فهرست مطالب

خشک بوم - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه خشک بوم
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید سودایی زاده، فاطمه منصوری صفحات 1-9
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر تجمع ماده خشک، غلظت برخی عناصر غذایی گیاه و همچنین میزان قند محلول گیاه دارویی Salvia macrosiphon Boiss، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد در سال 1391 اجرا گردید. در این آزمایش، سطوح مختلف تنش خشکی (100، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی) بر روی گیاه مورد نظر اعمال و صفات مورد نظر اندازه گیری گردید. نتایج آنالیز واریانس مشاهدات نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری (01/0P) بر میزان جذب پتاس، کلسیم، منیزیم، ازت، فسفر، سدیم، روی، آهن، مس و همچنین غلظت قند محلول دارد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که با افزایش تنش خشکی، میزان تجمع ماده خشک (مجموع وزن خشک ریشه و وزن خشک اندام هوایی) و غلظت عناصر پتاس، کلسیم، منیزیم، ازت و فسفر کاهش یافته، درحالی که غلظت عناصر سدیم، کلر، روی، آهن و مس و همچنین قند محلول افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مریم گلی، تنش خشکی، عناصر میکرو و ماکرو، قند محلول، جذب عناصر غذایی
  • جهانگیر عابدی کوپایی*، مهسا رحمانی، سید فرهاد موسوی صفحات 10-17
    تبخیر از سطح خاک را می توان عمده ترین بخش از اجزای بیلان آب در مناطق خشک تلقی نمود که باعث هدررفت آب می شود. پوشش چمن فضای سبز شهر ها سالانه مقدار زیادی از آب شهری را به خود اختصاص می دهد، بنابراین، استفاده از انواع مالچ در پوشش فضای سبز شهری را می توان گامی در اصلاح الگوی مصرف آب قلمداد نمود. در این تحقیق که در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گردید، اثر سه نوع مالچ چوبی، سنگی و خرده های لاستیکی با ضخامت های 5/2 و 5 سانتیمتر و چمن در کرت هایی که گل داودی در آن کاشته شده بود (به مساحت یک متر مربع) در کاهش میزان آب مصرفی فضای سبز و کاهش تبخیر از سطح خاک بررسی گردید. برای مقایسه چگونگی کاهش آب مصرفی، سه کرت بدون پوشش، به عنوان شاهد انتخاب شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و در سه تکرار به مدت 70 روز انجام گردید. نتایج نشان داد که تیمار مالچ سنگی با ضخامت 5 سانتی متر بیش ترین تاثیر را بر کاهش آب مصرفی داشته و پس از آن مالچ سنگی با ضخامت 5/2 سانتیمتر، مالچ لاستیکی با ضخامت 5/2 سانتیمتر، مالچ چوبی با ضخامت 5/2 سانتیمتر، مالچ لاستیکی با ضخامت 5 سانتیمتر و مالچ چوبی با ضخامت 5 سانتیمتر به ترتیب در کاهش مصرف آب تاثیر گذار بوده اند. کرت با پوشش چمن بود و پس از آن کرت بدون پوشش بیش ترین حجم آب را مصرف نمودند. تبخیر آب از خاک پوشیده شده با مالچ چوبی بیش از 50 درصد و با مالچ سنگی حدود 87 درصد در مقایسه با پوشش چمن کاهش یافت. همچنین مالچ های سنگی و چوبی با ضخامت 5 سانتیمتر در مقایسه با کرت بدون پوشش به ترتیب حجم آب مصرفی را 78 و 26 درصد کاهش دادند.
