فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1393)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نویدیان، سامان صابر*، تکتم کیانیان صفحات 1-8
    مقدمه
    بهره وری، یک دیدگاه فکری است که همواره سعی دارد آن چیزی را که در حال حاضر موجوداست بهبود بخشد. عوامل مختلفی بر بهره وری پرستاران که قشر بزرگی از جامعه بیمارستانی را تشکیل می دهند تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی رضایت شغلی و بهره وری در پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است که با شرکت 266 نفر از پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انجام گرفت. پرسشنامه های «رضایت شغلی» “Job Satisfaction” و «بهره-وری پرستاران» “Productivity of Nurses”، پس از تایید روایی محتوا و پایایی به روش بازآزمایی به منظور جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. اطلاعات حاصل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین رضایت شغلی پرستاران و بهره وری پرستاران همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (P=0.0001، r=0.94)، همچنین 72 درصد پرستاران از نظام پرداخت، ساعات کاری بالا و کمبود پرستار اظهار نارضایتی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی بین رضایت شغلی و بهره وری پرستاران، کمک مدیران در جهت افزایش و بهبود رضایت شغلی پرستاران می تواند به افزایش بهره وری منتج شود. لذا پیشنهاد می گردد مدیران بیمارستانی با تلاش در جهت افزایش رضایت شغلی پرستاران گامی مثبت در جهت بهره وری و به دنبال آن ارتقاء کیفیت خدمات پرستاری بردارند.
    کلیدواژگان: بهره وری، رضایت شغلی، پرستار
  • سحر دالوند، عنایت الله بخشی*، مسعود کریملو، مهین عادلی، سید حسن نیک سیما صفحات 9-20
    مقدمه
    آترواسکلروز شایع ترین بیماری پیشرونده قلبی است که از دوران کودکی آغاز می شود و در دوران میانسالی تظاهرات بالینی خود را آشکار می کند که عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارد. پژوهش حاضر با هدف استفاده از مدل متغیر پنهان در تعیین اثر همزمان عوامل موثر بر قند خون و کلسترول، در بیماران قلبی شهر خرم آباد انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از اطلاعات 251 نفر از افراد بستری در بخش تخصصی قلب بیمارستان شهیدمدنی خرم آباد که در سال 1390 جمع آوری شده بود مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات مورد نظر از پرونده های پزشکی، برگه شرح حال و آزمایش های بدو ورود بیماران ثبت شده بود. برای شناسایی همزمان عوامل خطر مرتبط با کلسترول تام و قند خون ناشتای بیماران از مدل متغیر پنهان با پاسخ های دو متغیره ی پیوسته و دوحالتی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SAS نسخه ی 9 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عوامل موثر بر کلسترول تام عبارتند از: فشارخون سیستولیک (P=0.026)، فشار خون دیاستولیک (0/001=P)، تری گلیسیرید (P=0.001)، CRP (C - reactive protein) (P=0.015) and ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate) (P=0.033). عوامل موثر بر قند خون نیز سن (P=0.001)، سیگار کشیدن (P=0.031) و تری گلیسیرید (P=0.003) است.
