فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید دارابی، کریم سلیمانی، کاکا شاهدی، میرحسن میر یعقوب زاده صفحه 7
    از بین بلایای طبیعی، سیلاب بزرگترین و گسترده ترین آنهاست که سبب خسارات و نابودی زیادی می شود. از این رو اولویت بندی مناطق سیل خیز می تواند نقش مهمی در مدیریت منابع طبیعی، مخصوصا در زمینه مدیریت حوضه های آبخیز داشته باشد. بنابراین هدف از تحقیق حاضر اولویت بندی سیل خیزی زیرحوضه ها براساس پارامترهای مورفومتریک با استفاده از تکنیک GIS می باشد. برای این منظور حوضه آبخیز پل دوآب شازند براساس تاثیر عواملی از قبیل تغییر در شکل ظاهری، تغییر در میزان تراکم آبراهه ها، وسعت کل حوزه و خط الراس های تفکیک کننده به 24 زیرحوضه تقسیم شد. سپس 10 پارامتر مورفومتریک بنام های تراکم زهکشی، نسبت انشعاب، فراوانی آبرهه ها، طول جریان سطحی، ضریب فرم حوزه، شکل حوضه، ضریب کشیدگی، ضریب گردی، ضریب فشردگی و بافت زهکشی برای هر زیرحوضه به دست آمد. در این تحقیق پارامترهای مورفومتریک به دو دسته پارامترهای شکلی و خطی تقسیم شدند و رتبه بندی هایی براساس مقدار و ارتباطشان جهت محاسبه ارزش نهایی زیرحوضه ها فرض شد. بنابراین زیرحوضه ها در سه کلاس با اولویت زیاد، کم و متوسط به منظور اقدامات حفاظتی آب و خاک طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که 14 زیرحوضه (زیرحوضه های 5، 7، 8، 10،11، 12، 14، 15، 16، 17، 19، 20، 22 و 23) در اولویت زیاد و 6 زیرحوضه (زیرحوضه های 6، 9، 13، 18، 21 و 24) در اولویت متوسط و 4 زیرحوضه (زیرحوضه های 1، 2، 3 و 4)در اولویت کم قرار دارند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، سیل خیزی، پارامترهای مورفومتریک، GIS
  • علیرضا رحمتی صفحه 15
    بیش از 15 سال از مصوبه مورخ 1373 شورای عالی حفاظت محیط زیست در خصوص الزام تهیه گزارش ارزیابی محیط زیستی برخی از طرح ها و پروژه های توسعه ای توسط مجریان می گذرد. در طول این مدت علاوه بر تثبیت جایگاه قانونی فرایند ارزیابی محیط زیستی در کشور و افزایش تعداد طرح ها و پروژه های مشمول ارزیابی محیط زیستی از 7 عنوان به 51 عنوان طرح و پروژه، تعداد گزارش های ارزیابی در طول سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.به طوری که در طول این 15 سال در حدود 1382 گزارش ارزیابی طرح ها و پروژه های مختلف تهیه و تصمیم گیری شده است.
