فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 37 (بهمن و اسفند 1389)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 37 (بهمن و اسفند 1389)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/15
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سرمقاله
    علیرضا مزین صفحه 2
  • حسن لطیفی صفحه 4
    بهره وری، استفاده موثر و کارآمد از ورودی ها یا منابع برای تولید یا ارائه خروجی ها، بهره وری است. ورودی ها یا نهاده ها، منابعی(نظیر انرژی، مواد اولیه، سرمایه و نیروی کار) هستند که برای خلق خروجی یا ستانده) که عبارت است از کالاهای تولید شده با خدمات ارائه شده توسط یک سازمان) استفاده می شود.بهره وری برای هر کشور و سازمانی، ضروری بوده و اساس رشد اقتصادی است. بهره وری، تولید ناخالص داخلی را افزایش داده، رقابت پذیری را بیشتر می کند و در نهایت باعث زندگی بهتر می شود.بهبود بهره وری، مسئولیت اصلی مدیریت است. افزایش بهره وری مقدور نیست، مگر با شناخت و تحلیل آن. اندازه گیری یک روش دستیابی به شناخت قابل اطمینان است. اندازه گیری بهره وری به ما کمک می کند تا عوامل موثر در بهبود بهره وری را شناسایی کرده و دریابیم که فرصتهای افزایش بهره وری را در کجا جستجو کنیم. اهمیت اندازه گیری بهره وری به حدی است که براساس تجربیات به دست آمده در کشورهای صنعتی گفته می شود «می توان صرفا با برقراری و اجرای یک سیستم اندازه گیری بهره وری و حتی بدون هیچ گونه تغییری در سازمان یا سرمایه گذاری، گاهی 5 تا 10درصد بهره وری را افزایش داد.
  • محمدهادی عسگری، محمد طالقانی، معصومه فقیه عبدالهی صفحه 10
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری بر کیفیت تصمیم گیری مدیران در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران می باشد. پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد و تعداد 129 نفر مدیر و معاون بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل یک پرسشنامه استاندارد اتوماسیون اداری بود که هفت عامل(صحت، دقت، بهنگام بودن، اقتصادی بودن، سهولت گردش اطلاعات، امنیت و پی گیری) را مورد سنجش قرار می دهد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته های بدست آمده از تحقیق نشان می دهد که: استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری بر کیفیت تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر می گذارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری در صحت تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری بر دقت تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری در بهنگام بودن تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری در اقتصادی بودن تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری بر سهولت تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری برامنیت تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    استقرار سیستم اتوماسیون جامع اداری بر پی گیری تصمیم گیری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اتوماسیون جامع اداری، کیفیت تصمیم گیری
  • محمد طالقانی، زهرا سربازی صفحه 21
    مداخله دولت ها در امور گردشگری واقعیتی انکارناپذیر به شمار می رود. این صنعت قادر نیست بدون مداخله دولت ها به بقاء خود ادامه دهد زیرا:- تنها دولت ها هستند که توان تامین ثبات سیاسی، امنیت، وضع قوانین و چارچوب های مالی مورد نیاز این بخش را دارا می باشند.
    - تنها آنان قادرند خدمات و امکانات لازم و زیرساخت های اساسی را فراهم نمایند.
    - تنها دولت ها می توانند با سایر دول، مذاکره نموده و توافقاتی پیرامون مسائلی نظیر شکل مهاجرت ها یا پروازها و فرود در قلمرو ملی به عمل آورند.حکومت ها دارای اقتدارند لیکن نحوه استفاده از قدرت، بستگی به عوامل زیادی از جمله فرهنگ سیاسی، حامیان قدرت سیاسی و اقتصادی و درک از صنعت گردشگری دارد. دولت ها، اختیارات و وظایف خود را از طریق مدیریت بخش عمومی اعمال می نمایند و مدیریت بخش عمومی شامل تمامی مدیران از راس هرم قدرت تا سطح سرپرستان و کلیه سازمان های دولتی است که عملیات آن ها به نحوی بر صنعت گردشگری اثر می گذارد. دولت ها در بخش گردشگری به لحاظ اقتصادی آن دخالت می کنند چرا که پتانسیل این بخش از لحاظ جذب پول خارجی، قابل مقایسه با نفت و حتی جایگزین آن است.
