فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - پیاپی 3 (زمستان 1390)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
پیاپی 3 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کرامت الله زیاری، اکبر محمدی، خلیل عطار صفحات 1-16
    بررسی و تحلیل جایگاه نواحی از لحاظ توسعه بعنوان مبنایی برای برنامه ریزی های آتی دارای اهمیت بسزایی است؛ چرا که تنها با تعیین وضعیت کمی و کیفی شاخص های گوناگون در وضع موجود بر پایه قابلیت های بنیادین آنها می توان به چشم انداز روشنی امیدوار بود. فراتر از آن ارتباط نرخ شهرنشینی و نقش آن چه بصورت علت و چه بصورت معلول با سطح توسعه مناطق خطوط راهنمای خوبی برای برنامه ریزی سازماندهی فضایی کشور بدست می دهد. تفاوت توسعه در شهرستان های مختلف کشور به چه اندازه است؟ و آیا ارتباطی بین سطح توسعه و نرخ شهرنشینی در کشور وجود دارد؟ در این تحقیق ابتدا بعد از انتخاب شاخص ها و وزن دهی به آنها با استفاده از روش «آنتروپی شانون»، 336 شهرستان کشور با روش «تاپسیس خطی» از نظر درجه توسعه یافتگی رتبه بندی شده و سپس با دو تکنیک ضریب همبستگی و رگرسیون تک متغیره ارتباط سطح توسعه با نرخ شهرنشینی در کشور بررسی شده است. نتایج تحقیق ضمن ارایه رتبه بندی شهرستان های کشور به لحاظ توسعه، موید ارتباط کاملا معنادار بین سطح توسعه یافتگی شهرستان های کشور با نرخ شهرنشینی آنها دارد.
    کلیدواژگان: سطح توسعه، تاپسیس خطی، انتروپی شانون، نرخ شهرنشینی
  • علی موحد، سعید امانپور، کاوه نادری صفحات 17-36
    یکی از مهمترین مقصدهایی که روندهای گردشگری جهان را در دهه های گذشته تحت تاثیر قرار داده، مراکز شهری است. جهانگردی امروزه در مقیاس جهانی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. بنحوی که اکثر کشورها آن را در برنامه ریزی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود گنجانده اند و به خاطر مزایای فراوان آن هر کشوری به تبلیغات گسترده ای جهت معرفی جاذبه های خویش دست زده اند، اما این امر فقط جهت جذب گردشگر و سرمایه گذار کافی نیست. شهر تاریخی کرمانشاه با دارا بودن میراث فرهنگی و هنری و تاریخی که بسیاری از آن ها مانند طاق بستان و بیستون دارای ارزش و شهرت جهانی اند؛ فرصت های بسیار مناسب برای جذب گردشگران از تمام نقاط دنیا و ایران داراست، اما با وجود جاذبه های گردشگری فراوان وموقعیت مناسب و مساعد جغرافیایی و وجود بسیاری از مواهب طبیعی و فرهنگی و انواع جاذبه های قابل عرضه به بازارهای جهانگردی بین المللی، مساله توریسم در شهر کرمانشاه تا کنون جایگاه واقعی خود را نیافته است که این به دلیل شناسایی نکردن مکان های مناسب برند گذاری و بازاریابی گردشگری است. این پژوهش بر آن است با روش توصیفی- تحلیلی و بهرگیری از اسناد و مدارک کتابخانه ای نسبت به شناسایی مکان مناسب با انتخاب اثرگذارترین شاخص ها در پیرامون بازاریابی و برند گردشگری و ارزش گذاری آن ها از طریق روش دلفی (نظرخواهی از کارشناسان گردشگری) و با ورود این ارزش ها در مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ونرم افزارexpert choice، مکان مناسب جهت بازاریابی و برند گردشگری برای شهر کرمانشاه حاصل شود. در نهایت نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که طاق بستان با توجه معیارهای در نظر گرفته شده با 0.435 درصد و بیستون با 0.326 درصد مکان های مناسب جهت برندگذاری و بازاریابی انتخاب شده اند.
