فهرست مطالب

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات علمی
  • عبدالرسول سلمان ماهینی، پریناز رشیدی *، مجید مخدوم، افشین علیزاده شعبانی، علیرضا میکائیلی تبریزی، حسین وارسته مرادی صفحه 1

    انسان در اعصار مختلف با عملکرد خود در محیط به تخریب آگاهانه و ناآگاهانه طبیعت پرداخته و گونه ها را نابود کرده، و یا مورد تهدید قرار داده است. این تخریب ها موجب نگرانی است، زیرا از تخریب های بزرگ طبیعی پیشین شدیدتر و سریعتر بوده است. از این رو، با وجود کمبود داده ها و پیچیدگی فرایندهای طبیعی، می توان و باید در مسیر حفاظت بیشتر و بهتر از طبیعت گام برداشت و از بلایای انسان ساخت جلوگیری نمود، یا آنها را به حداقل رساند. با روش های مختلف می توان به انتخاب قطعات مختلف سرزمین برای حفاظت پرداخت. رهیافت بوم شناسی سیمای سرزمین یکی از جدیدترین روش هایی است که از مشخصه هایی مانند شکل، اندازه، ساختار و رابطه بین پوشش های مختلف استفاده می کند. هدف اصلی این مطالعه استفاده از رهیافت سیمای سرزمین برای انتخاب سیستماتیک لکه های حفاظتی در استان گلستان است. بدین منظور از نظام ارزیابی و اولویت حفاظت (CAPS) استفاده شد. این روش بر پایه مشخصه های سیمای سرزمین و ترکیب آن با عوامل اکولوژیکی مهم دیگر مانند سلامت رودخانه ها قرار دارد. پس از طبقه بندی سرزمین به جنگل، مرتع، رودخانه، شهر و روستا بر روی تصاویر ماهواره ای، مشخصه های سیمای سرزمین با استفاده از نرم افزار Fragstats تهیه شده است. سپس، از ارزیابی چند معیاره (MCA) با روش ترکیب خطی، وزن داده شده برای ترکیب لایه های مختلف مشخصه ها به منظور تعیین رضامندی سرزمین برای انتخاب لکه های حفاظتی استفاده شد. فرایند سلسله مراتب تحلیلی (AHP) را کارشناسان برای اختصاص وزن ها به مشخصه ها استفاده کردند. در نتیجه این پژوهش نقشه رضامندی سرزمین برای کل استان برای اهداف حفاظتی حاصل شد، سپس با استفاده از آماره ZLS محاسبه شد و تعداد 19 زون برای لکه های حفاظتی تعیین شد. در این روند همچنین به منظور حفاظت برای تسهیل ادغام مشخصه های سیمای سرزمین، یک مدل حرفی توسعه داده و به کار گرفته شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که سطح مناطق حفاظت شده استان گلستان بدون در نظر گرفتن منابع آبی و با در نظر گرفتن پیکسل هایی با رضامندی بیش از 160 در حدود 15 درصد سطح استان است که برابر با مساحتی در حدود 307391.6 هکتار است. این روش علاوه بر یکپارچه نگری، امکان بررسی سریعتر و کم هزینه تر مناطق وسیع برای انتخاب لکه های حفاظتی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: گلستان، مشخصه های سیمای سرزمین، لکه های حفاظتی، ارزیابی چند معیاره، روش CAPS
  • نبی الله یارعلی، علی سلطانی، علی جعفری، داوود مافی غلامی، مسعود محمودی صفحه 13
    مدل تخریب محیط زیست یکی از روش های ارزیابی آثار محیط زیستی است که آثار فعالیت های انسانی را بر محیط زیست تحلیل می کند و مقدار آن را به صورت کمی نشان می دهد. در این بررسی برای تعیین آثار توسعه بر محیط زیست منطقه حفاظت شده اشترانکوه از مدل تخریب استفاده شده است. برای دستیابی به این هدف، ابتدا محدوده منطقه حفاظت شده اشترانکوه به 554 سلول شبکه 225 هکتاری (3×3 سانتیمتر روی نقشه توپوگرافی 1:50000) تقسیم شد. آسیب پذیری اکولوژیکی با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، اقلیم، حساسیت سنگ مادر به فرسایش، خطر زمین لرزه، طبقات آسیب پذیری خاک، پوشش گیاهی و زیستگاه محاسبه و تقسیم بندی شد. در مرحله بعد با استفاده از نقشه توپوگرافی، مشاهدات میدانی، آرای کارشناسان و اسناد موجود، تعداد 11 عامل تخریب در کل منطقه شناسایی و شدت آنها تعیین شد. تراکم فیزیولوژیک هم از تقسیم جمعیت موجود در هر شبکه کاری بر وسعت زمینهای قابل کشت هر شبکه به دست آمد. در نهایت با استفاده از جدول نهایی تخریب و وارد کردن مشخصه های مدل در نرم افزار Excell، ضرایب تخریب در هر یک از شبکه های کاری منطقه محاسبه و بر اساس نظریه فازی در 6 طبقه و 3 دسته طبقه بندی شدند. بدین ترتیب کلیه شبکه ها از نظر شدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه شدند و کل منطقه به سه پهنه با توانایی توسعه بیشتر (کیفیت برتر)، نیازمند بازسازی و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد. در مجموع، 58/94 درصد از مساحت کل منطقه با کیفیت، 06/5 درصد نیازمند بازسازی و 36/0 درصد نیازمند اقدامات حفاظتی شناسایی شد. از نظر اولویت بندی توسعه در مناطق حفاظت شده، 5/82% منطقه حفاظت شده بنابر دلایل محیط زیستی غیرقابل توسعه اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرهای محیط زیستی، مدل تخریب، توسعه پایدار، منطقه حفاظت شده اشترانکوه
  • لعبت زبردست، حمیدرضا جعفری، ضیاءالدین بادیان، مریم عاشق معلا صفحه 23
    کاربری زمین همواره یکی از مهمترین عواملی بوده است که انسان از طریق آن محیط زیست خود را تحت تاثیر قرار داده است و از نظر تاریخی مهمترین تغییر کاربری اراضی که انسان انجام داده است، از میان بردن جنگل ها و تبدیل آنها به اراضی کشاورزی و سکونتگاه ها بوده است.
    در این تحقیق، بررسی روند تغییرات پوشش اراضی منطقه حفاظت شده ارسباران با استفاده از تصاویر ماهواره ای مربوط به سه دوره زمانی از منطقه مورد مطالعه صورت گرفته است. مهمترین طبقات کاربری اراضی شناسایی شده در منطقه مورد مطالعه رودخانه، باغ، نواحی مسکونی، زراعت آبی، زراعت دیم، اراضی فاقد پوشش گیاهی، مرتع و در نهایت اراضی جنگلی است. مساحت این طبقات در نقشه کاربری برای هر سال تعیین و مقایسه و بررسی شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد کاهش مساحتی که در وسعت اراضی جنگلی حساس منطقه ارسباران، با شتاب کمتری در بین سالهای 2002 تا 2006 (مدت 4 سال اول) قابل مشاهده است، در دوره 2006 تا 2008 بسیار روند تندشونده و چشمگیری را به خود گرفته است، به نحوی که در عرض دو سال، بیش از 10 درصد از پوشش های جنگلی منطقه ارسباران از میان رفته است و این روند بسیار نگران کننده است
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، سنجش از دور، ارزیابی روند، منطقه حفاظت شده ارسباران، تصاویر ماهواره ای، پوشش های جنگلی
  • جاهده تکیه خواه، سید محمد حسینی نصر، جعفر اولادی، مرتضی شعبانی صفحه 35
  • هومان لیاقتی، نغمه مبرقعی*، افسانه نعیمی فر، هدا یزدان پناه صفحه 43

    افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی در سالهای اخیر موجب افزایش تقاضا برای استفاده تفرجی از فضاهای طبیعی می شود. از آنجا که این دسته از فضاها بیشتر در زمره کالاهای عمومی با دسترسی آزاد قرار دارند، اغلب بازدیدکنندگان از ارزش واقعی تفرج در این فضاها غافل اند و این موضوع به طور معمول منجر به عدم استفاده بهینه و مطلوب از این مکان ها می شود.