  • ابراهیم حمیدی صفحه 26
    بازاریابی رابطه مند (RELATIONSHIP MARKETING) هنر کسب وکار امروز است. برای حفظ مشتریان کلیدی (سود آور) موجود، مهارت در ایجاد ارتباط صحیح با مشتری ضروری است. تئوری بازار یابی کلاسیک، عمدتا به انجام معامله توجه داشت وبه حفظ مشتریان اهمیتی نمی داد. اما با گسترش رقابت و اشباع شدن بسیاری از بازارها و تغییرات پیوسته در محیط و ترکیب جمعیت، شرکتها با این واقعیت روبرو شدند که امروزه دیگر مانند گذشته شرکتها با یک نظام اقتصادی روبه گسترش و بازارهای درحال رشد روبرو نیستند. امروزه هر مشتری ارزش ویژه خود را دارد و اینک شرکتها برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار ثابت یا روبه کاهش باید مبارزه کنند، بنابراین هزینه های جذب مشتریان جدید روبه افزایش نهاده است.تحقیقات نشان می دهند که هزینه جذب مشتریان جدید 5 برابر هزینه حفظ مشتریان کنونی است. شرکتها دریافته اند که از دست دادن یک مشتری چیزی بیش از، ازدست دادن یک قلم فروش است، بلکه به معنی از دست دادن کل جریان خریدهایی است که مشتری می توانسته در طول زندگی یا دوره زمانی که مشتری بوده، انجام دهد (کاتلر، 1999). همچون بسیاری از ایده های نوین کسب وکار که وارد ادبیات بازاریابی شده اند، بازاریابی رابطه مند نیز در سالهای اخیر به طور گسترده مورد استفاده قرارگرفته است. اما از آنجا که شک و تردید بسیاری در معنی و مفهوم بازاریابی رابطه مند به چشم می خورد کمی دقت و تامل بیشتر در این رابطه ضروری به نظر می رسد به لحاظ مفهوم، بازاریابی رابطه مند در میان مجموعه ای از تاکتیک های بازاریابی جای داده شده که به تحلیل و تعامل بین خریداران و فروشندگان می پردازد. برای بعضی، بازاریابی رابطه مند تنها به معنی پایگاه داده ای از مشتریان است. اما این درحالی است که هسته مفهومی آن به تعهد و اعتماد اشاره دارد. بازاریابی رابطه مند در سه سطح مفهومی قابل بررسی است که در این مجال به آن پرداخته خواهدشد.
  • سارا حقیقی جدید صفحه 28
  • اسدالله سقطی جلالی صفحه 30
  • فیض الله اسدی شوکی صفحه 32
    از آنجائیکه منابع انسانی مهمترین عامل و محور سازمانها محسوب می شوند تجهیز و آماده سازی این عامل برای مواجه شدن با تغییرات از اهمیت ویژه ای برخوردار است و کلیه سازمانها با هر نوع ماموریتی باید بیشترین وقت و برنامه را به پرورش انسانها در ابعاد مختلف اختصاص دهند و کوششهای لازمه را در جهت بهبود و ایجاد رفتار مطلوب در کارکنان بعمل آورند زیرا ایجاد رفتار مطلوب منجربه عملکرد مطلوب می گردد. وجود ارتباطات موثر و صحیح در سازمان همواره یکی از اجزای مهم در توفیق مدیریت بشمار آمده است. به تجربه ثابت شده است که اگر ارتباطات صحیحی در سازمان بر قرار نباشد گردش امور مختل شده و کارها آشفته می شوند. ارتباط تار و پود سازمان را به هم پیوند داده و موجب یکپارچگی و وحدت سازمانی می گردد که در نهایت منجربه عملکرد خوب و مورد انتظار می شود. هدف این تحقیق در پی یافتن جواب این مسئله است که آیا بین تاثیر عوامل ارنباطی موثر و عملکرد کارکنان ادارات امور مالیاتی استان تفاوت وجود دارد؟ یا کارکنانی که دارای مهارت های ارتباطی بالاتری هستند دارای عملکرد بهتری می باشند.
