فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 62 (شهریور و مهر 1394)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 62 (شهریور و مهر 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/05/23
  • تعداد عناوین: 21
|
  • دکترمحمد طالقانی، محمدرضا تقی زاده جورشری، شیوا مقدم راد صفحه 4
    امروزه کیفیت خدمات، در کسب وکارهای تجاری اهمیت زیادی پیدا کرده است.چرا که ارائه خدمات با کیفیت برتر، به احتمال فراوان رضایت مشتریان را افزایش خواهد داد. با این وجود ممکن است در فرآیند تحویل خدمات نارسایی ها، خطاها، اشتباهات و نارضایتی هایی رخ دهد. وقوع نارسایی خدماتی می تواند رضایت مشتری را از بین ببرد و او را نسبت به شرکت بدبین سازد. چنانچه شرکت ها به مشکل نارسایی یا شکست خدمات توجه کافی مبذول ندارند، ممکن است با ورشکستگی مواجه شوند.از این رو تاکید و تمرکز روی احیاء خدمات، برای رفع این مشکل و به منظور موفقیت سازمان ها، ضروری است.
  • ابراهیم حمیدی صفحه 8
    تفکر ناب یکی از روش های استنتاجی مدیریت یک سازمان برای بهبود بهره وری، کارائی و کیفیت محصولات و خدمات است. اصل مهم آن این است که کاری نباید انجام شود مگر اینکه برای مشتری ارزش بیآفریند.، TRIZ می تواند به صورت کارا به عنوان ابزار ناب، برای پشتیبانی و حمایت اصول تفکر ناب استفاده شود.
  • زینب رضایی، سیده زهرا موسوی صفحه 10
    در تئوری حسابداری، مساله نامتقارن بودن اطلاعات دارای اهمیت زیادی است زیرا بازارهای اوراق بهادار دستخوش تهدیدهای ناشی از مساله عدم تقارن اطلاعاتی قرار می گیرند و این به دلیل وجود اطلاعات درون سازمانی است، از طرفی دیگر در اقتصاد دانش محور امروزی، سرمایه فکری مهمترین سرمایه هر سازمانی به حساب آمده و می تواند از تمامی جهات بر عملکرد یک سازمان تاثیر گذار باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بینافشای سرمایه ی فکری و عدم تقارن اطلاعاتی بوده است. جامعه ی موردبررسی، 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1391 میباشدبرای آزمون وجود رابطه بین متغیرها از تحلیل رگرسیون استفاده شده است.همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از سه آزمون آماری کولموگوروف-اسمیرنوف،رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون و با کمک نرم افزارspss انجام گردیده است.نتایج حاصل از آزمون فرضیات پژوهش نشان دادکهاز بین 4 متغیر مستقل(اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام، نسبت هزینه های تحقیق و توسعه، کیفیت اقلام تعهدی و انتخاب نادرست)هر چهار نسبت دارای ارتباط معنی داری با افشای سرمایه فکری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند.
  • مزینه سادات میر ارض گر صفحه 18
    شخصیت حوزه بسیار گسترده ای است، زیرا شخصیت خود موضوعی است پیچیده و دارای ابعاد و جنبه های گوناگونی است. برای شناخت شخصیت انسان، از دیرباز کوششهای فراوانی به عمل آمده است. «شخصیت» یک «مفهوم انتزاعی» است، یعنی آن چیزی مثل انرژی در فیزیک است که قابل مشاهده نیست، بلکه آن از طریق ترکیب رفتار(Behavior)، افکار (thoughts)، انگیزش(Motivation)، هیجان (Emotion) و... استنباط می شود.
    شخصیت باعث تفاوت کل افراد (انسانها) از همدیگر می شود. اما این تفاوتها فقط در بعضی «ویژگی ها و خصوصیات» است. به عبارت دیگر افراد در خیلی از ویژگی های شخصیتی به همدیگر شباهت دارند، بنابراین شخصیت را می توان از این جهت که «چگونه مردم با هم متفاوت هستند؟» و از جهت اینکه «در چه چیزهایی به هم شباهت دارند؟» بررسی کرد (به نقل از خراسانی، 1390).
    یکی از عواملی که موجب رشد تدریجی روانشناسی به عنوان یک علم شده، مطالعه شخصیت انسان است.
