فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1392)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین غضنفرپور* صفحات 1-18
    برخورداری از سلامت جسمی، روانی و اجتماعی حقی همگانی است که مجامع بین المللی و دولت ها بر آن تاکید دارند. بهره مندی افراد جامعه از امکانات بهداشتی و برخورداری از سلامت جسمی، روانی و اجتماعی حقی همگانی است که مجامع بین المللی و دولت ها بر آن تاکید دارند. بهره مندی افراد جامعه از امکانات بهداشتی و درمانی در اصل قانون اساسی جمهوری اسلامی بر آن تاکید شده است. اگر چه سطوح متفاوت خدمات بهداشتی و درمانی به دلیل سطوح متفاوت جمعیتی شهرها پذیرفته شده است اما در بسیاری موارد این نسبت بر قرار نیست زیرا شهرها و مناطقی وجود دارند که با داشتن جمعیت زیادتر، از سطح پایین تری از خدمات بهداشتی و درمانی بهره می برند در این صورت است که بحث محرومیت بهداشتی و درمانی مطرح می شود. در این مقاله چگونگی توزیع و سطوح متفاوت برخورداری از خدمات بهداشتی و درمانی در شهرستان های استان کرمان مورد بررسی قرار می گیرد. هدف پژوهش بررسی امکانات بهداشتی درمانی هر یک از شهرستانهای استان، تحلیل امکانات هر یک، مقایسه آنها با یکدیگر و پی بردن به میزان نابرابری ها، اختلافات و امکانات بهداشتی و درمانی درگستره وسیع استان کرمان است. روش پژوهش از نوع کمی- تحلیلی بوده است و قلمرو پژوهش را شهرستان های استان کرمان در سال 1390 تشکیل می دهند. یافته های پژوهش با بهره گیری از شاخص تمرکز وگستاف، پاسی و دورسلر نشان می دهد که بیشترین بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی متعلق به در شهرستان کرمان است این شهرستان با شاخص ترکیبی 10.5 در رتبه نخست استان قرار گرفته است. نتایج این مدل نشان می دهد که در سطح ورا تمرکز، شهرستان کرمان؛ در سطح فرا تمرکز شهرستان رفسنجان؛ در سطح میان تمرکز شهرستان های بم، جیرفت و سیرجان و در سطح فرو تمرکز شهرستان-های بافت، زرند، کهنوج، شهر بابک، بردسیر، عنبرآباد، راور، رودبار جنوب، فهرج، انار، رابر، ریگان، منوجان، قلعه گنج و کوهبنان قرار دارند. شاخص تمرکز وگستاف نشان می دهد که بیشترین تمرکز خدمات بهداشت و درمان به شهرستان کرمان تعلق داشته است و این شهرستان با شاخص ترکیبی 147.25 در رتبه نخست استان کرمان قرار گرفته است. شاخص ترکیبی مدل تمرکز وگستاف نشان می دهد که در سطح ورا تمرکز شهرستان کرمان؛ در سطح میان تمرکز شهرستان های رفسنجان، بم، جیرفت، سیرجان و بافت؛ در سطح فرو تمرکز شهرستان های زرند، کهنوج، شهر بابک، عنبرآباد، بردسیر، انار، رابر، ریگان، فهرج، منوجان، رودبار جنوب، قلعه گنج، راور و کوهبنان قرار دارند. یافته های پژوهش با بهره گیری از این دو مدل نشان می دهد که شهرستان کرمان در رتبه نخست و شهرستان کوهبنان در رتبه بیستم استان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سطح بندی، میزان توسعه یافتگی، شاخص های بهداشتی، درمانی، استان کرمان
  • محمد مسعود*، فروغ مدنی، بهاره تدین صفحات 19-36
    بافتهای تاریخی میراث ماندگار معماری و شهرسازی ماست که حفظ و نگهداری از آنها وظیفه نسل حاضر است. در کنار حفاظت از این مجموعه های ارزشمند چگونگی پیوند توسعه های جدید به این بافت ها موضوعی است که نباید از نظر دور بماند. عدم توجه به ویژگی های زیباشناختی و سوء مدیریت سبب گردیده است تا ساخت و سازهای جدید بدون در نظر گرفتن ارزش های بصری کالبد قدیم و تنها بر اساس نظر سازندگان و استفاده کنندگان انجام پذیرد. در بیشتر موارد ضوابط موجود تنها به کلیاتی بسنده کرده است و پرداختن به اصول و بررسی کیفیتهای ارزشمند موجود در منظر این بافتها و چگونگی الگوبرداری