فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 32، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیما شیراوژن، محمد علی حسینی ، سمیرا رجبی، مهدیه صدیقی پاشاکی صفحات 1-7
    مقدمه
    توجه جهانی به موضوع سلامت سبب شده است که دولت ها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، راهبردهایی را جهت اصلاح و بهبود نظام سلامت خود اتخاذ نمایند. کشور ایران نیز در سال های اخیر طرح تحول نظام سلامت را آغاز نموده است. هدف این مطالعه تبیین تجربیات پرستاران از اجرای طرح تحول نظام سلامت است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کیفی و به روش پدیدار شناسی انجام و نمونه گیری آن به شکل هدفمند صورت پذیرفت. شرکت کنندگان 15 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های اجرا کننده ی طرح تحول نظام سلامت در استان تهران بودند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و بر اساس روش Colizii تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تجربیات شرکت کنندگان که شامل 13 زن و 2 مرد بین سنین 24 تا 61 سال بودند، در قالب 29 زیرمضمون و 6 مضمون ظهور یافت. مضامین به دست آمده عبارت بود از: کمبود نیروی انسانی، چالش پرداختی ها، کمبود امکانات، نیاز به حمایت شغلی، ارائه خدمات درمانی و بار کاری.
    نتیجه گیری
    پرستاران به جنبه های مختلف اعم از کمبود نیروی انسانی، افزایش بار و فشار کاری، عدم رضایتمندی در نحوه پرداخت ها و مسائل مالی، نبود جایگاه و امنیت شغلی اشاره نموده اند. پیشنهاد می شود از تجارب پرستاران بر ای جلب رضایتمندی آن ها و افزایش کیفیت خدمات استفاده شود.
    کلیدواژگان: اصلاح، مراقبت سلامت، پرستار، رضایتمندی شغلی
  • محمد یوسفی نیر، علی اکبر فضائلی، یدالله حمیدی صفحات 8-14
    مقدمه

    عملکرد بیمارستان و استفاده بهینه از منابع از جمله اهداف سیاستگذاران بخش سلامت می باشد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی کارایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی همدان با استفاده از تحلیل پوششی داده ها و رگرسیون توبیت در سال 1396 است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی همدان مجموعا 15 بیمارستان را شامل شد. اطلاعات و آمار مربوطه با استفاده از چک لیست های استاندارد تهیه شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور از معاونت درمان دانشگاه جمع آوری گردیده و در دو مرحله کارایی مورد مطالعه قرار گرفته است. در مرحله اول برای ارزیابی کارایی از تحلیل پوششی داده ها (Data Envelopment Analysis) استفاده شده است. متغیرهای ورودی تحلیل پوششی داده ها شامل تعداد کارکنان (پزشکان، پیراپزشکان و سایرکارکنان) و تعداد تخت فعال می باشد و متغیرهای خروجی نیز شامل تعداد بیماران (سرپایی و بستری) ، تعداد اعمال جراحی و تخت روز اشغالی می باشد. در مرحله دوم نیز کارایی به عنوان متغیر وابسته و اندازه بیمارستان و جمعیت به عنوان متغیر مستقل در رگرسیون توبیت در نظر گرفته شد. برای برآورد روش تحلیل پوششی داده ها از نرم افزار Deap2. 1 و برای رگرسیون توبیت از نرم افزار Stata15 استفاده گردیده است.

    یافته ها

    میانگین کارایی فنی بیمارستان های مورد مطالعه، 933/0 میانگین کارایی مدیریتی 951/0 و میانگین کارایی مقیاس به میزان 977/0 به دست آمد. از کل بیمارستان های مورد مطالعه، 6 بیمارستان دارای کارایی کمتر از یک و 9 بیمارستان دارای کارایی یک می باشد. همچنین اندازه بیمارستان و جمعیت به عنوان متغیر محیطی در رگرسیون توبیت معنی دار بودند.

    نتیجه گیری

    در بیمارستان هایی که دارای کارایی کمتر از یک هستند، مازاد در تعداد متغیرهای ورودی وجود دارد. پیشنهاد می شود بیمارستان های مذکور با بهینه سازی تعداد نیروی کار در جهت حداکثر کارایی حرکت کنند.

