فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1394)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان فائضی، ناهید رژه*، محمد صادق سکوتی صفحات 1-10
    مقدمه
    یکی از تغییرات عمده در زندگی سالمندان از دست دادن دندان ها می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سلامت دهان سالمندان مراجعه کننده به دانشکده های دندانپزشکی منتخب شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی در سال 1394 بر روی 188 سالمند مراجعه کننده به دانشکده های دندانپزشکی در مراکز آموزشی درمانی شهر تهران که به روش نمونه گیری آسان و دسترس انتخاب شدند، انجام گردید. جهت گردآوری از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و دندان پزشکی و «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» «Geriatric Oral Health Assessment Index» GOHAI استفاده گردید. به دلیل سنجش روایی و پایایی ابزار در خارج و داخل کشور، در مطالعه حاضر به یافته های آنان اکتفا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» 39.36 ± 10.72 (طیف بین 60-18) بدست آمد. در حیطه عملکرد روانی- اجتماعی نیز کمترین نمره (20.59 ± 2.19) متعلق به افراد بدون دندان فاقد پروتز کامل بوده است. همبستگی معنادار و مثبت بین «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» و بعضی عوامل مانند سطح تحصیلات، در آمد، سیکار کشیدن، مسواک زدن و شرایط دندان بدست آمد.
    نتیجه گیری
    کمترین نمره «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» در حیطه عملکرد جسمانی است که نشان دهنده این امر است که بیشترین مشکل سالمندان در جویدن غذا و گاز گرفتن می باشد. افراد فاقد دندان و یا پروتز کامل یا پارشیال که از داشتن آن ناراضی بودند، از سلامت دهان نامطلوب تری برخوردار بودند. با توجه به یافته ها و وضعیت ضعیف بهداشت دهان سالمندان، لذا انجام معاینه های معمول دهانی و دندانی در بین سالمندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، سالمندان، دندانپزشکی، شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان
  • سعاد محفوظ پور، بهروز پورآقا، زهرا عابدی، سهیلا ستاری وند* صفحات 11-20
    مقدمه
    لازمه کنترل هزینه های بیمارستان به عنوان مهمترین واحد عملیاتی نظام بهداشت، آشنایی با مفاهیم اقتصادی نظیر کارایی است. هدف این مطالعه تعیین کارآیی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقایسه ای، برای سنجش کارایی 12بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از روش تحلیل پوششی داده ها استفاده شد. نهاده ها شامل: تعداد پزشک و کارکنان پرستاری (سناریوی 1) بعلاوه تعداد تخت فعال، میزان گردش تخت (سناریوی2) بود. ستانده ها نیز شامل: تعداد بیماران ترخیص شده (حالت 1) و کارکرد اتاق عمل (حالت2) بود. اطلاعات با استفاده از مستندات موجود در معاونت درمان و «فرم اطلاعات عمومی بیمارستان» (Hospital’s General Information Form)، جمع آوری و با نرم افزار Deep2.1 آنالیز شد.
    یافته ها
    کمترین میانگین کارایی فنی در سال 1392، 0/048 و در نیمسال اول 1393، 0/194 بود. بیمارستانهای 5 و6 در سال 1392 و بیمارستانهای 1و2و3 در نیمسال اول 1393 بیشترین میزان کارایی (1/000) را داشتند.
    نتیجه گیری
    در بیمارستان هایی که کارایی کمتر از یک داشتند عدم کارایی مربوط به کارایی مقیاس و فنی می باشد. لذا، اصلاح این دو نوع کارایی، موجب کسب کارآیی مطلوب خواهد شد. پیشنهاد می شود بیمارستان های مذکور با بهینه سازی تعداد مازادهای خود، حتی المقدور از مقادیر اولیه نهاده ها کم کنند تا به کارایی مطلوب دست یابند.
