فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 31، خرداد و تیر 1397)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 31، خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد شالچی*، مریم پرنیان خوی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 1-9
    مقدمه
    اعتیاد یک بیماری روانی اجتماعی است که باعث وابستگی روانی و فیزیولوژیک فرد مبتلا می شود. یکی از مهم ترین موضوعات در این رابطه، مشکلات بیماران و عود مصرف مواد است. هدف پژوهش حاضر، تعیین مشکلات افراد ترخیص شده از مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان شرقی و عوامل مرتبط با عود مصرف مواد در میان آن ها می باشد.
    روش کار
    روش این پژوهش کیفی و کمی (توصیفی) می باشد. جامعه آماری این مطالعه در بخش کیفی پژوهش، افراد معتاد و خانواده آن ها، مدیران و متخصصان مراکز ترک اعتیاد بهزیستی استان آذربایجان شرقی بودند که پس از مصاحبه با 30 نفر از آنان، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، داده ها به مرحله اشباع رسیده و ساخت پرسشنامه پژوهش میسر گردید. جامعه آماری بخش کمی نیز، افراد ترخیص یافته از مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان شرقی در سال 1394 بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو انتخاب سه مرکز اقامتی میان مدت، نمونه 260 نفری که حداقل یک بار سابقه عود مصرف مواد داشتند، انتخاب شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه پژوهشگر ساخته «پرسشنامه مشکلات افراد ترخیص یافته از مراکز ترک اعتیاد» (The Problems of Discharged People from Addiction Treatment Centers Questionnaire) بود. شاخص روایی محتوا و پایایی ابزار با استفاده از همسانی درونی (آلفای کرونباخ) انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شدند.
    یافته ها
    به ترتیب اولویت، مشکلات روان شناختی و جسمانی (87/12 = میانگین رتبه)، عدم برخورداری از باورهای کارآمد (49/11)، عدم اعتماد و پذیرش اجتماعی (74/10)، ضعف در تحمل و غلبه بر وسوسه (76/9)، بیکاری و رفاه اجتماعی و اقتصادی پایین (20/9) جزو پنج مشکل اصلی افراد ترخیص یافته می باشند (9/2489 = X2، 01/0 > P). همچنین مشکلات روان شناختی و جسمانی (76/12)، عدم برخورداری از باورهای کارآمد (47/11)، عدم اعتماد و پذیرش اجتماعی (32/10)، ضعف در تحمل و غلبه بر وسوسه (10/10)، بیکاری و رفاه اجتماعی و اقتصادی پایین (50/9)، جزو پنج عامل اصلی مرتبط با عود مصرف مواد می باشند (1/2437 = X2، 01/0 > P).
    نتیجه گیری
    مشکلات فردی، مشکلات اجتماعی، اقتصادی و مشکلات خانوادگی از مشکلات افراد ترخیص یافته است که نقش مهمی نیز در عود مصرف مواد دارند. بنابراین، برنامه ریزی چند بعدی برای پیشگیری از عود مصرف مواد به مسئولین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مشکلات افراد ترخیص یافته، عود مصرف مواد، معتادان ترخیص یافته، مراکز ترک اعتیاد
  • شهروز رهبری، لیلا ریاحی*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 10-19
    مقدمه
    داشتن سلامت روانی لازمه رشد و شکوفایی انسان ها و در نتیجه رشد جوامع می باشد. لذا توجه به سلامت روانی افراد امری ضروری است و جزو مراقبت های بهداشتی می باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه مدیریت خدمات سلامت روان در ایران و کشورهای منتخب انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر به روش توصیفی-مقایسه ای در 5 کشور با معیارهای مشخص طی سه مرحله انجام شد. در مرحله اول یک مطالعه مروری به منظور تحلیل وضعیت موجود مدیریت خدمات سلامت روان در ایران و جهان انجام شد. در مرحله دوم، کشورهای کره جنوبی، فیلیپین، مصر و برزیل جهت مقایسه با ایران انتخاب شدند. در مرحله سوم مدیریت خدمات سلامت روان در کشورهای منتخب و ایران بوسیله «ابزار بررسی نظام سلامت روان»(Assessment Instrument for Mental Health System) سازمان بهداشت جهانی مورد بررسی قرار گرفت. این ابزار 6 حوزه مدیریت خدمات سلامت روان را می سنجد. روایی محتوا و پایایی آن بر اساس همسانی درونی در مطالعات گذشته اندازه گیری شده است. به منظور جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پژوهشگر ساخته که خلاصه ابزار فوق و نیزاطلاعات مدیریت خدمات سلامت روان کشورهای منتخب بود، استفاده شد. این فرم کوتاه دارای 33 عبارت در 6 حوزه مدیریت خدمات سلامت روان می باشد. پس از بررسی داده ها، نتایج مربوط به هر کشور تحلیل شد.
