فهرست مطالب

نشریه علامه
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1390)

  • نامه پژوهشی فلسفه و کلام (8)
  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رضایی صفحه 1
    از آن رو که رنگ غالب در فلسفه صدرا مباحث هستی شناسی است و نیز از آنجا که هستی شناسی علم می تواند به عنوان مقدمه ای برای مباحث معرفت شناسی باشد، همچنین به خاطر اینکه در اغلب مباحث معرفت شناسی در فلسفه اسلامی و به-خصوص در اندیشه فلسفی صدرا مباحث هستی شناسی علم با مباحث معرفت شناسی پیوند می یابد، نوشتار حاضر جهت تبیین هستی-شناسی علم از دیدگاه ملاصدرا تدوین یافته است. در این راستا سعی بر آن بوده است با تبیین مباحثی که پیرامون هستی شناسی علم مطرح هستند، گذشته از درک شایسته از نگرش صدرا به مساله معرفت، کمک شود تا از خلط مباحث هستی شناسی علم و معرفت شناسی خودداری شود.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، علم
  • سیدمصطفی شهرآیینی، میلاد نوری صفحه 33
    دکارت بر این باور بود که در خارج از ذهن جز ماده و حرکت وجود ندارد. کیفیات اشیا همگی اموری اند که ذهن ما به اشیا اضافه می کند؛ زمان یکی از همین امور است که دکارت مدعی بود جز حالتی از اندیشه ما چیزی نیست. اگر دیدگاه های فلاسفه را در باب زمان به دو گروه واقع-گرایانه و ضدواقع گرایانه تقسیم کنیم، دکارت از جمله کسانی است که درباره زمان نگاهی ضدواقع گرایانه اتخاذ می-کند و آن را همچون حالتی از تفکر می فهمد. اشیا دارای دیمومت اند و دیمومت آن ها توسط مقایسه آنها با هم فهمیده می شود که این سنجش حالتی از اندیشه را ایجاد می کند که دکارت آن را زمان می نامد. دو نگاه ذهنی و عینی به زمان از همان آغاز تاریخ فلسفه طرفدارانی داشته است و در حالی که ارسطو زمان را شمارش حرکت و نحوه ای از ادراک حرکت می دانست، استاد بزرگش، افلاطون، زمان را امری عینی می دانست که از ازل جاری است. دکارت در این موضع به جانب ارسطو متمایل می شود و بر خلاف سیر عمومی اندیشه اش که ضد ارسطویی است، پیش می رود. وی در عین حال که در اعتقاد به ذهنی بودن زمان با بسیاری از فلاسفه هم سو است، در مسیری خاص، سازگار با اندیشه خویش، آن را تبیین می کند که ما در این مقاله در پی روشن ساختن آن هستیم و با نگاهی به زمان اندیشی در پیش و پس از دکارت به تبیین دیدگاه او خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: زمان، دیمومت، عینی، ذهنی، حرکت
  • عباس عباس زاده صفحه 49
    شکی نیست که هدف از زندگی، زندگی کردن هدفمند است؛ اما این که زندگی هدفمند چیست؟؛ انسانها چه هدفی دارند؟؛ چه هدفی باید داشته باشند؟؛ داستان پرماجرائی دارد. انسان از دیر باز با سوال مهم و سخت «چیستی زندگی و هدف آن» مواجه بوده است؛ پرسشی پر پاسخ و یا بهتر است بگوئیم: بی پاسخ و همچنین معنا و هدفی مورد نظر ماست که تحمل رنجها و قبول سختی ها را توجیه کند و مشخص سازد که من از زندگی چه می خواهم؟ و یا بهتر بگویم: زندگی از من چه می خواهد؟ تا دیگر در وجود خود جای خالی احساس نکنم. انسان در برابر این پرسشها، گاهی با پاسخهای سطحی از آن عبور می-کرده و گاهی با تعمق به بررسی آن می پرداخته است؛ اما تلاشهای او برای پیدا کردن هدف زندگی در داخل طبیعت هرگز به جایی نرسیده و می بایست برای تبیین معنی حقیقی زندگی به ماوراء طبیعت نظر انداخت. ماورایی که غایت است و زندگی مادی، مسیر نیل به آن بشمار می آید و بدیهی است که تا مقصد، معین نشود، مسیر معنا پیدا نمی کند و پیش از همه باید مبدا روشن باشد. به عبارت دیگر، ایمان به مبدا و معاد در معنی دار کردن زندگی شرط لازم و کافی است. ما در این مقاله در صددیم ضمن تعریف زندگی به تبیین غایت آن بپردازیم.
