فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
  • مقالات علمی
  • سیدعلی جوزی، نگین وطنی* صفحه 5
    در کشورهای در حال توسعه، صنایع سالانه حدود 6/3 درصد رشد دارند که بالطبع موجب رشد آلودگی در حدود 8/1 درصد خواهد بود. یکی از عوامل ایجاد آلودگی کوره های آجرپزی هستند که این واحدها متاسفانه از خاکی باید استفاده کنند که برای کشاورزی بسیار مناسب می باشد. در این تحقیق اثر کوره های آجر پزی با هدف مدیریت محیط زیست کوره های آجرپزی مجتمع صنعتی ظفر واقع در 25 کیلومتری شهرستان ماکو در استان آذربایجان غربی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    برای انجام این تحقیق ابتدا آلاینده های خروجی از دودکش کوره ها که متشکل از دو کوره آجر می باشد، اندازه گیری شد. سپس با بررسی و مطالعه ویژگی های منطقه تحقیق اثرات پروژه بر محیط زیست منطقه شناسایی و میزان اثر بخشی آن ها از طریق روش وزن دهی مبتنی بر مقایسه ارجحیت از نظر اثرگذاری با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد که مشخص گردید که بیشترین اثر محیط زیست بر روی تخریب خاک و آلودگی هوا می باشد. این در حالی است که واحد صنعتی مورد بحث تنها دارای اثرات منفی نبوده، بلکه دارای اثرات مثبتی در ایجاد اشتغال و تولید مصالح مورد نیاز در عمران نیز است. بدیهی است چنانچه در مدیریت مجتمع صنعتی ظفر به موضوع با پایش و اصلاحات اجرایی که دارای وزن بیشتری نسبت به گزینه اجرا بدون پایش و اصلاحات بر اساس نتایج این تحقیق توجه شود، در این صورت از اثرات منفی محیط زیست آن در راستای تحقق قوانین محیط زیست در زمینه صنایع نیز به شدت کاسته می شود.
    کلیدواژگان: کوره های آجرپزی، روشAHP، مدیریت محیط زیست
  • مریم پازکی*، معصومه احمدی پری صفحه 13
    تامین آب قابل اطمینان جهت شرب و کشاورزی در راستای توسعه پایدار هر کشور می باشد، ولی احداث تاسیساتی نظیر سد و شبکه های آبیاری و زهکشی می تواند باعث تغییرات و تاثیرات مثبت و منفی مستقیم یا غیر مستقیم بر محیط زیست منطقه گردد که انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی یا EIAبه عنوان یک روش جهت شناخت اثرات مثبت و منفی ناشی از یک طرح، ارزشیابی اثرات و تصمیم گیری در خصوص آن و ارائه تغییرات، روش ها و یا برنامه هایی جهت مدیریت بهینه اثرات یعنی کاهش اثرات منفی و تقویت اثرات مثبت می باشد. در این مطالعه به منظور پیش بینی آثار محیط زیستی پروژه سامانه انتقال آب سدهای چومان و کانی گویژان در دو مرحله آماده سازی و بهره برداری از روش چک لیست به همراه تعیین انواع اثرات مثبت، منفی، کوتاه مدت، بلند مدت، تداوم اثر، احتمال وقوع اثر برای ارزیابی اثرات آن ها استفاده شده است و برای تعیین اثرات از قضاوت تخصصی و کارشناسی بهره گرفته شده است که جمع جبری ارزش ها و نمرات، تعیین کننده اثرات مثبت و منفی پروژه می باشد. نتایج نشان داد که اثرات منفی محیط زیستی و اجتماعی طرح بر اثرات مثبت آن از نظر نوع، تعداد و شدت برتری دارد و در صورت عدم اجرای راهکارهای کاهش اثرات و اقدامات اصلاحی اجرای طرح از نظر محیط زیستی مردود می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیست، سد چومان، سد کانی گویژان، سامانه انتقال آب
  • علیرضا ایلدرمی*، میرمهرداد میرسنجری صفحه 21
    دشت قهاوند یک عارضه طبیعی است که با شیب کم بین دامنه های پرشیب کوهستان الوند، ارتفاعات شازند، وصال وناهمواری های شرقی، به شکل یک حوضه رسوبی و بین کوهستانی، در یک منطقه فرو افتاده در شرق همدان واقع شده است. این دشت میان کوهی دنباله چاله های بسته ایران مرکزی یعنی مسئله قم می باشد و عارضه نسبتا همواری با شیب همگراست که از پای دامنه های کوهستانی حاشیه ای، به یک منطقه پست محدود شده است. در این پژوهش، ابتدا دشت قهاوند با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:50000 و 25000 :1 تعیین موقعیت گردید، سپس با استفاده از عکس های هوایی 20000 :1 و تصاویر ماهواره ای وضعیت شیب، زمین شناسی، ژئومرفولوژی و محل نمونه برداری خاک بررسی و تعیین شد و سپس با استفاده از نرم افزار ArcGis9 و Excel، نقشه ها و نمودارهای مربوط ترسیم گردید. در این بررسی همچنین نقشه واحدهای کاری تهیه و سپس عوامل نه گانه موثر در فرسایش بادی با استفاده از مدل اریفر مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت محیط بیوکلیماتیک منطقه با مشاهدات میدانی مورد بررسی واقع شد. نتایج حاصله از بررسی وضعیت زمین شناسی، ژئومرفولوژی اقلیمی، هیدرولوژی و ویژگی های خاک منطقه نشان می دهد که دشت موجود، متکی به دامنه کوهستانی بوده و به صورت کشیده در منطقه تکوین یافته است که تحت شرایط هیدرو ژئومرفولوژی و مورفودینامیکی همراه با ویژگی های بیوکلیماتیک به ویژه تحت شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک منطقه به وجود آمده است. این پژوهش نشان می دهد که فرآیند متوالی تخریب و فرسایش موجب زایش منطقه بیابانی شبیه مناطق مرکزی ایران در قهاوند همدان شده است. همچنین نتایج حاصله از بررسی منطقه نشان می دهد که شدت بیابان زایی در سه کلاس زیاد، خیلی زیاد و متوسط قرار دارد که محدودیت های کمی و زمانی ریزش های جوی ناشی از شرایط آب و هوایی منطقه است. علاوه بر این، از دیگر عوامل موثر در بیابان زایی منطقه قهاوند می توان به مجاورت با مناطق مرکزی ایران به ویژه قم، تبخیر شدید و کم آبی و بیلان منفی آب، شرایط هیدروژئومرفولوژیکی، پدولوژیکی و گیاهی و فاکتورهای انسانی همچون کشاورزی و چرای مفرط اشاره کرد که سبب تشکیل محیط بیوکلیماتیک ویژه ای متفاوت از سایر مناطق استان همدان، با ویژگی های مناطق بیابانی مرکزی ایران شده است.
    کلیدواژگان: محیط، بیوکلیمایی، قهاوند همدان، بیابان، بیابان زایی، مدل IRIFR، E، A
  • سیده الهام محمودی* صفحه 33
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی و ارزیابی اثرهای آلودگی محیط زیستی معدن سنگ آهن سید مرتضی کاشمر و یافتن راهکارها برای کاهش ایجاد و پخش آلودگی در محیط می باشد. ابتدا اطلاعات پروسه فعالیت های استخراجی و بهره برداری معدن جمع آوری شده، سپس داده های دریافتی با نرم افزار ارزیابی محیط زیست (RIAM)(1)، تحلیل و میزان تاثیر آلودگی ها بر محیط زیست محاسبه شده است. نتایج نشان دهنده بازه ی بیشتر اثرهای منفی پروژه نسبت به اثرهای مثبت می باشد. تحقیق نشان می دهد بهره برداران، موظف به کاشت گونه های گیاهی و فضای سبز بعد از پایان فعالیت استخراجی جهت جبران خسارت های ایجاد شده می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرها، نرم افزار RIAM، محیط زیست
  • فرزام هستی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، رامتین جولایی، سیدمحمود عقیلی صفحه 44
    یکی از دلایل کاهش بیش از حد منابع، استفاده غیر منطقی انسان از سرزمین است. برای کاهش فقر و ضایع شدن سرزمین باید همگام با طبیعت حرکت کرد و از طبیعت به اندازه توان آن استفاده کرد. آمایش سرزمین فنی است که ما را به سمت این هدف سوق می دهد. برای تحقق اهداف آمایش سرزمین نظیر رفاه نسبی اجتماعی، توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست باید بین گروه های ذی نفع ارتباط معناداری برقرار کرد. ذی نفعان در تصمیم گیری دارای نظرات مختلفی هستند و این عامل سبب ایجاد تعارض در میان آن ها می گردد که موجب خواهد شد نتیجه آمایش سرزمین مورد قبول همگان واقع نشود و ما را از اهداف آمایش سرزمین دور کند. نظریه بازی ها، مطالعه شکلی برخورد ها و همکاری بین افراد است و زمانی به کار می رود که عمل و نقش چند عامل روی هم اثر می گذارد. نتیجه حاصل از این فن مورد قبول شرکت کنندگان خواهد بود و سبب حل تعارض های موجود می شود. پیشرفت های قابل توجهی در استفاده از نظریه بازی ها نظیر مدل سازی های کامپیوتری صورت گرفته که استفاده از آن را آسان و عملی کرده است. هدف از این مقاله معرفی اولیه روشی مناسب برای حل تعارض میان گروه های ذی نفع در چارچوب آمایش سرزمین با نظریه بازی ها است. برای اجرای این کار ابتدا باید مناطقی که دارای تعارض هستند را معلوم نمود و سپس ذی نفعان دخیل در این تعارضات را تحت عنوان بازیکنان دعوت به بازی کرد. در مرحله بعد باید با نظر کارشناسان الگوریتم بازی طراحی، ودر نرم افزاری مناسب اجرا شود. در پایان این فرایند می توان نتیجه حاصل را در فرآیند آمایش سرزمین وارد کرد.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، آمایش سرزمین، حل تعارض، ذی نفعان
|
  • Jozi. S. A., Vatani. N.* Page 5
    In developing countries, industries grow annually about 3.6 percent, causing 1.8 percent of the total pollution.One of the causes of pollution are brick kilns that unfortunately use the most suitable agricultural soil. In this paper, the effects of brick kilns has been studied for environmental management of Zafar industrial complex in Maku, west Azarbayjan. For this, pollution outflow from two kilns’ stacks were measured, then the data along with those of the surrouding environment were used in an AHP. The weight and degree of importance of the affective factors were significant showing maximum negative impact on soil and air. Naturally, the industrial unit has also positive effects such as employment and production of building material. Hence, the unit can continue its activties on the condition that it monitors the negative effects and closely pays attention to environmental laws towards a sustainable environment.