    کلیدواژگان: برندیابی، گردشگری، شهر، کرمانشاه، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP
  • حمیدرضا وارثی، جابر علی زاده، مریم صالحی صفحات 37-62
    شخصیت شهرها با مولفه های متفاوتی تعریف و توصیف می گردد. بر مبنای تفاوت شکل، محتوا و عملکرد مولفه ها، می توان شهرها را در گروه های مختلفی جای داد. این مولفه ها که به نوعی ساختار ماهوی شهر را تشکیل می دهند، از شهری به شهر دیگر متفاوتند. بسیاری از اندیشمندان یکی از بزرگ ترین دلایل عدم موفقیت شهرهای جدید را در زمینه های مختلف، بی هویتی آن ها می دانند، بحران در هویت پیامدهای ناگواری مثل مسئولیت گریزی، دل زدگی و بی تفاوتی را به دنبال خواهد داشت. در این راستا پژوهش حاضر با 396 نفر حجم نمونه به منظور ارزیابی هویت ساکنین در شهر جدید فولاد شهر صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردیده، پرسشنامه ها در واحد محلات با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی احتمالی (علمی) توزیع گردید. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه، با استفاده از نرم افزار SPSS و همچنین روش های آماری نظیر توزیع فراوانی، آزمون ANOVA، محاسبه میانگین هویت و ضریب همبستگی پیرسون، توصیف و تحلیل شده اند. روند پژوهش را سه فرضیه مطرح شده هدایت می کند که در پاسخ به سوالات بیان شده ارایه گردیده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین مدت زمان زندگی ساکنین در شهر، میزان رضایت ساکنین از دسترسی به خدمات شهری و میزان تعلق آن ها نسبت به مکان زندگی شان همبستگی وجود دارد. همچنین نتایج حاصله همبستگی بین سطح تحصیلات ساکنین و احساس هویتی که به ساکنین شهر دست می دهد را رد می کند.
    کلیدواژگان: هویت، تعلق مکانی، همبستگی پیرسون، شهر جدید، فولاد شهر
  • علی اکبر عنابستانی، حمید شایان، ابوالقاسم بنیادداشت صفحات 63-80
    مسکن مناسب و با کیفیت یکی از آرزوهای هر خانوار روستایی است که دسترسی به آن نیازمند توجه و حمایت بیشتر دولت به مسکن روستایی است. با توجه به اینکه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از سال 1384 به صورت جدی به این امر یعنی مقاوم سازی مساکن روستایی پرداخته است ولی با این حال بیشتر نقاط روستایی از کمبود مسکن مناسب و با کیفیت رنج می برند. مقاله حاضر در پی آن است که نقش اعتبارات مسکن روستایی در تغییر الگوی مسکن در نواحی روستایی شهرستان بهمئی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و راهکارهای لازم را در این زمینه ارایه دهد. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی کمک گرفته شده است. با توجه به حجم جامعه آماری (1166 خانوار)، حجم نمونه خانوارهای مورد پرسشگری بر پایه ی فرمول کوکران برابر 233 خانوار تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد بیشترین اثرگذاری شاخص های اعتبارات بر تغییر الگوی مسکن در روستاها در بعد طول و زمان دریافت اعتبارات از بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بوده است، به نحوی که 4/26 درصد اثرگذاری تسهیلات اعتباری در رابطه با این شاخص و پس از آن 3/18 درصد در رابطه با نظارت بر ساخت و ساز قرار می گیرد و در نهایت رابطه بین متغیر مستقل اعتبارات مسکن و متغیر وابسته تغییر الگوی مسکن روستایی با ضریب همبستگی 34/0 و سطح معناداری نزدیک به صفر اثبات می شود. با توجه به یافته های تحقیق در زمینه تغییرات الگوی مسکن در منطقه، راهکارهای مقاوم سازی مسکن روستایی با استفاده از الگوهای معماری بومی، سطح زیر بنای مناسب برای واحدهای مسکونی نوسازی شده و توجه به الگوهای ساخت و ساز روستایی برای رسیدن به مسکن مناسب و با کیفیت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی مسکن، اعتبارات مسکن، الگوی ساخت و ساز، مقاوم سازی مسکن، معماری بومی