    لیکن به تبع شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور چالش ها و مشکلاتی فراروی نظام ارزیابی محیط زیست کشور وجود دارد که بررسی و شناسایی آن می تواند باعث تعیین راهکار در جهت ارتقاء نظام ارزیابی محیط زیست کشور گردد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که خوشبختانه فرایند ارزیابی اثرات محیط زیستی در کشور از بعد قوانین و مقررات از جایگاه نسبتا خوبی برخوردار است، لیکن در بخش های مختلف اجرایی از قبیل دشتگاه های اجرایی، مجریان طرح ها و پروژه ها، مشاورین و کارشناسان ضعف ها و چالش هایی وجود دارد که جهت رفع این مسائل توانمندسازی نظام ارزیابی محیط زیستی کشور بصورت جامع و فراگیر در کلیه بخش های مختلف ضرورت دارد
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، چالش ها، راهکارها، قوانین و مقررات
  • اصغر شفیعی، نورالله میرغفاری صفحه 25
    در تحقیقاتی انجام گرفته بر روی تجمع کادمیوم نشان داده شده است که آلوده شدن محیط زیست به عنصر کادمیوم در نواحی نزدیک به شهر های صنعتی و کوره های ذوب فلزات امری جدی به شمار می آید و در حال حاضر شواهدی دال بر اینکه کادمیوم به عنوان یک ماده سرطان زا و عامل ایجاد جنین های ناقص الخلقه و یک ماده جهش زای احتمالی به حساب می آید. هدف این پروژه بررسی پراکندگی فلز کادمیوم در مناطق شهری استان اصفهان و بررسی میزان آلودگی این خاک ها و همچنین اثر عوامل مختلف بر میزان این آلودگی ها می باشد. پس از بررسی مناطق ترافیکی شهر نقاط قابل دسترسی نمونه برداری مدنظر قرار گرفت و 14 نمونه خاک سطحی شهر با حداقل فاصله 750 متر در مساحت 10177 هکتار به آزمایشگاه منتقل شد و به روش استاندارد آنالیز خاک پارامترهای CEC و EC، pH، Cd اندازه گیری شد. بیشترین مقدار کادمیوم) (mg/kg 5/10 در خیا بان خرم و کمترین مقدار) (mg/kg 1 در سه راه حکیم نظامی و میانگین غلظت کل کادمیوم اندازه گیری شده در کل منطقه (mg/kg) 7/3 می باشد. نواحی کم جمعیت و مسکونی حدفاصل در دو طرف مسیر رودخانه حد فاصل پل بزرگمهر و پل ناژوان و فلکه پرواز آلودگی بسیار کم قرار دارند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کادمیوم، مناطق شهری اصفهان
  • علی شهبازی، علیرضا سفیاییان، نورالله میرغفاری، محمدرضا عین قلایی صفحه 31
    تغییر در ویژگی های اجزای تشکیل دهنده ی محیط به طوری که عملکرد طبیعی و تعادل زیستی آنها مختل گردد و به طور مستقیم یا غیرمستقیم منافع و حیات موجودات زنده را به مخاطره اندازد، آلودگی محیط زیست گفته می شود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت آلودگی خاک به فلزات سنگین کروم، مس، نیکل و روی در شهرستان نهاوند واقع در استان همدان با استفاده از شاخص های مختلف آلودگی می باشد. جهت انجام مطالعه تعداد 39 نمونه خاک از منطقه مورد مطالعه به صورت سیستماتیک برداشت شد و غلظت فلزات کروم، مس، نیکل و روی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. شاخص های زمین انباشتگی، فاکتور آلودگی و شاخص جامع فاکتور آلودگی جهت تعیین میزان آلودگی منطقه مورد مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که غلظت کروم در منطقه مورد مطالعه بیشتر از حداکثر غلظت قابل قبول برای کشورهای لهستان، استرالیا و کانادا می باشد. میزان شاخص زمین انباشتگی برای همه فلزات بین 0 تا 1 به دست آمد، در نتیجه غلظت فلزات در خاک به منشا طبیعی آنها ارتباط داده شد. مقادیر شاخص فاکتور آلودگی نشان داد که اکثر نمونه ها در طبقه بدون آلودگی تا آلودگی متوسط قرار دارند، و فاکتور آلودگی برای فلز کروم بیشترین مقدار را داشت به طوری که 26/10 درصد از داده ها در طبقه آلودگی متوسط تا قوی قرار داشت. تجزیه و تحلیل نقشه پهنه بندی شاخص جامع فاکتور آلودگی نشان داد که عناصر کروم، مس، نیکل و روی منشا زمین شناسی و کشاورزی دارند. در حقیقت این فلزات به طور طبیعی در خاک وجود دارند اما فعالیت های انسان سبب تجمع بیشتر این فلزات در خاک شده است.
