فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1392)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین رامشت، مریم فیض الهی صفحات 1-17
    طرح رابطه ای مسائل ژئومورفولوژیک با توریسم از جمله حیطه های مطالعاتی بین رشته ای مطرح در سال های اخیر است. با برقراری چنین ارتباطی، مکان های توریستی ژئومورفولوژیکی به صورت اشکال و فرآیندهای ژئومورفولوژیکی تعریف می شود که بنابر درک انسان از عوامل تاثیر گذار زمین شناسی، ژئومورفولوژیکی، تاریخی و اجتماعی این مکان ها، ارزش زیبا شناختی، علمی، فرهنگی – تاریخی و یا اجتماعی - اقتصادی پیدا می کنند. در این پژوهش سعی بر آن است تا روش های اولویت گذاری ورتبه بندی Classification در اراضی و بخصوص اراضی که آمادگی آمایش در جهت پتانسیل های توریستی دارد، مورد بررسی قرار گیرد. بر این اساس لندفرم های ژئومورفولوژیکی (attract point)منطقه دشت ابراهیم آباد یزد شناسایی شده و وضعیت توانمندی ها و پتانسیل های ژئومورفولوژیکی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای تشریح لندفرم های ژئومورفولوژیکی دشت ابراهیم آباد ابتدا استفاده از تصاویر ماهواره ای و روش تحلیل سیستم های ارضی نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و داده های حاصل از بازدید های میدانی استفاده شده است و میزان توانمندی ها و پتانسیل های ژئومورفولوژیکی این لندفرم ها بر اساس روش پرالونگ مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که مکان های مطرح شده قابلیت یک مکان توریستی ژئومورفولوژیک را داراست ومی توان آن ها را جزو منابع طبیعی وگردشگری منطقه به شمار آورد،بر همین اساس ارزش این مکان ها عمدتا به دلیل بالا بودن ارزش علمی آن هاست. این لندفرم ها بر اساس امتیاز دهی در روش پرالونگ رتبه بندی شده اند. ارائه نگاهی جدید به منطقه مهریز و دشت ابراهیم آباد وواحد های ژئومورفولوژیکی وتعریف آن ها درقالبی از مفاهیم ژئوتوریسمی مهمترین دستاورد این پژوهش می باشدکه مستلزم پیگیری از طرف محققین وکارشناسان است.
    کلیدواژگان: لندفرم، ژئوپارک، ژئوتوریسم، دشت ابراهیم آبادیزد، روش پرالونگ
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، فرشاد سوری*، مهدی چراغی صفحات 19-36
    ارزیابی عملکرد دهیاری ها در گروه های هدف کشاورزان بخش کونانی از توابع شهرستان کوهدشت هدف نوشتار حاضر می باشد که از نظر نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و با توجه به روش جمع آوری اطلاعات از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش 2132 نفر از بهره برداران روستایی کشاورز در منطقه می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران تعداد 368 نفر از بهره برداران کشاورزی در 11 روستای مورد مطالعه از طریق روش نمونه گیری تصادفی دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی در این مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی ظاهری و محتوایی آن با کسب نظرات متخصصان، کارشناسان و اساتید و پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری به دست آمد. پایایی آن، با استفاده از آزمون مقدماتی و از طریق 30 پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل، که با استفاده از ماتریس ذی نفعان در مدل تلفیقی ASM، نرم افزار spss و نرم افزار AmosGraphics انجام شد، نشان می دهند که بین ارزیابی عملکرد دهیاران از منظر گروه های هدف کشاورزی و توسعه روستاهای مورد مطالعه در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی- زیست محیطی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین بیشترین اثرات عملکردی دهیاران بر توسعه روستایی بخش کونانی مربوط به اثرات اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، دهیاری ها، توسعه روستایی، مدل تلفیقی ASM، بخش کونانی، شهرستان کوهدشت
  • خدر فرجی راد، شورش آهنگری * صفحات 37-56