  • احمد تقدیسی، داود جمینی، نصرت مرادی صفحات 81-106
    اشتغال نیروی انسانی مهمترین و اساسی ترین هدف برنامه ریزی اقتصادی- اجتماعی هر کشوری را تشکیل می دهد. توسعه زمانی تحقق می یابد که از تمام عوامل و امکانات و منابع تولید کشور استفاده به عمل آید. بیکاری علاوه بر اتلاف منابع انسانی، مسایل و مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را به همراه دارد. اتلاف منابع به ویژه بیکاری نیروی انسانی دوره گذر توسعه را به یک دوره فرسایشی بدل می نماید و دامنه فقر را در جامعه گسترش می دهد. در این پژوهش سعی شده با رویکرد توصیفی، تحلیلی و علی و استفاده از سالنامه آماری استان کرمانشاه و مستندات مرکز آمار کشور، به بررسی، تحلیل و مقایسه روند اشتغال و بیکاری شهرستان صحنه به لحاظ شاخص های جمعیت 10 ساله و بیشتر (سن فعالیت اقتصادی)، جمعیت فعال و غیرفعال، شاغل و بیکار، میزان شاغلین بخش های عمده فعالیت اقتصادی و همچنین شناسایی بخش های پایه و غیرپایه اقتصادی با استفاده از ضریب مکانی طی دو دوره 85-1375 پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که نرخ بیکاری در شهرستان صحنه در دوره 1385 نسبت به 1375، حدود 6 درصد و میزان هر یک از شاخص های جمعیت 10 ساله و بیشتر، جمعیت فعال، شاغلان بخش کشاورزی به ترتیب 10 درصد، 11 درصد و 10 درصد افزایش داشته است. در مجموع در دو دوره مورد بررسی، شهرستان صحنه دارای کمترین نرخ بیکاری در میان شهرستان های استان کرمانشاه بوده است. یافته ها همچنین نشان دهنده افزایش ضریب مکانی در بخش کشاورزی و کاهش آن در بخش های صنعت و خدمات در دو دوره مورد بررسی است؛ بنحوی که تنها بخش کشاورزی شهرستان در گروه پایه اقتصادی قرار گرفته و ضریب مکانی بیشتر از 1 را دارد و دو بخش صنعت و خدمات با ضریب مکانی کمتر از 1، در گروه غیرپایه واقع شده اند. استفاده از مثلث ژاکلین بوژوگارنیه و ژرژشابو برای تعیین نقش اقتصادی، کشاورزی را به عنوان عمده ترین فعالیت اقتصادی شهرستان صحنه تعیین نمود.
    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری، شهرستان صحنه، ضریب مکانی، گروه های عمده فعالیت
  • بهناز مدنی، مهری اذانی صفحات 107-130
    یکی از مسایل بسیار مهمی که در زندگی همه انسان ها و در کنار کار و فعالیت های روزانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است اوقات فراغت و چگونگی گذران این اوقات در زمان بی کاری است. نظر به ارزش والای زن در جامعه و با توجه به این که زنان نیمی از جامعه را تشکیل داده و محور خانواده به شمار می آیند، لذا باید از نظر روحی و جسمی از سلامت و شادابی برخوردار باشند. اوقات فراغت یکی از راه هایی است که به زنان کمک می کند تا ضمن شرکت در فعالیت های فراغتی، وظایف مادری و شهروندی خود را نسبت به جامعه انجام دهند. هدف از انجام این پژوهش بررسی چگونگی گذران اوقات فراغت با تاکید بر مراکز تفریحی و رفاهی زنان در دو منطقه مهم شهری اصفهان است. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی، همبستگی بوده که با روش میدانی و با کمک ابزار پرسشنامه و نرم افزارهای Excell – Spss و مدل های تحلیلی برنامه ریزی عوامل استراتژیک (EFAS، IFAS، SFAS و SWOT) به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. از یافته های پژوهش می توان به مواردی همچون عدم احساس رضایت مندی زنان از نحوه گذران اوقات فراغت خود و عملکرد نسبتا مطلوب خدمات رسانی این مراکز در این دو منطقه اشاره نمود. از نظر موقعیتی مراکز و مکان های گذران اوقات فراغت زنان در هر دو منطقه تقریبا در مرکز مناطق استقرار یافته، به گونه ای که دسترسی به آن مطلوب و جهت استفاده مناطق دورتر از مراکز منطقه نامطلوب می نماید، در ضمن بعضی از این مناطق از نقطه نظر کالبدی و ساختمانی با استاندارد های جانی تطابق نداشته و این امر در ایجاد امنیت روحی – روانی و اجتماعی زنان موثر است کمبودهای نیروی زن ماهر و آموزش دیده در گذران اوقات فراغت زنان، کمبود پلیس زن، عدم وجود پارکینگ، عدم مدیریت زنان در مراکز خاص که فقط زنان می توانند از آن ها استفاده نمایند و محدودیت های توسعه مکانی این مراکز از دیگر نتایج به دست آمده است که در کل مقاله بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، مناطق شهر اصفهان، مراکز تفریحی و رفاهی زنان
