فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 49 (آذر و دی 1391)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 49 (آذر و دی 1391)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/10
  • تعداد عناوین: 21
|
  • دکترسید یحیی سید دانش، سیده نرگس میر محمدی صفحه 4
    نتایج شگفت انگیز اجرای مهندسی مجدد در سازمان در مواردی تحقق یافته که مدیریت راهبردی مناسب در مهندسی مجدد انتخاب شده و استراتژی فناوری نیروی انسانی ساختار فرآیندها در آن همخوانی داشته اند. مهندسی مجدد به معنای بازطراحی سازمان و آغازی دوباره تحول ریشه ی کسب و کار فرصتی دیگر برای بازسازی ساختار ساختمان و دوباره سازی فرآیندهای و روش های انجام کار است. مهندسی مجدد در واقع کنار گذاشتن بخشی از دانش و یافته های پنجاه سال اخیر مدیریت صنعتی و شکستن فرضیات قواعد قبول شده ی داخل سازمان است. در این روکیکرد روش انجام کار در دوره ی «تولید انبوه» و عنوان های کهن و ترکیبات سازمانی گذشته همچون بخش بندی اداره تعیین شرح وظایف و استاندارد سازی از اهمیت می افتند چرا که آنها را سازگار با دوره ای از تفکر مدیریتی تلقی می کنند که دیگر سپری شده است.
  • مهندس مهران رضاپور صفحه 14
    تکنولوژی های جدید جهت ساختن آینده ای راحت، ضروری هستند. اما بدون دانش نو، توسعه ابزارآلات و قابلیت های جدید و نوآورانه، ایمنی و موفقیت آنها را نمی توان تضمین نمود.
    1- انفورماتیک (خودکار کردن آگاهانه) برای افزایش ارزش اطلاعات)حجم اطلاعاتی که امروزه در اختیار مردم و سازمان ها قرار دارد در تاریخ بشر بی سابقه است و حجم تولید اطلاعات نیز هر روزه به صورت تصاعدی در حال افزایش است. این حجم عظیم اطلاعات خود خطری است که ممکن است باعث ایجاد سردرگمی فزاینده به جای ارزش برای کاربران و در نتیجه کاهش بازدهی گردد.
    2- بیولوژی مصنوعی و مهندسی متابولیکطبیعت میراث کدهای ژنتیکی ماندگاری است که در هسته همه ارگانیسم های زنده نگاشته شده است. و به زیست شناسان و مهندسان اجازه دستیابی به رموز این کدهای ژنتیکی را به شیوه های بی سابقه و جذابی می دهد و آنها را قادر می سازد تا فرایندهای بیولوژیکی و ارگانیسم های جدیدی را جهت انجام فعالیت های خاص توسعه دهند. مانند تبدیل توده سلولی به ترکیبات شیمیایی، سوختی و دیگر مواد، یا ساخت داروهای جدید جهت مقاوم نمودن بدن انسان در برابر بیماری ها.
    3- تکنولوژی هایی برای تولید غذای بیشترکودهای مصنوعی یکی از دستاوردهای عظیم علم شیمی جهت افزایش بازدهی خاک هستند. افزایش جهانی تقاضا برای غذا، تهدیدی برای منابعی نظیر انرژی، آب و خاک است. با پیشرفت علم زیست شناسی و فیزیک، این تکنولوژی تضمین کننده فراهم آوردن غذای کافی برای نسل های آینده توام با کاهش استفاده نادرست از منابع کره زمین خواهد بود.
    4- طراحی مواد در ابعاد نانوجهت کاهش استفاده از منابع کره زمین، بازدهی کالاها و فرآیندها باید به طور چشمگیری افزایش یابد. نانو مواد که خواص آنها در ابعاد مولکولی به طور دقیقی مهندسی شده است، هم اکنون نیز کاربرد عالی خود را در بهینه نمودن کالاها و فرآیندها نشان داده اند و در آینده نیز با بهینه نمودن خواص اتمی آنها، می بایست از این مواد استفاده بیشتری نمود.
