فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1394)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم شیرین آبادی فراهانی، مریم رسولی، فریده یغمایی، حمید علوی مجد صفحات 1-13
    مقدمه
    ارزشیابی اثربخشی مراقبت ها و مداخلات سلامت، وابسته به اندازه گیری صحیح می باشد که این امر، ضرورت بکارگیری معیاری برای انتخاب ابزار اندازه گیری مناسب را، نشان می دهد. هدف این مقاله تعیین شاخص های انتخاب ابزارهای مناسب برای انجام پژوهش در علوم سلامت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، اطلاعات از طریق مرور متون و مقالات مرتبط و جست و جوی هدفمند منابع اطلاعاتی در زمینه ی شاخص های انتخاب ابزار مناسب پژوهش در علوم سلامت و نیز مهمترین ویژگی های روان سنجی این ابزارها در بین کتب، مقالات و بانکهای اطلاعاتی فارسی و انگلیسی، ما بین سالهای 1990 تا 2014 صورت گرفته است. جهت این امر از کلید واژه های فهرست COSMIN، ویژگی های اندازه گیری، ویژگی های روان سنجی d isease-specific questionnaires، health status scales، health related questionnaires، psychometrics و quality criteria استفاده گردید.
    یافته ها
    بعد از مرور متون مرتبط، 9 مقاله در خصوص فهرست COSMIN و 24 مقاله در خصوص مهمترین ویژگی های روان سنجی ابزار یافت شد. یافته های این پژوهش در دو بخش مطرح گردید: نخست معرفی فهرست «استانداردهای مبتنی بر اجماع جهت انتخاب ابزارهای اندازه گیری سلامت» (Consensus-based Standards for the Selection of Health Measurement Instruments) موسوم به COSMIN و سپس توضیح در خصوص شاخص های مربوط به تعیین ویژگی های روان سنجی ابزار یعنی روایی، پایایی و پاسخگویی آن ارایه شده است.
    نتیجه گیری
    فهرست COSMIN راهنمای مناسبی است که با ارائه ی شاخص های منطقی، امکان گزینش ابزار مناسب را برای پژوهشگران تسهیل نموده و در نتیجه، استناد به نتایج پژوهش ها، با اطمینان بیشتری صورت می گیرد. استفاده از فهرست فوق در انجام پژوهش و نیز داوری مقالات در علوم سلامت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ویژگیهای روان سنجی، علوم سلامت، پرسشنامه، فهرست
  • روح الله رضایی، نسترن جمشیدی صفحات 14-21
    مقدمه
    حرفه کشاورزی یکی از پرخطرترین مشاغل دنیا به شمار می رود که شاغلان آن با حوادث و خطرات کاری گوناگونی مواجه هستند. از این رو، ضروری است تا از طریق بررسی و شناخت رفتار ایمنی کشاورزان، زمینه های لازم برای بهبود وضعیت بهداشت حرفه ای آنها فراهم شود. هدف این مطالعه تعیین رفتار ایمنی کشاورزان گندمکار در مقابل عوامل زیان آور محیط کار در شهرستان زنجان بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش توصیفی، شامل کشاورزان گندمکار در بخش مرکزی شهرستان زنجان بود (5705=N) که 254 نفر از آنها از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها چهار پرسشنامه شامل پرسشنامه مشخصه های جمعیت شناختی و پرسشنامه های پژوهشگر ساخته «مقیاس رفتار ایمنی در مقابل عوامل زیان آور محیط کار» «Scale of Safety Behavior Against Workplace Harmful Factors»، «پرسشنامه میزان اهمیت عوامل زیان آور محیط کار» «Questionnaire of Importance of Workplace Harmful Factors» و «مقیاس میزان وقوع حوادث شغلی» «Scale of Occupational Accidents Occurrence Number» بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها با نظر 10 نفر از کارشناسان و متخصصان بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزارها با روش پایایی درونی (75/0=α) تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رفتار ایمنی بیشتر کشاورزان مورد مطالعه (3/95 درصد) در مقابل عوامل زیان آور محیط کار در سطح پایین (با میانگین 87/0±01/2) قرار داشت. همچنین، نتایج تحلیل عاملی نشان داد که شش عامل استفاده مناسب از سموم شیمیایی (واریانس 136/14 درصد)، استفاده صحیح از ماشین آلات (واریانس 44/12 درصد)، توجه به مسایل پزشکی و رعایت نکات ایمنی کاری (واریانس 709/8 درصد)، رعایت اصول و استانداردهای ارگونومی (واریانس 519/7 درصد)، استفاده از وسایل حفاظتی (واریانس 615/6 درصد) و استفاده از تجهیزات پزشکی- بهداشتی (واریانس 838/5 درصد) در حدود 3/55 درصد از واریانس رفتار ایمنی کشاورزان گندمکار در شهرستان زنجان را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    رفتار ایمنی بیشتر کشاورزان گندمکار در مقابل عوامل زیان آور محیط کار در سطح پایین قرار داشت. برگزاری دوره های آموزشی در رابطه با استفاده از سموم شیمیایی و ماشین آلات، به منظور بهبود سطح سلامت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رفتار ایمنی، سلامت، بهداشت حرفه ای، گندم، توسعه پایدار
