فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال پنجم شماره 5 (پیاپی 21، مهر و آبان 1395)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال پنجم شماره 5 (پیاپی 21، مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری سرگزی، سید رضا بلاغت* صفحات 1-7
    مقدمه
    عدالت سازمانی سبب افزایش رضایت کارکنان و خلاقیت کاری می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین عدالت سازمانی و همبستگی آن با رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 94-1393 است.

    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش 4849 نفر از کارکنان مرد و زن دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 357 نفراز کارکنان مرد و زن از طریق روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. با استفاده از «پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن» (Niehoff and Moorman Organizational Justice Questionnaire) و «پرسشنامه رضایت شغلی سوسان» (Susan Job Satisfaction Questionnaire) به کار گرفته شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    همبستگی مثبت و معناداری بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان وجود دارد (03/0 > P، 33/0 = r) و عدالت مراوده ای بیشترین پیش بینی را از رضایت شغلی کارکنان داشته است. با توجه به سطح تحصیلات آن ها تفاوت معناداری در عدالت سازمانی و رضایت شغلی مشاهده شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    رضایت شغلی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بالاتر از حد متوسط می باشد. بعلاوه، عدالت مراوده ای بیشترین پیش بینی را از رضایت شغلی کارکنان داشته است. پیشنهاد می شود مدیران نظام سلامت از ارزیابی عدالت سازمانی در سازمان تحت مدیریت خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: زاهدان، عدالت سازمانی، عدالت مراوده ای، عدالت رویه ای، عدالت توزیعی، رضایت شغلی
  • شکوفه ثابت دیزکوهی، طاهره نصرآبادی*، ابراهیم ابراهیمی ابیانه صفحات 8-14
    مقدمه

    مهارت برقراری ارتباط دانشجویان پرستاری سبب افزایش رضایتمندی آن هادر ارائه مراقبت می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی برمیزان رضایتمندی دانشجویان پرستاری ازبرقراری ارتباط با بیماران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با یک گروه، به روش پیش آزمون وپس آزمون انجام شد. تعداد نمونه ها 35 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر درسال تحصیلی 94- 93 بود (200 نفر) که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه سه قسمتی جمع آوری گردید: اطلاعات جمعیت شناختی،«آزمون مهارت های ارتباطی کوئین دام (»Queen-Dom Communication Skills Test) که روایی و پایایی آن در مطالعات گذشته سنجیده شده و پرسشنامه پژوهشگر ساخته «رضایت دانشجویان پرستاری در برقراری ارتباط با بیماران» (Nursing Students Satisfaction in Communicating with Patients) بود. روایی پرسشنامه به روش روایی محتوا با نظر خواهی از 10 تن از مدرسین دانشگاه آزاد اسلامی تهران و پایایی آن با آلفای کرونباخ با 10 نفر از دانشجویان محاسبه شد. داده ها با نرم افزار اس پس اس اس نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین رضایتمندی دانشجویان پرستاری در برقراری ارتباط با بیماران بستری و ابعاد آن درپیش آزمون از 48/2 برای شرایط بالینی بیمار (کمترین) تا 46/3 برای ارتباط کلامی با بیماران (بیشترین) بود. در پس آزمون میانگین متغیرها 68/3 برای شرایط بالینی بیمار تا 50/4 برای ارتباط کلامی با بیماران بود. میانگین رضایتمندی در پس آزمون بیشترازحد متوسط بود (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت ارتباطی به دانشجویان پرستاری سیب افزایش رضایتمندی آن ها در برقراری ارتباط با بیماران می شود. توصیه می گردد مسئولان ومدرسان پرستاری به آموزش مهارت های ارتباطی در دروس نظری و عملی توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: ارتباط، دانشجویان، رضایت، آموزش
  • نسترن چرمچی، پرویز عسگری*، فریبا حافظی، بهنام مکوندی، سعید بختیارپور صفحات 15-22
    مقدمه
    زنان به طور متوسط یک سوم عمر خود را در دوران یائسگی می گذرانند، این حالت با توجه به مشکلات همراه احساس خوب بودن را مختل می کند. این مطالعه باهدف تعیین اثر «درمان شناختی رفتاری» به شیوه گروهی بر میزان اضطراب و تاب آوری روانی زنان یائسه انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی در یک طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه زنان یائسه مراجعه کننده به مطب های زنان و زایمان شهر رامسر در بهار 1394 بودند. از میان آن ها 32 زن که مطابق با معیارهای ورود و خروج مطالعه بودند، انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه 16 نفری (مداخله و کنترل) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، «سیاهه اضطراب بک»(Beck anxiety inventory) و «مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون» (Connor-Davidson resilience scale) بود. در این مطالعه روایی صوری و محتوایی توسط 7 تن از متخصصین و پایایی به روش آلفای کرونباخ تائید گردید. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تحلیل شد.
