فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 30، فروردین و اردیبهشت 1397)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 30، فروردین و اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز همتی نوعدوست گیلانی*، فردین مهرابیان، یاسره رئوفی سنگاچین صفحات 1-8
    مقدمه
    تمایل به ترک خدمت، تحت تاثیر عوامل مختلفی در درون سازمان می باشد. هدف کلی این مطالعه تعیین همبستگی ادراک از سیاست های ارزیابی عملکرد با رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی گیلان است.
    روش کار
    روش مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری مورد پژوهش، کارکنان دانشگاه علوم پزشکی گیلان به تعداد 693 نفر است. با در نظر گرفتن تعداد کل جامعه آماری و با توجه به جدول مورگان، 248 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از «پرسشنامه سیاست های ارزیابی عملکرد پون» (Poon Performance Appraisal Policies Questionnaire) و «پرسشنامه تمایل به ترک شغل لونگو و مونرا» (Longo & Mura Employee’s Intention to Turnover Questionnaire) و«پرسشنامه تمایل به ترک شغل جن کینز و تاملینسون» (Jenkeins and Thomlinson Employee’s Intention to Turnover Questionnaire) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا« (Minnesota Job Satisfaction Questionnaire) استفاده شده است. سنجش روایی از طریق روایی محتوا، مورد تایید قرار گرفت. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 و نرم افزار SMARTPLS2 تحلیل شد.
    یافته ها
    ادراک از سیاست های ارزیابی عملکرد با رضایت شغلی همبستگی مثبت و معنی دار (768/0 = β) و با تمایل به ترک شغل همبستگی منفی و معنی داری (358/0- = β) دارد. همچنین رضایت شغلی با تمایل به ترک شغل کارکنان همبستگی منفی و معنی داری (436/0- = β) دارد.
    نتیجه گیری
    درک کارکنان از سیاست های انگیزشی ارزیابی عملکرد، همبستگی مستقیم با رضایت شغلی و رابطه معکوس با ترک شغل دارد. همچنین رضایت شغلی بیشتر، منجر به کاهش ترک شغل کارکنان می شود. لذا پیشنهاد می شود تا مسئولین برای افزایش رضایت شغلی کارکنان توجه بیشتری به فرصت های ارتقاء و توانمندسازی و شرایط کاری آنان داشته باشند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تمایل، ترک خدمت کارکنان، عملکرد، ادراک
  • سیدحبیب الله میرغفوری *، علی مروتی شریف آبادی، سلیم کریمی تکلو صفحات 9-17
    مقدمه
    طراحی پیکره بندی زنجیره ی تامین در بالاترین سطح تصمیم گیری مطرح می شود که جزء تصمیمات راهبردی است. با توجه به مطالعات معدود در پیکره بندی زنجیره تامین خدمات، هدف این مطالعه، پیکره بندی زنجیره تامین پایدار بخش خدمات درمانی با استفاده از روش نقشه شناختی فازی است.
    روش کار
    این پژوهش بر اساس روش آمیخته (کیفی و کمی) است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان بیمارستان است که بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی 18 خبره برای مصاحبه و استخراج مفاهیم موثر بر زنجیره تامین پایدار بیمارستان انتخاب گردید. در بخش کمی از بین تمام کارکنان بیمارستان های شهرستان کرمان، با استفاده از نمونه گیری تصادفی 414 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در روش کمی ابتدا «پرسشنامه زنجیره تامین پایدار بیمارستانی» (Sustainable Supply Chain Questionnaire in Hospital) طراحی و با روش تحلیل عاملی اکتشافی مفاهیم در قالب 15 عامل اصلی قرار داده شدند و با روش نقشه شناختی فازی پیکره بندی زنجیره تامین پایدار طراحی گردید. نرم افزارهای مورد استفاده در این پژوهش نرم افزار اس پی اس اس نسخه 18، EXCEL، PAJEK و FCMAPPER می-باشند.
    یافته ها
    مفاهیم موثر بر زنجیره تامین پایدار شامل 60 مفهوم می باشند که در قالب 15 عامل اصلی قرار گرفتند. بر اساس 15 مفهوم، پیکره بندی از زنجیره تامین پایدار بیمارستان طراحی شد. نتایج حاکی از آن بود که مدیریت ارائه خدمات با 19/4 درجه بالاترین مرکزیت و توجه به محیط با 99/0درجه کمترین مرکزیت را در بین سایر عامل ها دارند.