    کلیدواژگان: کارآیی فنی، کارآیی مدیریتی، کارآیی مقیاس، تحلیل پوششی داده ها، بازده به مقیاس
  • کیانوش عبدی، سیده نفیسه عسکری نژاد، اصغر مکارم*، عنایت الله بخشی، مهدی امیری صفحات 21-29
    مقدمه
    براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی شیوع افراد دارای ناتوانی در حال افزایش می باشد و جامعه می تواند با ایجاد مناسب سازی محیط شهری حضور افراد دارای ناتوانی را در اجتماع تسهیل سازد. پژوهش حاضر با هدف تعیین عملکرد مدیران و کارکنان مناسب سازی شهری برای افراد دارای ناتوانی در شهرداری شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه مجزا «ارزیابی عملکرد مدیران وکارکنان در مناسب سازی شهری برای افراد دارای ناتوانی در شهرداری تهران» «Assessment of Performance of Managers and»Employees in Urban«Modification for People With Disability in Municipality of Tehran Cityاز دیدگاه مدیران و کارکنان و از دیدگاه افراد دارای ناتوانی استفاده شد. روایی محتوای پرسشنامه ها از طریق نسبت روایی محتوی لاوشه و پایایی آنها از طریق محاسبه آلفای کرونباخ و آزمون – بازآزمون تایید شد. پرسشنامه ها در اختیار 178 نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در ستاد مناسب سازی شهرداری تهران و یا در یکی از معاونت های معماری و شهرسازی، فنی و عمرانی و حمل ونقل و ترافیک مناطق 22گانه که از طریق سرشماری انتخاب شده بودند و همچنین53 نفر از افراد دارای ناتوانی مراجعه کننده به معاونت توانبخشی جمعیت هلال احمر و انجمن حمایت از معلولان نخاعی تهران که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، قرارگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 34/8 درصد از نمونه های پژوهش عملکرد مدیران وکارکنان در خصوص مناسب سازی شهری برای افراد ناتوان در سطح ضعیف و 29/8 درصد آنرا در سطح متوسط ارزیابی کردند. میزان عملکرد مدیران و کارکنان از دیدگاه 54/7 درصد افراد دارای ناتوانی شرکت کننده در پژوهش، در سطح ضعیف قرار داشته است. همچنین عملکرد مدیران و کارکنان مرد بهتر از زنان بوده است (02/ 0=P-V). عملکرد مدیران و کارکنان آشنا با معلولیت بهتر از آنانی بوده که آشنایی نداشته اند (01/ 0=P-V).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مدیران و کارکنان مرد و آشنا با معلولیت عملکرد بهتری در زمینه مناسب سازی شهری برای افراد دارای ناتوانی نسبت به سایرین داشتند. پیشنهاد می گردد موانع موجود در راستای ارتقای سطح عملکرد کارکنان زن در این زمینه بررسی شود و راهکارهایی جهت رفع آن اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد، مدیران، کارکنان، مناسب سازی، افراد دارای ناتوانی، شهرداری
  • سعاد محفوظ پور، علی محمد مصدق راد، ایاد بهادری منفرد، لیلا تراب جهرمی* صفحات 30-39
    مقدمه
    بهبود کیفیت و ایمنی خدمات بیمارستانی یکی از چالش های مدیران است. بکارگیری یک الگوی مناسب مدیریت عفونت های بیمارستانی می تواند منجر به بهبود ایمنی، کیفیت مراقبت و کاهش عفونت های بیمارستانی گردد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اجرای «الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی» بر میزان عفونت های بیمارستانی در بیمارستان جهرم انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر با استفاده از روش اقدام پژوهی مشارکتی، به مدت شش ماه از فروردین لغایت شهریور 1393، با انجام مداخلات لازم انجام شد. ابزار پژوهش شامل، «چک لیست بهداشت دست» (Hand Hygiene Checklist) که مصوب وزارت بهداشت است و نیازی به پایایی و روایی نداشت و «چک لیست ضدعفونی سطوح و تجهیزات مراقبت از بیمار» (Sterilization of Surfaces and Patient Care Units Checklist) می باشد که روایی آن با استفاده از قضاوت 10 نفر از خبرگان و پایایی آن نیز بوسیله روش مشاهده همزمان تایید شد. چک لیست ها قبل و بعد از انجام مداخلات تکمیل گردید و نمره دهی انجام شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22مورد آنالیز و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با اجرای «الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی»، عفونت های بیمارستانی در شش ماه اول سال1393 در مقایسه با شش ماه اول سال 1392، بدلیل مشکلات ساختاری، سه برابر افزایش یافت. ولی با اجرای کامل الگوی و برطرف شدن مشکلات، در سه ماهه دوم سال 1393، در مقایسه با سه ماه اول سال، عفونت های بیمارستانی؛ 39 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بکارگیری «الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی»، مشارکت کارکنان، ارزیابی و اصلاح فرآیندها و رویکرد تغییرات تدریجی، نقش قابل مهمی در کاهش عفونت های بیمارستانی داشته است. پیشنهاد می شود «الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی» در بیمارستان ها برای کاهش و کنترل عفونت های بیمارستانی، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، کنترل عفونت بیمارستانی، الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی، بیمارستان
  • علی نویدیان، فتیحه کرمان ساروی*، شهین دخت نوابی ریگی، سامان صابر، فرشید سعیدی نژاد صفحات 40-49
    مقدمه