    نتیجه گیری
    با کنترل عوامل قابل کنترلی مانند تری گلیسیرید، فشار خون و عدم مصرف سیگار می توان از پیشرفت بیماری آترواسکلروز جلوگیری کرد. با توجه به اهمیت بیماری های قلبی عروقی و وجود عوامل مستعد کننده این بیماری ضروری است که مطالعات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: آترو اسکلروز، کلسترول، قند خون، توزیع نرمال، تحلیل چند متغیره
  • زهرا عرب، لیلا پیری، نرگس ارسلانی*، فرهاد طباطبایی قمشه، اکبر بیگلریان صفحات 21-30
    مقدمه
    یکی از راهکارهای اساسی در راستای تامین و ارتقاء سلامت شغلی کارکنان پرستاری، بررسی وشناخت عوامل شغلی، عوامل فردی و رابطه آن ها با تنش های شغلی در محیط کارپرستاری است. لذا هدف این مطالعه تعیین همبستگی بارکاری وتوان کاری با تنش شغلی درکارکنان پرستاری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-همبستگی دریکی از بیمارستان های آموزشی شهر قم با شرکت 190 نفر از کارکنان پرستاری در سه رده شغلی کارشناس پرستاری، تکنیسین اتاق عمل وبهیار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات مرتبط با متغیرهای بارکاری، توان کاری و تنش شغلی بترتیب از سه پرسشنامه معتبر و پایا شامل «شاخص بارکاری ناسا» «National Aeronautics and Space Administration Task Load Index (NASA Task Load Index)» «شاخص توان کاری» «Work Ability Index» و «تنش شغلی اوسیپو»Osipow Job Stress”، استفاده شد و پرسشنامه های تکمیل شده با نرم افزار-SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تنش شغلی با بارکاری و توان کاری فقط با وضعیت استخدامی همبستگی معنی دارآماری را نشان دادند (0/05>P). اکثر شرکت کنندگان (54/2 درصد) بارکاری زیاد، (52/6 درصد) توان کار ی مناسب و (84 درصد) تنش شغلی طبیعی را گزارش کردند. بین بارکاری و تنش شغلی همبستگی معنی دار مشاهده نشد، اما بین توان کاری وتنش شغلی همبستگی معنی دار معکوس بدست آمد (r=-0.507)، (P<0.01).
    نتیجه گیری
    پرستاران شرکت کننده در مطالعه علیرغم بارکاری زیاد، تنش شغلی بمیزان طبیعی را گزارش کردند. همچنین با توجه به توان کاری مناسب آنان، بنظر می رسد این متغیر در کاهش تنش شغلی موثر بوده است؛ بنابراین، برای پیشگیری از تنش شغلی، شناسایی وتقویت توان کاری وتوجه به ویژگی ها وتوانمندی های فردی پرستاران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بارکاری، توان کاری، تنش شغلی، کارکنان پرستار
  • رضا قانعی قشلاق، مسعود فلاحی خشکناب* صفحات 31-50
    مقدمه
    آسیب سرسوزن و اشیاء تیز و برنده (نیدل استیک) از خطرناک ترین آسیب های شغلی است که مراقبین بهداشتی درمانی مخصوصا پرستاران را تهدید می کند. هدف این مطالعه تعیین آسیب نیدل استیک، عامل خطر، وضعیت گزارش دهی و واکسیناسیون در مطالعات انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری نظام مند، تمامی مقالات فارسی و انگلیسی دارای متن کامل (از سال 2000 به بعد) در زمینه نیدل استیک در پرستاران و کارکنان بهداشتی درمانی موردبررسی قرار گرفتند. این مطالعات از طریق پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، بانک نشریات پرستاری ایران (Nindex)، ایران مدکس، Science Direct، PubMed، Google Scholar، CINAHL، Proquset Nursing، Scopus و با استفاده از کلیدواژه های پرستار، نیدل استیک، آسیب سرسوزن، آسیب اجسام تیز و برنده، needle stick injury، sharp injury، percutaneous injury، exposure، occupational injury به دست آمد. درنهایت 72 مقاله وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    از میان 72 مقاله موردبررسی، 46 مقاله در مجلات خارجی (63/8درصد) و 26 مقاله در مجلات داخلی (36/2 درصد) منتشرشده بودند. در 25 مقاله (34/7 درصد مقالات) سوزن شایع ترین وسیله آسیب رسان بود. بیشترین آسیب در دست ها گزارش شده بود. وضعیت گزارش دهی نیدل استیک از موارد مهمی بود که در 31 مقاله از مجموع 72 مقاله (43 درصد مقالات) به آن ها اشاره شده بود. 34 مقاله (47/2 درصد مقالات) به وضعیت واکسیناسیون جمعیت موردمطالعه اشاره کرده بودند.