    نتیجه گیری
    عامل مدیریت ارائه خدمات تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بالایی در زنجیره تامین پایدار بیمارستان دارد. لذا پیشنهاد می شود مسئولان بیمارستان تمرکز اصلی خود را بر این عامل بگذارند و با مدیریت کردن آن، به زنجیره تامین پایدار موثرتری در بیمارستان برسند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، بیمارستان، تحلیل عاملی اکتشافی
  • زهرا مرتضوی، سعیده سادات مرتضوی*، امید حمیدی، سحر نورانی قرابرقع صفحات 18-26
    مقدمه
    مشارکت اجتماعی از مفاهیم قابل در بیماری ها می باشد. باتوجه به عوارض بیماری فنیل کتونوری و نقش مادر به عنوان یکی از ارکان خانواده؛ مطالعه حاضر با هدف مقایسه مشارکت اجتماعی در مادران کودکان مبتلا به فنیل کتونوری و مادران کودکان سالم شهر همدان انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی-مقایسه ای، 65 مادر دارای کودک فنیل کتونوری و 122 مادر دارای کودک سالم در شهر همدان در سال 1395 شرکت کردند. نمونه گیری به صورت در دسترس از بین مادران دارای کودک مبتلا به فنیل کتونوری و به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان مادران کودکان سالم، انتخاب شدند. ابزار شامل اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه «عوامل مشارکت اجتماعی زنان» (Social Participation Factors of Woman) بود. پایایی پرسشنامه به روش آزمون بازآزمون و با همبستگی درون کلاسی به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس نسخه 23 تحلیل شد.
    یافته ها
    مشارکت اجتماعی مادران در 5/98 درصد موارد متوسط ودر 5/1 درصد موارد مناسب بود. میانگین مشارکت اجتماعی در مادران کودکان فنیل کتونوریا با مادران کودکان سالم دارای تفاوت معنی داری از نظر آماری بود (043/0 = P). سطح تحصیلات در مشارکت اجتماعی مادران کودکان فنیل کتونوری همبستگی معنی داری داشت (045/0 = P) اما تاثیر متغیرهای درآمد، وضعیت زناشویی، جنسیت فرزند وچندمین فرزند فنیل کتونوریا در مشارکت اجتماعی مادران تاثیر معنی داری نداشت (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    مشارکت اجتماعی مادران کودکان فنیل کتونوری در سطح پایین است. پیشنهاد می شود مداخلات توانبخشی و روانشناختی جهت ارتقاء سطح مشارکت اجتماعی مادران در کنار برنامه درمانی کودکان گنجانده شود.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، فنیل کتونوری، مادر
  • مریم رستگار، سمانه حسین زاده، عنایت الله بخشی* صفحات 27-35
    مقدمه
    تحلیل داده های طبقه بندی شده در آمار و علوم پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر متغیر پاسخ دو حالتی دارای خطای طبقه بندی باشد نتایج برازش مدل، اریب و تفسیر نادرستی خواهد داشت. هدف این مطالعه کاربرد رگرسیون لجستیک در داده های دیابت دارای خطای طبقه بندی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، از داده های 819 نفر از شرکت کنندگان در طرح غربالگری دیابت در مرکز بهداشت زاهدان سال 1393 استفاده شد. ابتلا به دیابت نوع 2 به دو طریق بررسی شده است. ابتدا بوسیله آزمایش قند خون معمولی (بدون ناشتا) که عدم ارتباط بین ابتلا به دیابت نوع دو با فشار خون بوسیله رگرسیون لجستیک و نسبت شانس مشخص شد و سپس برای معتبر سازی، آزمایش قند خون ناشتا انجام شد، که ارتباط معنادار بود. خطای طبقه بندی غلط بر اساس میزان قند خون با توجه به پایین بودن حساسیت و ویژگی آزمایش قند خون در نظر گرفته شد. برای تصحیح خطای طبقه بندی از روش نسبت درستنمایی برای برآورد ضرایب استفاده شد. در آنالیز داده ها از نرم افزار SAS نسخه 9.1.3 و procedure NLMIXED با سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    ضرایب تصحیح موجب تغییر نسبت شانس ابتلا به دیابت در متغیر فشار خون از 227/0 به 120/1 و معناداری آن گردید (001/0 > P). به علاوه، برآورد سایر متغیرهای مدل نیز تغییر یافتند.