    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی مقیاس، کارایی مدیریتی، تحلیل پوششی داده ها
  • محمود رضا متقی ، علی محمد صفانیا، رضا نیک بخش صفحات 15-23
    مقدمه
    سازمان ها به منظور آگاهی از میزان موفقیت فعالیت های خود به ویژه در محیط های پیچیده و پویا نیاز مبرم به نظام ارزیابی دارد. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور با استفاده از "رویکرد کارت امتیازی متوازن" و "فرایند تحلیل سلسله مراتبی" انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که با شرکت 120 نفر از مدیران، کارشناسان و مدرسین ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به روش سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه "رویکرد کارت امتیازی متوازن" (Balance Scorecard Approach) و "فرایند تحلیل سلسله مراتبی" (Analytic Hierarchy Process) بود. پایایی پرسشنامه "رویکرد کارت امتیازی متوازن" به روش آلفای کرونباخ و پرسشنامه "فرایند تحلیل سلسله مراتبی"، به روش محاسبه نرخ ناسازگاری تعیین شد. داده های جمع آوری شده بوسیله نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20، نرم افزار LISREL نسخه 8/8 و نرم افزار Expert choice تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    برای معیار مالی (6 زیرمعیار) ، معیار مشتری (7 زیرمعیار) ، معیار فرایندهای داخلی (4 زیرمعیار) و معیار رشد و یادگیری (4 زیرمعیار) تعیین شد. نتایج "فرایند تحلیل سلسله مراتبی" نشان داد که در بین چهار معیار "رویکرد کارت امتیازی متوازن"، معیارهای مالی، مشتری، فرایندهای داخلی، رشد و یادگیری به ترتیب در اولویت های اول تا چهارم قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    معیارها و شاخص های شناسایی شده بر اساس "رویکرد کارت امتیازی متوازن" و "رویکرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی" می تواند جهت ارزیابی عملکرد ادارات تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی کشور مناسب باشد. بنابراین، استفاده از این روش ها جهت انجام ارزیابی عملکرد سازمان به مدیران و کارشناسان تربیت بدنی پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: ارزیابی، رویکرد کارت امتیازی متوازن، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • معصومه شاکری ، سعاد محفوظ پور ، خلیل علی محمدزاده ، ناصر آزاد ، امیر نجفی صفحات 24-32
    مقدمه
    در جهان رقابتی ارائه خدمات سلامت مشتری محور از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. یکی از حوزه های مهم نظام سلامت کشورها، تامین بهینه خدمات مورد نیاز مادران باردار است. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین مشتری مداری در خدمات سلامت مادران باردار از دیدگاه ذی نفعان انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع کیفی فنومنولوژی (پدیدار شناسی) می باشد. روش گردآوری داه ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که در راستای درک ماماها، پزشکان و مادران باردار و همراهان آن ها از مشتری مداری در خدمات سلامت مادران باردار انجام گرفت. در این مطالعه از مصاحبه فردی استفاده شد. در مجموع 57 مصاحبه انجام شد و نظرات 10 نفر از پزشکان،10 نفر از ماماها، 7 پرستار، 15 بیمار و 15 همراه بیمار ضبط و مکتوب شد. روش نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف بود، در این مطالعه مصاحبه ها تا زمان دستیابی به مفاهیم غنی و عدم استخراج داده های جدید ادامه یافت.
    یافته ها
    مشتری مداری در خدمات سلامت مادران باردار دارای طبقات اصلی دسترسی و مقبولیت، حفظ شان و منزلت، پذیرش مسئولیت، حمایت بود. طبقات فرعی شامل دسترسی فیزیکی و مالی، پاسخگویی فرهنگی و اجتماعی، حریم شخصی و احترام و استقلال، ارتباط مطلوب و ارائه مراقبت با کیفیت و استاندارد، مراقبت قانونی، تعهد و پاسخگویی و درک نیازها و ارتقای آگاهی و پشتیبانی از مادر و نیز حفاظت از ایمنی و تامین و استمرار مراقبتها و در نهایت پیگیری و هماهنگی می باشد.
    نتیجه گیری
    مشتری مداری در خدمات سلامت مادران باردار در بر گیرنده مراقبت هایی است که مبتنی بر دسترسی، مقبولیت و رعایتشان و منزلت مادران باردار در کنار پذیرش مسئولیت و حمایت از مددجو می باشد. پیشنهاد می گردد برنامه ریزان سیاست های سلامت مادران، مفاهیم فوق را جهت طراحی و تدوین سیاست ها و برنامه ریزی خدمات مراقبتی از مادران مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: مشتری مداری، خدمات سلامت، مادران باردار، پدیدار شناسی
  • مهدیه رحمانیان ، ربابه نژاد علی، محمد اورکی صفحات 33-40
    مقدمه