    بخش مرکزی شهر پهنه ای چندکارکردی است که عمده عملکردهای مهم و برتر شهری را در خود جای داده است و از این نظر نسبت به سایر قسمتهای شهر نقش مهم تر و بیشتری را در عرصه کارکردی شهر ایفا می کند. مقاله حاضر با هدف اولویت بندی الگو و شاخص های مدیریت و توسعه بخش مرکزی در شهر بوکان تدوین شده است. روش پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی میباشد. برای جمع آوری داده ها از مطالعات میدانی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تکنیک TOPSISاستفاده شده است. جامعه آماری دو گروه یعنی مسئولین شهری و خانوارها و صاحبان واحدهای تجاری داخل بخش مرکزی شهر بوکان می باشد. یافته ها نشان می دهد که برآیند مجموعه عوامل(تاریخی، اقتصادی، جمعیتی- اجتماعی، اداری، ترافیکی، کالبدی- فضایی و فعالیتهای شاخص بخش مرکزی)، شکلگیری محدودهای مشخص در سطح شهر میباشد که میتوان از آن به بخش مرکزی شهر یاد کرد. هر کدام از عوامل ذکر شده به نوعی در شکلگیری بخش مرکزی شهر بوکان نقش داشتهاند. نتایج نهایی حاصل از تجزیه و تحلیل دادها با استفاده از تکنیک TOPSIS در ارزیابی شاخص های مدیریت و توسعه بخش مرکزی شهر بوکان نشان می دهد که در محاسبه اندازه انفکاک مشخص شد که تنوع فعالیت های اقتصادی دارای کمترین فاصله از ایده آل مثبت و فعالیت موسسات مالی دارای بیشترین فاصله از ایده آل مثبت می باشد. همچنین فاصله از حد ضد ایده آل معیار الگو و ترکیب کاربری اراضی دارای بیشترین فاصله و تراکم جمعیت در ساعات خاصی از روز دارای کمترین فاصله تا ضد ایده آل می باشد. در رتبه بندی نهایی بدست آمده شاخص الگو و ترکیب کاربری اراضی در رتبه و اولویت اول قرار گرفته است. همچنین معیار عناصر شاخص و نمادین شهری در رتبه بندی اولویت 25 را کسب کرده اند که کم اهمیت ترین شاخص در بین سایر شاخصها می باشد

    کلیدواژگان: مدیریت و توسعه شهری، بخش مرکزی، شهرهای میانی، مدل Topsis، بوکان
  • حمیدرضا وارثی*، سیدعلی موسوی، یونس غلامی بیمرغ صفحات 57-78
    ردشگری در حال بسط و رشد شتابان است، به طوری که امروزه یکی از اهداف کشورها در تامین منابع ارزی است، به همین علت مورد توجه بسیاری از جوامع قرار دارد. در واقع استان فارس یکی از مناطق بسیار زیبا و بکر برای بسیاری از دوست داران طبیعت گردی و از طرفی شهرستان سپیدان به عنوان یکی از مناطق دیدنی و برف گیر این استان با ریزش های جوی مناسب، پتانسیل های بالایی در زمینه طبیعت گردی به حساب می آید. هدف از این پژوهش «تحلیلی برجاذبه ها و دافعه های آبشار مارگون در جذب گردشگران با تاکید بر توسعه پایدار» است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع (تحلیلی، توصیفی و پیمایشی) است. جامعه آماری در این تحقیق را گردشگران آبشار مارگون تشکیل می دهند که در سال 1386 براساس آمار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان سپیدان 800 هزار نفر از آبشار مارگون دیدن کردند، از این تعداد بالغ بر383 نفر را به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. همچنین در این تحقیق با استفاده از مدل Swot به تعیین نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها و ارائه استراتژی و راهبرد در جهت توسعه گردشگری آبشار مارگون با توجه به توسعه پایدار پرداخته شده است. تکنیک های مورد استفاده در این پژوهش، اسپیرمن و پیرسون هستند. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به اهمیت فعالیت های گردشگری در جهان امروز و نقش منابع طبیعی در جذب گردشگران، به خصوص در منطقه آبشار مارگون با گذر از نگاه صرفا زیست محیطی به این منطقه و برنامه ریزی و مدیریت صحیح با نگاه زیست محیطی و گردشگری، شاهد تخریب کمتر آبشار و محیط پیرامون آن باشیم و در نهایت محیطی سالم و شکوفا در جهت رفع بخشی از مسایل شهرستان سپیدان باشیم.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، آبشار مارگون، گردشگران، توسعه پایدار، مدل SWOT، منابع طبیعی، شهرستان سپیدان