    نتیجه گیری
    رگرسیون لجستیک برای داده های دارای خطای طبقه بندی می تواند به عنوان یک روش مناسب در تحلیل داده های دارای خطای طبقه بندی مورد استفاده قرار گیرد. معتبرسازی با استفاده از رگرسیون لجستیک برای داده های دارای خطای طبقه بندی نشان داد که فشارخون بالا اثر معناداری بر ابتلا به بیماری دیابت دارد. پیشنهاد می شود با توجه به اینکه در داده های طرح های غربالگری احتمال خطای طبقه بندی وجود دارد جهت تعدیل اریبی نسبت شانس از روش رگرسیون لجستیک استفاده شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، خطای طبقه بندی، نسبت شانس، دیابت
  • سمیه محمد حسینی نژاد *، سعید ملیحی الذاکرینی، حمیدرضا نشاط صفحات 36-43
    مقدمه
    بیماری عروق کرونری به عنوان شایع ترین بیماری قلبی عروقی است که منجر به مرگ، ناتوانی و تحمیل هزینه های اقتصادی بسیاری بر جوامع می گردد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی شانس ابتلاء به انسداد عروق کرونری با تنش ادراک شده، هوش معنوی، سبک زندگی اسلامی و حمایت اجتماعی در مراجعه کنندگان به بیمارستان ولی عصر (عج) قم انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه به روش توصیفی-همبستگی و بر روی 122 نفر نمونه آماری (69 نفر بیمار و 53 نفر در گروه افراد سالم) که به صورت داوطلبانه از بیمارستان ولی عصر (عج) قم انتخاب شده بودند انجام گرفت، که تشخیص انسداد ویا عدم انسداد از روی نتایج آنژیوگرافی تعیین شد. به منظور گردآوری داده ها از ابزارهای «مقیاس تنش ادراک شده» (Perceived Stress Scale)، و «مقیاس هوش معنوی جامع» (Integrated Spiritual Intelligence Scale) «آزمون سبک زندگی اسلامی» (Islamic Life Style Test) و «مقیاس حمایت اجتماعی چند بعدی ادراک شده» (Multidimensional Scale of Perceived Social Support)، استفاده گردید. روایی و پاپایی ابزارها در مطالعات گذشته تایید شده است. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل گردید.
    یافته ها
    با افزایش نمره افراد در متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده وهوش معنوی، شانس ابتلا به انسداد عروق کرونری کاهش یافت و با افزایش نمره فرد در متغیر تنش ادراک شده، شانس ابتلا به انسداد عروق کرونری افزایش داشته است (001/0 > P). بین سبک زندگی اسلامی و شانس ابتلا به انسداد عروق کرونری بصورت معناداری همبستگی وجود نداشت (001/0 < P).
    نتیجه گیری
    بین تنش ادراک شده، هوش معنوی و حمایت اجتماعی واحتمال ابتلاء انسداد عروق کرونری همبستگی وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود که مبتلایان به انسداد عروق کرونری در کارگاهای آموزشی جهت تقویت هوش معنوی و تنش زدایی شرکت کنند.
