فهرست مطالب

مجله مطالعات زبان فرانسه
پیاپی 20 (Spring-Summer 2019)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملوک دانشمند، شعیری حمیدرضا *، رویا لطافتی، مهرگان نظامی زاده صفحات 1-16

    پدیدارشناسی در حوزه علوم انسانی اهمیت رو به رشدی داشته است. طبق گفته هوسرل، پدیدارشناسی، شیوه فکری است که بازگشت به خود چیزها را می طلبد. از آنجاکه پدیدارشناسی در بنیان نشانه شناسی مدرن نیز ظهور کرده است، برآنیم که تعریفی از آن ارائه داده و مفاهیم کلیدی اش و نیز تاثیری که بر رویکرد نشانه-پدیدارشناختی در ترجمه ادبی دارد را مورد بررسی قرار دهیم. این رویکرد با تکیه بر پدیدارشناسی، عناصری نظیر التفات، ادراک، تن، حضور و احساسات را در بطن حوزه ترجمه وارد می سازد. در این جستار، در وهله اول بنیان نظری و ارتباط آن با ترجمه را مورد مطالعه قرار می دهیم و سپس کاربست پذیری عملی این نظریات را در ترجمه بررسی می کنیم. به عنوان پیکره تحقیق، ترجمه فارسی ارائه شده توسط دانشجویان ارشد ترجمه شناسی فرانسه دانشگاه الزهرا از نثر کوتاهی تحت عنوان مردمان سلامت اثر ژیل آرشامبول (1979) را با رویکری تحلیلی-کیفی مورد واکاوی قرار می دهیم. این جستار بر آن است تا با تحلیل کیفی ترجمه ها خودآگاهی مترجمان را نسبت به عناصر پدیدارشناختی متن افزایش داده و در نتیجه این امر کنش خوانش، درک و تفسیر متن، سه مرحله اصلی ترجمه که کنش هایی شناختی بوده و به این واسطه سوژه ای زنده و مدرک در بطن خود دارند را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ترجمه ادبی، نشانه شناسی، پدیدارشناسی، ادراک، تن، تجربه زیسته
  • سونیا طالبی، کریم حیاتی آشتیانی * صفحات 17-27

    سال ها است که محققان بی شماری به بررسی روابط میان راوی و خواننده پرداخته اند و پژوهش های متعددی به روایت شناسی اختصاص داده شده است. در مقاله حاضر، تلاش خواهیم کرد تا روایت شناسی را در آثار نویسنده معاصر فرانسوی، ژان اشنوز مورد بررسی قرار دهیم. سعی بر آن خواهد شد تا دلیل تفاوت ژان اشنوز با سایر نویسندگان معاصر را دریابیم و متوجه شویم چرا نویسنده ای پست مدرن محسوب می شود. آیا به این دلیل است که در دوره ای پست مدرن زندگی می کند و یا اینکه عوامل دیگری دال بر پست مدرن بودن این نویسنده وجود دارد؟ هدف از این پژوهش، نخست بررسی چندصدایی در روایت و ارتباط تنگاتنگ آن با طنز خواهد بود که ژان اشنوز، در این زمینه نویسنده ای مطرح به حساب می آید؛ سپس خواهیم کوشید تا بافت بینامتنی رمان های اشنوز و ارتباطشان را با طنز آشکار سازیم. فرای نام های خاص که پلی میان رمان ها ایجاد می کند، بینامتنیت به نویسنده امکان بازنویسی نقل قول ها را می دهد. قسمت آخر این پژوهش به فرامتنیت و همچنین قصه در قصه اختصاص داده می شود. پازل تکنیکی دیگر است که همراه با فرامتنیت در آثار اشنوز می آید. در این مورد، خواننده باید قسمت های مختلف را در کنار هم قرار دهد تا به یکپارچگی روایت دست یابد.

    کلیدواژگان: ژان اشنوز، پست مدرنیسم، چندصدایی، طنز، بینامتنیت، قصه در قصه، فرامتنیت‎
  • محمدحسین اطرشی * صفحات 29-39