    یافته ها
    درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی باعث کاهش اضطراب (152/029= F و 0/01 > P) و افزایش تاب آوری روانی (106/668= F و 0/01 > P). در زنان در گروه آزمایش شد درحالی که در گروه کنترل تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی یک روش موفق برای کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری روانی در زنان یائسه است. لذا پیشنهاد می شود از آن برای کاهش اضطراب و افزایش تاب آوری زنان یائسه استفاده شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضطراب، تاب آوری روانی، یائسگی
  • رضا منجیلی*، مهرداد گودرزوند چگینی، فردین مهرابیان صفحات 23-29
    مقدمه
    استفاده از هوش هیجانی در مواجهه با شرایط تنش زا، تعیین کننده نوع رفتار کارکنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی با رفتارکاری ضدبهره ور و رفتارشهروندی سازمانی درمیان کارکنان بیمارستان های دولتی شهر رشت انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 234 نفر از کارکنان بیمارستان های دولتی شهر رشت که با استفاده از فرمول جامعه محدود کوکران و جدول مورگان بطور تصادفی طبقه ای انتحاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل فرم اطلاعات فردی و «پرسشنامه اثر هوش هیجانی بر رفتارهای کاری ضدبهره ور و رفتارهای شهروندی سازمانی جونگ و یون» (Jung & Yoon Effects of Emotional Intelligence on Counterproductive Work Behaviors and Organizational Citizen Behaviors Questionnaire) بود. روایی صوری و محتوایی ابزار با نظر 10 تن از خبرگان و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ توسط 30 تن از نمونه های پژوهش تایید گردید. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و توسط نرم افزار لیزرل نسخه 5/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به مدل پژوهش، مقدارآماره تی بین دو متغیر هوش هیجانی و رفتارکاری ضدبهره ور 25/7- و در حالت استاندارد 68/0- بدست آمد، همچنین بین دو متغیر هوش هیجانی و رفتارشهروندی سازمانی، عدد معناداری 78/6 و ضریب استاندارد 67/0 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    هوش هیجانی با رفتارکاری ضدبهره ور کارکنان بیمارستان های دولتی شهر رشت رابطه معکوس و معنادار و از طرف دیگر، بین هوش هیجانی با رفتارشهروندی سازمانی کارکنان بیمارستان های دولتی شهر رشت رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. پیشنهاد می شود در راستای آموزش مهارت های هوش هیجانی کارکنان برنامه ریزی بلند مدت طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رفتارکاری ضدبهره ور، رفتارشهروندی سازمانی، بیمارستان های دولتی شهر رشت
  • سیمین طهماسبی*، طاهره اشک تراب، عباس عبادی صفحات 30-38
    مقدمه
    اجتماعی شدن، فرایند پذیرش نقش های حرفه ای و یک راه واقعی برای توسعه هویت حرفه ای به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین مفهوم اجتماعی شدن و عوامل مرتبط با آن در پرستاری در طی سال های 2000 تا 2014 صورت پذیرفته است.