    یافته ها
    در حوزه 1، اکثر کشورها سیاست سلامت روان مشخص داشتند اما نوع سیاست ها در کشورهای مختلف، متفاوت بود اما ایران و فیلیپین قوانین مشخص سلامت روان نداشتند. در حوزه 2 مدیریت خدمات سلامت روان در تمام کشورها توزیع نامناسب تخت های روانپزشکی و متخصصین وجود داشت اما در خصوص مراکز سلامت روان و تعداد و تنوع آن ها با هم اختلاف داشتند. در حوزه 3، بین کشورها در خصوص پروتکل های موجود و تجویز داروها تفاوت وجود داشت. در حوزه 4، در تمام کشورها توزیع نامناسب نیروی انسانی وجود داشت اما از نظر تعداد، تنوع، و تخصص متفاوت بودند. در حوزه 5، وجود انجمن های بیماران و خانواده ها در بین کشورها متفاوت بود. در حوزه 6، نظام جمع آوری اطلاعات و میزان پژوهش های مربوط به سلامت روان در بین کشورها تفاوت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مقایسه کشورهای منتخب و ایران نشان داد که در حوزه های مختلف مدیریت خدمات سلامت روان بین کشورها تفاوت وجود دارد. در ایران قوانین مشخص مدیریت خدمات سلامت روان و نظام کنترل و جمع آوری داده ها وجود ندارد و سیاست های موجود اجرا نمی شود. همچنین اگرچه در مقایسه با کشورهای منتخب منابع انسانی و غیر انسانی مطلوبی دارد، اما مدیریت و برنامه ریزی مناسبی برای آن ها ندارد. لذا ایجاد قوانین و مقررات و ایجاد نظامی جهت مدیریت خدمات سلامت روان ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، خدمات سلامت روان، مطالعه مقایسه ای
  • مهتاب واشقانی فراهانی، مهدی رهگذر *، اکبر بیگلریان، مریم واشقانی، مریم رستگار صفحات 20-24
    مقدمه
    بیماری دیابت از اختالات شایع متابولیسم در جهان است. این بیماری عوامل خطر متعددی دارد، پیش بینی این عوامل در پیشگیری از آن نقش مهمی دارد. هدف این پژوهشتعیین عوامل مرتبط با بروز دیابت نوع دو با استفاده از مدل رگرسیون بیزی سنبله و دالاست.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، از داده های 819 نفراز شرکت کنندگان در طرح غربالگری دیابت که در مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان زاهدان سال 1393 انجام شده است، استفاده گردید. نمونه گیری به صورت در دسترس بوده است. اطلاعات مورد نظر از جمله جنسیت، سن، سابقه فشار خون و...و همچنین میزان قند خون ناشتا افراد شرکت کننده در طرح غربالگری دیابت جمع آوری شد. برای پیش بینی و انتخاب متغیر از مدل رگرسیون بیزی سنبله و دال استفاده شد، سپس اعتبارسنجی مدل با روش اعتبارسنجی متقابل بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R نسخه 3.3.2 انجام شد.
