرورش داد، باید در کنار روش های تربیت اجتماعی، از راهکارهای تربیت عاطفی نیز استفاده نمود تا آموزش ها عمیق تر و اثرپذیرتر گردد. در قرآن و احادیث، دو شیوه کلی تربیت اجتماعی و عاطفی تربیتی مشاهده می شود: الف) توصیه های لازم به والدین و مربیان برای تربیت نوجوانان؛ مانند: تکریم و احترام متربی، مدارا کردن با متربی، محبت کردن به متربی، توجه دادن متربی به سر و وضع ظاهر، اعتدال و میانه روی با متربی، آموزش آداب معاشرت به متربی، آمادگی متربی برای تشکیل خانواده، ارائه الگو به متربی، تشویق و تنیبه متربی. ب) آموزش های مورد نیاز جوانان برای تربیت اجتماعی و عاطفی که شامل آموزش های نظری مانند شناخت رفتارها و مهارت های مثبت، از جمله خوش اخلاقی، رعایت ادب، تعدیل غرائز، عفو و گذشت، خیرخواهی برای دیگران، نیکو سخن گفتن و نیز شناخت رفتارها و مهارت های منفی، از قبیل بدگمانی و سوءظن، خودخواهی، تحقیر، کوچک شمردن دیگران و... و شامل آموزش های عملی از جمله اعتماد به نفس و تقویت اراده، مبارزه با عادات ناپسند، تفکر و آگاهی، دوست یابی و مسئولیت پذیری است.
    کلیدواژگان: نوجوان و جوان، تربیت عاطفی، تربیت اجتماعی، مسئولیت پذیری، کنترل عواطف
  • مرضیه محصص صفحات 35-57
    قرآن کریم با رویکردی هنجارگرا به تربیت انسان ها پرداخته است و بر ضرورت اصلاح و تجدید نظر در رفتارها تاکید ورزیده است. در این راستا، برخی سازه ها از جایگاه بنیادینی برخوردارند. از آنجا که امروزه موضوعات با محوریت خانواده به عنوان نهادی اثربخش در ارتقاء و بالندگی جامعه، کانون توجه قرار گرفته است، واکاوی نظریه کارآمد قرآن در این حوزه ضروری به نظر می رسد. پرسش اصلی این پژوهش آن است کهمطابق آموزه های قرآنی، افراد در کدام یک از رفتارهای خانوادگی به خویشتنداری فراخوانده شده اند؟ در این طرح، با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای، به روش توصیفی و تحلیل محتوا، آیات مربوط به خانواده با محوریت موضوع «خویشتنداری» رصد شده است. این نوشتار ضمن ارائه مفهوم خویشتنداری در روانشناسی و مفاهیم قرآنی، به تبیین جایگاه خویشتنداری در قالب رفتارهای خانوادگی می پردازد و در نهایت، به ثمرات اتخاذ رویه خویشتندارانه در مناسبات خانوادگی اشاره می نماید. از رهگذر بررسی گزاره های قرآنی چنین به نظر می آید که «خویشتنداری» در طیف رفتارهای دینی، حقوقی و حریم خصوصی از جایگاه بنیادینی برخوردار می باشد. لذا می توان اذعان داشت که به موجب اتخاذ رویه خویشتندارانه، حسن معاشرت و تحکیم خانواده محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: نگرش قرآنی، خویشتنداری، خانواده، تقوا، صبر، عفاف
  • عنایت الله شریفی، سید حسین جعفری نسب صفحات 59-84
    این پژوهش پیرامون «روش های قرآن در نهادینه سازی اخلاق در جامعه» با روش کتابخانه ای، توصیفی و تحلیلی انجام شده است. از ضروریات ایمان پروری انسان، شناخت نوع ارتباط با خداست که با اعتقاد به مبدا و معاد شروع و با خودسازی، مراحل آن طی و با حب و بغض فی الله به تکامل می رسد. اخلاق توحیدی، مراحل تزکیه را در بر دارد و هدف اصلی اخلاق نیز قرب الهی است تا زمینه های رشد انسان، فراهم و موانع از سر راه برطرف گردد. روش قرآن در تربیت انسان، رسیدن به توحید در زمینه اعتقاد و عمل است تا به عبودیت برسد. روش قرآن بر تشویق قبل از تنبیه تکیه دارد، هرچند هر دو مکمل یکدیگرند و