از آنها به صورت سطحی مطرح گشته است. معماری و شهرسازی معاصر می بایست ضمن احترام به بستر موجود از یک سو و توانایی در ایجاد همخوانی کالبد با سلیقه و نیازهای زندگی امروز بتواند تداوم فرهنگی این فضاها را حفظ نماید. از طرف دیگر تدوین ضوابط دقیق طراحی موجب ایجاد یکنواختی و الگوبرداری صرف از این فضاها می گردد که این مساله نیز می تواند به هویت این بافت ها آسیب برساند. بنابراین تلاش این پژوهش بر آن بود تا با بررسی آراء صاحب نظران و استخراج نقاط مشترک در زمینه تحلیل منظر مصنوع، بتواند به معیارهایی برای الگوسازی در این رابطه دست یابد. بدین منظور این نوشتار از روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» و شیوه تحقیق «مرور متون و اسناد کتابخانه ای» و جمع آوری اطلاعات در بستر «مطالعات میدانی» بهره برده و با تکیه بر مبانی نظری موضوع، به ارائه این سنجه های کیفی پرداخته است. برای تبیین بهتر بحث محله تاریخی علیقلی آقا در اصفهان به عنوان نمونه مطالعاتی مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بافت های تاریخی، منظر شهری، کیفیت، محله علیقلی آقا، اصفهان
  • اصغر ضرابی*، محمدرضا محبوب فر صفحات 37-58
    گردشگری به عنوان یکی از مهمترین راه های توسعه و رشد اقتصادی در جهان به شمار می رود، ولی در ایران به دلایل فراوان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. در این میان، شهر کاشان علیرغم شرایط جغرافیایی و تاریخی مناسب و برخورداری از معماری اصیل ایرانی، خانه های تاریخی، مساجد، بازار، تپه های باستانی، صنایع دستی، آیین ها و مراسم خاص مانند: گلابگیری و قالی شویان و بسیاری جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی دیگر، نتوانسته است هماهنگ با این قابلیت های بسیار بالا، صنعت گردشگری خود را متحول سازد. هدف این مطالعه، بررسی مزیت ها و محدودیت های توسعه کانون های گردشگری شهرکاشان و انتخاب استراتژی مناسب در جهت توسعه صنعت گردشگری منطقه است. این پژوهش که بر اساس مدل ترکیبی تحلیل استراتژیک SWOT و مدل برنامه ریزی استراتژیک QSPM است، به بررسی یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه بین گردشگران و همچنین مصاحبه با کارشناسان حوزه گردشگری پرداخته است. تحلیل های حاصل از مدل SWOT نشان می دهد که این شهر علی رغم برخورداری از ظرفیت تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری در سطح ملی و بین المللی، تعدد تصمیم گیران، ضعف مدیریتی، فقدان ثبات در مدیریت گردشگری منطقه و همچنین نامناسب بودن زیرساخت های محیطی و کالبدی را به عنوان موانع اساسی در جهت رسیدن به این هدف در مقابل خود دارد. در عین حال، جدول اولویت بندی استراتژی های انتخاب شده QSPM بیانگر آن است که از میان پنج استراتژی برگزیده، استراتژی تاکید بر توسعه گردشگری فرهنگی- تاریخی به دلیل وجود مزیت های نسبی این نوع گردشگری در منطقه، نسبت به دیگر استراتژی ها از اولویت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: گردشگری، شهر کاشان، برنامه ریزی، تحلیل SWOT، مدل QSPM
  • ذبیح الله ترابی*، محمد علی فیروزی، مرتضی نعمتی صفحات 59-76
