فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نویدیان، سامان صابر*، مهدی رضوانی امین، تکتم کیانیان صفحات 7-15
    مقدمه
    عوامل مختلفی بر رضایت شغلی پرستاران تاثیر می گذارد. یکی از مهمترین این عوامل کیفیت زندگی کاری پرستاران است. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی در پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی است که روی 266 نفر از پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه گیری تصادفی ساده به تناسب جمعیت پرستاران هر بیمارستان انجام گرفت. پرسشنامه های «رضایت شغلی» “Job Satisfaction” و «کیفیت زندگی کاری پرستاری» “Quality of Nursing Work Life”، پس از تایید روایی محتوا و پایایی به روش بازآزمایی به منظور جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. اطلاعات حاصل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین رضایت شغلی پرستاران و ابعاد کیفیت زندگی کاری همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد (001/0=P). همچنین متغیر کیفیت زندگی کاری پرستاران می تواند بخشی از نمره رضایت شغلی پرستاران شاغل را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی بین رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران، بهبود کیفیت زندگی کاری پرستاران از سوی مدیران پرستاری و بیمارستانی می تواند منجر به افزایش رضایت شغلی آنان شود. پیشنهاد می گردد مدیران بیمارستانی ضمن توجه به کیفیت زندگی کاری پرستاران، در جهت ارتقای آن تلاش کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کار پرستاری، رضایت شغلی، پرستار
  • معصومه فولادوندی، منصوره عزیززاده فروزی، آذر اسدآبادی، غلامرضا فولادوندی، طاهره لشکری*، لیلا ملکیان صفحات 16-24
    مقدمه
    یکی از مفاهیم بسیار مهم در بیماری های مزمن مفهوم کیفیت زندگی است و بیماری دیابت نیز از این قاعده مبرا نیست. ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران از طرق مختلف صورت می پذیرد و یکی از این روش ها کنترل یا به عبارتی مدیریت تنش است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مدیریت تنش بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی می باشد. نمونه های این پژوهش را 96 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مرکز دیابت شهر کرمان تشکیل دادند (48 نفر در گروه کنترل و 48 نفر در گروه مداخله)، که به صورت در دسترس انتخاب شدند. بیماران گروه مداخله طی یک دوره 5/1 ماهه برای 10 جلسه 2 ساعتی (هر هفته دو جلسه) مورد آموزش قرار گرفتند. کیفیت زندگی بیماران گروه مداخله وکنترل قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه«کیفیت زندگی SF36»36-Item Short Form Health Survey«اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کل کیفیت زندگی در دو گروه کنترل و مداخله قبل از آموزش به ترتیب 53/15±1/54 و 79/14±32/54 و بعد از آموزش 69/16±21/54 و 41/12±52/63 بود. نتایج تفاوت معنی داری در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله نشان داد (0001/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت تنش موجب بهبود کیفیت زندگی بیماران گروه مداخله شده است. پیشنهاد می شود از این شیوه به عنوان یک روش مکمل برای بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی و سایر بیماران مزمن استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت تنش، کیفیت زندگی، دیابت نوع 2
  • سید موسی مهدی زاده، عباس حیدری* صفحات 25-33
    مقدمه
    بررسی کمی برونداد علمی، از مهم ترین شاخص های پژوهش و تولید علم شناخته می شود. یکی از کارآمد ترین شیوه های بررسی برونداد علمی، بررسی مقالات نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر است. این مطالعه با هدف تعیین سهم پرستاری ایران در تولیدات علمی یک دهه اخیر (2012-2003) در پایگاه استنادی علم سنجی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی است که با استفاده از روش علم سنجی، تولیدات علمی جامعه پرستاری ایران طی دهه اخیر (2012-2003) را بررسی نموده است. پس از ورود به پایگاه اطلاعاتی و استنادی علم سنجی (Web of Science)، با جستجوی پیشرفته، ثبت کلید واژه ایران و محدود کردن سال و متمرکز نمودن استنادات به پرستاری، تولیدات علمی استخراج گردید. از نرم افزار Excel 2007 برای رسم جداول و نمودارها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، رشته مهندسی الکترونیک با تعداد 34247 اثر (42/22 درصد)، در رتبه اول و رشته پرستاری با تعداد 274 اثر (18/0 درصد) در جایگاه 95 قرار داشت. همچنین در بین رشته های علوم پزشکی، جایگاه 42 به پرستاری اختصاص یافت. از نظر موضوعی، رتبه نخست به سرطان با تعداد 20 اثر (32/7 درصد) تعلق داشت. میزان ارجاعات به اسناد پرستاری 793 مورد و متوسط ارجاع نسبت به هر سند 9/2 بود. بیشترین متون علمی در قالب مقاله اصیل پژوهشی گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    تولیدات علمی پرستاری ایران طی یک دهه اخیر، روند رو به رشد داشته است. با این وجود، جایگاه پرستاری در بین تمامی رشته ها و در بین رشته های علوم پزشکی مناسب نبوده و نیازمند تلاش حرفه ای بیشتر است. پیشنهاد می شود جهت بررسی گسترده تر، سایر بانک های اطلاعات علمی نظیر مدلاین و اسکوپوس مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، پرستاری، ایران، پایگاه استنادی
  • سمیه علیزاده، محبت محسنی*، نرگس خانجانی، ویکتوریا مومن آبادی صفحات 34-42
    مقدمه
    زنان بعنوان نیمی از جمعیت، نقش بسزایی در اجتماع دارند. از آنجا که مشارکت اجتماعی از جنبه های مختلفی می تواند بر کیفیت زندگی زنان اثر داشته باشد، مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی بین مشارکت اجتماعی زنان با کیفیت زندگی آنان در شهر کرمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی، 300 زن در محدوده سنی 73-18 سال با روش نمونه گیری خوشه ایاز 12 منطقه شهر کرمان انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه «عوامل مشارکت اجتماعی زنان»Social Participation Factor''s Women«و همچنین پرسشنامه»کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت«»The World Health Organization Quality of Life (WHOQOL) –BREF«که اعتبار و پایایی آن تایید شده است، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
    یافته ها
    مشارکت اجتماعی زنان در 18 درصد موارد مناسب، در 81 درصد موارد متوسط و در 3 درصد موارد نامناسب بود. کیفیت زندگی نیز در 44 درصد موارد مناسب، در 54 درصد موارد متوسط و در 7/1 درصد موارد نامناسب بوده است. بین مشارکت اجتماعی و کیفیت زندگی همبستگی مستقیم معنادار یافت شد (001/0>p و21/0(r=.
    نتیجه گیری
    مشارکت زنان در فعالیت های اجتماعی بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر گذار است. پیشنهاد می گردد زمینه مشارکت بیشتر زنان و بخصوص زنان مسن تر، با در آمد پایین تر و فرزندان بیشتر در جامعه فراهم شود.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، کیفیت زندگی، زنان
  • مریم جهانفر، فریده یغمایی*، حمید علوی مجد، محمد افخم، زهره خاوری صفحات 43-52
    مقدمه
    دیابت بیماری مزمنی است که پیشگیری از عوارض آن منجر به ارتقاء سطح سلامت مبتلایان می شود. نگرش افراد نسبت به رفتارهای پیشگیری کننده تاثیر بسزایی در رفتار آن ها خواهد داشت. مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در زمینه رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض بیماری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود و 200 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به «کلینیک دیابت یزد» در سال 1391 به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته «نگرش به رفتار پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو» بود. جهت تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و شاخص روایی محتوا و برای تعیین پایایی ابزار از روش همسانی درونی و آزمون-بازآزمون استفاده گردید. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثریت واحدهای پژوهش دارای نگرش مثبت نسبت به رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو بودند. طول مدت ابتلا به دیابت با نگرش به رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو همبستگی معنی داری نشان داد (05/0>p)، اما بین سن و نگرش به رفتارهای پیشگیری کننده، همبستگی معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    همبستگی مثبت بین نگرش به رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض دیابت و طول مدت ابتلاء به دیابت نوع دو، می تواند راهنمایی جهت سیاستگذاران برای برگزاری برنامه های آموزشی برای بیماران جدید مبتلا به دیابت نوع دو باشد. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو برای بیماران مبتلا به این بیماری برگزار شود.