    5- بیولوژی سیستم ها و مدلسازیجهت افزایش سلامتی انسانها و تولیدات سبز تر، ضروری است بدانیم که بیولوژی و شیمی چگونه با هم کار میکنند. بیولوژی سیستم ها و مدلسازی کامپیوتری نقش مهمی را در طراحی روش های نوین درمانی و همچنین افزایش بازدهی مواد و فرایندهای تولید کالاها جهت تولید کالاهای غنی تر و سالم تر بازی خواهند نمود.
    6- استفاده از دی اکسید کربن کربن در سلولهای تمام موجودات زنده کره زمین وجود دارد. هنوز مدیریت دی اکسید کربن رها شده توسط موجودات زنده و صنایع یکی از بزرگ ترین چالش های اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی در زمانه ما است. یک رویکرد ابداعی و نوآورانه می تواند بر مدیریت دی اکسید کربن و تبدیل آن از یک ماده ضایعاتی به یک منبع انرژی متمرکز باشد. کاتالیست های نوآورانه که بر پایه نانو مواد جدید توسعه خواهند یافت، می توانند دی اکسید کربن را به هیدروکربن ها و سایر مواد عالی کربن دار تبدیل نمایند که آنها نیز به نوبه خود به عنوان جایگزین محصولات نفتی و پاک کننده ها مورد استفاده قرار می گیرند.
    7- برق بی سیمجوامع انسانی عمیقا وابسته به انرژی الکتریسیته هستند. یکی از محدودیت ها در توسعه این جوامع، نیاز آنها به اتصال سیمی به منابع تولید الکتریسیته چه به طور دائم یا از طریق شارژ باطری است. برق بی سیم لوازم الکتریکی را از نیاز آنها به اتصال فیزیکی به پریز برق رها می کند. اهمیت این تکنولوژی مانند اهمیت اختراع Wi-fi برای اینترنت و شبکه خواهد بود.
    8- سیستم های نیرو با چگالی انرژی بالااگر می خواهیم نسل آینده در محیطی سالم زندگی کند، ساخت باتری هایی با ظرفیت بالاتر بسیار مهم است. تعدادی از تکنولوژی های نوآورانه در حال توسعه هستند تا بتوانند باتری هایی با توانایی ذخیره انرژی بالا در حجم کوچک را توسعه دهند. تعدادی از این تکنولوژی ها شامل نانو الکترودها، الکترولیز خشک و انتقال سریع انرژی از طریق سوپر خازن ها که بر پایه نانو مواد کربنی توسعه خواهند یافت، می باشد.
    9- پزشکی شخصی سازی شده، تغذیه و جلوگیری از بیماری هابا عبور جمعیت جهان از مرز 7 میلیارد نفر -که همه نیز آرزوی عمری طولانی دارند- روش های سلامتی سنجی موجود روز به روز تاثیر خود را از دست می دهند. در ضمن افزایش نیاز به تجهیزات پزشکی و داروها به جهت افزایش استفاده از منابع کره زمین، موجب افزایش قیمت آنها نیز شده است. پیشرفت در علومی مثل ژن شناسی، پروتئین شناسی و شناخت متابولیسم بدن، درهای جدید را به سوی اختصای کردن روش های درمان برای هر شخص باز نموده است. ترکیب این علوم با تکنولوژی های نوآورانه ای مثل بیولوژی مصنوعی و نانوتکنولوژی، می تواند انقلابی را در زمینه سلامت به ارمغان بیاورد.
    10- تکنولوژی آموزش بهبود یافتهجهت آموزش به جمعیت رو به رشد جوانان، نیاز به روش های جدید آموزشی است تا مهارت های لازم برای انجام کارهای تخصصی را بتوان سریعتر به آنها یاد داد. تکنولوژی اطلاعات خصوصی سازی شده می تواند کمک بزرگی به آموزش های دانش آموز محور نماید. پیشرفت های سریع در رسانه های اجتماعی، دوره های آموزشی باز (open courseware) و اینترنت در دسترس در کلیه مکان ها، به این امر کمک شایانی خواهد نمود.