  • مریم بیشه بان صفحه 25
    چهار ماده شیمیایی که بافت موجودیت انسان را شکل می دهند با شیوه های مختلف و بسیار جذابی ارائه شده اند: از عکس صورت هایی که اختلافات ژنتیکی را نشان می دهند گرفته، تا حروف بی پایانی که نمایانگر نقشه ژنتیکی افراد هستند، روی صفحه های تلویزیونی عظیم به نمایش در می آیند.کد ژنیتکی انسان روی جی جی ترسیم شده است و بازدیدکنندگان را سرگرم می کند و باعث می شود که به کد ژنتیکی خودشان و معنای آن فکر کنند.با مدل های سه بعدی، ویدئوهای انیمیشنی، صفحه های بزرگ لمسی، بازی های سرگرم کننده و تجهیزات نمایش توالی ژنتیکی بازدیدکننده ها فرصتی می یابند تا با این انقلاب و تحول بزرگ آشنا شوند.می توانید به آلاچیق های مختلف بروید و داروهای ویژه شخصی را نگاه کنید و اسرار علوم پزشکی را کشف کنید و ببینید چه نقشی در سلامت شما دارند و پیامدهای اخلاقی، اجتماعی و حقوقی آن ها را دریابند. بازدیدکننده ها همچنین می توانند به پیشینه اجدادمان و تحول آن تا به امروز نگاهی بیاندازند و تاثیر علم ژنتیک بر جهان طبیعت و محیط زیست اطراف خویش را دریابند.علم ژنتیک و ژنوم راکد نمی ماند. علم ژنتیک تا پایان دهه جاری بخش جدایی ناپذیری از درمان های پزشکی بیماری هایی همچون سرطان، بیماری های عفونی خواهد شد که راه را برای تولید دارو و تجویز آن به بیماران و نیز یافتن درمان برای بیماری های نادر هموار خواهد کرد.علم ژنتیک بخشی از زبان مراقبت و درمان پزشکی خواهد شد و مردم باید با آن آشنا شوند.«مدرسه دولتی منشور مریدین در واشنگتن اطلاعات ژنتیکی مربوط به «دی ان ای» سلول های گونه را به دانش آموزان خود می آموزد. این سلول ها از آب دهان دانش آموزی دوازده ساله این مدرسه مستقیما به یک لوله آزمایش منتقل می شود که حاوی محلولی است که دی ان ای را برای او قابل مشاهده می کند.رشته های بسیار نازک سفیدی که در لوله آزمایش دیده می شوند، دی ان ای دانش آموز هستند که او در یک شیشه کوچک می ریزد و می تواند همچون گردنبندی به خود بیاویزد.این «دی ان ای» که تعریفی از موجودیت فرد است و هویت و محل تولد اورا نشان می دهد، که وی همیشه آن را به گردن خواهد انداخت.با این نوع آزمایش ها علم چهره حقیقی به خود می گیرد و به انسان کمک می کند تا بهتر به دانش آموزان درس بدهند، چون نه تنها برای دانش آموزان فرصتی فراهم می کند که در مسیر آموزش هیجان و شعف داشته باشند بلکه کمک می کند تا بین مسائلی که افراد در مورد حیات انسان، گیاهان و حیوانات آموخته اند، ارتباط برقرار کنند.
  • دکترسید مهدی میر حسینی زواره صفحه 26
    در دنیای پر تلاطم امروز، موفقیت سازمان ها در گرو جهت گیری همه بخش های سازمان در راستای مسیر راهبردی آن سازمان می باشد. آنچه در این بین از اهمیت ویژه ای برخوردار است مکمل بودن راهبرد کسب وکار سازمان با راهبرد فناوری اطلاعات آن می باشد. اگر این دو راهبرد در مسیرهای متفاوتی حرکت نمایند، خطر شکست کسب وکار سازمان افزایش می یابد. با توجه به سرمایه گذاری زیادی که امروزه سازمان های مختلف در زمینه فناوری اطلاعات انجام می دهند، آنچه برای آن ها بسیار مهم می باشد این است که فناوری اطلاعات بعنوان یک منبع راهبردی در جهت رسیدن به اهداف راهبردی آن ها مورد استفاده قرار گیرد.بررسی دیدگاه صاحب نظران مدیریت راهبردی نشان می دهد که هر یک از آنها از زاویه ی یکی از نگرش های علمی، کمی و فرآیندی به مدیریت راهبردی می پردازند. عده ای چارچوب مدیریت راهبردی را براساس الگوی «تصمیم گیری محدود» که در حوزه ی نگرش علمی قرار می گیرد، بیان می کنند(هانگر و ویلن 2001). عده ای مدیریت راهبردی را از زاویه ی «مدل های کمی» ارائه می کنند و عده ای دیگر نیز به مدیریت راهبردی از زوایه ی «نگرش فرآیندها» می نگرند(هریسون و کارون، 2001). در اکثر الگوهای مدیریت راهبردی، بررسی شرایط محیط خارجی و داخلی(نگرش اقتضایی) و تعامل بین عناصر سازمانی در جهت تطابق با محیط(نگرش سیستمی) مورد توجه قرار گرفته است.
  • فرشته هدایتی، محبوبه کاوه صفحه 30
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اهداف و محتوای کتاب زیست شناسی سال اول نظام جدید متوسطه از دیدگاه الگوی آموزش خلاقیت پلسک و ارائه چارچوب نظری مناسبی در طراحی و تدوین کتاب درسی زیست شناسی صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه آماری این پژوهش کتاب زیست شناسی سال اول متوسطه و ابزار پژوهش برای تحلیل با توجه به یک طرح کدگذاری در چک لیست وارسی محتوا بود. این طرح کدگذاری برمبنای شاخص های چرخه ی خلاقیت هدایت شده ی «پلسک» تنظیم شد. روایی صوری و محتوای چک لیست وارسی محتوا، از نظرات مدرسان علوم تربیتی و معلمان استفاده گردید. جهت پایایی ابزار از فرمول «ویلیام اسکات» استفاده شد. ضریب پایایی محاسبه شده 80% بوده که مورد تایید واقع شد. نتایج نهایی تحقیق حاکی از آن است که: محتوای آشکار و پنهان در کتاب زیست شناسی سال اول متوسطه اعم از متن و تصویر و پرسش ها بر بعد آمادگی ذهنی در رشد خلاقیت تاکید داشته است. اما در مجموع هماهنگی لازم در رعایت تمام مولفه های فرایندی آموزش خلاقیت وجود نداشته و بازنگری لازم در متون و محتوای کتاب زیست شناسی سال اول متوسطه توصیه می گردد.
