فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، زمستان 1391)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل قنبری، جعفر تقی اقدم قره تپه صفحات 1-22
    هدف این مقاله، بررسی ارتباط اشتغال و اندازه شهرهای استان آذربایجان شرقی و تاثیر جمعیت شهرهای استان آدربایجان شرقی بر بخش های اشتغال در سال 1385 است. محدوده مورد مطالعه، شامل نقاط شهری استان آذربایجان شرقی در سال 1385 است. اطلاعات و داده ها از سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1385 گرفته شده است. روش پژوهش «توصیفی – تحلیلی» است. برای محاسبه داده ها از مدل رگرسیون خطی ساده استفاده شده است. نتیجه پژوهش مبین آن است که بین اشتغال و اندازه شهرهای استان رابطه مستقیم وجود دارد. بدین صورت که به ازای یک واحد تغییر در متغیر مستقل یا به عبارتی افزایش هزار نفری جمعیت، 003/0 یا 3 نفر به شاغلان بخش کشاورزی، 149/0 یا 149 نفر به ازای هزار نفر به جمعیت شهری شاغل در بخش صنعت، 118/0 یا 118 نفر به ازای هزار نفر جمعیت شهری به اشتغال در بخش خدمات و 024/0 یا 24 نفر به ازای هزار نفر جمعیت شهری به اشتغال در بخش نامشخص افزوده خواهد شد. در این ارتباط تعداد نفرات افزوده شده در بخش صنعت بالاتر از سایر بخش هاست که دلیل اصلی آن افزایش جمعیت شهرهای استان شاغل در بخش صنعت و سرمایه گذاری و گرایش بیشتر مردم به بخش صنعت است. همچنین گرایش مردم به بخش کشاورزی پایین است که دلیل این امر را بیشتر ماهیت بخش کشاورزی و عدم تجانس آن با محیط شهری استان می توان برشمرد.
    کلیدواژگان: اندازه شهر، اشتغال، شهرهای استان آذربایجان شرقی
  • سید هدایت الله نوری، عباس امینی*، نرگس سلیمانی صفحات 23-34

    صنایع تبدیلی بخش مهمی از فرآیند تولید در بخش کشاورزی است که به کمک تکنولوژی مازاد تولید را به ارزش افزوده تبدیل کرده و افزایش درآمد کشاورزان را در پی خواهد داشت. توسعه این صنایع با توجه به استفاده از امکانات و قابلیت های موجود در روستاها، نقش موثری در توسعه روستایی نیز ایفا می کند. مقاله حاضر به مکان یابی صنایع تبدیلی خرما در شهرستان کارزون، به عنوان یکی از اساسی ترین محصولات کشاورزی این شهرستان می پردازد. برای ارزیابی شاخص ها و اولویت بندی بخش های ششگانه شهرستان برای توسعه یا تاسیس واحدهای فرآوری خرما، تکنیک چندشاخصه تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مورد استفاده قرار گرفت. داده های مورد نیاز با طراحی پرسشنامه مقایسه های زوجی و مصاحبه با کارشناسان جهاد کشاورزی و صنایع روستایی شهرستان جمع آوری شد. بر اساس نتایج، بیشترین اهمیت نسبی به ترتیب مربوط به شاخص های دسترسی به مواد اولیه (27/0)، سودآوری اقتصادی (24/0)، دسترسی به شبکه حمل ونقل (19/0)، منابع انرژی (09/0)، شرایط جغرافیایی (08/0)، قیمت زمین (07/0) و نیروی کار (06/0) بدست آمد. در نهایت بهترین اولویت های مکانی برای صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما در سطح شهرستان نیز بر اساس شاخص های فوق به ترتیب برای بخش خشت (29/0)، بخش مرکزی و بخش کنارتخته و کمارج بطور مشترک (22/0)، جره و بالاده (11/0)، چنارشاهیجان (1/0) و کوهمره (06/0) مشخص گردید.