    کلیدواژگان: نگرش، رفتار پیشگیری کننده، عوارض دیابت، دیابت نوع دو
  • جمیله محتشمی*، فریده یغمایی، آسیه جعفری، حمید علوی مجد، آرمین دخت احمدی صفحات 54-64
    مقدمه
    یکی از انواع خشونت زنان، آزار از طرف همسر خود می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل مرتبط با مقابله با خشونت خانگی در زنان مراجعه کننده به مراکز پزشکی قانونی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک نوع پژوهش توصیفی–همبستگی بود. نمونه ها را 200 نفر از زنان تحت خشونت خانگی مراجعه کننده به مراکز پزشکی قانونی شهر تهران، تشکیل دادند که با روش نمونه گیری در دسترس و مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی، پرسشنامه«خودکارآمدی عمومی»(General Self-efficacy Scale)، ابزار سنجش «نگرش به مقابله با خشونت خانگی» (Attitude to Coping with Domestic Violence)، ابزار «هنجار ذهنی مقابله با خشونت خانگی»(Subjective Norms to Domestic Violence)، ابزار«مقابله با خشونت خانگی»(Coping with Domestic Violence) بود. جهت بررسی روایی ابزارها از روش روایی محتوا و صوری استفاده شد. جهت تعیین پایائی از شیوه همسانی درونی استفاده شد (ضریب آلفای کرونباخ 86/0). داده ها با استفاد SPSS هنسخه 17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که بین میزان تحصیلات و نگرش نسبت به مقابله با خشونت خانگی (001/0=P)و همچنین بین وضعیت تاهل و هنجارهای ذهنی نسبت به مقابله با خشونت خانگی همبستگی معنی دار وجود دارد (012/0P=). بعلاوه، بین میزان خودکارآمدی و نگرش نسبت به مقابله با خشونت خانگی و بین نگرش و خشونت اقتصادی همبستگی منفی بود (به ترتیب 098/0r=- و095/0-r=). یافته ها مبین آن بودکه بین نگرش و خشونت جنسی و نگرش و خشونت روانی، همبستگی معنی دار وجود ندارد (006/0r= - و 068/0 r=-).
    نتیجه گیری
    عوامل مرتبط با مقابله با خشونت خانگی در زنان شامل خصوصیات جمعیت شناسی (سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل)، خودکارآمدی، هنجارهای ذهنی، نگرش به مقابله با خشونت خانگی و انواع خشونت خانگی می باشد. پیشنهاد می شود از عوامل فوق در توانمند سازی زنان جهت مقابله با خشونت خانگی استفاده شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، مقابله، زنان، خودکار آمدی
  • سید حسام سیدین*، زهرا عباسی دولت آبادی، محمد سورانی، سیران نقدی، فاطمه رجبی فرد مزرعه نو صفحات 65-71
    مقدمه
    زلزله از جمله بلایای طبیعی است که دارای آثار زیانبار فیزیکی، اقتصادی و جانی می باشد. با توجه به غیر مترقبه بودن آن، برنامه ریزی برای کاهش خطر و آمادگی درمقابل آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. این پژوهش با هدف تعیین سطح آسیب پذیری بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقابل زلزله در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، خطر بلا در کلیه بیمارستان های عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران (6 بیمارستان) در سه بعد آسیب پذیری سازه ای، غیرسازه ای و مدیریتی، از طریق بازدید و مشاهده بیمارستان و نیز مصاحبه با کارشناسان فنی و افراد مطلع بیمارستان مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از ابزار «سازمان جهانی بهداشت» با عنوان «ارزیابی خطر بلا در بیمارستان»،Hospital Disaster Risk Assessment«» جمع آوری گردید. روایی صوری و محتوا و نیز پایائی آن در مطالعات مشابه مورد بررسی و تایید قرار گرفته بود. نتایج با استفاده از نرم افزارExcel 2007 تحلیل گردید.
