فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 31 (زمستان 1396)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 31 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - ترویجی
  • صمد عبدالهی عابد *، محمدفردین جلالی، علیرضا عبدالرحیمی صفحات 7-36
    «سلفیه» اصطلاحی نوظهور در تاریخ اندیشه اسلامی است که گروهی از اهل حدیث و پیروان احمدبن حنبل، ابن تیمیه و محمدبن عبدالوهاب برای خویش برگزیده اند. آنان در روش شناخت، نقل گرا و در فهم نقل، ظاهرگرا هستند. عقل را شایسته فهم مسائل الهی ندانسته اند و رسالت آن را تنها فهم درست سخنان سلف می دانند. بر مبنای هستی شناسی سلفیه، خدا موجودی آسمانی و نشسته بر عرش در آسمان هفتم است. صفات خبری زاید بر ذات همچون «ید»، «نفس» و «وجه» دارد و در قیامت به چشم سر دیده خواهد شد. آنان در تبیین و تفسیر این گونه صفات الهی از حیث معناشناسی بر اساس اصل ظاهرگرایی در قرآن و سنت، و به تبعیت از برخی اهل اثر و اصحاب حدیث به معنای ظاهری و عامیانه این صفات بسنده کرده، آنان را تاویل نمی کنند. این گروه با تفسیر افراطی و متعصبانه ای که از توحید دارند، فقط خود را توحیدی می خوانند و سایر مسلمانان را مشرک و کافر قلمداد می کنند. امام علی(ع) تشبیه را رد کرده است و برای رد آن، ادله ای آورده است. امیر مومنان علی(ع) تنزیه مطلق را قبول ندارد و قائل به این است که خدا را در حدی که خود خدا و پیامبران او معر فی کرده اند و بر اساس آیات و افعال او، می توان شناخت. در این مختصر مبانی سلفیه به خامه نقد کشیده شده است.
    کلیدواژگان: صفات خبری، تشبیه، ظاهرنگری، تاویل، سلفیه
  • مقاله پژوهشی
  • حسین احمدی سفیدان* صفحات 37-65
    قرآن کریم مهم ترین و اصیل ترین منبع اسلامی است. بی شک در این منبع کامل، در زمینه قدرت سیاسی سخن رانده شده است. قدرت سیاسی به «مطلوب» و «نامطلوب» تقسیم می شود. یکی از مقولاتی که در تحلیل قدرت سیاسی نامطلوب اهمیت دارد، شناسایی لایه های آن است. سوال اصلی اینکه: لایه های قدرت سیاسی نامطلوب از منظر قرآن چیست؟ فرضیه تحقیق آن است که «زر»، «زور» و «تزویر» بیانگر لایه های سه گانه قدرت سیاسی نامطلوب در قرآن، یعنی آشکار، نیمه پنهان و پنهان هستند. روش تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر موضوعی قرآن با بهره گیری از روش استنطاقی است. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و از ابزار فیش برداری استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که «زر»، «زور» و «تزویر»، منابع سه گانه شکل گیری لایه های سه گانه قدرت سیاسی نامطلوب از منظر قرآن هستند. در لایه اول، قدرت سیاسی عریان و آشکار است و با استفاده از زور و ترساندن دیگران اعمال می شود. در لایه دوم، قدرت سیاسی با استفاده از منابعی همچون ثروت و با تحریف ارزش ها اعمال می شود و در لایه سوم، قدرت سیاسی با خدعه و مخفی کردن نیت عامل قدرت صورت می گیرد
    کلیدواژگان: قرآن، قدرت سیاسی، لایه های قدرت سیاسی نامطلوب، آشکار، نیمه پنهان، پنهان
  • علمی - ترویجی
  • محمد مهدی صفورایی، جعفر علی گلی فیروزجایی*، علیرضا قائمی نیا صفحات 67-110