    کلیدواژگان: شاخص زمین انباشتگی، فاکتور آلودگی، شاخص جامع ترکیب شده، فلزات سنگین، نهاوند
  • مصطفی قلی پور، عبدالرسول سلمان ماهینی، حمیدرضا رضایی، حسین وارسته مرادی، بهرام حسن زاده کیابی صفحه 39
    طبیعت و اطلاعات حاصل از آن مملوء از انواع عدم قطعیت هاست. عدم قطعیت به عنوان مشکل برای اطلاعات مطرح نیست. در واقع، عدم قطعیت را می توان از بارزترین ویژگی های داده ها قلمداد کرد که بایستی به نحو صحیح مدیریت شود. عدم مدیریت یا سوء مدیریت عدم قطعیت داده ها می تواند منجر به ایجاد ابهام در نتایج شود و از آنجایی که بیشتر داده های در دسترس برای ارزیابی طبقه تهدید گونه ها ناقص یا غیرقطعی هستند، مدیریت صحیح عدم قطعیت ها در روند ارزیابی فهرست سرخ بسیار ضروری است و می تواند در فرآیند ارزیابی اثرات توسعه نیز مفید باشد. پیشرفت های علمی اخیر توسعه چندین رهیافت در زمینه مدیریت عدم قطعیت در داده های مورد استفاده در طبقه بندی گونه ها را در پی داشته است. در همین راستا، استفاده از منطق فازی جهت مدیریت عدم قطعیت داده ها و نتایج ارزیابی طبقه تهدید گونه ها توسعه یافته است. در این مقاله، به بررسی ضرورت مدیریت عدم قطعیت در ارزیابی فهرست سرخ، انواع عدم قطعیت و منشا تولید آنها، نحوه تولید، نمایش و بیان مقادیر غیرقطعی، مدیریت عدم قطعیت ها با منطق فازی و مزایای مدیریت فازی عدم قطعیت می پردازیم.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، ارزیابی فهرست سرخ، منطق فازی، مدیریت فازی عدم قطعیت
  • نورالدین نظر نژاد، مانیا جدیدی صفحه 55
    محدودیت در مواد اولیه سلولزی و وضع قوانین محیط زیست جهت کاهش بهره برداری جنگل ها و محدود کردن آلاینده ها به ویژه آلاینده های حاصل از تولیدات صنعتی، سبب گردیده که بازیافت کاغذهای باطله امری اجتناب ناپذیر شود. اما مقاومت این گونه کاغذها بسیار حائز اهمیت می باشد. این تحقیق جهت بررسی افزایش خصوصیات مقاومتی کاغذهای بازیافتی صورت گرفت. در این بررسی نمونه های کاغذ روزنامه باطله به صورت تصادفی انتخاب و پس از تبدیل به خمیر و جوهرزدایی، پالایش شده و سپس به دو گروه تقسیم شدند. از یک گروه خمیرها فقط با افزودن 2% نشاسته کاتیونی کاغذ دست ساز استاندارد تهیه شد (نمونه های شاهد). و گروه دوم ابتدا با درصدهای مختلف پراکسیدهیدروژن (2%، 3% و 4%) در شرایط قلیایی تیمار گردیدند، سپس الیاف اکسیده شده بوسیله 2% نشاسته کاتیونی تیمار شدند و در نهایت از آنها کاغذهای دست ساز استاندارد تهیه شد و خواص مقاومتی آنها طبق استاندارهای TAPPI اندازه گیری شد. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که تیمار با پراکسید مقاومت های کاغذ ساخته شده روزنامه باطله را افزایش می دهد. این افزایش زمانی که از پراکسید 3% استفاده می شود بارزتر بوده و کمترین مقدار مقاومت مربوط به نمونه های شاهد است.
