فهرست مطالب

خشک بوم - سال یکم شماره 1 (پاییز 1389)

نشریه خشک بوم
سال یکم شماره 1 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی دستورانی، مهدی حیات زاده صفحه 1
    از جمله مباحث مهم و حیاتی در مطالعات هیدرولوژی، مبحث سیل و سیل خیزی است که به دنبال آن ضرورت بررسی دبی حداکثر لحظه ای رژیم رودخانه است. محاسبات سازه ای و اقدامات زیر بنایی در حوزه، ارتباط تنگاتنگی با مقدار واقعی یا برآورد دقیق دبی حداکثر لحظه ای سیل دارد. از آنجا که بیشتر حوزه ها، در کشور فاقد آمار یا دارای آمار کوتاه مدت و ناقص هستند، بنابراین جهت برآورد دبی لحظه ای، در بیشتر مواقع ناگزیر به استفاده از روابط تجربی مبتنی بر مساحت حوزه هستیم. این روابط در مناطق دیگر جهان تنظیم شده و جهت به دست آوردن نتایج مناسب، باید اقدام به تجزیه و تحلیل و بررسی حساسیت آنها کرد. به این منظور آنالیز حساسیت پارامترهای به کار رفته در روابط تجربی برآورد دبی حداکثر لحظه ای با هدف تعیین نقش هر یک از پارامترها در خروجی مدل، ضروری است. در این تحقیق نیز با ارائه یک روش جدید که ضمن سادگی، از کارآیی مناسبی برخوردار است؛ 10 رابطه تجربی کریگر، دیکن، فولر، فانینگ، انگلیز، کوتان، مایر، روش سازمان زمین شناسی آمریکا، هورتون و روش جرمن که برخی جزء روش های شناخته شده و کاربردی هستند، مورد آنالیز حساسیت قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان دهنده حساسیت بالای تمامی روابط نسبت به مساحت های کم است به طوری که تغییرات کم در سطوح پایین تاثیر زیادی در مقدار خروجی مدل یعنی دبی اوج سیل دارد. همچنین در بیشتر روابط در مساحت های بالا تاثیر تغییرات این پارامتر بر مقادیر دبی سیل نسبت به تغییرات ضریب منطقه ای کمتر است به طوری که افزایش کمیت مساحت حوزه باعث کاهش اثر آن بر دبی اوج سیل می شود. برخی از روابط مانند روش فولر نسبت به تغییرات دوره بازگشت در دوره بازگشت های پائین بسیار حساس هستند. به طور کلی باید اضافه کرد که مهمترین عامل و کم اهمیت ترین عامل (از نظر تاثیر روی دبی سیلاب) در روش های مختلف و نیز دامنه های مختلف مورد نظر متفاوت می باشند.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، حوزه آبخیز، دبی اوج سیل، روابط تجربی، ضریب منطقه ای
  • محمد علی زارع چاهوکی، محمد زارع ارنانی، اصغر زارع چاهوکی، لیلا خلاصی اهوازی صفحه 13
    هدف از این پژوهش، بررسی کارآیی روش های آمار مکانی در تهیه نقشه خصوصیات خاک برای استفاده در مدل های پیش بینی رویشگاه است. به این منظور، نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 3 تا 5 ترانسکت 500-300 متری انجام شد. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود به روش سطح حداقل بین 2 تا 100 متر مربع و تعداد آنها با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 30 تا50 پلات تعیین شد. همچنین بر اساس نقشه واحدهای نمونه برداری، 120 پروفیل خاک حفر و از دو عمق 30-0 سانتی متر و 80-30 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. خصوصیات خاک شامل سنگریزه، بافت، رطوبت اشباع، رطوبت در دسترس، آهک، گچ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و املاح محلول (سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، کلر، کربنات، بی کربنات و سولفات) مورد اندازه گیری و آزمایش قرار گرفت. بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از رگرسیون لجستیک، رابطه بین حضور گونه Crnulaca monachantha با عوامل محیطی بررسی شد. برای تهیه نقشه پیش بینی رویشگاه این گونه گیاهی، ابتدا نقشه خصوصیات خاک با استفاده از روش های کریجینگ نقطه ای، وزن دهی معکوس فاصله و وزن دهی نرمال فاصله در محیط نرم افزارهای GS+ و Arc GIS تهیه شد. برای ارزیابی دقت نتایج، از روش اعتبارسنجی متقابل (cross validation) با کمک دو پارامتر آماری میانگین انحراف