فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یادداشت مدیرمسئول
    صفحه 4
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • مقالات علمی
  • حمید گشتاسب میگونی* صفحه 7
    قرار گرفتن مناطق ساحلی در حد واسط دریا و خشکی گرچه باعث می شود که این مناطق از تنوع و غنای بیولوژیکی هر دو سیستم دریایی و خشکی بهره مند شوند، اما از سوی دیگر در معرض تهدید آلودگی ها و عوامل مخرب هر دو سیستم نیز قرار می گیرند. مناطق ساحلی در معرض تخلیه مستقیم مواد از رودخانه ها، رواناب های سطحی و زه اب اراضی دور از ساحل، مواد خروجی صنعتی، خانگی و بسیاری دیگر از مواد آلاینده کشتی ها قرار دارند. به علاوه تمام اکوسیستم های منحصر به فرد این مناطق نظیر بسترهای علفی دریایی، آبسنگ های مرجانی و جنگل های مانگرو در اثر فشار جمعیت و فعالیت های توسعه در روندی تخریبی قرار دارند و منابع فیزیکی و زیستی آنها در حال تهی شدن است. استفاده پایدار از منابع مستلزم آن است که برخی از مناطق به ویژه ریختارهای برجسته آن به صورت طبیعی یا حداقل به حالت کمتر دست خورده حفظ شوند. حفاظت زیستگاه های حیاتی برای ذخایر آبزیان، حفظ و نگهداری از تنوع ژنتیکی، سیما و منظر های برجسته و بهره مندی از تمام میراث های ساحلی- دریایی مستلزم آن است که این مناطق تحت عناوین مختلف در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت با درجات حفاظتی مختلف تحت مدیریت قرار گیرند.
    فرایند شناسایی و انتخاب مناطق حفاظت شده ساحلی- دریایی را می توان بخشی از فرایند طرح ریزی این مناطق به شمار آورد. طرح ریزی در هر دو عرصه خشکی و دریایی تا حدودی روند یکسانی طی می کنند. تفاوت فرایند طرح ریزی در عرصه خشکی با ساحلی دریایی در آن است که طرح ریزی مدیریت در منطقه خشکی گرچه در قالب گستره وسیع تری، که در آن اراضی پیرامونی نیز مدنظر قرار می گیرند روی مناطق حفاظت شده مشخصی است که پیشاپیش انتخاب شده اند، در حالی که در عرصه دریایی شناسایی یک منطقه حفاظت شده بخشی از فرایند طرح ریزی است و باید در بخشی از فرایند طرح ریزی به کمک معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت وزن گذاری شده، سپس با روش های مختلفی مانند روش دلفی کنترل شده و از میان طیف مناطق گوناگون مطلوب ترین منطقه در نوع خود به عنوان منطقه حفاظت شده انتخاب و مشخص شود و سپس ادامه فرایند طرح ریزی در سطح سایت روی آن متمرکز و ادامه یابد. در انتخاب منطقه چهار گام جمع آوری یا تولید داده ها،تجزیه و تحلیل داده ها،سنتز داده ها و کاربرد معیارهای انتخاب مناطق حفاظت شده دریایی را می توان مشخص کرد.