    کلیدواژگان: خرما، صنایع تبدیلی و تکمیلی، مکان یابی، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان کازرون
  • غلام علی خمر، صدیقه سرگلزایی صفحات 35-50
    عموما ارزیابی چگونگی کاربری اراضی شهری منعکس کننده تصویری گویا از منظر و سیمای شهری است و همچنین سازگاری و ناسازگاری بین کاربری های شهری به دلیل تاثیرات مثبت و منفی است که کاربری های همسایه بر روی هم دارند. ارزیابی سازگاری کاربری اراضی به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری نقشی مهم در ساماندهی فضایی- مکانی شهرها ایفا می کند که این امر سبب گردیده که مدل های مختلفی برای تحلیل کاربری ها شکل گیرد. این مدل ها، سازگاری را با استفاده از ماتریس کاربری ها مورد بررسی قرار می دهند. در این مقاله با استفاده از نرم افزار GIS، سازگاری کاربری های مهم شهری در بافت قدیمی شهر زابل ارزیابی و اصل سازگاری کاربری ها در مکان یابی مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج تحقیق بیانگر آن است که کاربری تجاری، اداری و نظامی از لحاظ مولفه سازگاری در شرایط نامناسب هستند، اما سایر کاربری های موجود در منطقه از این لحاظ در وضیعت نسبتا مطلوبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سازگاری، عدم سازگاری، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS
  • صدیقه لطفی، ادریس باباخانزاده * صفحات 51-74

    افزایش شدید جمعیت شهری در جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه در طی دهه های اخیر باعث به وجود آمدن پدیده نخست شهری در آنها شده است. کشور ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه، در طی دهه های اخیر به ویژه از سال 1345 به بعد از روند متعادل خود خارج و افزایش شدید جمعیت شهری در نقاط معدودی از آن مشاهده می شود. این مطالعه به بررسی سلسله مراتب شهری و تعیین نخست شهری در استان کرمانشاه طی سال های 1355 تا 1385 می پردازد. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از داده های سرشماری سال های 1355 تا 1385 بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد شهر کرمانشاه به عنوان اولین شهر در این سلسله مراتب از شهر دوم (اسلام آباد غرب) تقریبا 9.5 برابر بزرگتر بوده است و این نسبت در سال 1385 به 8.8 برابر رسیده است. شهرهای قصرشیرین و سرپل ذهاب که در سرشماری سال 1355 در رده های سوم و پنجم قرار داشته بودند در سرشماری سال 1365 به دلیل جنگ تحمیلی خالی از سکنه بوده اند. در مجموع سلسله مراتب شهری در استان کرمانشاه دارای ساختاری کاملا نامتعادل است و شهر کرمانشاه به عنوان نخستین شهر در شبکه شهری استان خودنمایی می کند و این مهم بر اساس فرمول های گوناگون بررسی نخست شهری به اثبات رسیده است. با تقویت شهرهای کوچک و میانی می توان تا حدودی این شبکه کاملا نامتعادل را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: شبکه شهری، سلسله مراتب شهری، حد اختلاف طبقه ای، نخست شهری، کرمانشاه
  • حمید برقی، محمد دهقان حسام پور، رمضان طوسی، داود جمینی صفحات 75-94
    گردشگری به عنوان یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر، نقش مهمی در توسعه پایدار محلی ایفا می کند. این صنعت از طریق ترکیب همزمان منابع داخلی و خارجی، منافع اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و فرهنگی زیادی را برای فضاهای جغرافیایی به همراه دارد. امروزه نهادهای متولی صنعت گردشگری در سراسر دنیا، به امور گردشگری در طبیعت و در ورای آن به لزوم حفظ محیط زیست بیش از هر زمان دیگر اذعان دارند. به طور کلی، هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی پتانسیل های طبیعی و فرهنگی و تاریخی منطقه قشم است و برای برنامه ریزی و توسعه آتی گردشگری آن راهکارهایی ارائه گردیده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع، توصیفی تحلیلی و پیمایشی بوده و از منابع کتابخانه ای اسنادی استفاده شده است. همچنین، جهت ارائه بهتر مباحث از مدل SWOT استفاده گردیده است. این جزیره بزرگترین جزیره ایرانی خلیج فارس است که نزدیکترین آنان به ساحل نیز است. توسعه پایدار جزیره با توجه به ماهیت جزیره ای بودن آن از نظر اکولوژیکی و حضور اکوسیستم های خاصی چون جزایر مرجانی، جنگل های حرا و اراضی خاص و وسیع داخلی آن در کنار روند نابسامان توسعه گذشته مستلزم دقت خاصی است که باید حتما بر شناخت دقیق وضعیت موجود از همه نظر، برنامه ریزی و مدیریتی مستمر از نظر محیط زیست مبتنی باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه قابلیت جذب بالای گردشگری را دارا است که لازم است برای پیشبرد اهداف مورد نظر تمهیداتی در این زمینه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه پایدار، محیط زیست، خلیج فارس، قشم