خطا و میانگین مطلق خطا استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش کریجینگ نقطه ای در متغیر سنگریزه عمق اول (یعنی 0 تا 30 سانتی متر) با خطای 56/1 و انحراف 048/0 و گچ با خطای 176/0 و انحراف 006/0 دسی زیمنس بر متر، دقت بالاتری نسبت به دیگر روش های مورد استفاده دارد. در نهایت با اعمال رابطه رگرسیون لجستیک به دست آمده بر لایه های اطلاعاتی، نقشه پیش بینی رویشگاه گونه C. monachanthaتهیه شد که دقت آن با ضریب کاپای 98/0 خوب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی متقابل زمین، آمار مکانی، مدل پیش بینی، Cornulaca monachantha، مراتع پشتکوه یزد
  • طاهره شرقی، حسین بری ابرقویی، محمد امین اسدی، محمدرضا کوثری صفحه 25
    کشور ایران جزء مناطق خشک و نیمه خشک جهان است و با محدودیت شدید منابع آب مواجه است. تعیین تبخیر و تعرق که یکی از اجزای اصلی چرخه هیدرولوژی می باشد. بسیاری از مطالعات از جمله توازن هیدرولوژیک آب، طراحی و مدیریت سیستم های آبیاری، شبیه سازی میزان محصول و مدیریت منابع آب از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر روش های گوناگونی برای محاسبه تبخیر و تعرق گیاه مرجع وجود دارد. بر اساس نتایج مطالعات انجام شده در مناطق مختلف، پس از دستگاه های لایسیمتر وزنی، روش فائو- پنمن- مانتیث، هم در شرایط آب و هوایی خشک و هم در شرایط آب و هوایی مرطوب، به عنوان دقیق ترین روش معرفی شده است. در این مطالعه تبخیر و تعرق گیاه مرجع با استفاده از روش فائو- پنمن- مانتیث در 29 ایستگاه کلیماتولوژی و سینوپتیک انتخاب شده در استان یزد محاسبه شد. سپس با برقراری ارتباط بین پارامتر تبخیر و تعرق با ارتفاع و همچنین روش عکس مجذور فاصله نقشه های مقادیر تبخیر و تعرق گیاه مرجع در سطح استان پهنه بندی گردید. نشان داد که مناطق مرکزی، جنوبی و برخی نواحی غربی استان از شدت تبخیر و تعرق بیشتری نسبت به مناطق شمالی و شرقی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق گیاه مرجع، فائو، پنمن، مانتیث، پهنه، بندی، استان یزد
  • مرضیه عباسی، سادات فیض نیا، حسن احمدی، یونس کاظمی صفحه 34
    شناخت منشا تپه های ماسه ای درطرح های کنترل فرسایش بادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل وجود مشکلات زیاد در کاربرد روش های سنتی در شناسایی و تعیین سهم منابع رسوب در تولید رسوب، روش های انگشت نگاری یا ردیابی یا به عبارتی منشایابی به عنوان روشی جایگزین و مناسب مورد توجه محققین مختلف قرار گرفته است. در این روش با بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات، سنگ ها و خاک های منشاهای مختلف سعی بر این است که منشا برداشت رسوبات مشخص شود. در این تحقیق سعی شده است با بهره گیری از ردیابی عناصر ژئوشیمیایی به تعیین مناطق برداشت و سهم منابع رسوب در تولید رسوبات بادی در مهمترین کانون بحران دشت سیستان (نیاتک) پرداخته شود. در ابتدا مطالعات دانه بندی و ترکیب کانی شناسی بر روی رسوبات بادی منطقه سیستان و بلوچستان انجام گرفت و در مرحله بعد با استفاده از روش تحلیل تشخیص و تعیین ترکیب های مناسب از عناصر ژئوشیمیایی Mg، Fe، Na، Cr، K، Ca، کربن آلی،P وN که قادر به جداسازی واحدهای سنگ شناسی، کاربری های اراضی و واحدهای رخساره درکانون بحرانی نیاتک می باشد و نیز با استفاده از مدل های چند متغیره ترکیبی، سهم و اهمیت نسبی منابع رسوب تعیین شد. نتایج حاصله، فاصله حمل ذرات 50-20 کیلومتر و مهمترین مرکز برداشت رسوبات بستر دریاچه هامون و پس از آن اراضی فاقد پوشش رانشان داده، که بیشترین اهمیت نسبی برداشت ذرات (92%) مربوط به بستر رودخانه های محلی و دریاچه هامون و سهم کل برای اراضی فاقد پوشش 69% است. بیشترین سهم رسوب واحد سنگ شناسی NQts (رسوبات آبرفتی ریزدانه دریاچه هامون مربوط به اواخر میوسن – پلیوسن) 87 % و کمترین سهم در تولید رسوب واحد QK می باشد.