    هر چند آموزش زبان فرانسه به عنوان زبان خارجی در طی سالهای اخیر تلاش نموده تا به مسئله توانش بینا فرهنگی توجه بیشتری مبذول دارد اما کتاب های آموزشی و منابع آموزشی-پرورشی موجود در بازار نتوانسته اند که این دغدغه آموزشی را برطرف نمایند. از دهه 1950 میلادی با انتشار نخستین کتاب های آموزشی زبان فرانسه برای فراگیران خارجی، شاهد شکل گیری و گسترش مطالعات بر روی محتوای کتابهای آموزش زبان فرانسه و بازنمایی های فرهنگی که شالوده گفتمان شان را بنیان داده هستیم. بازنمایی هایی که روابط اجتماعی کشور فرانسه (و در برخی موارد کشور های فرانسه زبان) را به تصویر می کشند. این مقاله در نظر دارد تا کتاب آموزشی آلتر اگو پلاس1(Alter ego+1) ، سطح مقدماتی (A1)ویژه فراگیران بزرگسال، را با تحلیل روش شناختی گفتمان فرهنگی مورد بررسی و نقد قرار دهد. با تکیه بر برخی رویکردهای آموزش فرهنگ زبان خارجی و جدول تحلیل روش شناختی پورن(2014) ، تلاش شد تا نشان داده شود چگونه ویژگی های بافت اجتماعی- فرهنگی ایران ایجاب می نماید که گفتمان فرهنگی کتاب آموزشی بایستی به واقعیت های بافت فرهنگی زبان آموزان توجه کند تا از این طریق درک و تصویر بینا فرهنگی ایجاد نماید که تسهیل کننده فرآیند یاددهی/یادگیری باشد. به منظور بهبود آموزش زبان فرانسه، لزوم سناریوی آموزشی که بر توانش بینا فرهنگی در بافت فرهنگی دور و نا همگون تاکید نماید لازم بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: زبان فرانسه، التر اگو پلاس 1، گفتمان، توانش فرهنگی، بینافرهنگی
  • مرتضی بابک معین * صفحات 41-50

    گزاف نگفته ایم اگر ادعا کنیم که همه شعر رنه شار شاعر فرانسوی مکان چالشی است میان «گشودگی» و «بستگی». در واقع در شعر او همیشه شاهد اشتیاق مفرط سوژه برای رفتن، گریز، و تغییر دائمی از سویی، و از سوی دیگر گرایش به بازگشت به مکان آغازینی که رفتن از آن آغاز می شود، می باشیم، بازگشت نه برای ماندنی دائمی، بلکه برای آن که سوژه از این مکان آغازین به مثابه سکوی پرتاب بهره گیرد و سکوی پرتاب چیزی نیست مگر منبع انرژی برای سوژه ای که تنها با تکه بر منبع انرژی مکان آغازین به دنبال گشودگی به کشف امکانات متفاوت هستی است. سوژه شار هرگز تن به جذابیت های فریبکارانه مکان های بسته که در آن ها می تواند دمی بیاساید نمی دهد، بلکه بر عکس، او خود را پیوسته آماده برای احیائئ دائمی می بیند. به بیان دیگر، او خطر رفتن را به رخوت ماندن ترجیح می دهد. هدف اصلی این مقاله جواب به این پرسش است که اساسا در شعر شار چه تصویرهای شاعرانه ای این دو گرایش متضاد، یعنی میل به رفتن و گشودگی و بازگشت به مکان های آغازین تسلی بخش و حمایت کننده را به گونه ای استعاری به تصویر می کشانند.

    کلیدواژگان: رنه شار، گشودگی، بستگی، احیاء، تصاویر شاعرانه
  • فریده علوی *، عارفه نساء حسینی حجازی صفحات 51-64

    این مقاله به بررسی ترجمه فرانسوی متن الهی نامه فریدالدین عطار توسط دکتر فواد روحانی می پردازد. با توجه به تسلط مترجم بر متن منبع، که توسط ایشان به فارسی چاپ شده، آیا این ترجمه توانسته است «وسیله ارتباط فرهنگی» و پل گفتگو و تبادل بین خود خویشتن و دیگر خویشتن قانع کننده ای باشد؟ بعد از تلاش برای پاسخ به این سوال به بحث میزان موفقیت مترجم در انتقال تعلیمات صوفیانه متن منبع می پردازیم. در مرحله بعد، در این مقاله، به تحلیل این ترجمه بر پایه ترجمه شناسی برمان، با نگاه به ترجمه شناسی جدید و اصول ترجمه فنی پرداخته ایم. رویکرد مترجم در انتقال سبک متن و ادبیات آن نیز از دیگر مباحثی است که در این مقاله بررسی می شود.