    یافته ها
    در بررسی آسیب پذیری سازه ای، تمامی 6 مرکز مورد بررسی با کسب حداقل 12 و حداکثر 18 امتیاز در سطح ایمنی متوسط قرار داشتند. در ارزیابی کلی آسیب پذیری غیر سازه ای نیز 4 بیمارستان در سطح ایمنی غیر سازه ای زیاد و 2 بیمارستان درسطح ایمنی غیرسازه ای متوسط قرار گرفتند. یافته های مربوط به ارزیابی آسیب پذیری مدیریتی نشان داد 5 مرکز در این بعد دارای ایمنی زیاد و یک مرکز دارای ایمنی کم بوده است. حداقل وحداکثر امتیازکسب شده در این بعد به ترتیب 48 و99 بود.
    نتیجه گیری
    برآورد آسیب پذیری سازه ای در اکثر بیمارستان های مورد مطالعه نشان دهنده سطح ایمنی متوسط بوده و درصورت بروز زمین لرزه ای با شدت متوسط، صرفا می توانند ایمنی جانی افراد حاضر درآن را تامین کنند و قادر به ارائه بی وقفه خدمات نخواهند بود. توصیه می شود برای بهبود سطح ایمنی، جانمایی مجدد بخش های مختلف بیمارستان ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، زلزله، آسیب پذیری سازه ای، آسیب پذیری غیرسازه ای، آسیب پذیری مدیریتی
  • فرشته نجفی، مسعود فلاحی خشکناب*، اصغر دالوندی، فضل الله احمدی، مهدی رهگذر صفحات 72-85
    مقدمه
    خشونت محل کار در نظام بهداشت و درمان طی سال های اخیر به عنوان یک مسئله مهم مطرح شده است و پرستاران بالاترین میزان مواجهه با خشونت در محل کار را دارند. هر چند پژوهش های متعددی در این زمینه در کشور صورت گرفته، اما در خصوص وضعیت موجود خشونت علیه پرستاران توافق نظر وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت خشونت محل کار علیه پرستاران در ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری نظام مند، کلیه مقالات چاپ شده در طول دهه گذشته (2013-2004) به دو زبان فارسی و انگلیسی در زمینه خشونت محل کار علیه پرستاران که در داخل کشور انجام شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. این مطالعات از طریق پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (IranDoc)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، PubMed، Ovid، Science Direct، Google Scholar CINAHLو با استفاده از کلید واژه های خشونت محل کار، پرستار، (workplace violence، nurse، Iran)به دست آمد. علاوه بر بانک های اطلاعاتی از آمار و اطلاعات کشوری نیز استفاده گردید. به منظور جمع آوری داده ها، از «فرم استخراج داده ها» Data Extraction Form«» که بر اساس هدف پژوهش طراحی شده بود، استفاده گردید. نتیجه این جستجو دستیابی به 31 مقاله و طرح پژوهشی کشوری مرتبط با موضوع بود که از این میان 10 مقاله به علت دارا نبودن معیارهای ورود از مطالعه حذف و نهایتا 21 مطالعه وارد پژوهش شدند.