    کلیدواژگان: آب، تبخیر و تعرق، چمن، فضای سبز، مالچ
  • رزا قوچانی، حسین عباسپور، محمد جواد روستا، سکینه سعیدی سار صفحات 18-30
    تنش شوری یکی از مهم ترین عامل های غیر زیستی است که رشد و عملکرد بسیاری از گیاهان را محدود می نماید. قارچ های اندومیکوریزا قادر هستند این محدودیت را در برخی گیاهان مناطق شور کاهش دهند. در این مطالعه تاثیر دو گونه قارچ اندومیکوریزا Glomusmosseaeو Glomusintraradices بر تحمل دو رقم گلرنگ شامل گلدشت و پدیده نسبت به شوری آب آبیاری ناشی از کلرید سدیم (5/0 به عنوان شاهد، 6 و 12 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. برای این منظور گیاهچه های چهار روزه گلرنگ در مخلوطی از پرلیت و کوکوپیت و اینوکولوم میکوریزی (50 اسپور در هر گرم خاک) در شرایط گلخانه به مدت 2 ماه رشد داده شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت.نتایج نشان داد شوری باعث کاهش ارتفاع بوته و طول ریشه؛ وزن خشک ساقه، برگ و ریشه؛ و میزان رنگیزه های گیاهی درگیاه گلرنگ شد که نشان دهنده آسیب ناشی از تنش شوری در این شرایط است. در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزی در مقایسه با گیاهان غیرمیکوریزی، ارتفاع ریشه و بوته؛ وزن خشک برگ، ساقه و ریشه؛ و میزان رنگیزه ها بیشتر بود. در تیمار آبیاری با آب دارای شوری 5/0 دسی زیمنس بر متر، بهترین عملکرد رویشی را رقم گلدشت با تلقیح قارچ Glomusintraradicesنشان داد. در آبیاری با شوری 6دسی زیمنس بر متر، رقم پدیده با تلقیح قارچ Glomusmosseaeبیشترین عملکرد رویشی را داشت. همچنین در آبیاری با شوری 12 دسی زیمنس بر متر، استفاده هرکدام از دوگونه قارچ مورد آزمایش در عملکرد رویشی گیاه، تاثیری مثبت و یکسان داشت. در مجموع، می توان نتیجه گیری کرد که تلقیح با قارچ میکوریزا در شرایط شور، می تواند اثرهای منفی شوری بر رشد گیاه را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: قارچ اندومیکوریزا، شوری، گیاه گلرنگ، رشد رویشی
  • سعید محمدی*، علی صباغ زاده، جلیل ایمانی، ندا بهداروند، احمد پهلوان روی، عاطفه میر صفحات 31-41
    جربیل هندی (Tatera indica Hardwicke، 1807) متعلق به خانواده Muridae و زیرخانواده Gerbillinae است. گستره زیستگاهی این گونه در برگیرنده نواحی خشک و نیمه بیابانی است. این گونه در فهرست IUCN (2013) در طبقه کمترین نگرانی قرار دارد. در این مطالعه با استفاده از رویکرد رگرسیون منطقی دوتایی، عوامل موثر بر مطلوبیت زیستگاه جربیل هندی در منطقه سیستان شناسایی گردید. مطالعات میدانی این پژوهش طی فصل بهار 1392 و در پنج ایستگاه نمونه برداری مختلف در شهرستان زابل انجام گردید. تعداد شش متغیر محیطی شامل درصد سطح پوشش گیاهی، درصد پوشش خاک، درصد پوشش سنگریزه (قطر بزرگ تر از 2/0 متر)، درصد پوشش گونه تاغ (Haloxylon sp)، درصد پوشش گونه کرته (Desmatchia-bipinata)و درصد پوشش گونه علف شور (Salsola aucheri) در تعداد 60 پلات حضور و عدم حضور برداشت، و بر اساس تحلیل رگرسیون منطقی دوتایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای درصد پوشش خاک، درصد پوشش سنگریزه، درصد پوشش گیاهی گونه کرته و فاصله از منابع آبی نقش موثری (P<0.05) در ارتباط با پراکنش جربیل هندی در زابل دارند.