علاوه بر غفلت زدایی، به کمال نفس کمک می کند. معرفی اسوه ها در قرآن برای نجات انسان از گمراهی است و الگوی کامل از جمله ویژگی های اسلام است. آیات قرآن، پیامبران را با دیده الگو و اسوه می نگرند و به عنوان سرمشق در صفات برجسته خود معرفی می کند. در قرآن، برترین الگوی حسنه، پیامبر(ص) و آنگاه ابراهیم(ع) به عنوان الگو معرفی شده است و داستان برخی از پیامبران و پیشوایان برای پندآموزی نیز آورده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روش، اخلاق، جامعه، نهادینه، توحید
  • ابراهیم ابراهیمی، سید ابراهیم مرتضوی صفحات 85-112
    بحث اسماء و صفات الهی از دیرباز تاکنون مورد توجه متکلمان و مفسران بوده است. در قرآن، این اسماء بسیار فراوان دیده می شود و بسیاری از آیات آن، به یک یا دو اسم خداوند ختم شده اند. این مقاله درصدد است تا با روش کتابخانه ای و با نگرشی توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع تفسیری فریقین، ارتباط میان اسماء مذکور در پایان آیات را، با محتوای آیات در سوره آل عمران مورد ارزیابی قرار دهد. از این رو، اسماء مزبور با استناد به کتاب «رسائل توحیدی علامه طباطبائی» پیکربندی شده است و با تقسیم بندی آنها به دو دسته اصلی و فرعی، آیات مربوط به هر یک، ذیل آن ذکر و بررسی شده است. رهیافت اساسی این پژوهش آن است که با توجه به اتفاق اساطین علوم قرآن، مبنی بر توقیفی بودن چینش کلمات در قالب آیات، ارتباط وثیقی میان این اسماء با محتوای آیات وجود دارد و انحاء ارتباطی میان آنها به چند صورت نمود یافته است که عبارتند از: ارتباط با آیه خود، پیوند با دو آیه قبل و بعد، و ارتباط با محتوای کلی چند آیه و یا معنای کلیدی سوره. در پیوند اسماء با آیه خود و با دو آیه قبل و بعد، سه وجه ارتباطی پیوند با صدر، میانه و ذیل آیات برقرار است و در 2 مورد اخیر، یعنی پیوند با محتوای کلی چند آیه، یا معنای کلیدی سوره، مهم ترین مسئله دینی، یعنی نفی الوهیت از غیر خداوند در سوره آل عمران مطرح شده است و پیوند این مسئله با اسماء فرد مذکور در پایان آیات، در اسم علیم منحصر می شود.
    کلیدواژگان: اسماء الهی، سوره آل عمران، ارتباط اسماء و آیات
  • سیدمحسن طباطبایی صفحات 113-137
    تلمیح استفاده از آیه، حدیث، داستان یا مثل معروفی در کلام است و موجب زیبایی کلام و تاکید و ترویج منبع مورد استفاده می گردد. عالمان فن بلاغت، تلمیح را در مجموعه صنایع معنوی بدیع قرار داده اند و برخی آن را مترادف و بعضی قسمی از تضمین می دانند. جایگاه قرآن کریم و پس از آن، نهج البلاغه به عنوان دو منبع غنی معارف اسلامی همواره مورد نیاز انسان ها بوده است و خواهد بود. این مقاله با پرداختن به تلمیحات قرآنی، بخشی از کلام امیرالمومنین، یعنی اشاراتی که حضرت در خطبه اول نهج البلاغه نسبت به آیات نورانی قرآن داشته اند، نشان می دهد که چگونه تجلی نور خدا در وجود معصومین(ع) سراسر زندگانی و سخنانشان را تحت تاثیر قرار داده است و در هر بخش از آن می توان بهره و استفاده ای از وحی الهی را به دست آورد. رئوس تلمیحات این خطبه در چند بخش مهم قابل دسته بندی است: تلمیح به آیات توحیدی و صفات پروردگار، تلمیح به آیات متضمن آفرینش و عجایب آن، تلمیح به آیات مرتبط با فرشتگان، تلمیح به آفرینش آدم، تلمیح به سجده ملائکه و هبوط، تلمیح به نبوت عامه، ضرورت و اهداف، تلمیح به نبوت خاصه، قرآن و امامت.
