فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 42 (آبان 1390)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 42 (آبان 1390)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/20
  • تعداد عناوین: 23
|
  • جمشید پایندانی صفحه 2
  • معصومه همت یار، افسانه اختیاری صفحه 4
    سابقه و هدف
    نیاز به روی طی حاملگی افزایش می یابد. کمبود روی درحیوانات آزمایشگاهی رشد جنین رامحدود می کند اما این مسئله درانسان ثابت نشده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تجویز روی طی حاملگی بر رشد نوزاد می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی طی 2 سال (89-1388) بر روی 200 زن حامله دربیمارستان جواهری تهران انجام شد. مادران به دو گروه 100 نفری تقسیم شدند به یک گروه آهن و اسیدفولیک و به گروه دیگر علاوه بر این دو روی 25 میلی گرم روزانه از 16 تا 20 هفته حاملگی تا زمان زایمان تجویز شد. پس از تولد، رشد نوزاد بررسی شد. با نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل اطلاعات بدست آمده تجزیه و تحلیل شد. درگروه شاهد میانگین وزن 380±7/3212 گرم، میانگین قد 4/1 ±5/48 سانتی متر و میانگین دورسر 3/1±3/35 سانتی متر بود. درگروه مورد میانگین وزن 347±5/3193 گرم، میانگین قد 9/1 ±5/48 سانتی متر و میانگین دورسر 2/1 ±2/35 سانتی متر بود. با آزمون تی مستقل ارتباط معنی دار بین دوگروه از نظر وزن، قد و دورسر مشاهده نشد
  • محمد طالقانی صفحه 12
    تاکنون تحقیقات گسترده ای در زمینه بازارگرایی، رضایت مشتریان و کیفیت خدمات به طور مجزا صورت گرفته است، اما تحقیقاتی که این موضوعات را همزمان مورد توجه قرار داده باشد کمتر وجود دارد. این تحقیق در راستای مطالعه همزمان بازارگرایی و رضایت مشتریان از کیفیت خدمات می باشد. محققین پیشین رابطه بازارگرایی را با متغیرهای کلانی مانند عملکرد سازمانی، ساختار سازمانی، کارآفرینی، نوآوری و نظایر اینها در نظر می گرفتند. اما در این تحقیق رابطه بازارگرایی با رضایت از کیفیت خدمات در نظر گرفته شده است. بدین منظور بانک های تجاری استان گیلان مورد بررسی قرار گرفتند و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات مورد نظر از مدیران و مشتریان این بانک ها اخذ گردید. این تحقیق از نظر روش توصیفی-تحلیلی و از شاخه تحقیقات همبستگی، با ماهیت کاربردی می باشد. نتایج نشان داده که بین بازارگرایی و رضایت مشتریان از کیفیت خدمات رابطه معناداری وجود دارد.
  • مسعود عموپور، محمدهادی عسگری، محمد بشر خواه صفحه 22

    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین مولفه های فرهنگ سازمانی با بهره وری منابع انسانی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان است. روش تحقیق از نوع همبستگی است جامعه آماری کلیه کارشناسان و مدیران دانشگاه 1354 نفر و حجم نمونه آن براساس جدول کرجسی و مورگان 375 نفر می باشد و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد. برای گردآوری داده های فرهنگ سازمانی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده که حاوی 49 سئوال است و براساس مقیاس 5 درجه ای لیکرت ساخته شد و برای روایی آن از روایی صوری و محتوایی استفاده گردید و برای سنجش پایایی، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که به طور آزمایش 40 پرسشنامه، توسط پژوهشگر اجرا گردید و مقدار آن 84/0= α.
    ابزار اندازه گیری این تحقیق براساس مولفه های فرهنگ سازمانی، پرسشنامه محقق ساخته است و براساس مقیاس لیکرت 5 گزینه ای و حاوی 49 سئوال است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل: آنووا، رگرسیون چند متغیری و ضریب همبستگی پیرسون، استفاده گردید و نتایج تحقیق نشان داد.