    Keywords: brick kilns, AHP, environmental management
  • Pazoki. M.*, Ahmadi Pari. M Page 13
    Reliable water supply for drinking and agriculture are among the factors considered in sustainable development of countries around the world. However, construction of facilities such as dams and irrigation networks can have direct and indirect positive and negative impacts on the environment. The Environmental Impact Assessment or EIA study act as a tool for identifying the positive and negative effects caused by any project, and for evaluating and making decisions about effects of the project and offering best practices or programs to reduce the negative impacts and enhance positive impacts. In this study, to predict the environmental impacts of water transfer project of Choman and Kani Govijan dams in two phases of construction and operation, the check list method was used that included positive, negative, short-term, long-term, continued and probable effects. The results showed that the negative environmental and social impacts of the project are higher than its positive effects in terms of type, frequency and intensity. If no action is taken for reducing these negative impacts, then the project is rejected.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, Choman Dam, Kani Govijan Dam, Water Transfer Project
  • Ldoromi. A.*, Mirsanjari. M.M Page 21
    Qahavand plain is a natural sedimentary stretch of subsiding land with gentle slopes located between steep slopes of Alvand mountain, Shazand and Vassal heights and and semi – mountainous areas in east of Hamedan Province. The area is probably a continuation of the Massileh of Qom. The Qahavand region was first delineated using Topography maps at 1:50,000 and 1:25000 scales and soil sampling points were determined using aerial photographs at 1:20000 scale, while in the process the software ArcGIS9 and Excel, were used. Observations were recorded for bioclimatic features of the area with regards to geological, hydrologic and soil characteristics. We found that the present pedimont has been developed and extended in the region under geomorphologic and morphodynamic conditions along with bioclimatic characteristics specially under dry and semi – dry regional conditions . It seems that the plain has been under influence from successive processes of destruction and erosion and under climate conditions of the past and present. These processes have caused the creation of this dry region similarly to those that have shaped the central regions of Iran like Kavir playa. It seems that in creation of a dry region like Qahavand, the time and location of currents and streams and its vicinity to the central region of Qom, intense evaporation and shortage of water and negative balance of water, and in general natural factors like regional hydrologic, geomorphologic, pedologic and plant conditions and human factors like farming, extensive grazing and other factors are the effective factors. These factors have caused the creation of a special bioclimatic environment with characteristics of desert regions.
    Keywords: Environment, Bioclimatic, Qahavand, Desert, Desertification, Playa, Kavir
  • Mahmoudi. S. E.* Page 33
    The main goal of this research was to assess the the environmental pollution from Seyed Morteza Iron ore mine in Kashmar and find the best possible solutions to mitigate the negative effects. We collected data on extraction process and the related operations, then analyzed the data using Rapid Environmental Impact Assessment tool (RIAM). Results showed that the negative effects of the process are certainly higher than the positive effects. The research also showed that beneficiaries have to use different kinds of plants for a green area to decrease the level of damages that are brought about during the mining process.
    Keywords: Assessment of effects, RIAM software, Environmental
  • Hasti. F.*, Salmanmahiny. A., Joolaie. R., Mahmud Aghily. S Page 44
    One reason for extreme natural resources loss is anthropogenic overexploitation. To alleviate poverty and land degradation, humans should keep up with nature and use natural resources in a reasonable manner. To satisfy this end, land use planning techniques can be adopted. To meet the land use planning goals, such as relative social welfare, sustainable development and environmental protection, the relationship between stakeholders, should be clarified. Stakeholders involved in the decision-making process differ in their viewpoints, which in turn cause conflicts and result in unacceptable land use planning that ultimately divert the process from its goals. Game theory is the study of interactions and cooperation between individuals and is applied when functions and contributions of several factors interact among participants. The result of this approach settles the conflicts. There has been remarkable advances in the game theory, including computer modeling which facilitates game theory application. The present study aimed at introduction of conflict resolution among stakeholders in land use planning using game theory framework. For this, we first specified the conflict areas and the stakeholders involved in the conflict. Then the game algorithm was designed by experts and implemented in a suitable software. The end result of this process can be incorporated in the land use planning.
    Keywords: Game theory, Land use planning, Conflict resolution, Stakeholders