فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال هفتم شماره 6 (پیاپی 34، آذر و دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید یعقوبی، حمیدرضا حسن آبادی، علیرضا مهدویان، همام مویدفر* صفحات 1-8
    مقدمه
    افسردگی بیماری بسیار شایع عصر کنونی است. بررسی علل و عوامل مرتبط با افسردگی بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی کمال گرایی و افسردگی دانشجویان با میانجیگری نشخوار فکری صورت گرفت.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. تعداد 270 نفر دانشجو از دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش از "مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران" (Tehran Multidimensional Perfectionism Scale)،"مقیاس نشخوار فکری-تامل" (Rumination-Reflection Scale) و"سیاهه افسردگی بک ویرایش دوم" (The Beck Depression Inventory second edition) استفاده شد. روایی و پایایی در مطالعات قبلی تایید شده است. ارزیابی الگو به روش الگوی ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس نسخه 18 و ایموس نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    : در الگوی معادلات ساختاری، روابط بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. همبستگی کمال گرایی با افسردگی (44/0 = β، 01/0 = P) و همبستگی نشخوار فکری با افسردگی (44/0 = β، 01/0 = P) و همبستگی کمال گرایی با نشخوار فکری (56/0 = β، 01/0 = P) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    کمال گرایی هم بطور مستقیم و هم بطور غیر مستقیم از طریق نشخوار فکری با افسردگی همبستگی دارد. بنابراین، برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه اصلاح کمال گرایی و مدیریت نشخوار فکری در دانشجویان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، نشخوار فکری، افسردگی
  • فاطمه نیک پی، خلیل علی محمد زاده، سید مجتبی حسینی* صفحات 9-16
    مقدمه
    پرستاران نقش بسزایی در بهبود عملکرد سازمان های بهداشتی و اهداف متعالی سازمان دارند. لذا تمایل به ترک خدمت آن ها یکی از مهم ترین مشکلات مدیریت منابع انسانی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی پیش بینی ماندگاری با امنیت شغلی و تعهد سازمانی پرستاران قرارداد خرید خدمت در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی که در سال 1396 انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل پرستاران خرید خدمت بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود. در پژوهش حاضر تعداد 250 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل چهار قسمت، پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس پیش بینی ماندگاری" (ATS: Anticipated Turnover Scale)، "پرسشنامه امنیت شغلی" (Job Security Questionnaire)، و "پرسشنامه تعهد سازمانی مایر و آلن" (Allen & Meyer’s Organizational Commitment Questionnaire) بود. روایی ابزارها به روش روایی محتوا و پایایی آن ها به روش آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار پیش بینی ماندگاری مقدار 39/0 ± 15/3 به دست آمد. میانگین و انحراف معیار امنیت شغلی و تعهد سازمانی نیز به ترتیب 49/0 ± 15/3 و 52/0 ± 21/3 به دست آمد. همبستگی معنی دار و مثبت بین پیش بینی ماندگاری با امنیت شغلی (212/0 = r) و تعهد سازمانی (141/0 = r) وجود داشت. همچنین همبستگی بین امنیت شغلی و تعهد سازمانی نیز مثبت و معنی دار مشاهده شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    همبستگی معنی دار بین امنیت شغلی و تعهد سازمانی با پیش بینی ماندگاری پرستاران بدست آمد. لذا ضروری است مدیران توجه بیشتری به تغییر سطوح استخدامی پرستاران خرید خدمت در جهت افزایش امنیت شغلی و تعهد سازمانی نمایند.