    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده، منطقه ساحلی دریایی، طرح مدیریت، طرح ریزی
  • احمد عابدی سروستانی* صفحه 19
    شوراها به عنوان یک سازمان محلی، هم یک گزیدار در مدیریت پایدار منابع طبیعی محسوب می شوند و هم در جلب همکاری و مشارکت سایر اعضای اجتماع اهمیت دارند. امروزه، کشورهای مختلف به دنبال استفاده از سازمان های محلی و شوراها در حفاظت از منابع طبیعی هستند و در برنامه عزم ملی برای حفاظت از محیط زیست نیز بر استفاده از شوراهای اسلامی تاکید شده است. در این راستا، مقاله حاضر به ارائه نتایج یک تحقیق پیمایشی پیرامون مهمترین موارد همکاری و ویژگی های فنی اعضای شوراهای اسلامی برای حفاظت از منابع طبیعی در مناطق تحت حفاظت محیط زیست فارس می پردازد که در سال 1388 انجام شده است. نتایج نشان می دهند اکثر اعضای شوراهای اسلامی در حد زیاد مایل به همکاری در حفاظت از منابع طبیعی هستند و بیشترین موارد همکاری آنان شامل جلوگیری از قطع درختان و پیشگیری و مبارزه با آتش سوزی و اطفاء حریق در جنگل ها و مراتع است. همچنین، شاخص ویژگی های فنی اعضای شوراهای اسلامی برای همکاری در حفاظت از منابع طبیعی در حد ضعیف قابل ارزیابی است. وجود رابطه مستقیم و معنی دار بین شاخص موارد همکاری و شاخص ویژگی های فنی اعضای شوراهای اسلامی این موضوع را روشن می کند که برای ارتقاء همکاری اعضای شوراهای اسلامی در مدیریت منابع طبیعی، باید به تقویت ویژگی های فنی آنان همت گماشت.
    کلیدواژگان: شوراهای روستایی، حفاظت از منابع طبیعی، مشارکت
  • لعبت زبردست*، احمدرضا یاوری، اسماعیل صالحی، مجید مخدوم صفحه 27
    شناخت و درک صحیح از سیستم های طبیعی به عنوان پیچیده ترین اشکال سیستم های شناخته شده، همواره برای انسان (به عنوان جزئی از این سیستم ها) دشوار بوده و در نتیجه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست را با عدم قطعیت بسیار همراه ساخته است. ارزیابی اثرات محیط زیستی، به عنوان بخشی از بررسی های محیط زیست نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. واضح است که ارزیابی مستلزم شناخت دقیق از محیط زیست و نحوه واکنش اجزاء آن به عامل تخریب می باشد. این در حالی است که پیچیدگی سیستم های زیستی و فقدان دانش ما از نحوه برهم کنش اجزاء آنها باعث شده است که درک صحیح ارتباطات و واکنش آنها به تغییرات بسیار دشوار باشد. در نتیجه انجام تحلیل های صحیح به منظور ارزیابی اثرات محیط زیستی را بسیار دشوار نموده است. به طوری که در بسیاری از مواقع نتایج این ارزیابی ها با آنچه در واقعیت روی می دهد فاصله بسیار دارد و این به معنی عدم قطعیت در نتایج ارزیابی می باشد. در این مقاله ابتدا به معرفی عدم قطعیت و عوامل موثر در آن در بررسی های اکولوژیکی پرداخته می شود. سپس، عدم قطعیت های محتمل در روش های ارزیابی بررسی می گردد و در نهایت عوامل بروز عدم قطعیت در ارزیابی اثرات محیط زیستی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، ارزیابی اثرات محیط زیستی، داده های محیط زیستی، روش ارزیابی
  • سمیه گلدوی*، مرجان محمدزاده، عبدالرسول سلمان ماهینی، علی نجفی نژاد صفحه 35
    تغییرات کاربری زمین اثرات قابل توجهی بر محیط زیست دارد. یکی از این اثرات کاهش منابع آبی و کیفیت منابع آبی است. در مطالعه حاضر، کاربرد مدل L-THIA جهت مدل سازی و ارزیابی اثرات هیدرولوژیکی حاصل از تغییر کاربری زمین بررسی شده است. مدل L-THIA یک مدل هیدرولوژیکی است که با استفاده از برنامه L-THIA GIS/NPS در محیط نرم افزار Arcview اجرا می شود. این مدل میانگین رواناب سالانه را در طولانی مدت برای یک کاربری زمین بر مبنای داده های اقلیم بلند مدت، خاک و داده های کاربری زمین منطقه تهیه می نماید. در