    شهر گرگان دارای موقعیت ممتاز از لحاظ سابقه تاریخی، فرهنگی، موقع جغرافیایی و دسترسی ها می باشد، با این حال عمده جاذبه های گردشگری شهر ناشناخته مانده است، بدیهی است که بهره برداری مناسب از ظرفیت های گردشگری شهر نیازمند مطالعه، بررسی و برنامه ریزی دقیق است. به طوری که موفقیت فعالیت های تبلیغاتی تا حد زیادی بستگی به رسانه و شیوه استفاده از آن دارد. هدف انجام این پژوهش مشخص نمودن کارآمد ترین گویه های تبلیغاتی بر افزایش جذب گردشگر به شهر گرگان از دید مردم و متخصصان امر می باشد. در این مقاله روش تحقیق، ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی و ژرفانگر است. سعی شده است، با استفاده و بهره گیری از مدل شباهت به گزینه ایده آل فازی (Ftopsis)، نظر کارشناسان را در رابطه با اثرگذاری گویه های مختلف تبلیغاتی بر جذب گردشگر با توجه به مولفه های یک رسانه کارآمد گردشگری در شهر مورد مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفته شود. از طرف دیگر نیز نظر جامعه مهمان را در رابطه با عوامل ترغیب کننده سفر به شهر گرگان پرسیده شود و همچنین از فریدمن جهت ارزیابی نظرات آن ها استفاده شده است. و در نهایت برای مشخص نمودن رسانه کارآمد تبلیغاتی در شهر مورد مطالعه، اوزان بدست آمده از نظر جامعه مهمان و کارشناسان را در هم ضرب کرده ایم. یافته ها تحقیق نشان می دهد به ترتیب تلوزیون، اینترنت، روزنامه و مجلات، بروشور، کتاب راهنما، سمینارها و کنفرانس ها بیشترین تاثیر را در جذب گردشگر به شهر گرگان دارا می باشند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، گردشگری، شهر گرگان، جذب گردشگر
  • مژگان انتظاری*، فاطمه یوسفی صفحات 77-94
    در کشور ما ایران نیز اکثر شهرها بر روی اشکال تراکمی ناشی از فعالیت آب مانند مخروطه افکنه ها دشت ها و دلتاها واقع شده اند و تا کنون مطالعات زیادی در مورد عوامل ژئومورفولوژی تهدید کننده و پتانسیل توسعه آنها انجام گرفته است اما در مورد روستاها و شهرهای واقع بر روی عوارض ژئومورفولوژی یخچالی کمتر مطالعه ای صورت گرفته است. کانون های مدنی شهری گرم وسرد در ایران علی رغم وجوه تشابه ازنظر هویت فرهنگی وهنری تفاوت های بنیادی با یکدیگر داشته واز پایداری برابری برخودار نیستند. کانون های مدنی روستائی در ایران بویژه ایران مرکزی از خط تعادل آب ویخ دردرجه اول ودرمراتب بعدی از سطوح محدب رسوبی و خطواره های گسلی دردوره کوارترنر تبعیت می کنند. بررسی نقشه های توپوگرافی شهرستان سنندج نشان می دهد این منطقه نیز جزء کانون های سرد مدنی است که توسعه شهرنشینی چندانی نداشته است البته تغییرات اقلیمی هم بی تاثیر نبوده است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از رابطه همبستگی بین ایستگاه های داخل وخارج از منطقه وآنالیز کردن آنها در محیط نرم افزار GIS نقشه های همدمای گذشته وحال شهرستان شهرستان سنندج ترسیم وسپس به روش رایت خط برف دائمی محاسبه گردید. در مرحله بعد در نرم افزار Surferهمبستگی بین ارتفاع وافت آدیاباتیک محاسبه شده است.در نهایت رابطه بین خط برف دائمی وپراکندگی روستاها بر روی نقشه توپوگرافی بررسی شده است.نتایج ای پژوهش نشان داده که زبانه های یخچالی در سنندج تا ارتفاع 2000 هم پائین آمده اند. این جابجائی ها در طول مسیر یخچالها دارای آثار متعددیست که خود بیانگر حدوث دوره های برودتی متعدد در دوران چهارم بوده است.فرم خطوط منحنی های میزان به صورت سینوس های بلند در نقشه های توپوگرافی منطقه، نشان دهنده عملکرد یخچال ها درمنطقه است. این سطوح بیشتر به واسطه حرکت ورقه های یخی همراه با زبانه های یخچالی کوهستانی ایجاد شده اند. تعیین خط برف دائمی در دوره یخچالی که به روش رایت، نشان می هد که دمای متوسط سالانه صفر درجه سانتی گراد در ارتفاع2000 متری منطقه قرار می گرفته است.وجود99 سیرک بزرگ و کوچک نیز موید آن است که در دوران سرد یخچالی سیرک ها به عنوان یکی ازمنابع تغذیه کننده بسیار غنی برای تشکیل یک پوشش یخی در منطقه به شمار می رفته اند. نحوه توزیع فضایی روستاهای شهرستان سنندج دقیقا از حرکت وشکل زایی زبانه های یخچالی پیروی می کند و وجود تپه های باستانی عملکرد یخچال ها را تایید می کند..