    کلیدواژگان: زندگی، فلسفه حیات، دیانت، عبادت، تقرب
  • علیرضا فارسی نژاد، عبدالعلی شکر صفحه 81
    هدفمندی آفرینش از مسایل بنیادی و مورد توجه حکما و متکلمین مسلمان به شمار می رود. یکی از لوازم ناگسستنی فعل خالق حکیم، غایتمندی آن است. برخی ذات حق را از هدفداری مبرا ساخته اند، به دلیل این که هدفداری را مستلزم نقص و نیاز آفریننده تلقی کرده اند. اما گروهی دیگر به دلیل حکیمانه بودن آفرینش، لزوم غایتمندی را برای افعال الهی به اثبات رسانده اند. بر مبنای تعالیم و اصول حکمت متعالیه، تعارضی میان این دو دیدگاه وجود ندارد؛ زیرا غرض زاید بر ذات است که از ساحت ربوبی پاک می گردد؛ اما اگر غرض و هدف، زاید بر ذات نباشد، منعی وجود نخواهد داشت. پس غایت فعل خداوند همان ذات اوست که فیلسوفان مسلمان بر تبیین و اثبات آن اهتمام ورزیده اند؛ هرچند برخی بر این پندارند که ادعای فلاسفه مسلمان در معرفی ذات خداوند به عنوان هدف خلقت، گرچه اثبات غایت فعلی ذات حق را در پی دارد، اما در نهایت نفی غایت فاعلی خداوند را در پی خواهد داشت. مقاله حاضر با استفاده از آرای صدرالمتالهین، نادرستی این پندار را نشان داده و اثبات می کند که ذات خداوند، هم غایت فاعلی و هم غایت فعلی است.
    کلیدواژگان: غایتمندی، افعال الهی، ملاصدرا، غایت فاعلی، غایت فعلی
  • رضا ماحوزی صفحه 103
    به اذعان مورخین و مفسرین فلسفه، نظریه نفس دکارت، یکی از منابع آغازین تفکر فلسفی معاصر درباب نفس و دیگر مباحث منتزع از آن است. با این حال، رویکرد فیلسوفان پس از دکارت، صرفا شرح و یا توسیع دیدگاه های وی نبوده است. از این میان، کانت ملاحظات جدی و ارزشمندی در این خصوص ارائه کرده است. وی در رویکردی استعلایی، ضعف های نظریه نفس دکارت را شناسایی نموده و درمقابل، راه حل هایی در خور توجه ارائه داده است. در این نوشتار، نخست موضع دکارت درباب نفس را تشریح نموده و سپس متناسب با ابعاد مختلف نظریه وی، مباحث و نقادی های طرح شده توسط کانت که عمدتا در بخش مغالطات وی ارائه شده است را بررسی خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: نفس، جوهر، استعلایی، مغالطات، دکارت، کانت
  • مسعود منصوری، جلال پیکانی، علی مهدویه صفحه 137
    این مقاله به بررسی یاریبهر «ژوزف آلویس شومپیتر»[contribution] اقتصاددان و متدولوژیست علوم اجتماعی، در خصوص موضوع پیش پنداشت ها و قضاوت های ارزشی در علوم اجتماعی می پردازد. در این نوشتار تلاش بر آن است تا با بازخوانی تعریف شومپیتر از اصطلاحات «بینش»، «ایدئولوژی» و «تورش ایدئولوژیک» دیباچه ای بر آرای او در این باب گشوده شود و ضعف ها و محاسن این آرا نموده شوند. پس از بررسی آسیب های احتمالی برآمده از پیش پنداشت های ایدئولوژیک، راهکارهای تحدید این آسیب ها نیز بررسی شده است. تلاش شده مثال های مورد بررسی از اندیشه اقتصادی، که حوزه اصلی فعالیت نظری شومپیتر بود، انتخاب شوند و آموزه-های او بر وضعیت جاری علم اقتصاد تطبیق گردند. نگارندگان نتیجه می گیرند که به رغم برخی کاستی ها در آموزه های شومپیتر در باب مسئله ایدئولوژی و حضور آن در تحلیل های اجتماعی، و به ویژه در باب مقابله با آثار سوء آن یاریبهر او قابل توجه بوده و جدی گرفتن آن می تواند کمکی به وضعیت امروز علم اقتصاد نیز بنماید.