    حمایت اجتماعی در سازگاری زنان با تنیدگی های پس از زایمان برای قبول نقش جدید و ارائه مراقبت بهتر به نوزاد و حفظ سلامت مادران بسیار اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی تنیدگی پس از زایمان و حمایت اجتماعی در زنان نخست زای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زاهدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که بر روی160 نفر از زنان نخست زایی که برای دریافت مراقبت های پس از زایمان به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1393 مراجعه کرده اند، به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. پرسشنامه های داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، «مقیاس تنیدگی پس از زایمان» (Postpartum Stress Scale -PSS)، و «پرسشنامه حمایت اجتماعی پس از زایمان» Questionnaire Postpartum)(Social Support بود. روایی محتوا و پایایی به روش آلفای کرونباخ اندازه گیری و تایید شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین حمایت اجتماعی و تنش های پس از زایمان رابطه معکوس و معناداری وجود داشت (P=0.0001، r=-0.62). بر اساس آزمون آنالیز رگرسیون نمره حمایت اجتماعی، طول مدت ازدواج، جنسیت نوزاد، قومیت مجموعا 55 درصد تغییرات نمره تنیدگی پس از زایمان را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    حمایت های اجتماعی، جنسیت نوزاد، طول مدت ازدواج و قومیت در پیش بینی تنیدگی پس از زایمان نقش مهمی داشتند. لذا افزایش حمایت های اجتماعی در برنامه های مراقبتی پس از زایمان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تنیدگی پس از زایمان، زنان نخست زا
  • عباس کاظمی، سجاد شکوهیار، معصومه عظیمیان* صفحات 50-61
    مقدمه
    در طی سال های اخیر، متولیان نظام سلامت در کشورهای مختلف جهان به منظور ارتقا کیفیت ارائه خدمات و ایمنی بیماران روش های متعددی را به کار گرفته اند. این مطالعه با هدف تعیین شاخص های اعتبار بخشی با محوریت حاکمیت بالینی با رویکرد «کارت ارزیابی متوازن» در بیمارستان خصوصی زنان صارم شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که با شرکت 80 نفر از کارکنان بیمارستان صارم به روش نمونه گیری تصادفی ساده مشخص شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه «کارت ارزیابی متوازن» و «حاکمیت بالینی» بود که بعد از تایید روایی محتوا توسط 10 نفر از خبرگان گروه درمان و اعتباربخشی بیمارستان ها، اساتید وکارشناسان ارشد مدیریت، تایید شد. پایایی به روش الفای کرونباخ از طریق توزیع پرسشنامه ها در بین 20 نفر از کارشناسان و کارکنان بالینی و غیر بالینی بیمارستان صارم، مورد استفاده قرار گرفتند. سپس پرسشنامه ها در بین 80 نفر نمونه آماری توزیع گردید. داده های جمع آوری شده بوسیله نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و اکسل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مجموعا 54 شاخص اعتبار بخشی با محوریت حاکمیت بالینی تعیین شد. همچنین با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مشخص شد که شاخص های محور ممیزی بالینی با شاخص های منظر مالی، شاخص های محور مشارکت بیمار و جامعه با شاخص های منظر مشتری، شاخص های محور اثربخشی بالینی با شاخص های منظر فرآیند داخلی و شاخص های محور استفاده از اطلاعات و محور رشد و مهارت آموزی و محور مدیریت کارکنان با شاخص های منظر رشد و یادگیری تناسب دارد. اما همبستگی میان شاخص های منظر مشتری با شاخص های محور مدیریت خطر و ایمنی بیمار تایید نگردید.
    نتیجه گیری
    54 شاخص تعیین شده اعتباربخشی با محوریت حاکمیت بالینی در منظر «کارت ارزیابی متوازن» و تناسب محورهای حاکمیت بالینی با هر منظر «کارت ارزیابی متوازن»، منجر به کاهش پیچیدگی مفاهیم اعتباربخشی و تکراری بودن شاخص های اعتباربخشی گردید. لذا پیشنهاد می گردد مدیران بیمارستان ها از شاخص های مشترک بین «کارت ارزیابی متوازن» و «محورهای حاکمیت بالینی»، جهت تسهیل پیاده سازی اعتباربخشی در بیمارستان ها استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: اعتبار بخشی، حاکمیت بالینی، کارت ارزیابی متوازن
  • مصعب قادری، افضل شمسی* صفحات 62-72
    مقدمه
    سلامت روانی یکی از مهمترین عوامل در ارتقاء و تکامل انسان محسوب می شود. افرادی که در اداره عواطف و هیجانات خود و دیگران عملکرد خوبی دارند، از حمایت اجتماعی و احساس رضایتمندی بیشتری برخوردارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بین هوش هیجانی و سلامت روان در دانشجویان شهر جیرفت انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که بر روی دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه های علوم پزشکی، آزاد و جامع (ملی) جیرفت در سال 93-1392 انجام شد. 674 نفر از دانشجویان به روش تصادفی- طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش از سه پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، «پرسشنامه هوش هیجانی برادبری و گریوز» (Questionnaire of Bradbury and Graves Emotional Intelligence) و «پرسشنامه سلامت عمومی» (General Health Questionnaire (GHQ استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش روایی محتوا و پایایی هر دو پرسشنامه با استفاده از آزمون مجدد انداره گیری شد. تحلیل داده ها توسط اس پی اس اس نسخه 17 انجام گرفت.