  • سید احمد حسینی*، محسن احدنژاد روشتی، مهدی مدیری، محمد جواد کاملی مفرد صفحات 79-100
    شهرها به دلیل گستره جغرافیایی وسیع، تجمع مراکز ثقل، تاسیسات و نیروی انسانی همواره مورد تهدید بوده اند. بر این اساس پژوهش حاضر جهت ارزیابی کیفیت نواحی شهر تهران با محوریت توزیع خدمات شهری در بحران های انسان ساخت با رویکرد پدافند غیر عامل صورت گرفته است. این مقاله با رویکرد تحلیلی-کاربردی جامعه آماری نواحی 117 گانه شهر تهران را بررسی می نماید، که جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مذکور از مدل های AHP، Topsis، Vikor، شاخص موران (Moran''s I) و Getis-Ord استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در شاخص نهایی کیفیت نواحی شهر تهران تنها تعداد 38 ناحیه یعنی 32.5 درصد از کل نواحی شهری تهران دارای کیفیت مناسب و نسبتا مناسبی می باشد که با توجه به تحلیل Hotspot به طور واضح شکاف بین مرکز و غرب شهر تهران را در کیفیت نواحی شهر تهران در بحران های انسان ساخت پی برده شد.
    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، خدمات شهری، شهر تهران، سطح بندی، خوشه بندی
  • علی براتیان*، مریم رضایی صفحات 101-118
    امروزه مطالعه تاثیر اقلیم بر روی زندگی و محیط جایگاه ویژه ای یافته است. صنعت گردشگری نیز تاثیر بالایی از وضعیت اقلیمی دارد. استان ایلام در غرب کشور به دلیل موقعیت خاص مرزی، مستعد گسترش صنعت گردشگری می باشد که این امر نیز نقش شرایط آسایش اقلیمی را برای گردشگران و مسافران بسیار مهم جلوه می نماید. در این پژوهش با استفاده از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI) و همچنین با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در میان یابی و تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای، شرایط مساعد حضور گردشگران در استان از دیدگاه زمانی و مکانی بررسی گردیده است. داده های استفاده شده در این تحقیق برای محاسبه شاخص ها، شامل میانگین حداکثر دما، میانگین دما، حداقل رطوبت نسبی، میانگین رطوبت نسبی، بارش، ساعات آفتابی و سرعت باد می باشد که از ایستگاه های سینوپتیک استان وابسته به سازمان هواشناسی کشور اخذ گردیده است. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که مرداد ماه کمترین میزان مطلوبیت و مهر ماه بیشترین میزان مطلوبیت جهت گردشگری را دارا می باشد. ضمنا با توجه به شرایط زمانی و مکانی، این استان دارای این ویژگی می باشد که در هر دو موسم گرم و سرد سال بخشی از استان از شرایط اقلیمی مطلوب برخوردار است به طوری که در موسم گرم مناطق شمالی و در موسم سرد سال مناطق جنوبی استان از نظر شاخص اقلیم گردشگری وضع مطلوبی را ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اقلیم آسایش، استان ایلام، شاخص TCI
  • مهری اذانی*، رضا مختاری ملک آبادی، شهره مولایی بیرگانی صفحات 119-142
    معرفی و کاربرد شاخصهای توسعه پایدار ضرورتی است که در کشور ما کمتر به آن توجه شده است بدین معنا که با توجه به روند سریع شهری شدن گستره وسیعی از فضاهای جغرافیایی ایران، با تعادل بنیادین در اکثر شهرها، به ویژه در کلان شهرها همراه نبوده است بررسی وضع موجود، برنامه ریزان و مدیران شهری را ناگزیر از توجه به برنامه ریزی در مقیاسهای خرد در قالب واحدها و سلولهای شهری یعنی محله ها نموده است، زیرا در این صورت است که می توان با برنامه ریزی مناسب و استفاده از منابع محلی به شاخصهای توسعه محله های شهری دست یافت. این رویکرد در پی شناخت توانایی ها و ویژگی های محله ها و ناحیه های شهری است، طبعا در این واکنش نیاز به مشارکت جدی مردم در برنامه ریزی های مبتنی بر هویت محله ای است، بر این اساس محلا ت پایدار می توانند متضمن پایداری شهر هاباشند. هدف از این پژوهش بررسی شاخصهای توسعه پایدار محلات منطقه 13 شهر اصفهان و بطور کلی شناخت تفاوتها و نا برابری ها بین محلات و رتبه بندی از نظر وضعیت و سطح برخورداری از شاخصهای توسعه پایدار