    در تحقیق حاضر، ارزش تفرجی منطقه کوهستانی درکه واقع در شمال تهران با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط برآورد شد. به همین منظور240 پرسشنامه برای استفاده تفرجی از سایت مورد نظر، تکمیل شد. به منظور تمایز عوامل موثر بر تصمیم به تمایل به پرداخت ورودیه و میزان تمایل به پرداخت، از الگوی توبیت از روش دومرحله ای هکمن استفاده شد. با حذف پاسخ های ناقص و صفر اعتراض آمیز، 58 درصد از افراد حاضر به پرداخت ورودیه برای استفاده تفریحی از منطقه درکه بوده اند. نتایج الگوی هکیت نشان داد، متغیرهای سن و تغییر جغرافیایی محیط کار، فقط بر تصمیم پاسخگویان برای پرداخت ورودیه اثر معنی دار دارد. در حالی که سطح درآمد، تعداد افراد خانوار، نوع منزل مسکونی، میزان آلودگی در محیط کار و امکانات منطقه درکه، در مرحله اول (تصمیم برای تمایل به پرداخت) و همچنین در مرحله دوم (عمل بعد از تصمیم)، بر میزان تمایل به پرداخت پاسخگویان اثر معنی دار دارد. میانگین تمایل به پرداخت سالانه هر بازدیدکننده برابر با 8/3362 ریال و ارزش تفرجی هر هکتار از منطقه درکه در سال 1388 تقریبا برابر با پنجاه میلیون ریال برآورد شد.
    با توجه به میزان بالای ارزش تفریحی هر هکتار از منطقه درکه، ضروری است، مسئولان با برنامه ریزی صحیح، به حفظ و نگهداری مناطق تفریحی طبیعی همانند درکه توجه بیشتری کنند. این موضوع در کلانشهرهایی همانند تهران که بیشتر ساکنان آن مواجه با انواع آلودگی و کمبود فضای سبزند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، ارزش تفرجی، درکه، الگوی توبیت، روش دومرحله ای هکمن
  • امین پاداش، سیدمحمدباقر نبوی، بهروز دهزاد، سیدعلی جوزی، نبی الله مرادی صفحه 53
    محیط زیست و لزوم حفاظت از آن در دهه های اخیر مورد توجه جدی کلیه افراد و مجامع بین المللی و جهانی قرار گرفته است. توسعه بی رویه فعالیت های اقتصادی انسان از یک سو و اتکای بی واسطه و وابستگی معیشتی قشر کثیری از جمعیت رو به رشد جهان به طبیعت از سوی دیگر، روز به روز از تنوع طبیعی اکوسیستم ها و زیستگاه ها می کاهد و محدودیت های بیشتری را برای زندگی و بقای حیات وحش فراهم می کند. در نتیجه اجرای برنامه های حفاظتی از گونه ها و اکوسیستم ها فقط به نقاط مشخصی محدود شده که امروزه تحت عنوان مناطق حفاظت شده مشهورند. «برنامه ریزی و مدیریت راهبردی(1)» از مهمترین ارکان سیستم های مدیریت در یک سازمان است؛ مدیریت راهبردی هنر و علم تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات و وظایف چندگانه ای است که سازمان را قادر می سازد به مقاصد خود دست یابد (هانگر و ویلن، 1382). استفاده صحیح و مؤثر از «برنامه ریزی و مدیریت راهبردی» به عنوان مهمترین ارکان سیستم های مدیریت و همچنین به لحاظ نقش پیش گیرنده آن، اثربخشی مثبتی بر کنترل مشخصه های فنی و غیرفنی در تمام سطوح و در نهایت بر نتایج نهایی و برایندهای سازمان خواهد داشت. این پژوهش علمی- کاربردی با هدف ارائه برنامه راهبردی مدیریت محیط زیستی منطقه حفاظت شده مند بوشهر به انجام رسید، که برای نخستین بار در ایران در منطقه حفاظت شده دریایی انجام می شود. بدین منظور در نخستین قدم به تعیین زون های منطقه حفاظت شده مند به روش ارزیابی چند معیاره(2) پرداخته شد، بررسی ها مشخص کرد که 35/28 از منطقه را زون حفاظت شده شامل می شود (مصطفوی و همکاران، 1385). در قدم بعدی به منظور ارائه برنامه ریزی راهبردی به روش ماتریس سوات تعداد 154 پرسشنامه در اختیار جامعه آماری و همچنین خبرگان منطقه تکمیل شد. بدین منظور ابتدا عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدات) محیط تحت بررسی شناسایی شدند. پس از شناسایی، عوامل داخلی و خارجی در قالب جداول ارزشیابی عوامل داخلی (IFE)(3) و ارزشیابی عوامل خارجی (EFE)(4) نمره دهی و وزن دهی شدند. به منظور وزن دهی عوامل داخلی و خارجی از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)(5) و نرم افزار EXPERT CHOICE بهره گیری شد. به منظور تعیین راهبردها از خروجی ماتریس سوات بر اساس اولویت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی منطقه بارگذاری هر یک از گزینه های توسعه، انجام شد و در پایان راهبرد سوم، یعنی «راهبرد استفاده از رویکردهای حفاظتی همگام با معیارهای بین المللی به پشتوانه قوی اجرایی دولتی- ملی» با کسب بالاترین امتیاز 05/6 به عنوان اولین اولویت برنامه ریزی راهبردی مهم برای این منطقه حاصل شد.