    یافته ها
    از میان 21 مطالعه مورد بررسی، 19 مطالعه (5/90 درصد) کمی و 2 مقاله (5/9 درصد) کیفی بودند و هیچ مطالعه مداخله ای وجود نداشت. 8 مطالعه (38 درصد) در شهر تهران، 10 مطالعه (5/47 درصد)، 3 مطالعه (14 درصد) بر روی دانشجویان پرستاری و مابقی بر روی پرستاران صورت گرفته بود. پرستاران در معرض انواع خشونت محل کار بخصوص خشونت کلامی قرار دارند. نتایج حاصل از استخراج یافته های مقالات، نشان دهنده ی 5 مفهوم اصلی شامل «ویژگی های خشونت»، «ویژگی های پرستاران و واکنش آنان به خشونت»، «عوامل مستعد کننده خشونت»، «عوامل پیشگیری کننده خشونت» و «میزان گزارش دهی و دلایل عدم گزارش دهی» می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله، شیوع خشونت محل کار علیه پرستاران یک مشکل جدی محسوب می گردد. انجام اقدامات پیشگیرانه به منظور مقابله با خشونت محل کار علیه پرستاران یک نیاز ضروری می باشد. با توجه به فقدان مطالعات مداخله ای، پژوهش های آینده بایستی از مطالعات توصیفی به سمت مطالعات مداخله ای حرکت کنند تا راهنمایی برای استفاده در بالین فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: خشونت محل کار، پرستار، پرستاری، مرور نظام مند، ایران
|
  • Navidian A., Saber S.*, Rezvani Amin M., Kianian T Pages 7-15
    Introduction
    Different factors affected the nursing job satisfaction. One of the most important factors is quality of nurse's work life. The aim of this study was to determine the correlation of quality of work life and job satisfaction in nurses of Kerman University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study was descriptive-correctional one. This study was conducted on 266 nurses of Kerman University of Medical Sciences through simple random sampling. For data collecting the “Job Satisfaction” and “Quality of Nursing Work Life” questionnaires were used. Then after content validity and test- retest reliability were measured. For analyzing data the SPSS/16 was utilized.
    Findings
    There was a significant positive correlation between job satisfaction of nurses and dimensions of quality of work life (P=0.0001). In addition, nurse's quality of work life can predict a part of job satisfaction score.
    Conclusion
    Considering the correlation between job satisfaction and nurse's quality of work life, promoting and improving of nurse's quality of work life through nurses and hospital managers can increase job satisfaction. It is recommended that hospital managers consider the quality of nurse's work life and also act on it.
    Keywords: Quality of Nursing work Life, Job Satisfaction, Nurse
  • Fuladvandi M., Aziz Zadeh Foroozi M., Asad Abadi A., Fuladvandi Gr, Lashkari T.*, Malekian L Pages 16-24
    Introduction
    Quality of life in chronic diseases such as diabetes is a very important concept. Quality of life enhancement of these patients is done in different ways. One of these methods is control stress management. Therefore، this study aimed to determine the eeffectiveness of stress management training on improved quality of life in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental intervention study. The study sample was consisted of 96 female and male patients with type 2 diabetes (48 patients in the control group and 48 patients in the intervention group)، that were participated in convenience method. Quality of life in patients before and after the intervention groups was measured with a questionnaire SF36. Data were collected and analyzed with SPSS/20.
    Findings
    The total mean score of quality of life before and after intervention in the control group was 54. 1±15. 53 and 54. 32±14. 79. The total mean score of quality of life before and after intervention in the intervention group was 54. 21±16. 69 and 63. 52±12. 41. The results showed there is significant difference in quality of life the patients with type 2 diabetes before and after stress management training (P<0. 0001).
    Conclusions
    The results showed that education of stress management will improve the quality of life in intervention group. It is recommended that the supplement treatment to be provided be used for diabetics patients and other chronic patients.
    Keywords: Stress management_Quality of life_Type 2 diabetes
  • Mahdizadeh Sm, Heydari A.* Pages 25-33
    Introduction
    Quantitative analysis of the scientific output is known as one of the most important indicators of scientific productions. Assessment of indexed articles in valid databases is one of the most efficient methods of scientific analysis output. The aim of this study was to determine Iranian nursing contribution to scientific production in late decade (2003-2012) in the Web of Science Database.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، scientific productions of Iranian nursing community were reviewed over the later decade (2003-2012) using Scientometrics method. Through the Science Citation web page، and using keywords of «Iran» and «Nursing» the Iranian nursing articles were retrieved during the above mentioned period. The Excel software was used to draw the charts and graphs.
    Findings
    According to the findings، electronic engineering with 34247 articles (22. 42 percent) was at the first position and the nursing articles with 274 records (0. 18 percent) were raked as 95. Also in the fields of medical sciences، the rank of nursing was 42. Regarding the subject، cancer with 20 records was at the first. The number of citations to all of nursing articles was 793 with the mean of 2. 9 for each article. Original articles had the highest frequency.