    کلیدواژگان: پیش بینی ماندگاری، امنیت شغلی، تعهد سازمانی، پرستار
  • بهمن میرزایی، فرهاد رحمانی نیا، ابراهیم رنگرز* صفحات 17-24
    مقدمه
    تمرین مقاومتی اثرات مفیدی بر سلامت سیستم قلبی عروقی داشته و می تواند یک درمان موثر برای شرایط بالینی مختلف مانند بیماری قلبی باشد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی تروپونین آی با حساسیت بالا (height sensitive Cardiac troponin I) و پپتید ناتریورتیک مغزی (N-terminal proBrain Natriuretic Pepted) مردان سالمندمی باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. 24 نفر به صورت انتخابی از بین مردان سالمند شهر کرج (سن:25/5 ± 72، وزن:3/13 ± 4/73، شاخص توده بدنی:3/4 ± 1/27) به عنوان آزمودنی های پژوهش حاضر انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه تمرین مقاومتی (12 نفر) وکنترل (12 نفر) تقسیم شدند. پروتکل تمرین مقاومتی به مدت هشت هفته و سه جلسه در هر هفته با هشت حرکت و هر حرکت با ده تکرار برای گروه مداخله طراحی گردید. گروه کنترل نیز به منظور مقایسه با گروه تمرین و بررسی اثر زمان هشت هفته ای خونگیری پیش و پس آزمون در آسایشگاه کهریزک تحت کنترل بودند. برای اندازه گیری سطوح سرمی NT-proBNP و hs-CTnI بترتیب از روش الایزا (ELIZA) وکمی لومینسانس (Chemi Luminescence) استفاده گردید. پایایی کیت های NT-proBNP و hs-CTnI بترتیب با شناسه های (ZB-1239-H9648) و (ZB-11753S-H9648) مشخص شد. روایی کیت های مورد استفاده با نظرسنجی از متخصصان آزمایشگاه مشخص گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی hs-CTnI و NT-proBNP پس از هشت هفته تمرین مقاومتی کاهش معنی داری نشان داد (05/0 > P). همچنین، سطوح NT-proBNP گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معنی داری پس از هشت هفته تمرین مقاومتی داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    تمرین مقاومتی باعث کاهش سطوح بیومارکرهای پیش آگهی دهنده بیماری های قلبی hs-CTnI و NT-proBNP در مردان سالمند می گردد. لذا ارائه برنامه های تمرین مقاومتی می تواند سرعت آتروفی عضلات اسکلتی و قلبی و پدیده سارکوپنی را که در سالمندی اتفاق می افتد، کاهش داده و سطوح بیومارکرهای قلبی را در شرایط مطلوب حفظ نماید.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تروپونین قلبی آی، پپتید ناتریورتیک مغزی، سالمند
  • علیرضا تشکریان جهرمی، باقر کرد، سید علیقلی روشن* صفحات 25-33
    مقدمه
    در صنعت خدمات درمانی و محیط حساس آن، بهبود درک پرستاران از بازاریابی داخلی و تاکید آن بر توانمندسازی کارکنان و شغل آنان، بر ارتقای محیط درونی بیمارستان ها و در نتیجه رضایتمندی بیماران می افزاید. هدف این پژوهش تعیین درک بازاریابی داخلی در پرستاران بخش جراحی و نقش تعدیل کننده آن در مواجهه خدمت محوری و رضایتمندی بیماران است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که جامعه آماری آن از پرستاران بخش جراحی بیمارستان های استان فارس تشکیل شده است. این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام پذیرفت، در کل 684 پرسشنامه توزیع و در نهایت پس از حذف پرسشنامه ها با پاسخ های ناقص، تعداد پرسشنامه ها جهت تحلیل 546 بود. برای جمع آوری داده ها از "پرسشنامه درک بازاریابی داخلی" (Internal Marketing Perception Questionnaire)، "پرسشنامه مواجهه خدمت محور" (Service-Centered Encounter Questionnaire)، " پرسشنامه رضایتمندی بیماران" (Patient Satisfaction Questionnaire) استفاده شد. روائی ابزار با شاخص روائی محتوا (CVI) و پایایی با روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. داده ها با نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقدار F معادل 692/44 بود که در سطح یک درصد معنادار شد و در نتیجه مواجهه خدمت محور بر رضایتمندی بیماران رابطه مثبت معناداری دارد. همچنین درک از بازاریابی داخلی بین پرستاران بخش جراحی اثر تعدیل کننده مثبت معناداری بر مواجهه خدمت محور و رضایتمندی بیماران (074/31 = F، 001/0 > P) و (256/37 = F، 001/0 > P) می گذارد.