    نتیجه گیری
    هرچند آسیب نیدل استیک در پرستاران و سایر مراقبین بهداشتی درمانی شایع است، اما بسیاری از افراد تمایلی به گزارش دهی آسیب ندارند و برخی هم واکسیناسیون خود را به طور ناقص انجام می دهند. همچنین وجود همزمان دو عامل عدم گزارش دهی و عدم تکمیل دوره واکسیناسیون منجر به تشدید خطرات ناشی از آسیب می شود. توصیه می شود که روش های پیشگیری از آسیب نیدل استیک و نحوه برخورد با این مشکل را ازجمله ایمن سازی محیط کار، کامل کردن پوشش واکسیناسیون و برقراری نظام گزارش دهی موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیدل استیک، مراقبین بهداشتی درمانی، پرستار، آسیب، مواجهه، واکسیناسیون، ایمنی شغلی
  • مرجان سیف هاشمی، مریم رسولی*، علی درویش پور کاخکی، نزهت شاکری، حمیرا بنکدار، هادی جعفری منش صفحات 51-59
    مقدمه
    عوارض جراحی از علل مهم مرگ و ناتوانی در سراسر جهان هست. ازآنجاکه حسابرسی، ابزاری برای ارزیابی وضعیت موجود تلقی می شود، به واسطه آن می توان فاصله میان وضعیت موجود را با وضعیت مطلوب، برآورد کرده و در راستای رفع نواقص موجود گام برداشت. این مطالعه باهدف حسابرسی موازین جراحی ایمن در اتاق عمل های بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1393 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، محیط پژوهش، اتاق عمل های عمومی و قلب-پلاستیک بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود. نمونه های پژوهش شامل 100 مورد جراحی بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به موازین جراحی ایمن در اتاق عمل با استفاده از چک لیست «جراحی ایمن»(Surgery Safety Checklist) گردآوری شد. روایی ابزار به روش تعیین روایی محتوا و صوری و پایایی به روش توافق بین مشاهده گرها به دست آمد. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزارSPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد 73/6 درصد از موازین جراحی ایمن در اتاق عمل های بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رعایت می شود. 74/72 درصد موازین جراحی ایمن در مرحله زمانی قبل از بیهوشی بیمار، 64/81درصد در مرحله زمانی بعد از بیهوشی بیمار و قبل از انجام برش جراحی و 73/6 درصد در مرحله زمانی پس از بستن زخم بیمار تا خروج بیمار از اتاق عمل رعایت می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه میزان رعایت موازین جراحی ایمن کمتر از استانداردهای اعلام شده توسط سازمان جهانی بهداشت است، لازم است موضوع ایمنی بیمار در اتاق های عمل برای مدیران بیمارستان بسیار جدی تلقی شده تمهیدات لازم جهت ارتقای آن اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: حسابرسی بالینی، جراحی، اتاق عمل، ایمنی، بیمارستان
  • سارا شهسواری اصفهانی*، محمد علی حسینی، مسعود فلاحی خشکناب، حمید پیروی، حمیدرضا خانکه صفحات 59-71
    مقدمه
    پرستاران افراد کلیدی نظام بهداشت و درمان هستند و توانایی ارائه راه حل های خلاقانه برای بهبود کیفیت و ایمنی بیماران و بهبود شرایط محیط کار را دارند. این مطالعه باهدف تبیین پیامدهای خلاقیت پرستاران بالینی در ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای کیفی قراردادی انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 16 پرستار که دارای ایده های جدید و مفید در محیط بالین بودند به روش نمونه گیری هدفمند از بخش های مختلف بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و جهرم طی سال های 1393-1392 جمع آوری شد. همه مصاحبه ها ضبط و سپس کلمه به کلمه دست نویس گردید و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. استحکام داده ها توسط مشارکت کنندگان و کنترل خارجی تائید شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به استخراج 5 طبقه اصلی گردید که شامل تسهیل (آسان سازی) کار، ارتقاء کیفیت، رشد و بالندگی سازمان، پاداش خلاقیت و کاهش بار مالی بود.