    کلیدواژگان: روزنامه بازیافتی، خواص مقاومتی کاغذ، پراکسید هیدروژن، نشاسته کاتیونی
  • حسین وارسته مرادی، نسرین امینی تهرانی صفحه 61
    این پژوهش جهت بررسی تاثیر متغیرهای محیط‎زیستی موثر بر فراوانی جامعه پرندگان آشیانه حفره‎ای در پارک ملی گلستان انجام شد. شاخص‎های تراکم و همباشی پرندگان با متغیرهای محیط‎زیستی با استفاده از روش نمونه‎برداری مسافتی و روش رج‎بندی مورد مطالعه قرار گرفت. پرندگان و متغیرهای محیط‎زیستی به فاصله شعاعی 25 متری از هر یک از 122 نقطه نمونه‎‎برداری بررسی گردید. برای تعیین تراکم پرندگان و همباشی جامعه پرندگان با متغیرهای محیط‎زیستی، به ترتیب از نمونه‎برداری فاصله‎ای و آنالیز تطبیقی متعارف استفاده شد. در طول دوره مطالعاتی، تعداد 612 مشاهده از پرندگان آشیانه حفره‎ای متعلق به 12 گونه ثبت گردید. پرندگان الگوهای متفاوتی از تراکم را در پارک ملی گلستان از خود نشان دادند. مگس‎گیر سینه‎سرخ، کمرکولی جنگلی و چرخ‎ریسک پس‎سر سفید بیشترین تراکم و گونه های سینه‎سرخ، دارکوب خال‎دار بزرگ و دارکوب خال‎دار کوچک کمترین تراکم در هکتار را داشتند. محور اول آنالیز تطبیقی متعارف دو گروه عمده از پرندگان را از یکدیگر متمایز نمود. گروه اول شامل گونه های آشیان حفره‎ای ثانویه نظیر الیکایی، چرخ‎ریسک بزرگ، چرخ‎ریسک پس‎سر سفید، سینه‎سرخ و مگس‎گیر سینه‎سرخ همبستگی مثبتی با تعداد درختان با ارتفاع کمتر از 10 متر، تعداد درختان با قطر برابر سینه کمتر از 20 و 50- 20 سانتی‎متر داشت. گروه دوم، شامل دارکوب خال‎دار بزرگ، دارکوب خال‎دار کوچک، دارکوب سیاه، کمرکولی جنگلی و دارخزک که اغلب آن‎ها جزء پرندگان آشیان حفره‎ای اولیه هستند همبستگی مثبتی را با ارتفاع درختان، ارتفاع درختان خشک سرپا، قطر برابر سینه درختان خشک سرپا، درجه پوسیدگی درختان خشک سرپا، ارتفاع درختان خشک افتاده، قطر برابر سینه درختان خشک افتاده، درجه پوسیدگی درختان خشک افتاده و تعداد درختان با قطر برابر سینه بیش از 100 سانتی‎متر داشت. نتایج این مطالعه بیانگر اهمیت متغیرهای زیستگاهی خصوصا خشکه‎دارها در حفظ فراوانی جامعه پرندگان به‎ویژه پرندگان آشیانه حفره‎ای و در نتیجه حفظ تنوع‎زیستی بوم‎سازگان‎های جنگلی است.