حالی که اکثر مدل های هیدرولوژیکی پیچیده و پرهزینه هستند و کار با آن ها به زمان زیادی نیاز دارد، از مزایای مدل L-THIA می توان به سادگی آن، نیاز به داده های در دسترس و آماده و ارزان بودن آن اشاره نمود. در مطالعه حاضر کاربرد این مدل در ارزیابی اثرات تغییر کاربری زمین بر منابع آبی بیان شده است. این مدل در مطالعات بسیاری در مناطق مختلف استفاده شده است. نتایج حاصل از آن در مطالعات مختلف، افزایش عمق و حجم رواناب را نشان داده که اثرات تغییر کاربری زمین را بر منابع آبی نشان می دهد. همچنین نشان می دهد که نیاز به اجرای برنامه های مدیریتی و طراحی دقیق کاربری زمین برای کاهش این اثرات وجود دارد. با اجرای این مدل در منطقه و پیش بینی سناریوهای تغییر کاربری زمین آینده می توان اثرات تغییر کاربری زمین آینده را بر آب های سطحی پیش بینی نموده و طراحی کاربری زمین را به نحوی انجام داد که کمترین اثرات را بر منابع آبی بگذارد.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری زمین، ارزیابی اثرات توسعه، مدل سازی هیدرولوژیکی، مدل L، THIA، طراحی دقیق کاربری زمین
  • جاهده تکیه خواه*، محمد آزاد احمدی صفحه 47
    گردشگری یک واقعیت اجتناب ناپذیر در رفتار و عمل انسان برای ارضای نیازهای روحی و روانی بوده و سفر به دیگر نقاط دنیا از ملزومات زندگی قرن بیست و یکم محسوب می گردد. با توجه به این امر که برای مدیریت و استقرار هرگونه تسهیلات و امکانات باید علاوه بر مدنظر قرار دادن پتانسیل های طبیعی منطقه، آراء و نیازهای بازدیدکنندگان نیز مورد توجه قرار گیرد در این مطالعه با استفاده از روش ارزشیابی اجتماعی- اقتصادی کلاوسون اقدام به بررسی نیازها و تقاضای تفرجی پارک شد. این تحقیق از نوع توصیفی است که در سال 1389 در منطقه گردشگری آبیدر واقع در محدوده شهر سنندج صورت گرفته است. در این تحقیق به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. بنابراین در ابتدا یک پرسشنامه جامع طراحی گردید و این پرسشنامه شامل 23 سوال بوده است و تعداد کل پرسشنامه های این تحقیق معادل 450 تعیین گردید. به منظور تعیین روای پرسشنامه از نظرات متخصصین و صاحب نظران استفاده شد و بر همین اساس، روایی پرسشنامه از نظر محتوی مورد تایید می باشد. متغیرهای این تحقیق شامل سن ‚ جنس، سطح سواد‚ شغل، میزان درآمد ماهیانه، محل زندگی افراد، میزان دانش و نیز میزان نگرش بازدید کنندگان در زمینه حفاظت از پارک آبیدر بوده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مردها و متاهلین بیشترین افراد بازدید کننده را تشکیل می دهند. استفاده کنندگان غالبا به صورت گروهی و دارای تحصیلات دیپلم و پایین تر به پارک می آیند. عدم وجود تاسیسات و تسهیلات مناسب و ناکافی بودن امکانات موجود در پارک مورد تایید اغلب افراد بازدید کننده بوده است. برای بهبود امکانات پارک، اکثر بازدیدکنندگان مایل به پرداخت ورودیه هستند و تقریبا تمام گردشگران از منظره طبیعی و چشم انداز پارک جنگلی آبیدر رضایت داشتند. این تحقیق نشان داد بازدیدکنندگان از منطقه گردشگری آبیدر اهتمام خاصی به حفاظت از زیبایی ها و آثار طبیعی منطقه داشته و تمام جنبه های زیبایی شناختی منطقه برای بازدیدکنندگان مهم و در خور توجه بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، نیازهای تفرجی، بازدیدکنندگان، پارک آبیدر، محیط زیست
  • انسیه نیکوبذل راد*، عبدالرسول سلمان ماهینی، امیر سعدالدین صفحه 57