    کلیدواژگان: حضور، جربیل هندی، رگرسیون منطقی دوتایی، زابل
  • اصغر مصلح آرانی، مصطفی نادری، اعظم غلام نیا، عبد السلام پیری، مهرداد کهزادیان صفحات 42-53
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پتانسیل های اسمزی مختلف (0، 1-، 16/2-، 4-، 4/5- و 9/10- بار) ناشی از کلرید سدیم و پلی اتیلن گلیکول 6000 به عنوان تنش های شوری و خشکی بر جوانه زنی گونه زوفایی (L. Thymbra spicata) انجام گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اتاق رشد در دمای °C25 به اجرا درآمد. داخل هر پتری دیش 20 عدد بذر سالم و هم اندازه قرار گرفت و پس از گدشت دو هفته درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش پتانسیل منفی، درصد و سرعت جوانه زنی گونه زوفایی به طور معنی داری کاهش می یابد. بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی در شاهد و کمترین آن در پتانسیل اسمزی 9/10- بار مشاهده شد. در پتانسیل های مشابه خشکی و شوری اثرات متفاوتی بر درصد و سرعت جوانه زنی به دست آمد، به طوری که تاثیر منفی خشکی حاصل از پلی اتیلن گلیکول در غلظت های مذکور بیشتر از شوری بود. در اثر افزایش پتانسیل اسمزی طول، وزن تر و خشک ریشه چه در هر دو تیمار کاهش یافت و شاخص های ریشه به پتانسیل منفی حاصل از نمک طعام، حساسیت بیشتری نشان دادند. نتایج همچنین نشان داد که تنش اسمزی بالا در هر دو تیمار بر طول، وزن تر و خشک ساقه چه گیاهچه زوفایی اثر منفی داشت و این شاخص ها به پتانسیل منفی حاصل از پلی اتیلن گلیکول حساسیت بیشتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، خشکی، شوری، گیاهان دارویی، زوفایی
  • کیان نجفی تیره شبانکاره*، عادل جلیلی، رحمان اسدپور صفحات 54-64
    در این پژوهش اثر گونه کهورآمریکایی«Prosopis juliflora (SW.) DC» بر برخی عوامل خاک و پوشش گیاهی طبیعی زیر تاج بررسی و سایر جنبه های تهاجمی این گونه نیز مورد توجه قرار گرفت. از آن جا که بوم سازگان های طبیعی و پایداری آن ها و به ویژه پوشش گیاهی طبیعی از ثروت های ملی به شمار می روند، بررسی اثرهای تهاجمی این گونه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای این بررسی، در دو نوبت در سال های 1380 و 1384، در منطقه سیریک در شرق میناب، در فصل رویش، درصد پوشش یک ساله ها در زیر و بیرون تاج گونه P. juliflora، با پلات های 5/. متر مربعی، اندازه گیری شد. نمونه های خاک زیر و بیرون تاج نیز از دو عمق 15-0 و 30-15 سانتیمتری برداشت گردید. سپس با کمک نرم افزار مینی تب، میانگین پارامترهای خاک و پوشش گیاهی در پلات های نمونه برداری، با آزمون t مقایسه شد. نتایج این بررسی نشان داد کهP. juliflora در پوشش گیاهی یک ساله در زیر تاج در سالی که منطقه با خشکسالی مواجه بوده، اثر معنی داری نداشته است، ولی در سالی که میزان بارندگی از میانگین بلند مدت منطقه بیشتر بوده، این گونه، پوشش گیاهی یک ساله زیر تاج را کاهش داده است. مقایسه مشخصات خاک زیر و بیرون تاج این گونه نیز نشان داد که به طورکلی pH خاک در منطقه مورد بررسی، در زیر تاج کمتر شده، در حال که مقادیر Mg، Na، Ec، C و N در عمق 15-0 سانتیمتری در زیر تاج پوشش به طور معنی داری افزایش یافته است. همگی این تغییرات می تواند در کاهش جوانه زنی بذر و رشد و نمو سایر گونه های گیاهی و اثر تهاجمی گونه موثر باشد.