    روش کار
    در مطالعه مروری منظم حاضر، مقالات کمی و کیفی منتشر شده در رابطه با مفهوم اجتماعی شدن پرستار در طی سال های 2000 تا 2014 میلادی در بانک های اطلاعاتی Medline، Elsevier، Wiley انتخاب شدند. واژه های مورد استفاده در جستجو«Nursing Socialization » و «Professional Socialization» و Nursing استفاده شد. سپس با مرور کامل مقالات، مقالاتی که دقیقا مفهوم اجتماعی شدن و عوامل مرتبط با آن را مورد بررسی قرار داده بودند و به زبان انگلیسی منتشر شده بودند، انتخاب و با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    در جستجوی اولیه در پایگاه های اطلاعاتی مذکور، تعداد 607 مطالعه در ارتباط با مفهوم اجتماعی شدن پرستاران یافت شد و از این تعداد،41 مطالعه بطور مستقیم و غیر مستقیم به موضوع اجتماعی شدن پرستاران پرداخته بودند. از این تعداد 15 مقاله مستقیم درارتباط با موضوع پژوهش بوده که 3 مقاله از Medline، 5 مقاله از Elsevier، و 7 مقاله از Wiley بود. سپس مقالات یافت شده، بر مبنای عنوان، چکیده و سپس کل مقاله رویکرد تفسیری و منطقی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    مفهوم اجتماعی شدن پرستاران یک مفهوم پیچیده وچند بعدی است و عوامل متعدد فردی، اجتماعی و سازمان های آموزشی و درمانی با آن در ارتباط هستند و می توانند تحقق آن را تسهیل نموده یا مانعی برای آن به شمار روند. مطالعه حاضر می تواند به مدیران ارشد و میانی دانشکده ها و بیمارستان ها کمک کند تا در جهت شکل گیری صحیح فرایند اجتماعی شدن و بدنبال آن توسعه هویت حرفه ای پرستاران گام بردارند.
    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، پرستاربالینی، مرورنظام مند
  • علی اصغر بیانی *، علی بیانی، اصغر رجبی صفحات 40-47
    مقدمه
    سلامت روانی دانشجویان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. این مطالعه باهدف تعیین رابطه فرسودگی تحصیلی، سرمایه روان شناختی و امید به اشتغال با سلامت روانی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر در سال تحصیلی 94-93 انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از 266 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر درخواست شد به پرسشنامه جمعیت شناختی، «سیاهه فرسودگی مازلاچ- پیمایش دانشجویی، ((Maslach Burnout Inventory-Student Survey پرسشنامه سرمایه روان شناختی» (Psychological Capital Questionnaire)، «مقیاس امید به اشتغال» (Hope to Work Scale) و «پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی» General (Health Questionnaire، GHQ-28) پاسخ دهند. به دلیل سنجش روایی و پایایی ابزارهای گردآوری داده ها در داخل و خارج کشور، به یافته های آن ها اکتفا شد. داده ها با نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 21 و ایموس (AMOS) نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    فرسودگی تحصیلی به صورت منفی و معنی دار و سرمایه روان شناختی و امید به اشتغال به صورت مثبت و معنی دار 15 درصد از واریانس سلامت روانی را پیش بینی کردند. همچنین نقش واسطه ای فرسودگی تحصیلی در رابطه بین سرمایه روان شناختی و امید به اشتغال با سلامت روانی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    فرسودگی تحصیلی، سرمایه روان شناختی و امید به اشتغال با سلامت روانی دانشجویان رابطه معنا داری دارند. بنابراین، برگزاری کارگاه هایی جهت تقویت سرمایه روان شناختی و امید در دانشجویان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، فرسودگی، امید، دانشجویان