  • جاسم جادری صفحه 42
    وقتی درباره رضایت شغلی صحبت می شود، ذکر این نکته بسیار مهم است که افراد با نیازهای بسیار متفاوتی وارد سازمان می شوند و هر یک از آنها پیوسته به رقابت در رفتار می پردازد. هیچ فردی به گونه کامل توانایی ها و نیرومندی های یکسانی در این نیازها ندارد. برخی افراد اساس با پول راضی می شوند و برخی دیگر تنها به فکر ارضای احساس ایمنی هستند. توجه به تفاوت های فردی مطلب بسیار مهمی است، اما بدین معنا نیست که نمی توان درباره آنچه باعث رضایت کارکنان است پیش بینی های اساسی به عمل نیاورد.
  • مهندس عادل سلیمانی صفحه 45
    دانشمندان به کمک کشت سلول های بنیادی، نابینایی تعدادی موش آزمایشگاهی را درمان کنند.انجام این آزمایش «پیشرفتی حائز اهمیت در درمان اختلال شبکیه چشم» توصیف شده است. دانشمندان با بهره گیری از سلول های بنیادی، یعنی همان بن یاخته های جوان و قابل کار در بافت ها و دستگاه های مختلف که از جنین موش ها گرفته شده بودند، موفق شدند محیطی را برای کشت سلول های دریافت کننده نور آماده کنند. به این ترتیب، بن یاخته ها پس از طی مرحله کشت به سلول های نارس دریافت کننده نور در شبکیه تبدیل شدند.در مرحله بعد حدود 200 هزار سلول گیرنده نور- که به شیوه بالا پرورش یافتند- به درون شبکیه موش های نابینا تزریق شدند، روشی که به زودی جواب داد و پژوهشگران جذب تدریجی این یاخته های نورس را در میان دیگر سلول های بافت فوق مشاهده کردند که در نتیجه موجب بازیابی بینایی موش ها شد.برای اطمینان از بازگشت قوه بینایی موش ها، این جوندگان کوچک را در مارپیچ هایی آبی قرار داده و با بررسی واکنش آنها به نور، بینایی این موجودات را مورد سنجش قرار دادند.سلول های بنیادی «می توانند در آینده به عنوان منبعی نامحدود برای درمان نارسایی های سلول های دریافت کننده نور و روشی برای درمان نابینایی در انسان ها در عمل های پیوند شبکیه به کار گرفته شوند.»نارسایی گیرنده های نور دلیل بروز برخی عوارض تحلیل چشمی از قبیل «رتینیت پیگمنتوزا» و «تباهی لکه زرد ناشی از کهولت سن» شناخته می شوند.از آنجایی که دانشمندان امیدوارند به زودی بتوان سلول های بنیادی را به عنوان جایگزین بافت های آسیب دیده ناشی از بیماری یا حوادث مختلف کشت داد و پیوند زد، میزان علاقه و سرمایه گذاری در این بخش به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.اما به رغم افزایش اقبال به روش کشت بن یاخته، موانع بزرگی همچنان بر سر راه استفاده عمده از شیوه یاد شده وجود دارد. یکی از این موارد تبدیل ماهیت سلول های بنیادی و هدایت آنها به پذیرش پرورش کنترل یافته و تبدیل شدن به یاخته های ویژه بافت های مختلف است، شرایطی که در صورت عدم تحقق آن، سلول ها سرطانی شده و بی استفاده خواهند ماند. رابین علی، یکی از محققان موسسه چشم پزشکی دانشگاه کالج لندن و بیمارستان تخصصی چشم «مورفیلدز» می گوید در واقع اهمیت آزمایش اخیر در بازگشت بینایی به موش ها نیز از همین جهت بوده است.بازگشت بینایی در موش ها از طریق پیوند گیرنده های نوری - موسوم به یاخته های استوانه ای - دریافتی از جوندگان سالم امکان پذیر است.اما پژوهش جدید از آن جهت متمایز از نمونه های مشابه پیش از خود است که تمامی سلول های پیوندی به کار گرفته شده در آن در محیط آزمایشگاه کشت داده شده و از دیگر حیوانات گرفته نشده است.در این آزمایش از روشی جدید- که نخستین بار در کشور ژاپن ابداع شد- استفاده گردید که شکل شبکیه را بازسازی می کند.در سال های اخیر، دانشمندان توانایی خوبی در کار با سلول های بنیادی و هدایت آنها به تبدیل شدن به انواع مختلف بافت ها و یاخته های بزرگسالان کسب کرده اند.اما تا به امروز بازسازی ساختار پیچیده شبکیه چشم در محیط آزمایشگاهی بسیار دشوار بود. احتمال دارد یکی از دلایل ناکامی پیشین ما در این فرایند استفاده از نوع کشت سلولی نامناسب بوده که توانایی شبیه سازی رشد سلولی طبیعی درون جنینی را نداشته است. گام بعدی ما بهبود شیوه کنونی و استفاده از سلول های انسانی است که از آن طریق بتوانیم به زودی آزمایش های بالینی خود را آغاز نماییم.در این رابطه برای نخستین بار مقام های رسمی کشور ژاپن مجوز آزمایش های بالینی و کشت سلول های دریافتی از بدن انسان های بیمار را صادر کردند.