    کلیدواژگان: بینش و ترش ایدئولوژیک، روش شناسی، ژوزف شومپیتر
  • محمود نوالی صفحه 179
    انسان که در جهان و موقعیتهای خاص زندگی می کند صاحب فکر است، یعنی توانایی ساختن تصورات، تصدیقات و استدلالات گوناگون را دارد. این توانایی ذهن انسان بدون انگیزه و مبنا حاصل نمی شود. محرک اصلی انسان این است که او بالذات «میل به دانستن» دارد و متوجه جهل و نادانی خود می شود. این میل به دانستن به صورت پرسش، پژوهش و مطالعه ظاهر می-گردد.
    از میان پرسشها و پاسخهای گوناگون، پاسخ به سوالاتی که الزاما باید با استدلال پاسخ داده شوند، فلسفه را به وجود می آورد. بنابراین فلسفه یک علم استدلالی است که از نوع تفکر، فرهنگ و استنباط افراد به دست می آید. همه مردم صاحب فلسفه اند و انسان بالطبع «موجود مابعدالطبیعی و فلسفی است»(لالاند؛1972: 615)؛ یعنی در ورای ظواهر پدیدارها به جستجوی علل و دلایل مبادرت می ورزد و هر کاری که او انجام می دهد، لاجرم فلسفه یا دلایلی دارد.
    یک محرک و مبنای اصلی تری نیز به غیر از «میل به دانستن» در وجود انسان بالفطره نهاده شده است و آن علاقمندی به «صیانت نفس» و نحوه های بسیار گوناگون آن است. انسانها بنا بر ارزشهایی که با تلقینات فرهنگی و استنباط شخصی پیدا می کنند، به سوی حفظ محترمانه «من» خود می روند که با توجه به گوناگونی موقعیتها، ارزشهای گوناگون، یعنی کیفیت انتخاب خیر و شر، زیبا و زشت، حق و باطل و لذات و الم های گوناگون، تکوین می یابد. در نتیجه برای حفظ محترمانه من راه های مختلفی پیدا می شود. بنابراین، طرح اندازی و حرکت و عمل به سوی تعالی نیز، با شیوه های متفاوتی ظاهر می شوند. این شیوه های متفاوت هم مبنای تحرک را فراهم می آورند و هم اختلاف و نزاع بین مردم و بین فرهنگها را بنابر ارزش دهی ها و معنی سازی های گوناگون ناگزیز و حتمی می گردانند.
    بنابر توجه به مطالب فوق، ما در مقاله خود خاستگاه و چیستی ماهوی فلسفه، نقش انسان در پیدایش فلسفه و ارزشها و مبانی آنها و بالاخره کیفیت و نحوه معنی دهی و معنی سازی و معنی حقیقت را به عنوان انکشافهای انسانی بررسی خواهیم کرد(هیدگر، 1386: 383). هدف نهایی رسیدن به مرحله عمل آگاهانه، خود انگیخته و بالصراحه و توام با دلایل کافی و انتخابی می باشد. همچنین پذیرفتن صمیمانه و منصفانه این واقعیت است که چون انسانها با دیگران همراهند، دائما و ناگزیر با هم اختلاف و نزاع خواهند داشت. صلاح و رواج و بهجت و نشاط زندگی ما اقتضا می کند تا راه حلهای منصفانه و عاقلانه را بپذیریم و خود را از بن بستهای نسبی و سستی-آور نجات دهیم.