    Conclusion
    Nursing scientific productions had an increasing trend over past decade. For a more extensive review it is recommended that the other data bases such as Medline and Scopus to be further studied.
    Keywords: Scientific Production, Scientometrics, Nursing, Iran, Database
  • Alizadeh S., Mohseni M. *, Khanjani N., Momenabadi V Pages 34-42
    Introduction
    Social participation of women which cover، half of the population has a significant role in society. Women’s social participation can affect their quality of life in different aspects، hence the aim of this study was to determine correlation between social participation of women and their quality of life in Kerman.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، 300 women between 18 and 73 years old from 12 suburbs of Kerman were chosen by cluster sampling method. To collect the data، «Social Participation Factor''s Women» and «The World Health Organization Quality of Life (WHOQOL) –BREF Questionnaire» with confirmed validity and reliability were used. Data was analyzed using SPSS/20.
    Findings
    Social participation was appropriate in 18%، moderate in 81% and inappropriate in 3% of women. Also quality of life was appropriate in 44%، moderate in 54% and inappropriate in 1. 7% of women. There is a significant and direct correlation between social participation and quality of life (r=0. 21، p<0. 001).
    Conclusion
    Women’s social participation affects their quality of life. It is recommended that، women should more participate socially، especially at time of old age، low income، and more children.
    Keywords: Social participation, Quality of life, Women
  • Jahanfar M., Yaghmaei F.*, Alavi Majd H., Afkhami-Ardekani M., Khavari Z Pages 43-52
    Introduction
    Proper control of type 2 diabetics as a chronic disease is an important factor for preventing complication. Attitude of patients to preventive behavior can affect their performance. The aim of this study was to determine the attitude toward preventive behavior of complications in type 2 diabetics.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlation study، 200 patients with type 2 diabetes attended and were examined in the Yazd Diabetes Research Center. The Questionnaire used for data collection consisted of demographic variables and «Attitude toward Preventive Behaviors of Complications in type 2 diabetics». Content and face validity were confirmed and the reliability of the instrument was determined by internal consistency and test-retest methods. Data analysis was analyzed by SPSS/19.
    Findings
    Majority of patients had positive attitude towards preventive behavior of diabetes type 2 complications. In addition، the length of diagnosis was significantly correlated with attitude toward preventive behavior (p<0. 05). However، age was not significantly correlated with attitude toward preventive behavior of type 2 diabetes complications.
    Conclusion
    Positive coloration between attitude toward preventive behavior of diabetes type 2 complications and the length of being diagnosed of type 2 diabetics can direct policy makers to conduct training programs for new patients with type 2. Providing educational programs to prevent type 2 diabetes complications behavior is suggested.
    Keywords: Attitude, Complications, Diabetes Mellitus type 2
  • Mohtashami J.*, Yaghmaei F., Jafari A., Alavi Majd H., Ahmadi A Pages 54-64
    Introduction
    One kind of women''s'' assault is spouse violence. The aim of this study was to determine the factors related to coping with domestic violence in women who refer to Forensic Medicine Centers in Tehran.
    Materials And Methods
    This was a correlational descriptive study. Samples included 200 women with domestic violence who refer to Forensic Medicine Centers who were selected by purposive sampling. Data collection instruments included a demographic questionnaire، ”General Self-efficacy Scale”، “Attitude to Coping with Domestic Violence”، “Subjective Norms to Domestic Violence” and “Coping of Domestic Violence”. Validity of the instruments were determined by content and face validity. To measure reliability، internal consistencies (Cronbach''s alpha=0. 86) was used. Data were analyzed by SPSS/17.
    Findings
    The results showed that there was a significant relationship between education status and women''s attitude toward domestic violence (P=0. 001) and marital status and women''s subjective norms (P=0. 012). Also there was a negative correlation between women''s attitude toward domestic violence and self efficacy and also between attitude toward domestic violence and economical assault (r=-0. 098 and r=-0. 095). Results showed no correlation between women''s'' attitude toward domestic violence with sexual and psychological assault (r=-0. 006، r=-0. 068).