  • فروزنده جنت*، علی اردلان، مختار ملک پور، غلامرضا معصومی، مرضیه وحید دستجردی صفحات 48-54
    مقدمه
    مدیریت نیروهای داوطلب یکی از مباحث مهم در فرآیند مدیریت بحران می باشد. در این بین اطلاع رسانی مناسب در جامعه و ارائه روش هایی برای جلب مشارکت و حفظ تداوم فعالیت های نیروهای داوطلب اهمیت بسیاری در مدیریت داوطلبین دارد. هدف پژوهش تعیین روش های اطلاع رسانی و جلب مشارکت عمومی در فعالیت های داوطلبانه بیمارستانی در شهر تهران می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و نمونه آماری شامل مدیران و کارشناسان در سطح امداد و نجات، پزشکان و پرستاران اورژانس و بیمارستان ها که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده 180 نفر انتخاب گردیدند. در این پژوهش از پرسشنامه «مدیریت نیروهای داوطلب» (Volunteer Management) و بصورت مقیاس پنج گانه لیکرت جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. روایی پرسشنامه از طریق نظرات 10 تن از متخصصین مدیریت بحران و نیروی انسانی بیمارستان تایید و با استفاده از تکمیل 30 پرسشنامه پایایی پرسشنامه براساس آلفای کرونباخ محاسبه شده است. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در بین روش های اطلاع رسانی به ترتیب رسانه های تصویری با میانگین رتبه ای (94/5)، فراخوان عمومی با میانگین رتبه ای (82/5) و پیام کوتاه با میانگین رتبه ای (63/5) روش های مناسب و با مقایسه این میانگین با عدد 3 بوده اند (05/0 ≥ P). جلب مشارکت نیروهای داوطلب مناسب ترین روش به ترتیب پرداخت حقوق ماهیانه با میانگین رتبه ای (59/4) و صدور کارت معتبر نیروی داوطلب با میانگین رتبه ای (43/4) تعیین شدند (05/0 ≥ P).
    نتیجه گیری
    استفاده از رسانه های تصویری (تلویزیون)، فراخوان عمومی در سطح شهر و ارسال پیامک انبوه روش های اطلاع رسانی مناسب و پرداخت حقوق ماهیانه و صدور کارت معتبر نیروی داوطلب روش های موثر برای جلب مشارکت نیروهای داوطلب می باشند. پیشنهاد می شود از برنامه های تلویزیونی و انجام تبلیغات شهری در جهت اطلاع رسانی و حقوق ماهیانه و تهیه کارت های معتبر نیروی داوطلب جهت جلب مشارکت بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، جلب مشارکت عمومی، فعالیت های داوطلبانه، بیمارستان
  • سمانه حسین زاده*، شهپر حقیقت صفحات 55-62
    مقدمه
    یکی از مشکلات اصلی در درمان سرطان پستان، متاستاز است که نشان دهنده وخیم تر شدن سلامت بیمار است. شناخت عوامل موثر بر این مشکل می تواند راهی برای پیشگیری و درمان فراهم آورد. هدف از این مطالعه تعیین عوامل خطر بروز عودموضعی و متاستاز در بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از مدل لجستیک دومتغیره است.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی از نوع طولی، اطلاعات جمعیت شناختی و وضعیت بیماری تمام بیماران (سرشماری) مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی از پرونده آن ها جمع آوری گردید. پرونده های ناقص حذف شدند. مدل لجستیک حاشیه ای دومتغیره برای دوپاسخ بروز عودموضعی و متاستاز در نرم افزار اس پی اس اس نسحه 21 برازش شد.