  • بهروز قربان زاده، مریم لطفی صفحات 22-31
    مقدمه
    کارکردهای اجرایی شامل بالاترین عملکردهای شناختی است که برای رفتار هدفمند لازم و ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین حرکات موزون بر کارکرد اجرایی کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. بدین منظور 20 کودک 7 تا 10 ساله کم توان ذهنی از بین مدارس ابتدایی استثنایی شهر تبریز در سال تحصیلی 94-93 به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب و در دو گروه مداخله (تمرین حرکات موزون) و گروه کنترل بر اساس سن و بهره هوشی قرار گرفتند. ملاک ورود به پژوهش راست دست بودن، نداشتن نقص یا ناتوانی جسمی، عدم وجود سندرم داون، عدم بیش فعالی و کسب نمره بهره هوشی 70-50 در «آزمون های آدمک گودیناف» (Goodenough Man Test) و «مقیاس عملکرد بین المللی لایتر» «Leiter International Performance Scale» بود. برنامه تمرینی شامل 18 جلسه و هر هفته دو جلسه و هر جلسه 45 دقیقه بود. جهت ارزیابی کارکرد اجرایی قبل از شروع جلسات و در پایان آخرین جلسه تمرینی از «پرسشنامه عصب روانشناختی کانرز» «Conners Neuropsychological Questionnaire»، با تایید روایی صوری توسط متخصصان و پایایی همسانی درونی بر روی 50 نفر از دانش آموزان 73/0 =α، استفاده شد. این پرسشنامه توسط والدین آزمودنی ها تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 18 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    گروه تمرین حرکتی موزون در کارکرد اجرایی کل (16/3± 86/12) و خرده مقیاس حل مسئله/برنامه ریزی (78/1± 03/7) و سازماندهی رفتاری هیجانی (71/1± 83/5) نسبت به گروه کنترل به ترتیب با (16/3± 6/19)، (78/1± 76/9) و (71/1± 82/9) عملکرد بهتری داشتند (P≤ 0/05).
    نتیجه گیری
    باتوجه به برتری گروه تمرین حرکات موزون، پیشنهاد می گردد حرکات موزون در برنامه کلاس های تربیت بدنی مدرسه و منزل مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، کودکان، کم توان ذهنی، حرکات موزون
  • علی رمضانخانی، سعاد محفوظ پور، عباس دانش کهن، گلسا دانش صفحات 32-41
    مقدمه
    مدیریت دانش یکی از راه های بهبود شرایط بقای سازمان است و زمانی به طور موفقیت آمیز در سازمان اجرا می شود که از قبل زمینه فرهنگی مناسب با این نظام فراهم شده باشد. هدف از این پژوهش تعیین همبستگی بین مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی در بیمارستانهای منتخب دولتی و خصوصی شیراز است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. نمونه آماری 251 نفر از کارکنان بیمارستانهای منتخب شیراز بودند که با توجه به نمونه در دسترس به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری شامل سه بخش اطلاعات جمعیت شناختی، «پرسشنامه مدیریت دانش» (Knowledge Management Questionnaire) و «پرسشنامه فرهنگ سازمانی» (Organizational Culture Questionnaire) بود. روایی پرسشنامه ها با استفاده از قضاوت 7 نفر از خبرگان تایید شد. پایایی پرسشنامه ها به روش های آلفای کرونباخ و آزمون مجدد با 20 نفر از افراد نمونه تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین نمره ابعاد مدیریت دانش در بیمارستانهای منتخب دولتی به ترتیب: انتقال دانش، خلق دانش و حفظ و ذخیره دانش و در بیمارستانهای منتخب خصوصی حفظ و ذخیره دانش، انتقال دانش و خلق دانش بود. ابعاد فرهنگ سازمانی به ترتیب بالاترین نمره که کسب کردند در دولتی عبارتند از: تعلق سازمانی، تحمل تعارض، خلاقیت فردی، حمایت مدیریت و سبک رهبری و در خصوصی: تعلق سازمانی، خلاقیت فردی، تحمل تعارض، سبک رهبری و حمایت مدیریت. همبستگی معناداری بین مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی در بیمارستانهای منتخب دولتی 655/0 و در بیمارستانهای منتخب خصوصی 78/0 وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی دربیمارستان های مورد مطالعه از وضعیت مناسبی برخوردار بودند. پیشنهاد می شود مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی جهت توسعه خلاقیت فردی و سبک رهبری مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، بیمارستان
