فهرست مطالب

نشریه خشک بوم
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعیدرضا احمدی زاده، عاطفه میر*، مهدی ضیایی صفحات 1-12

    امروزه یافتن مکان یا مکان های مناسب برای ایجاد یک فعالیت در حوزه جغرافیائی معین، جزء مراحل مهم طرح های اجرایی، به ویژه در سطح کلان و ملی به شمار می رود. جهت انتخاب مناطق بیابانی مستعد احیاء، یکی از مناسب ترین ابزارها، استفاده از مدل های رایانه ای است. تاکنون مکان یابی با استفاده از منطق فازی و سیستم های اطلاعات جغرافیائی در زمینه های تخصصی مختلف انجام شده است، با توجه به نیاز این حوزه مطالعاتی در زمینه، به کارگیری و ارائه مدل های جدید مبتنی بر سیستم های اطلاعاتی، استفاده از این مدل جهت تعیین اراضی بیابانی مناسب احیاء، با درجه ریسک کم تر و یا درجه موفقیت بیشتر احیاء بیابان برای اجرای طرح های مقابله با بیابان زایی، مهم ترین هدف این تحقیق است. روش مورد استفاده در این تحقیق بررسی و گروه بندی پارامترهای محیطی موثر در احیاء بیابان با استفاده از روش اجماع دلفی و ارزش گذاری آن ها بر اساس منطق فازی بوده است. برای نقشه سازی واحدهای خاک از روش های میان یابی از جمله معکوس فاصله وزنی و روش های زمین آماری همچون کریجینگ استفاده گردید. از روش کریجینگ به علت خطای پیشگویی، کم تر استفاده شد و از عملگرهای مختلف فازی از جمله اجتماع و اشتراک و جمع و ضرب جبری و گامای فازی استفاده گردید. در پایان، عملگر تلفیقی گامای 8/0 بهترین سازگاری را برای شناسایی اراضی بیابانی و مستعد برای احیاء بیابان به همراه میزان موفقیت یا ریسک کمتر برای احیاء بیابان و با حداکثر احتیاط لازم در این پهنه ها را ارائه داد.

    کلیدواژگان: احیاء بیابان، پهنه بندی اکولوژیکی، کریجینگ، منطق فازی، دشت سیستان
  • حسین ارزانی، یاسر قاسمی آریان، جواد معتمدی، اسماعیل فیله کش، مهدی معمری صفحات 13-21
    مدیریت تغذیه دام و تعیین شدت دام گذاری در مرتع نیاز به داشتن اطلاعات کیفیت علوفه و نیاز غذایی دام های چرا کننده در مرتع است. داشتن این که آیا علوفه موجود در ترکیب گیاهی مرتع، جواب گوی نیاز روزانه واحد دامی چرا کننده در مراتع منطقه است، از اهمیت فراوانی برخوردار است. بنابراین در این مطالعه از 7 گونه گیاهی شامل Seidlitziarosmarinus، Stipagrostis pennata،Salsola richteri، Halathamnus glaucus، Astragalus squarasus، Salsola arbuscula، Reaumuria fruticosa که از گونه های مورد چرای دام و تیپ های گیاهی مراتع مورد مطالعه می باشند، در سه مرحله رشد (رویشی، گلدهی و بذر دهی) در سال 1387 نمونه برداری شد. سپس شاخص های کیفیت علوفه شامل درصد پروتئین خام (CP)، درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD) و مقدار انرژی متابولیسمی (ME) (مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) محاسبه و با حد بحرانی آن ها برای نیاز نگهداری واحد دامی مقایسه شد. برای مقایسه گونه ها و مراحل رشد از نظر شاخص های کیفیت علوفه، از طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 21 تیمار در سه تکرار استفاده و میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج، میانگین مقادیر پروتئین خام مراحل مختلف رشد در واحد وزن پوشش گیاهی مراتع مورد بررسی عبارتند از 56/10، 67/7 و 34/6% که در مرحله رشد رویشی و گلدهی بیشتر از حد بحرانی آن (7%) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی و در مرحله بذردهی کمتر است. ماده خشک قابل هضم در تمامی مراحل مختلف رشد، بیشتر از حد بحرانی آن (50%) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی است. میانگین مقادیر انرژی متابولیسمی مراحل مختلف رشد نیز به ترتیب 83/8، 13/8 و 67/7 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک بوده که در مرحله رشد رویشی و گلدهی بیشتر و در مرحله بذردهی کم تر از حد بحرانی آن (8 مگاژول) برای نیاز نگهداری واحد دامی است. نتایج نشان می دهد که مراتع مورد بررسی در مراحل اولیه رشد مرتع، قادر به تامین نیاز پروتئینی و انرژی متابولیسمی واحد دامی بوده ولی در مراحل پایانی رشد، قادر به تامین نیاز نگهداری واحد دامی نخواهد بود که منجر به کاهش عملکرد دام در مرتع خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، نیاز روزانه دام، انرژی متابولیسمی، هضم پذیری ماده خشک، سبزوار
  • محرم اشرف زاده، رضا عرفانزاده، سیدحمزه حسینی کهنوج صفحات 22-29
    این مطالعه با هدف بررسی چگونگی اثر سن شتر بلوچی و نوع گونه گیاهی بر ارزش رجحانی گونه های گیاهی مراتع شهرستانزرین دشت در جنوب استان فارس انجام شد. جهت اندازه گیری ارزش رجحانی گونه های گیاهی، ابتدا مراتع منطقه تیپ بندی و در هر تیپ 10 پلات 2×2 متری در مناطق کلیدی مستقر و گونه های گیاهی شناسایی و پوشش آن ها ثبت گردید. سپس ارزش رجحانی گونه های گیاهی به وسیله روش زمان سنجی اندازه گیری شد. جهت بررسی اثر سن شتر (5، 10 و 20 ساله ماده) و نوع گونه گیاهی بر ارزش رجحانی گونه های گیاهی از طرح فاکتوریل استفاده گردید. پس از معنی دار شدن اثر متقابل سن شتر و نوع گونه گیاهی، برای بررسی اثر نوع گونه بر ارزش رجحانی گونه های گیاهی در هر کلاس سنی شتر، از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه (تست دانکن) استفاده شد. نتایج نشان داد که بیش ترین شاخص رجحان گونه های گیاهی در هر سه کلاسه سنی مربوط به گونه های درختچه ای (Ziziphus spina-christ، Tamarix aphylla وSeidlitzia rosmarinus) و کم ترین شاخص رجحانی مربوط به گونه های بوته ای و خاردار از قبیل: Pycnocycla spinosaوRhamnus alaternusبود. به طور کلی، گونه های درختچه ای رجحان بیشتری نسبت به گونه های بوته ای برای دام (شتر) داشتند. بین کلاسه های سنی دام، شترهای مسن (20 ساله) نسبت به دو کلاسه سنی دیگر به طور معنی داری زمان بیشتری را به چرا اختصاص دادند. بنابراین، نتایج این تحقیق بیان گر این است که جهت مدیریت چرای دام (شتر) در این منطقه بایستی برای کلاسه های مختلف سنی دام، مدیریت متفاوتی اعمال شود. با توجه به این که گونه Ziziphus spina-christتوسط همه سنین به خوبی چرا می شود، پیشنهاد می گردد که فعالیت های مدیریتی در جهت حفظ و احیای این گونه گیاهی باشد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، شتر بلوچی، طبقه سنی، گونه گیاهی، زرین دشت
  • محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 30-41
    در کشور ما، کشاورزی به عنوان محور استقلال و توسعه ی پایدار معرفی شده است. رشد روزافزون جمعیت و افزایش نیاز به منابع طبیعی موجب شده است تا کاهش فرسایش خاک و توسعه کشاورزی پایدار به عنوان امری ضروری در سال های اخیر مطرح گردد. تولید محصولات کشاورزی نیازمند به دو ماده اصلی آب به عنوان مایه حیات و خاک به عنوان بستر حیات است. این تحقیق به برآورد سود اجتماعی حاصل از حفاظت آب و خاک در محدوده جنگل باغ شادی با استفاده از دو روش ارزش گذاری مشروط و انتخاب تجربی، پرداخته است. داده های این تحقیق با تکمیل 121 پرسشنامه به وسیله شهروندان منطقه که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، مدل لاجیت شرطی برآورد گردید. نتایج نشان می دهد که ارزش های اجتماعی کل، برای کاهش فرسایش خاک از اثرات خارج از مزرعه، به طور موقت 518/0 تا 546/1 میلیارد تومان و در هر هکتار حدود 14 تا 41 هزار تومان است. همچنین نتایج بیان گر این است که افراد با درآمد بالاتر، تحصیلات بالاتر و متاهل، تمایل به پرداخت مثبتی به منظور بهبود کیفیت محیط زیست از خود نشان می دهند، اما این موضوع در مورد افراد مسن و شاغل صادق نیست. با توجه به نتایج، انجام طرح های حفاظت خاک برای بهبود شرایط محیطی منطقه برای شهروندان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو، ترویج و فرهنگ سازی برای شناخت بیشتر مسئله حفاظت خاک به کشاورزان و در پی آن پرداخت کمک هزینه از سوی دولت، برای بهبود کیفیت آب و خاک منطقه ضروری است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، روش انتخاب تجربی، سود اجتماعی، شهرستان خاتم