  • دکترمحمد طالقانی، شیوا حسنی مقدم صفحه 16
    مقدمههمه ما با نام نمایشگاه آشناییم! نمایشگاه بین المللی، بازرگانی، تجاری، صنعتی و... این واژه، ما را به یاد تبلیغ، فروش مناسب، عرضه مستقیم کالا، روبرو شدن با تولید کنندگان اصلی و به قولی رونق اقتصادی می اندازد.نمایشگاه های بازرگانی، در صورتی که به طور صحیح مورد بهره برداری قرارگیرند، مهم ترین شیوه توسعه صادرات محسوب می شوند. بسیاری از شرکت ها وموسسات، حضور در نمایشگاه بازرگانی را تنها به عنوان شیوه ای برای فروش کالا به خارج تلقی می کنند. اما این تصور نادرستی است. زیرا در صورت مساعد بودن شرایط، سایر روش های ارزیابی مانند اعزام تجار به خارج، سفرهای انفرادی به خاطر فروش کالا، مکاتبه با خریدار احتمالی و ارسال کاتولوگ و غیره علاوه بر کارآیی بیشتر، میتواند هزینه کمتری در بر داشته باشد.به همین دلیل، هنگام اتخاذ تصمیم پیرامون شرکت در یک نمایشگاه باید سایر روش ها رانیز مورد مطالعه قرار داد.
  • ابراهیم حمیدی صفحه 20
    مقدمه شاخص های سازمانی دارای تاثیر معنی دار برشرکتهایی که پروژه های عرضه محصول جدید و سابقه عرضه محصول جدید به بازار را داشتند. عمده هدف آنها سنجش و بررسی تعیین کننده های نوآوری بوده است نه سنجش وجود نوآوری..
    نوآورینوآوری از کلمه لاتین «Innovate» به معنای «ساختن یک چیز جدید» استخراج شده است. شوچیتی اولین کسی بود که نوآوری را در قالب مفهوم علمی مطرح کرد. در واقع وی در پی شناخت عوامل موثر بر رشد اقتصادی کشورها بود که در این راستا به نقش و اهمیت حیاتی نوآوری در رشد کشورها پی برد. بر اساس نظریه وی، نوآوری به یکی از اشکال زیر ظاهر می شود:1)معرفی و تجاری کردن محصول یا خدمت جدید یا بهبود اساسی در کاربرد محصولات و خدمات موجود.
    2) معرفی فرایند تولید جدید یا بهبود اساسی در فرایند های کاری موجود.
    3)گشودن درهای بازار جدید.
    4)توسعه منابع جدید تامین کننده مانند مواد اولیه، تجهیزات و دیگر ورودی ها.
    5)ایجاد تغییرات اساسی در ساختارهای صنعتی و سازمانی.
    نوآوری یک فرایند است که در این فرایند ابتدا به فرد اجازه می دهد تصورش به آسمانها صعود کند، سپس آن را به زمین می آورد و مهندسی می کند (مهندسی ایده) تا تبدیل به ایده شود، سپس ایده ها را از طریق مدیریت ایده به ایده های عملی، مفید و مناسب تبدیل می کند(خلاقیت). به دنبال آن، ایده ها را به کالا، خدمات و فرایند تبدیل می کند و نهایتا با تجاری کردن محصولات، خدمات و فرایندهای جدید یا توسعه یافته در بازار، فرایند نوآوری خاتمه می یابد. به عبارتی خلاقیت لازمه نوآوری است اما باید توجه داشت که ازخلاقیت تا نوآوری غالبا«راهی طولانی در پیش است که معمولا» این راه را افراد کارآفرین تسهیل می کنند.
  • احمد انصاری گیلانی صفحه 23
    رویاها و خواب های شبانه از دیرباز مورد توجه بشر بوده و پادشاهان همواره مفسرانی را برای تعبیر خواب هایشان داشته اند، اما حقایق جالبی در مورد رویاها وجود دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست. برخی افراد فقط خواب های سیاه و سفید می بینند.