  • مرضیه مطهری، سید رضا مظلوم، نگار اصغری پور، شاهرخ مقصودی پور زید آبادی صفحات 42-52
    مقدمه
    نحوه ی مواجه ی صحیح با تعارضات بین فردی در محیط کار، ارتباط نزدیکی با میزان برخورداری افراد از مهارت های ارتباطی دارد. جرات ورزی یکی از مولفه های مهارت های ارتباطی است که اثر آن بر سبک مدیریت تعارضات بررسی نشده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت جرات ورزی بر سبک مدیریت پرستاران در برخورد با تعارضات بین فردی در محیط کار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 60 پرستار بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد به صورت طبقه ای تصادفی در یکی از گروه های آزمون و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمون تحت آموزش مهارت جرات ورزی طی کارگاه دو روزه قرار گرفت. گروه شاهد آموزشی دریافت نکرد. سطح مهارت جرات ورزی و سبک مدیریت تعارضات بین فردی، در هر دو گروه قبل و 40 روز بعد از مداخله توسط «پرسشنامه جرات ورزی باران»(Bar-on Assertiveness Questionnaire) و «ابزار تعارض ارتباط سازمانی پوتنام و ویلسون» (Organizational Communication Conflict Instrument Putnam-Wilson) سنجیده شد. روایی ابزارها به روش روایی محتوا با نظر خواهی از 10 نفر از مدرسین و متخصصین و پایایی آنها از طریق روش آلفای کرونباخ بر روی 20 نفر، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 5/11 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مرحله قبل از مداخله، میانگین سبک مدیریت تعارضات پرستاران در هر چهار سبک مدیریت تعارضات به شیوه عدم مقابله (p=0/259)، همکاری (p=0/292)، کنترل (p=0/357) و سازش (p=0/431) در دو گروه آموزش مهارت جرات ورزی و شاهد تفاوت آماری معنی داری نداشت. اما پس از اجرای مداخله، میانگین نمره سبک مدیریت تعارضات در گروه جرات ورزی به شیوه ی همکاری (0001/0>P) بصورت معنی داری بیشتر و در سبک سازش (0001/0>P) بصورت معنی داری کمتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    برگزاری برنامه آموزشی مهارت جرات ورزی سبب افزایش استفاده پرستاران از سبک همکارانه و کاهش استفاده از سبک سازش در محیط کار شد. لذا پیشنهاد می شود برنامه آموزشی مهارت جرات ورزی در دوره های آموزشی پرستاران گنجانده شود.
    کلیدواژگان: جرات ورزی، سبک مدیریت تعارض، پرستار، محیط کار _
  • سمانه علی نژاد مفرد، محسن فوادالدینی، علیرضا سعادت جو صفحات 53-63
    مقدمه
    بیماران پیش دیابتیک در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 می باشند. هدف از انجام پژوهش تعیین تاثیر عصاره گیاه آلوئه ورا بر چربی خون در بیماران پیش دیابتیک است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سو کور بود. در این مطالعه 72 نفر با علائم پیش دیابت در سال 1392 شرکت کردند. این افراد به مدت 8 هفته روزانه 2 عدد کپسول آلوئه ورا صبح و شب مصرف کردند (کپسول آلوئه ورا 300 میلی گرم، کپسول الوئه ورا 500 میلی گرم و کپسول پلاسبو). نمونه خون افراد جهت سنجش میزان چربی در ابتدای مطالعه، انتهای هفته چهارم و هفته هشتم، گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان Total cholesterol و LDL-C، تنها در گروه مصرف کننده کپسول 500 میلی گرمی آلوئه ورا در هفته هشتم بعد از مداخله، با استفاده از آزمونهای آماری ویلکاکسون و آنالیز واریانس درون گروهی، کاهش آماری معناداری (P<0/001) و (P=0/01) را نشان داد. این در حالی است که افزایش معناداری با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس، در میزان HDL-C تنها در این گروه نسبت به گروه کنترل، در هفته هشتم بعد از مداخله (P=0/004) وجود داشت. در گروه مصرف کننده کپسول 500 میلی گرمی آلوئه ورا در هفته چهارم بعد از مداخله (P=0/045) و در هفته هشتم بعد از آن (P=0/005)، تری گلیسرید نسبت به گروه کنترل، کاهش آماری معناداری را با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد.