    کلیدواژگان: کهور آمریکایی، گونه مهاجم، تاج پوشش، خاک، هرمزگان
  • مهرناز نیستانی، محمد هادی فرپور صفحات 65-78
    پلایا از جمله شکل های اراضی مهم در مناطق بیابانی بوده و سطح زیادی را در این مناطق به خود اختصاص داده است. این شکل اراضی از سطوح مختلف ژئومورفولوژی تشکیل می گردد. پس از فرآیندهای کوه زایی، پلایاها، به عنوان سطوح به جا مانده از تبخیر دریاچه های باقیمانده از تتیس، تشکیل و انواع کانی های تبخیری درآن ها ایجاد شد. کانی هایی با حلالیت کم تر در سطوح بالاتر ته نشست نموده و به عنوان منشا این کانی ها برای مناطق پایین دست خود به حساب می آیند. یکی از این پلایاها، پلایای گچی- نمک خیرآباد واقع در استان کرمان است که جهت بررسی خصوصیات فیزیکی- شیمیایی، کانی شناسی رس، و میکرومورفولوژی، انتخاب گردید. پهنه های رسی شور که دارای سطوح پفکی، نوار مرطوب و سله نمکی بوده از جمله سطوح ژئومورفولوژی هستند که طی مطالعات صحرایی و بررسی تصاویر گوگل، عکس ماهواره ای و هوایی و نقشه توپوگرافی در پلایای خیر آباد شناسایی گردید. در پهنه های رسی غیر شور میزان هدایت الکتریکی از 8/2 تا 2/32 دسی زیمنس بر متر در تغییر است. کانی های رسی اسمکتیت، ایلیت، پالیگورسکیت و کائولینیت در این سطح ژئومورفولوژی شناسایی گردید. بلورهای یوهدرال گچ در افق جیپسیک و پوشش های کلسیت در افق کلسیک این موقعیت ژئومورفولوژیکی مشاهده شد. در سطوح پهنه رسی شور مقدار هدایت الکتریکی از 5/33 تا حدود 160 دسی زیمنس بر متر متغیر است. گچ های عدسی شکل و صفحات در هم قفل شده گچی از جمله اشکال گچ ثانویه ای بودند که طی مطالعات میکرومورفولوژی در این پلایا شناسایی گردید. بیشترین میزان هدایت الکتریکی (314 دسی زیمنس بر متر) در پهنه های رسی شور دارای سطوح پف کرده که در اثر حرکت موئینه آب شور به سطح خاک رخ می دهد، اندازه گیری شد. سطح منطقه مرطوب دارای کانی های رسی ایلیت، پالیگورسکیت، اسمکتیت، و کائولینیت و فابریک کلسیتیک کریستالیتیک بی فابریک است. از سطوح بالادست به طرف مرکز پلایا، بر میزان هدایت الکتریکی و درصد و اندازه بلورهای گچ اضافه می شود، ولی کانی شناسی بخش رس تغییری نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: پهنه های رسی، سطوح پف کرده نمکی، بلور عدسی گچ، پالیگوسکایت
  • محمد بهمنی، غلامعلی جلالی، مسعود طبری صفحات 79-83
    گیاه لگجی درختچه ای است کوچک و خزان کننده که در اقلیم های گرم و خشک رویش دارد. این گیاه چند منظوره دارای خواص دارویی گوناگون است. با توجه به مشکل جوانه زنی بذر این گونه، در این مطالعه بهبود درصد جوانه زنی آن با استفاده از تکنیک هالوپرایمینگبررسی شد. آزمایش با چهار سطح غلظت نیترات پتاسیم (0، 50، 100 و 200 میلی مولار) و چهار سطح زمانی آغشتگی (0، 24، 48 و 72 ساعت) با سه تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که هالوپرایمینگ افزایش معنی داری بر صفات جوانه زنی بذر در مقایسه با شاهد دارد. به طوری که بالاترین درصد جوانه زنی و شاخص بنیه بذر در غلظت نیترات پتاسیم 200 میلی مولار و سطح زمانی آغشتگی 48 ساعت، بیشترین سرعت جوانه زنی بذر در غلظت نیترات پتاسیم 200 میلی مولار و سطح زمانی آغشتگی 72 ساعت بود. بیشترین وزن تر ساقچه و ریشه چه در سطح غلظتی 200 میلی مولار و سطح زمانی آغشتگی 24 و 72 ساعت مشاهده شد. بنابراین تکنیک هالوپرایمینگ را به عنوان یک رهیافت نوین در راستای بهبود صفات جوانه زنی گونه دارویی لگجی به منظور تولید نهال آن می توان به کار گرفت.