    کلیدواژگان: منابع رسوب، انگشت نگاری، کانی شناسی، سهم رسوب، تحلیل تشخیص، مدل چند متغیره ترکیبی
  • شهلا قادری، جمشید قربانی، زینب جعفریان، مریم شکری صفحه 45
    خاک بخشی از اکوسیستم های مرتعی در مناطق مختلف رویشی کشور شور است. پراکنش گیاهان در این اراضی وابسته به خصوصیات خاک است که شناسایی تغییرات پوشش گیاهی در ارتباط با خصوصیات خاک برای مدیریت و احیاء این اراضی لازم است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی اجتماعات گیاهی مهم شورروی و رابطه آنها با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در مراتع سرخ ده دامغان در استان سمنان انجام گرفته است. روش نمونه برداری تصادفی- منظم در واحدهای گیاهی همگن بوده که در هر پلات درصد پوشش تاجی به تفکیک گونه ها ثبت گردید. نمونه برداری خاک در واحدهای گیاهی همگن انجام و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شدند. نتایج آنالیز خوشه ایمنجر به تفکیک پنج اجتماع گیاهی در منطقه گردید. آنالیز واریانس نشان داد که که اجتماعات گیاهی از نظر همه خصوصیات خاک دارای اختلاف معنی دار می باشند. شاخص های تنوع و غنای گونه ای در اجتماع Hypocylix kerneri - dendroides Salsola به طور معنی داری بیشتر از سایر اجتماعات گیاهی بود. نتایج آنالیز چند متغیره نشان داد که خصوصیات خاک پراکنش گونه های گیاهی منطقه را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داده به طوری که تغییر در خصوصیات خاک منطقه می تواند تبدیل اجتماعات گیاهی به یکدیگر را در پی داشته باشد. مهم ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در تفکیک اجتماعات گیاهی منطقه هدایت الکتریکی، پتاسیم، آهک و بافت خاک بودند.
    کلیدواژگان: شوری، پراکنش مکانی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، تنوع و غنای گونه ای، آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA)، سرخ ده
  • محمدرضا کوثری، محمد علی صارمی نایینی، مهدی تازه، محمدرحیم فروزه صفحه 57
    برآورد زمان تمرکز، یکی از مهمترین مباحث در مطالعات فیزیوگرافی و هیدرولوژی حوزه های آبخیز است و برآورد نسبتا صحیح آن تاثیر زیادی در محاسبه دیگر پارامترهای هیدرولوژی، خصوصا دبی اوج سیلاب دارد. با وجود ارائه فرمول های تجربی متعدد و کاربرد گسترده آن ها در هیدرولوژی و فیزیوگرافی حوزه های آبخیز، تا به حال دامنه حساسیت پارامترهای فیزیکی موجود در آن ها مشخص نشده و تاثیر دقت اندازه گیری آن ها بر کاهش یا افزایش زمان تمرکز مشخص نشده است. لذا در این تحقیق علاوه بر ارائه یک روش جدید برای آنالیز حساسیت پارامترهای موجود در روابط تجربی، که ضمن سادگی از کارایی خوبی برخوردار است، چهار رابطه برآورد زمان تمرکز (کرپیچ، برانسلی ویلیامز، کالیفرنیا و SCS) که در کشور ما نیز از کاربرد گسترده ای برخوردارند، آنالیز حساسیت شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تغییرات جزئی میزان شیب به ویژه شیب های کم تاثیر زیادی بر افزایش زمان تمرکز دارد و با افزایش میزان شیب آبراهه تاثیر پارامترهایی مانند طول آبراهه اصلی یا شماره منحنی بر روی زمان تمرکز افزایش می یابد. تاثیر پارامتر ضریب گردی حوزه بر روی زمان تمرکز از درجه اهمیت کمتری برخوردار است. لذا توصیه می گردد در هنگام استفاده از این گونه روابط در خصوص اندازه گیری پارامترهایی نظیر شیب و طول آبراهه و شماره منحنی (به خصوص شیب آبراهه) دقت بیشتری اعمال گردد.