    کلیدواژگان: تلمیح، نهج البلاغه، تلمیحات قرآنی
  • ابراهیم اقبال، عماد صادقی، ابوذر خیراندیش صفحات 139-166
    سوره مطففین از جمله سوره هایی است که عالمان علوم قرآن و مفسران درباره زمان نزول و مکی یا مدنی بودن آن اختلاف کرده اند. اختلافات در این باب، از مطالب سوره و روایات ترتیب نزول تاثیر پذیرفته است. از این رو، بیشتر روایات ترتیب نزول به نزول سوره در مکه دلالت دارند. در این میان، قول مشهور مفسران، مکی بودن را نشان می دهد، چنان که برخی روایات سبب نزول، بر مدنی بودن تاکید می کنند که این روایات قابل نقد و خدشه هستند. از سوی دیگر، ضوابط و خصائص سوره های مکی و مدنی نیز بیشتر مکی بودن سوره را نشان می دهند. به هر حال، در مقاله حاضر با جمع گردآوری روایات و اقوال گوناگون و آنگاه تحلیل و نقد آنها مکی بودن سوره مطففین را تشدید کرده و به تاریخ گذاری صحیح آن پرداخته شده است و از این رو، با توجه به قراین و ادله متقنی که در بحث حاضر بدان پرداخته ایم، این سوره در سال آخر بعثت، قبل از هجرت پیامبر(ص) به عنوان آخرین سوره در مکه پس از سوره عنکبوت نازل گردیده است و فایده مکی دانستن سوره، ما را با مخاطبان آن آشنا می کند که کفار و مشرکان مکه هستند یا مسلمانان مدینه که در فهم ما از آیات و شناخت دوست و دشمن بسیار موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اریخ گذاری، ترتیب نزول، سوره های مکی، سوره های مدنی، سوره مطففین
|
  • Seyed Masoud Omrani, Hosein Afsar Deir, Marjan Sadat Omrani Pages 7-34
    Adolescents are constantly interacting with people around themselves and also their emotions are turbulent and changing. Therefore, for having people who are committed to their responsibilities and others’ rights, besides social training strategies, emotional training strategies should be applied to benefit from more effective and deeper training. There exist two general methods of social and emotional training. The first set refers to such required recommendations to parents and teachers to educate adolescents as to honor and respect learners, understand learners, love learners, focus their attention to their appearances, behave logically and moderately with learners, teach them etiquettes, make them ready to form a family, set a model for the learner, encourage and punishment learners. The second general method deals with the training needed to train social and emotional behavior and skills to adolescents which includes positive theoretical such as having well behavior, being polite, controlling instincts, being forgiveness, being benevolence to others, speaking well, and recognizing negative behaviors such as having doubts and being suspicious, being arrogant, disdaining and belittling others. It also includes practical training like strengthening confidence and determination, struggling with bad behaviors, being thoughtful and aware, making friends and taking responsibility.
    Keywords: Adolescents, Emotional training, Social training, Taking responsibility, Controlling emotions
  • Marzieh Mohases Pages 35-57
    Quran has trained the man with normative approach, and it emphasized the need to correct and redefine the behavior. In this regard, some of the structures are fundamental. Since the issues concentrating on the family as an institution, which is effective in the promotion and development of society, were brought into focus; as a result, the analysis of the theory of efficiency of the Quran in this area seems essential. The main question of this study is that according to the teachings of the Quran, “In which family behaviors have human beings been called to exercise restraint?” In this research, the library method of data collection and the descriptive-analytical method were used to observe the content as well as verses related to the family-oriented theme of “restraint”. This paper presented the concept of restraint in psychology and the Quranic concepts to establish the position of restraint in the form of family behaviors, and finally it presents the results of the adopting restraint procedures in family relationships. Through investigation and analysis of the Quranic statements, it was revealed that “restraint” plays a fundamental role in the whole religious, legal and private practices. Thus, it can be noted that because of adopting a restraint procedure, good companionship and strong family basis will be achieved.