  • فرزام پوراصغر سنگاچین، اسماعیل صالحی، محمدرضا مثنوی صفحه 67
    با وجود سپری شدن حدود دو دهه از تصویب دستور کار 21 که در آن بر تدوین و کاربرد شاخص های توسعه پایدار تاکید شد، هنوز اجماع کاملی در خصوص شاخص های تبیین کننده پایداری، طراحی و استفاده از آنها برای سنجش پایداری و همچنین روش های جامع و کامل که مورد پذیرش تمامی نخبگان و صاحب نظران در سراسر جهان باشد، به وجود نیامده است. با این حال در خلال سالهای گذشته شاخص های متعددی برای سنجش و اندازه گیری توسعه پایدار مطرح شده و گاهی نیز شاخص های پایداری کشورها توسط نهادهای بین المللی به صورت سالانه منتشر می شود.
    شاخص های پایداری خصوصا زمانی که به صورت ترکیبی استفاده می شوند، ابزارهای ارزشمندی برای ارزیابی عملکرد کشورها و مقایسه آنها در زمینه توسعه پایدار قلمداد می شوند. به همین دلیل کتاب شناسی مرتبط با اندازه گیری و سنجش پایداری در سطوح بین ملی و بین المللی بسرعت در حال گسترش است.
    بر این اساس در این مقاله، ابتدا شاخص های توسعه پایدار و برخی از مهمترین مدل ها و روش های سنجش معرفی شده است. در مرحله بعد با استفاده از روش تحلیلی- تطبیقی و با استفاده از اطلاعات 130 کشور، رابطه هر کدام از روش های اندازه گیری که در قالب شاخص های ترکیبی ارائه شدند با استفاده از ضرایب همبستگی بین هر کدام از روش ها با استفاده از نرم افزارSPSS تعیین و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نقاط اشتراک و تفاوت های آنها مشخص شد.
    کلیدواژگان: روش های سنجش پایداری، جای پای بوم شناختی، شاخص توسعه انسانی، شاخص آسیب پذیری محیط زیست، شاخص پایداری محیط زیست
  • محمدرضا اشرف زاده، حسین مددی، نسترن خادمی، صدیقه بنیادی صفحه 83
    آنچه در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته، ارزیابی آثار مثبت و منفی ناشی از اجرای پروژه شهر جهانگردی بین المللی خلیج فارس بر محیط زیست منطقه است. محدوده پیشنهادی 650 هکتاری برای اجرای این پروژه در فاصله 15 کیلومتری شهر بندرعباس در ساحل شرقی این شهر و در محدوده تالاب بین المللی رود شور، شیرین و میناب واقع شده است. اگرچه پروژه مذکور دارای آثار مثبت قابل چشمگیری از جمله توسعه فعالیت های گردشگری، تجاری، اشتغال زایی و درآمدزایی در منطقه است، ولی آثار منفی ناشی از اجرای پروژه بسیار بیشتر از آثار مثبت هستند. مهمترین آثار منفی پروژه شامل برهم زدن تعادل بوم سازگان منطقه حفاظت شده و تالاب بین المللی رود شور، شیرین و میناب و سایر بوم سازگان های حساس ساحلی- دریایی در منطقه، تهدید گونه های حیات وحش مهم و برجسته و تهدید سفره های آب زیرزمینی است. در این مطالعه از روش روی هم گذاری و روش ماتریس ایرانی برای بررسی و ارزیابی آثار محیط زیستی پروژه استفاده شد. جدول ماتریس طراحی شده شامل 47 ریزفعالیت پروژه و 50 عامل محیط زیستی است که در مرحله ساختمانی، در ستون ها 5/54 درصد میانگین ها و در ردیف ها 1/57 درصد میانگین ها و در مرحله بهره برداری در ستون ها، 52 درصد میانگین ها و در ردیف ها نیز 52 درصد از میانگین ها کمتر از 1/3- هستند. بنابراین براساس بررسی های به عمل آمده و نتایج حاصل از ارزیابی، اجرای پروژه حاضر در منطقه مطالعاتی تایید نمی شود، اما بواسطه اهمیت پروژه بر اوضاع منطقه، بویژه از نظر اقتصادی پیشنهاد می شود برای تعیین موقعیت مناسب، محل اجرای پروژه از مطالعات مکان یابی محیط زیستی استفاده شود.