محله ای ونشان دادن سطوح توسعه محلا ت از نظر میزان امکانات و دسترسی ها و بهره مندی می باشد. رویکرد حاکم بر این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی – تحلیلی می باشد،که با استفاده از مدل ارزیابی تاپسیس، شاخصهای توسعه پایدار محله ای در این پژوهش مورد تجزیه وتحلیل قرار گر فته اند. نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر آن است که محله کشاورزی از لحاظ توسعه پایدار در رتبه بالاتری نسبت به محلات دیگر منطقه 13 قرار دارد ومحله باغ زیار از پایداری کمتری بر خودار می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار محله ای، توسعه محله ای، منطقه 13 اصفهان
  • علی حیدری صفحات 143-156
    در جهان امروز مشارکت هر چه بیشتر مردم در تمام زمینه های اجتماعی از ویژگی های عمده جامعه مدنی و توسعه یافتگی یک کشور شناخته می شود. درسطح جهان بیشترین تمرکز بر چگونگی دستیابی به اهداف توسعه همه جانبه می باشد. کسب شخصیت اجتماعی، وابسته به مشارکت و خارج شدن از دایره فعالیت های شخصی و خصوصی است و از این روست که امروزه کوشش برای توسعه همه جانبه ی هر کشوری بیش از پیش متوجه مشارکت زنان شده است. جامعه آماری این پژوهش زنان 15 سال به بالای روستاهای دهستان امامزاده جعفر استان کهگیلویه و بویر احمد می باشد که تعداد آنان 4338 نفر می باشد. حجم نمونه ی پژوهش 300 نفر می باشدکه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردیده است. در این پژوهش انواع مشارکت اعم از مشارکت اجتماعی،سیاسی، فرهنگی واقتصادی بررسی شده است. بررسی ها نشان می دهد که بین اعتماد، رضایت از طرح های اجراشده، آگاهی و مشارکت اجتماعی زنان رابطه مستقیم وجود ندارد اما بین مولفه های انگیزه،پایگاه اجتماعی، میزان استفاده از رسانه های جمعی و مشارکت اجتماعی زنان رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین بین سن ومیزان مشارکت اجتماعی زنان رابطه مستقیم وجود دارد.تفاوت معناداری بین میزان مشارکت اجتماعی افرادمجرد و متاهل مشاهده شد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مشارکت، زنان روستایی، استان کهگیلویه و بویر احمد، دهستان امام زاده جعفر
  • احمد تقدیسی، داود جمینی*، علیرضا جمشیدی، آزاد آریان پور صفحات 157-180
    امروزه اشتغال یکی از مهمترین مولفه هایی است که بر تمام ابعاد زندگی انسان تاثیر می گذارد و به عنوان یکی از معیارهای سنجش توسعه کشورها به شمار می رود. توزیع عادلانه فرصت های شغلی در بین مناطق یک کشور از الزمات اساسی برای توسعه متوازن و یکپارچه است. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی- تحلیلی است، با هدف تحلیل فضایی و تعیین جایگاه مناطق روستایی اورمانات (شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی) به لحاظ برخورداری از شاخص های اشتغال انجام گرفته است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، اطلاعات مربوط به 11 شاخص در زمینه اشتغال، از مستندات مرکز آمار کشور (سالنامه آماری استان کرمانشاه، سال 1388) تهیه گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل TOPSIS، سطح بندی دهستان ها بر اساس تحلیل خوشه ایو نمایش توزیع آنها با استفاده از نرم افزار ArcGISانجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین مناطق روستایی اورامانات به لحاظ برخورداری از شاخص های اشتغال نابرابری و شکاف زیادی وجود دارد. همچنین، دهستان دشت حر با امتیاز 7258/0 به عنوان برخوردارترین و دهستان بازان با امتیاز 1069/0 به عنوان محروم ترین دهستان منطقه شناخته شده اند که نمایانگر اختلاف بسیار زیاد (حدود 7 برابری) بین برخوردارترین و محروم ترین دهستان منطقه به لحاظ برخورداری از شاخص های اشتغال است. نتایج تحلیل خوشه اینیز نشان داد که در مجموع حدود 14 درصد دهستان های منطقه در سطح برخوردار، 24 درصد در سطح نسبتا محروم و حدود 62 درصد دهستان ها در سطوح محروم و بسیار محروم واقع شده اند.