  • مسعود تقوایی، مهدی احمدیان*، جابر علی زاده صفحات 131-154

    برنامه ریزی فضایی یا سازماندهی فضایی روندی برای بهره ور سازی، آرایش منطقی، حفظ تعادل، توازن و هماهنگی بین جمعیت و تاسیسات اقتصادی ایجاد شده در فضای جغرافیایی و جلوگیری از بروز عدم تعادل و بازتاب های تخریبی و منفی در فضای سرزمین است. در این پژوهش 23 شاخص از شاخص های توسعه شهرستان میاندوآب شامل شاخص های اقتصادی- اجتماعی (5 زیر شاخص)، آموزشی- فرهنگی (8 زیر شاخص)، بهداشتی- درمانی (5 زیر شاخص) و شاخص های خدمات زیربنایی (5 زیر شاخص) مورد تحلیل قرار گرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و ماهیت آن می تواند کاربردی باشد. به منظور رعایت اصل دقت، محاسبات با استفاده از نرم افزارهای Expert Choice، Excel، SPSS و همچنین با بهره گیری روش های تحلیل آماری از جمله تاپسیس فازی، تحلیل خوشه ای، تحلیل فرایند سلسله مراتبی و درنهایت روش رتبه بندی لکسیکوگراف صورت گرفت. نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که دهستان آجرلوی غربی به عنوان تنها گزینه برخوردار، رتبه نخست توسعه را در بین دهستان های شهرستان میاندوآب دارا است. از نظر توسعه شاخص های اقتصادی- اجتماعی، آموزشی- فرهنگی، بهداشتی- درمانی و شاخص های زیربنایی، 6 دهستان شامل باروق، مرحمت شمالی، زرینه رود، مرحمت جنوبی، مرحمت آباد و زرینه رود جنوبی بعنوان دهستان های نیمه برخوردار و چهار دهستان به ترتیب شامل مرحمت میانی، زرینه رود شمالی، مکریان شمالی و آجرلوی شرقی بعنوان دهستان های محروم شناسایی شدند. همچنین در مقایسه رتبه دهستان ها از نظر توسعه شاخص ها مورد بررسی، همبستگی درخور و مناسبی مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، سنجش توسعه، تکنیک تاپسیس فازی، شهرستان میاندوآب
|
  • Zayyari, Mohamadi, Atar Pages 1-16
    The analysis of areas position from the view of development has a great importance as the basis for future planning;because to have a hopeful outlook is possible only with the determination of various indicators of quantitative and qualitative in status that is base on fundamental capabilities. In addition tothe relation between the rate of urbanization and its role as the cause and effect with the development level of cities gives a good guidelines for organizing of country spatial planning. How much is the development difference among various cities in all of country?and is there a relationship between the development level and the rate of urbanization?Firstly,in this study after seletingcriteria by using Shanon Entropy method and we are gave weighted to them and the Linear Topsis method the cities are ranked from development degree, than the relation between the development level with the rate of urbanization are checked by using correlation and Regression Techniques. The results of research have ranked the cities from the view of development and is shown that there is a significant relation among the development level and the rate of urbanization in all of country.