    در حالیکه 70% مردم خواب های رنگی می بینند، 30% باقیمانده خواب هایشان را در فضایی کاملا سیاه و سفید می بینند. البته رنگی یا سیاه و سفید بودن این خوابها ربطی به نوع خواب افراد ندارد و خواب های معمولی مانند دیر رسیدن به امتحان، دیدن مرگ فردی که در زندگی واقعی زنده است و سایر خواب هایی از این دست، برای هر دو دسته این افراد است.
    * رویا اگرچه ما حدود 90% خواب هایمان را فراموش می کنیم، اما بسیاری از دانشمندان بنام و مشهور، کشفیات خود را در رویاهایشان دیده و به محض بیدار شدن، آنها را یادداشت کرده اند. از آن جمله می توان به نیوتن، گراهام بل و حتی بسیاری از شاعران معروف که الهامات خود را در رویاهایشان دریافت می کردند، اشاره کرد.
    * فلج موقت شاید بسیاری از ما ندانیم که در هنگام خواب دیدن بدنمان به طور موقت دچار فلج می شود. مطالعات نشان داده که این امر پاسخ طبیعی بدن به حرکات ناگهانی در هنگام رویا و خواب های پرهیجان است که ممکن است باعث افتادن یا آسیب به فرد می شود، بنابراین به طور طبیعی از نظر فیزیکی غیرفعال می شود.
    * کنترل خوابها همانطور که می دانیم، خواب مراحل مختلفی دارد تا به عمیق ترین سطح خود برسد. در فاز خاصی که به آن «رویای شفاف» می گویند، می توان مراحل خواب را کنترل کرده و حتی نتیجه آن را تغییر داد.
    * زبان غیر مستقیم اگرچه تحقیقات زیادی در زمینه تعبیر خواب انجام شده و کتابهای زیادی نیز در این زمینه نوشته شده، اما واقعیت این است که روها به زبان نشانه ها صحبت نمی کند که قابل تفسیر و تعبیر باشند. رویاها در واقع معانی عمیقی دارند که تنها ضمیر ناخودآگاه قادر به فهم آن است.
    * یادآوری رویاها اغلب زمانی که از خواب بیدار می شویم، تنها قسمت های کمی از رویای خود را به یاد می آوریم. بنابراین رویاها تقریبا همیشه فراموش می شوند، مگر اینکه در مراحل خاصی از خواب بیدار شویم.
    * رویای انجام کارها واقعیت جالب دیگر درباره رویاها، این است که ما معمولا خواب کارهایی را می بینیم که در بیداری از آنجام آنها منع می شویم، به عنوان مثال شخصی که خوردن شیرینی جات برایش ممنوع است، معمولا خواب خوردن شکلات و شیرینی را می بیند. علاوه بر این، شرایط پزشکی و اختلالات روانی نیز می تواند تاثیر مستقیمی روی رویاها داشته باشد.
    * رویاها و خواب های آشفته خواب و رویای عمیق در مرحله ای به نام «آر ای ام» نقش مهمی در سلامتی فرد دارد. مطالعه ای که روی تعدادی دانش آموز انجام شده بود، نشان داد که گروهی از آنها که در شروع مرحله «آر ای ام» بیدار می شوند، حساس تر و عصبی تر می شوند و در صورت ادامه این روند، دچار مشکلات روحی و روانی نیز خواهند شد.
    * خواب افراد نابینا نکته جالب درباره خواب افراد نابینا این است که افرادی که از نابینایی مادرزادی رنج می برند، رویاهایی می بینند که در عالم واقع آنها را حس می کنند، اما افرادی که پس از تولد و بر اثر حادثه نابینا شده اند، خواب های عادی می بینند.
    * خواب حیوانات مطالعات نشان می دهد که حیوانات نیز دقیقا مشابه انسانها، خواب می بینند.
    * کابوس کودکان مطالعات آماری، تعداد کابوس های شبانه کودکان نسبت به بزرگسالان را تائید می کند.