    ارزیابی اثرات محیط زیستی (EIA) یکی از روش های موثر در جهت حفظ محیط زیست و مقابله با تخریب آن است. توجه به روش های نوین ارزیابی اثرات توسعه، گام مفیدی در جهت بهبود محیط زیست ایران است. امروزه، توجه به روش های نوین ارزیابی اثرات رشد فراوانی داشته است. از جمله روش های هوش مصنوعی که در ارزیابی اثرات -به علت سادگی، توجه به عدم قطعیت و ورود نظرات کارشناسی در صورت کمبود داده های مورد نیاز- می تواند مورد استفاده قرار گیرد، شبکه بیزین است. شبکه بیزین یک مدل ترسیمی مستقیم است که ساختار متغیرها را در مسئله مورد نظر نمایان می سازد و از احتمالات شرطی در تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده می کند. امروزه روش شبکه بیزین به عنوان روش پشتیبانی تصمیم گیری در علوم مدیریتی کاربرد فراوانی دارد و با توجه به احتمالات و سناریوهای مدیریتی مختلف، در هر شرایطی می تواند در اتخاذ بهترین تصمیم مدیریتی کمک شایانی کند. به همین منظور، استفاده از این روش در علوم بین رشته ای که عدم اطمینان از شرایط موجود، جزء لاینفک آن است، رشد چشمگیری داشته است. منابع طبیعی و محیط زیست از جمله علومی است که در آن به طور گسترده از روش شبکه های بیزین استفاده می شود. تصمیم گیری در تمامی بخش های مرتبط با محیط زیست نیازمند توجه کامل به شرایط ناپایدار و قابل تغییر است. قابلیت های روش شبکه بیزین، این روش را تبدیل به یک روش کارآمد در ارزیابی اثرات توسعه کرده است.
    کلیدواژگان: شبکه بیزین، ارزیابی اثرات محیط زیستی، عدم قطعیت
  • آزاده مهری*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی، حمیدرضا رضایی صفحه 68
    اغلب مناطق تحت حفاظت موجود بر اساس روش های غیرسیستماتیک انتخاب شده اند. فعالیت های اقتصادی و سیاسی نقشی مهم در انتخاب مناطق تحت حفاظت دارند و در برخی موارد با ارزش های بوم شناختی آنها دارای تعارض هستند. در نتیجه اغلب این مناطق دارای ارزش اقتصادی نسبتا کمی هستند. همچنین، اهداف و معیارهای متفاوتی برای حفاظت وجود دارند و از نظر افراد با دیدگاه های متفاوت مناطق مختلفی در سطح منطقه کاندیدای حفاظت هستند. در نتیجه، نیاز به روشی است که به طور هم زمان تمامی این معیارها، اهداف و مناطق را مورد بررسی قرار دهد و مجموعه ای از مناطق را جهت حفاظت انتخاب کند به گونه ای که بیشترین، کامل ترین و یکپارچه ترین بخش های طبیعت حفاظت شود. یکی از راه های دستیابی به این هدف استفاده از روش های هوشمند کامپیوتری است. این روش ها الگوریتم های کامپیوتری متفاوتی را شامل می شوند که راه حل های بهینه را براساس تعریف یک تابع هدف ارائه می دهند. یکی از پرکاربردترین الگوریتم ها در زمینه بهینه سازی فرآیند انتخاب و چینش فضایی لکه های مناسب حفاظت الگوریتم مذاب سازی شبیه سازی شده است. این الگوریتم مجموعه های مختلف مناطق قابل حفاظت را مورد بررسی قرار می دهد. در الگوریتم مورد نظر یک فضای چند بعدی از نظر اهداف مشخص می شود و گزینه های مختلف آنقدر تولید و دست به دست می شوند که کاملا با فضای چند بعدی ما تطبیق نمایند. در نهایت مجموعه ای که اهداف مورد نظر را برآورده می سازد انتخاب می شود. در مقاله حاضر عملکرد الگوریتم مذاب سازی شبیه سازی شده در فرآیند بهینه سازی و نحوه کاربرد آن در اولویت بندی و انتخاب مناطق مناسب حفاظت توسط نرم افزار Marxan بررسی شده است. معیارهای تیپ پوشش گیاهی و پراکنش جانوران به عنوان معیارهای حفاظتی انتخاب شده اند. برای تهیه پراکنش جانوران از روش ارزیابی چندمعیاره و شایستگی ناحیه ای سرزمین استفاده شده است. نتیجه اجرای Marxan تهیه نقشه مناسب ترین لکه ها برای حفاظت است. این نقشه می تواند برای انتخاب مناطق جدید و اصلاح مناطق تحت حفاظت موجود مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب سیستماتیک مناطق تحت حفاظت، الگوریتم مذاب سازی شبیه سازی شده، Marxan، بهینه سازی
  • Jason P Field_Jayne Belnap_David D Breshears_Jason C Neff_Gregory S Okin_Jeffrey J Whicker_Thomas H Painter_Sujith Ravi_Marith C Reheis_and Richard L Reynolds ترجمه: حسین مرادی* صفحه 81