    کلیدواژگان: لگجی، هالوپرایمینگ، جوانه زنی بذر، Capparis spinosa var، parviflora
|
  • H. Sodaeizadeh, F. Mansouri Pages 1-9
    This study was conducted to evaluate the effects of water stress on dry matter and carbohydrate accumulation as well as nutrient status of Salvia macrosiphon. A completely randomized design with three replications was used in an experimental greenhouse at Yazd University. Different levels of drought stress including 100، 75، 50 and 25% of field capacity were considered as treatments. Results showed that absorption of potassium، calcium، magnesium، nitrogen، phosphorus، sodium، zinc، iron and copper as well as، dry matter accumulation were significantly affected by drought stress. Result also indicated that water stress has significant (P≤0. 01) effect on soluble carbohydrate. Mean comparison test showed that the dry matter accumulation rate (total dry weight of root and shoot dry weight) and concentration of potassium، calcium، magnesium، nitrogen and phosphorus decreased by increasing drought stress، whereas concentration of sodium، zinc، iron، copper and solution carbohydrate was increased in response to deficiency of water.
    Keywords: Salvia macrosiphon, Drought stress, Micro, macro elements, Soluble carbohydrate, Nutrient status
  • J. Abedi-Koupai*, M. Rahmani, S. F. Mosavi Pages 10-17
    In arid and semi-arid regions، evaporation from the soil surface represents the major water balance component that causes losses of water. Urban landscape (particularly grass cover) consumes a large amount of water in urban areas. Using mulch is a proper method to reduce the cost and volume of irrigation. This field experiment was completely randomized blocks design with eight treatments and three replications. The experiment consisted of wood، sand and tire-chips mulches of 2. 5 and 5 cm thickness. Three plots were planted with grass، three plots had no mulch or grass cover (control) and the remaining 18 plots were covered with mulches. In each plot، Chrysanthemum (Chrysanthemum Pompona) was planted and conducted during 70 days. Results indicated that the treatment with a thickness of 5 cm of sand mulch had the best performance on saving water. Then sandy mulch with a thickness of 2. 5 cm، the tire-chips mulch with a thickness of 2. 5 cm، wood-chips mulch with a thickness of 2. 5 cm، the tire-chips mulch with a thickness of 5 cm and wood-chips mulch with a thickness of 5 cm had the best performance on reducing water consumption، respectively. The plots of grass and control consumed the greatest volume of water during the experimental period. Water consumption from the soil covered by woody chips mulch (5 cm) and sandy mulch (5 cm) decreased 50% and 87%، respectively compared to the grass cover. Also، the sand and woody chips mulch with a thickness of 5 cm decreased the water consumption volume، 26% and 78%، respectively compared to the control plot (no mulch).
    Keywords: Water, Evapotranspiration, Grass, Landscape, Mulches
  • R. Ghouchani, H. Abbaspour, M. J. Rusta, S. Saidi Sar Pages 18-30
    Salinity is a major abiotic factor that limits growth and yields of most plant. It has been known that endo-mycorrhiza fungi are able to reduce this restriction on some plants in saline conditions. In this study، effects of two two species of mycorrhiza fungi Glomus mosseae and G. intraradices inoculation were examined on NaCl salt tolerance (0. 5 as control، 6 and 12 dSm-1) in two safflower cultivars (Goldasht and Padide cultivars). Four days old safflower seedlings were grown in pots containing a mixture of perlite and coco peat، and mycorrhizal inoculum (50 spores per gram of mixture) for two months in controlled conditions. The experiment was conducted as factorial based on completly randomized design with three replications. Results showed that salinity reduced plant height، root length، dry weight of stem، leaf and roots and plant pigments contents، which indicated damages due to salt stress. Plant height، root length، dry weight of stem، leaf and roots and plant pigments contents were higher in the inoculated plants than non-inoculated those. Under control conditions، the best vegetative growth was observed in Goldasht cultivar inoculated with Glomus intraradices; while under 6 dS m-1 conditions، the best performance was obtained in Padide inoculated with Glomusmosseae. However، at 12 dS m-1 treatments use of both funkgi species had similar and positive effect on vegetative growth. Generally، it can be concluded that the inoculation of safflower with mycorrhiza fungi would mitigate the negative effects of salinity on plant growth.