  • مهندس مهدی دوستی صفحه 41
  • اسدالله اسدی صفحه 44
    بی نهایت حقیقتا عجیب و شگفت انگیز است. فرض کنید بی نهایت عدد سیب داشته باشید حال اگر یک سیب از سیب های خود را به دوستتان بدهید، باز هم همان بی نهایت سیب را دارید و حتی یک سیب هم از سیب هایتان کم نشده است! حال فرض کنید در حساب بانکی خود بی نهایت تومان پول داشته باشید. در این صورت می توانید بی نهایت تومان از حساب بانکی خود برداشت کنید و به دوستانتان ببخشید و در موجودی حسابتان هیچ تغییری ایجاد نخواهد شد. شما هنوز هم بی نهایت ثروتمندید و حتی یک تومان هم نسبت به قبل کمتر ندارید و این در حالی است که اکنون دوستان شما نیز مانند شما بی نهایت ثروتمند شده اند. اگر از این مثال ها حیرت زده شده اید، هیج جای تعجب نیست؛ جرا که فیلسوف ها و ریاضیدان ها هم در مواجهه با بی نهایت دقیقا همین حس شما را دارند. آنها هم قرن *هاست که در جستجوی پاسخ این پرسش اسرارآمیزهستند: به راستی مفهوم «بی نهایت» چیست؟
  • اکبر احمدی صفحه 46
    به طور کلی روش های بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری کار استفاده از تابع تولید گسترش یافته برای موجودی سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. نتایج آزمایشات نشان می دهد که بهره وری کل و سرمایه غیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشترین تاثیر را بر بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران دارند. اثر سرمایه انسانی و سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری نیروی کار مثبت و معنی دار است ولی اثرگذاری آنها در متغیرهای دیگر کمتر است.
    در این مبحث ما به دنبال بررسی اثرات فاوا بر بهره وری نیروی کار بر رویکرد کلان در اقتصاد است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری نیروی کار، سرمایه نیروی کار
  • احمد انصاری گیلانی صفحه 50
  • شهرام گیلانی نیا صفحه 51
    رشد فزاینده اینترنت، همگرایی اینترنت و برنامه های کاربردی چند رسانه ای بی سیم و خدمات، چالش های جدید امنیتی را بوجود آورده است. امنیت یک سیستم پیچیده است و می بایست در همه نقاط و برای هر کاربری مورد توجه قرار بگیرد). سازمانها نیاز به یک روش سیستماتیک برای مدیریت امنیت اطلاعات دارند که پیوستگی امنیتی را در هر سطحی نشان می دهد. آنها به سیستم هایی نیاز دارند که از تخصیص بهینه منابع امنیتی به نسبت ریسک بیشتر و آسیب پذیری حمایت کند. بهرحال زیربنای امنیتی در بیشتر سازمانها الزامات وجود آنرا نسبت به برنامه ریزی، روش بر مبنای تعامل، مثل مشاهده آسیب ها و استفاده از نرم افزارهای به روز، نشان می دهد. از طرف دیگر برنامه های امنیتی سایبرجهت نیازهای تخصصی تر برای کامپیوتر و امنیت شبکه می باشد که به ویرایش خودکار و مکانیزم های گزارشی و تقویت محصولات برای ارزشیابی های امنیتی و مدیریت تهدیدات مورد استفاده قرار میگیرد(Chan & در کنار کنترل های امنیتی (سیستم امنیتی، رمزهای عبور، مشاهده تعدی، برنامه های بازیافت حملات و...) که وجود دارد امنیت یک سازمان شامل مسائلی است. (پایان صفحه اول) که عموما موضوعاتی مثل سیاست ها، آموزش، عادات، آگاهی، فرآیندها و انواع دیگری از مسائل فنی و غیر فنی می باشد).. آموزش امنیتی و آگاهی