    تامین نیاز انسان به احترام، شایستگی و قدرت موجب اعتماد به نفس، خودشکوفایی و موفقیت می شود و ضربه به این نیاز نیز موجب احساس ضعف و حقارت می گردد. هدف از این تحقیق، بررسی این نیاز و بنیادین بودن آن از نگاه قرآن است. به این منظور، با شیوه داده بنیاد، کلیدواژه های مرتبط با احترام در نرم افزار مکس کیودا وارد شدند و کار کدگذاری همراه با تحلیل محتوا به شکل مقوله بندی های مختلف انجام گرفت. برای معنایابی واژگان در این تحقیق، از روش میدان معنایی ساختگرا و معناشناسی شناختی و برای موارد بینامتنی از روش تفسیر موضوعی استفاده شد. تحلیل کلیدواژگان و موارد بینامتنی، فراوانی پانصد کد مرتبط با موضوع احترام را در قرآن نشان داده است و سطوح متعددی از راهکارهای رشد یا ضربه به احترام و نیز علل شکل گیری یا مقابله با احترام را استخراج کرده است. در نتیجه، این میزان از بسامد نشانگر بنیادین بودن نیاز به احترام از نگاه قرآن است. بررسی کلیدواژه های احترام و همنشین های آن ها دو زیرمجموعه قدرت در برابر ضعف و شایستگی در برابر تحقیر را برای نیاز احترام نشان می دهند.
    کلیدواژگان: احترام، شایستگی، قدرت، معناشناسی شناختی، معناشناسی ساخت گرا
  • عبدالجبار زرگوش نسب * صفحات 111-126
    این نوشتار به تعارض ظاهری بین آیه دوم سوره نور که بر جلد مرتکب زنا دلالت دارد، با دو آیه 15 سوره نساء که بر حبس زن زناکار در خانه دلالت دارد و آیه 16 همان سوره که دال بر اذیت و آزار مرتکب فاحشه است، می پردازد و ضمن ارائه راه حل تعارض نحوه جمع کردن بین حبس در خانه به قصد پیشگیری از ارتکاب مجدد عمل زشت زنا و حد به عنوان مجازات جرم بیان می کند. همچنین، منظور از «سبیل» که راه نجات و رهایی از حبس خانگی در آیه 15 سوره نساء است، تبیین می گردد. به عقیده برخی از علما، آیه 16 ناسخ آیه 15 می باشد و به نظر بعضی دیگر، آیه 2 سوره نور هر دو آیه را نسخ کرده است. در مقابل اینان، گروهی دیگر با استناد به متفاوت بودن موضوع در آیات سه گانه، هر گونه نسخی را نفی کرده اند. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، چنین نتیجه گرفته شده که نه نسخی صورت پذیرفته است و نه برای حل مشکل نیازی به نسخ خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعارض، آيه 15 سوره نساء، آيه 16 سوره نساء، آيه 2 سوره نور، نسخ
  • حمید کوه پیما *، محسن پور محمد صفحات 127-153
    یکی از نظریات مشترک و مطرح در علوم پایه و علوم انسانی، به ویژه علوم دینی، دیدگاه خلقتی شبه انسان، انسان نما یا انسانی دیگر غیر از نسل بشر کنونی است. در نگاه کلی، این نظریه را باید متاثر از افسانه های تاریخی دانست. وجود برخی ابنیه تاریخی که امکان ایجاد آن ها از سوی نسل بشر امروزی وجود ندارد، تصوری برای اندیشمندان ایجاد کرده تا به انسان های فرازمینی یا نسل شبه انسانی معتقد شوند که زمانی در زمین می زیستند. در پی سلسله مطالعاتی در علوم پایه، همچون فیزیک و ریاضی، با طرح مباحث مربوط، احتمال وجود زمینی دیگر غیر از این زمینی بسیار زیاد است. با توجه به تایید این مطالعات، در کلیسا موضوع خلقت عالمی دیگر به چالشی در حوزه دین به شمار آمد. علوم اسلامی نیز که برخاسته از آموزه های قرآن کریم می باشند، به این موضوع ورود نمود و با وضع اصطلاح «اکوار و ادوار»، به بحث در باب آن پرداخت. با بهره گیری از آیات و بررسی آن ها در کنار روایات درباره امکان خلقتی مشابه، خلقت انسان در عالمی قبل از عالم موجود و یا وجود مردمانی از جنس ما، یا شبیه ما که از نسل حضرت آدم(ع) هستیم، به دست می آید که وجود چنین انسان هایی قبل از حضرت آدم(ع) منتفی نیست. این نظریه با آفرینش و فیض مدام خداوند متعال هماهنگی بیشتری دارد. این پژوهش، جستاری است در استخراج زمینه هایقرآنی روایی خلق مدام، به ویژه از رهگذر توجه به منبع عقل، به روشی توصیفی و تحلیلی سامان یافته است.