    کلیدواژگان: خط برف دائمی، خط تعادل آب ویخ، تغییرات اقلیمی، توپوگرافی، سنندج
  • محمود فال سلیمان*، جواد میکانیکی، حجت الله صادقی، عالیه دزگی صفحات 95-116
    مشارکت جامعه زنان در فعالیت های مختلف در راستای توسعه روستایی، نقش موثری دارد. یکی از راهکارهای مناسب در جهت بکارگیری مشارکت زنان، ایجاد شرکت های تعاونی روستایی زنان می باشد. ایجاد این نهادها، مسلما در وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آنها، مفید است. هدف از این تحقیق بررسی نقش شرکت های تعاونی روستایی زنان در بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی اعضاء بصورت مطالعه موردی در استان خراسان جنوبی می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و برمبنای ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی – تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش اسنادی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی مبتنی بر دو ابزار مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، متناسب حجم نمونه آماری تعداد 243 عضو برای مطالعه انتخاب شدند و با توجه به متغیرهای تحقیق از آزمون t یکطرفه استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد، که عضویت در شرکت های تعاونی روستایی زنان در وضعیت اقتصادی و اجتماعی اعضاء تاثیر مثبت نداشته است، چرا که نتایج آزمون t، بیشتر از از05/0 بوده و عدم معنادار بودن را نشان می دهد. همچنین براساس نتایج، حداقل 70 درصد از اعضای شرکت های تعاونی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی آنان در شاخص های مختلف، بعد از عضویت در شرکت های تعاونی یا تغییری نکرده یا بدتر شده است.
    کلیدواژگان: شرکت تعاونی زنان، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، توسعه روستایی
  • کرامت الله زیاری*، فضل الله کریمی قطب آبادی، فروغ قاسمی صفحات 117-132
    گسترش شهرنشینی، استفاده روز افزون از اتومبیل شخصی و محدودیت توسعه شکبه های ارتباطی برمشکل ازدحام ترافیکی بویژه در شهرهای بزرگ کشور افزوده است. از تبعات چنین وضعیتی، حوادث زیاد رانندگی و خسارت های ناشی از آن می باشد. در این مقاله، کوشش شده است که الگوی توزیع فضایی حوادث ترافیکی و دلایل احتمالی آن را در شهر شیراز موردبررسی قرارگیرد. روش تحقیق ترکیبی (روش های توصیفی- تحلیلی و پیمایش) می باشد و اطلاعات مورد نیاز از روش های کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. از مهمترین نتایج این تحقیق آن است که تقاطع های خیابان و بولوار در سال 1388 در شهرشیراز با داشتن 15261 فقره حادثه ترافیکی در بین معابر شهر شیراز، رتبه اول داشته است. بعد از خیابانها و بولوار، تقاطع چهار راه با داشتن 1340 فقره حادثه ترافیکی رتبه دوم داشته است. بنابراین انتقال بخشی از خدمات اداری و تجاری از خیابانهای مرکزی به مناطق پیرامون، استفاده از سیستمهای هوشمند حمل و نقل، فرهنگ سازی و تعریض معابر در سطح شهر شیراز می تواند به بهبود وضعیت ترافیک و کاهش حوادث ترافیکی کمک کند.