    نتیجه گیری
    استفاده از عصاره گیاه الوئه ورا در بیماران با علائم پیش دیابت، به میزان قابل ملاحظه ای باعث تعدیل وضعیت چربی خون طی هشت هفته می گردد. پیشنهاد می گردد آلوئه ورا در رژیم غذایی روزانه به میزان استاندارد برای پیشگیری از افزایش قند و چربی خون اضافه شود.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، پیش دیابت، چربی خون، طب گیاهی
  • نفیسه خوش نژاد فیروز، فرزاد فرجی خیاوی*، شهلا زاهد نژاد، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 64-74
    مقدمه

    درمانگاه های توانبخشی از ارکان اصلی نظام ارجاع در بخش سلامت محسوب می شوند. مدیران از طریق روش های مدیریتی و رهبری مناسب، می بایست سازمان را به سوی حداکثر کارایی و اثربخشی هدایت کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی رهبری تحول آفرین با عدالت سازمانی از دیدگاه کارکنان درمانگاه های توانبخشی بیمارستان های شهر اهواز انجام گردید.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارشناسان توانبخشی و کارکنان 10 درمانگاه دولتی و 4 درمانگاه خصوصی توانبخشی بیمارستانی شهر اهواز بود. 127 نفر به روش سرشماری در پژوهش شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه مشخصات فردی، «پرسشنامه رهبری تحول آفرین» (Transformational Leadership Questionnaire) و «پرسشنامه عدالت سازمانی» (Organizational Justice Questionnaire) بود. روایی ابزارها از سوی 6 تن از مدرسین حوزه های توانبخشی و رشته مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی با روش روایی محتوا تایید شد. آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رهبری 81/0 و پرسشنامه عدالت چندعاملی 95/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره کل رهبری تحول آفرین 69/0±77/3 و عدالت سازمانی 80/0± 38/3 محاسبه شد. آزمون همبستگی پیرسون همبستگی مثبت و معناداری بین نمره کل رهبری تحول آفرین و مولفه ها آن با عدالت سازمانی نشان داد (P=0/001). در نتایج رگرسیون از بین مولفه های رهبری تحول آفرین، دو مولفه ملاحظه فردی و تحریک هوشمندانه بیشترین همبستگی را با عدالت سازمانی نشان دادند.

    نتیجه گیری

    همبستگی مثبت و معناداری بین رهبری تحول آفرین با عدالت سازمانی مشاهده شد. رهبری تحول آفرین با عدالت تعاملی بیشترین همبستگی را نشان داد. پیشنهاد می شود مدیران درمانگاه های توانبخشی با مد نظر داشتن تفاوت های فردی کارکنان، تعامل و مشارکت آنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، عدالت سازمانی، توانبخشی، بیمارستان
  • مهتاب مروجی، فریده یغمایی، حسین باقری صفحات 75-83
    مقدمه
    نارسائی قلبی یک مشکل عمده رو به رشد است که باعث کاهش ظرفیت های عملکردی بیماران و اختلال در زندگی اجتماعی افراد می گردد و در کاهش حس ارزشمندی در آنان حائز اهمیت می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین شان بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و ابعاد مختلف آن در مراجعین به بیمارستان های زنجان در سال 1392 صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در پژوهش توصیفی - همبستگی حاضر تعداد 132 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بخش قلب بیمارستان های زنجان به صورت نمونه گیری در دسترس و بر اساس مشخصات مورد نظر پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی، همچنین «پرسشنامه شان ذاتی» (Inherent Dignity Questionnaire) (ICQ) و «پرسشنامه شان اجتماعی» (Social Dignity Questionnaire) (SDQ) بود. در مطالعه حاضر به روایی و پایایی ابزارها در مطالعات قبلی اکتفا شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره شان ذاتی 2/5±5/0، میانگین نمره شان اجتماعی 5/4±4/0 و میانگین نمره کل شان (شان ذاتی + شان اجتماعی) 9/4±4/0 محاسبه گردید. نتایج همبستگی معنی دار آماری (P<0/05) بین نمرات شان ذاتی و شان اجتماعی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی نشان داد.