    نتیجه گیری
    مواجهه خدمت محور با رضایتمندی بیماران رابطه مثبت داشته و درک بازاریابی داخلی نیز اثر تعدیل کننده مثبتی بر مواجهه خدمت محور و رضایتمندی بیماران دارد. پیشنهاد می شود که با اجرای ارزیابی عملکرد مواجهه خدمت محور، بر توجه به نیازهای بیماران توسط پرستاران تاکید گردد.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، صنعت خدمات درمانی، رضایتمندی بیماران، پرستاران در بیمارستان ها، خدمات محوری
  • میثم شفیعی رودپشتی، سمیه هادی مارندگانی* صفحات 34-41
    مقدمه
    بازاریابی درونی یک ابزار مدیریتی است که از طریق توجه به کارمندان به عنوان مشتریان درونی زمینه را برای ارائه خدمات با کیفیت فراهم می آورد. مطالعه حاضر با هدف تعیین مولفه های بازاریابی درونی بیمارستان و طراحی الگو بازاریابی درونی بومی ایران انجام شد.
    روش کار
    روش شناسی مطالعه حاضر از نوع کیفی/کمی می باشد. در مرحله کیفی به سبب کمبود چارچوب های نظری، از روش تحلیل تم جهت استخراج الگوی مفهومی استفاده شد. نمونه آماری این مرحله، 10 نفر از مدرسین و خبرگان حوزه بازاریابی می باشد که براساس نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی، کارکنان بیمارستان خاتم الانبیاء شامل 350 نفر بودند، با استناد به جدول مورگان تعداد نمونه 183 نفر می باشد. ابزار مطالعه "پرسشنامه بازاریابی درونی" (Internal Marketing Questionnaire) می باشد که شاخص روایی محتوا و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. توزیع پرسشنامه در مکان هایی که کارمند ها بیشترین احتمال حضور را داشتند صورت گرفت و افراد به صورت تصادفی ساده در ساعات مختلف، به پرسشنامه ها پاسخ دادند. در نهایت پرسشنامه ها توسط 106 کارمند در بخش های غیر درمانی و 77 کارمند در بخش های درمانی پاسخ داده شد. داده ها با نرم افزار لیزرل نسخه ی 8/8 تحلیل شد.
    یافته ها
    در مرحله کیفی 39 مولفه؛ شامل 6 تم فرعی و 2 تم اصلی به عنوان مولفه های بازاریابی درونی تعیین و الگوی مفهومی استخراج شد . در مرحله کمی یافته ها نشان می دهد که بار عاملی متغیرهای مکنون بین 60/0 تا 81/0 و در سطح 001/0 معنی دار می باشد. یافته ها ضمن تایید کلیت الگو، نشان می دهد که مولفه های رفتار سازمانی دارای بیشترین، و مولفه های انگیزشی دارا کم ترین همبستگی با بازاریابی درونی می باشد.