  • مژده صفایی، مصطفی ترکش، مهدی بصیری، حسین بشری صفحات 42-55
    شناسایی، حفظ و اصلاح رویشگاه های گیاهان دارویی و صنعتی مراتع، از نقطه نظر اقتصادی و اجتماعی دارای اهمیت است. این مطالعه با هدف مدل سازی و تهیه ی نقشه ی رویشگاه بالقوه ی گون زرد، به عنوان گونه ای دارای ارزش های حفاظت خاکی – دارویی، با استفاده از روش رگرسیون لجستیک در مراتع فریدون شهر استان اصفهان انجام شد. برای رسیدن به این هدف، نقشه ی متغیرهای خاک از داده های مربوط به 70 پروفیل خاک و نقشه ی متغیرهای اقلیمی از 10 ایستگاه هواشناسی معرف منطقه به کمک تکنیک های زمین آمار در اندازه تفکیک مکانی 90×90 متر تهیه گردید. همچنین مختصات 100 سایت به عنوان مکان های حضور و عدم حضور گونه ثبت گردید. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک نقشه ی پراکنش بالقوه ی گونه ی گون زرد (Astragalus verus Olivier) منطقه مطالعاتی تعیین گردید. از عوامل مهم محیطی تاثیرگذار بر پراکنش این گونه، متوسط بارش سالانه، میزان درصد رس خاک، میانگین دمای گرم ترین فصل سال و درجه ی شیب را می توان نام برد. مطابق پیش بینی این مدل،21% از منطقه را رویشگاه عالی و 27% را رویشگاه مناسب تشکیل می دهد. ارزیابی مدل رگرسیون با استفاده از ضرایب آماری کاپا و سطح زیر منحنی پلات های ROC به ترتیب برابر 50/0 و 75/0 بود که بر اساس طبقه بندی، جزء نقشه های با دقت خوبی به شمار می آید. مدل سازی پراکنش بالقوه گونه های گیاهی می تواند در مکان یابی مناطق مستعد جهت احیای رویشگاه های بالقوه ی گونه های مهم مانند گون زرد کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: مدل سازی رویشگاه، رگرسیون لجستیک، زمین آمار، احیا، گون زرد
  • حسن فتحی زاد، صالح آرخی، مهدی تازه صفحات 56-68
    تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای امکان آشکارسازی تغییرات آن را در طول یک دوره فراهم می سازد. روش های مختلفی نیز برای آشکارسازی تغییرات وجود دارد. در این مطالعه از تصاویر ماهواره لندست مربوط به سال های 1988 و 2007 استفاده و شش تکنیک آشکارسازی تغییرات در منطقه بیابانی مهران استان ایلام با مساحت 146265 هکتار مورد بررسی قرار گرفتند. تکنیک های آشکارسازی تغییرات مورد استفاده در این مطالعه شامل تفاضل تصویر، آنالیز مولفه های اصلی، تفاضل شاخص نرمال شده پوشش گیاهی، آنالیز مولفه های متعارف، تفاضل تسلدکپ (روشنایی) و روش مقایسه پس از طبقه بندی هستند. در این مطالعه، به منظور تعیین آستانه در روش هایی که نیازمند تعیین آستانه هستند از روش آماری استفاده و مشخص گردید که آستانه تغییر در منطقه مورد مطالعه با 1 انحراف از میانگین قرار دارد. پس از تعیین آستانه تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص گردید. برای ارزیابی دقت تکنیک های آشکار سازی تغییرات، از نقشه واقعیت زمینی و بازدید های زمینی استفاده شد و دقت کل و ضریب کاپا برای هرکدام محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که روش تفاضل باند مادون قرمز به ترتیب با دقت کل و ضریب کاپای 66/95 و 94/0 بیشترین دقت و روش تفاضل CCA2 به ترتیب با دقت کل و ضریب کاپای 29 و 16/0 کمترین دقت را در آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه دارند.