    بین مولفه های فرهنگ سازمانی خلاقیت و ابتکار، ریسک پذیری، مشارکت، حمایت و مدیریت، سیستم پاداش، یکپارچگی، خود کنترلی، هویت، تحمل تعارض، الگوی رفتاری و بهره وری منابع انسانی رابطه معنی دارمثبت و مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهره وری، سازمان و کارکنان
  • محمدهادی عسگری صفحه 34
    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین سبک رهبری مدیران و رضایت شغلی کارکنان اداره مخابرات استان مازندران بود. پژوهش به روش توصیفی (همبستگی) انجام شد و تعداد 234 نفر کارمند و مدیر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند، ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل دو پرسشنامه دو مقیاس: الف- سبک رهبری مدیران با چهار سبک (دستوری، عرضه کننده، مشارکتی، تفویضی) در قالب 9 سوال. ب- رضایت شغلی کارکنان با 7 سوال بود. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های تحلیل رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند یافته های بدست آمده از تحقیق نشان داد که بین سبک رهبری مدیران و رضایت شغلی کارکنان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج بدست آمده از آزمون پیرسون نیز نشان داد که بین سبک رهبری دستوری مدیران و رضایت شغلی کارکنان رابطه معنادار وجود ندارد همچنین نتایج مبین این مطلب بود که بین سبک های رهبری عرضه کننده، مشارکتی، تفویضی و رضایت شغلی کارکنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد به طوریکه در صورت به کارگیری این روش ها توسط مدیر رضایت شغلی کارکنان افزایش می یابد.
  • مهندس حسین پایندانی صفحه 49
  • صفحه 50
    محیط تجارت الکترونیک که مبتنی بر اینترنت است، این امکان رابه مشتریان می دهد تا برای جستجوی اطلاعات و خرید کالا و خدمات از طریق ارتباط مستقیم با فروشگاه های اینترنتی اقدام کنند. باید خاطر نشان کرد که خرید به صورت اینترنتی براساس تجربه واقعی از خرید کالا نیست، بلکه براساس ظواهری مانند تصویر، شکل، اطلاعات کیفی و تبلیغات از کالااستوار است. (lohse&spiller1998) از سوی دیگر خرید از طریق فروشگاه های اینترنتی همانند خرید از طریق کاتالوگ است زیرا در هر دو تحویل کالا از طریق پست است و مصرف کننده نمی تواند کالا را قبل از خرید لمس و یا احساس کند. پس قبول خرید اینترنتی و انجام آن تا حد زیادی به ارتباطات مصرف کننده و چگونگی تعامل افراد با کامپیوتر بستگی دارد. بعلاوه، ویژگی هایی نظیر ارائه اطلاعات، راهنمایی و هدایت و انجام سفارشها در یک وسیله خرید دو سویه و تعاملی به عنوان عامل مهمی در ایجاد اعتماد به تجارت الکترونیک نسبت به فروش سنتی در نظر گرفته شده است.
  • صفحه 54
    هدف اصلی این مقاله تحقیقات در مورد موضوع معماری دولت الکترونیک بعنوان ابزارهای بیان شکاف قابلیت همکاری است. آن دانش جدید بدست آمده در روش شناسی یکپارچه سازی دولت الکترونیک دارای ارتباط درونی لایه های متقاطع را پکپارچه می کند. این لایه ها شامل مسیر عمودی استراتژی، روند، خدمات، و اطلاعات می باشند.طراحی/ روش شناسی / راه حل: روش شناسی بکار رفته در این تحقیقات همچنانکه آن پیشرفت می یابد، هدایت بر مبنای جزء است و شامل شناسایی یکپارچگی دولت الکترونیک عمودی و قابلیت همکاری خدمات عمومی بین تجارت و IT است. درک این روش شناسی ابتدا نیازمند تشکیل اساس فنی و سپس بررسی معنی شناسی تجارت و مفهوم جدید یکپارچه سازی تشکیلات است. نبود ارتباط درونی بین این لایه ها نگرانی های اصلی این بیان است که معماری دولت الکترونیک نیازمند میکرومکانیسم قوی پیام دهی معنی شناسی و ورای داده ای برای هماهنگی لایه های متقاطع می باشد.