که در مورد استفاده گسترده از زیر بناهای دیجیتالی جدید میباشد. همه این عوامل امنیت را به صورت فرایندی در می آورندکه بر مبنای اصول داخلی می باشد. چالش های موجود در مدیریت امنیت اطلاعات به همراه فقدان درک علمی از رفتارهای سازمانی نیاز به وجود سیستم های محاسباتی بهتر را باعث می شود که به طور موثر از فناوری های اطلاعاتی حمایت کنند و روش های جدیدی که بر مبنای روش های هوشمند و اطلاعات امنیتی می باشد برای همکاری و تقسیم اطلاعات می باشد. سیستم های هوشمند به صورت سیستم های نرم افرازی جدید برای حمایت از برنامه های کاربردی پیچیده بوجود آمدند. در این تحقیق ما ساختاری را برای یک سیستم هوشمند برای مدیریت امنیت اطلاعات (ISISM) فرض می کنیم که از فرآیندهای امنیتی در یک سازمان حمایت می کند. در میان این اجزا سیستم های هوشمند شامل عوامل هوشمندی هستند که سطح بالایی از خودکاری و کارکرد مناسب را نشان می دهند.دانش موجود در سیستم حمایتی این کمک را به کاربران میکند تا با سطح بالایی از دقت به فهم و حل مسائل موجود در قلمرو امنیت اطلاعات بپردازند
  • محسن گل محمدیان، پریسا یاسمی نژاد، فاطمه مهدی پور صفحه 68
    در قرن حاضر به دلیل مشکلات روحی و روانی به مشاوره و روان درمانی به عنوان یک علم و هنر نیاز بیشتری احساس می شود و میزان تقاضا برای خدمات نسبت به گذشته بیشتر شده است. درمانگران به منظور ارایه خدمات بهتر باید دانش و فهم روشنی از ملاحظات اخلاقی در حرفه خود داشته باشند. اصول اخلاقی به عنوان کاتالیزوری برای بهبود بخشیدن رابطه درمانی در حرفه های یاورانه تلقی می شود. در این مقاله مروری به بررسی ملاحظات اخلاقی در حرفه مشاوره و روان درمانی از جمله؛ مراحل تصمیم گیری اخلاقی، حق رضایت آگاهانه درمانجویان، مسایل چندفرهنگی، مسایل کار با مراجعان مذهبی و خطرات ذاتی در کار با معنویت، نقش کمک درمانگران، موانع زبانی، راز داری و ابعاد محرمانه ماندن، مسایل ارزیابی، سنجش، استفاده از تکنیک و روابط دوگانه و چندگانه پرداخته شده است. در نهایت بر لزوم آگاهی از نظامنامه اخلاقی مشاوران و روانشناسان و اهمیت عمل بر اساس آن تاکید شده است.
  • حسین پهلوانیان صفحه 75
    در فضای کاری پر شتاب و غیر قابل پیش بینی امروز، کارکنان خواستار آزادی عمل بیشتری هستند و از نظام های کاری و پاداش خود تاثیر گذاری و چالش انگیزی بیشتری را انتظار دارند تا خلاقیت ها و شیوه های نوین کاری آنها مورد حمایت و تشویق قرار گیرند. و اکنون دیگر بسیاری از نظام های منابع انسانی و مدیریت های معمول مناسب به نظر نمی رسند و الگو های قدیمی نامربوط تلقی می شوند. طی دهه اخیر، بسیاری از سازمان ها در یافته اند که در عمل، فاقد سیستم مدیریت و ارزیابی عملکردی هستند که از طریق آن بتوان اولویت ها و اهداف خود را به افراد انتقال داد و پیشرفت های آنها را پی گرفت. از عوامل مهم موفقیت سازمان ها، شنیدن نظرات ذی نفعان، طراحی تولید و ارائه خدماتی است که در جهت بر آوردن انتظارات ذی نفعان معمول می شود و به طور مستمر ارزش فر آیند های سازمانی منجر به رضایت ذی نفع را بهبود می بخشد. یکی از اقدامات چنین فلسفه ای بهبود کیفی مستمر و ارزش افزوده ذی نفع محور در فر آیند مدیریت عملکرد است.
  • مهندس رسول حسین زاده صفحه 82