    کلیدواژگان: جهان های ممکن، جهان های طولی و عرضی، شبه انسان، لبس جدید، دابه، کور، دور
  • سید احمد هاشمی علی آبادی * صفحات 155-179
    از جمله پرسش های درون متنی در حوزه مباحث زبان شناسی قرآن، سوال از نحوه سخن گفتن قرآن در مواردی است که مردان و زنان را مخاطب قرار می دهد و یا درباره مردان و زنان به طور خاص سخن می گوید و در این موارد، به زعم برخی اندیشمندان و مستشرقان، قرآن متاثر از فرهنگ زمانه، گفتمانی مردانه را اتخاذ نموده است و جانب دارانه سخن می راند. این مقاله به بررسی و تبیین این شبهه می پردازد و دلایلی را در پاسخ به این شبهه مطرح می نماید. نتیجه این تحقیق آن است که گفتمان مردانه قرآن متاثر از فرهنگ زمانه نبوده است، بلکه ایرادکنندگان شبهه، مباحث زبان شناختی قرآن را با مباحث کلامی یا اخلاقی خلط نموده اند و با نگاهی یکسویه به آیات و چشم پوشی از آیات هم موضوع و هم معنا و نیز رعایت نکردن قاعده سیاق در فهم، موجب تقطیع آیات و اشتباه در فهم شده اند. همچنین، بی توجهی اینان به مباحث برون متنی مثل وجود تفاوت های تکوینی بین زن و مرد، نقش های اختصاصی هر یک و نیز اصل تشابه محوری به جای تناسب محوری موجب فهم نادرست از این دسته آیات شده است. اطلاعات این پژوهش به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است و پردازش داده ها با روش تحلیل انتقادی می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ، مردگرایی، مردان، زنان
  • رحمان عشریه، سید محمد موسوی، مرتضی سازجینی * صفحات 181-203
    روایت شناسی یکی از شاخه های نقد ادبی، به ویژه روایت های داستانی است و در اصل به بررسی دستور زبان حاکم بر روایت ها می پردازد. این شاخه از دانش می کوشد تا چارچوب و الگویی نظری کاربردی برای تحلیل گونه های مختلف روایت را فراهم کند. گریماس، معناشناس فرانسوی، به عنوان مهم ترین نظریه پرداز معناشناسی روایت کوشیده است تا الگویی منسجم برای مطالعه روایت ارائه نماید. بر اساس آنچه از نظر وی و معناشناسی نوین دریافت می شود، شناخت مراحل تولید تا دریافت معنا، ژرف ساخت روایت در قالب الگوی کنش و زنجیره ها و گزاره های متنوع مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در این جستار، سعی شده که بر اساس این الگو، داستان کودکی حضرت موسی(ع) بررسی شود و بر همین اساس، نتایج ذیل حاصل گردید: 1 نقش محوری عنصر الهی در قصص قرآنی و تاثیر آن در پیشبرد روند اصلی 2 تقسیم پیکره کلیدی این داستان قرآنی بر وجود دو عنصر در حال پیکار و تغلیب کنش گر توکل کننده بر خدا. 3 قصص قرآنی عموما، به ویژه این داستان، در حال انتقال روحیه توحیدمحوری به مخاطبین خود است.