    کلیدواژگان: الهی نامه، عطار، فواد روحانی، ترجمه شناسی برمانی، ترجمه هنری
  • مینا داراربی امین *، مریم فربد صفحات 65-76

    به محض اولین خوانش آثار رمان نویس معاصر، ژان فیلیپ توسن، فراوانی تعابیر مربوط به آب باعث می شود تا به معنای عمیق تری از این عنصر نزد نویسنده بیاندیشیم. به منظور کشف راز این چنین معنایی، گاستون باشلار، پیشگام نقد مضمونی در قرن بیستم، روشی را با عنوان «نقد اعماق» ارائه می دهد که امکان کشف تصور خیالین روح شاعرانه را در زمان خلق اثر هنری فراهم می آورد. زمانی که در یک رویای بیدار، ذهن به دنبال عنصری مادی برای تجسم تصاویر خود است. اما سوال اینجاست که چگونه پیچیدگی تصاویر شاعرانه می تواند با سادگی سبک و پیرنگ نزد رمان نویسی مینیمالیست همچون توسن منطبق شود. در این مطالعه، بر اساس تقسیم بندی باشلار از انواع آب ها، برآنیم تا به درک بهتری از ارتباط خاصی که یک نویسنده معاصر با جهان پیرامون خود برقرار می کند، دست یابیم. در واقع، آب، علیرغم نمادهای دوگانه میرایی، غم، لطافت، و نمادهای مادرانه، همچنان نزد توسن ماده ای ابتدایی، ساده و پایه ای باقی می ماند که با ویژگی طبیعی و بنیادی بودن خود باعث انگیزش تخیل آدمی با قدرتی منحصر به فرد می شود.

    کلیدواژگان: نقد خیال، تصویر، باشلار، توسن، آب
  • ابراهیم سلیمی کوچی * صفحات 77-88

    در کشاکش روزگاری که نظام های اجتماعی-فرهنگی، خلاقیت و تمرکز مخاطبان را به هیچ می انگارند، کدام ادبیات می تواند فایده ی واقعی داشته باشد؟ در برابر ژانر شبه ادبی که به جای تشویق متفاوت اندیشیدن و عمل کردن، در همان جهت سلطه پذیری عمومی جهان امروز یعنی «چنین است و غیر از این نیست»، قدم برمی دارد، چه می توان کرد؟ آنچه مسلم است این است که باید از نو در باب ضرورت ادبیاتی که نمی خواهد همچون ژانر شبه ادبی یک گریزگاه موقت، یک فرار نافرجام و دوری گزیدن از واقعیت باشد، اندیشه کرد. به راستی، کارکرد چنین ادبیاتی در جهانی که تنها و تنها به آنچه دم دستی، ظاهری و به چشم آمدنی است توجه می کند، چه می تواند باشد؟ به نظر ما، نخستین نقش آن در فضای مبهم واقعیت های دست مالی شده و برساخته توسط بازار و رسانه ها، پرداختن به واقعیت هایی است که ادراک آن ها به دلیری، زمان و دقت بیشتری نیاز دارد. باید دوباره اجازه داد که یک ادبیات واقعی سربربیاورد و چارچوب های ذهنی دست کاری شده ی ما را به چالش بکشد. تنها از این گذرگاه است که می توان به بازتولید و توزیع عادلانه تری از اندیشه ها، دیدگاه ها و خودآگاهی هایی امید بست که بتوانند به طور واقعی پشتوانه ی دموکراسی باشند.

    کلیدواژگان: شبه ادبیات، واقعیت، دموکراسی، رسانه ها، منطق بازار
  • دومینیک کارنوی ترابی*، طیبه حسینیان صفحات 89-100

    در قرن نوزدهم شاهد خیل عظیمی از رمانهایی هستیم که با اسامی زنانه نامگذاری شده اند. برخی- مانند ادلمان، ویلورت ومارتنز- این امر را تلاشی به منظور هویت جویی نویسندگان این عصر تلقی کرده اند. علین-علی نوشته آندره لئو(1869) نمونه ای از همین دست رمان بوده که نویسنده درآن به شرح داستان شخصیتی باهمین نام پرداخته است. ما دراین مقاله ابتدا تفاوت رمان برگزیده خویش را با رمانهای دیگر همین نویسنده روشن نموده وسپس با نگاهی برعنوان اثروارتباط آن با محتوای آن، به بررسی تاثیرانتخاب این عنوان برخواننده می پردازیم. یکی از سوالاتی که مطرح می شود این است که چگونه نام اثر به ایجاد وتداوم یک جستجوی هویتی در ذهن خواننده منتج می گردد و در این میان نام مستعار نویسنده چه نقش وتاثیری در ایجاد فرآیند "جستجوی هویتی" ایفا می کند. برای پاسخ به این پرسش ابتدا به مطالعه جایگاه زن نویسنده در زمان خویش پرداخته و سپس دلایل انتخاب اسامی مستعار مردانه را بررسی خواهیم نمود. در آخر با توجه به روش نامشناسی به تحلیل اسامی و عناوین، ویژگی های آوایی- محتوایی عنوان اثر وارتباط آن با مسئله هویت اهتمام خواهیم ورزید.

