فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 48 (مهر 1391)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 48 (مهر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/19
  • تعداد عناوین: 23
|
  • جمشید پایندانی صفحه 2
  • سید مهدی میرحسینی زواره صفحه 8
  • محمد طالقانی، فرناز رستگار صفحه 14
    فروش و بازاریابی در چرخه (گردش) تولید، از مشکل ترین و پرمسئله ترین مراحل کار است. برعکس «خرید» که کافی است انسان تصمیم به انجام آن بگیرد و پس از تامین وجه آن، به بازار فروش مراجعه کند.بازاریابی و فروش، امروزه و در وضع و شرایط اقتصاد کشور، که رقابت از سوئی ارتباط گرفتن مستقیم با مصرف کننده را مشکل ساخته، و از سوئی دیگر افزایش روزافزون بهای کالاها و کاهش قدرت خرید مردم، شرایط آسان گذشته را به مخاطره انداخته، از اهمیت خاصی برخوردار است و ما شاهدیم که تعدادی از نهاده های صنعتی باانباری انباشته از کالاها و نبود مشتری مواجهند و خطر توقف آن ها را تهدید می کند.در مقوله رقابت، علاوه بر رقبای داخلی، باید با کالاهای وارداتی نیز که به علل بی شمار، ارزان تر و مرغوب تر از اجناس داخلی عرضه می شود، نیز رقابت کرد که علی رغم استفاده از ارز شناور یا آزاد، هنوز قدرت رقابت را از دست نداده اند.تجربه کشورهای دیگر نیز حکایت از وضعیتی مشابه در شرایطی مشابه، دارد. اقتصادهای نوخاسته یا به عبارت دیگر اقتصادی رو به رشد، همواره بدون توجه به ظرفیت بازار، با استفاده از حمایت دولت ها و با مساعدت سازمان های اعتباری (عمدتا بانک ها)، کارخانه های جدید تاسیس می کنند و هر روز تولید خود را فزونی می بخشند و فرآورده های آن را به بازار سرازیر می کنند و این سرمایه گذاری در صنایع مشابه، بدون بررسی های اقتصادی (امکان سنجی) و بدون مطالعات سنجش و ظرفیت بازار، نیاز جمعیت، قدرت خرید مردم و میزان مصرف آینده، یک سلسله مشکلات و مسائلی را برای این کشورها آفریده است. تردیدی نیست که بدون داشتن زمینه های تفکری و طرح ریزی یک برنامه موثر رسیدن به هدف های اقتصادی بسیار دشوار است. برای تحقق هدف ها، قصد کردن وکوشیدن، کافی نیست بلکه باید با سلاح روز، یعنی آگاهی و علم به شیوه های عملکردی اقتصاد، مجهز شد و به مقابله با مسائل رفت.
  • حسن لطیفی صفحه 20
  • محمد هادی منصورلکورج، نیلوفر هومن صفحه 22
    این مطالعه به میزان مصرف رادیو در ایران و مقایسه آن با کشورهای توسعه یافته ژاپن و انگلستان می پردازد. در عصر جهانی شدن و با رشد تکنولوژی های نوین ارتباطی، فهم جایگاه رسانه های قدیمی چون رادیو، از جمله مباحثی است که نیاز به مطالعه و تامل فراوان برای رونق بخشیدن به آن دارد، چرا که به فراخور صنعتی شدن، تحولات تکنولوژیکی با سرعت بیشتری در کشورهای توسعه یافته مورد استفاده قرار می گیرند، از این رو انتظار می رود رسانه های سنتی چون رادیو بتوانند با بهره گیری از این تکنولوژی ها نزدیک به رسانه های نوین در این کشورها عمل کنند. بنابراین ما در این مطالعه قصد داریم نشان دهیم که چه تفاوت هایی در مصرف رادیو بین این 3 کشور وجود دارد و انتظار داریم، ویژگی های فرهنگی جوامع بر عادات مصرفی شنوندگان اثرگذار باشد. ادعای ما بر این است که برخلاف تصور رایج مبنی بر کاهش قدرت رادیو در عصر جهانی شدن، المان های فرهنگی جوامع نقش پررنگ تری بر میزان مصرف رادیو دارد. این تحقیق که بر اساس روش کتابخانه ای و اسنادی به جمع آوری اطلاعات خود و تحلیل آنها خواهد پرداخت، قصد دارد علاوه بر ارائه مقایسه توصیفی آمارکشورها، به عناصر اثرگذار بر مصرف رادیو و چگونگی افزایش میزان مصرف آن در ایران بپردازد. اهمیت چنین مطالعه ای از آن روست که با در نظر گرفتن شرایط کشور خود و واقف بودن به تفاوت های فرهنگی با بهره گیری از تجربیات کشورهای پیشرفته به ارائه راهکارهایی می پردازد که ضمن وام گیری از دستاورد کشورهای دیگر سعی در بومی سازی آنها و کاربردی کردن آنها در جهت توسعه و پیشرفت کشور خود دارد.