    Keywords: Quranic attitude, Restraint, family, piety, patience, chastity
  • Enayatollah Sharifi, Seyed Hossein Jafari Nasab Pages 59-84
    The present research which was entitled “The Quranic Methods to Institutionalize Morality in the Community” has been carried out using the library, descriptive, and analytic methods. One of the faith-development necessities in humankinds is identification of the type of the relationship they make with the Almighty God that starts from belief in the genesis and the resurrection, evolves into self-improvement, and ends in love and hatred absolutely for the Almighty God. Monotheistic morality encompasses purification steps, and divine proximity is the chief objective of morality aimed at paving the way for human development and obviating obstacles thereof. The Quranic method in human development is reaching at the monotheism respecting belief and deed in order to arrive at divine servitude. The Holy Quran focuses on encouragement before punishment, the two of which being complementary and contributing to one’s perfection and elimination of negligence. In the Holy Quran, patterns are introduced to make arrangements for human salvation, and Islam is characterized by presentation of immaculate patterns. The holy prophets are represented by the Quranic verses as the unblemished exemplars, whose significant attributes are put forward as first-rate patterns. The Holy Quran introduces the Holy Prophet Mohammad and the Holy Prophet Abraham as great patterns, and the stories of some prophets and religious leaders are mentioned there for further instruction.
    Keywords: the Holy Quran, Methodology, morality, Community, Institutionalization, monotheism
  • Ebrahim Ebrahimi, Seyed Ebrahim Mortazavi Pages 85-112
    The Interconnection of Divine’s Appellations with Meanings of Verses in Imran Surah is the issue under discussion in this research. Most of the divine names signify the Supreme Being. Some of the names have more than one meaning, but not all of the meanings can be conveyed in all the verses. The relationship between the divine names’ meaning(s) with the content of the verses is undeniable. This relationship has appeared in a number of ways including relationship of the name with the content of the verse containing that name, with the previous or the subsequent verses, with the content of some successive verses, and with the content of the whole surah. In the Descendants of Imrān surah, the divine names are related with the content of their verses in the beginning, the middle, or the ending part of the verses, or with the overall content of the verses. The same pattern occurs to the previous or the subsequent verses. What matters in the relationship of the names with the overall content of the surah is the relationship between the names and the most important theme discussed in the surah. In the Descendants of Imrān surah, such relationship distinctly occurs between the names: the Live, the Eternal, the Invincible, and the Wise from one side, and the issues: negation of divinity from Jesus (pbuH), and its exclusiveness to Allah from the other.
    Keywords: Divine names, Descendants of Imrān surah, Relationship between the Divine names
  • Seyyed Mohsen Tabatabai Pages 113-137
    Allusions refer to the application of verses, hadith, stories, or well-known expressions in speaking or writing and will lead to eloquent speeches as well as emphasis on and promotion of the resource used. The Quran and also Nahjolbalaghe as the source of Islamic teachings have always been emphasized. This article dealt with the Quranic allusions of Imam Ali (PBUH) in the first sermon of Nahjolbalaghe, and indicated that how God was present in the entire lives and statements of such Imams, and the use of divine revelations can be found in each part of their lives.
    Keywords: Allusions, Nahjolbalaghe, Quranic allusions
  • Ebrahim Eghbal, Emad Sadeghi, Abouzar Khierandish Pages 139-166
    Motaffefin is the Quranic surah that scientists and commentators have different ideas about the time of the revelation and about being Meccan or Medinian. In this case, the difference caused by the contents of chapters and descending order of traditions. More reports indicate descending order of the surah as Mecca. The famous commentators regard it as Meccan; however, some narrations of Revelation indicate the surah as being Medinian which is open to debate. To take features and traits of the surah in terms of being Meccan and Medinian,being Meccan of the surah deems more possible. However, in this study by collecting various narratives and sayings and then analyzing and criticizing them, more evidence was collected in favor of regarding the surah as Meccan. In addition, the researchers endeavored to find the exact date of its revelation. According to the evidence and arguments in the present discussion, it has been concluded that this chapter came into existence in the final year of mission before the migration of the Prophet, as the last surah after Ankabut surah. The study also makes the benefits of considering this surah as Meccan clear in which it makes the readers familiar with the audience of the surah; either unbelievers and idolaters of Mecca or Medina’s Muslims. This in turn will be really effective in our understanding of the verses and distinguishing between the friend and foe.
    Keywords: Date determination, Order of revelation, Meccan Surah, Medinian Surah, Motaffefin Surah