    کلیدواژگان: شاخص های اشتغال، تکنیک TOPSIS، تحلیل خوشه ای، توسعه یافتگی، تحلیل فضایی، منطقه اورامانات
|
  • Mohammad Hossin Raamesht, Maryam Feizollahi Pages 1-17
    Respective design of geomorphologic with tourism is among the important middle field studying compass in the recent years. Connecting these relations، geomorphology tourism places are identified like geomorphologic forms and processes that acquire scientific، cultural-historic and/or social-economic worth according to the human’s perception from the effective factors of geology، geomorphology،historical and social of these places. In this article، geomorphologic landforms of Ebrahimabad plain in Yazd has identified and their geomorphological potential position is evaluated. At first،we use the satellite images and the method of analysis of the territorial systems of topography، geologycharts and resulting data from the field visit for the description of geomorphologic lansforms of Ebrahimabad plain. The rate of geomorphologic potential of these landforms has been evaluated according to the Peralong method. The studies show that designed places have the capability of a morphologic tourism place and we can take them to account as natural and tourism resources. Generally، the worth of these places is because of their high scientific carat. These landforms have been scored according to the scoring in the Peralong method. Giving a new look to the Mahriz region and» Ebrahimabad plain «and geomorphologic units and their definition according to the geotourism concepts is the most important gain of this research that needs to be pursued by the researchers and experts.
    Keywords: land forme, geomorphologic l, geotourism, Abrahim abad plain, praloong metod
  • Mahdi Charaghi Pages 19-36
    One of the main axes in the analysis of rural issues is the management structure in these communities. But، what of the concept of rural management as a settlement unit to mind may be don’t has more affinity with the common theories about the management. This topic، particularly، in Iran that in which the certain conditions in terms of social and cultural relations is governed on the rural environments، is true. A successful management، is the management that leads to achieviving the goals or objectives of the lead and the real success of the manager depends on the effectiveness and more efficiency of activities for the organization. Therefore، to evaluate a manager''s success (or management) should be noted Goals that an organization that has followed and based on rate of achieving to that goals will be assess the manager success. No doubt، achieving to objectives in an organization requires to perform the duties and mission that is considered for that organization. This article is based on the evaluate the manager''s operation in development of rurals in Konani region from the Kohdasht city and analyzed them statistically. Thus، this study sought to this answer that “manager function in these three dimensions of rural development of Konani region how and to what extent? In this regard، the main three indicators manager''s operation، economic، social and environmental has been determined and the items for each of them selected according to the statute of manager''s tasks.