  • مجتبی عطایی صفحه 46
    افزایش نیازها و بالاخص خواسته های روزافزون انسانهاوکمبود منابع ازجمله ضرورتهای توجه به بازاریابی بررسی طرحها وموانع اجرای آنها می باشدازسوی دیگرجاذبه هر رویکرد مدیریتی، انتظار رهنمون شدن به سود بیشتر برای موسسه است. این موضوع به ویژه درباره نظام مدیریت استراتژیک با تاثیر عمده ای که بر تدوین و اجرای برنامه ها دارد صادق است. استراتژی ابزار بسیار قوی برای مواجهه با شرایط متغیری است که سازمان های امروز را احاطه کرده، ولی طراحی آن پیچیده، ارایه آن در سازمان هزینه بر و اجرای آن پرخرج است. با این وصف شواهدی وجود دارد که عایدی آن بیش از هزینه های آن است (حقیقی-کفاش، 1383).بر اساس مفهوم بازاریابی، برنامه ریزی و هماهنگی میان کلیه فعالیت های شرکت حول هدف اصلی تامین نیازهای مشتری، موثرترین ابزار دستیابی و حفظ یک مزیت رقابتی و تحقق اهداف شرکت طی یک مدت زمان خاص است. لذا شرکت های بازار محور به دلیل تمرکز مستمر کارکنان تمام بخش ها و تمام سطوح آنها بر نیازهای مشتری و شرایط رقابتی موجود در محیط بازار، از سایر شرکت ها متمایز و مشخص می گردند. شرکت های بازار- محور همچنین برای بهبود توان پاسخگویی خود از حیث تصمیم هایی که گرفته اند، از انواع مختلف رویه ها و ساختارهای سازمانی استفاده می کنند (واکر،1383).اغلب، چنین تصور می شود که در مدیریت استراتژیک مرحله اجرایی، مشکل ترین مرحله می باشد و ایجاب می کند که افراد خود را متعهد به سازمان نمایند، از خود گذشتگی کنند و نوعی خود کنترلی اعمال نمایند. اگر استراتژی ها وطرح هایی تدوین شوند ولی هیچگاه به اجرا درنیایند، نوع اقدام چیزی جز عملی بیهوده نخواهد بود (دیوید،2003). چنانچه برنامه بازاریابی به نحو مناسبی به اجرا درنیاید بهترین برنامه بازاریابی طراحی شده نیز به شکست خواهد انجامید. با شناسایی موانع اجرای طرح های بازاریابی می توان به نوعی به مدیران کمک نمود تا از موانع اجرای طرح های بازاریابی خود آگاهی پیدا نموده و در راستای اصلاح آنها اقدام نمایند و در نهایت، به شکل گیری مزیت رقابتی پایدار شرکت خود بر اساس تفکرات نوین بازاریابی کمک شایانی نمود.از طرف دیگر، رتبه بندی این موانع و مشکلات از نظر میزان اهمیت نیز به مدیر ارشد اجرایی و مدیریت بازاریابی شرکت های فعال کمک می نماید تا با توجه به محدودیت های قابل کنترل و غیرقابل کنترلی که شرکت با آن مواجه می باشند، اقدام به اصلاح و حل این موانع جهت اجرای موثر طرح های بازاریابی نمایند به نحوی که حداکثر کمک و مساعدت جهت شکل گیری مزیت رقابتی پایدار شرکت از ناحیه ی مدیریت بازاریابی شرکت، انجام شده باشد.
  • مهندس حسین پاینددانی صفحه 53
    یک تیم سه نفره از دانشمندان بریتانیایی و چینی موفق شده اند با زیر نظر گرفتن نحوه ساخت کندوی زنبور عسل چگونگی شکل گیری سلول های منظم این سازه طبیعی را کشف کنند.آنطور که یافته های پژوهشی جدید نشان می دهد، سلول های کندو در ابتدا به شکل دایره - و نه شش ضلعی - ساخته می شوند. سپس این دایره ها به تدریج بر اثر نرم شدن و جریان یافتن آرام موم به شکل شش ضلعی در می آیند. در عمل، موم به کار رفته در ساختمان کندو در اثر گرمای ناشی از فعالیت نوعی زنبور کارگر به حالت نیمه ذوب در آمده و پس از آن شکل شش ضلعی به خود می گیرد.هزاران سال است که اندیشمندان مسحور مهندسی بی بدیل کندوی زنبورعسل شده اند. هر کدام از سلول های مومی درون یک کندو به شکل یک شش ضلعی زیبا و بی نقص ساخته شده و دیواره های نازک آن آنقدر قدرت دارند که نه تنها ساختار کندو را حفظ می کنند بلکه هوشمندانه ترین روش برای نگهداری عسل را نیز ارائه می دهند.زمانی پاپوس الکساندریا، هندسه دان یونانی قرن چهارم میلادی درباره این شگفتی طبیعت نوشت: «به کمک محاسبات هندسی خاص زنبورها می دانند که شش ضلعی شکلی مناسب تر از مربع و مثلث است و با صرف مصالحی کمتر مقدار بیشتری عسل را در خود جای می دهد،» چارلز داروین نیز از جمله تحسین کنندگان کندوی زنبور عسل بود و در مدح این ساختار طبیعی نوشت: «بهترین روش برای صرفه جویی در موم و کار است.» اما زنبورها چگونه موفق به چنین کاری می شوند؟تحقیق علمی یاد شده توسط گروه سه نفره ای از دانشمندان بریتانیایی ‪و‬ چینی به سرپرستی «بوشان کاری هالو» از دانشگاه کاردیف انجام شد.پژوهشگران برای یافتن پاسخ پرسش های خود درباره کندوی زنبور عسل، روند ساخت آن را از زمان انتقال موم از زنبورهای اکتشاف گر به زنبورهای متخصص ساخت کندو زیر نظر گرفتند. زنبورها که به ظاهر با انرژی زیادی کار می کردند، دوشادوش همدیگر به دور خود استوانه هایی مدور می تنیدند و پس از آن با پوسته های مومی خمیری یک به یک حفره های سه گوش ایجاد شده بین استوانه های کوچک شش میلی متری را پر می کردند.در مرحله بعد گرمای 45 درجه ای ناشی از فعالیت زنبورها باعث به جریان افتادن موم به شکل مایعی کشسان و چسبناک شد. در قسمت اتصال استوانه ها، انبساط سطحی موجب کش آمدن موم به شکل خمیر شده و آن را به قسمت بالا هدایت کرد و دست آخر، یکایک گوشه های شش ضلعی را تشکیل داد.در جریان این روند، دیواره های سلول به طور مداوم در حال کشیده شدن بوده و در نهایت با یکدیگر ترکیب شده و به شکل خطوطی صاف در می آیند.دانشمندان می گویند به رغم نقش آشکار قوانین فیزیک و ریاضی در شکل گیری کندوی زنبور عسل در نهایت نمی توان نقش زنبورها را در ایجاد این شاهکار طبیعی انکار کرد. تیم پژوهشی یاد شده در نهایت در گزارش خود این تحقیق - که در نشریه «رویال سوسایتی اینترفیس» به چاپ رسیده، - می نویسند: «نمی توانیم از [نقش آنها] چشم پوشی کنیم، همچنان که نمی توانیم از دیدن چگونگی گرم کردن، ورز دادن و نازک کردن موم توسط زنبورها شگفت زده نشویم.»