    یافته ها
    394 نفر (5 /58 درصد) از نمونه ها مشکوک به اختلال در سلامت روان بودند. آزمون آماری رگرسیون لجستیک همبستگی معنی داری بین سلامت روان با جنسیت (008 /0=P)، سلامت روان با وضعیت سکونت (036/ 0=P) نشان داد. در حالی که بین سلامت روان و دانشگاه محل تحصیل و وضعیت تاهل همبستگی معنی دار نبود. میانگین نمره هوش هیجانی در دانشجویان 29/ 15±07/ 92 بود. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک همبستگی معنی داری بین سلامت روان و متغیرهای خود مدیریتی (OR=0.937، P=0.002) و آگاهی اجتماعی (OR=0.917، P<0.0001) نشان داد. آزمون آماری اسپیرمن همبستگی معنی داری بین سلامت روان و هوش هیجانی نشان داد (r= 0.238، P<0.0001).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشاندهنده همبستگی مثبت هوش هیجانی و سلامت روان افراد است. پیشنهاد می شود با برنامه ریزی و آموزش مفهوم هوش هیجانی در جهت ارتقای سلامت روان دانشجویان گام برداشته شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، هوش هیجانی، دانشجو
  • نسرین شکری، مرضیه یوسفی، ایرج صفایی راد، طیبه اکبری، سیده مریم موسوی، هیمن نظری* صفحات 73-82
    مقدمه
    امروزه بروز رفتارهای پرخطر در نوجوانان و جوانان به یکی از مهمترین نگرانی های جامعه تبدیل شده و عوامل جمعیت شناسی و شیوه های فرزند پروری بر آن تاثیر گذار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی رفتارهای پرخطر در نوجوانان دانش آموز با شیوه های فرزند پروری والدین در شهرهمدان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است که در دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی در سال تحصیلی 92-1391 انجام شد. تعداد نمونه 220 نفر (120 پسر و 100 دختر) بود که بصورت تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها علاوه بر پرسشنامه جمعیت شناسی، از «مقیاس فرزند پروری بامریند» (Baumrind’s Parenting Style Scale) و«مقیاس خطر پذیری نوجوانان ایرانی»(Iranian Adolescents Risk-Taking Scale) استفاده شد. روایی ابزارها توسط 8 نفر از صاحبنظران روانشناسی و روانپزشکی با استفاده از روش های روایی صوری و محتوا مورد بررسی قرار گرفت. پایایی این ابزارها با استفاده از روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    میان رفتارهای پرخطر دانش آموزان به ترتیب با شیوه فرزندپروری مقتدرانه و تحصیلات والدین همبستگی منفی و معناداری وجود داشت (r=0/48، p<0/001 & r=-0/ 42، p<0/001). همچنین با استفاده از آزمون آماری t مستقل، تفاوت معنی داری میان دختران و پسران در فراوانی بروز رفتارهای پرخطر وجود داشت (05/ 0>P). میزان بروز رفتارهای پرخطر دانش آموزان پسر (34/ 3) به صورت معناداری بیش از دانش آموزان دختر (68/ 2) است. ولی میان طبقه اقتصادی- اجتماعی با بروز رفتارهای پرخطر تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    شیوه های فرزندپروری، تحصیلات والدین و جنسیت در بروز رفتارهای پرخطر موثر است. لذا ارائه آموزش های لازم و کافی به والدین جهت به کارگیری شیوه های صحیح تربیتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، شیوه های فرزندپروری، دانش آموزان پیش دانشگاهی
  • ابراهیم صابر شهرکی، اسحق رحیمیان بوگر *، محمود نجفی صفحات 83-93
    مقدمه
    در بین همه گروه های سنی، گروه جوان یکی از پر مخاطره ترین قشرهای جامعه است که افزایش رفتارهای مرتبط با سلامت می تواند از مواجهه این قشر با عوامل مخاطره آمیز بکاهد. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مداخله ارتقای سلامت بر رفتارهای مرتبط با سلامت در دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. به این منظور تعداد 30 نفر از دانشجویان رشته های روانشناسی، علوم تربیتی و علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه سمنان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تخصیص داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها «نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت-2» (Health Promotion Lifestyle Profile-II) بود. در این مطالعه، روایی صوری و محتوایی ابزار توسط 2 متخصص روانشناسی سلامت و 2 متخصص روانسنجی تایید شد و پایایی به روش همسانی درونی و آزمون-بازآزمون اندازه گیری شد. گروه مداخله 10 جلسه آموزش دریافت کرد. ارزیابی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله ارتقای سلامت بر بهبود رفتارهای مرتبط با سلامت دانشجویان گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون (88/ 9±07/ 54) و پیگیری (07/ 8±73/ 50) نسبت به پیش آزمون (12/ 13±27 /69) از لحاظ معناداری آماری اثربخش بوده است (224/ 16 =F و 001/0>P). اندازه اثر این تاثیر نیز برابر با 375/ 0 بود.