    امروزه پرخوری روانی یکی از اختلالات روانشناختی شایع می باشد که شناخت، هیجانات و رفتارهای افراد مبتلا را مختل می نماید. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" بر تنظیم شناختی هیجان و نگرانی از تصویر بدن زنان مبتلا به پرخوری روانی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را 160 زن دارای اختلال پرخوری روانی تشکیل دادند که به مراکز مشاوره شهر مشهد در سال 1395 مراجعه کرده بودند. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از زنان مبتلا به اختلال پرخوری روانی بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرنفسکی" (Garnefski Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) و "سیاهه نگرانی از تصویر بدن لیتلتون" (Littleton Body Image Concern Inventory) بود. پایایی ابزارها به روش آلفای کرونباخ ارزیابی شد. بسته "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان راهبردهای منفی تنظیم هیجان، راهبردهای مثبت تنطیم هیجان و نگرانی از تصویر بدن قبل از مداخله در گروه مداخله به ترتیب 07/50، 33/32 و 53/81 و در گروه کنترل به ترتیب 60/49، 40/33، 20/81 بود که اختلاف معناداری مشاهده نشد. بعد از مداخله میزان راهبردهای منفی تنظیم هیجان، راهبردهای مثبت تنطیم هیجان و نگرانی از تصویر بدن در گروه مداخله به ترتیب 47/28، 0/56 و 13/69 و در گروه کنترل به ترتیب 53/49، 40/33 و 4/83 شد که اختلاف معناداری نشان داده شد (01/0 ≤ P).
    نتیجه گیری
    "درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد" باعث کاهش راهبردهای منفی و افزایش راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان می شود. همچنین یافته ها نشان داد که نگرانی از تصویر بدن در اثر درمان کاهش می یابد. لذا استفاده از این روش درمانی برای بهبود اختلال پرخوری روانی و تنظیم هیجان این افراد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم شناختی هیجان، نگرانی از تصویر بدن، پرخوری روانی
  • طیبه رحیمی پردنجانی ، علی محمدزاده ابراهیمی، فریبا کیانی صفحات 41-47
    مقدمه
    با افزایش نوبت کاری و اثرات آن بر سلامتی، شناسایی عواملی که می توانند در کاهش مشکلات مربوط به نوبتکاری نقش داشته باشند، ضروری است. هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی بین فعالیت ورزشی، الگوهای تغذیه و سوء مصرف مواد مخدر با پیامدهای بهداشتی مرتبط با نوبت کاری در پرستاران می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری شامل کلیه پرستاران (455 نفر) شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر بجنورد در سال 1396 بودند که از بین آن ها 228 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از "پرسشنامه بررسی نوبتکاران" (Survey of Shift Workers Questionnaire) و "پرسشنامه سبک زندگی" (Life Style Questionnaires) استفاده شد. پایایی و روایی این پرسشنامه ها در پژوهش های گذشته بررسی شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین فعالیت ورزشی و پیامدهای بهداشتی نوبت کاری (0001/0 < P، 463/0- = r) و ضریب همبستگی بین الگوهای تغذیه و پیامدهای بهداشتی نوبت کاری (005/0 < P، 183/0- = r) منفی و معنی دار بودند. همچنین ضریب همبستگی بین سوءمصرف مواد مخدر با پیامدهای بهداشتی نوبت کاری، مثبت و غیر معنی دار بود (080/0 = P، 116/0 = r). تحلیل رگرسیون نشان داد فقط فعالیت ورزشی می تواند پیش بینی کننده پیامدهای بهداشتی مرتبط با نوبت کاری در پرستاران باشد (214/0 = R2، 0001/0 > P).
    نتیجه گیری
    فعالیت ورزشی و الگوهای تغذیه با پیامدهای بهداشتی نوبت کاری در پرستاران همبستگی منفی و معنی داری دارد. همچنین نقش پیش بین کنندگی پیامدهای بهداشتی مرتبط با نوبت کاری براساس فعالیت ورزشی تایید گردید. بنابراین، فراهم کردن شرایطی برای برگزاری دوره های آمادگی جسمانی به منظور کاهش پیامدهای بهداشتی نوبت کاری پرستاران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، الگوهای تغذیه، سوءمصرف مواد مخدر، پیامدهای بهداشتی مرتبط با نوبت کاری، پرستاران
  • مهرنوش جعفری ، اسماعیل مقدم، آقای سید مجتبی حسینی صفحات 48-55
    مقدمه
    سبک رهبری و علاقه کارکنان به کارشان در بیمارستانها در دستیابی به اهداف سازمانی اثرگذار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی سبک رهبری خدمتگزار و اشتیاق شغلی با اثربخشی سازمانی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. با استفاده از جدول مورگان از جامعه 250 نفری، 148 نفر از مدیران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه"سبک رهبری خدمتگزار" (Servant Leadership Style) ، "اشتیاق شغلی شائوفلی و همکاران" (Schaufeli et al Job Enthusiasm) ، "پرسشنامه اثربخشی سازمانی پارسونز" (Parsons Organizational Effectiveness Questionnaire) استفاده شد. روایی محتوای پرسشنامه ها با روش قضاوت خبرگان و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ بدست آمد. تحلیل داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 صورت گرفت.
    یافته ها
    بین سبک رهبری خدمتگزار و اشتیاق شغلی همیستگی مثبت و معنادار وجود دارد (763/0 =, r 000/0 > P). بین اشتیاق شغلی و اثربخشی سازمانی همیستگی مثبت و معنادار وجود دارد (617/0 = r، 000/0 > P). بعلاوه، بین رهبری خدمتگزار و اثربخشی سازمانی (700/0 = r، 000/0 > P) همیستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به کارگیری سبک رهبری خدمتگزار در بیمارستانها، باعث افزایش اشتیاق به شغل شده و تحقق اهداف بیمارستانی را تسهیل می نماید. پیشنهاد می شود مدیران بیمارستان ها با اجرای سبک رهبری خدمتگزار، اشتیاق و میل به کار را در سازمان ارتقا داده و تحقق اهداف مربوط به سلامت جامعه را تسهیل و تسریع نمایند.
    کلیدواژگان: رهبری، بیمارستان، اشتیاق شغلی
  • وجیهه سیفی فر، فاطمه دباغی*، محمد خادملو صفحات 56-64
    مقدمه