    یافته ها
    عوامل سابقه خانوادگی دیابت (ژنتیک) و سن به عنوان عوامل مرتبط با بیماری دیابت معنی دار شدند، همچنین سابقه خانوادگی دیابت با ضریب پایایی 100 درصد به عنوان پایاترین متغیر انتخاب گردید.
    نتیجه گیری
    مدل رگرسیون بیزی سنبله و دالقابلیت خوبی برای غربالگری دیابت دارد، زیرا ضمن تشخیص متغیرهای موثر کمتر، توانایی پیش بینی مدل نیز حفظ شده است. با توجه به عوامل مرتبط با بروز دیابت، اجرای طرحهای غربالگری با اولویت بخشیدن به افراد مسن و افرادی که سابقه خانوادگی دیابت دارند، در کنترل شیوع بیماری دیابت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون سنبله و دال، مدل متوسط بیزی، وزن، سابقه خانوادگی، دیابت نوع 2
  • فاطمه مظفری، مسعود حجازی * صفحات 25-32
    مقدمه
    محیط زندان برای جوانان زندانی می تواند همراه با تغییرات متفاوتی باشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تندرستی معنوی، بهزیستی روانشناختی و رفتارهای پر خطر بین جوانان زندانی جرائم مواد مخدر، مالی و سرقت شهر زنجان انجام گرفت.
    روش کار
    روش مطالعه از نوع توصیفی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زندانیان جرائم سرقت، مواد مخدر و مالی 35 -18 سال شهر زنجان بودند که تعداد آن ها 340 نفر بود. تعداد نمونه با استفاده از روش کوکران تعداد 163 نفر محاسبه گردید. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در سه گروه تقسیم بندی شدند. ابزار گردآوری داده ها «پرسشنامه رفتارهای پر خطر» (High-risk Behaviors Questionnaire)، «پرسشنامه بهزیستی-روانی» (Psychological Well-Being Questionnaire) و «پرسشنامه تندرستی معنوی» (Spiritual Well-Being Questionnaire) بود. روایی محتوای پرسشنامه ها و پایایی با استفاده از آلفای اندازه گیری و تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در شاخص های مذهبی بین گروه های مورد مطالعه وجود داشت، بطوریکه میانگین شاخص های مذهبی در گروه جرائم مواد مخدر و سرقت بالاتر از گروه مالی بود (05/0 > P). همچنین میانگین رفتار پرخاشگرانه در گروه جرائم سرقت بالاتر از گروه مالی و میانگین مصرف سیگار و قلیان در دو گروه مواد مخدر و سرقت نیز بالاتر از گروه مالی بود (05/0 > P). در نهایت میانگین رفتار پرخطر مصرف مواد مخدر و روان گردان در گروه جرائم مواد به طور محسوسی بالاتر از گروه مالی بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    شاخص های مذهبی و رفتارهای پرخطر با توجه به نوع جرم در افراد نمونه متفاوت بود. لذا پیشنهاد می شود در مداخلات درمانی و مشاوره های روانی به این مسئله توجه گردد.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت روانی، رفتارهای پرخطر
  • محمدعلی حسینی، زیور طاهری، محمد سعید خانجانی، محدثه محسن پور صفحات 33-39
    مقدمه
    کیفیت خدمات تبیین کننده اصلی موفقیت یک سازمان است و اخلاق کار به عنوان یکی از عوامل موثر بر پیشرفت و توسعه سازمان ها شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بین اخلاق کار و شکاف کیفیت خدمات در مراکز توانبخشی سازمان بهزیستی شهر اصفهان انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 150 نفر از کارکنان مراکز توانبخشی سازمان بهزیستی شهر اصفهان به صورت تمام شماری و 170 نفر از مددجویان بصورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده های کارکنان از طریق «سیاهه اخلاق کار» (Work Ethic Inventory) و در قسمت مراجعین از طریق «پرسشنامه شکاف کیفیت خدمات» (Service Quality Gap Questionnaire) جمع آوری شد. روایی ابزارها در مطالعات قبلی و پایایی در مطالعه حاضر با آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    میزان اخلاق کار در بین کارکنان مراکز توانبخشی 207 (بالاتر از حد متوسط) بود. در تمام ابعاد کیفیت خدمات شکاف وجود داشت. بیش ترین میانگین شکاف به ترتیب «ملموس بودن» (65/9-)، «قابلیت