    نتیجه گیری
    مداخلات ارتقای سلامت می توانند با افزایش رفتارهای سالم در دانشجویان، آنها را در برابر رفتارهای مخاطره آمیز سلامت ایمن سازد. پیشنهاد می گردد به منظور کاهش رفتارهای مخاطره آمیز، مداخلات آموزشی ارتقای سلامت به طور منظم و دوره ای توسط مراکز مشاوره دانشجویی ارائه شود.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، رفتارهای سالم، سبک زندگی، دانشجویان
  • سید سعید پورنقاش تهرانی*، مریم نصری تاج آبادی، مسعود غلامعلی لواسانی، ثریا اعتمادی صفحات 94-104
    مقدمه
    مطالعات عوامل مشترکی را بین بیماری های قلبی- عروقی، پریودنتال و ناتوانی جنسی نشان داده است. مهمترین عوامل مشارکت کننده در این بیماری ها عوامل روانشناختی می باشند. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی عوامل روانشناختی با بیماری های پریودنتال و ناتوانی جنسی در بیماران قلبی- عروقی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- همبستگی در سال 1393 بر روی 31 بیمار قلبی- عروقی مرد مراجعه کننده به کلینیک مهر در شهر تهران با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های «مقیاس تنش، اضطراب، افسردگی» (Depression Anxiety Stress Scale)، «شاخص بین المللی عملکرد نعوظ» (The International Index of Erectile Function)، «پرسشنامه تاریخچه جنسی فلوریدا» (Florida Sexual History Questionnaire)، «برگه خود گزارشی بیماری پریودنتال» (CPD Self-check Sheet) بود. روایی این ابزارها بر اساس روایی محتوا و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    74/2 درصد و 8/ 25 درصد از بیماران، به ترتیب ناتوانی جنسی ارگانیک و سایکوژنیک داشتند. به علاوه، همبستگی بین بیماری پریودنتال و ناتوانی جنسی از لحاظ آماری معنادار نبود. علاوه بر این، فقط تنش با بیماری پریودنتال و ناتوانی جنسی همبستگی داشت و تنها اضطراب توانست نوع ناتوانی جنسی را پیش بینی کند (05/ 0>P-value).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش عدم همبستگی بین بیماری پریودنتال و ناتوانی جنسی در بیماران قلبی-عروقی را نشان داد. پیشنهاد می شود جهت تعمیم پذیری یافته ها افراد دارای ناتوانی جنسی ارگانیک و سایکوژنیک از نظر تنش، اضطراب، افسردگی و بیماری پریودنتال با پرسشنامه های تخصصی تر و تعداد آزمودنی های بیشتر مقایسه شوند.
    کلیدواژگان: عوامل روان شناختی، بیماری های پریودنتال، ناتوانی جنسی، بیماری قلبی، عروقی
|
  • M. Faezi_N. Rejeh * Soukoti Pages 1-10
    Introduction
    One of the major changes in the elderly is loss of teeth، which can affect their dietary intake and nutrition status. This study aimed to determine oral health in older people referred to to selected dentistry schools of universities of Tehran.
    Materials and Methods
    This descriptive was conducted in 2015 with 188 older people selected randomly from clinics'' dentistry schools in Tehran city. Sampling method was convenience sampling. Data was collected using demographic and density data and “General Oral Health Assessment Index” (GOHAI). Validity and reliability of the instrument were confirmed in previous studies. Data was analyzed using SPSS/21.
    Findings
    The mean of “GOHAI” score was 39. 36 ± 10. 72 (in the range of 18-60). The mean of “GOHAI” score in the physical function was the lowest in edentulous without denture wearing group (7. 09. ± 0. 86). The lowest “GOHAI” score in pain dimension was in dentate with partial denture wearing group (4. 43±0. 50). The lowest “GOHAI” score in psychosocial dimension was in edentulous without denture wearing (20. 59 ± 2. 19). There was a significant positive correlation between “GOHAI” and some factors such as education status، income، smoking، brushing، and dental situation.