    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، تقاطع، سیستم هوشمند، حمل و نقل، توزیع فضایی، شهر شیراز
  • حمیدرضا وارثی*، مهدی احمدیان، رحیم غلامحسینی صفحات 133-154
    به دنبال پیدایش مسائل اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی و افت کیفیت زندگی در کلان شهر ها، به دلیل تراکم بیش از حد جمعیت و فعالیت، و از سوی دیگر به منظور ایجاد توازن در پراکندگی و توزیع جمعیت کشور و با هدف تمرکز زدایی از مادر شهر-ها و شهر های بزرگ، سیاست و راهبرد ایجاد شهرهای جدید انتخاب شد. به منظور دستیابی به این اهداف، پیش بینی هایی برای شهرهای جدید در دوره های زمانی مختلف و عمدتا در زمینه جذب جمعیت و اشتغال به عمل آمد. امروزه با گذشت بیش از دو دهه از آغاز این سیاست و سپری شدن دوره های پیش بینی، فرصت مناسبی است تا عملکرد این شهر ها مورد ارزیابی قرار گیرد. از این رو مقاله حاضر با رویکرد توصیفی و تحلیلی، سعی دارد تا عملکرد جمعیت پذیری شهر جدید مهاجران مورد ارزیابی قرار دهد. در پژوهش حاضر به منظور گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از مطالعات کتابخانه ای و میدانی به ویژه پرسشنامه استفاده شده است. وداده های جمع آوری شده به صورت کیفی و کمی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج بررسی مدارک و اسناد موجود حاکی از آن است که جمعیت شهر جدید مهاجران در سال 1385 برابر 11109 نفر بوده که نسبت به جمعیت پیش بینی شده در همان سال، میزان تحقق پذیری 8.54 درصد و در پایان سال 1388 میزان تحقق پذیری جعیت پیش بینی سال 1385، 30/12 درصد بوده که بیانگر عملکرد ضعیف این شهر در جذب جمعیت پیش بینی شده است. اما در مقایسه با دیگر نوشهرهای کشور از شهرهای نسبتا موفق در این زمینه محسوب می شود. ارزیابی پیشنهادات طرح های فرادست نیز نشان داد که در شهر جدید مهاجران به غیر از ایجاد فضایی برای سکونت کارکنان صنایع نفت و همچنین تامین فضایی برای زیست صنایع جانبی، اهداف دیگر چندان محقق نشده اند. تحلیل داده های پرسش نامه ای نیز بیانگر آن است که وجود برخی کمبودها از جمله عدم ارائه خدمات شهری مطلوب وکافی، دسترسی ضعیف به انواع کاربری ها و مشکلات حمل و نقل برون شهری، گرانی هزینه اجاره و خرید مسکن و... مواردی بودن که پاسخگویان از آن به عنوان مشکلات زندگی در مهاجران یاد کرده اند. البته ناگفته نماند که اقداماتی چون احداث قطار برون شهری اراک - مهاجران، اجرای طرح مسکن مهر و احداث مجتمع های اداری – تجاری و خدماتی - رفاهی از سوی شرکت عمران شهر جدید مهاجران در دست مطالعه و اجراست که می تواند در افزایش رضایتمندی ساکنین و بهبود روند جمعیت پذیری شهر در آینده موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد جمعیت پذیری، شهر جدید مهاجران
  • حمید برقی*، احمد تقدیسی، رقیه تازیکی، زلیخا نادرخانی صفحات 155-174
    مطالعات انجام شده در زمینه مشارکت زنان در فعالیت های مختلف بیانگر آن است که زنان با داشتن توان و تجربه نقش تعیین کننده ای در فعالیتهای مختلف کشاورزی دارند وبررسی ها از حضور موثر آنها در اقتصاد وتولید خبر می دهند. هدف این پژوهش شناسایی میزان مشارکت زنان روستایی دهستان استرآباد شمالی شهرستان گرگان در فعالیتهای کشاورزی دارد.روش تحقیق به صورت توصیفی –تحلیلی و براساس مطالعات میدانیوکتابخانه ای اطلاعات لازم جمع آوری ومورد توصیف وتحلیل آماری قرار گرفته است.از کل جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 206 زن روستایی انتخاب شد،که این تعداد در 6 روستای نمونه دهستان استرآباد شمالی به صورت تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای توصیف وتحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS و از آزمونهای تی تست، اتا،ANOVA استفاده شده است.پایایی پژوهش براساس آلفای کرونباخ 75٪ وروایی صوری ومحتوایی پرسشنامه بوسیله کارشناسان اساتید مورد تائید قرار گرفته است.نتایج حاصله حاکی از آن است که بیشترین مشارکت زنان در امور دامداری با میانگین (3.29)و در امور باغداری با میانگین (2.52) ودر امور زراعی با میانگین (2.37)در صد که نشان دهنده مشارکت بیشتر زنان روستایی در فعالیت های دامداری است.در ضمن بین فعالیت زنان در فعالیتهای مختلف وسن آنها در امرکشاورزی ودامداری رابطه وجود دارد. در این پژوهش فقط(0.05)درصداز تغییراتی که در مشارکت زنان در فعالیتهای گوناگون کشاورزی وجود دارد تحت تاثیر سن است.