اطمینان» (86/7-)، «پاسخگو بودن»(40/6-)، «همدلی»(56/5-)، «تضمین خدمات» (70/4-) بود. بین ادراک و انتظار مددجویان همبستگی معنی داری نشان داد (001/0 > P). در این پژوهش بین اخلاق کار و شکاف کیفت خدمات همبستگی معناداری دیده نشد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    اخلاق کاری در بین کارکنان مراکز توانبخشی سازمان بهزیستی شهر اصفهان مطلوب ارزیابی شده ولی انتظارات مددجویان از کیفیت خدمات برآورده نشده است. پیشنهاد می شود مدیران بهبود کیفیت خدمات به مددجویان را در اولویت کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق، کیفیت خدمات سلامت، مراکز توانبخشی
  • مریم ملکی، رقیه اسدی گندمانی، عباس نساییان * صفحات 40-45
    مقدمه
    سلامت مادر برای پرورش فرزند بسیار مهم است اگر کودک شرایط خاصی داشته باشد سلامت مادر می تواند تحت تاثیر قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت عمومی مادران کودکان با کم توانی ذهنی آموزش پذیر و مادران کودکان عادی شهر بیرجند است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقایسه ای است. جامعه آماری شامل همه مادران کودکان با کم توانی ذهنی و مادران کودکان عادی بود. نمونه این پژوهش شامل 76 مادر کودک با کم توانی ذهنی آموزش پذیر و 100 مادر کودک عادی بود. از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب مادران کودکان با کم توان ذهنی و از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای برای مادران کودکان عادی استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از «پرسشنامه سلامت عمومی» (Questionnaire Health General) استفاده شد. داده های با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر سلامت عمومی بین مادران کودکان با کم توانی ذهنی و مادران کودکان عادی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 > P). همچنین در مولفه های سلامت عمومی از قبیل: نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی تفاوت آماری معنی داری بین مادران کودکان با کم توانی ذهنی و مادران کودکان عادی وجود نداشت (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    مادران کودکان با کم توانی ذهنی آموزش پذیر در مقایسه با مادران کودکان عادی از نظر سلامت عمومی تفاوتی ندارند. پیشنهاد می شود که دوره های آموزشی برای سازگاری و توجه به ابعاد سلامت عمومی در مادران کودکان کم توان ذهنی ارائه شود.
    کلیدواژگان: سلامت، مادران، کودکان، کم توانی ذهنی
  • فریبا مرادزاده، علیرضا پیرخائفی * صفحات 46-52
    مقدمه
    ارتقاء ویژگی های روانشناختی کارکنان اداره بهزیستی با توجه به تنش هایی که تجربه می کنند اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی و شفقت خود کارکنان اداره بهزیستی شهر ورامین بود.
    روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های مداخله و کنترل بود. جامعه آماری شامل همه کارکنان اداره بهزیستی شهر ورامین در سال 1395 بودند. از میان آنان 30 بطور در دسترس و داوطلبانه وارد مطالعه شدند و به روش تصادفی با قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش پذیرش و تعهد داشت. هر دو گروه «سیاهه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال» (Dennis & VanderWal’s Cognitive Flexibility Inventory) و « مقیاس شفقت خود نف» (Neff''s Self-Compassion Scale) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. پایایی برای هر دو ابزار با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مرحله پس آزمون بین گروه های مداخله و کنترل در متغیرهای انعطاف پذیری شناختی و شفقت خود تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، آموزش پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث افزایش انعطاف پذیری شناختی (001/0 > P، 040/49 = F) و شفقت خود(001/0 > P، 115/53 = F) کارکنان شد.