    فرسایش بادی و به همراه آن انتشار ریزگردها نقشی بنیادی در فرآیندهای اکولوژیک بازی کرده و ارتباطات بیوژئوشیمیایی مهمی را در مقیاس های مختلف از فضای اطراف یک گیاه تا کل کره زمین فراهم می آورد. هنوز هم، فرآیندهای مرتبط با ریزگردها در بسیاری از پژوهش های اکولوژیکی به طور آشکار لحاظ نمی گردد، این می تواند بدین دلیل باشد که بسیاری از پژوهش های مرتبط با فرآیندهای بادی از دیدگاه «علوم زمین» بدان پرداخته شده و مسائل اکولوژیکی مدنظر نبوده است. برای رفع این شکاف علمی، ما در این مقاله اهمیت ریزگردها از دیدگاه اکولوژیک را مورد بررسی قرار داده و ارتباطات متقابل بین فرسایش بادی و پویایی اکوسیستم ها از مقیاس گیاهان و فضای اطراف آن تا مقیاس های منطقه ای و جهانی را تحلیل نموده ایم. همچنین، با ارائه مثال هایی به این نکته خواهیم پرداخت که چگونه آشفتگی، این ارتباطات متقابل را تحت تاثیر قرار داده و چه پیامدهایی را موجب خواهد شد. احتمالا، تغییرات اقلیمی و تنش در کاربری اراضی به افزایش تولید ریزگردها از اراضی خشک منجر خواهد شد. با بیان این مباحث، بایستی متخصصان محیط زیست، مالکان و مدیران اراضی، و سیاستگذاران بیش از پیش فرسایش بادی و انتشار ریزگردها را در تصمیمات مدیریتی خود لحاظ کنند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تغییر کاربری زمین، پوشش زمین، ریزگردها
  • صفحه 93
  • معرفی کتاب
    صفحه 97
|
  • Goshtasb Meygooni, H.* Page 7
    Coastal areas being linked to sea and land are biologically rich and diverse compared to marine and land systems individually. However, the living organisms in these areas are exposed to a number of deteriorating pollutants from both systems. Direct discharge of pollutants from streams, surface run off and drainage from remote areas and industrial and municipal waste waters and many other pollutants from vessels could be listed as threatening factors in these areas. In addition, due to the pressure from human population this trend is worsening. Sustainable use of resources depends on consideration of the fact that some areas, particularly the remarkable formations along the coast should be kept naturally or at least strictly protected. The protection of marine biomes and their genetic diversity including all astonishing attributes of coastal-marine areas should come under the classification of world union of protection and managed with appropriate degrees of protection. The process of identification and selection of coastal- marine protected areas could be a part of land/sea use planning which have some common aspects. The difference between the planning for land and marine areas is that in land systems the planning is more extensive and the surrounding areas are also taken into account, whereas in marine areas, the protected area is a part of planning process and must be weighed according to the criteria of the world conservation union regarding the protected zones. Afterwards, methods such as Delphi can be used to control the entire process and select the optimum area for protection. Then, the planning process over the site is conducted. The four steps for selecting a protected area are collection or generation of data, data analysis, and synthesis of findings and application of the criteria in the selection process.