    کلیدواژگان: زنان، زنان روستایی، فعالیت های کشاورزی، مشارکت زنان، استرآبادشمالی
|
  • Dr Hosein Ghazanfarpour * Pages 1-18
    The maintenance of good health is a public necessity and right to which all international and national communities agree upon. When considering health issues in a larger scale، the significance of good health becomes even more apparent; the same is also discerned when one observes the excessive developments and achievements in health-care technology. For this study، health-care variables were investigated throughout the cities of Kerman province of Iran، in 1390. The research type was that of quantitative and analytic. According to Vigstaf، Paucy، and Dousel''s concentration scale، the results of this study demonstrated that the highest amount of health-care services is concentrated in the city of Kerman، and that is with the combination scale of 105، Kerman has obtained the first place in rank for health-care services. The results of this study revealed that among the cities of Kerman province، the over-concentration rate was that of Kerman city، the above-concentration rate was that of Rafsanjan، and the med-concentration rate was that of Baam، Jiroft، and Sirjan، and the under-concentration rate was that of Baaft، Zarand، Kahnouj، Shahrbabak، Bardsir، Anbarabaad، Ravar، Southren Roudbar، Fahraj، Anar، Rigan، Manoujan، Ghaleh Ganj، and Kouhbanan. The Vigstaf Concentration Scale demonstrates that the highest amount of health-care services is concentrated in Kerman city. The combination scale of Vistaf''s Concentration Scale illustrates that Kerman city is at the above-concentration rate، while Rafsanjan، Baam، Sirjan، Jiroft، and Baaft are at the med-concentration rate، and Zarand، Kahnouj، Shahrbabak، Anbarabaad، Bardsir، Anar، Rabor، Rigan، Fahraj، Manoujan، Southern Roudbar، Ghaleh Ganj، Ravar، and Kouhbanan are at the under-concentration rate. The results of this study with the combination of these two models have exposed that Kerman city is the highest in rank، and Kouhbanan is the 20th. The objective of this study was to investigate the health-care facility and services within each of these cities، and to evaluate them. also، to reveal the differences and delimitations in these services via a comparative study throughout Kerman province.
    Keywords: spatial analysis, healthcare scale, the province of Kerman
  • Pages 19-36
    Historical fabrics are our everlasting urbanism and architecture heritage which their preservations are our duty. Beside of the preserving these valuable collections، the link between new developments are a subject which wouldn’t be neglected. Neglecting the aesthetic feature and lack of management cause to make the new buildings based on the view of the users developer without attention to visual values of old body. In most cases existing design codes limited to the whole and only investigation about the bases of the valuable qualities in these fabrics benchmarking of them are presented superficially. Contemporary architecture and urbanism should respect on the existing context and in other case on the ability for creating a coordinate body according to the taste and the needs of life which can preserve the cultural continuity of these spaces. On the other hand collecting the exact code of design cause creating equality and modeling of these spaces which can hurt the identity of these sites. Therefore this research tries to investigate the ideas of the experts and extracting the common points in analyzing the built scale in order to get the criteria for modeling in this case. In order to get this target، this essay uses on the one hand description-analysis method and exploring the texts and documents. On the other hand، observation and collecting the information based on field studies are used and depend on subjective bases has presented qualitative indicators. For better detection of this discussion، historical district of Aligholiagha in Isfahan has been analyzed as a case study.
    Keywords: Historical fabrics, Cityscape, Quality, Aligholiagha district, Isfahan
  • Dr Asqar Zarabi *, Mr Mohammadreza Mahboubfar Pages 37-58
    Tourism regards as one of the most important ways for developing and growing economy in the world، but because of abundant reasons it does not find real position in Iran. Hereon، the city of Kashan in spite of having proper geographical and historical conditions and Iranian original architecture، historic homes، mosques، ancient hills، crafts، special rituals like Glabgyry and qali shuyan، and plenty of other historical، cultural and natural، could not in consistent with the very high potentials transform its tourism industry. The purpose of this study is surveying the advantages and limitations in the development of Kashsn tourism centers and selecting appropriate strategy in order to outreach tourism industry in the area. This research based on combinatory model of SWOT strategic analysis and QSPM strategic planning model، deals with surveying library study findings and results of one field scrutiny via questionnaires distribution among tourists، and interviewing with tourism experts، as well. Analysis of SWOT model shows the city despite having the capacity to change into one tourism sample area in national and international level، faces with multiple decision makers، management weaknesses، the lack of stability in the area tourism management، inadequate physical and environmental infrastructures، as major obstacles in order to achieve this goal. At the same time، QSPM selected strategies prioritization matrix indicates out of five chosen strategies، the strategy entitled “Emphasis on the Development of Cultural- Historic Tourism، because of the Comparative Advantages of this Type of Tourism in the Area” is of high priority than other the strategies.