  • سید اسکندر صیدایی، شهین رستمی صفحات 95-110
    امروزه صنعت گردشگری در دنیا، یکی از منابع مهم درآمد و در عین حال از عوامل موثر در تبادلات فرهنگی بین کشورهاست و به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان حایز جایگاه ویژه ای است. حضور بازدیدکنندگان در هر کشوری بر الگوی زندگی افراد بومی تاثیر می گذارد. بازدید کنندگان نیز تحت تاثیر فرهنگ کشور میزبان و ارزش های موجود در آن قرار می گیرند. این صنعت می تواند موجب تغییرات اقتصادی و اجتماعی شود؛ در سایه گفتگو و ایجاد رابطه متقابل بین مردمان دو ناحیه، پیام صلح بدهد و از آن جا که این صنعت به ارائه خدمت متکی است می تواند موجب افزایش اشتغال و درآمد شود. در این پژوهش سعی شده است پیامدها و اثرات مثبت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حاصل از توسعه گردشگری در این شهر بررسی و راهکارهایی مناسب برای توسعه هرچه بیشتر این اثرات با یک برنامه ریزی و مدیریت صحیح پیشنهاد می گردد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و تحلیلی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان و متخصصان سازمان ها و ادارات شهر کرمانشاه در زمینه صنعت گردشگری می باشد. به دلیل حجم کم، تمام جامعه آماری(50 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش، روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات پژوهش از تحلیل رگرسیون خطی ساده استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که باتوجه به توانمندی های شهر کرمانشاه توسعه گردشگری به ترتیب در توسعه اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی شهر کرمانشاه تاثیر معنی داری داشته و به ترتیب 17 و 16 درصد تغییرات اقتصادی و اجتماعی به توسعه گردشگری بر می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توسعه، گردشگری، شهر کرمانشاه
  • طاهر پریزادی، حجت شیخی، مریم ابراهیم پور صفحات 111-134
    پدیده شهرنشینی پدیده ای در حال پیشرفت است و تحلیل مکان مناسب و نحوه توزیع جغرافیایی فضای سبز شهری در توسعه و آینده شهر نقش به سزایی دارد. انتخاب مکان مناسب برای پارک ها و فضاهای سبز شهری، که در تداوم کیفیت زندگی مردم نقش دارند، یک فرایند پیچیده است که نه تنها نیازمند توانایی های تکنیکی فراوانی است، بلکه نیازهای فضایی کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، محیطی و سیاسی را نیز می طلبد. چنین پیچیدگی هایی ناگزیر استفاده از ابزارهای متعدد تصمیم گیری، از قبیل سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و روش های آنالیز تصمیم گیری چند معیاره همچون استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، است. پژوهش حاضر به منظور تعیین مکان مناسب برای توسعه فضاهای سبز شهری انجام گرفته از نوع کاربردی بوده و روش انجام آن توصیفی – تحلیلی است. محور و اساس کار در این پژوهش، بررسی محدوده مورد مطالعه بر اساس پنج معیار اصلی (جمعیتی، کالبدی، اقتصادی، طبیعی و آلودگی) و استفاده از نرم افزارGIS و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی است. به این منظور ابتدا، داده های مکانی (نقشه) جمع آوری گردید و در ادامه به منظور الگوسازی هر کدام از معیارها بر اساس ارزش و اهمیت آن در مکانیابی فضای سبز، وزن مناسبی برای هر معیار در نظر گرفته شد و نهایتا از هم پوشانی لایه هم وزن الگوی بهینه برای توسعه فضای سبز تعیین گردید. نتایج ارزیابی حاکی از آن است که فضای سبز منطقه 9 با توجه به معیارهای مکانیابی از پراکنش مناسبی برخوردار نبوده و از طرفی، فضاهای سبز موجود جوابگوی نیازهای جمعیتی در آینده نیست.