    نتیجه گیری
    خلاقیت پرستاران در محیط های بالینی منجر به ساده سازی انجام کارها و مراقبت های پرستاری، افزایش کیفیت مراقبت از بیماران، پرستاران و سایر اعضای گروه بهداشتی درمانی، رشد و ارتقاء موسسات بهداشتی درمانی، کاهش بار مالی بیماران و بیمارستان می گردد. بنابراین، مدیران و سیاست گذاران پرستاری باید در جهت ایجاد جو پرورش دهنده خلاقیت و حمایت از رفتارهای خلاقانه کارکنان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری سازمانی، پرستار بالینی، پژوهش کیفی، ایران
  • فروزان آتش زاده شوریده*، اکرم افشار، خانم منیژه نادری، حمید علوی مجد صفحات 72-79
    مقدمه
    سبک رهبری می تواند در ابقاء پرستاران، تنش شغلی، رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری نقش داشته باشد، اما مطالعات انجام شده یافته های متفاوتی را نشان داده اند. لذا هدف از این مطالعه تعیین همبستگی سبک رهبری سرپرستاران از دیدگاه پرستاران با تنش شغلی پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. در این مطالعه 120 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارها شامل «پرسشنامه رهبری چندعاملی رهبری (Multifactor Leadership Questionnaire)» و «پرسشنامه اجرایی بهداشت و ایمنی (Health and Safety Executive Questionnaire)» پس از تایید روایی محتوا و صوری و پایایی به روش همسانی درونی به منظور جمع آوری داده ها مورداستفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سبک رهبری غالب سرپرستاران از دیدگاه 52 درصد پرستاران از نوع سبک رهبری تبادلی و تنش شغلی 73 درصد پرستاران کم بود. نتایج نشان داد که نمره تنش پرستاران در سبک رهبری تحول گرا و تعاملی سرپرستاران از دیدگاه پرستاران کم بود. سبک های رهبری تحول گرا با تنش شغلی (r=-0.32، P<0.001) و تبادلی با تنش شغلی (r=-0.32، P<0.001) همبستگی آماری منفی معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی سبک رهبری با تنش شغلی، سبک رهبری مناسب مدیران پرستاری می تواند به کاهش تنش شغلی منجر شود. لذا پیشنهاد می شود مدیران پرستاری از سبک های رهبری تبادلی و تحول گرا استفاده نمایند. همچنین مدیران باید شرایط و زمینه های ایجادکننده تنش شغلی را بکاهند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، تنش شغلی، پرستاران
  • ملیحه همتی اسمعیلی، فاطمه حشمتی نبوی*، حمیدرضا ریحانی، رسید ضا مظلوم، سید علیرضا تسعیری، محسن ابراهیمی، حوا عبداللهی صفحات 80-87
    مقدمه
    پرستاران بیش از سایر گروه های شغلی در معرض خشونت محل کار قرار دارند. نگرش آن ها به مدیریت خشونت در هنگام مواجهه آن ها در برابر خشونت محل کار موثر است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر اجرای برنامه آموزشی پیشگیری از خشونت محل کار بر نگرش پرستاران نسبت به مدیریت خشونت و پرخاشگری بیمار و خانواده آن ها می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی یک گروه از نوع قبل و بعد بود که بر روی 65 نفر پرستاران شاغل در بخش اورژانس عدالتیان بیمارستان امام رضا(ع) مشهد انجام شد. مداخله به صورت یک سمینار سه روزه در قالب برنامه های آموزش مداوم با عنوان «پیشگیری از خشونت محل کار در اورژانس» اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها، «مقیاس نگرش به مدیریت پرخاشگری و خشونت»The Management of Aggression and Violence Attitude Scaleبود که در آن نمرات کمتر نشاندهنده نگرش مثبت بود. برای سنجش روایی از روش روایی محتوا با نظر 10 نفر از اساتید دانشکده پرستاری و مامایی مشهد و تربیت مدرس تهران انجام شد، پایایی ابزار نیز با روش همسانی درونی و ضریب آلفای کرونباخ به تایید رسید. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میانگین نمره نگرش پرستاران نسبت به مدیریت خشونت، در بعد عوامل مدیریتی از 41/4±30/69 قبل از مداخله به 4/41±29/00بعد از مداخله بهبود یافت که این تغییرات به لحاظ آماری معنی دار بود (P=0.021). اما در ابعاد عوامل خارجی، داخلی و موقعیتی این تغییرات معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    آموزش می تواند نگرش پرستاران نسبت به خشونت را در بعد مدیریت خشونت بهبود بخشد. مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا با اجرای مداخلات آموزشی با محتوا و روش های متفاوت، اثربخشی برنامه های آموزشی در این خصوص را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: خشونت محل کار، برنامه آموزشی، نگرش پرستار
|
  • A. Navidian, S. Saber*, T. Kianian Pages 1-8
    Introduction
    Productivity is an intellectual point of view it always trying to improve something that already exists. Different factors affect the productivity of hospital nurses constitute the major part of the population. The aim of this study was to determine the correlation of job satisfaction and productivity of nurses working in hospitals in Kerman University of Medical Sciences.