    نتیجه گیری
    افزایش ارتباطات و حمایت های خانواده و جامعه به بیماران، باعث ارتقاء شان ذاتی و شان اجتماعی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی می گردد. لذا بکارگیری راهکارهای مختلف جهت حفظ و بهبود شان بیماران مخصوصا شان ذاتی آنان در جامعه و رفع مشکلات اقتصادی آنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، شان ذاتی، شان اجتماعی
  • امین اجلی، مسعود فلاحی خشکناب، مارال دیبایی صفحات 84-94
    مقدمه
    ایمنی یکی از عوامل اصلی در ارائه خدمات با کیفیت در مراکز ارائه دهنده خدمات درمانی و مراقبتی می باشد و فرهنگ ایمنی در سازمان از مهمترین عوامل تعیین کننده ایمنی بیمار محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار در مرکز روان پزشکی رازی تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که در سال 1393 با مشارکت 164 نفر از کارکنان بالینی مرکز روان پزشکی رازی تهران انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه «بررسی بیمارستانی فرهنگ ایمنی بیمار» (Hospital Survey On Patient Safety Culture) است. روایی و پایایی پرسشنامه با توجه به مطالعات قبلی تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین درصد پاسخ مثبت کل ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار 42 درصد بود. بیشترین میانگین درصد پاسخ مثبت مربوط به ابعاد ارتباطات، ارائه بازخورد در مورد خطاها 62 درصد و یادگیری سازمانی و بهبود مداوم 59 درصد بود. کمترین میانگین به بعد پاسخ غیر تنبیهی در موارد بروز خطاها 8 درصد و بعد باز بودن مجاری ارتباطی 32 درصد بدست آمد. اختلاف میانگین نمرات ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار بین واحدها معنی دار نبود. (P=0/359) 8/29 درصد پاسخ به سوال ایمنی بیمار در واحد ضعیف بود و 50 درصد شرکت کنندگان نیز هیچ حادثه ای را گزارش نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ ایمنی بیمار در این مرکز ضعیف بوده و نیازمند بهبود می باشد. باز بودن مجاری ارتباطی و دادن پاسخ غیر تنبیهی به خطاها از عوامل سازنده فرهنگ ایمنی بیمار است. برای ارتقاء بهتر فرهنگ ایمنی، برنامه های آموزشی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، مرکز روان پزشکی
  • سیده سوسن رئوفی کلاچایه، فریده یغمایی، سحر مهاجری، معصومه ندرلو، جواد ناصریان صفحات 95-103
    مقدمه
    بیماری های قلبی و عروقی یکی از علل اصلی مرگ در سراسر جهان می باشد. این بیماری سبب کاهش کیفت زندگی می شود. پژوهش حاضر با هدف تبیین ادراک بیماران مبتلا به سکته قلبی از عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش مذکور یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا است. مشارکت کنندگان پژوهش را 19 نفر از بیماران مبتلا به انفارکتوس قلبی تشکیل دادند که به روش مبتنی بر هدف از بیمارستان های دولتی- آموزشی منتخب شهر زنجان وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج شامل 4 طبقه اصلی ناتوانی و وابستگی، معنویت، ارتباط و مشکلات اقتصادی بود. 9 طبقه فرعی تشکیل دهنده اصلی شامل ناتوانی جسمی، وابستگی جسمی به دیگران، کنترل عوامل خطرزا، احساسات منفی، خود تلقینی، تاثیر مثبت/ منفی معنویت، روابط خانوادگی، روابط اجتماعی و تاثیر منفی/عدم تاثیر اقتصاد بود.
    نتیجه گیری
    مشارکت کنندگان عوامل تاثیرگذار را بر کیفیت زندگی را در 4 طبقه اصلی ناتوانی و وابستگی، معنویت، ارتباط و مشکلات اقتصادی مطرح کردند. لذا تقویت عوامل فوق در جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران قلبی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بیماران مبتلا به انفارکتوس قلبی، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
|
  • A. Shirinabadi Farahani, M. Rassouli, F. Yaghmaei, H. Alavi Majd Pages 1-13
    Introduction
    Evaluating the effectiveness of health care and interventions depends on an accurate measurement, which shows the necessity of applying certain criteria for selecting an appropriate instrument. The aim of this paper was to determine the index for selecting an appropriate instrument to conduct research in health sciences.
    Materials and Methods
    In this review study, data were collected during 1990 till 2014 through review of Persian and English literature and purposive search for relevant index needed for selecting an appropriate instrument to conduct research in health sciences, and the most important psychometric properties of these instruments in books, articles, and databases by using the keywords: COSMIN checklist, measurement properties, psychometrics properties, disease-specific questionnaires, health status scales, health related questionnaires, psychometrics and quality criteria.
    Findings
    After reviewing relevant literature, 9 articles were appropriate for COSMIN as well as 24 other articles which were suitable for the most important psychometric properties of instruments. The results of this study are presented in two sections. First, the COSMIN checklist is introduced. Next, the index related to determining the psychometric properties of the instrument, i.e. validity, reliability and responsiveness are explained.