    "طرح سلامت یار" یکی از طرح های نظام سلامت است که اثربخشی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف همبستگی پاسخگویی اجتماعی و کیفیت ارائه خدمات در "طرح سلامت یار" مرکز پزشکی آموزشی درمانی امام حسین تهران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-همبستگی، 384 نفر از مراجعان مرکز سلامت آموزشی درمانی امام حسین تهران به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. داده ها با استفاده از "پرسشنامه ارزشیابی طرح سلامت یار" (Health Assistant Plan Evaluation Questionnaire) که در پژوهش حاضر طراحی شده، جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه با روش روایی محتوا، صوری و روایی سازه از طریق تحلیل اکتشافی تایید شد. پایایی ابزار با روش همسانی درونی و محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها

    بین پاسخگویی اجتماعی و کیفیت ارائه خدمات ارتباط معنی دار و مثبت وجود داشت (562/0 = r و 001/0 = P). میانگین نمرات ابعاد رعایتشان انسانی، خود مختاری، کیفیت تسهیلات اساسی، دسترسی به حمایت های، وضوح ارتباطات و جنبه های رفتاری کمتر از متوسط بود. میانگین ابعاد رازداری و محرمانگی، حق انتخاب درمانگر، تجهیزات و امکانات فیزیکی، بهداشت محیط، دسترسی و مراقبت بیشتر از متوسط بود.