    کلیدواژگان: تفاضل تصویر، آنالیز مولفه های اصلی، NDVI، آنالیز مولفه های متعارف، مهران
  • اعظم محمدی، سید حمید متین خواه، سید جمال الدین خواجه الدین صفحات 69-81
    گونه قیچ (Zygophyllum atriplicoides) از گیاهان بومی مراتع ایران است و در بخش وسیعی از کشور می روید. یکی از رویشگاه های اصلی این گونه، مناطق نیمه خشک استان اصفهان است. در مطالعه حاضر سه رویشگاه قیچ در استان اصفهان شناخته شد. جمع آوری اطلاعات گیاهی به روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده انجام شد. آنالیزهای آماری از قبیل مقایسه میانگین، همبستگی ساده، رگرسیون و رج بندی بر روی نتایج آزمایشگاهی و داده های صحرایی اعمال گردید. ارتباط خاک، اقلیم و عوامل فیزیوگرافی با پارامترهای گیاهی سطح تاج پوشش، تراکم و ارتفاع متوسط گیاه بررسی شد. اقلیم هر سه منطقه نیمه خشک (روش دومارتن) و متوسط بارش در این مناطق 140 میلیمتر است. نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر رویش قیچ ها میزان منیزیم، کلسیم و درصد اشباع خاک بوده و مهم ترین محدود کننده های رشد قیچ ها نیز میزان سدیم، نسبت جذب سدیم، درصد سدیم تبادلی، آهک و گچ خاک هستند. ارتفاع از سطح دریا با ارتفاع گیاهان رابطه مثبت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مناطق نیمه خشک، رابطه گیاه و محیط، رج بندی، اصفهان
  • محمدرضا گلابی، فریدون رادمنش، علی محمد آخوند علی صفحات 82-87
    خشکسالی پدیده ای طبیعی است که می تواند در هر جایی رخ دهد و خسارات قابل توجهی به بشر و سازه های طبیعی وارد آورد. در این تحقیق به منظور پیش بینی شاخص خشکسالیبارش استاندارد، از دو نوع شبکه های عصبی مصنوعی، پرسپترون چند لایه و تابع پایه ی شعاعی و مدل های سری زمانی استفاده شد. به این منظور، در ابتدا مقادیر شاخص بارش استاندارد در دوره های سه، شش، نه و دوازده ماهه ی ایستگاه های منتخب استان خوزستان محاسبه گردید. سپس با استفاده از مدل های شبکه عصبی مصنوعی و سری های زمانی اقدام به پیش بینی مقادیر شاخص بارش استاندارد گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که مدل های سری زمانی در تمام دوره های زمانی مورد مطالعه عملکرد بهتری در پیش بینی مقادیر شاخص بارش استاندارد نسبت به شبکه های عصبی مصنوعی دارند و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه نیز نسبت به شبکه عصبی مصنوعی تابع پایه ی شعاعی در تمام دوره ها مقادیر شاخص بارش استاندارد را بهتر پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، پیش بینی، شبکه های عصبی مصنوعی، سری های زمانی، شاخص بارش استاندارد، خوزستان
|
  • S. S. Ahmadizadeh, A. Mir, M. Ziaei Pages 1-12

    Finding an appropriate land to implement an activity in a particular geographical region became a significant phase of project implementation process especially in regional and national levels. One of the most useful tools in finding the susceptive locations of desert revival is utilization of computerized models. Finding the locations using Fuzzy Logic and Geographical Information Systems has been utilized in various special fields. This research aimed to determine the appropriate locations of desert revival with the risk degree by using of this model. This research adopted a method based on inspecting and grouping of environmental parameters affecti on preventing desertification. The method is accomplished using available parameters in the region and mapping of these resources were done by using Kriging and IDW methods; and ultimately specifying a simple model by valuation of Fuzzy Logic. Results showed that the Fuzzy model Gamma 0.8 had the best compatibility for recognizing the deserts and the susceptive places for combating desertification with high success rate or desert revival risk.