    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، حوزه آبخیز، زمان تمرکز، شیب، طول آبراهه
  • علی محمدی صفحه 68
    دریاچه های فصلی یا پلایاها به دلیل قرار گرفتن در مناطقی با توپوگرافی پست در نواحی خشک و بیابانی با سیستم بادهای قوی و نیز وجود ذرات دانه ریز و جدا از هم، منشا مهمی برای رسوبات بادی و طوفان-های گرد و غبار به شمار می آیند. پلایای فصلی جازموریان (هامون جازموریان)، دریاچه ای فصلی با حوزه آبریز بسته بوده، در جنوب شرق ایران واقع شده است. این پلایا در10 سال گذشته به دلیل خشکسالی های پیاپی کاملا خشک بوده است. در این مطالعه، 26 نمونه رسوب سطحی جهت مطالعات رسوب شناسی و ژئوشیمی رسوبی از پلایای مذکور برداشت گردید. نمونه ها در آزمایشگاه مورد آنالیزهای دانه بندی، کلسیمتری، آنالیز عنصری، کانی شناسی و شناسایی نوع کانی های رسی قرار گرفت. بررسی های رسوب شناسی نشان دهنده این است که رسوبات بیشتر در اندازه سیلت و رس بوده، می توانند به وسیله باد و طوفان ها برای مسافت و مدت زمان زیادی حمل گردند. از مهمترین تیپ های رسوبی، انواع گل و گل ماسه ای می باشند. مهمترین کانی های تشکیل دهنده رسوبات نیز به ترتیب کلسیت، کوارتز، فلدسپات و هالیت هستند. توزیع کانی ها در پلایا دارای الگوی منظمی است. کانی های رسی مونتموریلونیت، کلریت و ایلیت کانی های اصلی رسی بوده و کائولینیت به عنوان کانی فرعی و به صورت درجازا در پلایا وجود دارد. بر اساس مطالعات ژئوشیمی رسوبی برای عنصر، دو منشا اصلی آواری شامل سنگ های آذرین، آمیزه های رنگی و نیز رسوبات تبخیری را می توان نام برد. عناصر کلسیم، استرانسیوم و سدیم بیشتر به صورت شیمیایی در پلایا ته نشین می گردند. با توجه به وضعیت مورفولوژیکی و اقلیمی و ویژگی های رسوب شناسی، پلایای جازموریان منشا مهم رسوبات بادی و طوفان های گرد و غبار در جنوب شرق ایران و حتی جنوب غرب آسیا می باشد.
    کلیدواژگان: پلایای جازموریان، رسوبات بادی، رسوب شناسی، ژئوشیمی رسوبی، کانی های رسی
|
  • M.T. Dastorani, M. Hayatzadeh Page 1
    One of the most important tasks in catchment hydrological analysis is flood and flooding, and therefore estimation of river peak discharges is necessary. Peak discharge estimation as design flood is the basic and necessary element of water related projects and designs. In ungaged catchments, where no enough measured data is available, empirical approaches are usually applied to estimate maximum flood discharge. They are usually based on one or more factors such as drainage area that causes flood, and most of these methods have been proposed for a certain area with specific physical and climatic conditions. To use these methods in other areas with different conditions, evaluation and analysis of sensitivity of their parameters seems to be necessary. In this research, a new simple and efficient method is used to carry on sensitivity analysis of 10 empirical flood estimation methods including Creager, Diken, Fuller, Fanning, Inglis, Coutange, Mayer, Horton, USGS and German, in which some of them are the most famous existing methods. The results show high sensitivity of all equations to area in its lower ranges. In other word, small changes in catchment area in small watersheds cause high variation in model output (peak discharge). Also in most of the equations, the role of area is decreased in comparison with C coefficient in large watersheds. It means that while the area of catchment increases, its role on peak discharge decreases. In some equations such as Fuller, the output is also very sensitive to return period especially in the lower range return periods.