    نتیجه گیری

    بین پاسخگویی اجتماعی و کیفیت ارائه خدمات در مرکز پزشکی آموزشی درمانی امام حسین تهران همبستگی وجود داشت. پیشنهاد می شود برنامه ریزان و مسئولین بخش سلامت، دو اصل مهم پاسخگویی اجتماعی و کیفیت ارائه خدمات را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، خدمات سلامت، پاسخگویی اجتماعی، کیفیت مراقبت سلامتی
|
  • Shima Shirozhan , Mohammadali Hosseini , Samira Rajabi , Mahdie Sedighi pashaki Pages 1-7
     
    Introduction
    Global attention to health has led governments in developed and developing countries to adopt strategies to improve their health systems. Iran has also begun a healthcare reform in recent years. The purpose of this study is to explain the experiences of nurses with the implementation of the Health System Development Plan.
    Methods
    This research was of qualitative and phenomenological method and its sampling was done purposefully. The participants were 15 nurses working in the hospitals implementing the Health System Development Plan in Tehran province. The data were collected through semi-structured interviews and analyzed according to the Colizii method.
    Results
    The participants' experiences, which included 13 women and 2 men between the ages of 24 and 61, appeared in 29 sub-themes and 6 themes. The topics were: shortage of human resources, challenge with payments, shortage of facilities, need for job support, health care service and workload.
    Conclusions
    Nurses have note to the various aspects of human resource shortages, increased workload and burden, lack of satisfaction with payments and financial issues, occupational safety and security status. It is suggested that nurses' experiences be used to improve their satisfaction and quality of care
    Keywords: Reform, Health Care, Nurse, Job Satisfaction
  • Mohammad Yousefi nayyer Mr, Ali Akbar Fazaeli, Yadolah Hamidi Pages 8-14
    Introduction

    Hospitals with high performance and optimal use of resources are among the ultimate goals of healthcare policy makers. The current study aimed at assessing the efficiency of hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran, using data envelopment analysis and Tobit regression in 2017.

    Methods

    In the current descriptive study, the statistical population included all hospitals affiliated to Hamedan University of Medical Sciences (n = 15). The required information and statistics were collected from the Deputy of Treatment at the university in two stages using the standard checklist provided by the Iranian Ministry of Health and Medical Education. The efficiency of data envelopment analysis was assessed in the first stage. The input variables of data envelopment analysis included the number of staff (physicians, paramedics, etc.) and the number of active beds, and the output variables included the number of patients (outpatients and admissions) and the number of surgeries and occupied beds. In the second stage, efficiency as a dependent variable, and hospital size and population were considered as independent variables in Tobit regression. Deep2.1 software was used to estimate the data envelopment analysis and Stata 15 software was used for Tobit regression.

    Results

    The average technical efficiency of the hospitals was 0.933. The average management efficiency was 0.951, and the average efficiency of the scale was 977.0. Of the total hospitals surveyed, six hospitals had a capacity of < 1, and nine hospitals have an efficiency of 1. Also, hospital size and population size were significant as an environmental variable in Tobit regression.

    Conclusions

    In hospitals with < 1 efficiency there is a surplus in the number of input variables. It is recommended that the hospitals shift toward maximum efficacy by optimizing the number of staff and active beds