  • محمدرضا جلالی صفحه 54
    محور اساسی و تکیه گاه روابط اجتماعی، «اعتماد» است. اعتماد باعث می شود که افراد در روابط اجتماعی خود با دیگران هرگونه بدگمانی را کنار گذاشته و روابط صمیمانه ای را برقرار کنند، که بدون اعتماد چنین روابطی شکل نمی گیرد. برعکسبی اعتمادی باعث سوء ظن نسبت به دیگران و ضعف اعتماد بنفس در افراد می شود و نتیجه این بی اعتمادی، اختلال در روابط و عدم شکل گیری موفق گروه ها و تیم ها و در نهایت منجر به کاهش اثربخشی سازمانی می شود(کاظمی،1381).
    در سالهای اخیر، مفهوم اعتماد در دنیای کسب و کار چندان رونق نداشته است. ادغام، کوچک سازی، از کار بی کار کردن، پاداش زیاد و متورم مدیران اجرایی، رسوایی ها در کسب و کار و خلف وعده های بسیار، باور مدیریت مبتنی بر اعتماد را برای بسیاری از کارکنان دشوار ساخته و در امریکا بر اساس پژوهشی پیمایشی یکی از مشاوران در محیط کار: «اعتماد در شرکتهای امریکایی به پایین ترین سطح خود رسیده است».روشن است که مدیران برای پر کردن شکاف بی اعتمادی باید اقدامهای سازنده ای انجام دهند. رئیس شرکت جنرال الکتریک این چالش را به طریق زیر صورت بندی کرده است: «نقش اعتماد در سازمانها و شرکتها بسیار نیرومند است. افراد حداکثر توان خود را به کار نخواهند گرفت مگر آنه باور کنند با آنان عادلانه برخورد خواهد شد- اینکه هیچ گونه دوست بازی ملاک تصمیم گیری ها نیست و همه فرصت برابر دارند. تنها راهی که من برای ایجاد این نوع اعتماد می دان کنار گذاشتن پیش فرضهای خود و آنگاه گفتگو کردن است. آنچه را که می گویی باید پیوسته در طول زمان بدان عمل کنی».
  • احمد انصاری گیلانی صفحه 57
    دانشمندان بخشی از هیپوتالاموس مغز را یافته اند که کنترل روند پیری فیزیکی را به عهده دارد و می تواند فرآیند سالخوردگی را تحت تاثیر قرار دهد. نتایج این پژوهش که روی موش آزمایشگاهی انجام شده، پژوهشگران را به یافتن راهی برای کند کردن روند پیری انسان قدمی نزدیک تر کرده است. اما این آزمایش ها هنوز روی انسان انجام نشده اند.پژوهشگران دریافته اند هیپوتالاموس مغز که مسئول رشد، تولیدمثل و متابولیسم بدن است، عامل روند تدریجی و هماهنگ فرآیندی در بدن انسان است که به آن پیری گفته می شود.با وجودی که سالیان متمادی است که محققان از نقش مغز در روند پیری و افول بدن انسان آگاه بوده اند، اما تحقیق اخیر اولین شاهدی برای اثبات این ادعا است.می توان با فعال و یا مهار کردن مولکولی به نام «NF-kB» در هیپوتالاموس مغز می توانند سیگنال های مغز را مهار و یا آن ها را فعال تر کنند و در نهایت بر ترشح سطوح هورمونی به نام «GnRH» تاثیر بگذارند. این هورمون نورون هایی تولید می کند که مسئول پردازش داده ها به سلول های مغز هستند.دانشمندان با تحریک مولکول «NF-kB»، ترشح هورمون «GnRH» را کاهش دادند و این کار در نهایت باعث نمایان شدن نشانه های اختلال در ژن های عصبی و فرآیند پیری همچون ضعف، چروک و آتروفی پوست، پوکی استخوان و اختلال حافظه شد. مولکول «NF-kB» به طور کلی مسئول تنظیم واکنش بدن به التهاب است.همچنین دانشمندان توانستند تا با تزریق هورمون «GnRH» فرآیند پیری در موش را کند کنند.پروفسور دانگشنگ کای، گفته است «پژوهش ما با هدف قرار دادن فعالیت هیپوتالاموس، برای مداخله در سرعت فرآیند پیری راهبردهایی ارائه داده است و می تواند به کند کردن روند سالخوردگی کمک کند و با وجودی که پیری را نمی توان به طور کامل متوقف کرد، می توان سرعت آن، به ویژه در موارد بیماری های مربوط به سالخوردگی کاهش داد».این پژوهشگر معتقد است آزمایشی که روی موش انجام شده است را می توان با بهره گیری از رویکردهای امن و کاربردی روی انسان نیز تجربه کرد.