    کلیدواژگان: عنوان اثر، انتخاب اسامی اعلام، واج آرایی، هویت زدایی، زن نویسنده، راوی خنثی
  • الله شکر اسداللهی*، محمدحسین جواری، زینب صدقیان صفحات 101-114

    پرواز ایکار (1968) اثر رمون کنو را می توان در زمره آثاری قرار داد که ساختارشکنی انواع و بخصوص نوسازی نوع ادبی رمان را در عمل ثابت می کنند. با مطالعه این رمان، به نظر می رسد که نویسنده به شکل سنتی رمان حمله کرده است چرا که مفهوم "نوع ادبی" در رمان برای وی تعریف خاصی دارد. کنو علی رغم نویسندگان نهضت رمان نو فرانسه که همواره از این ساختارشکنی در نوشته های جدی و عاری از طنز بهره می بردند، عنصر طنز را به طرز مطلوبی به فرایند ساختارشکنی انواع ادبی ضافه می کند. رمون کنو در این رمان مرزهای سنتی مربوط به انواع ادبی را در سطوح مختلف بی ثبات می کند: ظاهری، زبانی و روایت گری. مطالعه این سطوح اقسام مختلف ساختارشکنی در نوع رمان را آشکار می سازد. به نظر می رسد که کنو در سطح کلان یعنی سطح ظاهری رمان از آزادی عمل بیشتری برخوردار است، این در حالی است که در سطوح دیگر (زبانی و روایت گری) آزادی نویسنده در بی ثبات کردن نوع رمان به دلیل به کارگیری قواعد سخت محدود می شود.

    کلیدواژگان: پرواز ایکار، ساختارشکنی انواع ادبی، سطح ظاهری، سطح روایی
  • شکرالله اسداللهی، مهرنوش کی فرخی * صفحات 115-128

    در خودکشی عمل پیچیده ای است و عواملی که به خطر انجام آن منجر می شوند متعدد هستند. این عوامل می توانند از مشکلات اجتماعی یا مشکلات درونی ناشی شوند. دلایل امر در این لیست نمی گنجند. خودکشی هم در زندگی روزمره دیده می شود و هم در زندگی تخیلی کلمات. برای همین هم هست که برخی نویسندگان شخصیت اصلی خود را به سوی این سرنوشت شوم هدایت می کنند. فدر هم از خون هیپولیت رنگین است و هم از خون فدر. در نگاه اول دلیل خودکشی فدر ساده به نظر می رسد: عذاب وجدان در مقابل مرگ هیپولیت. اما در واقع این خودکشی ریشه های عمیقی دارد. سخن از یک مورد روان شناختی است که زنجیره های عشقی را به هم متصل می کند که به فاجعه منتهی می شوند. در این مقاله ما بر آنیم که تولد این عشق، روند آن و جزییاتی که به مرگ قهرمان منتهی می شود را تحلیل کنیم. برای کشف دلایل خودکشی قهرمان این نمایشنامه ما از روش های تحلیلی روانکاوی و جامعه شناختی استفاده خواهیم کرد، چراکه هدایت قهرمان به سمت خودکشی ناشی از عوامل روانی - اجتماعی است که نویسنده و ناخودآگاه او را تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: خودکشی، روان شناسی، خودآزاری، دگرآزاری، عقده، فدر، راسین
  • لیلا نجارزادگان*، محمدحسین جواری صفحات 129-140

    منظره، افق وچشم انداز از دوران رمانتیسم به یک تم ادبی اصلی تبدیل شده است و تاکنون دستخوش تغییراتی شده است. منظره یک نوع کشش به سمت تخیل و نوشتن نزد نویسنده ایجاد می کند. و بدین گونه ارتباط بین من، دنیا و کلمات شکل می گیرد. با بررسی منظره در اشعار ژول سوپرویل (1884-1960) و سهراب سپهری (1928-1980) ما سعی بر آن داریم تا ببینیم افق تا چه حد با "تخیل زیست محیطی" شاعران ما در ارتباط است. و اینکه آنها چه تصاویری در اشعارشان برای درک و توصیف آن به کار یرده اند. در واقع یک شناخت کنجکاوانه شاعر را به این موضوع دعوت می کند که خواننده اش را سوق بدهد به سوی تصویری از مکان هایی بسیار وسیع که در تخیل نویسنده تداعی می شود. در مقاله حاضر با استناد به ایده های میشل کولو به بررسی و مطالعه بوطیقای افق نزد نویسندگان نامبرده خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: منظره، طبیعت، محیط زیست، صور خیالی شعر، ژول سوپرویل، سهراب سپهری، میشل کولو
  • محمدرضا فارسیان*، سیده نجمه علوی صفحات 141-152