    یافته ها
    در کل پرونده 360 بیمار با میانگین سن 2/45 سال مشاهده شد. عودموضعی و متاستاز برای 5 درصد و 16 درصد بیماران تشخیص داده شد. نسبت بخت (odds ratio) عود موضعی و متاستاز 92/2 بود. وضعیت گیرنده استروژن از عوامل موثر بر عودموضوعی و درگیری غددلنفای از عوامل موثر بر عودموضوعی و متاستاز بود. اثر وضعیت گیرنده استروژن و درگیری غدد لنفاوی بر وقوع عود از اثر آن ها بر متاستاز بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، دو عامل وضعیت گیرنده استروژن و درگیری غدد لنفاوی از عوامل موثر بر بروز عود و متاستاز بودند. با بررسی این عوامل می توان در افراد پرخطر درمان های لازم را زودتر از موقع شروع شود. پیشنهاد می شود این مدل برای شناسایی عوامل خطر در سایر بیماری ها یا شرایط بهداشتی مرتبط به هم استفاده شود.
    کلیدواژگان: وضعیت گیرنده استروژن، درگیری غدد لنفاوی، مدل معادلات برآورد تعمیم یافته
|
  • Soghra Sargazi, Seyed Reza Balaghat* Pages 1-7
    Introduction
    Organizational justice can lead to employee's satisfaction and creativity of in their work place. The aim of this study is to determine organizational justice and its correlation with job satisfaction in Employees of Zahedan University of Medical Science.
    Methods
    This research is a descriptive-correlational study. From 4849 of Zahadan University of Medical Sciences staff, 357 male and female based on the Morgan's Table are randomly selected through random stratified sampling. Data is collected by “Niehoff and Moorman Organizational Justice Questionnaire” and “Susan Job Satisfaction Questionnaire” and is analyzed with SPSS ver. 19.
    Results
    Results indicate a significant and positive correlation between organizational justice and job satisfaction (P
    Conclusions
    The job satisfaction status in Zahedan University of Medical Sciences is optimal. Furthermore, interactional justice is the greatest predictor of job satisfaction. It is recommended that managers in health sector apply justice in their organizations.
    Keywords: Zahedan, Organizational Justice, Interactional Justice, Procedural Justice, Distributive Justice, Job Satisfaction
  • Shokoufeh Sabet Dizkohi, Tahereh Nasrabadi, Ebrahimi Ebrahim Abyaneh Pages 8-14
    Introduction

    Nursing students’ communication skills lead to their health services. The present study aims to determine the impact of communication skills training on nursing students’ satisfaction in relation with patients.

    Methods

    This semi-experimental study consists of one group of pre and posttest. 35 nursing students through simple random sampling were selected. Data was collected by a demographic data, “queen-dom communication skills test” (the validity and reliability has been approved in previous studies), and “nursing student satisfaction in communicating with patients”. The validity of the questionnaire was confirmed by content validity from 10 lecturers and its reliability was measured by Cronbach’s Alpha from 10 students. Data was analyzed by SPSS 21.

    Results

    In pre-intervention stage, the average nursing student satisfaction rate in communicating with patients and its different aspects changed from 2.48 in patient’s clinical state (min) to 3.46 in verbal communication state (max). In post-intervention stage, the average parameters changed from 3.68 in patients’ clinical state to 4.50 in verbal communication state. In post-intervention stage, the average nursing student satisfaction rate was more than the average (P

    Conclusions

    Communication skills training for nursing students leads to increase in their satisfaction with patients. It is suggested that nursing teaches and managers pay more attention to communication skill training in both theoretical and practical courses.

    Keywords: Communication, Students, Satisfaction, Training
  • Nastaran Charmchi, Parviz Asgari *, Fariba Hafezi, Behnam Makvandi, Saeid Bakhtiarpour Pages 15-22
    Introduction
    On average, women spend one-third of their lives in menopause. This state is associated with several issues that could affect women's well-being. This study aims to determine the effect of cognitive behavior therapy in method group rates of anxiety and psychological resilience of menopausal women.