    Keywords: performance assessment, dehyary, rural development, Integrated Model ASM, konani district, kohdasht township
  • Khedr Faraji Rad, Shresh Ahangari Pages 37-56

    The city center is a multi-functional width that is placed on top of your most important functions of urban، and Compared to other parts of the city plays more and more important role in the field of functional. This paper has been developed the aim Prioritization Patterns and indicators Management and development Part of the city center bukan city. The study is descriptive and analytical. Is used to collect data from field studies and Descriptive statistics were used to analyze the data and techniques TOPSIS. Statistical population is the city authorities، groups and families Owners and business units within the city central part of the Bukan. Results show that the resultant set of factors (historical، economic، demographic، socio - administrative، traffic، physical - Spatial Index activity center)، shall be determined as specified within the town، that can be learned from the central part of the city. Findings Show that each of the above factors are somehow involved in the city central part of Bukan. Final results of the data analysis techniques using indicators to assess the management and development of the city central part of the Bukan by TOPSIS show that it was found that the separation is calculated as the minimum distance from the ideal high diversifying economic activities and the activities of financial institutions with the largest positive distance from the positive ideal. Also standard is far too anti-ideal combination of land use patterns and certain hours of the day has the highest population density and distance from the lowest to the anti-ideal. The final ranking is obtained by combining the land use pattern of the rank and priority. Is the benchmark indices and symbolic elements of the priority ranking of 25 cities in the index have gained the least among other indices

    Keywords: Management, urban development, city center, Mid, sized city, Model Topsis, Bokan
  • Pages 57-78
    Tourism is developing with a high speed and one of the purposes in attracting foreign currencies is tourism for many countries. Hence، it has been paid attention to by many societies. In fact، Fars Province is one of the very novel and beautiful areas for most of tourism proponents. Moreover، Sepidan Town، as one of the snow-covered، attractive places with suitable amount of downfall، has high eco-tourism potentials. This article aims at “An Investigation of Eco-tourism of Margoon Waterfall Emphasizing on Sustainable Development”. The methodology of this research includes analytical، descriptive and survey methods. The statistical population of this research contains Margoon Waterfall visitors whose number was 800 thousand in 2006 according to Cultural Heritage and Tourism Organization statistics. 383 individuals were chosen as sample size by whom the questionnaires were filled out. Furthermore، SWOT model was used in this research to determine the strengths، weaknesses، opportunities and threats and strategy presentation for developing Margon Waterfall tourism development paying attention to sustainable development. Spearman’s and Pearson’s techniques were used in this research. The findings show that، paying attention to the significance of tourism industry in our present world and the role of natural resources for attracting tourists، Margoon Waterfall demands planning and correct management with a tourism viewpoint as well as an environmental one، so that less interference is carried out for the Waterfall and its surrounding environment. Finally، a prosperous and appropriate environment can remove some parts of Sepidan’s problems.
    Keywords: Eco, tourism, Margoon Waterfall, Tourists, Sustainable development, SWOT model, Natural resources, Sepidan town
  • Sayyed Ahmad Hosseini *, Mohsen Ahadnejad Rovashti, Mahdi Modiri, Mohammad Javad Kameli Mofrad Pages 79-100
    One of the objectives defined in the facility location problem is the maximum dispersing facility location. In these issues، the goal is maximizing the distance between the facilities according to the available constraints. In some cases these issues use the location of radio stations، schools، sales representatives and general location with sensitive facilities which have much application in passive defense principles. On the other hand، the facilities operating one principle of passive defense should be dispersed. Therefore، they should be established in a place where they can gain their mission correctly. As a result، the coefficient errors are reduced. Considering this issue (coefficient of performance and reduced error of candidate points)، we suggest Data Envelopment Analysis with the criteria to choosing locations with efficient distribution model. So، in this paper a new multi-objective model for locating critical and important facilities considering passive defense principles is presented.