    در فرهنگ هر گروه اجتماعی از طریق زبان آن گروه نمودار می شود. در ادبیات فرانسه، امیل زولا به منظور ارایه تابلویی دقیق از طبقه  فرودست جامعه در زمان امپراطوری دوم، رمان آسوموار را نوشت. این اثر، اولین رمانی است که کارگران پاریس به زبان عامیانه خود در آن صحبت می کنند. اما آنچه مورد توجه ما قرار می گیرد، استنباط فرهنگ بارز جامعه کارگری بواسطه زبان این جامعه است. این موضوع مستلزم واکاوی عبارات متعدد زبانی شخصیت های رمان در موقعیت ها و با لحن های متفاوت می باشد. در این پژوهش سعی می کنیم براساس مفهوم زباهنگ (زبان + فرهنگ)، به ارتباط میان فرهنگ و زبان عامیانه طبقه کارگری بپردازیم. هر زباهنگ متشکل از مجموع عبارات زبانی است و مجموع زباهنگ ها، فرازباهنگ یا فرهنگ بارز یک جامعه را نشان می دهد. بدین منظور، زباهنگ های بارز در این رمان همچون زباهنگ های صریح، توهین آمیز، جبرگرا و کودکانه را مورد واکاوی قرار می دهیم. با این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش هستیم که آیا زباهنگ های مستخرج از رمان می تواند گویای فرازباهنگی از این گروه اجتماعی بشری باشد؟

    کلیدواژگان: زباهنگ، فرازباهنگ، آسوموار، امیل زولا
|
  • Molouk Daneshmand, Hamid reza Shairi*, Roya Letafati, Mehrgan Nezamizadeh Pages 1-16

    La phénoménologie trouve aujourd’hui une place importante dans le domaine des sciences humaines. Il s’agit, comme l’indiquait Husserl, d’un mode de pensée qui exige un retour aux choses elles-mêmes. La phénoménologie se figure même à la base de la sémiotique moderne d’où l’intérêt d’en présenter ici la définition, les concepts fondamentaux et son apport à l’approche sémio-phénoménologique de la traduction littéraire. L’approche, dite sémio-phénoménologique, fait intégrer les éléments phénoménologiques tels l’intentionnalité, la perception, le corps et les émotions au sein de la traduction. Dans cette recherche, au premier abord, le fondement théorique sera étudié et son rapport avec la traduction sera mis en lumière. Ensuite, dans un deuxième temps, cette perspective théorique sera appliquée à Gens bien-portants, une prose écrite par Gilles Archambault, parue dans le recueil Stupeur (1979), et sa traduction persane, faite par les étudiants au niveau de Master de la traductologie française à l’université Al-Zahra. L’analyse qualitative des traductions est censée d’attirer l’attention du traducteur sur les points phénoménologiques d’un texte et par conséquent, cherche à améliorer l’acte de lire, comprendre et interpréter ; les étapes principales de processus de la traduction qui, étant toutes les activités cognitives, présupposent un sujet vivant et percevant à leur base.

    Keywords: traduction littéraire, sémiotique, phénoménologie, perception, corps propre, expérience vécue
  • Karim Hayati Ashtiani *, Sonia Talebi Pages 17-27

    Depuis de nombreuses années, différentes recherches ont été consacrées à la narratologie et différents chercheurs se sont penchés sur la problématique des relations entre le narrateur et le lecteur. Dans notre présent travail, nous allons essayer d’éclaircir celle-ci dans l’œuvre de l’auteur contemporain, Jean Echenoz. Nous essayerons de comprendre en quoi il est différent des auteurs de son temps et pourquoi il est postmoderne; il l’est parce qu’il vit à une époque postmoderne ou bien d’autres éléments entrent en jeu pour définir son postmodernisme? Pour le connaître, nous allons tout d’abord nous intéresser à la polyphonie, l’un des éléments postmodernes et sa relation étroite avec l’ironie dans laquelle Jean Echenoz excelle. Nous allons par la suite essayer de démontrer le tissage intertextuel de ses romans et leur relation étroite avec l’ironie, ce qui est postmoderne à notre sens et caractéristique de son œuvre. À part les noms propres qui constituent des ponts entre les romans, l’intertextualité permet à l’auteur de réécrire des citations. La troisième partie de notre travail se proposera d’étudier la métatextualité ainsi que la mise en abyme. Dans la foulée, nous allons évoquer le puzzle, un autre procédé postmoderne qui accompagne la métatextualité et la mise en abyme dans son ouvrage. Dans ce cas de figure, le lecteur doit assembler les morceaux afin de faire apparaître l’unité initiale.