    یافته ها
    معماری دولت الکترونیک بدلیل رشد مهم آن برحسب حجم عظیم معاملات، مفهوم خدمات جدید شهروندان، و تجارتهای تخصصی، در قرن بیست و یکم فراگیر شده است. معماری تشکیلات بطور عمده بین تجازت و IT میانجی گری می کند تا شکاف را توسط بهبود حکومت، سرعت، و یکپارچگی تجارت، به حداقل رساند. همه این موضوعها و اصول باید برای دستیابی به تبدیل دولت الکترونیک و قابلیت همکاری عمودی و خدمات عمومی فراهم کننده، یافته های عمده در تحقیقات می باشند.سرچشمه / ارزش: این مقاله مفهوم جدید یکپارچگی عمودی تشکیلات را در دولت الکترونیک شرکت می دهد. راه حل یکپارچه شده ارتباط راه حلها مبنای این مفهوم جدید را شکل می دهد. آن بعنوان ستون فقرات در یکپارچگی عمودی عمل می کند و شکاف تشکیلات دولت الکترونیک را بیان می کند. انتظار می رود که از میان لایه های تشکیلات دولت الکترونیک، بینشهای بیشتری از یکپارچگی روندهای میکرو فراهم شود.
  • صفحه 62
    مقدمه سیستم های اطلاعاتی برای ایجاد جهش های ناگهانی در بهره وری، افزایش توان رقابت و حفظ مزیتهای رقابتی پایدار. قابلیتهای قابل ملاحظه ای دارند که دسترسی به اغلب آنها امکان پذیر است، عواملی وجود دارندکه بر میزان موفقیت استفاده از سیستم های اطلاعاتی موثرند. این عوامل کلیدی درنهایت به شبکه ای یکپارچه برای بهره برداری نوین از سیستم های اطلاعاتی برای خلق مزیتهای رقابتی منتهی می گردند. هرگونه بهبود در کیفیت یا کمیت اطلاعات موجود، یا توانایی فرآوری یا به کارگیری اطلاعات، امکان افزایش وضعیت بهره وری و رقابتی یک سازمان رافراهم می کند، تحقق این امر نیازمند طراحی موثر و اجرای سیستم های کارآمد اطلاعاتی است. برای یک سازمان، اطلاعات به اندازه منابع مالی، نیروی کار، مواد و سرمایه ارزشمنداست. و مباحثات مربوط به جهانی شدن نیز این ارزش را موردتاکید مداوم قرار می دهد. درحالی که بسیاری از افراد توانمندی های سیستم های اطلاعاتی راپذیرفته اند. معدودی نیز دستورالعمل های خاصی برای تحقق این توانایی ارائه می دهند.یکی از دلایل عدم درک عمیق و سیستماتیک توانایی ارائه مزیت رقابتی توسط سیستم های اطلاعاتی کامپیوتری، به کارگیری این سیستم در مهندسی مجدد و بازسازی باهدف اولیه کاهش هزینه ها توسط بسیاری از سازمانهاست. موفقیت یک سازمان در آینده بستگی به توانایی یادگیری و آموزش سازمان دارد.هدف اصلی بیشتر تاکید بر فرایند آموختن، چگونگی کسب دانش وحفظ رقابت از طریق یک منبع کلیدی، یعنی اطلاعات، است. دستاوردهای اطلاعاتی سازمان می باید ارزیابی و از سیستم های اطلاعاتی برای ایجاد مزیت رقابتی پایدار استفاده شود.برای ایجاد مزیت رقابتی، متناسب با تقاضاهای محیط جهانی، سیستم های اطلاعاتی چگونه باید طراحی شوند؟
  • صفحه 66
    اصطلاح مدیریت دانش طی دهه گذشته توجه و اقبال بسیاری در عرصه کسب و کار یافته است. علت این اقبال و توجه آن است که بسیاری از مدیران سازمان های مختلف، مدیریت دانش را به عنوان فرایندی قلمداد می کنند که سازمانها را قادر می سازد از دارایی های دانش برای ایجاد ارزش در سازمانها استفاده کنند. برای مثال، کاربرد اینترنت از زمان اجرای پروژه ARPA-NET در ایالات متحده آمریکا روز به روز افزایش یافته و امروزه اینترنت به عنوان یک ابزار کلیدی برای مدیریت دانش به شمار رفته و رشته مدیریت دانش به یک سوژه داغ و بحث برانگیز تبدیل شده است. از این رو، بسیاری از مدیران آن را به عنوان منبع مزیت رقابتی آینده تلقی کرده و آن را درحوزه های مختلف نظیر تحقیق و توسعه، داروسازی، بازاریابی و مهندسی نرم افزار به کار می گیرند.