    نتیجه گیری
    آموزش پذیرش و تعهد باعث افزایش انعطاف پذیری شناختی و شفقت خود در کارکنان اداره بهزیستی شهر ورامین شد. بنابراین، استفاده از این شیوه آموزشی برای بهبود انعطاف پذیری شناختی و شفقت خود پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، پذیرش، تعهد، انعطاف پذیری شناختی، شفقت خود
  • زهرا هاشمی دهقی، سعاد محفوظ پور *، محمود مدیری، فاطمه علیپور صفحات 53-63
    مقدمه
    در تدوین برنامه های ارتقای کیفیت، شناخت ادراکات و انتظارات دریافت کنندگان خدمت از کیفیت خدمات ارائه شده گام نخست می باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران مبتلا به آب مروارید با روش تحلیل اهمیت عملکرد است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری دو گروه انتخاب می باشند. گروه اول شامل 10 چشم پزشک و 10 پژوهشگر در حوزه مدیریت خدمات بهداشتی و گروه دوم 396 بیمار، که از طریق فرمول کوکران به دست آمدند. مولفه های کیفیت خدمات، از مقالات مختلف و طی جلسات با 20 متخصص فوق جهت طراحی پرسشنامه به دست آمد و «پرسشنامه کیفیت خدمات» (Questionnaire in Quality of Service) با 32 سوال در طیف 5 گزینهای لیکرت طراحی گردید. براساس این پرسشنامه، «پرسشنامه کیفیت خدمات براساس دیدگاه بیماران (Questionnaire in Quality of Service According to Patient''s Viewpoint) »تنظیم شد. پایایی این پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد. جمع آوری داده ها از بیماران انجام شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس نسخه 16 و نرم افزار Excel استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین هندسی پاسخ های بیماران مبتلا به آب مروارید در مولفه «قابلیت دسترسی» از لحاظ عملکردی بیمارستان نمره 697/2 بود که نشان دهنده بالا بودن عملکرد بیمارستان در این مولفه و همچنین نمره 28/3 نشان دهنده اهمیت بالای این مولفه از نظر ییماران می باشد. براساس تحلیل اهمیت- عملکرد، مولفه «درک و شناخت بیماران» با وزن 074/0 در ربع اول به معنی اهمیت زیاد برای بیماران ولی عملکرد پایین بیمارستان، قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    از نظر بیماران مولفه «درک و شناخت بیماران» در خصوص نیازهای بیماران مبتلا به آب مروارید اهمیت زیادی دارد. لذا پیشنهاد می شود دوره های آموزش رفتار حرفهای برای کارکنان درمانی و اداری بیمارستان برگزار گردد تا نیازهای بیماران در رابطه با خدمات درمانی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت مراقبت، خدمات درمانی، بیماران، آب مروارید
|
  • Behzad Shalchi *, Maryam Parnian Khooy, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 1-9
    Introduction
    Addiction is a psychosocial illness that affects individual’s psychological and physiological dependence. One of the most important issues in this regard is the patient's problems and relapse of substance use. The current study aimed at determining the problems of people discharged from addiction treatment centers and factors associated with relapse of substance use in East Azerbaijan Province, Iran.