    Keywords: Sensitivity analysis, Watershed, Peak discharge, Empirical formulae, Areal coefficient
  • M.A. Zare Chahouki, M. Zare Ernani, A. Zare Chahouki, L. Khalasi Ahvazi Page 13
    The main objective of the study is application of spatial statistics as a tool for model-based prediction of vegetation types. Method of selecting Samples was systematic-randomized. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area method; hence suitable quadrate size for different species ranged from 1 2m to 10 10m (i. e., 2-100 m2). Within each unit, 3-5 parallel transects with 300 to 500 m long, each containing 30-50 quadrates (according to the vegetation variations) were established. Soil samples were taken at soil depth of 0-30 and 30-80 cm at the starting and ending points of each transect. Measured soil properties include gravel, texture, available soil moisture, saturation moisture, organic matter, lime, gypsum, pH, electrical conductivity and soluble ions (such as Na+, K+, Mg2+, Ca2+, Cl-,, and). Logistic Regression (LR) technique was applied for predictive modeling of Cornulaca monachantha. To map soil characteristics, spatial statistical methods of point-Kriging, Normal Distance Weighting and Inverse Distance Weighting were used to predict soil factors using GS+ and ArcGIS softwares. Finally, cross validation technique were used to compare the above mentioned methods by considering the statistical parameters of MAE and MBE. It can be concluded that the point Kriging method is the best method among the others in all of the factors. Results show that the point Kriging method by MAE of 1.56 and MBE of -0.048 in gypsum, and gravel factor by MAE of 0.176 and MBE of 0.006 (0-30 cm depth) is better than the others and the sampling method is effective in accuracy of geostatistical method. Predictive map of C. monachantha which has narrow amplitude, with Kappa coefficient of 0.98, has high accuracy in accordance with the actual vegetation map prepared for the study area.
    Keywords: Cross validation, Geostatistics, Predictive modeling, Poshtokouh rangelands, Yazd.
  • T. Sharghi, H. Bari Abarghuei, M. A. Asadi, M. R. Kousari Page 25
    Iran is a part of the world's arid and semi-arid areas and encounters severe lack of water resources. Evapotranspiration is a major component of the hydrological cycle and its precise determination has a high importance in the studies of hydrological balance measurement, design and management of irrigation systems, product yield simulation and design and water resources management. At present, there are various methods for calculating the reference evapotranspiration. According to some researches, FAO-Penman-Monteith method is the most accurate method for the estimating of both dry and wet weather conditions after lysimeter weight method. In this study, the amount of reference evapotranspiration was calculated using FAO-Penman-Monteith method in 29 selected synoptic and climatology stations in Yazd. Then, they were classified in two ways: Firstly, through an establishment of a relationship between evapotranspiration parameters and height, and secondly, through Inverse Distance Weighting (IDW). Finally, variations of reference evapotranspiration in different land cover throughout the province were analyzed. Method Reference evapotranspiration maps show that the amount of evapotranspiration is higher in central, southern and some western areas of the province than in northern and eastern areas.
    Keywords: Reference evapotranspiration, FAO, Penman, Monteith method, Zonation, Yazd province
  • M. Abbasi, S. Feiznia, H. Ahmadi, Y. Kazmei Page 34
    Recognition of origin of sand dunes is very important in wind erosion control projects. Due to the difficulties in application of traditional methods in recognizing and determining the share of sediment sources in sediment yield, fingerprint method, sediment tracery, or in other wards, source identification are alternative and suitable methods which are considered by some researches. In this method, by analysis of physical and chemical characteristics of sediments, rocks and soils in different places, source areas of sediment yield are determined. In this study, sediment tracery by geochemical elements, source areas and the shares of these sources in eolian sediment yield in one of the most important eolian centers of Sistan plain were identified. First, granulometry and mineralogical studies were performed on eolian sediments of Sistan province. Then, step-wise source identification method was performed on Niatak eolian sediments. Using determination analysis and composite multivariate methods and also selecting suitable composition of geochemical elements, organic carbon, phosphorous and nitrogen which can differentiate lithological, land use and geomorphological units in Niatak, importance and share of sediment sources were determined. Results indicate that the transport distances are between 20 to 50 Km and the most important sources were sediments of Hamon lake (92%) and bare land (87%). 87% of the particles originates from NQts unit (upper Miocene – Pliocene fine – grained alluvial sediments of Hamon lake), which has the highest share and QK unit (the youngest lucastrine sediments of Hamon) has the lowest share.