    کلیدواژگان: تنش، حمایت اجتماعی، انسداد عروق کرونر
  • سروش شاه بیک، علی خانه کشی*، ارسلان خان محمدی صفحات 44-50
    مقدمه
    طلاق به عنوان یکی از آسیب زاترین پدیده های جامعه به شمار می رود که می تواند مشکلات متعدد رفتاری و روانی را به وجود آورد. از این روی چگونگی مدیریت این مشکلات و نحوه مقابله و تاب آوری در برابر آن ها اثرات مهمی را بر سلامت روان افراد مطلقه برجای می گذارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبردهای مقابله ای و تاب آوری زنان مطلقه و غیرمطلقه شهرستان کرج انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی - مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان مطلقه و غیرمطلقه شهرستان کرج تشکیل دادند که از میان آن ها، 100 نفر از زنان مطلقه و 100 نفر از زنان غیرمطلقه به شیوه نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. داده ها توسط «فهرست پرسشنامه راهبردهای مقابله ای بیلینگز و موس» (Billings and Moos Coping strategies Questionnaire) و «مقیاس تاب آوری کانر -دیویدسون» (CD-RISC: Connor-Davidson Resilience Scale) جمع آوری گردید. روایی و پایایی ابزارها در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفته بود. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    در متغیر راهبرد مقابله ای مسئله مدار، هیجان مدار و تاب آوری بین دو گروه زنان مطلقه و غیرمطلقه تفاوت معنی داری وجود داشته است (05/0 > P). زنان غیرمطلقه در متغیرهای تاب آوری و راهبرد مقابله ای مسئله مدار و زنان مطلقه در راهبرد مقابله ای هیجان مدار نمرات بالاتری را کسب نموده اند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    زنان مطلقه تاب آوری کم تر و راهبردهای مقابله ای هیجان مدار بیشتری را از خود نشان می دهند، از این روی پیشنهاد می شود برنامه مداخلاتی به منظور کاهش مشکلات روانشناختی، افزایش در تاب آوری و بهبود در راهبردهای مقابله ای زنان مطلقه اقدام شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، تاب آوری، طلاق
  • مهرنوش جعفری*، ایوب ابدال بیگی، عباسعلی قیومی صفحات 51-57
    مقدمه
    سرمایه های فرهنگی نیروی انسانی از مهمترین سرمایه های سازمان است. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی سرمایه فرهنگی با نگرش خود توسعه ای کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان دره شهر بود.
    روش کار
    در پژوهش توصیفی - همبستگی حاضر، جامعه پژوهش شامل کارمندان شبکه بهداشت و درمان دره شهر به تعداد 350 نفر بود. تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان 184 نفر بصورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از «پرسشنامه سرمایه فرهنگی» (Cultural Capital Questionnaire) و «پرسشنامه نگرش به خود توسعه ای» (Attitude toward Self-Development) استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، بین سرمایه فرهنگی با نگرش خود توسعه ای با ضریب همبستگی (01/0 = α، 462/0 = r)، بین سرمایه فرهنگی تجسم یافته با نگرش خود توسعه ای با ضریب همبستگی (01/0 = α، 268/0 = r) بین سرمایه فرهنگی عینیت یافته با نگرش خود توسعه ای با ضریب همبستگی (01/0 = α، 467/0 = r) وجود دارد. همچنین بین سرمایه فرهنگی نهادینه شده با نگرش خود توسعه ای با ضریب همبستگی (01/0 = α، 320/0 = r) همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    ارتقا سرمایه فرهنگی در سازمان باعث تقویت نگرش کارکنان جهت توسعه دانش و مهارت هایشان می شود. پیشنهاد می شود مدیران شبکه بهداشت درمان با سازوکارهای تقویتی در خصوص ارتقای سرمایه فرهنگی کارکنان، زمینه های تقویت نگرش های خود توسعه ای را در آنان فراهم سازند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نگرش، توسعه، کارکنان، شبکه بهداشت و درمان
  • رضوان همایی*، زهرا دشت بزرگی صفحات 58-65
    مقدمه
    مسئولیت پذیری و رضایت زناشویی دانشجویان متاهل تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان همبستگی تمایز یافتگی خود و خوش بینی با مسئولیت پذیری و رضایت زناشویی دانشجویان پرستاری است.
    روش کار
    پژوهش حاضر، از نوع توصیفی-همبستگی است. نمونه شامل 158 نفر دانشجویان متاهل پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، که به روش تصادفی ساده از بین جامعه مورد نظر انتخاب شد. داده ها با «سیاهه تمایز یافتگی خود اسکورون و فریدلندر» (Skowron & Friedlander Differentiation of Self Inventory)، «پرسشنامه مسئولیت پذیری چند بعدی بر مبنای متون اسلامی» (Responsibility Multidimensional Questionnaire Based on Islamic Texts) «پرسشنامه سبک اسناد» (Attributional Style Questionnaire) و «پرسشنامه رضایت زناشویی» (Marital Satisfaction Questionnaire) جمع آوری شد. پایایی و روایی این پرسشنامه ها در پژوهش های گذشته بررسی شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    بین مجموعه متغیرهای پیش بین و مجموعه متغیرهای ملاک همبستگی کانونی برابر با 71/0 وجود دارد. همچنین بین متغیرهای پیش بین تمایز یافتگی خود و از بین متغیرهای ملاک مسئولیت پذیری سهم بیشتری را در پیش بینی متغیرهای دسته خود داشتند.