  • مهندس حسین پایندانی صفحه 27
  • دکترمحمدرضا پورعلی، محمدحسین علی پور صفحه 28
    شفافیت اطلاعات مالی از مهمترین دغدغه های سرمایه گذاران در بازارهای مالی و از موثرترین عوامل در تعیین شکل ورود سرمایه گذاران جهت تحصیل سهام شرکتهاست. سرمایه گذاران جهت خرید سهام یک شرکت همواره به دنبال اطلاعاتی شفاف هستند. علی رغم این حساسیت، مدیران جهت بهتر نشان دادن عملکرد خود به دنبال تحریف اطلاعات می باشند. آنان با دستکاری سود از یک طرف وضعیت شرکت را مطلوب توصیف می کنند و از طرف دیگر شفافیت اطلاعات را از بین می برند. زمانی که مدیران به درستکاری سود می پردازند تبعات منفی که می بایست به تدریج تاثیراتی روی روند بازدهی شرکت داشته باشد، به یکبار، نمود پیدا کرده و باعث سقوط ارزش سهام شرکت شود. و همین امر باعث می گردد سرمایه گذاران بین شرکتهایی که شفاف سازی اطلاعات مالی را مورد توجه قرار می دهند و آنانی که نسبت به شفاف سازی اطلاعات بی توجهند رفتارهای متفاوت نشان دهند.یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که هر چقدر اطلاعات مالی بهنگام و شفاف تر باشد رویکرد سرمایه گذاران جهت تحصیل یا نگهداشت سهام مثبت تر خواهد بود.
  • حسین پهلوانیان صفحه 38
    مقدمهتوسعه دارای گستردگی زیادی در میان شاخه های علوم اجتماعی است و این گستردگی نه تنها در میان اندیشمندان علوم اجتماعی بلکه در موارد بسیاری موجب چالش های فکری و دغدغه های اساسی در حوزه مطالعات علوم تجربی، محیط زیست، بهداشت محیط و متخصصان پزشکی شده است بخصوص که با گذشت رشد و توسعه اقتصادی در دو قرن گذشته که بقول ناظر بشریت با ورود به موج دوم و سوار شدن بر اقتصاد صنعتی و صنعت دودکش، مخاطرات زیست محیطی فراوانی را بر طبیعت بکر تحمیل نمودند و با آلوده ساختن منابع طبیعی و زیستی، چون دریا و آب های روان، قطع درختان جنگلی، تهدید جدی لایه حیاتی اوزون، آلودگی های تهدید صوتی و آلودگی های ناشی از دود اگزوز اتومبیلها، کارخانجات صنعتی و...، تردیدهای جدی در هزیت ها و موهبت های توسعه موج دومی بشریت با ابزار های صنعتی بوجود آمد و توام با این چالشها، مخاطرات دیگری چون افزایش بی رویه جمعیت جهان آن هم در جوامع پیرامونی و جهان سوم توام با فقر مطلق در جوامع مذکور ناموزونی و ناپایداری برنامه های توسعه را در یکی دو قرن اخیر در ازهان متفکران گوناگون تداعی نمود و ضرورت تعمیق مفهوم توسعه پایدار را در بطن مطالعات برنامه های مختلف اجتماعی و صنعتی متبلور نموده است.
  • فرهاد نصیری فقیر سمیعی صفحه 42
  • ترجمه: دکتر فرهاد روشن فکر، متین آمنین صفحه 44
    هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین مفاهیم فرهنگ سازمانی و سرمایه فکری است تا پیشنهاد یک الگو را قادر به بررسی سرمایه فکری نماید. این الگو فرهنگ را به عنوان یک جزء لازم از سرمایه فکری معرفی می نماید. مقاله، الگویی جدید برای بررسی سرمایه فکری پیشنهاد می نماید. این الگو فرهنگ را به عنوان هسته مرکزی در نظر می گیرد که سرمایه های متجمع در حول آن شکل می گیرند. اهمیت سرمایه فکری دربرخی سازمان ها در دو سطح مشاهده می شود: فرهنگ ملی و فرهنگ سازمان اینها اشکال لازم می باشند و بینشی درونی به الگوی پیشنهادی می دهند. الگوهای بررسی سرمایه فکری، فاقد منطق درونی هستند که عوامل را با متغیرهای مورد کاربرد به هنگام معرفی سرمایه فکری به عنوان یک بدنه، تطابق می دهند. نوعی تمایل وجود دارد که هر کدام از عوامل یا سرمایه های مذکور را به طور مستقل و بدون نیاز به مرتبط ساختن آنها، در نظر می گیرد. این مقاله تمرکز خود را بر جستجوی منطق درونی ذکر شده و در نظر گرفتن فرهنگ به عنوان یک عامل کلیدی در آن متوجه می سازد. این کار تمرکز جدیدی بر نقش ایجاد می نماید که به واسطه تجمع سرمایه فکری در هر واحد تجاری ایفا می گردد.