    Keywords: Jean Echenoz, postmodernisme, polyphonie, ironie, intertextualité, mise en abyme, métatextualité
  • Mohamad-Hossein Otroshi* Pages 29-39

    La didactique du FLE a essayé, depuis des années, de se concentrer sur la problématique de l’interculturalité. On constate bien que peu de manuels ou ressources pédagogiques sur le marché s’y réfèrent avec profondeur. Depuis les années 50 avec l’arrivée des premiers manuels du FLE, les recherches se sont développées sur le contenu de langue étrangère à travers des manuels et les représentations culturelles que construisent leur discours permettant de montrer les rapports sociaux dans la société française (et parfois francophone). Cet article a pour but de présenter une analyse méthodologique de discours culturel de manuel Alter ego + 1 destiné aux adultes pour le niveau débutant (A1). En nous basant sur certaines approches comme environnementale, anthropologique, communicatives et actionnelles et une grille d’analyse méthodologique de Ch. Puren (2014), nous avons pour objectif de montrer comment les particularités du contexte socioculturel iranien exigent que le discours culturel prenne en compte les réalités du terrain, pour en créer une représentation interculturelle facilitant le processus d’enseignement/apprentissage. Il faudrait donc un scénario pédagogique permettant une compréhension interculturelle afin d’améliorer la didactique du FLE dans les contextes culturels éloignés et hétérogènes.

    Keywords: FLE, Alter ego+1, discours, compétence (inter)culturelle
  • Morteza Babak Moei* Pages 41-50

    Il ne serait pas abusif de dire que toute la poésie de Char est le lieu d’un grand conflit entre ouverture et clôture. En effet il y a toujours chez Char un grand désir de partir et de changement perpétuel et une grande tendance à revenir sur le lieu inaugural, pour ne pas y demeurer, mais pour en profiter comme un point d’appui qui prépare mieux une réserve d’énergie pour le sujet qui cherche à s’ouvrir sur les possibilités différentes de l’être. Le sujet charien ne cède jamais aux capiteuses séductions de la tendresse de la clôture protectrice, par contre il se rend constamment disponible pour un renouvellement perpétuel. En d’autres termes il préfère le risque de partir à la léthargie de demeurer. Cet article a pour objectif principal de répondre à cette question que dans la poésie de Char quelles images poétiques métaphorisent ces deux tendances contradictoires, à savoir, le désir de partir, et l’attraction des origines protectrices qui amoindrit en nous le désir de renaitre de temps à l’autre.

    Keywords: Char, ouverture, clôture, renouvellement, Images poétiques
  • Farideh Alavi *, Hosseini Hejazi, Arefeh Nessa Pages 51-64

    Cet article se penche sur l’analyse de la traduction de l’Elāhi-nāme du poète mystique Attār Neys͂ābūri par Fuad Rouhani, sous le titre de: Le livre divin. Nous nous proposons de voir si cette traduction remplit son rôle de «vecteur culturel» et de point d’échange «entre l’autre-soi et le soi-soi», d’autant plus que le traducteur est un érudit littéraire iranien, qui traduit de sa propre langue vers une langue secondaire. Il s’agit également de voir le degré de succès dans la transposition du contenu didactique de l’ouvrage source. Cette traduction est étudiée dans une perspective bermanienne au regard de la traductologie moderne, secondée d’une analyse de la traduction au regard des procédés de la traduction technique - emprunt lexical, calque, traduction littérale, transposition, chassé-croisé, étoffement, modulation, équivalence et adaptation. La démarche du traducteur quant à la dimension poétique du texte est ensuite analysée.