    Keywords: Technical Efficiency, Scale Efficiency, Managerial Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Mahmoud Reza Mottaghy , Mohammad Safania , Reza Nikbakhsh Pages 15-23
    Introduction
    In order to be aware of the success rate, especially in complex and dynamic environments, organizations are in urgent need for assessment. The current study aimed as identifying and prioritizing the performance assessment indicators of physical education institutions at medical sciences universities using balanced scorecard approach and analytical hierarchy process.
    Methods
    The current descriptive study was conducted on 120 managers, experts, and professors of physical education departments at Iranian medical sciences universities selected by census method. Data collection instruments included balance scorecard approach and analytical hierarchy process questionnaires. The reliability of the balanced scorecard approach questionnaire was determined by Cronbach's alpha method and the analytical hierarchy process analysis questionnaire, by calculating the inconsistency rate. The collected data were analyzed with SPSS version 20, LISREL 8.8, and Expert choice software.
    Results
    According to the results, six sub-criteria for financial, seven for customer, four for internal process, and four for growth and learning criteria were determined. The results of the hierarchical analysis process showed that among the four criteria of balanced scorecard approach, financial, customer, internal processes, growth and learning criteria were ranked first to fourth respectively, in terms of priority.
    Conclusions
    The criteria and sub-criteria identified based on the balanced scorecard approach and hierarchical analysis process methods can be used to assess the performance of physical education departments in the Iranian medical sciences universities. Therefore, this model is suggested to managers and experts of physical education to assess the performance of organizations
    Keywords: Evaluation, Balanced Scorecard Approach, Analytic Hierarchy Process
  • Masoomeh Shakeri , Soad Mahfoozpour , Khalil Alimohammadzadeh , Naser Azad , Amir Najafi Pages 24-32
    Introduction
    In a competitive world, the provision of customer orientation health services is so importance. One of the important areas of the health system of the countries is the provision of optimal services for pregnant women. Therefore, the aim of present study is exploring of customer orientation in pregnant mothers' health services from the perspective of stakeholders.
    Methods
    This study is a qualitative type of phenomenology (phenomenology). The method of collecting data was a semi-structured interview that was conducted in order to understand the midwives, doctors and pregnant mothers and their companions from a client in the health services of pregnant mothers. The method of collecting data was a semi-structured interview that was conducted in order to understand the midwives, doctors and pregnant mothers and their companions from a client in the health services of pregnant mothers. A total of 57 interviews were conducted and 10 doctors, 10 midwives, 7 nurses, 15 patients and 15 patients were contributed. The sampling method was Purposive sampling. In this study, interviews continued until the acquisition of rich concepts and the non-extraction of new data.
    Results
    The consumer-oriented for pregnant mothers’ health services has the main categories of access and acceptability, dignity, acceptance of responsibility, support. Subcategories include physical and financial access, cultural and social accountability, privacy and respect and independence, good communication and quality and standard care, legal care, commitment and accountability, and understanding needs, and raising awareness and support for the mother as well as protection safety and supply and continuity of care and, ultimately, follow up and coordination.
    Conclusions
    The consumer-oriented for pregnant mothers’ health services involves care that is based on the availability, acceptability and observance of the pregnant mothers, along with the acceptance of the responsibility and support of the client. It is suggested that mothers' health planners consider the above concepts to design and formulate policies and plan maternity care services.
    Keywords: Client Orientation, Health Services, Pregnant Mothers, Phenomenology
  • Mahdieh Rahmanian , Robabeh Nejatali , Mohammad Oraki Pages 33-40
    Introduction
    Today, bulimia nervosa is one of the common psychological disorders that disturb cognition, emotions, and behaviors of the affected people. The current study aimed at determining the efficacy of acceptance and commitment therapy in cognitive emotion regulation and body image concerns in females with bulimia nervosa.
    Methods
    The current semi-experimental study with pretest-posttest design and control group was conducted on 160 females with bulimia nervosa referring to counseling centers in Mashhad, Iran. The sample consisted of 30 females with bulimia nervosa selected by purposeful sampling method and randomly assigned to either the experimental or control group. The research instruments were the Garnefski cognitive emotion regulation questionnaire and the Littleton body image concern inventory. Reliability of the instruments were measured by Cronbach's alpha. The acceptance and commitment therapy package was performed in eight 90-minute sessions for the experimental group. Data was analyzed with SPSS version 22.
    Results
    Negative emotion control strategies, positive emotion regulation strategies, and worries about body image before intervention in the experimental group were 50.07, 32.33, and 81.53, and in the control group were 49.60, 33.40, and 81.20, respectively with no significant difference between the groups. However, after the intervention, the negative emotion regulation strategies, positive emotion regulation strategies, and concern of body image in the intervention group were 28.47, 56.0, and 69.13 and in the control group were 49.53, 33.40 and 83.4, respectively, which showed a significant difference between the groups (P ≤ 0.01).