    Conclusion
    In the lowest “GOHAI” score belonged to the physical function in target group، which indicated that the greatest problem of older people is related to the chewing and biting of foods. The people who lost all of their tooth and used complete or partial removable dentures obtained lower “GOHAI” score. Under such circumstances، routine oral examination as part of health program in older people is recommended.
    Keywords: Oral health, Older people, Dentistry, General Oral Health Assessment Index (GOHAI)
  • S. Mahfoozpour, B. Pouragh, Z. Abedi, S. Satarivand* Pages 11-20
    Introduction
    Necessity to cost manage of hospital as important & operating sector unit of health care system is to gain enough knowledge of economic concepts such as efficiency. The aim of this study was to determine the efficiency in hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences with using Data Envelopement Analysis Method.
    Materials and Methods
    This descriptive-comparative study, measured the efficiency of 12 hospitals at Shahid Beheshti University of Medical Sciences, using Data Envelopement Analysis Method. Inputs’ variables consisted of number of physicians, & nursing staff (Scenario 1) plus number of beds, & bed turnover rate (Scenario 2). Outputs’ variables included function of the operating rooms (Situation 1) and the number of discharged patients (Situation 2). Data were collected by obtaining the recorded documents from Medicine deputy and Hospital’s General Information Form and were analyzed using Deep 2.1 software.
    Findings
    The lowest mean of technical efficiency in 2013 was 0.048 & in the first semester of 2014, was 0.194. Hospitals’ number 5 and 6 in 2013 & hospitals’ number 1,2 & 3 in the first semester of 2014 had the maximum efficiency.
    Conclusion
    In hospitals with less than 1.000, efficiency, the inefficiencies factors were related to technical & scale efficiency. Therefore, correcting these two efficiencies lead to optimal efficiency. It is recommended, that these hospitals optimize their surplus from original values to achieve the expected optimal efficiency.
    Keywords: Technical efficiency, Managerial efficiency, Scale efficiency, Data Envelopement Analysis, Yield to scale
  • K. Abdi, Sn Askari Nejad, A. Makarem *, E. Bakhshi, M. Amiri Pages 21-29
    Introduction
    Based on World Health Organization (WHO) report, the prevalence of people with disability is increasing. Community can facilitate the participation of disabled people in the society by providing a suitable modified environment. This study aimed to determine performance of mangers and employers in urban modification for people with disability in the municipality of Tehran.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, data was gathered using two questionnaires of “Assessment of Performance of Managers and Employees in Urban Modification for People With Disability in Municipality of Tehran City” from managers and employees’ point of view. Content validity of the questionnaires were confirmed using Lawasche's method and reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient and test- retest method. In total 178 managers and employees were working in modification staff of Tehran Municipality or one of the deputies of architecture, engineering and construction, transportation and traffic of 22 region of Municipality in Tehran City that were selected by census. In addition, 53 people with disability that referred to Red Crescent population or Non-Government Organization of spinal cord disables of Iran that were selected by convenience sampling. Data was analyzed using SPSS/22.
    Findings
    Findings showed that 34.8% of people assessed the performance of managers and employees about urban modification in poor level and 29.8% assessed it in the average level. In addition, 54.7% of people with disability mentioned that the performance of managers and employers was poor. In addition, the performance of men managers and employees had better p-value than women (P-V= 0.02). Also, the performance of managers and employees who were familiar with the disability concept was better than those who were not familiar with this concept (P-V= 0.01).
    Conclusion
    Performance of men managers and employees who were familiar with disabilities was better than others in the field of urban modification for people with disability. It is recommended to assess the barriers related to performance promotion of women employees’ and consider strategies to reduce the problems.
    Keywords: Performance, Managers, Employees, People with disability, Modification, Municipality
  • S. Mahfoozpour, A. Mosadegh Rad, A. Bahadori Monfared, L. Torab Jahromi* Pages 30-39
    Introduction
    Improving quality and safety of hospital services is a challenge for managers. Utilizing an appropriate nosocomial infection management model can improve the quality of safety procedures; quality of care and reduce the nosocomial infections. This study aimed to survey the effect of nosocomial infection management model on reduction of nosocomial infections at Hospital of Jahrom 2014: performing an action research study.
    Materials and Methods
    The undergone action research study through necessary intervention was performed in 6 months. Two valid & reliable checklists including “Hand Hygiene Checklist “and “Sterilization of Surfaces and Patient Care Units Checklist” were completed and scored before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS/22.
    Findings
    With the implementation of “Nosocomial Infection Management Model” due to structural problems, infections was increased three times during the last 6 months of this survey compared to similar months in past year. However, implementation of the model decreased the nosocomial infections’ rate by 39% compared to the first three months of the same year.