    نتیجه گیری
    تمایز یافتگی خود و خوش بینی با مسئولیت پذیری و رضایت زناشویی دانشجویان پرستاری همبستگی معنی داری دارد. بنابراین، با توجه به اهمیت مسئولیت پذیری و رضایت زناشویی در دانشجویان پرستاری، برگزاری کارگاه های اموزشی برای ارتقا سطح تمایزیافتگی خود و خوش بینی بسیار ارزشمند می باشد.
    کلیدواژگان: تمایز یافتگی خود، خوش بینی، مسئولیت پذیری، رضایت زناشویی، دانشجویان پرستاری
|
  • Mahnaz Hemmati Nodoust Gilani *, Fardin Mehrabian, Yasereh Rauofi Sangachin Pages 1-8
    Introduction
    Turnover intention is influenced by several factors in the organization. The current study aimed at determining the correlation between perception of performance appraisal policies, and job satisfaction and turnover intention in the staff of Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran.
    Methods
    The current descriptive-correlational study was conducted on the 693 personnel of Guilan University of Medical Sciences on the statistical population. Considering the total number of statistical population and according to the Morgan table 248, of which were selected by simple random sampling method. To collect data, the poon performance appraisal policies questionnaire and the turnover intention questionnaire developed by Longo and Mura, Jenkins and Thomlinson employee’s intention to turnover questionnaire and Minnesota job satisfaction questionnaire were used. Validity was assessed through content validity, convergent, and divergent validity. Data were analyzed with SPSS version 19 as well as SmartPLS 2 software.
    Results
    There was a positive and significant correlation between performance appraisal policies and job satisfaction (β = 0.768), and negative relationship with turnover intention (β = -0.358); in addition, there was a negative and significant relationship between job satisfaction and intention to staff turnover (β = -0.436).
    Conclusions
    Employee’s perception of motivational policies of performance appraisal has a direct relationship with job satisfaction and inverse relationship with turnover intention. Also, more job satisfaction leads to a reduced employees turnover intention. Also, job satisfaction further leads to a decrease in the employee’s turnover intention. It is suggested that authorities pay more attention to the job promotion and job opportunities in order to increase job satisfaction in the personnel.
    Keywords: Job Satisfaction, Intention, Employee's Turnover, Performance, Perception
  • Seyed Habibollah Mirghafoori *, Ali Morovati Sharifabadi, Salim Karimi Takalo Pages 9-17
    Introduction
    Configuration of supply chain is considered as the highest level of decision-making, which is part of the strategic decision-making process. According to few studies on the service supply chain, the current study aimed at configuring the sustainable supply chain of health services using the fuzzy cognitive mapping method.
    Methods
    The current research was deigned based on mixed method (quantitative and quantitative). The qualitative statistical population of the study was the hospital experts of which 18 individuals were selected by the snowball sampling method for interviewing and extraction of effective concepts on the sustainable supply chain of hospitals. In a small part of all employees of hospitals in Kerman, Iran, 414 individuals were selected as the quantitative samples using random sampling method. The sustainable supply chain questionnaire in hospital was made by the author and exploratory factor analysis was used to identify the concepts of 15 main factors designed with fuzzy cognitive mapping method to quantitatively configure the sustainable supply chain. SPPS version 18, EXCEL, PAJEK, and FCMAPPER were employed in the current study.
    Results
    The effective measure on the sustainable supply chain comprised of 60 concepts in the form of 15 main factors. Based on 15 concepts, the configuration of the sustainable supply chain was designed. The results showed that service delivery management with 4.19 degrees has the highest centrality and attention to the environment with 0.99 degrees has the lowest centrality among other factors.
    Conclusions
    Service delivery management has a high impact on sustainable supply chain in hospitals. Therefore, it is recommended that hospital officials focus on service delivery management factors and manage it to reach a more sustainable supply chain.