  • دکترگیلانی نیا صفحه 58
    در دو دهه گذشته، همسویی استراتژیک فناوری و کسب وکار، یکی از محورهای مهم پژوهشی را در دو حوزه استراتژیکی و مدیریت فناوری به خود اختصاص داده است. تمرکز این تحقیقات بیش تر بر بنگاه های دارای کسب وکار واحد بوده و در همین خصوص چارچوب ها، مدل ها و ابزارهای تصمیم گیری مختلفی توسعه یافته و به وسیله شرکت ها به کار گرفته شده اند. علی رغم این که شرکت های دارای کسب وکارهای متنوع، نقش مهمی را در اقتصاد کشورها ایفا می کنند و به دلیل برخورداری از دارایی های فناورانه مختلف، نیازمند برنامه جامع و کلان استراتژیک در زمینه فناوری هستند،. در این تحقیق همچنین مولفه های استراتژی فناوری در سطح گروه و نحوه شکل گیری آن مبتنی بر استراتژی کلان شرکت، شناسایی و تبیین شده و بر همین اساس چارچوب نظری اولیه پیشنهاد شده است که می تواند مبنایی برای مطالعات بعدی در این حوزه قرار گیرد.
  • علیرضا مزین صفحه 64
    1- ادبمی توان گفت ژاپنی ها مودب ترین ملت دنیا هستند. چیزی که باید به آن دقت کنیم این است که مفهوم «ادب» در کشورهای مختلف متفاوت است. منظور از «ادب» در این مقاله به فلسفه آسیای شرقی از ‫کنفوسیوس، هارمونی اجتماعی، برمی گردد.
    کنفوسیوس می گوید:«دولت وجود دارد، وقتی که شاهزاده، شاهزاده است، وزیر وزیر است، وقتی پدر پدر است و وقتی پسر پسر است.»به عبارت دیگر، هر فرد باتوجه به کسی که با او در ارتباط است، موقعیت اجتماعی متفاوتی دارد: بعنوان بچه در ارتباط با والدین و بزرگتران. بعنوان بزرگتر در ارتباط با خواهر و برادرها، دانش آموزان و دیگران.آموزش هارمونی اجتماعی به خوبی در جامعه ژاپنی بهتر از هر کشور آسیای شرقی دیگر، حفظ شده است (کره نیز هارمونی اجتماعی بسیار قوی دارد اما کمی با ژاپن متفاوت است).
    2- وقت شناسیشکی نیست که ژاپنی ها وقت شناس ترین ملت دنیا هستند. (البته ممکن است بعضی از آنها اینطور نباشند، اما وقت شناس بودن یکی از هنجارهای بسیار قوی اجتماعی در ژاپن است).به قطارهای ژاپن نگاه کنید. 5 دقیقه دیر رسیدن در ژاپن برای خیلی از ژاپنی ها مثل حکم اعدام دادن به آنهاست. اما در مالزی حتی اگر قطاری یک ساعت دیر برسد چیزی مثل حکم اعدام نخواهد بود.
    3- مهربانیخیلی ها ژاپنی ها را بخاطر رفتار دوستانه، ملاحظه کار بودن و مهربان بودنشان تحسین می کنند. ژاپنی ها همیشه حواسشان قبل از خودشان به دیگران است و از همه مراقبت می کنند. حتی در دنیای آکادمیک فلسفه، طرز تفکر ژاپنی (جمع گرایی) درمقابل طرزفکر امریکایی (فردگرایی) قرار می گیرد.
    4- سخت کوشیژاپن ازلحاظ طولانی بودن ساعات کاری در رده دوازدهم جهان قرار دارد. درواقع، اضافه کاری هایی هم در بین ژاپنی ها وجود دارد که در اسناد رسمی قید نمی شود. ژاپنی ها همیشه نماد سخت کوشی بوده اند.
    5- احترامژاپنی ها یک هنجار اجتماعی (روابط داخلی و بیرونی) دارند. آنها سعی می کنند در برخورد با روابط بیرونی خود (غریبه ها) همیشه با احترام و ادب رفتار کنند. حتی در روابط داخلی (خواهر و برادرها و دوستان) باز با احترام رفتار می کنند.
    6- خجالتژاپنی ها گاهی اوقات افرادی خجالتی خوانده می شوند. این می تواند بخاطر فرهنگ «هارمونی اجتماعی» آنها باشد. البته ژاپنی های زیادی هم هستند که با غریبه ها خجالتی نیستند اما اکثریت آنها اینطور می باشند.
    7- هوشاز دیدگاه غربی ها، آسیایی ها باهوش خوانده می شوند. بعنوان مثال، آنها در ریاضیات، زبان، بیزنس و امثال آن بسیار خوب هستند.
    یکی از دلایل باهوش خوانده شدن ژاپنی ها مهارت شنیداری آنهاست. ژاپنی ها قبل از اینکه حرف خودشان را بزنند، بسیار با دقت به حرف های دیگران گوش می دهند. فرایند گوش دادن باعث می شود حرف خودشان بسیار جامع تر و کامل تر باشد.
    8- کار گروهیاولویت ژاپنی ها گروه است نه فرد. به عبارت دیگر، ژاپن نماد بسیار خوبی از جمع گرایی است که از جنبه های بسیاری با کشورهای فردگرا متفاوت است.