    Methods
    The current qualitative and quantitative (descriptive-analytical) study was conducted on the statistical population of addicts and their families, managers, and specialists of welfare addiction centers in East Azerbaijan Province. After interviewing 30 participants, selected by purposeful sampling, and reaching data saturation, a questionnaire was developed. The statistical population of the quantitative section was people discharged from addiction treatment centers in East Azerbaijan Province, and the study samples were selected using cluster sampling method from three addiction treatment centers; hence, 260 people who had at least one time experience of relapse of substance use were selected. An author-made questionnaire was developed based on the research question as the problems of people discharged from addiction treatment centers. Content validity index and reliability of the author-made questionnaire were examined using internal consistency (Cronbach's alpha). Data were analyzed with SPSS version 21.
    Results
    In order of preferences, psychological and physical problems (mean rank = 12.87), lack of influential beliefs (11.49), lack of trust and social acceptance (10.74), weakness in tolerance and overcoming temptation (9.76), unemployment and poor socioeconomic status (9.20) were the five main problems of the studied people (X2 = 2489.9, P
    Conclusions
    Personal problems, poor socioeconomic status, and family problems were reported as an important factors playing a significant role in the relapse of substance use. Therefore, multi-dimensional planning is recommended to authorities to prevent the relapse of substance use.
    Keywords: Problems of Addicted Treated People, Relapse of Substance Use, Addicted, Addiction Treatment Centers
  • Shahrooz Rahbari, Leila Riahi *, Jamalaldin Tabibi Sayed Pages 10-19
    Introduction
    Comparison of mental health is necessary for human growth and prosperity, and in consequent, the growth of society. Therefore, paying attention to individual’s mental health is necessary as a part of health care. The current study aimed at comparing the management of mental health services in Iran and selected countries.
    Methods
    The present descriptive-comparative study was performed in five countries that met the inclusion criteria in three stages. In the first stage, a review study was conducted to analyze the current status of mental health services in Iran and the world. Secondly, South Korea, Philippines, Egypt, and Brazil were compared with Iran. In the third stage, mental health services in the selected countries and Iran was evaluated by the assessment instrument for mental health system. This instrument measures six domains of mental health services management. Content validity and reliability of the instrument were already measured based on internal consistency in previous studies. In order to collect the data, a researcher-made short-form, summarizing the above-mentioned instrument and information about mental health management in the selected countries was used. The short-form had 33 items in six domains of mental health services management. After reviewing the data, the results for each country were analyzed.
    Results
    In the domain one, most countries had clear mental health policies, but the policies were different among them; although Iran and Philippines had no specific regulations in mental health. In the domain two, there was an inappropriate distribution of psychiatric beds and specialists in all the countries, although there were some differences in terms of mental health centers, the number of centers, and type of provided services among the countries. In the domain three, there was a difference among the countries regarding the protocols and prescribing drugs. In the domain four, there was an inappropriate distribution of human resources in all the countries, although the staff number, type of staff, and expertise were different among them. In the domain five, the association of patients and families varied across the countries. In the domain six, there was a difference in the information gathering system and the number of mental health researches among the countries.
    Conclusions
    Comparison of the selected countries and Iran showed differences in the management of mental health services. In Iran, there is no specific rules for the management of mental health services; also, there is no system to collect data and control the disease, and even the made policies are not implemented properly. Also, although Iran has desirable human and inhuman resources in comparison with the selected countries, it has no proper management and planning. Therefore, the establishment of rules and regulations as well as a system for the management of mental health services in Iran is suggested.
    Keywords: Management, Mental Health Services, Comparative Study
  • Mahtab Vasheghani Farahani, Mehdi Rahgozar *, Akbar Biglarian, Maryam Vasheghani, Maryam Rastegar Pages 20-24
    Introduction
    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic disorders in the world. It has many risk factors, and the prediction of these factors is important to prevent it. The current study aimed at determining the factors associated with the incidence of type 2 diabetes using the Bayesian regression model of spike and slab.