    Conclusion
    Utilizing “Nosocomial Infection Management Model”, plays a significant role in reducing the nosocomial infections. Hence applying this model in hospitals is recommended.
    Keywords: Quality management, Nosocomial infection control, Nosocomial Infection Management Model, Hospital
  • A. Navidian, F. Kermansaravi *, Sh Navabirigi, S. Saber, F. Saeedinegad Pages 40-49
    Introduction
    Social support is very important in women to cope with postpartum stress, to accept the new role, provide a better baby care and maintain the physical and mental health of mothers. The aim of this study was to determine the correlation between postpartum stress and social support in nulliparous women who referred to health centers in Zahedan in 2014.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlational study, 160 nulliparous women who referred to health center in Zahedan to receive postpartum care were selected through convenience sampling in 2014. Data was collected using the demographic questionnaire, “Postpartum Stress Scale” (PSS) and “Postpartum Social Support”. Content validity and reliability of the questionnaire were measured by Cronbach’s alpha. Data was analyzed by SPSS/18.
    Findings
    There was a significant inverse relationship between social support of mothers and postpartum stress score (P=0.0001, r=-0.62). According to regression analysis, the score of social support, duration of marriage, newborn gender and ethnicity in total show a 55 percent variation in postpartum stress score.
    Conclusion
    Social support, duration of marriage, newborn gender and ethnicity have an important role in predicting postpartum stress. Therefore, enhancement of social support in postpartum care programs is suggested.
    Keywords: Social support, postpartum stress, Nulliparous women
  • A. Kazemi, S. Shokohyar, M. Azimian* Pages 50-61
    Introduction
    In recent years, health authorities have implemented various methods to improve the quality of services and safety of patients. The aim of this study was to determine accreditation measures with clinical governance orientation using “Balanced Score card” Approach in Sarem Women’s Hospital.
    Material and Methods
    In this descriptive study, 80 staff of Sarem Hospital were selected through a random sampling. To collect data, the “Balanced Scorecard” and “Clinical Governance” questionnaires were used. The content validity of the questionnaires was confirmed by 10 experts from medical staff, accreditation experts, and senior managers. In order to test the questionnaires’ reliability, 20 participants from clinical and non-clinical staff and experts in Sarem hospital were responded to pilot questionnaire that achieved satisfactory Cronbach's Alpha. To analyze the data, SPSS/22 and excel were used.
    Findings
    54 indicators for accreditation measures with clinical governance orientation were determined. Also according to the Pierson correlation test, the results showed that “clinical audit” indicators and “financial” perspective, “patient and community participation” indicators and “customer” perspective, “clinical effectiveness” indicators and “internal process” perspective, and finally “use of information and development” and “training and staff management” indicators and “growth and learning” perspective are correlated. However, “appropriateness of the risk management” indicators and “customer perspective” was not correlated.
    Conclusion
    In this study, 54 accreditation indicators with clinical governance orientation were identified. Relationship between clinical governance indicators and Balanced Scorecard perspectives contributes to reduction of the complexity of hospital accreditation concepts. It is recommended that hospital administrators use the indicators to facilitate implementation of accreditation.
    Keywords: Accreditation, Clinical governance, Balanced Scorecard
  • M. Ghaderi, A. Shamsi* Pages 62-72
    Introduction
    Mental health is one of the most important factors in promotion of human evolution. People who are good at managing their own and other's emotions have more social support and satisfaction. The aim of this study was to determine correlation between emotional intelligence and mental health among students of Jiroft city.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive-correlational study. Which was conducted on students in universities of Medical Sciences, Azad and University of Jiroft in 2013. In total 674 students were selected by Stratified Sampling method. Three questionnaires of demographic characterizes, “Emotional Intelligence Questionnaire Bradbry and Graves” and “General Health Questionnaire” (GHQ) were used to collect data. To measure validity, content validity and reliability of the questionnaires test-retest was used. Data was analyzed by SPSS/17.
    Findings
    In total 394 subjects (58.5%) were suspect of mental health problems. The regression logistic showed that there was correlation between mental health and gender (P=0.008), mental health and residence status (P=0.036). However, the correlation between mental health and university of study and marital status was not significant. The average score of EQ was 92.07±15.29. Regression analysis indicated a significant association between mental health and self-management variables (OR=0.937, P=0.002) and social consciousness (OR=0.917, P<0.0001). Spearman test showed a significant correlation between mental health and EQ (r= 0.238, P<0.0001).
    Conclusion
    The results of this study reflects the positive correlation of emotional intelligence on mental health. It is suggested that planning and training the emotional intelligence is a step to promote students mental health.