    Material and Methods
    This study was descriptive-correctional one. This study was conducted on 266 nurses of Kerman University of Medical Sciences through classified random sampling. The participants of the study were all of nurses who working in different wards of hospitals of Kerman University of Medical Sciences in 2012. For data collection the “Job Satisfaction” and “Productivity of Nurses” questionnaires were used after content validity and test retest reliability were measured. For analyzing data the SPSS/16 was used.
    Findings
    There was a significant positive correlation between job satisfaction of nurses and productivity (P=0. 0001، r=0. 94). Also، over 72% of the nurses'' had complained about pay، working hours and the shortage of nurses.
    Conclusion
    Considering the relationship between job satisfaction and nurse’s productivity، promoting and improving of job satisfaction by nursing and hospitals managers can increase productivity. It is suggested that hospital managers constantly trying to improve productivity.
    Keywords: Efficiency, Job Satisfaction, Nurse
  • S. Dalvand, E. Bakhshi*, M. Karimlou, M. Adeli, Sh Niksima Pages 9-20
    Introduction
    Atherosclerosis is the most common cardiac progressive disease that begin in childhood and in the middle age it shows clinical demonstration that many factors has a role in constructing it. In this study using latent variable model to determine simultaneous effect of factors associated with blood glucose and cholesterol is done in heart patients of khorramabad.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 251 patients who admitted in Specialize ward of cardiovascular in Shahid Madani hospital of Khorramabad in 2011 were used. Information from medical records, history and arrival tests were recorded. For identification of simultaneous risk factors associated with total cholesterol and fasting blood glucose of patients, the latent variable model with dichotomous and continuous responses was used. To analyze the data SAS software, version 9 was used.
    Finding
    Results showed that factors effecting total cholesterol are systolic blood pressure (P=0.026), diastolic blood pressure (P=0.001), triglycerides (P=0.001), CRP (C - reactive protein) (P=0.015) and ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate) (P=0.033). Also factors affecting blood glucose are age (P=0.001), smoking (P=0.031) and triglyceride (P=0.003).
    Conclusions
    Results from this study show that controlling factors such as triglycerides, blood pressure and smoking can prevent the progression of atherosclerosis. Considering the importance of cardiovascular disease and its associated risk factors, it is essential that further studies will be carry out.
    Keywords: Atherosclerosis, Cholesterol, Blood glucose, Normal Distribution, Multivariate Analysis
  • Z. Arab, L. Piri, N. Arsalani*, F. Tabatabai Ghomshe, A. Biglarian Pages 21-30
    Introduction
    The assessment of personal and occupational factors and the association with job stress in the work environment is one of the main strategies for improving occupational health of nursing staff. This study aims to determine the correlation of workload and work ability with job stress in nursing staff.