    کلیدواژگان: موسی(ع)، سوره قصص، روایت شناسی، گریماس
|
  • samad abdollahi abed*, mohammad fardin jalali, Ali reza Abdorrahimi Pages 7-36
    Anathema is a nascent term in the history and literature of Islamic thoughts which has been chosen by a group, namely, the people of tradition and the followers of Ahmad Ebne Hanbal, Ebn Taymieh, and Mohammad Ben Abdolvahab. They are traditionalists in their methodology and literalists and formalists in their understanding of the tradition. They do not appreciate human mind as capable enough to know God. Their only mission is to understand Salfieh’s discourse not more than that. According to Salfieh’s ontology, God is a celestial being sitting in the seventh heaven. God, has additional declarative attributes like hand, soul, modus, which will be seen in the resurrection day by bare eyes. Salfieh’s, in the explanation and interpretation of these attributes from the standpoint of semantics, confines themselves to a superficial and common meanings of these attribute. These groups with their biased and extremist understanding of the profession of God’s unity call themselves theistic. This study tries to shed some lights on the Salfieh’s basic principles in the profession of God’s unity.
    Keywords: Declarative Attributes, Salfieh, The Quran, Nahjalbalagheh
  • Hosein Ahmadi* Pages 37-65
    The holly Quran is the main and original Islamic source. Undoubtedly, there are so many texts about political power in such a comprehensive source. The political power has two types of favorable and unfavorable. Recognition of layers is one of the main categories which is so important in unfavorable political power analysis. The main question of the study was that “what are the layers of unfavorable political power in holly Quran?” The research hypothesis was that “Gold, force, duplicity that represent layers of unfavorable political power in the holly Quran which are explicit, semi implicit, and implicit. The research analysis method was thematic commentary of holly Quran through inquisition. Also, the research data gathered by library method through note-taking tool. The research findings represent that gold, force and duplicity are sources of forming triple layers of unfavorable political power in the Quran. In the first layer, the political power is explicit and is enforced by threatening people. In the second layer, the political power is exerted by wealth and distortion of values. In the third layer, the political power is exerted through making explicit the intention of power agent
    Keywords: The Quran, Unfavorable Political Power Layer, Revealing, Semi-hidden, Hidden
  • mahdi safurayi, Jafar Aligoli Firouzjai*, Alireza Qaeminia Pages 67-110
    Providing human need for respect, merit and power leads to his self-esteem, self-realization and success and inflict a blow to this need also causes feelings of weakness and humiliation. The purpose of this research is to examine this need and its fundamentality from the perspective of the Quran. For this purpose, the keywords related to respect were entered into MaxQDA's software with the data base method and encoded with content analysis in the form of different categories. In order to find the meaning of the words in this research, structural semantic field and cognitive semantics method were used and for the intertextual cases the subject interpretation method was used. The analysis of the keywords and intertextual cases has shown the abundance of 500 codes related to the topic of respect in the Quran and has extracted several levels of ways to grow or hitting the respect, as well as the causes of the formation or reciprocity of respect. As a result, this rate of frequency indicates the fundamental need to respect in the Quranic view. Investigating the keywords of respect and their affiliations shows that two subspecies of “power” against “weakness” and “worthiness” against “humiliation” in need of respect
    Keywords: Respect, Merit, Power, Cognitive Semantics, Structural Semantics
  • abdol gabar zargoshnasab* Pages 111-126
    This article refers to the apparent conflict between the second verse of the chapter of Al Nor surah about adultery with verses 15 and 16 of An-Nisa surah (a chapter in the Quran entitled ‘Women’). Verse 15 of the Surah An-Nisa states that women who commit adultery must be confined in their houses. Apparently, this verse contradicts the following verse (verse 16) which states that adulteress women must be harassed. Moreover, both these verses are inconsistent with the second verse of the Surah Al Nor (another chapter in the Quran entitled ‘The Light’) which asserts that adulteresses must be whipped. A solution must be sought to resolve these contradictions by scrutinizing the above-mentioned verses and asking for religious authorities’ viewpoints about this issue. In this regard, according to some religious scholars, verse 16 abrogates verse 15 in the Surah An-NISA, and according to some others verse two in the Surah Al-NOOR abrogates both the other two. In contrast, some great interpreters have negated any probability of abrogation in the three verses due to different topics discussed in them. In this study which has been carried out using a descriptive analytical method, the researchers came to the conclusion that abrogation has not taken place at all and, in fact, there would not be any need to solve the problem by raising the topic of abrogation.