    نتیجه گیری
    علیرغم اهمیت همه مولفه ها، مولفه های رفتار سازمانی به دلیل داشتن بیشترین همبستگی با بازاریابی درونی مهم ترین متغیر است. پیشنهاد می شود الگوی طراحی شده جهت افزایش کیفیت خدمات قابل ارائه توسط کارکنان بخش درمانی و غیر درمانی بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، منابع انسانی، سازمان های برنامه ریزی بهداشتی، الگو های سازمانی، ایران
  • شهناز خالقی پور، محسن مسجدی، ذبیح الله شاهمرادی* صفحات 42-52
    مقدمه
    بیماران مبتلا به ویتیلیگو غالبا دچار چالش های زیبایی، شناختی و روانشناختی هستند که اثرات سوء اجتماعی و روانی برای این بیماران پدید می آورد. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی "طرحواره درمانی" و "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" بر طرحواره های ناسازگار و سلامت عمومی بیماران مبتلا به ویتیلیگو بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به ویتیلیگو مراجعه کننده به کلینیک پوست بیمارستان الزهراء شهر اصفهان بود.24 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس با جایگزینی تصادفی در سه گروه طرحواره درمانی، ذهن آگاهی و کنترل قرار گرفتند. جهت انجام مداخله، بیماران گروه تحت درمان ذهن آگاهی به مدت 9 جلسه آموزشی و مداخله بیماران گروه طرحواره درمانی به مدت 8 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با"پرسشنامه سلامت عمومی" (General Health Questionnaire) و "پرسشنامه طرحواره یانگ فرم کوتاه"(Young’s Schema Questionnaire-Short Form) انجام شد. سپس روایی و پایایی آن ها بررسی گردید. تحلیل داده ها با اس پی اس اس نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار و سلامت عمومی گروه "طرحواره درمانی" و گروه"شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" و کنترل تفاوت وجود دارد. نتایج مقایسه زوجی نشان داد تفاوت نمرات بین گروه "طرحواره درمانی " بر طرحواره و گروه کنترل معنادار بود. علاوه بر، این تفاوت نمرات گروه "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" و گروه کنترل نیز معنادار بود(05/0 ≤ P). ولی تفاوت معناداری بین نمرات گروه "طرحواره درمانی "و" شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی" وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    "طرحواره درمانی" و گروه "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" به عنوان دو روش درمانی موثر در کاهش طرحواره های ناسازگار و ارتقاء سلامت بیماران مبتلا به ویتیلیگو محسوب می گردد. لذا درمانگران و متخصصین می توانند از اثرات پژوهش حاضر در راستای کاهش تعارضات درونی و طرحواره های ناکارآمد بیماران پوستی خود بهره برند.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، وتیلیگو، طرحواره های ناسازگار، سلامت عمومی
  • مرضیه طوافی، رحیم بقایی، عبدالله خرمی مارکانی* صفحات 53-61
    مقدمه
    دانشجویان در زمینه ابعاد مختلف خودمراقبتی و خودکارآمدی مشکلات بسیاری دارند. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه مداخله مبتنی بر عادات بهداشتی بر خود مراقبتی و خودکارآمدی دانشجویان پرستاری بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. 60 نفر از دانشجویان پرستاری با روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها از "مقیاس خودمراقبتی دوسی و کیگان" (Dossey & Keygan Self-Care Scale) و نیز "مقیاس خودکارآمدی عمومی" (General Self-Efficacy Scale) استفاده شد. روایی و پایایی "مقیاس خودمراقبتی دوسی و کیگان" به روش شاخص روایی محتوا، نسبت روایی محتوا و صوری و نیز پایایی آن به روش ضریب آلفاکرونباخ تعیین شد. روایی و پاپایی نسخه فارسی "مقیاس عمومی خودکارآمدی" در مطالعات قبلی تایید شده است. برای گروه آزمون برنامه مداخله بمدت 6 هفته اجرا شد. 6 جلسه برنامه حمایتی و مشاوره پیگیری در مرکز مشاوره دانشجویی خوابگاه های دانشجویی انجام شد. برای گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد. پرسشنامه ها توسط هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 تحلیل شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین نمره کل خودمراقبتی و خودکارآمدی در دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله از نظر آماری معنی دار نبود (005/0 < P). ولی بعد از مداخله، اختلاف میانگین نمره خودمراقبتی در ابعاد جسمی، ذهنی و علایق و نیز میانگین نمره خودکارآمدی در دو گروه مداخله و کنترل از نظر آماری معنی دار بود (005/0 > P).