    Keywords: Protected area, Coastal, marine zones, Management plan, Planning
  • Abedi, Sarvestani, A.* Page 19
    Nowadays, rural councils as local organizations receive more attention in sustainable management of natural resources through public participation. Many countries are approaching the use of local organizations and rural councils in conserving natural resources. In Iran, National Resolution for Environmental Conservation emphasizes on using Islamic Rural Councils (IRC). The present article describes the results of a survey research conducted in the year 2010 on participation forms and technical capabilities of IRC members with regard to natural resources conservation in protected areas of Fars Province. This research indicated that most IRC members have a tendency to participate in natural resources conservation and especially in prevention of tree cutting and combating fire in jungles and rangelands. The mean score of the scale of technical capabilities of IRC members is about average. Furthermore, the scale of technical properties has a positive and significant correlation with the scale of participation forms of IRC members. The findings recommend that technical properties of IRC members should be reinforced.
    Keywords: Islamic Rural Councils, Natural Resources Conservation, Participation
  • Zebardastl.*, Yavari, A. R., Salehi, E. Makhdoum, M Page 27
    Understanding natural systems, as the most complex known systems, has always been difficult for human beings who are themselves component of those systems. This fact has created a lot of uncertainty in environmental planning and management. Environmental Impact Assessment (EIA) as a branch of environmental investigation is not an exception. Understanding the environmental components and their reactions to degradation is necessary in this assessment. However complexity in living systems and lack of knowledge about those interactions has made it difficult for us to understand the relationship and react to the changes. This fact influences the correct analysis and results of the assessment. Hence in many cases, the results of these assessments are far from reality. This research aims to introduce the concept of uncertainty in ecological research and then investigates this phenomenon in different methods of assessment for the factors affecting the uncertainty in EIA.
    Keywords: Uncertainty, Environmental impact assessment, Environmental data, Assessment methods
  • Galdavis.*, Mohammadzadehm., Salmanmahinya., Najafi Nejad, A Page 35
    Land use changes have considerable effects on the environment and direct reduction of water resources and water quality are two of them. In the present study, the L-THIA model has been applied to model and evaluate the hydrologic effects of land use change. L-THIA model is a hydrological model that is available through L-THIA GIS / NPS extension in Arcview software. L-THIA gives long-term average annual runoff for a land use configuration based on actual long-term climate data, soils, and land-use data. While most hydrological models are complex, expensive and require a lot of data and time, L-THIA model can take advantage of its simplicity, availability and only needs low cost data. In the present study, this model has been described to evaluate the effects of land use change on water resources. The model has been used in many studies in different areas all of them showing increased depth and volume of runoff after conversion of natural to manmade features. We find the need for land use planning and management programs to careful inclusion of the effects of land use change on water systems. Through application of this model and prediction of future land use scenarios, we can predict the impacts on surface water and design land use so as to cause the least negative impacts on water resources.
    Keywords: Land use change, Development impact assessment, L, THIA model, Land use planning
  • Tekyehkhahj.*, Azad Ahmadi, M Page 47
    Tourism is inevitable for humans and is a behavior to satisfy their psychological needs and requirements. Travel to other parts of the world is one of the aspects of life in the twenty-first century. This is a descriptive study in 1389 in the tourist district Abidar located within the city of Sanandaj. In this study, a comprehensive questionnaire was used to collect data consisted of 23 questions and a total of 450 survey questionnaires were filled. The validity of the opinions of the experts were assessed which confirmed the contents of the questionnaire. The study variables included age, sex, education level, occupation, and monthly income, place of living, knowledge and attitudes of visitors to protected areas of the Abidar Park. The results of this study showed that mostly men and married men visit the park. To improve the facilities of the park, most visitors are willing to pay a cover charge and almost all tourists emphasized the natural landscape and the beauties of the Park Abidar and were excited about them. The research showed that Abidar visitors pay particular attention to the protection of natural areas and all aspects with aesthetic importance.