    Keywords: Development level, Linear TOPSIS, Shanon Entropy, Rate of urbanization
  • Movahed, Amanpour, Naderi Pages 17-36
    City centers is one of the main factors which affecting on tourism trends in the world during the past decades. Today tourism is allocated to a special place on a global scale. So that most countries insert in the planning of economic, social and cultural and Due to its great advantage for any country to widespread publicity about his attractions playing But this is not enough just to attract tourists and investors. Due to the historic city of Kermanshah Cultural heritage and artistic and historical value and reputation universal of many such Taqbostan and Bisotun; very good opportunities to attract tourists from all over the world, and Iran has, but Despite the many tourism attractions and favorable geographical and many affection Natural and cultural attractions and a variety of gifts available to the international tourism market, the Tourism in the city of Kermanshah to its original position that this is not due to failure to identify Branding and marketing is tourist friendly places. This research is descriptive method- Analytical and Utilization library of documents to identify suitable locations with impact About brand marketing and tourism indicators in their valuation of the Delphi method (survey Tourism experts) and with these values in software process modeling hierarchical analysis expert soft and arrests choice, the place for brand marketing and tourism for the city of Kermanshah. Finally, the results The study shows that the criteria considered by Taq-e Bostan and 0.435 percent Bisotun with 0.326 percent of sites have been selected for branding and marketing.
    Keywords: Branding, tourism, city, Kermanshah, analysis hierarchy process (AHP)
  • Varesi, Alizadeh, Salehi Pages 37-62
    The characteristics of cities are described with different criteria. Based on the difference of form & content & performance, cities can be placed into different types.These criteria, That in some sense are forming theessentialstructure of the city, are changeable from one city to another. Many of scholars believe that one of the biggest reason for the failure of new cities in different areas, is the lack of identity, the crisis in identity has some bitter consequences such as lack of nesponsibility, indiffrences & despondency. So, this project was done with 396 participants of sample so as to evaluate the identity of the residents of the new city of Fooladshahr. The method of the research is analytical –descriptive that determined the volume of sample via the kokran formula. The questionaries was given inneighbours unitvia the application of possible scientific sampling classification. The collected input from questionaries are described, analyzed by the use of SPSS software, statistics methods such as frequency dispersion, ANOVA Test, Tokey Test, calculation of identity average & Pierson correlation coefficiency. The process of research is conducted based on 3 assumptions, That were provided as response to the questions. The result of this research showes that there are correlationships between the duration of people’s living in city & the rate of their satisfication due to the access to the urban services & the rate of the sense of dependency on living area. The obtained results rejects the correlation between the educational level of the residents & the sense of identity which is felt among the residents.
    Keywords: identity, locational dependency, pierson correlation, new town, Fooladshahr
  • Anabstani, Shayan, Bonyaddasht Pages 63-80
    having a standard house has been one of the aspirations of every rural household, and to gain that requires more government attention and support for rural housing. Since 2005, the Housing Foundation of the Islamic Revolution (Bonyad-e-Maskan) has seriously been busy retrofitting rural housing; nevertheless, most rural areas lack adequate quality housing. This study tries to analyze the role of credit on changing the housing patterns in rural areas of Bahmaee County and suggest provisions needed for this area. This study was carried out in a descriptive–analytical method, and has used field study and library research to collect data. Considering the population size (1166 households), the sample size of households to be surveyed, based on Cochrane formula, included 233 households. The study results showed that greatest effect of credit indices resulting in changes in the pattern of housing in the villages were that of duration and time of receiving funds from the Housing Foundation of the Islamic Revolution, so that 26.4% of the effects resulted from the credits were related to this index, and 18.3 percent were related to supervision on construction. Eventually, the correlation between dependent variable of changes in the rural housing pattern and the independent variable of housing credit, with a correlation coefficient of 0.34 and a significance level near to zero proved to be significant. According to the research findings on changes in housing patterns of the study area, the following guidelines are recommended: using local architectural patterns in retrofitting rural housing, proper level of infrastructure for residential renovations, and taking models of rural housing into account to achieve high quality housing.