    Keywords: Endo, mycorrhiza fungi, Salinity, Safflower, Vegetative growth
  • S. Mohammadi*, A. Sabbaghzadeh, J. Imani, N. Behdarvand, A. Pahlavanravi, A. Mir Pages 31-41
    Indian Gerbil (Tatera indica Hardwicke، 1807) is from Muridae family and Gerbillinae subfamily. Habitat range of this species involves arid and semi -arid areas. The species has been listed in IUCN (2013) at the lowest level of concern (Lc). This study was conducted using logistic regression approach and all effective factors on habitat suitability of T. indica were identified in Sistan region. Field studies were conducted at five different sampling stations in Zabol during spring 2013. Seven environmental variables including the percentage of vegetation cover، soil، gravel cover (<0/2 mm diameter)، percentage of cover of Tamarix species (Haloxylon sp)، percentage of coverage of Desmatchia-Bipinata، cover of Salsola aucheri and distance from water resources in 60 plots of presence/absence were performed and analyzed using binary logistic regression method. Results showed that variables of soil cover، cover gravel and coverage percentage of Desmatchia-Bipinata and distance from water resources have important role (P< 0. 05) in relation to the distribution of T. indica in Sistan.
    Keywords: Presence, Tatera indica, Binary logistic regression, Sistan
  • A. Mosleh Arany, M. Naderi, A. Golamnia, A. Piri, M. Koohzadian Pages 42-53
    This study was conducted to investigate effects of different osmotic potential (0، -1، -2. 16، -4، -5. 4 and -10. 9) induced by NaCl and Polyethylene Glycol-6000 (PEG) as salinity and drought stress respectively، on germination and early growth of Thymbra spicata L. The experimental design was completely randomized with three replications in which arranged as factorial. The experiment was carried out in a germinator (25°C) with 20 seeds in each Petridish. After 2 weeks germination percentage، germination rate، length of stem and root، dry and wet weight of stem and root were measured. Results showed increasing osmotic potentials decreased significantly rate and percentage of germination. Highest amounts of these indices were measured in control and lowest in osmotic potential of -10. 4 bar. In similar osmotic potential، the effect of osmotic potential induced by PEG6000 was more than the effects of NaCl. Increasing of osmotic potential decreased length، wet and dry weight of root. In similar osmotic potential the effect of osmotic potential induced by NaCl was more than the effects of PEG6000 on mentioned indexes. Results also showed the high osmotic potential in both treatments affected negatively on length، wet and dry weight of stem. These indices affected more by PEG6000 than NaCl. Finally، the differences between two treatments in all measured germination indices were discussed.