    Keywords: Tourism, the City of Kashan, Planning, SWOT Analysis, QSPM Model
  • Zabih Alah Torabi *, Dr Morteza Nemati Pages 59-76
    Gorgan have a excellent position in terms of historical،cultural،geographiclocation and access. But more tourist attractions in the city is unknown. It is obvious that the suitable utilization of the city''s tourism potential requires study،survey and careful planning. so that the success of advertising activities depends on the media and how to use it largely. The purpose of this study is determine and compare the effective factors of various statements advertising on the increase in attracting tourist to the city of Gorgan from the people and experts perspective. Methodology in this research is combination of descriptive- analytical method that has been tried using FTOPSIS model shoud be evaluated experts regarding in relation to effectiveness of various advertising statements on attracting tourist to the city.. And other related factors also encourage tourists to visit the city of Gorgan be asked Friedman is also used for evaluation and feedback. Experts in the impact of different promotional items to attract tourists، according to a media component of effective city of tourism should be evaluated. And finally to determine the effective medium to attract tourists to the city of Gorgan، the weights obtained in terms of tourists and experts have multiplied. The research shows the television، Internet، newspapers، magazines، brochures، books، manuals، seminars and conferences most effective in attracting tourists to the city of Gorgan hashes
    Keywords: advertising, tourism, city of Gorgan, attract tourist
  • Pages 77-94
    Most cities in our country Iran has been located on compactable frames caused by water flow from gorges and deltas. There have been a number of significant investigations on potential geo morphological factors which are considered as a threat to the integrity of our cities however villages and countryside locations and their glaciers have never been a matter of such attention. In Iran civil centers have great similarities in common however differ significantly in terms of artistic entity. Rural civil centers follow Quarter sequence. It primarily follows balance of water and ice then elongates to precipitate surfaces. Topographical maps of the city of Sanandaj reveal the fact that this area in turn follows these characteristics and indicates that this city has never been a focal point of civil growth. Ethnical alteration has also been a factor in this regard. Area under investigation was designated after evaluation of topographical maps of Geo. In this work GIS software was employed for analyzing cooperative effect of internal and external centers and isothermal rates of past and present obtained for city of Sanandaj and snow lines was evaluated then through right program. In the latter stage Surfer software was employed and cooperates of adiabatic. At the end all maps were overlade and topographical map was obtained for snow line and rural area disparity. Glacier summits were as high as 2000 and these change in rout has significant effects which in turn shows frigidity in fourth period. Shape of graphical illustration indicates high synovial shape which indicates the exertion of fridge in the region. Theses surfaces are formed primarily due to the movements of ice lines along with mountainous fridge summit. Pinpointing snow line through utilization of Right procedure shows that yearly temperature is of significant in 2000 meter height. Designation of different circus of 99 small and big sizes indicates that circuses played a significant role in construction of fridge line in the region. Distribution of rural areas in city of Sanandaj follows the exact fridge summits proves the overall identity of fridge summits.
    Keywords: constant snow line, water, ice balance, climate changes, topography, Sanandaj
  • Mammhoud Fallsolayman * Pages 95-116
    Women''s of community participation are useful in different of activities in rural development. One of the good strategies to apply to participate in women، are cooperative companies of rural of women.. to create this Institutes useful in socio-economic and cultural status. The purpose of this study was to improve the role company’s women of rural cooperative in economic and social rural members is a case study in South Khorasan Province. Study now of based purpose of applied research، and based on the nature and method of descriptive - analytic study. For gathering information from two method documents based on library research and field method is used based both interviews and questionnaires. Using stratified sampling، sample volume proportional were selected to the number of 243 members And the one-sided t-test was used for variables. The results Study indicated that membership in cooperative companies of rural of women in social and economic status members، have a positive impact، and the one-sided t-test was used for variables. The results of t test، rather than the 0. 05 and the shows absence of significant. Also based results، 70percent minimum of the members of cooperative of companies، social and economic situation of the various indicators، next the members in of cooperative of companies or unchanged or worsened.