    Keywords: housing pattern, housing credit, construction model, housing retrofitting, local architecture
  • Taghdisi, Jamini, Moradi Pages 81-106
    The employment of human resources is the most important and most critical objective of socio-economic plannings in any country. Development takes place when all the facilities and resources are effectively utilized. Unemployment, not only waste the human resources, but also, brings about the socio-economic or political problems. The waste of resources, especially human resources, turns the transition period of development to an attrition period and expand the scope of poverty in the society. At the present research by descriptive, analytical and causal approach aim to examine, analyze and compare the process of employment and unemployment in Sahneh Township with regard to ten-year and more population indicators (age of economic activities), active and inactive population, employed and unemployed population, employees of major economic sectors, the way of distributing inactive population among groups of students, housekeepers, … and also, identifying basic and non-basic economic sectors by using location quotient of Sahna city during the studied periods. The research adopts the descriptive-analytic method in which the data are collected through field methods. Considering the fact that Sahna has experienced the lowest rate of unemployment in the province during the two periods, results of the study indicate that, the rate of unemployment in comparison to the year 1996, has decreased 6% in the year 2006 and each of the ten-year and more indices, active population and employees in the agriculture sector has increased 10%, 11% and 10% respectively in the year 2006 than 1996. Totally, Sahneh township has had the minimum unemployment rate among all of Kermanshah townships in two periods. The results also show the increase in location quotient of agriculture sector and decrease in industry and agriculture sectors, so that, Only the agriculture sector of the city falls it to the group of economic basis, and it’s location quotient is more than 1, and industry and services sectors with location quotient of lower than 1 fell in none economic basis group. So in two study period by method of determining economic role, agriculture recognized as dominant economic activities in Sahneh township.
    Keywords: Employment, Unimployment, Sahneh Township, location quotient, Main groups activities
  • Pages 107-130
    One of the important issues that is important in the lives of all people and alongside daily work activities is leisure time and how you pass your free time. Considering the high value of women in society, and given that women make half of the society and are considered family axis, therefore in terms of physical and psychological they should be happy and healthy. Leisure is one of the ways that helps the women participating in leisure activities, mother hood and citizen duties towards his community provider. The aim of this study is examining leisure and recreational facilities with the emphasis on women's welfare in the two major urban areas. Methods based on objective are practical and based on the nature, description and correlation of the field method with the help of questionnaires and software SPSS - Excell l analytical models and strategic planning factors (EFAS, IFAS, SFAS, SWOT) analysis of data has been discussed. Research findings can be mentioned things like the lack of satisfaction women feel of how their leisure, passes and relatively good performance of service centers in the two areas. Increased opportunities, strengthen strengths, reduce weaknesses and threats said to offer short-term planning strategies, medium term and long term for urban management in both areas 5 and 6 Isfahan are other findings that are covered in this article
    Keywords: Leisure, Isfahan regions, Recreation centers, welfare of women
  • Taghvaei, Ahmadian, Alizadeh Pages 131-154

    Space planning or spatial arrangement is a trend for efficiency making, logical arranging, balance maintaining, equilibrium, and harmony between population and economic infrastructures established in geographic space. Also, it is intended to prevent possible imbalances and destructive-negative reflections on the land space. In this study, we analyze some development indicators in the city of Miandoab corresponding to social-economic, education-culture, health care, and infrastructural services with 5, 8, 5, and 5 sub-indicators, respectively. The prevailing approach of this research, despite the applicability, takes a descriptive and analytical nature. In order to guarantee the credibility and precision, all calculations perform under the software such as Expert Choice, Excel, and SPSS by using statistical analysis methods such as fuzzy Topsis, cluster analysis, and analytical hierarchical process followed by the Lksykvgraf rankings. The results of this researchindicated that among the rural districts of the Miandoab, the West-Ajorlu ranked first whereas we observed suitable qualifications in development indicators. The Baruq, North -Marhamat, North-Zarineh River, South-Marhamat, Marhamat-Abad and South-Zarineh River identified as semi-deprived districts. Also, the Middle-Marhamat, North-Zarineh River, North-Makrian, and East-Ajorlu categorized in the deprived districts. Furthermore, we did not observe any qualified correlation between district rankings as development indicator.

    Keywords: spatial analysis, developmentsurvey, Fuzzy Topsis technique, MiandoabCounty