    Methods
    In the current descriptive study, data from 819 participants in the diabetes screening program at Zahedan Health Centers, Iran in 2014 were analyzed. The convenience sampling method wasused. The demographic information was collected from patient's records, including gender, age, history of blood pressure,ect., and fasting blood glucose level. For prediction and variable selection, the Bayesian regression model of spike and slab was used, then validity of the model was assessed by mutual validation method. Data analysis was performed with R software version 3.3.2.
    Results
    The family history of diabetes and age were significantly correlted with diabetes in the subjects;the family history of diabetes with a 100% reliability coefficient was the most effective variable.
    Conclusions
    The Bayesian regression model has a good ability to dignose diabetes; while recognizing less effective variables, the predicting ability of the model was also maintained. Given the factors associated with the incidence of diabetes, the implementation of screening plans with priority given to the elderly and those with a family history of diabetes is suggested to control the outbreak of diabetes.
    Keywords: Spike, Slab, Bayesian Averaging, Age, Family History, Type 2Diabetes Mellitus
  • Fatemeh Mozaffari, Masoud Hejazi * Pages 25-32
    Introduction
    The prison environment for young prisoners can be accompanied by different changes. The current study aimed at comparing spiritual health, psychological well-being, and high-risk behaviors among young prisoners sentenced for drug, financial, and theft offences in Zanjan, Iran.
    Methods
    The current descriptive-comparative study was conducted on the statistical population comprised of all prisoners within the age range of 18 to 35 years sentenced for theft, drug, and financial offences in Zanjan. Their number was 340. The sample size was calculated using the Cochran formula as 163 subjects. The subjects were selected by simple random sampling method and classified into three groups. The data collection instruments were high-risk behaviors, psychological well-being, and spiritual well-being questionnaires. The content validity and reliability of the questionnaires were assessed by Cronbach alpha. Data analysis was performed with SPSS version 24.
    Results
    There was a significant difference in the religious indices among the studied groups, in such an extent that the average religious indices in the drug and theft groups were higher than those of the financial group (P
    Conclusions
    Religious indices and high-risk behaviors were different in different individuals depending on the type of offences. Therefore, it is recommended to pay more attention to this issue in medical treatments and psychological counseling.
    Keywords: Spirituality, Mental Health, High, risk Behavior
  • Mohammadali Hosseini, Zivar Taheri, Mohammad Saeid Khanjani, Mohaddeseh Mohsenpour Pages 33-39
    Introduction
    Quality of services is the main criterion for the success of an organization, and work ethics is recognized as one of the main factors influencing the development of organizations. The current study aimed at determining the correlation of work ethics with service quality gap in rehabilitation centers of Welfare Organization of Isfahan, Iran.
    Methods
    In the current descriptive-correlational study, 150 staff of rehabilitation centers of Welfare Organization of Isfahan selected by census sampling method as well as 170 clients selected by convenience sampling method were enrolled. Staff data were collected by the work ethics inventory and client’s data by the service quality gap questionnaire. The validity of the instruments was confirmed in both previous and the present studies; reliability of the instruments was assessed with Cronbach's alpha. Data were analyzed with SPSS version 16.
    Results
    The work ethics among the staff of the rehabilitation centers was 207 (above average). There was a gap in all aspects of service quality. The highest average gap was attributed to tangibles (-9.65), followed by reliability (-7.86), responsiveness (-6.40), empathy (-5.56), and assurance (-4.70).
    Conclusions
    The work ethics of rehabilitation centers staff of Welfare Organization of Isfahan is desirable, although the expectations of the clients are not met. The authorities hereby are recommended to improve the quality of services provided to clients.
    Keywords: Ethics, Health Care Quality, Rehabilitation Centers
  • Maryam Maleki, Roghayeh Asadi Gandomani, Abbas Nesayan * Pages 40-45
    Introduction
    Mother's health is very important for the child's development. If the child has certain conditions, the health of the mother can be affected. The current study aimed at comparing the general health status between the mothers of educable children with intellectual disabilities and mothers of normal children in Birjand city, Iran.