    نتیجه گیری
    برنامه مداخله مبتنی بر عادات بهداشتی توانست خودمراقبتی دانشجویان را در حیطه های جسمی، ذهنی و علایق و نیز خودکارآمدی آن ها را افزایش دهد. بکارگیری این مداخله برای دوره کارشناسی پرستاری در کلیه دانشگاه ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، عادات بهداشتی، خودمراقبتی، خودکارآمدی
  • هاجر براتی، ابراهیم شهیر، حمیدرضا عریضی* صفحات 62-72
    مقدمه
    در هر شغلی تنش و تکانش عواملی هستند که می توانند سلامت کارکنان را به مخاطره بیندازد. پژوهشگران برای سنجش تنش و تکانش شغلی از پرسشنامه های مختلف و گاه غیر شغلی استفاده کرده اند. با توجه به عدم وجود پرسشنامه سنجش تکانش شغلی و نیز وجود ضعف هایی در پرسشنامه های موجود، هدف پژوهش حاضر ترجمه و بررسی ویژگی های روانسنجی "مقیاس تنش و تکانش شغلی" (Job Impulsivity and Tension Scale) Cox و همکاران در بین کارکنان شرکت انتقال گاز استان اصفهان است.
    روش کار
    در این مطالعه روش شناسی، پس از اخذ مجوز از طراحان "مقیاس تنش و تکانش شغلی"، روند ترجمه آن در 7 مرحله صورت گرفت. به منظور روان سنجی روایی صوری و نسبت روایی محتوا بررسی شد. برای روایی سازه از طریق تحلیل های عاملی اکتشافی و تائیدی، دو نمونه 190 نفری و 188 نفری از کارکنان شرکت انتقال گاز استان اصفهان به شیوه تصادفی ساده بدون جایگذاری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش برای تعیین روایی همزمان شامل "پرسشنامه سلامت عمومی" (General Health Questionnaire) (GHQ-28)، طیف خستگی" (Fatigue Scale)، "شاخص کیفیت خواب پیترز بورگ" (Pittsburgh Sleep Quality Index) (PSQI) و "مقیاس خواب آلودگی اپوورث" (Epworth Sleepiness Scale) (ESS)، استفاده شد. پایایی آلفای کرونباخ، ضریب گوتمن، وپایایی بازآزمایی مقیاس نیز بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    مقیاس دارای روایی صوری می باشد. نسبت روایی محتوا، در همه عبارات فراتر از ارزش قابل قبول جدول برای 11 متخصص 59/0 بود. در روایی سازه، شاخص های تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی وجود دو عامل مستقل تکانش و تنش را تائید کرد. نتایح روایی همزمان نشان داد که میان نمرات رابطه خطی، مثبت و معنادار وجود دارد. ضرایب پایایی با روش آلفای کرونباخ و پایایی به روش تنصیف تایید شد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی "مقیاس تنش و تکانش شغلی" دارای روایی و پاپایی مطلوب می باشد. لذاپیشنهاد می شود در پژوهش های مرتبط بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تکانش، تنش، ویژگی های روانسنجی، شغل
|
  • Hamid Yaghobi, Hamidreza Hasan Abadi, Alireza Mahdavian, Homam Moayedfar* Pages 1-8
    Introduction
    Depression is a very common disease of the present age. It is important to study the causes and factors associated with depression. The purpose of this study was to determine the correlation between perfectionism and depression of students by mediation of rumination.
    Methods
    The research method was descriptive-correlational. 270 students from Dezfoul Islamic Azad University were selected by cluster sampling. In order to collect data, "Tehran Multidimensional Perfectionism Scale”, the “Rumination-Reflection Scale”, and the “Beck Depression Inventory Second Edition” were used. Validity and reliability have been confirmed in previous studies. The model was evaluated using a structural model using the SPSS.18 and IMOS 20.
    Results
    In structural equation model, relationships between these variables were of acceptable fit. Correlation between perfectionism and depression (β = 0.44, P = 0.01), between rumination and depression (β = 0.44, P = 0.01), and between perfectionism and rumination correlation of perfectionism with rumination (β = 0.56, P = 0.01).
    Conclusions
    Perfectionism correlates with depression either directly or indirectly through rumination. Therefore, holding workshops on improving perfectionism and managing rumination in students is recommended.
    Keywords: Perfectionism, Rumination, Depression
  • Fatemeh Nikpey, Khalil Alimohammadzadeh, Seyed Mojtaba Hosseini* Pages 9-16
    Introduction
    Nurses have a significant role in improving the performance of health organizations and the organization's transcendental goals. Therefore, their intention to quit is one of the most important problems in human resource management. The aim of this study is to determine the correlation between predictability of shelf life, job security and organizational commitment on nurses' shelving in purchasing contract at Shahid Beheshti University of Medical.