    Conclusion
    COSMIN checklist is an appropriate guide that facilitates the selection of a suitable instrument for researchers by providing logical index. Therefore, study results can be trusted with more confidence. The use of COSMIN Checklist in conducting research and reviewing articles in health science is recommended.
    Keywords: Psychometric properties, Health sciences, Questionnaire, Checklist
  • R. Rezaei, N. Jamshidi Pages 14-21
    Introduction
    Agricultural profession is one of the most risky occupations in the world of which employees are faced with a variety of occupational hazards and risks. The aim of this research was to determine safety behavior against workplace harmful factors in Township of Zanjan.
    Materials and Methods
    The statistical population of this descriptive research consisted of wheat farmers in central district of Zanjan Township (N= 5705). A sample size of 254 was selected using a method of multistage sampling. Data collection tools were consist of four questionnaires: “Demographic Characteristics Questionnaire”, “Questionnaire of Importance of Workplace Harmful Factors”, “Scale of Occupational Accidents Occurrence Number” and “Scale of Safety Behavior against Workplace Harmful Factors”. The content validity of the questionnaires was confirmed by 10 experts. Instrument’s reliability was measured using internal consistency (α=0.75) method. The collected data were analyzed by SPSS/20.
    Findings
    The results showed that the majority of wheat farmers’ safety behavior against workplace harmful factors (95.3 percent) was at low level (2.01±0.87). In addition, the results of a factor analysis revealed that six factors namely, appropriate use of chemical pesticides (14.136% of variance), proper use of machinery (12.44% of variance), considering the medical issues and compliance with occupational safety (8.709% of variance), observing principles and standards of ergonomics (7.519% of variance), use of protective devices (6.615% of variance) and use of medical- healthy equipments (5.838% of variance) explained 55.3 % of total variances of wheat farmers’ safety behavior in Township of Zanjan.
    Conclusion
    The majority of wheat farmers’ safety behavior against workplace harmful factors was at low level. Conducting educational courses in regard to chemical pesticides and machinery to improve farmers’ health level is suggested.
    Keywords: Safety behavior, Health, Occupational hygiene, Wheat, Sustainable development
  • B. Ghorbanzadeh, M. Lotfi Pages 22-31
    Introduction
    Executive functions involve higher-order cognitive functioning that is critical for goal directed behavior. The aim of this research was to determine the effect of rhythmic movement on executive function in children with educable intellectual disability.
    Materials and Methods
    This study was quasi-experimental, with pretest-posttest control group. In this study, 20 children from seven to ten years from Tabriz Special schools in academic year of 2014-2015, through multistage randomized sampling were selected. They were divided into two groups based on age and IQ in the intervention (rhythmic movement) and control groups. Inclusion criteria of the research was right-handedness, lack of handicap or disability, Down syndrome and ADHA and obtaining 50-70 IQ score in (Goodenough Man Test) and "Leiter International Performance Scale". The program was held in 18 sessions, two sessions per week and each session lasted for 45 minutes. To evaluate executive function before the initial session and at the end of last session, the “Conners Neuropsychological Questionnaire” (face validity was approved by 10 experts and internal consistency reliability α= 0.73) was used. The questionnaire was completed by their parents. Obtained data was analyzed by SPSS/18.
    Findings
    The rhythmic movement group in the executive functions (12.86±3.16) and solution problem/programing subtest (7.03±1.78) organization emotion-behavior subtest and (5.83±1.71) performed better than the control group (19.6±3.16), (9.76±1.78) and (9.82±1.71) (P≤ 0.05).
    Conclusion
    According to superiority rhythmic movement group, it is suggested to use rhythmic movement in physical education program at schools and at home.
    Keywords: Executive function, Children, Intellectual disability, Rhythmic movement
  • A. Ramezankhani, S. Mahfoozpour, A. Daneshkohan, G. Danesh Pages 32-41
    Introduction
    Knowledge management is a way of improving conditions for the survival of the organization. Successful implemented system in organizations has appropriate cultural context. The aim of this research was to compare the correlation between knowledge management and organizational culture at public and private hospitals of Shiraz City
    Materials and Methods
    This research was a descriptive- correlational study. A sample of 251 person from public and private hospitals of Shiraz University of Medical Sciences were randomly selected based on availability of samples. Data collection instrument was a questionnaire that consists of three sections of "demographic information", “Knowledge Management Questionnaire” and “Organizational Culture Questionnaire”. The judgment of 7 experts confirmed the content validity of the questionnaires. In addition, Cronbach's alpha and test-retest for both questionnaires were measured. Data were analyzed with SPSS/16.