    Keywords: Sustainable Supply Chain, Hospital, Exploratory Factor Analysis, Fuzzy Cognitive Map
  • Zahra Mortazavi, Saideh Sadat Mortazavi *, Omid Hamidi, Sahar Nurani Gharaborghe Pages 18-26
    Introduction
    Social participation is one of the most important concepts in diseases. Considering the complications of phenylketonuria and the role of mothers as one of the family members, this study aimed at comparing the social participation of mothers of children with phenylketonuria and mothers of healthy children in Hamadan.
    Methods
    In this descriptive-comparative study, 65 mothers with phenylketonuria and 122 healthy mothers in Hamedan in during year 2016 participated. Convenience samples were selected from mothers with phenylketonuria and simple sampling was used to select from mothers of healthy children. The instruments used included demographic information and the questionnaire of “Social Participation Factors of Woman”. Reliability of the questionnaire was obtained by the test-retest method and with intra-class correlation. Data was analyzed using SPSS 23 software.
    Results
    Social participation in 98.5% of mothers was at a moderate level and in 1.5% it was satisfactory. Social participation in mothers of phenyl ketoneuria children with healthy mothers was statistically significant (P = 0.043). There was a significant correlation between the level of education and social participation of mothers of phenylketonuria children (P = 0.045), yet the effect of income variables, marital status, and gender of the child and the child of phenylketonuria had no significant effect on the social participation of mothers (P > 0.05). The social participation of mothers of phenylketonuria children was low. It is suggested that rehabilitation and psychological interventions should be included to promote the level of social participation of mothers alongside the children's treatment plan.
    Conclusions
    Social partnerships for mothers of phenyl ketanoric children was at a low level. It is suggested that rehabilitation and psychological interventions should be included to promote the level of social participation of mothers alongside the children's treatment plan.
    Keywords: Social Participation, Phenylketonuria, Mother
  • Maryam Rastegar, Samaneh Hosseinzadeh, Enayatollah Bakhshi * Pages 27-35
    Introduction
    The analysis of classified data in statistics and medical sciences is very important. If the binary response variable is misclassified, the results of fitting the model, will be skewed with false interpretation. The aim of this study was the application of logistic regression with misclassified variables in diabetes data.
    Methods
    In this descriptive study, data from 819 participants in the diabetes screening program at Zahedan Health Center in 2014 were used. Type 2 diabetes was studied in two ways. At first, by testing normal blood glucose (without fasting), the lack of correlation between type 2 diabetes and blood pressure was determined by logistic regression and odds ratios, and then a fasting blood glucose test was used for validation, which revealed significant results. False classification was considered based on the level of blood glucose due to low sensitivity and specificity of blood glucose test. To correct the classification error, the likelihood ratio method was used to estimate the coefficients. Data analysis was done using the software SAS version 9.1.3 and procedure NLMIXED with a significance level of 0.05.
    Results
    The correlation coefficient changed the odds ratio of diabetes in the blood pressure variable from 0.227 to 1.20, significantly (P
    Conclusions
    Logistic regression for data with error classification can be used as a suitable method for analyzing data with classification error. Validation using logistic regression for classification error data showed that high blood pressure has a significant effect on diabetes. It is suggested that the logistic regression method should be used in order to correct the odds ratio in view of the probability of classification error in the screening data.
    Keywords: Logistic Regression, Misclassification, Odds Ratio, Diabetes
  • Somayeh Mohammad Hosseini Nejad *, Saeed Malihe Azakerini, Hamidreza Neshat Pages 36-43
    Introduction
    Coronary artery disease is the most common cardiovascular disease that results in death, disability, and the imposition of many economic costs on the society and humans. The aim of this study was to determine the relationship of probability of coronary artery bypass graft based on perceived stress, spiritual intelligence, Islamic lifestyle and social support in patients referred to Vali-e-Asr Hospital of Qom.
    Methods
    The study was descriptive-correlational and was performed on 122 patients (69 patients and 53 healthy individuals), who were voluntarily selected from Vali-e-Asr Hospital of Qom, and were diagnosed with obstruction or had no obstruction. Angiographic results were reviewed. In order to collect data, “Perceived Stress Scale”, “Multidimensional Scale of Perceived Social Support”, "Islamic Life Style Test", and "Integrated Spiritual Intelligence Scale" questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS 22 software.
    Results
    The results of the logistic regression analysis showed that with increasing the score of people in the variable of perceived social support and spirituality, the risk of coronary artery bypass graft decreased. By increasing the individual's score in perceived stress, the risk of coronary artery bypass graft increased (P 0.001).