    Materials and Methods
    This descriptive- correlational study was carried out on190 nursing staff in an educational hospital in Qom city, using stratified sampling among three levels of nursing staff including registered nurses, operating room technicians and auxiliary nurses. The data related to variables; workload, workability and job stress were collected by three instruments “National Aeronautics and Space Administration Task Load Index” (NASA Task Load), “Work Ability Index”, and “Osipow Job Stress”, respectively. Then the completed questionnaires were analyzed using SPSS/19.
    Findings
    There was a significant difference between job stress and workload and workability with employment status (P>0.05). Most of nursing staff reported a high workload (54.2%), good workability (52.6%), and normal job stress (84%). There was not significant relationship between workload and job stress but a negative significant statistics relationship between workability and job stress was observed (P<0.01) (r=-0.507).
    Conclusion
    The results showed that in spite of the high workload, the participant reported normal job stress level which might has been decreased by their good work ability. Therefore, to improve nursing job situation, assessment and enhancement of work ability and personal characteristics of nursing staff is recommended.
    Keywords: Workload, Work ability, Job stress, Nursing staff
  • R. Ghanei Gheshlagh, M. Fallahi Khoshknab* Pages 31-50
    Introduction
    Needle stick is the most dangerous occupational injury that threats health care worker especially nurses. The aim of this study was to determine needle stick injuries, risk factors, reporting status and vaccination in previous studies.
    Materials and Methods
    In this systematic review, all Persian and English full text papers published (since January 2000-2014) related to needle stick in nurses and health care workers were considered. These studies were obtained from SID, Magiran, Nindex and IranMedex, Science Direct, CINAHL, Proquset Nursing, Scopus, PubMed, Google Scholar by using these terms: nurse, needle stick, sharp injury, percutaneous injury، exposure and occupational injury. Finally, 72 papers were included in this study.
    Findings
    From 72 articles reviewed, 46 papers were published in international journals (63. 8%) and 26 in domestic journals (36. 2%). In 25 articles (34. 7% of articles) needle was the most common cause of injury. Most injuries were reported in hands. Injury reporting status was the most important finding that was referred in 31 articles (43% of articles). 34 articles (47. 2% of articles) were referred to vaccination coverage in population under study.
    Conclusion
    Although needle stick injuries in nurses and other health-care providers are common; most of them are reluctant to injuries report and vaccination. The combination of two factors: the under-reporting and incomplete vaccination will lead to aggravation of injuries. Therefore, it is recommended to prevent needle stick, which will be considered as safety to the environment, completion to the vaccination coverage and establishment of reporting system.
    Keywords: Needle stick, Health care providers, Nurse, Injury, Exposure, Vaccination, Job safety
  • M. Seif Hashemi, M. Rassouli *, A. Darvishpour Kakhki, N. Shakeri, H. Bonakdar, H. Jafari Manesh Pages 51-59
    Introduction
    Surgical complications are leading cause of death and disability in the worldwide. Considering the importance of patient safety and related audit criteria, this study aimed to audit standards of surgery in the operating room of selected hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2014.
    Methods
    In this descriptive study, research environment was public and heart-plastic surgery room in selected hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The study samples consisted of 100 randomly selected surgical. Data was collected with WHO surgical safety checklist in the operating room. Validity and reliability of study tool determined with content and face validity and Inter- rater coefficient respectively. Data analyzed with SPSS/16.
    Result
    73.6% of the standards of safe surgical will be respected in the operating room of selected hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. 74.72% of surgical safety standards in before anesthesia, 64.81% after unconscious and before the incision and 73.6% after the wound closure until the patient out of the operating room will be respected.
    Conclusion
    Since the criteria of safe surgery is below the standards suggested by World Health Organization, hospital managers, supervisors, and operation room heads are supposed to patient safety as a serious issue that must be improved.
    Keywords: Clinical audit, Surgery, Operating rooms, Safety, Hospital
  • S. Shahsavari Isfahani*, Ma Hosseini, M. Fallahi Khoshknab, H. Peyrovi, Hr Khanke Pages 59-71
    Introduction
    Nurses are a key component of the health care systems and have the ability to provide creative solutions to improve quality and safety of patients while improving workplace conditions. This study aimed to explore nurses’ creativity consequences in clinical settings.