    Keywords: Desert Revival, Kriging, Fuzzy logic, Sistan
  • H. Arzani, Y. Ghasemi Aryan, J. Motamedi, E. Filekhesh, M. Moaameri Pages 13-21
    Management of animal nutrient and stocking rates depend on nutritive value and nutrition requirements of grazing animal. Determination of nutritional value of forages is one of the necessary factors in grazing capacity. In this study، seven plant species including Seidlitzia rosmarinus، Stipagrostis pennata، Salsola richteri، Halathamnus glaucus، Astragalus squarasus، Salsola arbuscula and Reaumuria fruticosa as considerable components of rangelands vegetation in the region، were collected during three phonological stages (vegetative growth، flowering and seeding stage) in 2008. Then، forage quality index including Crude Protein، Acid Detergent Fiber، Dry Matter Digestible and Metabolism Energy were determined and compared with their critical levels. In order to data analysis، split plot statistical method with randomized complete design in 3 replication of 21 treatments for each location، was used. In order to find the sources of variations within groups، Duncan test was employed. Results showed that mean crude protein amounts at vegetative growth and flowering stages are higher and at seeding stage are lower than its approximate amount of critical level (7%) for supply the daily requirement of animal unit. Mean amounts of digestibility at different growth stages are higher at all phonological stages than its critical level (50%) for one animal unit maintenance. Metabolism energy amounts at vegetative growth and flowering stages are higher and at seeding stage are lower than its approximate amount of critical level (8 Mj) for supply daily requirement of animal unit. Results also showed that، in active growth and flowering stages، forage contain metabolism energy، crude protein and dray matter digestibility، were more than critical levels. Which provied، daily requirement of grazing livestock in maintenance provide. But in maturing stage، their values were low than critical levels and daily requirement of grazing livestock can not be provided. Therefore، live animal weight and economical performance will reduce. So it is recommended that according to range condition and costs، of feed schematization and nutrition supplements are used for reaching animal favorite performance.
    Keywords: Forage quality, Daily requirement of animal, Phenology, Crude protein, Metabolisable energy, Sabzevar
  • M. Ashrafzadeh, R. Erfanzadeh, S. H. Hosseini Kahnuj Pages 22-29
    This study aimed to investigate the Baluchi camel age and the kind of plant species on preferences of plants for grazing by the Baluchi camel in Zarrindasht، south of Fars province. For the evaluation of preference values، firstly plant communities were distinguished and 10 plots 2m × 2m were then established in each community in the key areas. Cover percentage of each plant species was visually estimated in each plot. Preference indices (for 5، 10 and 20 years old camels) were estimated for the all plant species through direct time observation method. Factorial design was used to determine the effect of Baluchi camels age، plant species and their interactions on preference value. In the case of the significant interaction between plant species and camel age، for determining the camel age and plant species effect on preference value of plants، one-way ANOVA and Duncan test were performed. The results showed that Ziziphus spina-christ،Tamarix aphyllaandSeidlitzia rosmarinus had the highest preference value for all three camel ages and the lowest values were related to spiny species of pycnocycla spinosa andRhamnus alaternus. In general، hort trees were more preferable than shrub species for camel. Oldest camels (20 years old) consumed highest time for browsing. The results of this study revealed that it is necessary to have different strategies to manage the grazing of different camel ages. Since Ziziphus spina-christ is being browsed by all three different ages، it is suggested that management activities plan preserving and restoring this species.
    Keywords: Preference value, Baluchi Camel (Camelus dromedaries), Age class, Plant species, Zarrindasht
  • M. R. Zare Mehrjardi Pages 30-41
    In our country، agriculture has been introduced as independence and sustainable development driven. So، special attention should be paid it. Growing population and increasing need for natural resources has caused to reduction soil erosion and sustainable agricultural development have became considered issues in recent decades. Water and soil are two essential inputs in agricultural production. In this Study، two methods including contingent valuation and experimental choice were used to valuation the area. The required data was collected by filling 121 questionnaires by the area citizen who were chosen randomly. Then conditional logit model was estimated. The results indicated that total social values temporary were 0. 518 to 1. 546 Milliard Tomans and per acre almost are 14000 to 41000 Tomans respectively to reduce soil erosion out-of-field effects. Also high-income، higher education and Marital status desire paying for improvement environment quality، but this is vice versa for old and employed people. According to results، it is very important to perform soil conservation projects for improvement of environmental situation for citizens. Thus it is necessary to extension and culture making for more understanding the soil conservation by farmers and establishes grant-in-aid water and soil quality improvement.