    Conclusions
    There was a correlation between perceived stress, spiritual intelligence and social support and the probability of coronary artery bypass grafting. Therefore, it is suggested that patients with coronary artery bypass grafts participate in educational workshops to enhance spiritual intelligence and stress relief.
    Keywords: Stress, Social Support, Coronary Artery Bypass
  • Soroush Shah Beik, Ali Khaneh Keshi *, Arsalan Khan Mohammadi Pages 44-50
    Introduction
    Divorce is considered as one of the most harmful phenomena in society, which can cause many psychological and behavioral problems. Hence, the way to manage such problems, deal with them, and tolerate them plays an important role in the mental health of divorced people. The current study aimed at comparing the coping strategies and resiliency between divorced and non-divorced females in Karaj, Iran.
    Methods
    The current descriptive-comparative study was conducted on all divorced and non-divorced females in Karaj as the statistical population of the study of which 100 divorced and 100 non-divorced subjects were selected by the convenience sampling method based on the inclusion criteria. The data were collected by Billings and Moos coping strategies questionnaire and Connor-Davidson resilience scale (CD-RISC). Validity and reliability of the instruments were confirmed in previous studies. Data were analyzed with SPSS version 22.
    Results
    There was a significant difference in problem-oriented coping strategies, excitement, and resiliency between the two groups of divorced and non-divorced females (P
    Conclusions
    Divorced females show less resilience and higher excitement coping strategies. Therefore, implementation of an intervention program is suggested to reduce psychological problems, increase resilience, and improve coping strategies in divorced females.
    Keywords: Coping Strategies, Resilience, Divorce
  • Mehrnoosh Jafari *, Ayob Abdal Beygi, Abbas Ali Ghaiyoomi Pages 51-57
    Introduction
    Human resources is one of the most important assets of the organization. The current study aimed at determining the correlation of cultural capital with self-development attitude in the employees of the health care network in Darehshar, Iran.
    Methods
    The present study descriptive-correlational study was conducted on 350 employees of the Darehshar Health Care Network.The sample size consisted of 184 employees selected randomly by Morgan table. To collect data, the cultural capital and the attitude toward self-development questionnaires were used. Data were analyzed with SPSS version 21
    Results
    There is a positive and significant correlation between the cultural capital and self-development attitude (α = 0.01, r = 0.462), embodied cultural capital and self-development attitude (α = 0.01, r = 0.268), and the objective cultural capital and self-development attitude (α = 0.01, r = 0.467). There is also a positive and significant correlation between the institutional capital and self-development attitude (α = 0.01, r = 0.32).
    Conclusions
    The development of cultural capital in the organization increases the attitude of employees toward improving their knowledge and skills. It is suggested that healthcare network managers provide reinforced mechanisms to enhance the cultural capital of employees and provide them with the basics of self-development attitudes.
    Keywords: Culture, Attitude, Development, Staff, Health Care Network
  • Rezvan Homaei *, Zahra Dasht Bozorgi Pages 58-65
    Introduction
    The responsibility of Maried students and their marital satisfaction are affected by various factors. The current study aimed at determining the correlation of self-differentiation and optimism with marital satisfaction and responsibility in nursing students of the Islamic Azad University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
    Methods
    The current descriptive, correlational study was conducted on 158 married nursing students at Ahvaz Islamic Azad University selected by simple random sampling method from the target population. Data were collected by the differentiation of self inventory developed by Skowron and Friedlander, responsibility multidimensional questionnaire based on Islamic texts, attributional style questionnaire, and marital satisfaction questionnaire. Reliability and validity of these questionnaires were confirmed in previous studies. Data were analyzed with SPSS version 22.
    Results
    There was a canonical correlation (0.71) between predictor variables and criteria variables. Also, from the predicting variables, self-differentiation and from the criterion variables, responsibility had the largest share in predicting the variables.
    Conclusions
    There was a significant correlation of self-differentiation and optimism with the responsibility and marital satisfaction of nursing students. Therefore, considering the importance of marital satisfaction and responsibility in nursing students, training workshops are essential to promote their differentiation and optimism.
    Keywords: Self, differentiation, Responsibility, Optimism, Marital Satisfaction, Nursing Students