    9- رسمی بودنژاپنی ها بخاطر هنجار هارمونی اجتماعی در روابط اجتماعی خود بسیار رسمی برخورد می کنند. فقط در روابط داخلی خود است که می توانند کمی غیررسمی باشند (اما در عین حال رفتاری توام با احترام دارند).
    10- پاکیزگیدستشویی های ژاپن از هر کجای دیگر در دنیا تمیزتر است. به سختی می توانید تکه آشغالی کنار خیابان ببینید زیرا هیچکس در ژاپن زباله های خود را در خیابان نمی اندازد.
    11- بی علاقگی به قدرت و تمایل زیاد به خدمتژاپنی ها دغدغه رسیدن به قدرت ندارند و هیچگاه از قدرت برای رسیدن به منافع شخصی و کسب ثروت سوء استفاده نمی کنند و اگر احساس کنند پست و مقامی که به آنها داده شده است از عهده و توانایشان خارج است به سرعت استعفا داده و بخاطر قصور و اشتباهاتشان در کمال خضوع و خشوع عذر خواهی می کنند و هرگز تقصر را به گردن دیگران نمی اندازند و در جهت جبران اشتباهات خود تلاش می کنند و مسئولیت آن خطاها را بطور کامل می پذیرند. ژاپنی ها تمای سعی خود را می کنند تا کشورشان پیشرفته تر و توسعه یافته تر شود.تحقیقات نشان می دهد که مردم دنیا تصویر بسیار خوبی از ژاپنی ها دارند. در کنار صفاتی که در بالا عنوان شد، می توانیم به صفات «صادق» و «جدی» بودن نیز از خصوصیات ژاپنی ها اشاره کنیم.
  • دکترمحمد هادی عسگری صفحه 66
    فرهنگ کار آفرینی یک خرده فرهنگ از کل فرهنگ حاکم بر جامعه می باشد از آنجایی که فرهنگ به مفهوم مجموعه ارزش ها، نگرش ها، هنجارها و رفتارهایی است که هویت یک جامعه را تشکیل می دهد. کار آفرینان به عنوان بخشی از جامعه پیرامونی، از مجموعه ارزش ها، نگرش ها، هنجارها و رفتارهای متمایز برخوردارند که می توان به آن خرده فرهنگ کار آفرینی اطلاق نمود. ساختار و عملکرد این خرده فرهنگ و عناصر درونی آن در سطوح مختلف فردی و اجتماعی و همچنین در ارتباط آن با فرهنگ مسلط پیرامونی، به نحوی است که می توان گفت: بر اساس اصل تاثیر متقابل حوزه های مختلف فرهنگ و اجتماع، فرهنگ کار آفرینی از حوزه های دیگر فرهنگ، از جمله حوزه اخلاق و مذهب، ارزش ها، عقاید اقتصادی و سیاسی تاثیر می پذیرد. (سعیدی کیا، 1386) فرهنگ کار و کار آفرینی بخشی از فرهنگ حاکم بر جامعه است و بر پایه آن شکل می گیرد. ((ژوزف مک گوایر)) (1964) نقش کار آفرینی در جوامع مختلف را باتوجه به تنوع فرهنگی متفاوت می داند و به نظر وی منابع طبیعی و سرمایه نقدی ممکن است یکسان باشد.
  • فرهاد روشنفکر صفحه 74
    بدن ما از میکروارگانیسم های مختلفی تشکیل شده است که بعضی از آنها برای ما مفید هستند. این میکروارگانیسم ها شامل باکتری ها و قارچ ها نیز می شوند. عفونت های قارچی توسط گیاهان میکروسکوپی ایجاد می شوند که روی پوست ما و بافت های مرده مو و ناخن هایمان زندگی می کنند. در زیر اطلاعاتی درمورد اختلالات، ناهنجاری ها و بیماری های ناخن آورده ایم. برای تشخیص و درمان مشکلات ناخن های خود حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
  • اکبر احمدی صفحه 76
    ظرفیت سازی جامعه که همچنین به توسعه ظرفیت اشاره دارد یک روش ادراکی برای توسعه است که برای شناسایی موانع به کار می رود. موانعی که باعث می شوند مردم دولت ها، سازمان های بین المللی و غیر دولتی نتوانند اهداف خود را شناسایی کنند. و اجازه دستیابی به نتایج قابل اندازه گیری و پایدار را به آنها خواهد داد. اصطلاح ظرفیت سازی جامعه از دهه 1990 در لغت نامه ای توسعه بین المللی پدیده آمده است. امروزه «ظرفیت سازی جامعه» در برنامه های بسیاری از سازمان های بین المللی که در زمینه رشد و توسعه اقتصادی کار می کنند. مانند بانک جهانی (world bank) ملل متحد (UN) و سازمان های غیر دولتی (NGOS) مثل (Oxfam international) به کار می رود. استفاده از این اصطلاح در جنجال بر سر معنای واقعی آن رواج یافته است. ظرفیت سازی جامعه اکثر اوقات به تقویت مهارت ها، شایستگی ها و توانایی های افراد و جوامع در توسعه جوامع اشاره دارد. تا آنها بتوانند بر علل محرومیت ها و رنج ها غلبه کنند. برنامه ریزی و مدیرتی استراتژیک مرکز ثقل اجرا و تحقق اهداف توسعه ای در این ملل است. در ایران کلیه طراحی و اجرای برنامه های توسعه و مدیریت مطلوب، توسعه و مدیریت منابع انسانی استراتژیک است. برای مواجه شدن با چالش های جهانی سازی مدیران باید مدیران اثر بخش و با کیفیتی بالا باشند. برای مواجهه با چالش های جهانی سازی ایجاد ظرفیت در حوزه های سازمان مدیریت دولت و مدیریت عمومی لازم است. نوآوری را به عنوان یک ابزار استراتژیک در ظرفیت سازی در نظر می گیرند.