|
  • Salman Mahinya., Rashidip., Makhdoum, M. F., Alizadeh Shabania., Mickaeili Tabrizia., Varasteh Moradi, H Page 1

    In different ages, human has deliberately and unintentionally destroyed the nature and caused species extinctions. This degradation has created many concerns because it has been more severe and faster than any previous natural devastation. Therefore, despite data shortage and nature’s complexities, it is necessary to move towards better and more appropriate nature conservation approaches and diminish human-caused disasters or at least reduce them to the minimum level. There are different approaches to selection of lands for conservation. Landscape ecology approach is one of the newest approaches that uses metric indices such as shape, size, structure and linkages between different covers or patches that are important for meeting conservation objectives. The main objective of this study was to apply landscape metrics approach for systematic selection of conservation patches in Golestan Province of Iran. Accordingly, the technique of Conservation Assessment Prioritization Systems (CAPS) was used. It is based on landscape metrics and is integrated with other ecologically important factors such as river health. After classification of the land into forest, rangeland, river, city and village on the satellite image, the landscape metrics were derived using FRAGSTATS software. Subsequently, a multi-criteria evaluation with weighted linear combination procedure was used for combining different layers of the metrics and determining suitability of land for conservation. An Analytical Hierarchy Process (AHP) was used by some experts to assign weights to the factors included in the weighted linear combination method. The result of this research produced a land suitability map for the whole province for conservation purposes. We applied the zonal land suitability method and a result 19 zones were introduced for conservation. A descriptive model was also provided that helped in merging the landscape metrics for conservation. The method used for the first time in Iran proved successful. However, we suggest applying it to other areas so as to highlight its strengths and data shortages. The result of this study shows that conservation area of Golestan province is 15 percent (307391.6 ha) without consideration of water resources and with attention to pixel with suitability more than 160. In addition, it provides lowest cost and faster survey in a wide area and is getting popularity for selection of conservation patches.

  • Yaralin., Mafi Gholamid., Jafaria., Soltania., Mahmoudi, M Page 13
    Environmental degradation model is one of the Environmental Impact Assessment (EIA) methods in which ecological effects of human activities on his surrounding nature can be evaluated and quantified. In this study, we used a degradation model to assess the impact of possible development on Oshtrankooh protected area. To achieve this goal, at first the study area was divided into five hundred fifty four, 225 ha impact units (cells) (3×3 cm on the 1:50,000 topographic maps). The ecological vulnerability for each cell was computed and classified using maps of slope, aspect, elevation, climate, and bed rock sensitivity to erosion and earthquake, as well as soil and habitat sensitivity. Then, as much as 11 degradation factors were detected in the study area, and their sensivity was also measured using topographic maps, field observations, expert knowledge and written document. A demographic survey was also carried out to establish population patterns in each cell. Finally, using degradation tables, degradation coefficients for each cell was calculated on spreadsheet. These degradation coefficient values were classified based on fuzzy model to 6 classes and 3 categories. All the cells were then ranked according to the rate of degradation coefficient. The study area was divided into three zones namely: prone to further development (94.58 %), need to be rehabilitated (5.06 %) and critically impacted areas with an absolute need for conservation measures (0.36 %).
  • Zebardastl., Jafari, H. R., Badehianz., Ashegh Moalla, M Page 23
    Land use is one of the main factors by which man has affected his environment, and historically the most important land use change induced by human has been the destruction of forest areas and changing them into arable lands and settlements.In this research, assessment of trend of changes in land cover of Arasbaran protected area is carried out by use of three time series of satellite images. The most important land cover classes distinguished in the area are river, orchards, settlements, farms, bare lands, rangelands and forests.Findings show that the reduction of valuable forest areas of Arasbaran which is noticeable in the period of 2002 to 2006, grows with much higher speed in 2006 to 2008 in a way that in only two years, more than 10 percent of forest land cover has disappeared which this destruction trend is very considerable.
  • Tekyehkhahj., Hosseini Nasr, S. M., Oladij., Shaabani, M Page 35
    First, the land form mapping units (combination of slope, elevation, aspect) were prepared in Arc GIS 9.1 and Arc view 3.3. Then environmental units map (landform, Soil, plant cover) was depicted. Finally by applying Ecotourism Model of Iran, the ecological capability of the area was evaluated. Results indicate a 5% capability for intensive recreation (class 2), 50% extensive recreation (class), and 45% as such for class 2.