    Keywords: Le Livre divin, Atta?r, Fuad Rouhani, traduction poétique, perspective bermanienne
  • Mina Darabi Amin*, Maryam Farbod Pages 65-76

    Dès une première lecture des œuvres du romancier contemporain, Jean-Philippe Toussaint, l’abondance des références à l’eau fait penser à un sens plus profond de cet élément chez l’auteur. Afin de percer le secret d’un tel sens, Bachelard, le pionnier de la critique thématique proposerait une ‘critique des profondeurs’ qui permet de découvrir l’imaginaire de l’esprit poétique au moment de la création. Un moment de la rêverie éveillée où l’esprit cherche un élément matériel pour y incarner ses images. Or, la question qui se pose, c’est de savoir comment la complexité des images poétiques peut correspondre à la simplicité du style et de l’intrigue chez un romancier minimaliste comme Toussaint. Par cette étude, basée sur la typologie des eux décrite par Bachelard, nous essayerons de concevoir mieux le rapport spécifique qu’entretien un écrivain de l’extrême contemporain avec le monde extérieur. En fait, nous croyons que l’eau malgré ses symboles ambivalents de la mortalité, de la mélancolie, de la douceur, et de la maternité reste une matière élémentaire, simple et primitive chez Toussaint qui suscite l’imagination humaine avec une puissance exceptionnelle, par caractère fondamental et naturel.

    Keywords: critique de l’imaginaire, image, Bachelard, Toussaint, eau
  • Ebrahim Salimikouchi * Pages 77-88

    Quelle littérature serait utile à l’ère des systèmes socio-culturels qui réduisent de plus en plus notre capacité de liberté et de concentration, si indispensables à la production et à la réception de la vraie littérature? Qu’est-ce qu’on peut faire devant la force d’attraction du genre a-littéraire qui au lieu d’inciter à penser et agir différemment, évoque l’air résigné du fameux «c’est comme ça»? Il faut repenser et réadapter la nécessité d’une littérature qui ne veut pas être une échappatoire temporelle, une fuite perdue, un éloignement. Dans un monde qui est réduit à s’occuper des choses les plus disponibles, les plus présentes et les plus visibles, quelle serait la fonction de cette littérature? Au milieu de cette ambiance des réalités fast made des médias, son premier rôle serait de trouver une place à des réalités dont la perception est moins immédiate. Il faut laisser la vraie littérature ébranler, à nouveau, nos cadres perceptifs manipulés par l’oppression du milieu. C’est par cette implication qu’on peut attendre une nouvelle distribution plus égalitaire de la parole, et par là, du regard, de la conscience, de l’attention et transmettre des valeurs d’une meilleure démocratie.

    Keywords: a-littérature, réel, démocratie, texte, médias, logique marchandise
  • Dominique Carnoy Torabi *, Tayebeh Hosseinian Pages 89-100

    Le grand nombre de romans du 19e</sup> siècle dont le titre est un nom propre a été interprété par certains critiques (Edelman, Wilwerth et Martens) comme une quête identitaire. Aline-Ali</em> écrit par André Léo en 1869 est l’un des exemples de ce type de roman, dont l’auteur a raconté l’histoire du personnage éponyme. Le présent article, va premièrement aborder ce roman par la différence qui le distingue des autres romans de cette main chez le même auteur et ensuite étudier la relation entre le titre du roman et son contenu ainsi que l’effet que produit ce choix onomastique sur la lecture. Une question pertinente est de savoir si le titre du roman conduit le lecteur à une recherche identitaire de nature sexuelle et d’en déduire le rapport que la romancière entretient entre le titre et son pseudonyme masculin. Pour ce faire, il nous faut d’abord étudier le statut de la femme-auteur dans le contexte social du XIXe</sup> siècle, puis les motifs qui président au choix de pseudonymes masculins pour publier ses œuvres. Ensuite, nous aborderons la question du titre dans ses caractéristiques phonétiques, son rapport avec le contenu du roman et la quête identitaire qu’il engage. Nous allons suivre donc la méthodologie onomastique qui recouvre aussi les analyses titrologiques.

    Keywords: titre, choix onomastique, aliénation anaphorique, femme-auteur, identité sexuelle, narrateur neutre
  • Allahshokr Assadollahi *, Mohammad Hosein Javari, Zaynab Sadaghian Pages 101-114

    Le Vol d’Icare (1968) de Raymond Queneau est considéré comme la mise en œuvre de la déconstruction générique et celle de la refonte du genre romanesque. Queneau déstabilise dans ce roman les frontières génériques à de multiples niveaux: formel, langagier et diégétique. L’étude de ces aspects met en lumière les différents types de déconstruction présentés dans ce roman. On remarque qu’au niveau macrostructural (le niveau formel), le degré de liberté du romancier est considérable, tandis qu’au niveau microstructurel divisé en langagier et diégétique, la liberté de déconstruction est limitée en s’appuyant aux structures strictes et dures. Queneau, dans le processus de la remise en cause des genres traditionnels, ajoute une bonne dose ludique à son œuvre contre la pratique des auteurs du Nouveau roman qui entament cette déconstruction générique de manière sérieuse. Queneau est devenu un modèle pertinent, non seulement pour les oulipiens récents mais pour les autres écrivains hors de l’Oulipo.