  • حسین پهلوانیان صفحه 80
    جهان در سال های اخیر شاهد انقلاب اطلاعات و ارتباطات بوده و تحولات و اجتماعی عظیمی در آن به وجود آمده است. به طوری که در اثر این تحولات قرن جاری به نام فناوری اطلاعات و ارتباطات به ثبت رسیده است. در عصر اطلاعات و ارتباطات سطح بینش و آگاهی مردم افزایش یافته و کلیه فعالیت های مردم دنیا در قالب شبکه های ارتباطی به تعادل رسیده و کنترل شده است. فناوری معمولا به دانش تولید کاربرد ماشین و تجهیزات سرمایه ای گفته می شود. فناوری یعنی تولید خلاقیت ابتکار و اختراع به صورت جامع تر فناوری عبارت است از تمام مهارتها، دانشها و روندهای تولید استفاده و انجام کارهای مفید برای ارتقای زندگی جامعه بشری. در تعریفی دیگر گالبرایت فناوری را «کاربرد سیستماتیک دانش علمی به منظور امور عملی» تعریف می کند.
    اطلاعات یعنی خبرها، آگاهی ها، دانستنی ها، مجموعه ای از حقایق و داده ها به تعبیری دیگر اطلاعات مجموعه ای از دانسته و حقایق مورد استفاده رایانه یا تهیه شده توسط رایانه یا رسانه دیگر است. ارتباطات عبارت است از انتقال اطلاعات افکار رفتارهای انسانی از یک شخص به شخص دیگر. آری ارتباطات زمانی وارد مقوله علم اطلاع سانی شد که استفاده کننده توانست از راه دور با پایگاه داده ها (اطلاعات ذخیره شده در رایانه های بزرگ) مستقیما ارتباط برقرار کند.تعریف فناوری اطلاعات به دلیل ماهیت تغییرپذیری آن بایستی همراه با یک نگرش دینامیک باشد تا استاتیک فناوری اطلاعات بیشتر یک استراتژی اندیشه فکر و ابزار در حوزه انسانها همراه با نوآوری است. فناوری اطلاعات مجموعه ای است از سخت افزار و نرم افزار که گردش اطلاعات را میسر ساخته است به طوری که امکان ایجاد ذخیره و استفاده از شکل های مختلف اطلاعات را نیز فراهم نموده است. فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) براساس ادراک مفهومی و روش های اطلاعات در فعالیت های کاری و یادگیری ادغام استفاده به کار گرفته شده است. امروز بدون فناوری اطلاعات و وسایل برقراری ارتباطات ارتباط در سطح بین المللی و بین افراد غیرممکن است. در سطح جهانی با استفاده از این وسایل برقراری ارتباطات آسانتر می شود. فناوری اطلاعات ماشین کار است. و ارتباطات و نرم افزار محصول آن. فناوری اطلاعات و ارتباطات اصطلاحی است که همه فرمهای مختلف مربوط به ایجاد، ذخیره، تبادل و استفاده از اطلاعات در فرم های گوناگونی نظیر اطلاعات تجاری، مکالمه، تصاویر ثابت سینما، نمایش های چندرسانه ای و فرم های دیگر را شامل می شود. این فناوری اغلب «انقلاب اطلاعات» نامیده می شود.
  • حسن لطیفی صفحه 83
    یکی از متداول ترین مفهوم سازی های صورت گرفته درباره رفتارهای فرانقشی، رفتارهای شهروندی سازمانی می باشد(قلی پور و دیگران،1389). تحقیقات اولیه ای که در زمینه رفتار شهروندی سازمانی انجام گرفت بیشتر برای شناسایی مسئولیت ها و یا رفتارهایی بود که کارکنان در سازمان داشتند اما اغلب نادیده گرفته می شد. این رفتارها با وجود اینکه در ارزیابی های سنتی عملکرد شغلی به طور ناقص اندازه گیری می شدند و یا حتی گاهی اوقات مورد غفلت قرار می گرفتند، اما در بهبود اثر بخشی سازمانی موثر بودند(Bienstock 2003،).رفتار شهروندی سازمانی به سرعت به یکی از موضوعات مورد مطالعه گسترده در روانشناسی و رفتار سازمانی تبدیل شده است. بیشتر از 4 دهه قبل، کاتز (1964) مطرح می کند که سازمانها نمی توانند فقط با تکیه بر عملکردهای مشخص شده در شرح شغل های رسمی به موفقیت برسند، بلکه اثربخشی سازمانها مشروط به تلاشهای داوطلبانه کارکنان در انجام اقدامات و ابتکاراتی برای کمک به همکاران، ارائه پیشنهادات، و حمایت از سازمان می باشد. ارگان (1988) و محققان دیگر نیز این رفتارهای اختیاری را به عنوان رفتارهای شهروندی مفهومی سازی کرده اند که به دیگر افراد و سازمان سود می رساند. در دو دهه گذشته نیز مطالعات گسترده ای نشان داده اند که رفتار شهروندی سازمانی کمک های مهمی به اثربخشی فرد، گروه و سازمان می کند. رفتارهای شهروندی سازمانی بویژه در بافت ها و محیط های سازمانی مهم هستند که عدم اطمینان و وابستگی بیشتری دارند. در این محیط ها، چون رسمی کردن نقش ها مشکل می باشد سازمانها به طور زیادی به تلاشهای کارکنان نیاز دارند تا ابتکاراتی را به منظور ارائه رفتارهای شهروندی سازمانی به کار گیرند(Bowler et al،2010:309).