    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
|
  • A. Ghanbari, J. Aghdam Ghare Tape Pages 1-22
    This article aims to investigate the relationship between employment and city size in East Azerbaijan province and the effect of this province cities population on employment sectors in 2006. The study area consists of urban places of East Azerbaijan province in 2006. The data were collected from census public population and housing in 2006. The method of the study is descriptive-analytical. Linear regression model was employed in order to calculate of the data. The results showed that there is a direct relationship between employment and province cities size. So that for every shift unit in independent variable or for thousand persons increase 0/003 or 3 and 149 persons will be added in employees of agricultural and service sectors respectively and 0/024 or 24 individuals will be added in undefined sector. In this relation، the number of added persons in industry sector is high because of increase in employee''s population in industry and investment sectors and attitude of people toward industry. This attitude is low in agricultural sector. The reason is agricultural sector nature and nonconformity with urban space.
    Keywords: City Size, Employment, Urban Places of East Azerbaijan Province
  • S.H. Nouri, A. Amini, N. Soleimani Pages 23-34

    Agro-processing industries are an important part of agricultural production. Processing procedure leads to the farmers’ additional income by transformation of surplus products to added value. Utilizing the existent possibilities، these industries play an important role in rural development. As one of the main agricultural products of the Kazerun Township، the locational analysis of date processing industries is investigated in this study. The Analytical Hierarchy Process (AHP) methodology was used to assess of criteria and determine priorities of sextuple districts of the region for date processing industries. Data was gathered through interviewing the rural industries and agricultural experts of the region and completing the criteria and alternatives pairwise comparison questionnaires. As the results، the relative weights of the criteria were determined as 0. 27، 0. 24، 0. 19، 0. 09، 0. 08، 0. 7 and 0. 06 respectively for raw material availability، economical profitability، transportation accessibility، energy resources، geographical situations، land price and labor force. Regarding these weights and also the alternatives pairwise comparisons، the ultimate prioritization of the sextuple districts of the region for date processing industries was distinguished as 0. 29، 0. 22، 0. 11، 0. 1 and 0. 06 respectively for the districts of Khesht، Central and Kenartakhteh & Komarj (in common)، Jarreh & Baladeh، Chenarshahijan and Kouhmareh.

    Keywords: Date, Food processing industries, Location analysis, AHP, Kazerun city
  • Gh Khammar, S. Sarkolzaei Pages 35-50
    Generally، the evaluation of how urban land use reflects vivid picture of urban appearance and also compatibility and incompatibility among urban land uses is due to the positive and negative effects of that adjacent land uses have on each other. Evaluation of land use compatibility as a main core of urban planning has an essential role in special – local organization of towns. This lead to the creation of various models for land use analysis. These models evaluate the compatibility of land uses with land use matrix. In this article، compatibility of important urban land uses in old urban texture of Zabol city with GIS has been evaluated and the principal of land use compatibility in localizing has been analyzed. The results of the research show that the economic، administrative and military land uses are in inappropriate conditions، while the other existing land uses in this region have relatively suitable conditions.
    Keywords: land use, compatibility, incompatibility, (GIS) geographic information system
  • S. Lotfi, E. Babakhanzadeh Pages 51-74

    The rapid population increase has led to the formation of urban primacy in many developing countries. Iran as developing world has experienced an unbalanced growth which is resulted from the increasing level of rural-urban migration especially from 1966. This study tries to investigate the urban network of Kermanshah province from 1976 to 2006. The methodology of the research is based on descriptive and analytical models by using different techniques such rank-size and class difference limit. The results revealed that the city of Kermanshah as the primate city is almost 9.5 times larger than the second city Islamabad-Gharb. Such proportion however decreased to 8.8 in 2006 but still the province has a disordered urban network. The cities of Ghasr-shirin and Sarpolzahaab which placed in third and fourth rank lost their inhabitants in 1996 due to the war. In general the hierarchical level of the province urban places is quite unbalanced and Kermanshah city dominated the whole city system of the province. The research concluded that many of small and intermediate cities should strengthen to balance the urban network of Kermanshah province.