    کلیدواژگان: فلسفه، انسان، حقیقت، زندگی، عمل
|
  • Mohammad Rezai Page 1
    Since the main stress in Sadra's philosophy is on the ontological arguments and also because the ontology of science can be an introduction to the epistemological subjects and also because in most epistemological arguments in Islamic philosophy and especially in Sadra's philosophicalthought the ontology of science connects with the epistemological subjects, this article defines the ontology of science from Sadra's point of view. The Author tries to explain the subjects that relate to ontology of science and with a proper understanding of Sadra's views about episteme he will help to prevent mixing of subjects of ontology of science and epistemology
    Keywords: Ontology, Epistemology, Science
  • Seyyed Mostafa Shahr, Ayini, Milad Nuri Page 33
    Descartes believed that apart from the mind there is nothing except matter and motion. Qualities of objects are all things that our mind adds to the objects and the time is one of these qualities andDescartes has claimed that it is nothing except a condition of our thought. If we divide the views of philosophers about the time into realistic and non-realistic, Descartes will be one of those whose view about time is non-realistic and he considers it as a condition of our thought. The objects have permanence and it is understood by the comparison of them with each other, and this comparison makes a condition of thought to which Descartes gives the name "time". There are two subjective and objective views toward time from the beginning of the historyof philosophy. Aristotletook the time into account as the counting of the motionand a manner of the understanding of the motion. His great teacher, Plato, took it into consideration as an objective fact which is current from the beginning. In this matter Descartes, unlike his general thought which is against Aristotle, is inclined toward him. On one hand, like many philosophers, he believes time as a subjective matter, and on the other hand, he explains it according to his own views. In this article by an investigation into time from the point of view of the philosophers before and after Descartes we will explain his views.
    Keywords: Time, Permanence, Objective, Subjective, Motion
  • Abbas Abbaszade Page 49
    There is no doubt that the purpose of life is to live with purpose; but the fact that: what is the purpose of life? what purpose the human beings have? what purpose they must have? is an eventful story. Man from the beginning has encountered with this important and hard question: "what is the quiddity and purpose of life?", a question with many answers, and better to say, without answer. We always have a goal in our minds that justifies the enduring of pains and the acceptance of the troubles and defines what I do want from the life? or better to say, what does life want from me? in order that we do not feel a void in ourselves. Sometimes man has passed these questions with a superficial answer, and sometimes he has scrutinized them deeply, but his efforts for finding the purpose of life in the nature has never reached an answer, and it is necessary to have a look on metaphysics for finding the real meaning of life. This metaphysics is the ultimate and the material life is considered as the route for reaching it; and it is obvious that till the goal is not defined the route has no definition. In other words, believing in origin and resurrection is necessary and adequate for giving meaning to life. This article aims to define the ultimate goal of life beside defining the life itself.
    Keywords: Life, Purpose, Perception, Action, Worship, Favor
  • Alireza Farsinezhad, Abd Al Ali Shokr Page 81
    The purposefulness of the creation is one of the main subjects of the muslim philosopher and theologists. Having goal is one of the inseparable necessities of the action of the wise creator. One group of the philosophers has exonerated God from having a goal, since they have treated purposefulness as deficiency or need. But the other group has proved the necessity of having goal for the actions of God, because of the wiseliness of the creation. According to the teachings of the transcendentphilosophy (Hekmat-e Motaaliyye) there is no contrast between these two views, since goal is beside the nature and the Supreme God is innocent from it; but if the goal should not be beside the nature there is no objection. So the ultimate goal of the God's action is his nature which the muslim philosophers have tried to define and prove. Some think that the claim of the muslim philosophers in defining God's nature as the goal of creation though proves the act's goalof God's nature, on the other hand denies the creator's goal. This paper, by using Mulla Sadra's ideas, reveals the incorrectness of this view and proves that God's nature is both act's goal and creator's goal.