    Conclusion
    Some of the causes of coping with domestic violence were such as demographic characteristics (age، job، education، marital status،…)، self-efficacy، subjective norms، attitude towards coping with domestic violence and kinds of domestic violence. It is suggested that these factors can be used to help empower women for coping with domestic violence
    Keywords: Domestic violence, Coping, Women, Self efficacy
  • Seyedin H.*, Abasi Dolat Abadi Z., Sorani M., Naghdi S., Rajabfard Mazraeno F Pages 65-71
    Introduction
    Earthquake is one type of natural disasters which results in massive physical، economical and life losses. As it is an unexpected phenomena، it is necessary to plan for mitigation and preparedness of the cause. This research was aimed at assessing the vulnerability of general hospitals of Tehran University of Medical Sciences at time of earthquake.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، disaster risk in all 6 general hospitals at Tehran University of Medical Sciences were examined in three dimensions of structural، nonstructural and managerial with informant personnel. Data were collected by the «Hospital Disaster Risk Assessment» instrument developed by «World Health Organization». The face and content validity and reliability of this instrument have been confirmed in similar studies. The result was analyzed using Microsoft Office Excel 2007 software.
    Findings
    Structural vulnerability of all 6 hospitals was at intermediate safety level with a minimum of 12 and maximum of 18 points. Considering nonstructural vulnerability; 4 hospitals had high safety level and 2 hospitals had intermediate level. Findings of managerial vulnerability assessment indicate that 5 hospitals had high safety level and 1 hospital was in low level. The minimum and maximum scores of this section were 48 and 99.
    Conclusion
    Majority of hospitals were in the intermediate level of safety، In the event of an earthquake with moderate intensity the residents of the hospitals might be safe from damages، but they will not be able to provide uninterrupted services. To improve safety levels of hospitals، re-locating different sections of hospitals is recommended.
    Keywords: Hospitals, Earthquake, Structural Vulnerability, Nonstructural Vulnerability, Managerial Vulnerability
  • Najafi F., Fallahi, Khoshknab M.*, Dalvandi A., Ahmadif, Rahgozar M Pages 72-85
    Introduction
    Workplace violence (WPV) in the health care setting has become an important issue in recent years. Researches show that nurses encounter with the highest rate of violence in the workplace. Although numerous studies have been conducted in this area in Iran، however، there is no consensus that reflects the current status and future research needs. The aim of this study was to determine the status of workplace violence against Iranian nurses.
    Materials And Methods
    In a systematic review، all papers published during last decade (2004-2013) in both Persian and English language regarding WPV against Iranian nurses were included. Magiran، SID، IranMedex، IranDoc، PubMed، Science Direct، Ovid، Google Scholar، CINAHL databases were searched using the terms: Workplace Violence، Nurse، Iran. In addition to databases، national data were used. Also، «Data Extraction Form» which developed based on research aim، was used for data collection. From 31 related papers and research projects، 10 articles were excluded due to lack of inclusion criteria. Finally، 21 papers and research projects were included in this study.
    Findings
    19 of 21 articles (90. 5%) were from descriptive studies، only two of them (9. 5%) were qualitative study and there was no intervention study. Eight of researches (38%) were conducted in Tehran، 10 of them (47. 5%) using the “Workplace Violence in the Health Sector Questionnaire” developed by World Health Organization، 3 studies (14%) were conducted on nursing students and others were carried out on nurses. Nurses are exposed to significant rate of various types of workplace violence especially verbal violence. Also، five main concepts were derived from the literature review including: Characteristics of Workplace Violence، Characteristics of nurses and their reaction to violence، predisposing factors، preventive factors and reporting rate and reasons for under-reporting.
    Conclusion
    Based on the results، prevalence of workplace violence against nurses is a serious problem. Preventive actions in order to control workplace violence is an essential requirement. Also، due to the lack of intervention studies، future research must move from descriptive to intervention studies in order to provide a guideline in clinical settings.
    Keywords: Workplace violence, Nurse, Nursing, Systematic review, Iran