    Methods This is a descriptive-correlation study conducted in 2017. The study population included nurses in purchasing contracts in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences. In this study, 250 nurses were selected through simple random sampling. Data was collected by questionnaire consist of four part, demographic questionnaire, the “Anticipated Turnover Scale” (ATS), the “Allen & Meyer Organizational Commitment Questionnaire” and the “Job Security Questionnaire”. Validity of the instruments were confirmed by content validity and their reliability were confirmed by Cronbach's alpha. Data were analyzed using SPSS 21.
    Results
    The mean and standard deviation of the intention to quit was 3.15 ± 0.39. The mean and standard deviation of occupational safety and organizational commitment were 3.15 ± 0.49 and 3.21 ± 0.52, respectively. There was a significant and positive correlation between the predictability of shelf life with job security
    (r = 0.212) and organizational commitment (r = 0.141). Also, there was a positive and significant correlation between job security and organizational commitment (P < 0.05).
    Conclusions
    A Significant correlation was found between job security and organizational commitment with the predictability of shelf life. Therefore, it is essential that managers pay more attention to changing the levels of nurses' employment buying in order to increase job security and organizational commitment.
    Keywords: Predictability of Shelf Life, Job Security, Organizational Commitment, Nurse
  • Bahman Mirzaei, Farhad Rahmaninia, Ebrahim Rangraz* Pages 17-24
    Introduction
    Resistance exercises have beneficial effects on the health of the cardiovascular system and can be an effective treatment for a variety of clinical conditions, such as heart disease. The purpose of this study was to determine the effect of resistance training on serum hs-CTnI and NT-proBNP levels in elderly men.
    Methods
    This study was a semi-experimental design with pretest-posttest design. 24 subjects were selected from among elderly men of Karaj (age: 72 ± 25.5, weight: 73.4 ± 13.3, BMI: 27.1 ± 4.1) as the subjects of this study and randomly divided into 2 groups of resistance training (12 subjects) and control (12 subjects). The protocol of resistance training was designed for eight weeks and three sessions per week with eight movements and each move with ten replications for the intervention group. The control group was in control of the Kahrizak sanatorium in order to compare it with the training group and to evaluate the effect of eight weeks of pre and post-test blood collection. To measure serum levels of NT-proBNP and hs-CTnI, the ELISA method and chemi luminescence were used respectively. The reliability of NT-proBNP and hs-CTnI kits were identified by identifiers (ZB-1239-H9648) and (ZB-11753S-H9648), respectively. Validity of the Kits used was determined by a survey of laboratory experts. Data was analyzed using SPSS. 24 software.
    Results
    Serum levels of hs-CTnI and NT-proBNP showed a significant decrease after eight weeks of resistance training (P < 0.05). Also, the levels of NT-proBNP in the training group were significantly reduced after eight weeks of training compared to the control group (P < 0.05).
    Conclusions
    Resistance exercises reduce the levels of prognostic biomarkers of heart disease hs-CTnI and NT-proBNP in older men. Therefore, providing resistance training programs can reduce the rate of atrophy of the skeletal and cardiac muscles and the phenomenon of sarcopenia, which occurs in old age, and maintain the levels of cardiac biomarkers in optimal conditions.
    Keywords: Resistance Exercise, Cardiac Troponin I, N-terminal pro-BNP, Elderly
  • Alireza Tashakorian Jahromi, Baqer Kord, Seyed Aligholi Rowshan* Pages 25-33
    Introduction
    The health care industry and its sensitive environment, improving nurse's perception of internal marketing and its emphasis on employees empowerment and their jobs, can enhance the internal environment of the hospitals and the patient satisfaction. The purpose of this study was to determine the perception of internal marketing by surgical nurses and its role in service-centered encounter and patient satisfaction in hospitals.