    Keywords: Experimental Choice, Contingent valuation, Khatam, Social benefits
  • M. Safaei, M. Tarkesh, M. Basiri, H. Bashari Pages 42-55
    Restoring high value medicinal and industrial plant species requires identifying habitat potentials of the target species. This study aimed to generate Astragalus verus potential distribution map in Fereydunshahr rangeland، Isfahan Province. First، soil maps were obtained from 70 soil profiles and climatic maps were produced from 10 climatic stations data. Geostatistical methods were used to convert the obtained data to digital maps with 90 by 90 meter resolutions. Finally potential distribution map of the species in the study area، was produced using presence-absence data of 100 sites and performing Logistic regression method. According to results، annual mean precipitation، clay، mean temperature of warmest season and slope were the most important environmental factors influencing the distribution of the species. According to model output، 21 and 27 percent of the whole study area had excellent and fair habitat condition for the species، respectively. The produced species distribution model had good accuracy as calculated Kappa coefficient and ROC area under curve plots were 0. 75 and 0. 5، respectively. This modeling approach enables to allocate appropriate areas to protect and restore valuable native plant species such as Astragalus verus.
    Keywords: Habitat modeling, Logistic regression, Geostatistical, Restore, Astragalus verus
  • H. Fathizad, S. Arekhi, M. Tazeh Pages 56-68
    Mapping Land use from satellite images facilitate to reveal changes over a period. There are different methods to detect the changes. In this study، Landsat satellite images have been used for the 1988-2007 periods، and six techniques were applied to detect changes in desert areas of Mehran in Ilam province with an area of 146،265 hectares. Changes detection techniques used in this study are Including of image differencing، principal components analysis، the normalized difference land cover index، conventional components analysis، difference Tasseled Cap (light) and post-classification method. In this study the threshold in the methods that requier the threshold were determind statistically. On this basis، it is known that the threshold change in the region is ±1 standard deviation from the mean. After detecting the change threshold، areas with decrease and increase in changes and no change were identified. In order to assess the accuracy of the changes detection techniques ground truth map and field data were used and overall accuracy and Kappa coefficient wewre calculated. Based on the results it was found that the difference method of infrared band with overall accuracy and Kappa coefficient of، respectively، 95. 66 and 0. 94 was the most accurate، and difference method of CCA2 with overall accuracy and Kappa coefficient of، respectively، 29 and 0. 16 was the least accurate method in detecting changes in land use in the area under the study.
    Keywords: Image differencing, Principal Components Analysis, NDVI, Conventional Components Analysis, Tasseled Cap differencing, Mehran
  • A. Mohamadi, S. H. Matinkhah, S. J. Khajaddin Pages 69-81
    Zygophyllum atriplicoides is a native species in Iran and grows in the large part of the country. One of the main habitats of this species is semi-arid regions of Isfahan province. In the present study، three Zygophyllum atriplicoides habitats were identified in Isfahan province. Process of collecting vegetative information was accomplished using staratified random sampling. Statistical analysis were done on laboratory data and field such as comparing mean، simple correlation، regression and ordination. Relationship between soil، climate and physiographic factors with vegetative parameters (Canopy cover، plant density and average height)، were studied. Results showed that all three regional climates، were semi-arid based on Demarton classification method and average precipitation in these areas is 140 mm. The most important factors affecting growth of Zygophyllum atriplicoides includ magnesium، calcium and soil saturation. The most adverse parameters are sodium، sodium absorption ratio، exchangeable sodium percentage، lime and gypsum. Altitude shows a direct relation with the average height of Zygophyllum atriplicoides.
    Keywords: Zygophyllum atriplicoide, Plant environment relationship, Ordination, Isfahan
  • M. R. Golabi, F. Radmanesh, A. M. Akhondali Pages 82-87
    Drought is a natural phenomenon which may happen everywhere and cause remarkable damages to human and natural structures. In this study، two types of artificial Neural networks; multilayer perceptron، radial basis function، as well as time series models have been used to predict the standardized pereipitation drought index. To this end، the amount of standard precipitation index was calculated firstly in the selected stations of Khuzestan province in three، six، nine، and twelve months periods. Finally، the amount of standard precipitation index was predicted using the artificial Neural network and time series models. The results showed that the time series models have better performance in predicting the amount of standard precipitation index in all of the mentioned time periods in comparison to the artificial Neural network. In addition، the results indicated that the multilayer perceptron could better predict the amount of standard precipitation index in all periods comparing to the radial basis function.
    Keywords: Drought, Prediction, Artificial Neural Network, Time series, Standard precipitation index, Khuzestan