    Keywords: Vol d’Icare, déconstruction générique, niveau formel, niveau langagier, niveau diégétique
  • Allahshokr Assadollahi, Mehrnoosh Keyfarokhi* Pages 115-128

    L’acte du suicide est complexe et les facteurs de risque sont multiples: ils peuvent être psychosociaux ou relever du sujet lui-même. Cet acte est présent autant dans la vie actuelle que fictive. Ainsi, il arrive qu’un auteur dirige son personnage vers une fin funeste à laquelle il se résigne contentement. Phèdre</em> est tachée non seulement du sang d’Hyppolite mais aussi celui de l’héroïne de la pièce. A première vue, la cause du suicide de Phèdre paraît limpide: la mauvaise conscience à l’égard de la mort d'Hyppolite. Mais il s’agit d’un cas psychologique qui rassemble les chaînons d’un amour qui aboutit à la catastrophe. Nous allons étudier la naissance de cet amour funeste, son parcours sentimental et les détails psychologiques qui entraînent la mort des protagonistes. Nous allons avoir recours à la méthode psychanalytique et sociologique pour approfondir les causes du suicide de l’héroïne car, elle est conduite vers la mort à cause des facteurs et des conditions qui influencent l’esprit de l’auteur et son inconscient. Cette analyse nous conduira à éclairer l'influence du jansénisme et de la monarchie sur la mentalité de l’auteur.

    Keywords: suicide, psychologie, masochisme, sadisme, pulsion, Phèdre, Racine
  • Leila Najjarzadegan*, Mohammad Hosein Javari Pages 129-140

    Depuis le romantisme, le paysage est devenu un enjeu majeur de la littérature. En fait, il est question d'une image extérieure donnée en entier au regard, et c'est la mission de la littérature de la copier autant que possible s’appuyant sur la réalité et par le moyen de la description. Dans cet article nous nous appuyons sur la poétique du paysage dans les œuvres de deux grands poètes contemporains, le premier, Jules Supervielle (1884-1960), poète très attentif à l’univers qui l’entourait; et le second, Sohrâb Sepehrî (1928-1980) qui est l'un des plus grands poètes iraniens du XXe siècle. À travers des exemples tirés de leurs poèmes et en se référant aux idées de Michel Collot sur le paysage et les représentations du paysage, cet article vise à analyser tout d'abord le paysage et ses enjeux environnementaux et ensuite à dévoiler la finalité recherchée par les poètes concernant l’articulation du paysage dans leur poésie.

    Keywords: Le paysage, la nature, l'environnement, l'imaginaire poétique, Jules Supervielle, Sohrâb Sepehrî, Michel Collot
  • Mohammad Reza Farsian*, Seyede Nadjme Alavi Pages 141-152

    La culture de chaque groupe social se manifeste par le langage de ce groupe. Dans la littérature française, L'Assommoir</em> est considéré comme le premier roman dans lequel Émile Zola met en œuvre le langage populaire des ouvriers parisiens pour faire un tableau très exact de la vie de la classe inférieure de la société sous le Second Empire. Mais ce qui nous intéresse, c'est la perception de la culture dominante du monde ouvrier par le langage de ce monde. Cela implique le déchiffrement des diverses expressions langagières des personnages du roman dans des situations et avec des intonations différentes. Dans cette recherche, nous étudions la relation entre la culture et le langage populaire de la classe ouvrière en nous appuyant sur la notion de Cultulangue (culture + langue). Chaque Cultulangue se compose de l'ensemble des expressions langagières et l'ensemble des Cultulangues désignent l'Extracultulangue ou la culture dominante d'une société. À cette fin, nous analysons les Cultulangues dominantes dans ce roman, comme la Cultulangue franche, irrespectueuse, déterministe et infantile. Nous essaierons ainsi de répondre à cette question si l’ensemble des Cultulangues tirées de ce roman peut nous mener vers une même Extracultulangue de ce groupe humain social ?

    Keywords: Langue, Culture, Cultulangue, L'Assommoir, Émile Zola