    Methods
    This study was performed based on a quasi-experimental study using pretest-posttest and control group design. The population of this study consists of all menopausal women referred to gynecology clinics in the city of Ramsar during the spring of 1394. In total, 32 women were selected according to inclusion and exclusion criteria and were randomly divided into two groups of 16 (treatment and control groups). Data was collected by “Beck's Anxiety Inventory” and “Connor- Davidson Resilience Scale” (CD-RISC). Face and content validity were confirmed by 7 experts and reliability of the questionnaires were confirmed using Cronbach’s Alpha. Experimental group was treated by cognitive behavior therapy in 8 sessions. Data was analyzed using SPSS/19.
    Results
    Cognitive behavior therapy in method group reduces anxiety (F = 152.029 and P
    Conclusions
    It is assumed that, the cognitive behavior therapy in method group is a successful approach for decreasing anxiety and increasing psychological resilience in menopausal women. Therefore, it this approach is suggested for women in menopause state.
    Keywords: Cognitive Behavior Therapy, Anxiety, Psychological Resilience, Menopause
  • Reza Manjili* Pages 23-29
    Introduction
    Use of emotional intelligence to face stressful situations determines the type of staff behavior. This study aimed to determine the relation of emotional intelligence with counterproductive work behavior and organizational citizenship behavior among employees of public hospitals of Rasht city.
    Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 234 employees of public hospitals in Rasht. Sampling was performed using infinite population Cochran’s sample size formula and Morgan Table and stratified random sampling method. Data was collected using demographic information and two questionnaires of “Jung & Yoon Effects of Emotional Intelligence on Counterproductive Work Behaviors and Organizational Citizen Behaviors Questionnaire”. Face and content validity and reliability of the instrument were confirmed by 10 experts and Cronbach's alpha was confirmed by 30 of the study samples. Data was analyzed using Structural Equation Model (SEM) and LISREL8.5 statistical software.
    Results
    According to the research model, t- value between two variables of emotional intelligence and counterproductive work behaviors is -7.25 and standard value is -0.68. In addition, the meaningful value between emotional intelligence and organizational citizenship behaviors was 6.78 and the standard value was 0.67.
    Conclusions
    Finding showed that, the emotional intelligence has significant and negative relation with counterproductive work behaviors. Moreover, the emotional intelligence has significant and positive relation with counterproductive work behaviors. Therefore, it is suggested to design and apply long term planning for emotional intelligence for employees.
    Keywords: Emotional Intelligence, Counterproductive Work Behavior, Organizational Citizenship Behavior
  • Simin Tahmasbi *, Tahereh Ashktorab, Abbas Ebadi Pages 30-38
    Introduction
    Socialization assumes the process of professional role acceptance and a real way of professional identity improvement. This study is aimed to assess socialization concept and related factors in nursing from 2000 - 2014.
    Methods
    In this systematic review, quantitative and qualitative studies of nursing socialization concept identified through a search of Medline, Elsevier, Wiley data bases from 2000 to 2014. Keywords that were searched included “Nursing Socialization Professional Socialization” and “Nursing”. Then during complete review articles, English published papers of socialization and related factors were extracted.
    Results
    In the first phase, 607 studies related to nursing socialization concept were found and then 41 papers included nursing socialization directly or indirectly and between them 15 articles, 3 from Medline, 5 from Elsevier and 7 from Wiley, were related to research directly. Once the database searches were complete, the papers were reviewed first by title, then by abstract, and then by full paper by reasonable interpretive approach.
    Conclusions
    The findings showed nursing socialization is a multidimensional complex concept and is related to individual social factors and academic therapeutic organizations which act as facilitator or inhibitor. Both top and middle management levels of faculties and hospitals could use tips to form true socialization process and then professional identity will improve between nurses.
    Keywords: Socialization, Clinical Nurse, Review Systematic
  • Ali Asghar Bayani *, Ali Bayani, Asghar Rajabi Pages 40-47
    Introduction
    Mental health of students is affected by different factors. The present study aimed to determine the relationship between psychological capital, hope for employment and academic burnout with mental health among students of Islamic Azad university-Azadshahr branch in the academic year 2013-2014 by path analysis.