    Methods
    The present study was a descriptive study that its statistical population consisted of the nurses of the surgical department of hospitals in Fars province. This research began in October 2017, which was distributed by purposive sampling method in a total of 684 questionnaires distributed and after deleting the questionnaires with incomplete answers, the number of questionnaires was 546. To collect data, “Internal Marketing Perception Questionnaire”, “Service-Centered Encounter Questionnaire" and" Patient Satisfaction Questionnaire” were used. The validity of the instruments were measured by Content Validity Index (CVI) and reliability by Cronbach's alpha method. Data was analyzed by SPSS 18.0.
    Results
    The value of F was equal to 44.692 which was significant at 1% level. As a result, service-oriented exposure is positively correlated with patient satisfaction. Also, understanding the internal marketing among nurses in the surgical unit has a significant positive moderating effect on the service- centered encounter and patient satisfaction (F = 31. 074, P < 0.001) and (F = 37.256, P < 0.001).
    Conclusions
    Service-centered encounter has a positive correlation with patient satisfaction, and internal marketing perception has a positive moderating effect on service-oriented encounter and patient satisfaction. It is suggested that by implementation of performance-based encounter assessment, emphasize on the patient needs by nurses.
    Keywords: Internal Marketing, Healthcare Industry, Patient Satisfaction, Nurses in Hospitals, Service-Centered
  • Maysam Shafiee Roodposhti, Somaye Hadi marandegani* Pages 34-41
    Introduction
    Internal marketing is a management tool that provides the quality of service through the attention of employees as internal customers. The purpose of this study was to determine the internal marketing components of the hospital and the internal marketing model design of native Iran.
    Methods
    The methodology of this study is qualitative / quantitative. In the qualitative stage due to the lack of theoretical frameworks, the theme analysis method was used to extract the conceptual model. The statistical sample of this stage is 10 lecturers and experts in the field of marketing, which were selected on the basis of non-random and purposive sampling. The statistical population of the small section, Khatam-ol-Anbia hospital staff was 350, according to the Morgan table, there were 183 individuals. The instrument was an "Internal Marketing Questionnaire" which measured content validity and reliability of the it using Cronbach's alpha. The distribution of questionnaires was carried out in places where employees were most likely to attend, and people responded to the questionnaires by simple random sampling at different times. Finally, the questionnaires were answered by 106 non-medical staff and 77 employees in the health care departments. Data was analyzed using Laser 8.8 Version.
    Results
    In the qualitative stage, 39 components were selected, including 6 sub themes and 2 main themes as internal marketing components and the conceptual model was extracted. In the quantitative phase, the findings show that the factor load of the variables is significant between 0.60 to 0, 81 and at the level of 001.0. Findings confirm the overall model, indicating that the components of organizational behavior have the highest, and the motivational components have the least correlation with the internal marketing
    Conclusions
    Despite the importance of all the components, the components of all the components, the components of organizational behavior are the most important variable due to the greatest correlation with internal marketing. It is suggested that the designed model be used to improve the quality of services provided by hospital and non-hospital staff.
    Keywords: Marketing, Human Resources, Health Planning Organizations, Organizational Models, Iran
  • Shahnaz Khaleghipour, Mohsen Masjedi, Zabihollah Shahmoradi* Pages 42-52
    Introduction
    Patients with vitiligo often have aesthetic, cognitive, and psychological challenges that create adverse social and psychological effects for these patients. The purpose of this study was comparing effectiveness of “Schema Therapy" and “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” on maladaptive schemas and general health in patients with Vitiligo.
    Methods
    The present study was a semi-experimental pre-test and post-test design. The statistical population included all patients with vitiligo disorder referring to the skin clinic of AL Zahra Hospital in Isfahan. 24 patients were selected by convenience sampling method. Subjects were then randomly assigned into three groups: “Schema Therapy" and “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” and control. For intervention, the patients undergoing “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” group training were trained for 9 sessions and 8 weeks for the intervention of the patients in the "Schema Therapy" group. Data was collected by “General Health Questionnaire" and the “Young's Schema Questionnaire-Short Form”. Then the validity and reliability were measured. Data was analyzed by SPSS 21.