    Methods
    The present descriptive-comparative study was conducted on all mothers of the educable children with intellectual disabilities as well as the mothers of normal children. The sample population included 76 mothers of children with intellectual disabilities and 100 mothers of normal children. Mothers of children with intellectual disabilities were selected using the purposive sampling method and mothers of normal children were selected by multi-stage cluster sampling method. To collect data, the general health questionnaire was used. Data were analyzed with SPSS version 19.
    Results
    There was no significant difference in the general health status between mothers of children with intellectual disabilities and mothers of normal children (P 0.05).
    Conclusions
    Mothers of children with intellectual disabilities are not different from the mothers of normal children in terms of the general health status. It is suggested to implement training courses in order to develop adaptation and raise more attention to the general health aspects of mothers of children with intellectual disabilities.
    Keywords: Health, Mothers, Children, Intellectual Disability
  • Fariba Moradzadeh, Alireza Pirkhaef * Pages 46-52
    Introduction
    Improving the psychological characteristics of the staff of the Welfare Office, who experience high levels of tension, is very important. The purpose of this study was to determine the effect of acceptance and commitment training on cognitive flexibility and self-compassion of the employees of the welfare office of the city of Varamin.
    Methods
    This quasi-experimental study had a pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population consisted of all employees of the Welfare Office of Varamin during year 2016. Of these, 30 volunteers entered the study and were randomly assigned to two equal groups. The experimental group received eight sessions of 90 minutes with the acceptance and commitment method. Both groups completed the "Dennis & VanderWal's Cognitive Flexibility Inventory" and "Neff's Self-Compassion Scale" in the pre-test and post-test phases. Reliability for both instruments was measured by Cronbach's alpha method. Data was analyzed using the SPSS version 19 software.
    Results
    There was a significant difference in cognitive flexibility and self-compassion variables in the post-test stage between the experimental and control groups. In other words, acceptance and commitment training significantly increased the cognitive flexibility (F = 49.040, P
    Conclusions
    Acceptance and commitment training increased cognitive flexibility and self-compassion among employees of the Welfare Office of the city of Varamin. Therefore, the use of this educational method is recommended to improve cognitive flexibility and compassion.
    Keywords: Training, Acceptance, Commitment, Cognitive Flexibility, Self, compassion
  • Zahra Hashemi Dehaghi, Soad Mahfoozpour *, Mahmoud Modiri, Fateme Alipour Pages 53-63
    Introduction
    Identifying the perceptions and expectations of receivers of health services is the first step in the codification of quality improvement programs. The aim of this study is assessment of the quality of services provided to the patients with cataract using importance–performance analysis method.
    Methods
    The present study is descriptive. The statistical population of the two groups is selected. The first group included 10 ophthalmologists and 10 researcher in the area of health services management and the second group of 396 patients, obtained through the Cochrane formula. The components of service quality were obtained from various articles and during the meetings with 20 specialists for designing “Service Quality Questionnaire” with 32 questions in the 5-point Likert scale. According to the questionnaire, the “Questionnaire in Quality of Service According to Patient's Viewpoint” was developed. Reliability of this questionnaire was calculated by Cronbach's alpha. Data were collected from patients. Data analysis was performed using SPSS.16 and EXCEL software was used.
    Results
    The geometric mean of the responses of patients with cataract in the "accessibility" component in terms of the performance of the hospital was 2.697, which indicates the high performance of the hospital in this component, as well as a score of 3.28 indicates the importance of this component for the people. Based on importance–performance analysis method, the component "Understanding and Recognizing Patients" with a weight of 0.074 in the first quarter meant significant importance for patients but lower hospital performance.
    Conclusions
    For patients, the "understanding and recognizing patients" component of the needs of patients with cataract is very important. Therefore, it is suggested that professional behavior training courses be conducted for hospital and hospital staff in order to assess the needs of patients in relation to health services.
    Keywords: Assessment, Quality of Care, Health services, Patients, Cataract