    Methods
    The present study was descriptive-correlation research. Using stratified sampling method, a sample of 226 students of Islamic Azad University of Azadshahr in Golestan was asked to respond to demographic questionnaire, "Maslach Burnout Inventory-Student Survey", the "Psychological Capital Questionnaire" the "Hope Work Scale" and the "General health Questionnaire, GHQ-28). Since, validity and reliability of measures of collecting data were measured by previous studies. The data were analyzed by SPSS/21 and AMOS- 21.
    Results
    Academic burnout negatively impact and psychological capital and hope for employment positively influence and can predict 15% of mental health variance. Academic burnout plays a mediating role in the relationship between psychological capital and hope for employment in students’ mental health.
    Conclusions
    A significant relationship between academic burnout and psychological capital, hope for employment with mental health of students. Therefore, organize workshops to promote psychological capital and hope in students is recommended.
    Keywords: Mental Health, Burnout, Hope, Students
  • Forouzandeh Jannat *, Ali Ardalan, Mokhtar Malekpour, Gholamreza Masoumi, Marzieh Vahid, Dastjerdi Pages 48-54
    Introduction
    One of the most important topics in crises management is managing volunteers. In this respect, providing proper informing society and incentive mechanisms and maintaining volunteers is very crucial. The purpose of this study is determining methodes of informing and attracting public cooperation in volunteer activities in hospitals of Tehran city.
    Methods
    The study is a descriptive research. The sample includes 180 managers and experts in search and rescue and emergency doctors and nurses that were selected using stratified random sampling. Data was collected by "Volunteer Management" questionnaire. Validity is confirmed by 10 experts, and reliability was calculated using Cronbach's alpha based on the 30 preliminary questionnaires. Data is analyzed using SPSS/20.
    Results
    The informing methodes are appropriate and significant (P ≤ 0.05). Average scores for the visual media, public call and SMS are 5.94, 5.82 and 5.63 respectively. In addition, among attracting volunteers’ cooperation mechanisms, the monthly payment (4.59) volunteer authentic card (4.43) were determined as appropriate methods (P ≤ 0.05).
    Conclusions
    This study showed that visual media (television), public call in the city and SMS play an important role in public informing. Providing monthly salary and volunteer authentic card are effective approaches to attract volunteers. Thus, it is suggested that television programs and municipality advertises incentives such as salaries and valid cards to attract volunteers.
    Keywords: Informing, Attracting Public Cooperation, Volunteer Activities, Hospital
  • Samaneh Hosseinzadeh *, Shahpar Haghighat Pages 55-62
    Introduction
    One of the main issues in breast cancer treatment is metastasis, which reflects on the patient's health worsening. Studying the factors affecting this problem could prevent and ultimately treat breast cancer diseases. In this respect, this study intends to investigate the factors associated with recurrence and metastasis of breast cancer patients with marginal bivariate logistic model.
    Methods
    In this retrospective longitudinal study, demographic and disease status information for all patients with breast cancer referred to Iranian Center for Breast Cancer from their files were collected. Incomplete records were excluded. The marginal bivariate logistic model for both recurrence and metastasis events was performed in SPSS/21.
    Results
    In total, data of 360 patients with average age of 45.2 ± 10.2 was observed. The recurrence and metastasis in patients were 5% and 16% respectively. The odds ratio of recurrences and metastasis was 2.92. ER and lymph node involvement were influenced on recurrence and lymph node involvement was influenced on metastasis. In general, these factors had more effect on recurrence than on metastasis.
    Conclusions
    In this study, ER and lymph node involvement were risk factors on metastasis and recurrence. By identifying risk factors of the metastasis and recurrence, indicating the progression of the disease and the lack of response to treatment, necessary treatment can earlier start for high risk patients. Use of this model is suggested for other diseases.
    Keywords: Estrogen Receptors, Lymph Node Involvement, Generalized Estimating Equations Model