    Keywords: Germination, Drought, Salinity, Medicinal plants, Thymbra spicata
  • K. Nadjafi, Tireh, Shabankareh*, A. Jalili, R. Asadpoor Pages 54-64
    In this research، the effects of Prosopis juliflora on annual natural vegetation، soil properties and farm land in Sirik area in the east of Minab، Hormozgan province was carried out in 2001 and 2005. Since natural ecosystems and their stability، especially natural vegetation are a national wealth، it is necessary to evaluate effects of this invasive species. In this research، at two different times (2001 and 2005) percent age of annual vegetation cover including grasses and forbs were measured with plots of 0. 5 m2 under canopy cover of P. juliflora and open area، in the study area. Soil samples were taken at 0-15 and 15-30 centimeter depths and in laboratory soil properties measured. Then، using Mini-Tab softwar، soil and vegetation parameters، in plots sampled، under and outside the canopy cover of this species، were compared with T tests. Results showed that percent of cover of annual vegetation including grasses، forbs and total of percent cover under canopy and open area in years when rainfall is high، have significant difference between percent cover under canopy and open area. Results also show that، there is significant difference in some soil properties such as pH، Electrical conductivity and organic carbon in depth of 0-15 centimeter. Statistical comparison showed pH is decreased in canopy cover and some soil properties such as organic carbon has increased significantly in canopy cover. Despite of the P. juliflora effects on natural environment، because of the natural regeneration، these species regenerate in agricultural lands and gardens with seeds which are transported by water، domestic animals، and wildlife. P. juliflora makes density thicket and reduce table of groundwater. P. juliflora، also، causes undesirable effects on domestic animals، therefore، farmers and ranchers encounter big problem.
    Keywords: Prosopis juliflora, Invader specie, Canopy cover, Soil, Hormzgan
  • M. Neyestani, M. H. Farpoor Pages 65-78
    Playa is an important landforms in desert environments and covers an extensive area in this type of ecosystem. Playa landform is composed of different geomorphic surfaces. After orogenic activities and evaporation of water bodies remained from Thetis Sea، playa was formed and various evaporite minerals were precipitated. Minerals with lower solubility precipitated in upper parts were the origin of minerals for lower positions. Kheirabad saline-gypsiferous playa in Kerman Province was selected to study physicochemical، clay mineralogy، and micromorphological properties. Clay flat، puffy ground clay flat، wet zone and salt crust are among geomorphic surfaces identified by field studies and Google Earth images in Kheirabad playa. Electrical conductivity at non-saline clay flats varied between 2. 8 to 32. 2 dS/m. Smectite، illite، palygorskite and kaolinite were detected in this geomorphic surface. Euhedral gypsum crystals and calcite coatings were observed in gypsic and calcic horizons of this position، respectively. Electrical conductivity in saline clay flats varied between 33. 5 to 160 dS/m. Lenticular and interlocked plates of gypsum were among secondary gypsum crystals identified in this geomorphic surface using micromorphology. Maximum EC (314 dS/m) was investigated in puffy ground clay flat which is attributed to capillary movement of saline groundwater. Illite، palygorskite، smectite، and kaolinite clay minerals together with calciticcrystalitic b fabric were found in wet zone geomorphic surface. Electrical conductivity and percentage and size of gypsum crystals increased from upslope positions toward the center of the playa، but no such a trend was found for clay minerals.
    Keywords: Clay flats, Puffy ground surfaces, Lenticular gypsum crystal, Palygorskite, Iran
  • M. Bahmani, Gh. Jalali, M. Tabari Pages 79-83
    Caper (Capparis spinosa var. parviflora) is a winter-deciduous perennial small shrub growing in hot and dry climates. This is well-known as a multipurpose plant. Regarding to its germination difficulties، this study investigates the seed germination of caper under potassium nitrate (KNo3) treatment using the halopriming technique. For this purpose، four concentration levels (0، 50، 100 and 200 mM) and four time levels (0، 24، 48، 72 hours) with three replications were considered as factorial experiment based on the completely randomized design. Some traits including germination percentage، germination speed، mean time of germination، seed vigority index، stem length and root length as well as fresh and dry weight of stem and root were measured. Results show that the halopriming technique significantly affects the germination characteristics of caper seeds، whereas the greatest germination percentage and vigour index were found in treatment of 200 mM-48 hr.، the greatest germination speed in 200 mM-72 hr.، and the greatest fresh weight of stem and root in 200 mM-24 and 72 hr. Results suggest that the halopriming technique can be introduced as a new approach to improve germination of this species، particularly in afforestation activities of aridlands in southern Iran.
    Keywords: Capparis parviflora, Halopriming, Potasium nitrate, Seed germination