    Keywords: cooperative companies of women, socio, economic status, rural development
  • Fazlollah Karimi Ghotb Abadi *, Forough Ghasemi Pages 117-132
    The increasing Urbanization، use of private cars and limitation of the communication networks development has increased the problem of traffic congestion، especially in large cities. Consequences of such a situation are a lot of traffic accidents and damage it. This article has attempted to evaluate the model of spatial distribution and possible causes of traffic accidents in the city of Shiraz. The research Method is combination) descriptive – analytical and survey) and the information is gathered from the library''s method and field. The most important results of this research is that street and Boulevard intersection has been ranked first in the city of Shiraz in 1388 with 15،261 counts Traffic accident in the city streets. Four-way intersection with a 1340 counts has been ranked second after the streets and Boulevard. Thus transfer the part of administrative and business services from central streets to suburbs، use of transportation intelligent system، building culture and passages exposition in the surface of shiraz city can help the improvement of traffic position and decreasing traffic accidents.
    Keywords: Traffic accidents, intersection, transportation intelligent systems, spatial distribution, Shiraz city
  • Dr Hamidreza Varesi *, Mr Mehdi Ahmadian, Mr Rahim Gholamhoseyni Pages 133-154
    Following too much activities and population density، economic، social and environmental problems emerged and quality of life dropped in the metropolitans، on the one hand، and in order to make the distribution of the country population balanced and to decentralize the big major cities on the other،the policy and strategy to establish new towns was made. To achieve these goals، the ideas of new towns mainly in terms of population attraction and employment were proposed. Now that two decades have passed since the policy was made and proposals periods expired، it is the right time to evaluate the performance of population attraction of the new towns. Thus، the present paper with a descriptive and analytical approach tries to assess the performance ofthe new town of Mohajeran’spopulation attraction. Information and data from Field and library studies such as questionnaires have been collected and analyzed qualitatively and quantitatively in this study. The results show that population of the new town of Mohajeran in 1385 (2006) was 11109 which had the realizability rate of 8. 54 percent compared to the predicted population in the same year and 12. 30 in the late 1388 (2009) the prediction of which was made in 1385 (2006) suggesting its weak performance in attracting population. With the proposed plans evaluated، it was indicated that none of the goals was reached other than providing a site for the residence of oil industry employeesas well as for by-industries. Analysis of questionnaire data also indicate that despite some shortcomings، including failure to provide good and enough services، poor access to various urban land use، suburban transportation problems، affordable rent and housing buy and… has been cases that respondents referred to them as living difficulties in mohajeran new town However، measures like the establishment of Arak- Mohajeran suburban railway، administrative-trading and service-providing—welfare ecomplexes and the housing project of Maskane Mehr by the civil engineering company of Mohajeran are in hand and operation which can increase the residents’ satisfaction and improve the trend of population attraction in the future.
    Keywords: evaluation, performance of population attraction, the new town of Mohajeran
  • Pages 155-174
    Studies on women''s participation in various activities indicate that women can have a significant role in various agricultural activities and studies show their effective participation in the economy and production. This study aims to identify the extent of women''s participation in agricultural activities in the rural villages of Northern Astarabad in Gorgan. The study is a descriptive – analytical one and the data are collected based on library and field study and are statistically analyzed and described. From the general population، a sample of 206 rural women is selected by use of Cochran formula. This number is randomly distributed among villages in six districts of Northern Astarabad. For data analysis، the statistical SPSS program، t-test، and ANOVA are employed. The research validity was determined to be 75% and the validity and reliability of the questionnaires were verified by some professors. The findings show the participation of women in animal husbandry with an average of (3. 29) and in horticulture with a mean of (2. 52) and the average of (2. 37) in agriculture، which represents the maximum participation of rural women in animal husbandry activities. It should be noted that there is a relation between women''s age and their activities in agriculture and animal husbandry. In this study، only 0. 05 of the changes in women''s participation in various agricultural activities are affected by age.
    Keywords: women, rural women, agricultural activities, women\'s participation, northern Astarabad villages