    Conclusions
    The acceptance and commitment therapy can reduce negative strategies and increases the positive strategies of emotional cognitive regulation. The findings also showed that concern about the body image is reduced by intervention. Therefore, it is recommended to use this therapeutic approach to improve bulimia nervosa and emotion regulation in such individuals
    Keywords: Acceptance, Commitment-based Therapy, Cognitive Emotion Regulation, Body Image Concern, Bulimia Nervosa
  • Tayebe Rahimi Pordanjani , Ali Mohamadzade Ebrahimi , Fariba Kiani Pages 41-47
    Introduction
    By increasing the shift and its effects on health, identifying factors that can contribute to reducing shifting problems is essential. The purpose of the present study is to determine the correlation between sport activity, nutritional patterns and drug abuse with the health consequences of shifting in nurses.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, the statistical population consisted of all nurses (455 people) employed in educational hospitals in Bojnourd. In this study, 228 subjects were selected using randomized stratified sampling method. A “Survey of Shift Workers Questionnaire” and “Life Style Questionnaires” were used to collect data. Reliability and validity of these questionnaires have been measured in previous studies. Data analysis was performed using SPSS 22.
    Results
    Correlation coefficient between sport activity and shifting health outcomes (r = -0.463, P < 0.0001) and correlation coefficient between nutritional patterns and shifting health outcomes (r = -0.183, (P < 0.005) were negative and significant. Also, the correlation coefficient between drug abuse and shifting health outcomes was positive and not significant. (r = 0.116, P = 0.80). Regression analysis showed that only sport activity can predict the shifting health outcomes in nurses (R2 = 0.214, P < 0.0001).
    Conclusions
    Sport activity and nutrition patterns have a negative and significant correlation with shifting health outcomes in nurses. Furthermore, the role of predictive shifting health outcomes effects was also confirmed by sport activity. Therefore, it is recommended to provide conditions for conducting sport activity courses in order to reduce the nurses' shifting health outcomes
    Keywords: Sport Activity, Nutrition Patterns, Drug Abuse, Shifting Health Outcomes, Nurses
  • Mehrnoosh Jafari , Esmail Moghadam , Seyed Mojtaba Hosseini Pages 48-55
    Introduction
    The style of leadership and employee interest in their work in hospitals are effective in achieving organizational goals. The aim of this study is to determine the correlation between servant leadership style and job passion with organizational effectiveness in hospitals affiliated to Zahedan University of Medical Sciences.
    Methods
    This research is a descriptive-correlational study. Using Morgan's table of 250 people, 148 managers of hospitals affiliated to Zahedan University of Medical Sciences were selected by simple random sampling method. To collect data, three questionnaires "Servant Leadership Style", “Schaufeli et al Job Enthusiasm”, “Parsons Organizational Effectiveness Questionnaire”. Validity of questionnaires were confirmed by content validity and reliability by Cronbach's alpha method. Data analysis was performed with SPSS 19..
    Results
    There is a positive and significant correlation between servant leadership style and job enthusiasm (r = 0.763. P < 0.000). There is a positive and significant correlation between job enthusiasm and organizational effectiveness (r = 0.617. P < 0.000). In addition, there is a positive and significant correlation between servant leadership and organizational effectiveness (r= 0. 700, P < 0.000).
    Conclusions
    Applying leadership style in hospitals will increase job enthusiasm and facilitate hospitalization. It is suggested that hospital managers, by implementing the style of service leader, promote the enthusiasm and willingness to work in the organization and facilitate and expedite the achievement of the goals of community health
    Keywords: Leadership, Hospital, Work Engagement
  • Vajihe Seyfi far, Fatemeh Dabbaghi, Mohammad Khademloo Pages 56-64
    Introduction

    "Health Assistant Plan" is one of the health system designs whose effectiveness has been less considered.The aim of this study is to determine the correlation between social accountability and quality of service delivery in "Health Assistant Plan" of Imam Hossein Medical Education Center, Tehran.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 384 patients referred to Imam Hossein Medical Education Center of Tehran participated by convenience sampling method. Data were collected using “Health Assistant Plan Evaluation Questionnaire” which developed in this study. Validity of the questionnaire was confirmed by content, face and construct validity through factor analysis. The reliability of the questionnaire was confirmed by internal consistency and Cronbach alpha. Data was analyzed by SPSS. 16.

    Results

    There was a significant and positive correlation between social accountability and the quality of service delivery (r = 0.562, P = 0.001). The mean scores for the dimensions of human of dignity, autonomy, quality of facilities, access to support, communication clarity and behavioral aspects were less than average. The mean scores dimensions of privacy and confidentiality, the choice of therapist, equipment and physical facilities, environmental health, access and care were more than average.

    Conclusions

    There was a correlation between social accountability and the quality of services delivery at Imam Hossein Hospital. It is suggested that health planners and health officials consider the two main principles of social accountability and quality of service delivery.

    Keywords: Evaluation, Health Services, Social Accountability, Quality of Health Care