    کلیدواژگان: پرندگان آشیانه حفره‎ای، پارک ملی گلستان، تراکم، متغیرهای زیستگاهی
  • هادی ویسی، مجید دکامین، مسعود حقیقی، مسعود قزوینی صفحه 69
    حاد شدن مسائل محیط زیستی مانند تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی و تخلیه منابع سبب شده است که اثرات محیط زیستی بخش های ایجاد کننده این مشکلات مانند کشاورزی، صنعت، خدمات و... بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و در این رابطه روش ها و تکنیک های مختلفی برای تبیین اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها توسعه یابد. تحقیق حاضر با هدف معرفی این روش ها و تکنیک ها، ابتدا اثرات محیط زیستی را در سه دسته اثرات مرتبط با نهاده، مرتبط با انتشار و مرتبط با سیستم معرفی کرده است سپس روش ها و تکنیک های متناظر و متناسب با هر یک از این گروه از اثرات را در سه دسته 1) روش های مرتبط با نهاده ها شامل نقشه یابی خطر محیط زیستی، رویکرد برنامه ریزی خطی و اکوپوینت؛ 2) روش های مرتبط با انتشار نظیر ارزیابی چرخه حیات و پایداری انرژی محصولات؛ 3) روش های مرتبط با سیستم شامل رهیافت سیستم چند عاملی، شاخص پایداری کشاورز، شاخص های اکولوژی- زراعی و ارزیابی اثر محیط زیستی توصیف نموده است. و در پایان با توجه به هدف دست اندرکاران و نوع بوم نظام کشاورزی، جهت استفاده همزمان از یک یا چند روش برای تبیین دقیق تر اثرات محیط زیستی کشاورزی پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اثر محیط زیستی، کشاورزی، تکنیک، نهاده، انتشار
  • صفحه 83
|
  • Hamid Darabi, Karim Solaimani, Kaka Shahdi, Mirhasan Miryaghoubzadeh Page 7
    Among natural disasters, flood is the most widespread and large hazard which result in high costs and heavy destruction. Hence prioritization of potential flooding areas has gained importance in natural resources management, especially in the context of watershed management. Therefore the aim of this study is prioritization of flooding in sub-watersheds based on morphometric parameters using GIS technique. For this reason, Pol-Doab Shazand watersheds on the basis of relief ratio, change in drainage density, area of whole watershed and crests was divided into 24 sub-watersheds designated. Then 10 Morphometric parameters namely drainage density, bifurcation ratio, stream frequency, length of overland flow, form factor, shape factor, elongation ratio, circulatory ratio, compactness coefficient and derange texture are obtained for each sub-watershed. In this research various morphometric parameters including linear and shape characteristics have been determined for each sub-watershed and assigned ranks SW1 through SW24 on the basis of value and relationships. Therefore sub-watersheds have been classified into three categories as high, medium and low in terms of priority for soil and water conservation measures. The results show that 14 sub-watersheds (SW5, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 22 and 23) out of the 24 qualified for high priority class, 6 sub-watersheds (SW6, 9, 13, 18, 21 and 24) have been categorized as medium priority and 4 sub-watersheds (SW1, 2, 3 and 4) have been categorized as low priority based on the integration of morphometric.
    Keywords: Prioritization, Flooding, Morphometric parameters, GIS
  • Rahmati Alireza Page 15
    More than 15 years Passes of Council approved the Environmental Protection in 1994 required by reporting on environmental assessment of plans and projects through the development by the executors. During this period, in addition to stabilizing the country's legal status in the environmental assessment process And increase the number of plans and projects subject to environmental assessment from 7 to 51 as a plan or project The number of reports has increased dramatically over recent years. So during these 15 years, about 1382 Projects of various evaluation report and a decision is made.But consequently, economic conditions, social, cultural and political challenges and problems facing the country, there is the environmental assessment Review and identify ways that it can cause the system to enhance the environmental assessment of the country. Results from this study shows Fortunately, environmental impact assessment process in the country of the rules and regulations of the place is fairly well. But executives in various sectors such as executive agencies, projects and project implementers, consultants and experts, there are weaknesses and challenges that to resolve these issues in a comprehensive environmental assessment of empowerment in all sectors is necessary.
    Keywords: Assess the impacts, challenges, strategies, rules, regulations
  • Shafiee A., Myrghafary N Page 25
    Inorganic pollutants, heavy metals and trace elements such as nickel, cadmium, mercury, lead and copper was studied. Generally, heavy metal is a chemical element with a density higher than 5.5(g/mol). Cadmium is produced through the consumption of refined cadmium, copper and nickel smelting and fuel combustion. This project aimed to examine the distribution of cadmium in the urban areas of Isfahan Province and evaluate soil contamination and the effect of various factors in this regard. Traffic was studied in the City and 14 samples were taken from surface soil with a minimum distance of 750 m in an area of 10177 hectares and transferred to the laboratory. Then, using the standard methods of soil analysis parameters CEC, EC, pH and Cd were measured. The highest amount of cadmium was 10.5 (mg/kg) in Khorram Street and the lowest 1(mg/kg) in the three-way Hakim Nezamy and the average concentrations of cadmium was 3.7 (mg/kg). The sparsely populated areas and the residential areas between the two sides of the river namely Bozorgmehr Bridge and Nazhvan Bridge and Parvaz Square showed a very low contamination.