    Keywords: Mental Health, Emotional Intelligence, Student
  • N. Shokri, M. Yusefi, I. Safaye Rad, T. Akbari, Sm Musavi, H. Nazari* Pages 73-82
    Introduction
    Today, the emergence of high-risk behaviors, influenced by sociological factors and parenting approaches, among youth has turned into one of the most important issues in the society. The aim of this study was to determine correlation between risky behaviors in the pre-university adolescent students in Hamadan with Parents’ child raising method.
    Material and Methods
    This is a descriptive study which was conducted in pre-university school students in 2012-2013. A sample of 220 students (120 boys and 100 girls) was chosen via the random multi-stage cluster sampling method. For data collection, “Baumrind’s Parenting Style Scale” and “Iranian Adolescents Risk-Taking Scale” were used. Validity of the scales were confirmed by 8 psychologists and psychotherapists experts. Reliability of the scales were measured by Cronbach‘s alpha and test-retest methods. Data was analyzed by SPSS/21.
    Findings
    Findings showed a significant and negative correlation between student's high-risk behavior, authoritative parenting, and the parent's educational level (P<0.001, r=-0.42 & P<0.001, r= -0.48). There was also a significant difference between male and female students in the frequency of the emerging high-risk behaviors (P<0.05). The high-risk behaviors among male students (3.34) is significant more than female students (2.68). However, there was no significant difference between economical-social classes and student's high-risk behaviors.
    Conclusion
    Parenting approaches, parent’s educational levels, and gender types are influential factors in the occurrence of high-risk behavior. Therefore, providing the adequate training for parents, to obtain right a parenting approach, is recommended.
    Keywords: High, risk behaviors, Parenting styles, Students of preparatory
  • E. Saber Shahraki, I. Rahimian Boogar *, M. Najafi Pages 83-93
    Introduction
    Among all age groups, young people are one of the most risky groups. Hence health-related behavior promotions can reduce exposure of this group to the risk factors. The aim of this study was to determine the effectiveness of health promotion intervention on health-related behaviors in university students.
    Materials and Methods
    The method of this study was quasi-experimental. In total 30 students from psychology, educational sciences and knowledge and information Science from faculties of Psychology and Educational Sciences of Semnan University were selected through convenience sampling method. Then the subjects were randomly assigned to two groups of intervention (15 persons) and control (15 persons). Data was collected using “Health Promotion Lifestyle Profile-II”. Face and content validity were confirmed by two health psychologist and two psychometric and reliability of the instrument was obtained through internal consistency and test-retest method. The experiment group received 10 educational sessions. Evaluation was conducted at pre-test, post-test and follow-up stages. Final data were analyzed using SPSS/22.
    Findings
    The health promotion intervention had statistically a significant effect on improvement of college students health-related behaviors in post-test (54.07±9.88) and follow-up (50.73±8.07) than pre-test (69.27±13.12) for intervention group compared to control group (F= 16.224, and P≤0.001). The effect size was 0.375.
    Conclusion
    Health promotion intervention can increase healthy behaviors in college students and protect them against risky behaviors. To reduce risky behaviors, educational health-promotion intervention programs are suggested.
    Keywords: Health Promotion, Healthy Behaviors, Life style, University Students
  • Ss Pournaghash Tehrani *, M. Nasri Tajabadi, M. Gholamali Lavasani, S. Etemadi Pages 94-104
    Introduction
    Studies have shown common risk factors between coronary heart diseases, periodontal and erectile dysfunction. The most important factors contributing to such diseases are psychological factors. The aim of this study was to determine the effect of psychological factors on correlation between periodontal diseases and erectile dysfunction in CHD patients.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study was carried out in 2014 in which 31 CHD male patients whom referred to Mehr Clinic in Tehran were selected by convenience sampling. Data were gathered by four questionnaires namely “Depression Anxiety Stress Scale”, “The International Index of Erectile Function”, “Florida Sexual History Questionnaire” and “CPD Self-Check Sheet”. The content validity of these instruments, based on their content validity were measured and reliability was confirmed using Cronbach’s alpha method. Data were analyzed by SPSS/19.
    Findings
    In total, 74.2% of patients had organic and 25.8% had psychogenic erectile dys-function. In addition, no significant correlation was observed between periodontal disease and erectile dysfunction. Furthermore, only stress had an effect on this correlation. Results are showed that anxiety could predict the type of erectile dysfunction (P-value<0.05).
    Conclusion
    There was no correlation between periodontal disease and erectile dysfunction in CHD patients. It is suggested that patients with both organic and psychogenic impotence, be evaluated for stress, anxiety and depression as well as periodontal disease with more compre-hensive questionnaires. Additionally, such study can be carried out on higher number of CHD patients to allow generalizability of the findings.
    Keywords: Psychological factors, Periodontal diseases, Erectile dysfunction, Coronary heart disease