    Keywords: Conflict_Verse 15 of the Al-Nisa Surah_Verse 16 of the Al-Nisa Surah_Verse 2 of the Al-Noor Surah_Abrogation
  • hamid koohpeyma*, mohsen puormohammad Pages 127-153
    One of the common ideas raised in basic sciences and human sciences, especially religious sciences, is the pseudo-human, human, or other mankind's viewpoint, other than the present-day human race. In general, this theory must be influenced by historical myths. The existence of some historical buildings that cannot be created by modern human generations has created a notion for thinkers to believe in extraterrestrial humans or generations who once lived on the earth. Following a series of studies in basic sciences, such as physics and mathematics, with the theme of the discussion, there is a high probability of existence of a land other than this earth. According to the confirmation of these studies, in the Church, the issue of the creation of another was a challenge in the realm of religion. Islamic sciences, which derive from the teachings of the Holy Quran entered into this subject and discussed the situation with the term "courses and periods". Using the verses and examining them alongside the traditions of the similar creation possibility, the creation of man in the universe before the present world, or the existence of a people of ours, or like us from the generation of Adam (AS), is that the existence of such humans Before Adam (AS) is not forbidden. This theory is more in harmony with the creation and grace of Allah Almighty. This research is an attempt to extract the Quranic context of the persistent creativity, in particular through the attention to the source of reason, in a descriptive and analytical way.
    Keywords: Possible Worlds, Longitudinal, Transversal Universes, Pseudo-humans, Labse Jadid, Dabbah, Kaur, Daur
  • seyedahmad hashemialiabadi* Pages 155-179
    Among the interlaced questions in the field of linguistic discussions of the Quran, the question of how the Quran is spoken in cases that addresses men and women, or talk specifically about men and women, and in some cases, according to some scholars and Orientalists, the Quran is influenced by the culture of the male-dominated discourse of time and speaks with biased. This paper examined these doubts and explains some of the reasons for this. The result of this research is that the male Quranic discourse is not influenced by the culture of the time, but the dubious objectors have confused the linguistic discussions of the Quran with verbal or moral issues, and taking an one-sided look at the verses and ignoring the verses with the same subject matter and the meaning as well as the non-observance led to fragmentation of verses and misunderstandings. Also, their ignorance of discussions beyond the source such as the existence of germinal differences between men and women, and the specific roles and the principle of axial similarity, instead of the pivotal alignment, have led to a misunderstanding of this verse. The data of this research were gathered in a library and data processing manner using a critical analysis method
    Keywords: The Quran, Culture, Masculinity, Men, Women
  • rahman oshryeh, mohammad mosavi, MortezaSazjini* Pages 181-203
    Narratives are one of the branches of literary criticism and, in particular, are narrative narratives, and in essence they examine the grammar of narratives. This branch of knowledge is intended to provide a theoretical-practical framework for analyzing different narrative forms. As a major narrative semanticist, Grimas, a French semantic, has tried to present a coherent model for narrative study. Based on what he or she finds in modern semantics, the recognition of the stages of production until the reception of meaning, the profound construction of the narrative in the form of the pattern of action, and the chain and the various propositions are analyzed; in this essay, we tried Based on this pattern, the story of the childhood of Prophet Moses (AS) was studied and based on the following
    results
    1. The central role of the divine element in the Qur'anic verses and its effect on the progress of the original process. 2. The division of the key figure of this Qur'anic story into the existence of two elements of the struggle and concentration of the actress on God. 3. The Quranic verses in general, and especially this story, are being transmitted The spirit of monotheism is to your audience.