    Findings
    The highest scores in, knowledge management dimensions of public hospitals were knowledge transition, knowledge creation and knowledge saving and in private hospitals knowledge saving, knowledge transition and knowledge creation, respectively. Organizational culture of public hospitals, organizational dependency, Conslict tolerance, personal creativity, and management support and leadership style. In private hospitals, organizational dependency, personal creativity, Conslict tolerance, leadership style and management support received the highest rating in order. There was a significant correlation between knowledge management and organizational culture in the public hospitals 0.655 and in private hospitals 0.786.
    Conclusion
    The knowledge management and organizational culture in the hospitals were on acceptable level. It is recommended that knowledge management and organizational culture to be considered in regard to personal creativity development and management style.
    Keywords: Knowledge management, Organizational culture, Hospital
  • M. Motahari, Sr Mazlom, N. Asgharipour, S. Maghsoudi Poor Zaid Abadi Pages 42-52
    Introduction
    The correct way of dealing with interpersonal conflict at work is closely related to level of communication skills. Assertiveness skill as one of the communication skills components has been studied on conflict management style. The aim of this study was to determine the effect of assertiveness skill training on interpersonal conflict management style of nurses at workplace.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study, 60 nurses in Imam Reza hospital in Mashhad were randomly assigned into either intervention or control groups. During the two-day workshop; intervention group were thought assertiveness skills. While the control group did not receive any training. Interpersonal conflict management style in both groups before and 40 days after the intervention were measured by “Bar-on Assertiveness Questionnaire” and “Organization Communication Conflict Instrument Putnam-Wilson”. Validity was evaluated with content validity and reliability was measured through Cronbach's alpha. Data was analyzed by SPSS/11/5.
    Findings
    There was no significant difference in nurse's mean score of conflict management style in avoidance (P=0.259), cooperation (P=0.292), control (P=0.357) and compromise (P=0.431) between the two groups before the intervention. However, after the intervention in assertiveness group the mean score of interpersonal conflict management style in cooperation (P<0.0001) are more significant and compromise style (P<0.0001) is significantly lower than the control group.
    Conclusion
    The assertiveness skills program increased nurse’s use of collaborative style and reduced use of compromise style in workplace. Therefore, it is suggested to conduct assertiveness skills training programs for nurses.
    Keywords: Assertiveness, Conflict management style, Nurse, Workplace
  • S. Alinejad Mofrad, M. Foadoddini, Ar Saadat Joo Pages 53-63
    Introduction
    Pre-diabetes patients are at risk of developing type-two diabetes. The aim of this study was to determine the effects of Aloe Vera extract on blood lipids in patients with pre-diabetes.
    Materials and Methods
    The method of this study was a double blind randomized controlled clinical trial. In this 72 subjects with pre-diabetes symptoms were participated in 2014. Patients in three groups consumed capsules twice a day: Aloe Vera 300 mg (AL300), 500 mg (AL500) and placebo (PL). Lipid profile were evaluated in baseline at four or eight weeks. Data was analyzed by SPSS/16.
    Findings
    The levels of Total cholesterol and LDL-C, only in the group AL500 (P<0.001 and p=0.01), was significantly reduced with Wilcoxon and ANOVA within group tests, along with HDL-C level improvement just after eight weeks with Kruskal-Wallis test (P=0.004). Triglyceride level showed a significant decrease with ANOVA test (P<0.045) just after four weeks use of AL500.
    Conclusion
    The use of Aloe Vera extract in pre-diabetic patients, have significantly reduced the level of lipids in eight weeks. It is suggested that, Aloe Vera can be added to the daily diet with a standard rate to prevent the increase of glucose in blood and fat.
    Keywords: Aloe Vera, Pre, diabetes, Lipid profile, Herbal medicine
  • N. Khoshnejad Firouz, F. Faraji Khiavi, S. Zahednejad, Mh Haghighi Zadeh Pages 64-74
    Introduction

    Rehabilitation clinics are considered the key elements of the referral system in the health sector. Therefore, at these units managers must lead organization to maximum efficiency and effectiveness via applying administrative procedures and appropriate leadership. The study aimed to determine the correlation between transformational leadership and organizational justice from perspective of personnel of rehabilitation clinics in Ahvaz hospitals, Iran.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-correlational research. Research population were consists of all experts and personnel of ten public and four private rehabilitation clinics in Ahvaz. Totally, 127 employees participated in research. Data collection tools included demographic information, “Transformational Leadership Questionnaire” and “Organizational Justice Questionnaire”. Validity of the instruments was confirmed by 6 faculty members of rehabilitation and health care management via content validity. Cronbach's alpha was calculated as 0.81 and 0.91 for the “Transformational Leadership Questionnaire” and “Organizational Justice Questionnaire” respectively. The data were analyzed using SPSS/19.