    Keywords: Sediment sources, Mineralogy, Granulometry, Differential analysis, Composite multi variate method
  • S. Ghaderi, J. Ghorbani, Z. Jafarian, M. Shokri Page 45
    Saline soils are common in different ecological sites of Iranian rangelands. Vegetation distributions in saline soils are correlated with soil properties, so recognition of vegetation changes with soil characteristics is necessary for management and restoration of saline rangelands. The aim of this study is to identify main halophyte communities and their relationship with soil properties of rangelands of Sorkhdeh Damghan in Semnan province. Systemathic-randomised taking sample was selected in each homogenous unite of vegetation for both standing vegetation and soil. Cover percentage for vegetation is recorded and soil properties are measured in laboratory. Results of cluster analysis show that there are five halophyte communities. Analysis of variance indicates that all five communities are significantly different according to the soil properties. We also found that species richness and diversity were significantly greater in Hypocylix kerneri-Salsola dendroides than others. Multivariate analysis shows that soil significantly influences the species distribution and any changes causes in soil properties may transfer the vegetation community to others. EC, K, Caco3 and soil texture are the most dominant factors forming vegetation distribution.
    Keywords: Salinity, Spatial pattern, Canonical Correspondence Analysis (CCA), Species richness, Sorkh Deh
  • M. R. Kousari, M. A. Saremi Naeini, M. Tazeh, M. R. Frozeh Page 57
    Estimation of time of concentration has considerable role in physiographic and hydrologic studies of watersheds. Especially, it affects on estimation of peak discharge in hydrological studies. However, there are many various equations for computating of time of concentration, which have not been analyzed by sensitivity analysis. So, in this study, beside of introducing of new straightforward method for sensitivity analysis of simple equations, four common applicable equation of time of concentration in Iran (e.g. Kirpich, California, Bransly Williams and SCS) have been analysed by sensitivity analysis. Results show that very low amount of changes in the slope, especially in low slope reaches, have considerable effects on time of concentration. While, increase in slope of stream, the effects of stream length or curve number (CN) parameters on time of concentration increases. In the other hand, the effect of circularity coefficient on time of concentration is not so considerable. Generally, results show that the measuring or estimating of stream slope, length and curve number need to more attention and correction.
    Keywords: Sensitivity analysis, Stream length, Stream slope, Time of concentration, Watershed
  • A. Mohammadi Page 68
    Playa lakes are an important source for aeolian and dust storm sediments, because of their location in low land, arid and desert regions with strong wind systems and existence of fine and unconsolidated sediments. Jazmourian playa (Hamun Jazmourian) is an ephemeral lake with a large catchment has located in the Southeast of Iran. During the last 10 years, the playa was dried because of drought. In this study, 26 surface sediment samples were taken for sedimentology and sedimentary geochemistry analysis. Sieve for the samples, laser, calcimetry, mineralogy, morphoscopy, morphometry and chemical analyses have been done. Results show that the sediments with the size of silt and clay are dominated which are potentially suitably for wide distance and long time transportation. The most important minerals are calcite, quartz, feldspar and halite. Distributions of minerals in playa have a regular pattern. Montmorilonite, chlorite and Illite are the major clay minerals whereas Kaolinite is the minor one which is autogenic. Sedimentary geochemistry results show there are two main debris sources for the elements including igneous, ophiyolite omelange, and evaporate sediments. Elements Ca, Sr and Na mostly precipitate by chemical process in the playa. Because of morphology, climatology and sedimentology conditions, the Jazmuriyan playa is an important source of aeolian sediments and dust storm in the southeast of Iran and southearn Asia.
    Keywords: Jazmurian playa, Aeolian sediments, Sedimentology, Sedimentary geochemistry, Clay minerals