    Material and Methods
    This qualitative study was conducted by qualitative conventional content analysis approach. Data collected through semi- structured interviews with 16 nurses who selected by purposive sampling and were provided novel and useful ideas in educational hospitals affiliated to Tehran and Jahrom universities of medical sciences. All the interviews were tape-recorded, transcribed verbatim, and finally analyzed by qualitative content analysis method. Rigor was approved by member check and external control.
    Findings
    Five categories emerged from the data analysis, including: (a) work simplification, (b) quality improvement, (c) organizational development, and (d)creativity rewards, and (e) reducing financial burden.
    Conclusion
    The results indicated that nurses’ creativity and innovation in clinical settings leads to simplification of nursing care increase the quality of care in patients, nurses and other health care team members, promotion of health agencies, positive emotions and reducing the financial burden. Accordingly, nurse managers and policy makers need to create nurturing climate as well as supporting innovative and creative behaviors of employees.
    Keywords: Creativity, Organizational Innovation, Clinical Nurse, Qualitative Research, Iran
  • F. Atashzadeh Shoorideh *, A. Afshar, Mrs. Manigeh Naderi, Dr Hamid Alavi Majd Pages 72-79
    Introduction
    Leadership style can effect on nurses’ retention, job stress, job satisfaction and quality of work life. However, studies have shown different findings. This study aimed to determine the correlation of head nurses’ leadership style from nurses’ perspective and nurses’ job stress.
    Materials And Method
    This method of this study was descriptive-correlational. In this study, 120 nurses working in hospitals affiliated with Alborz University of Medical Sciences by random sampling were selected. For data collection the “Multifactor Leadership Questionnaire”, and “Health and Safety Executive Questionnaire” were used. Later face and content validity and internal reliability were measured. Data were analyzed by SPSS/20.
    Findings
    Dominant head nurses’ leadership style from 52% nurses’ perspective was transactional leadership style and job stress of 73% nurses was low. The results showed that nurses’ job stress in transformational and transactional leadership style from nurses’ perspective was low. Transformational leadership style with job stress (r=-0.35, P<0.001) and transactional leadership style with job stress had a significant negative correlation (r=-0.32, P<0.001).
    Conclusion
    Concerning the negative relationship between transactional and transformational leadership style with job stress, appropriate leadership styles of nurse managers could result in reduction of stress. It is recommended that nurse managers use transformational and transactional leadership styles. Managers also need to reduce stress-causing situations.
    Keywords: Leadership Style, Job stress, Nurses
  • Maliheh Hemati Esmaeili, Fatemeh Heshmati Nabavi *, Hamidreza Reihani, Sr Mazlom, A. Taseeri, Mohsen Ebrahimi, Havva Abdollahi Pages 80-87
    Introduction
    Nurses more than other occupational groups are exposed to violence in the workplace. Their attitude to manage their exposure to violence in the workplace violence is effective. This study aimed to determine the effect of workplace violence prevention program on attitudes of nurses towards the management of violence and aggression in patients and their families.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental pre-posttest one group study carried out on 65 nurses working in emergency department of Edalatian Imam Reza hospital in Mashhad. Intervention contain three-day seminar for continuing education. Data was collected by "Prevention of Violence in Emergency Department" (MAVAS) where lower scores indicating a positive attitude. Validity of the study scale measured with content validity and reliability with alpha coefficient was confirmed. Data analyzed with SPSS/16.
    Findings
    The average scores of attitude to the management of violence was 30.69±4.41 before the intervention and increased to 29.00 ± 4.41 after the intervention (P=0.021). But of external factors, internal, position, these changes were not significant.
    Conclusion
    Education can improve Attitude to violence in the management dimensions. Further studies are needed to implement educational interventions with different content and methods, the effectiveness of educational programs in this regard to consider
    Keywords: Workplace Violence, Training Program, Attitude, s Nurse