    Keywords: Heavy metals, Cadmium, Urban area Isfahan
  • Shahbazia., Soffianian A. R., Mirghaffari N., Einghalaei M. R Page 31
    Any change in the environmental characteristics such that the normal functions and biological balances are disrupted and life of organisms is threatened directly or indirectly is called environmental pollution. The purpose of this study was to determine the contamination with heavy metals Chromium, Copper, Nickel and Zinc in soils of Nahavand city, Hamadan Province using different indicators. A total of 39 soil samples were taken systematically and concentrations of Chromium, Copper, Nickel and Zinc were measured using a spectrophotometer. Geo-accumulation index, contamination actor and Nemero comprehensive pollution index were used to determine the extent of contamination in the study area. Results showed that the Cobalt concentration in the region is at the maximum allowable concentrations based onr other countries. The Geoaccumulation index results showed that the rate of accumulation of the index is between 0 and 1 for all metals. Concentration of heavy metals in soil was related to their natural origin. Contamination factor results showed that most samples were moderately to highly polluted. Contamination factor for Chromium was the highest and 10.26% of the data showed they were moderately to highly polluted. Analysis of interpolation maps of comprehensive pollution index showed that the metals Chromium, Copper, Nickel and Zinc have geological and agricultural origins. These metals are present naturally in soil, but human activity has caused the accumulation of these metals in the soil.
    Keywords: Geo, accumulation index, Contamination factor, Nemero comprehensive pollution index, Heavy metals, Nahavand
  • Gholipour M., Salmanmahiny A., Rezaei H. R., Varasteh Moradi H., Kiabi B. H Page 39
    Nature and information derived from it are full of uncertainties. Uncertainty is not considered a problem; rather it is a characteristic of any data source in need of proper management. Mismanagement or neglect of uncertainty may lead to ambiguity and errors in results. As most information sources used for species threat classification are incomplete or uncertain, we need to address their issues when applying red list criteria, also this approach can be used in Environmental Impact Assessment process. Recent developments in uncertainties management have resulted in improved red list assessment. Fuzzy logic has been used in the improved versions of these assessments which is the main core of the present paper. Here we deal with uncertainties, its sources, types and the way to handle them in red list assessment and its advantages and disadvantages.
    Keywords: Uncertainty, Red List Assessment, Fuzzy Logic, Fuzzy Management of Uncertainty
  • Mirzayi F., Mobargheei Dinan N Page 45
    Today, environment is considered as one of the main components of macroeconomic policy whichovershadows other components. That is why the most important factor of and a prerequisite for any type of macro-level activity is its environmental compatibility. During recent years, many have attempted to estimate the costs caused by various environmental pollutions and destructions to organize managing actions and make right and efficient decisions on the design and performance of developing process. The lack of adequate efficiency in qualitative methods of assessment has caused a tendency to quantitative assessment of development impacts on environment during recent years throughout the world. This research has attempted to investigate the objectives of impact assessment reports in Iran, and provide a way to improve their efficiency. Among the existing reports on development impact assessment in Environmental Protection Agency, 50 were chosen from the different samples such as dams and water structures (5 samples), Petrochemicals (5 samples), powerhouse (4 samples), steel industries (8 samples), industrial estate (5 samples), refinery (4 samples), tourism (5 samples) and several others (8 samples) and then these options were investigated: currency and quantitative evaluation of the whole project, the highest pollution and impacts resulted from the plan, the most environmental factors affected by the plan, the quantitative impact assessment in two phases of plan utilization and construction, and the evaluation of damages. In the next stage, among the 50 analyzed reports 9 including the option of qualitative impact assessment were chosen to evaluate each project properly. Considering the fact that each project has a lot of consequences and impacts, we tried to investigate the most important ones (applying the impact screening instruction of Asian Development Bank). So the most important negative impacts caused by the project performance were extracted and ecosystem services affected were investigated consequently. According to the published guideline by the World Bank, there are at least two economic valuation methods for quantitative evaluation of each damaged ecosystem service. Finally, the challenges in integration of economic valuation and environmental impact assessment studies in Iran and solutions to this were proposed.