  • احمد انصاری گیلانی صفحه 33
  • عقیل قلی پور، سید مهدی موسوی، ارسلان داداشی، فاطمه رعنایی بهناز شیاری صفحه 36
    بهداشت روان علمی است برای بهتر زیستن و رفاه اجتماعی که تمام زوایای زندگی را در بر می گیرد. بهداشت روان، دانش و هنری است که به افراد کمک می کند تا با ایجاد روش هایی صحیح از لحاظ روانی عاطفی بتوانند با محیط خود سازگاری نموده و راه حل های مطلوب تری را برای حل مشکلاتشان انتخاب نمایند. پژوهش حاضربا بررسی از نوع توصیفی – مقطعی و روش جمع آوری داده هابا استفاده از پرسشنامه نگرش سنجی و آگاهی انجام شده است، تجزیه و تحلیل داده های پژوهشی به کمک نرم افزار SPSSو از آزمونهای ناپارامتری کا اسکوئر استفاده شد.. از 1512 نفر بهورز شرکت کننده در طرح، 869 نفر (57.5%)زن و 643 نفر (42.5%) مرد و میانگین سن بهورزان (38.21) سال با انحراف معیار (7.782 +_)بوده همچنین میانگین سابقه ی کار بهورزان (15.89) سال با انحراف معیار(7.926 +_) بوده است. بین سن، جنس و سابقه ی کار بهورزان و سطوح آگاهی و نگرش رابطه ی معنی دار آماری وجود داشت به طوری که سطوح آگاهی و نگرش بهورزان زن نسبت به بهورزان مرد بیشتر بود ه و باافزایش سن و سابقه ی کار کاهش می یافت در حالیکه در کشورهای در حال توسعه دیدگاه های منفی نسبت به بیماری روانی به دلیل عدم درک درست در بین مردم رواج دارد و این گونه نگرش منفی معمولا«ریشه در اعتقادات سنتی جوامع و ارتباط داشتن با عوامل ماوراءالطبیعه با بیماری های روانی، عقب ماندگی ذهنی و مشکلات رفتاری توام می دانستند، دراین بررسی 1438نفر (95%) بهورزان علت بیماری روانی را سحر و جادو و 1321 نفر (82.5%) بهورزان گرفتن دعا را باعث بهبودی بیماری روانی نمی دانستند و1463نفر (91.4%) بهورز، بیماری روانی را واگیر دار نمی دانستند و1163نفر (72%)بهورزان اعتقاد داشتند صرع قابل پیشگیری است و 1172 نفر (73.2 %) بهورزصرع را قابل درمان و 1234 نفر (77.1%) بهورز معتقدبودند که بیماران روانی تحت درمان قادر به انجام فعالیت می باشند.
  • سحر حقیقی جدید صفحه 48
  • مهندس مهران رضاپور صفحه 53
  • شهرام گیلانی نیا صفحه 56
    مدیریت امنیت سیستم های اطلاعاتی فعالیتی با دانش وسیع است که به طور رایج به تجربه متخصصان و کارشناسان امنیت وابسته است.اگرچه دانش مدیریت از لحاظ مدیریت امنیت سیستم های اطلاعاتی به وسیله تحقیقات و تکنولوژی نادیده گرفته شده است.این مقاله قصد دارد منابعی از علم ودانش امنیت سیستم های اطلاعاتی را مشخص کند.نتایج این مقاله بر اساس پژوهش بر روی پنج سازمان(عمومی و خصوصی)و پنج متخصص و کارشناس امنیت و مشاوران صورت گرفته است.یک مدل ساختاری از دانش امنیت سیستم های اطلاعاتی، در یک سازمان را مطرح می کند.