    Findings

    The total mean score calculated as 3.77±0.69 for transformational leadership and 3.38±0.80 for organizational justice. Pearson correlation test showed a positive and significant relationship between the total score and components of transformational leadership and organizational justice (P=0.001). Analysis of regression showed that individual consideration and intellectual stimulation, among components of transformational leadership, had a significant correlation with organizational justice.

    Conclusion

    A significant and positive correlation was shown between transformational leadership and organizational justice. Transformational leadership showed highest correlation with interactional justice dimension. It is suggested that managers of rehabilitation clinics can enhance employee's interaction and participation by considering individual differences.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Justice, Rehabilitation, Hospital
  • M. Moraveji, F. Yaghmaei, H. Bagheri Pages 75-83
    Introduction
    Heart failure is a major growing problem that reduces the functional capacity of patients and impaired their social life and is important in declining their sense of worth. The aim of this study was to determine dignity of patients with heart failure and its dimensions whom referred to Zanjan hospitals.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlational study, 132 patients with heart failure were selected in convenience sampling method from cardiology ward of Zanjan hospitals in 2014. In this study, reliability and validity of pervious research was accepted Data were gathered by demographic questionnaire, “Inherent Dignity Questionnaire” (IDQ) and “Social Dignity Questionnaire” (SDQ). Data analysis was conducted using SPSS/19.
    Findings
    The mean score of inherent dignity was 0.5±5.2, the mean score of social dignity was 0.4±4.5 and the mean score of dignity in general (inherent dignity + social dignity) was 0.4±4.9. The findings showed a significant correlation between inherent dignity and social dignity in patients with heart failure (P<0.05).
    Conclusion
    Increasing communication and family support and society increased inherent dignity and social dignity of patents with heart failure. Using appropriate strategies to maintain and promote patients’ dignity specially their inherent dignity in society and resolving their economic problems, is recommended.
    Keywords: Heart failure, Inherent dignity, Social dignity
  • A. Ajalli, M. Fallahi Khoshknab, M. Dibaee Pages 84-94
    Introduction
    Safety is one of the main factors in providing quality health care in health care providers. Safety culture in an organization is the most important determinants of patients’ safety. This study aimed to determine patients’ safety culture in Razi Psychiatric Center in Tehran.
    Materials and Methods
    This is a descriptive study that was conducted in 2014 with participation of 164 employees of the Razi Psychiatric Center. Data collection was carried out using the Persian version of the standard questionnaire “Hospital Survey on Patient Safety Culture’’. Validity and reliability of the questionnaire was confirmed base on the previous studies. Data was analyzed by SPSS/19.
    Findings
    Average percentage of total positive response of the patient safety culture was 42%. The highest percentage of positive responses to feedback and communication on errors was 62%, organizational learning and continuous improvement was 59%. The lowest percentage of no punitive response to errors and communication openness were 8% and 32% respectively. There was no difference in scores between units of patients’ safety culture (P=0.359). In total 29.8% of respondents on patients’ safety in units were weak and 50 % of participants did not report any events.
    Conclusion
    The findings revealed that patients’ safety culture in this center was weak and requires improvement. Communication openness and no punitive response to errors is essential to enhance the safety culture. To better promote the patients’ safety culture, planning an education programs is suggested.
    Keywords: Patient safety, Patient safety culture, Psychiatric center
  • S. Raufi, F. Yaghmaei, S. Mohajeri, M. Naderlou, J. Nasseryan Pages 95-103
    Introduction
    Cardiovascular disease is one of the important factor of mortality rate in the world. This disease will reduce the quality of life of patients. The aim of this study was to explore the perception of MI patients from influential factor on quality of life.
    Materials and Methods
    The present study is a qualitative study with conventional content analysis approach. In total, 19 participants with MI were selected using purposive sampling method. Data was collected by semi structure interview and was analyzed using conventional content analysis.
    Findings
    Results contained 4 main themes such as disability and dependency, spirituality, communication and economical problems. In total 9 sub-themes of physical disability, physical dependency to others, control of risk factors, negative feeling, Inculcates, negative/positive effect of spirituality, family communication, social communication, and negative/not effect of economy were merged to shape main themes.
    Conclusion
    Participants of the study identified the influential factors of quality of life improvement in 4 main themes of disability and dependency, spirituality, communication and economical problems. Consequently, enhancing above factors to improve the quality of life of MI patients is suggested.
    Keywords: Quality of life, MI patients, Qualitative research, Content analysis