    Keywords: urban network, urban hierarchy, primacy, class difference limit, Kermanshah
  • Pages 75-94
    Tourism as one of most dynamic economic actions in this era، has a great role in local sustainable development. This industry، through simultaneous combination of internal and external sources، created many social، economic، environmental، cultural interests for geographic spaces. Today،custodian institutions in tourism industry، in all of the world، acknowledge to tourism industry affairs، and beyond it، to necessity of protecting environment، more than ever. Generally، our aim from this research is study and identification of natural and cultural and historical potencies in Qeshm region and، in subsequence، offering proposals for upcoming planning and development about tourism. In this research، research method is describing-analytic-survival and has been used librarialand documentary sources. for better representing، used SWOT model and GIS software. this Island is greatest Iranian island in Persian Gulf، and is most near، of them، to coast. the Island،s sustainable development، in regard to its being island from ecological point of view and presence of special ecosystems like coral Islands، hara jungles، and its internal special and large lands، beside bad process of past development requires a special accuracy. this accuracy should be based on accurate knowing whole of present situation and، on continuous management and planning about environment. results that extracted from this research shows that our case study is able for attracting many tourists، that for this، should be implement preparations.
    Keywords: Ecotourism, Sustainable Development, Environment, Persian Gulf, Qeshm
  • S. E. Saidaei, Sh Rostami Pages 95-110
    Todays tourism industry is one of important resource of incoming in the world. In additional it is the effective elements in cultural exchanges between countries and it has an extensive services industry in the world. Present of visitors in each contry effects on natives lives also visitors are effected by culture of host country and its own values. This industry can caused the changes of socio، economic and gires the message of peace in the shodow of ditingues and creating a mutual relation. In the other hand، This industry depends on presenting service. So، it can increase the imployment and income. In this servy، It was effort to evaluate the positive outcomings and effects of socio، economic and cultural which is created by developing of tourism in Kermanshah city. Also it is offered sufficient techniques for more development of these effects with a planning and a correct management. The type of this servy is is descriptive، Analytic and is the breanch of servatory. The statistical socity of servy contains experts and spesialists of Kermanshah city organizations and offices in which they are in the field of tourism industry. because of low content in critics all of them (50 person) choose as sample and get under ovservation. Method of information compilation in this research is a library method and purview method. Simple linear regression is used to analyze the data and test the hypotheses. Information taken from this researches shows that tourism increment have a good effect on economic، social and cultural increment in Kermanshah city.
    Keywords: Planning, Development, Tourism, Kermanshah city
  • T. Parizadi, H. Shaikhi, M. Ebrahimpoor Pages 111-134
    Today، urbanism phenomenon is growing. Analyzing of suitable location and geographic distribution for green spaces is very important in urban future. Selection of location for parks and urban green spaces is complex process that not only needs great technique skills but also; require physical، economic، social and environmental needs. So we should use from multi tools to making decision such as: Geographic Information Systems (GIS) & Analytical Hierarchy Process (AHP). This paper was done in order to suitable selection of urban green spaces. It is applied and the method of research is analysis- descriptive. We study 9 district based on five indicators such as: Demographic، physical، economic، natural and pollution also we use (GIS) software and (AHP) process. In order to، at first were collected local data (plans) and then was done GIS ready also was used overly method in GIS for analyzing information. After that have been given appropriate weight for each indicator according to value and important of green space location. At finally was prepared appropriate model for developing of green spaces from overlapping the same layers. The results of this research show that green spaces of 9 district isn’t appropriate distribution also the green spaces isn’t enough for population needs in future.
    Keywords: Urban green space, Geographic Information Systems (GIS), Analytical Hierarchy Process (AHP)