    مدیریت امنیت موفق به مشارکت کاربران و سهامداران در تجزیه و تحلیل امنیت، طراحی و اجرای آن بستگی زیادی داردو همچنین در محافظت فعالانه سیستم های اطلاعاتی نیز تاثیر دارد. گرچه بیشتر سهامداران دانش ضروری راجع به امنیت سیستم های اطلاعاتی را ندارند تا بتوانند نقش مهمی در مدیریت امنیت سیستم های اطلاعاتی داشته باشند.در این مقاله دیدگاه مدیریت دانش در مدیریت امنیت سیستم های اطلاعاتی مشخص شده است،بعلاوه منابع اصلی امنیت وابسته به دانش مشخص می شود و مدلی از علم امنیت سیستم های اطلاعاتی مطرح می شود،همچنین فعالیت ها بوسیله سیستم مدیریت دانش متمرکزشده بر امنیت مطرح می شود،بدین معنی که زمینه برای توسعه تخصصی سیستم های مدیریت دانش امنیت طرح ریزی شده است.
    کلیدواژگان: سیستم های مدیریت دانش، سیستم های اطلاعاتی
  • جاسم جادری صفحه 66
  • دکترمحمدرضا پورعلی، رضا تقی پور صفحه 70
    به کارگیری سیستمی برای ارزیابی سازمان ها، در حرکت جامعه به سمت توسعه و ایجاد رقابت سالم در بازار و شناسایی سازمان های موفق برای الگو قرار دادن بسیار موثر است.
    با افزایش برنامه های مدیریت استراتژیک و مدیریت کیفیت در سازمان های کشور، ضرورت طرح جامعی جهت تعالی مدیریت و بهبود عملکرد سازمانها بیش از همیشه آشکار شده و کارت امتیازی متوازن در حوزه مدیریت استراتژیک و مدل تعالی کیفیت اروپایی در حوزه مدیریت کیفیت جامع وارد مقوله سیسم مدیریت عملکرد شده اند.
    این مقاله به مقایسه و بررسی مدل کیفیت اروپایی(EFQM) و کارت امتیازی متوازن(BSC) پرداخته و پس از بررسی و مقایسه توانایی ها و نقاط ضعف هر یک از دو منظر تعالی سازمانی و اندازه گیری عملکرد بیان میکند که این مدلها در صورت تلفیق میتوانند چهارچوب مناسبی را برای ارزیابی عملکرد فراهم آورند؛ زیرا این دو مدل، صرف نظر از شباهتهای مهمی که دارند، دارای منشا متفاوتی میباشند و میتوانند هم پوشانی مناسبی را ایجاد کنند.
  • اسدالله سقطی جلالی صفحه 76
  • مژینه سادات میر ارض گر صفحه 80
  • علیرضا محسنی تبریزی، حبیب الله زنجانی، متین طالقانی صفحه 82
    بی تردید باید گفت که کارآیی مطلوب (بهره وری) در سازمان ها نیازمند توجه به خواسته ها و نیازهای کارکنان است. کمیت و کیفیت نیروی انسانی در سازمانها تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهره وری سازمانها خواهد داشت. بنابراین بررسی آگاهانه مسایل می تواند به بهبود بخشی کارآیی اجرای نقش کارکنان و کنش های متقابل میان سرپرستان و کارکنان و ایجاد روحیه همکاری و هماهنگی بیشتر و در نتیجه افزایش بهره وری و رضایت بیشتر کارکنان کمک کند.هدف از این پژوهش سنجش میزان بیگانگی از کار و میزان بهره وری کارکنان و رابطه این دو باهم است. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی است. جامعه مورد بررسی در این پژوهش، کلیه پرسنل اداره کل آموزش و پرورش استان گیلان می باشد. برای محاسبه حجم نمونه در این تحقیق، از جدول مورگان-گرجسی استفاده شده است. حجم جامعه آماری پرسنل اداره کل آموزش و پرورش استان گیلان 3000 نفر است. طبق جدول مورگان نمونه مناسب برای جامعه آماری فوق 345 نفر است. روش نمونه گیری در این تحقیق بصورت تصادفی طبقه ای می باشد. ابتدا سهم هر یک از شهرستانها در جامعه آماری مشخص شد سپس برای توزیع این نمونه ها، با توجه به پراکندگی و نسبت جامعه مربوط به ادارات شهرستان، این نسبت در مورد نمونه ها نیز رعایت گردیده و سهم هر اداره مشخص شد. تحقیق حاضر در جمع آوری داده ها از روش میدانی بهره جسته است و همچنین ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه می باشد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای – دو و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد و نتایج به دست آمده حاکی از این است که متغیرهای تعهد سازمانی، رضایت شغلی و مدیریت تعارض بر بیگانگی از کار تاثیر گذار هستند.