    Keywords: Purposefulness, God's actions, Mulla Sadra, creator's goal, act's goal
  • Reza Mahuzi Page 103
    Historians and commentators of philosophy acknowledge Descarte's theory of Self one of the first sources of the contemporary philosophical thinking about this subject and other topics abstracted from it. However the approach of the philosophers after Descartes is not merely a description or extension of his views. Among these, Kant has offers serious and valuable considerations in this regard. His transcendental approach has defined the deficiencies of Descarte's theory of self and has offered some remarkable solutions. This article first analyses Descarte's theory and then, according to the various dimensions of his theory, studies Kant's disputations and arguments which are mostly offered in his paralogisms.
    Keywords: Self, Substance, Transcendence, Paralogisms, Descartes, Kant
  • Masud Mansuri, Jalal Peikani, Ali Mahdaviyye Page 137
    This article studies the concept of contribution of Joseph Alois Schmpeter, the economist and methodologist of social sciences, on the issue of the per-assumptions and the judgments of the value in the social sciences. By considering the definition of "vision", "ideology" and "ideological bias" from Schmpeter's point of view, the authors have tried to open a chapter into his view in this issue and ascertain its weak points and fairnesses. After studying the potential harms arising from the pre-assumptions, the methods of limiting the damages are investigated. We have chosen the examples from Schumpeter's economic thought which is the main area of his theoretical activities, and also we have adapted his teachings to the current state of economics. The result of this paper is that though Schumpeter's teachings have some weak points on the subject of ideology and its presence in social analysis, his "contribution" is worth of consideration and can help the current economy.
    Keywords: Vision, Ideological Bias, Methodology, Joseph Schumpeter
  • Mahmud Navali Page 179
    Man who lives in the world and particular circumstances has thought; that means he has the ability to create various imaginations and deductions and confirmations. This ability of man's mind is not obtained without motivation and base. Man's main motivation is his "desire to know" andthat he understands his ignorance and foolishness. This "desire to know" appear as question, research and study. Among the various questions and answers, those answers which should be answered by reason bring philosophy into existence. So philosophy is a discursive science which is reached from the kind of thinking, culture and inference of the people. All people have philosophy, and the man is naturally a metaphysical and philosophical being (Lalande 1972,615); that means he searches for causes and reasons behind the phenomenas and inevitably whatever he does has a philosophy or reason. Another stimulus and more fundamental basis beside "desire to know" is set naturally in man and it is the desire of "selfpreservation" and its so many various kinds. Humans according to values which they find with inculcations and personal inferences go after respectable preserving of their "selves" which is created according to various situations and various values. That means the quality of choosing good and bad, nice and ugly, true and false and various pleasures and pains. So there is various ways for respectable preserving of the self and therefore planning, motion and action toward transcendence appear in different ways. These different ways too create the base of the motion and also make indispensible the quarrels between peoples and cultures according to various valuations and interpretations. Considering the above-mentioned subjects we will study the origin and quiddity of philosophy, the role of man in arising of the philosophy, values and their bases and finally quality and manner of interpretations and the meaning of the truth as the human's discoveries (Heidegger 1386, 383). The ultimate goal is to reach the conscious and the self-initiated action which is accompanied with sufficient and elective reasons and also the fair and sincerely acceptance of this reality that because of the accompaniment of the human beings permanently and inevitably they will have dispute and quarrel. Well-being and prevalence and cheerfulness and joy of our life necessitates the acceptance of the fair wisely solutions and freeing ourselves from the indecisive and weakening deadlocks.
    Keywords: Philosophy, Humanity, Truth, Life, Action