  • مجتبی عطایی صفحه 56
    مدیران همیشه مجبور بوده اند که با چالش های ایجاد آگاهی در میان مشتریان هدف و رساندن آنها به نقطه علاقه و اطمینان برای خرید،تلاش کنند.چالش جدید مدیران درباره افرادی که پیام های زیادی از منابع فراوان در یافت می کنند،تولید یک پیام سازگار با نام و نشان تجاری در هر نقطه، تماس مشتری است.پاسخ این چالش، یک فرآیند استراتژیک است که به عنوان «ارتباطات یکپارچه بازاریابی» شناخته شده است.هدف از ارتباطات یکپارچه بازاریابی استفاده از چندین حالت ارتباط برای ایجاد آگاهی از محصولات یا خدمات عرضه شده، مطلع کردن افراداز ویژگی ها و مزایای آنها و در نهایت حرکت به سوی خرید است. این حالات چندگانه باید سازگار و مکمل باشند. دستیابی به اهداف ارتباطات یکپارچه بازاریابی شامل شش مرحله است، که بیان کننده یک دیدگاه مفهومی از بسیاری از انواع ابزارهای ارتباطی بازار می باشد، تفاوت این دیدگاه در دو بعد مهم قابل ارائه است.چالش بزرگ برای مدیران، و فهم و درک چگونگی تخصیص منابع کمیاب بازاریابی در میان این ابزارها و اطمینان از این که انها هماهنگ و سازگار کار می کنند، است.
  • جاسم جادری صفحه 58
    مقدمهاخلاق کار، متعهد شدن انرژی ذهنی و روانی و فیزیکی فرد یا گروه به ایده جمعی است در جهت اخذ قوا و استعداد درونی گروه و فرد برای توسعه به هر نحو. اخلاق کارمهمترین عامل فرهنگی درتوسعه اقتصادی محسوب می گردد. منابع انسانی پایه اصلی ثروت ملت ها را تشکیل می دهند. سرمایه و منابع طبیعی عوامل تبعی تولیدند در حالی که انسانها عوامل فعالی هستند که سرمایه ها را متراکم می سازند، از منابع طبیعی بهره برداری می کنند، سازمان های اجتماعی – اقتصادی و سیاسی را می سازند و توسعه ملی را به جلو می برند. کشوری که نتواند مهارتها و دانش مردم خویش را توسعه دهد و از آن در اقتصاد ملی به نحو موثری بهره برداری کند، قادر نیست هیچ چیز دیگری را توسعه بخشد.(تودارو)ضعف اخلاق کاردرکشوروخصوصا در بخش دولتی دغدغه بسیاری ازمسئولان ومدیران است. سوال اصلی آن است که آیا خصوصی سازی صنایع توانسته است تاثیر معنی داری براخلاق کار پرسنل داشته باشد.به منظورسنجش اخلاق کار از شاخصی استفاده شده است که اخلاق کاررادرچهاربعدمادی ومعنوی اندازه گیری می کند. این شاخص مورد استفاده درتحقیقات سازمان بین المللی کار است. نتایج نشان می دهد که خصوصی سازی بردوبعد مادی اخلاق کاریعنی دلبستگی وعلاقه به کار وهمچنین برپشتکاروجدیت درکارپرسنل موثر است اما برابعاد معنوی اخلاق کاریعنی روابط سالم انسانی و نیز روح جمعی ومشارکت درکارتاثیری ندارد. علاوه برآن، تاثیرمیزان حقوق و تحصیلات براخلاق کارمنفی است اما ارتباط مثبتی میان سنوات خدمت واخلاق کاروجوددارد. به نظرمی رسد که توفیق درامرخصوصی سازی وافزایش اخلاق کار پرسنل نیازمند بسترسازی های فرهنگی دراین زمینه است. دیدگاه اندیشمندان مارکسیستی آن است که ضعف اخلاق کارنتیجه ازخودبیگانگی نیروی کاردرجوامع صنعتی است.