    Keywords: Tourism, Recreation needs, Visitors, Park Abidar environment
  • Nikoubazle.*, Salmanmahinya., Saddodin, A Page 57
    Environmental impact assessment (EIA) is one of the effective methods of environmental protection. The new methods of assessing the impacts of developments are much needed and useful to improve the environmental status in Iran. Nowadays, many researchers are using new methods in impact assessment. Bayesian network is one of the artificial intelligence methods and is used because of its simplicity and potential to consider uncertainty in data and include expert judgment when data is lacking. Bayesian network is a direct graphical model that uses conditional probability to determine the relationships between nodes, the environmental components and project’s activities. Bayesian network is useful for interdisciplinary sciences and uncertainty is high. We suggest this method is appropriate for decision making in natural resources and environment sciences.
    Keywords: Bayesian networks, Environmental Impact Assessment (EIA), Uncertainty
  • Mehria.*, Salmanmahiny, A. R., Mirkarimih., Rezaei, H. R Page 68
    Most of the current protected areas in Iran have been selected using a non-systematic approach or at best used the general IUCN criteria. Economics and policies have important roles in the selection of such areas which in some cases contradict with their ecological values. Hence, most of these areas have relatively low economic value. Also, there are different goals and criteria for protection while people have different standpoints that create a situation where various sites are candidate for protection. Hence, there is a need to an approach that simultaneously considers all of these criteria, and goals and selects the largest, the most complete and integrated area for protection. One of the approaches to reach this goal is artificial intelligence. This approach includes different computer algorithms that present near optimal solutions based on the definition of an objective function. One of the most widely used algorithms in the optimization process and spatial arrangement of suitable sites is simulated annealing. This algorithm considers different areas for protection. In this algorithm, a multi-dimensional space is characterized in terms of objectives and various options are produced, that accommodate our multi-dimensional goals. Finally, areas that meet our objectives are selected. In the present paper, the application of simulated annealing, in the optimization process and in the prioritization and selection of suitable areas for protection through Marxan Software is discussed. Vegetation types and wildlife distribution areas have been used as protection criteria. Multi criteria evaluation and zonal land suitability were used to produce wildlife distribution maps. Result of the Marxan is a map of suitable sites for protection which can be used for selection of new areas and amendment of the current protected areas.
    Keywords: Systematic selection of protected areas, Simulated annealing, Marxan, Optimization
  • Jason P. Field, Jayne Belnap, David D. Breshears, Jason C. Neff, Gregory S. Okin, Jeffrey J. Whicker, Thomas H. Painter, Sujith Ravi, Marith C. Reheis, Richard L. Reynolds, Translated By: H. Moradi* Page 81
    Wind erosion and associated dust emissions play fundamental roles in many ecological processes and provide important biogeochemical connectivity at scales ranging from individual plants up to the entire globe. Yet, most ecological studies do not explicitly consider dust-driven processes, perhaps because most relevant research on aeolian (wind-driven) processes has been presented in a geosciences rather than an ecological context. To bridge this disciplinary gap, we provide a general overview of the ecological importance of dust, examine complex interactions between wind erosion and ecosystem dynamics from the scale of plants and surrounding space to regional and global scales, and highlight specific examples of how disturbance affects these interactions and their consequences. It is likely that changes in climate and intensification of land use will lead to increased dust production from many drylands. To address these issues, environmental scientists, land managers, and policy makers need to consider wind erosion and dust emissions more explicitly in resource management decisions.
    Keywords: Climate change, Landuse change, Land cover, Dust