علاوه براین، مدیریت نوآوری نیز که با مسائل و موضوعاتی نظیر مدیریت کارآمد فرایند نوآوری سر و کار دارد توجه و اقبال بسیاری را به خود جلب کرده است GOH، 2004،HARKEMA AND BROWAEYS، 2002، GIGET، 1997)). از آنجا که نوآوری به عنوان یکی از عناصر مهم و کلیدی کسب و کار محسوب می شود، امروزه مدیریت دانش به عنوان یکی از وظایف و کارکردهای اصلی سازمان محسوب می شود. علی رغم مطالبی که بیان شد تحقیقاتی که در زمینه دستیابی، مدیریت و کاربرد دارایی های دانش در نوآوری انجام گرفته است هنوز کافی نبوده است. امروزه، مدیریت دانش و مدیریت نوآوری دو حوزه مدیریتی متمایزی هستند که به نظر می رسد دارای تاثیرات و نتایج مجزایی هستند. با وجود این، یکی از دغدغه های عمده و اصلی مدیران ارشد سازمانها این است که از طریق کاربرد موثر دارایی های دانش به ایجاد، تحکیم و توسعه نوآوری بپردازند.
  • اکبر احمدی صفحه 70
    واژه کیفیت به میزان جذابیتی که دارد مبهم است و به میزانی که بحث و گفتگو درباره آن آسان می باشد، تحقق آن دشوار است. وقتی درباره کیفیت صحبت می شود اساسا درباره «اداره» یک سازمان صحبت می شود؛ درباره همه شئونات یک سازمان، همه منابع، فرایندها، مشتری ها و تدارک کنندگان آن سازمان صحبت می شود؛ کیفیت با نوع «نگاه»، «تفکر» و «عمل» مدیران وکارکنان یک سازمان سرو کار دارد. و بالاخره وقتی درباره کیفیت بحث می شود درباره یک «فلسفه مدیریتی» بحث می شود؛ چه آن فلسفه جامع و پیش برنده باشد یا ناقص و بازدارنده!
  • صفحه 78
    آغاز بازاریابی اینترنتی به اوایل دهه 80 برمی گردد، در آن زمان وب سایت ها اطلاعات خود را به روشی بسیار ساده و تنها با استفاده از فایل های متنی ارائه می دادند، به تدریج گرافیک و در پی آن تبلیغات تصویری به سایت های مختلف افزوده شد. آخرین قدم در این زمینه تکامل تجارت آنلاین و به کارگیری اینترنت جهت سرعت بخشیدن به فروش کالا و خدمات است.
  • صفحه 82
    در بازار رقابتی، نیاز مبرمی به توسعه و بهبود انعطاف پذیری و نیز پاسخگویی سازمان وجود دارد. امروزه بسیاری از سازمانها و شرکتها با رقابت فزاینده پایدار و نامطمئنی روبه رو هستند که به واسطه نوآوری های تکنولوژیکی، تغییر محیطهای بازاری و نیازهای درحال تغییر مشتریان، شدت یافته است. این وضعیت بحرانی موجب اصلاحات عمده ای در چشم انداز استراتژیک سازمان، اولویتهای کسب و کار و بازبینی مدلهای سنتی و حتی مدلهای نسبتا معاصر شده است. به عبارتی می توان گفت که رویکردها و راه حلهای گذشته دیگر قابلیت و توانایی خود برای رویارویی با چالش های سازمانی و محیط بیرونی را از دست داده اند یا بهتر است با رویکردها و دیدگاه های جدیدی جایگزین شوند. از این رو یکی از راه های پاسخگویی به این عوامل تغییر و تحول سازمانی چابکی (Agility) است. در واقع، چابکی به عنوان پارادایم جدیدی برای مهندسی سازمانها و بنگاه های رقابتی است. در این مقاله به بیان تعریفها، ویژگی ها و مضامین کلیدی پارادایم چابکی پرداخته می شود تا این کار مقدمه ای برای تلاشها و پژوهشهای آتی محققان و دست اندرکاران اجرایی باشد.