چراکه کاربرای کارگر امری خارجی است و او درکارخویش ارضا نمی شود. به نظرآنها صنعتی شدن جوامع باعث جایگزینی روابط ثانوی با روابط نخستین ودرنتیجه کاهش دلبستگی به کارشده است.سایراندیشمندان به تاثیرپیشینه تاریخی، ساختارسیاسی، مذهب و عرف جامعه براخلاق کار پرداخته اند.ازدیدگاه کارکردگرایان، کاریکی ازنهادهای اصلی نظام اقتصادی است واگرنظام اقتصادی رایکی ازچهارخرده نظام اساسی نظام اجتماعی محسوب کنیم،کاردرکلیه فرایندهای اجتماعی تاثیرگذاروازسایرنهادهای اجتماعی ازجمله تعلیم وتربیت تاثیرپذیراست. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد تغییر دیدگاه های مسلط در زمینه جامعه شناسی و اقتصاد است. در حالی که مارکس اقتصاد را زیر بنا و سایر تحولات را روبنا می دانست، متاخرین بر زمینه های فرهنگی به عنوان عامل ایجاد توسعه اقتصادی تاکید داشتند. اقتصاددانی مانند «هاگن» کلا به این نتیجه می رسد که شخصیت فرهنگی، اصلی ترین عامل ایجادتوسعه اقتصادی است. او تحولات اقتصادی را معلول تحول فرهنگی می داند و بیان می کند که تحول اساسی و زیربنایی در فرهنگ جامعه به خودی خود باعث می شود که اقتصاد از حالت رکود خارج شده و به رشد و توسعه برسد. ازطرفی شیوه مدیریت تاثیربسزایی برسازمان تولیدواخلاق کاردارد.روش های مطلوب به انگیزش افراد وافزایش اخلاق کاروبهره وری می انجامد. ورود به دنیای صنعتی ومدرن نیازمند تغییرات بنیادی دردیدگاه های مدیریت سنتی است.یکی ازراهکارهای تغییردرمدیریت کلان، خصوصی سازی صنایع است. پیچیده شدن معادلات اقتصادی داخلی وجهانی دولتها راوادار ساخته است تا به خصوصی سازی گرایش پیدا کنند. نکته قابل توجه آن است که ایجاد تغییرات اقتصادی بدون درنظرگرفتن ملاحظات فرهنگی به نتایج نامطلوبی می انجامد.
  • علیرضا مزین صفحه 62
    کمیت تولیدات صنعتی در ابتدای روند گسترش صنعت، به عنوان پارامتر اساسی جهت ادامه حیات سازمان ها بوده است در حالیکه با گذر از زمان، اهمیت کیفیت محصولات برای حفظ بازار فروش به عنوان پارامتر تعیین کننده ای در سرنوشت سازمان ها شناخته شده است. متدولوژی شش سیگما به عنوان روشی سیستماتیک جهت به کارگیری منسجم از ابزارهای مختلف کیفی مطرح گردید. در این متدولوژی سعی بر کاهش انحرافات فرایندها می باشد که اهداف اساسی در به کارگیری آن را می توان در مواردی شامل کاهش تغییرات، کاهش عیوب، بهبود بازدهی، بالا بردن رضایت مشتری و بهبود در مسائل مالی خلاصه نمود.
  • شهرام گیلانی نیا صفحه 72