  • Liaghatih., Mobarghaein., Naeimi Fara., Yazdanpanah, H Page 43

    Recent year's population growth and urbanization development has led to increase in demands for natural spaces in the cities. Since these spaces, mostly are among public goods with free access for the public who often use them without receiving admission, the real value of these spaces have been neglected by most visitors and they do not estimate the value of their outing, which can lead to lack of efficient and optimal use of these places. Economic valuations of these spaces not only increase their protection by users, but it creates a good background for planning and management of these spaces by decision makers and planners. In this study the value of Darakeh mountainous region, that is located in northern Tehran, has been estimated by using contingent valuation method.In this study, 216 surveys with various questions have been completed by visitors and they express their willingness to pay for using the site. The factors that affecting the amount of willingness to pay for admission to recreation area, has been evaluated by using Tobit single stage model and Hickman two-stage recreation model. Estimation results by Tobit model shows that willing to pay for using the recreational area of Darakeh has been increased by increasing some variables like income, number of people in household, type of house, the amount of pollution in work place and level of recreational facilities in the mountainous region. With using estimated parameters by linear regression model, the average annual willingness to pay for each visitor in Darakeh mountainous region is equal to 3362/8 Rials ($5) and value per hectare of Darakeh area outing in 1388 was estimated nearly fifty millions Rials ($ 50000).

  • Padasha., Nabavi, S. M. B., Dehzadb., Jozi, S. A., Moradi, N. A Page 53
    Planning and strategic management is one of the most important feature of management system in an organization.Strategic management is a mixture of art and science, which has multifunction duties for making decision and will give the power to organization in order to achieve its targets.Keeping the environment safe has caught views of many people and institutions in recent decades worldwide. Human’s unrestricted economic activities and communities’ dependency on nature to make living, have decreased habitats’ and ecosystems’ diversity and threaten wild life. Effective and appropriate use of “Planning and strategic management” of Mand protected area by using SWOT(Strengths & Weaknesses, Opportunities & Threats) methods, and QSPM (Quantities Strategic Planning Matrix) as measuring functional indicatives in Planning and strategic management were the goal of this study.According to results taken from analysis at MOND protected area in- BUSHIHR Province, grading resulted as 4.75, 5.45, and 6.05. So, the strategy of using protective approaches won the first grade as priority plan for the area.
  • Pourasghar Sangachinf., Salehie., Masnavi, M. R Page 67
    Agenda 21 has been approved about two decades ago with an emphasis on formulating and applying sustainable development indicators. However; a thorough consensus has not yet been formed on the indicators for clarifying sustainability to be designed and utilized nor have comprehensive and complete methods been accepted by elites and experts in the world. Nevertheless, numerous indicators have been proposed in recent years to judge sustainable development; to the extent that sustainability indicators of some countries are annually published by international bodies.Accordingly, the literature used for sustainability measurement is being rapidly developed at national and international levels.This, paper is dealing in the first stage with sustainability development indicators as well as some of the most important measuring models and methods. With the usage of data released by 130 countries, the analytical-comparative method is used in the next phase to analyze the inter-relations between measurement methods utilizing SPSS software in order to determine their concerned similarities and differences.
  • Ashrafzadeh, M. R., Madadih., Khademin., Bonyadi Page 83
    Environmental Impact Assessment aims at avoiding negative effects on the environment by identifying, predicting and interpreting information of the potential impacts of a development on the environment. The main aim of the current research is the environmental impact assessment of the Persian Gulf international tourism city. The proposed area for this project is located in 15th Km of eastern shore of Bandar Abbas city, at the conjunction of Rud_e_ Shour, Shirin and Minab River International Wetland (Ramsar Site). Although this project bring about considerable positive effects in the region, such as development of tourism, job opportunity and economic growth in the area, however its negative impact outweight positive ones. The worst negative impacts related to this project are disturbing the ecosystem balance of Shour, Shirin and Minab River International Wetland and other sensitive coastal area of marine ecosystems, besides threatening important and predominant wildlife species and ground water resources. Detailed environmental parameters and project activities during construation and utilization have been identified based on similar projects and technical documents. The Simple Matrix and Spatial Analysis (Map overlaying and Geographical Information System) methods were the tools used to make the assessment. So, based on the results from the assessment the project is rejected due to ecological sensitivity of the area. But, due to its importance in the economic growth of the region, it is suggested that its site construction be carried out according to environmental criteria.