    Keywords: Valuation, Cost benefit analysis, Environmental impact assessment, Environmental economic impact assessment
  • Nouredin Nazarnezhad, Mania Jadidi Page 55
    Limitation in cellulosic raw materials and environmental laws to decrease of the exploitation of forests and so limited pollutants, especially the industrial pollutants is occasion for use of recycle papers. But the strength properties of papers are very important. The aim of this study is increasing the strength properties of recycled paper. In this research the newspaper specimen selected randomly and after pulping and deinking, refined and divided to two groups. In one of these groups with only adding cationic starch (2%), standard papers were made (evidence sample). The other group treated at first with different percentages of hydrogen peroxide (2%, 3%, 4%) under the alkalin conditions and then the oxidize fibers treated with cationic starch (2%) and finally made standard paper from them and measured the strength properties according to a TAPPI standard. This study showed that hydrogen peroxide treatment increased the strength properties of recycle newspaper. Uttermost increase was related to treatment of hydrogen peroxide 3%, while least of strength properties were related to evidence sample.
    Keywords: Waste Newspaper, Hydrogen peroxide, Strength properties, Cationic starch
  • Varasteh Moradi H., Amini Tehrani N Page 61
    This study was designed to examine the effects of environmental variables affecting cavity-nesting birds’ density in Golestan National Park. Bird density and association of birds with environmental variables were studied using a distance sampling method and ordination procedure. Birds and environmental variables were detected within a 25 m radius of each of 122 sampling points. To determine the bird species density and association between environmental variables and bird community, distance sampling method and canonical correspondence analysis were performed respectively. In the period of the study, a total of 612 observations from 12 cavity-nesting bird species were recorded. The highest densities of the birds belonged to Red-breasted Flycatcher, Nutatch, and Coal Tit. On the contrary, Robin, Great-spotted Woodpecker, and Lesser-spotted Woodpecker represented the lowest density. The first axis of CCA separated two groups of the birds. The first group (namely secondary cavity-nesting birds), including Wren, Great Tit, Coal Tit, Robin, and Red-breasted Flycatcher had positive correlation with the number of trees less than 10m in height, the number of trees with dbh of less than 20cm and 20-50cm. The second group (namely primary cavity-nesting bird), including Great-spotted Woodpecker, Lesser-spotted Woodpecker, Black Woodpecker, Nutatch, and Treecreeper showed positive correlation with tree height, snag height, snag dbh, snag decay stage, log height, log dbh, log decay stage, and the number of trees with dbh more than 100cm. The results of this study highlighted the importance of habitat variables, especially snags and logs, for conserving and enhancing of avifauna and especially cavity-nesting birds that may ultimately lead to biodiversity conservation in the forest ecosystems.
    Keywords: Cavity nesting birds, Density, Golestan national park, Habitat variables
  • Veisi H., Dekamin M., Hagheghi M., Ghazvini M Page 69
    Environmental issues such as climate change, global warming and pollution and depletion of natural resources require that the sources of these effects i.e. agriculture, services and industry be considered. Methods and techniques have been developed for assessing these direct and indirect impacts. The present paper introduces and describes the relevant methods and techniques. Then the paper classifies the methods into three classes: input related (e.g. Environmental risk mapping, Multiple linear programming (LP) approach and eco-point), emission related (e.g. Life cycle assessment and Sustainability of energy crops) and system state related (Multi- agent system, the farmer sustainability index, agro-environmental indicators and Environmental impact assessment). Finally, with regards to stakeholders and the type of agro-ecosystem, some actions are recommended for combination of approaches in environmental impact assessment of agriculture.
    Keywords: Agriculture, Environment, Impact assessment