    Results
    The results of covariance analysis showed that there is a difference between maladaptive schemas and general health between the “Schema-therapy” and “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” and control group. Comparison of the results showed that scores differences between schema therapy group and control group were significant. In addition, there was a significant difference between the scores of “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” and control group (P≤0.05). However, there was no significant difference between the two groups of “SchemaTherapy” and “Mindfulness- Based Cognitive Therapy”.
    Conclusions
    SchemaTherapy, “Mindfulness- Based Cognitive Therapy” is considered as two effective therapies for reducing maladaptive schemas and promoting health of patients with vitiligo. Therefore, therapists and practitioners can use the results of this research to reduce internal conflicts and inefficient schemas of their skin patients.
    Keywords: SchemaTherapy, “Mindfulness- Based Cognitive Therapy”, Mental Health, Vitiligo
  • Marzyie Tavafi, Rahim Baghaei, Abdolah Khorami markani* Pages 53-61
    Introduction
    Students have many problems in their various dimensions of self-care and self-efficacy. The aim of this study was to determine the effect of health habit-based intervention on self-care and self-efficacy of nursing students.
    Methods
    The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest with control group. Sixty nursing students were randomly assigned to two intervention and control groups. For data collection, the "Dossey & Keygan Self-Care Scale" and "General Self-Efficacy Scale" Sherrer et al were used. Validity and reliability of "Self-care scale of Dossey and Keegan" were determined by the face validity, content validity index and content validity ratio and its reliability was determined by Alpha-Cronbach's coefficient. Validity and reliability of the Persian version “Self-Efficacy Scale” have been confirmed in previous studies. The intervention group was run for 6 weeks for the intervention group. Six sessions of support and follow-up consultation were conducted at the student dormitory student counseling center. There was no intervention for the control group. Questionnaires were completed by both groups before and after the intervention. Data was analyzed in SPSS software version 19.
    Results
    The difference in mean of total self-care score and self-efficacy in the two intervention and control groups was not statistically significant (P > 0.005) before intervention. But after the intervention, the difference in mean of self-care score in physical, mental and interest dimensions, as well as the mean score of self-efficacy, was statistically significant (P < 0.001).
    Conclusions
    The health habit-based intervention program was able to increase student’s self-care in areas such as physical, mental, and interest as well as self-efficacy. It is recommended that this intervention be applied for undergraduate nursing courses in all universities.
    Keywords: Education, Health Habits, Self-care, Self-efficacy
  • Hajar Barati, Ebrahim Shahir, Hamidreza Oreyzi* Pages 62-72
    Introduction
    In every job, impulsivity and tension are factors that researchers need to measure with appropriate instruments. The aim of this study was to translating and measuring the psychometric properties of the “Job Impulsivity and Tension Scale” among Employees of Isfahan Gas Transmission Company.
    Methods
    In this methodology study, after obtaining permission from the designers of scale, its translation process was carried out in seven stages. To assess psychometric, content validity and face validity were measured. For construct validity through exploratory and confirmatory factor analysis, two samples of 190 people and 188 employees of Isfahan Gas Transmission Company were selected randomly. Concurrent validity along with the “General Health Questionnaire” (GHQ-28), the “Fatigue Scale”, the “Pittsburgh Sleep Quality Index” (PSQI), and the “Euphoret Sleepiness Scale” (ESS), was measured. Reliability was verified by Cronbach's alpha, Gamma coefficient and test retest. Data were analyzed using SPSS version 21 software.
    Results
    The face was confirmed and the content validity ratio was, in all phrases, beyond the acceptable value of 0.59 for 11 specialists. In construct validity, the exploratory and confirmatory factor analysis confirmed the existence of two independent factors of impulse and tensions. Concurrent validity results showed that there was a positive, positive and significant relationship between scores. Reliability coefficients were confirmed by Cronbach's alpha and split-plot method.
    Conclusions
    The Persian version of the “Job Impulsivity and Tension Scale" has an appropriate validity and reliability. It is suggested to be used in related research.
    Keywords: Impulsivity, Tension, Psychometric Properties, Job