    Keywords: Passive Defense, Dispersion Facilities, Data Envelopment Analysis, Fuzzy Goal Programming
  • Pages 101-118
    Today، the study of climate impact on life and the environment has a special place. Climate also has a high impact on the tourism industry. Since Elam has located in west of the country and has special position of the boundary، the tourism industry is likely to expand in this area which this situation would reflect the role of climatic comfort conditions for tourists and travelers. In this study، the auspicious condition in the presence of tourists in terms of time and space are examined by using Tourism Climate Index (TCI) and also utilizes a geographic information system (GIS) interpolation and extrapolation of the data point to an area. The data used in this study is to calculate the index، the average maximum temperature، average temperature، minimum relative humidity، mean relative humidity، precipitation، sunshine hours and wind speed which has taken from Meteorological Organization stations of the state. The results indicate that August has the lowest utility and October has the highest utility for tourism. Meanwhile، according to the circumstances of time and place، the state has this feature that in both hot and cold season، a part of it has favorable climate in any given time; so that in the northern warm season
    Keywords: Tourism, Tourism Climate, Index TCI, Elam
  • Mehri Azani *, Malekabadi Reza Mokhtarie, Birgani Shohreh Molaei Pages 119-142
    Introduction and application of constant development indices is a need which has less attended in our country meaning that with the rapid tend of urbanization، a vast extent of geographical spaces of Iran have not been accompanied by fundamental equilibrium in most of the cities especially very big ones. Verification of status que has forced the planners and urban managers to consider planning in micro scales in the pattern of urban units and cells namely neighborhoods because it is in this case that the development indices of urban neighborhoods are possibly enhanced by suitable planning and using local sources. This approach is trying to identify the capacities and properties of the neighborhoods and urban regions. Naturally there is a need for people’s serious participation in plantings based on neighborhood identity، according to which stable neighborhoods can assure the stability of the cities. The aim of present study is to investigate constant development indices of neighborhoods at district 13 of Esfahan city and generally identify the differences and inequalities between neighborhoods and rank them in terms of their situation of neighborhood constant development indices and show the levels of development of neighborhoods by considering the amount of facilities and accesses and benefiting from them. The dominant approach on this study regarding objective and nature has been applicatory and descriptive –analytical respectively that constant development indices of neighborhoods have been confirmed by using Topsis assessment model. The results of this study indicate that agricultural sectors are in higher level than other neighborhoods of district 13 in terms of constant development and Bagh Ziar neighborhood is of the least constant development.
    Keywords: constant development, neighborhood constant development, neighborhood development, district 13 of Esfahan city
  • Pages 143-156
    In today''s world more participation of people in all of social aspects knows as the main features of civil society and development of a country. In worldwide the most concentration is on how to achieve developmental goals. Obtaining character is depending on participation which involves getting out private and personal activities area. So nowadays the entire attempt is done for development of a country considers to participation of women. This study has been done for examining rural women participation level in rural development in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad Province. This writing examines this question that what is the role of women in development by more participation of them. Statistical community of this study involves the women who were older than 15 from rural district of EmamZadeh-Jafar which the number of them was 4338. Then a sample of 300 were selected by Cochran''s formula. Our sampling method in this kind of study is random sampling. For gathering data we have used from Questionnaire technique، and for analyzing data SPSS''s software was used. Also some statistical tests like T، Person and ANOVA have been used. The studies shows that there is no direct relationship among، trust، Satisfaction، knowledge and social participation، but there is direct relationship between some components like motivation، social status and level of using media and women social participation. Also there is direct relationship between age and the rate of women social participation. There is significant difference between the rate of social participation of single and married people.
    Keywords: rural development, participation, rural women, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad province, Emamzadeh, jafar Rural District
  • Pages 157-180
    Today’s Employment is one of the most important components that affects on all aspects of human life and it is considered as one of the Criteria Measurement Developing Countries. Equitable distribution of job opportunities between regions in a country، Are the basic asynchronous for Balanced and integrated development. The present study which is a descriptive-analytic has been conducted with aiming at spatial analysis and determining the position of rural regions in Avramanat (Includes the Townships Pave، Javanrood، Ravansar and Salas-babajani) regarding enjoyment employment indices. In order to achieve the purposes of the research، the data related to 11 indices in the field of employment were used from the documents of national statistics centre (Statistical Yearbook of Kermanshah، 2009). The data were analyzed using SPSS software and TOPSIS model، and the classification level of the rural district was carried out by cluster analysis and display of spatial distribution of the rural district with ArcGIS software. The results of the study indicate that there is a high disparity and gap between the rural areas of Avramanat in terms of enjoyment of employment. Also، Rural district Dasht-Hor with the score of 0. 7258 was recognized as the most enjoyed one and Rural district Bazan as the most deprived province that is indicative of a 7 times gross difference between the most enjoyed and the most deprived Rural district. The result of the cluster analysis indicated that in general، about 14 percent of the rural district was in enjoyed level، about 24 percent in relatively deprived level and about 62 percent in deprived and very deprived level.
    Keywords: Employment Indices, TOPSIS model, Cluster analysis, Development, Spatial Analysis, Avramanat Area