فهرست مطالب

مهندسی مدیریت - پیاپی 66 (شهریور و مهر 1395)

دو ماهنامه مهندسی مدیریت
پیاپی 66 (شهریور و مهر 1395)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/05/20
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سرمقاله / ارزیابی عملکرد با دیدگاه فرایندی
    صفحه 2
  • صفحه 4
    تاکتیک های اساسی مذاکره گر را قادر می سازد که در مذاکرات پیشرفت معقولی داشته باشد . در عین حال که مهارت های پیچیده تری که فقط از طریق تجربه و تمرین های مستمر در فرد به وجود می آید را توسعه دهد . به کار گیری این تاکتیک ها می تواند اهداف مورد نظر را برآورده سازد و ما را در مقابله با تلاش های رقیب یاری می رساند . این تاکتیک ها شامل اعمالی هستند که شما را در دستیابی به استراتژی های خاصی توانمند می سازند .
  • صفحه 8
    هدف واقعی هر سازمان، فقط کسب درآمد و پول سازی در حال و آینده نیست، بلکه آمادگی برای پیشرفت دائمی جهت دستیابی به رشد پایدار است. فرایند بهبود دائمی نه تنها نیازمند تمرکز کافی جهت شناسائی آنچه باید تحول یابد و نیابد است بلکه خواستار یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری و بازخورد سریع و قابل اطمینان است تا بتواند مغایرت ها و انحراف ها را شناسایی کند. «مدیریت در محدودیت» و «مدیریت محدودیت» بخش مهمی از مدیریت زندگی وکسب و کار است .
    زندگی مجموعه ای از مدیریت داشته ها و نداشته ها، منابع و موانع، منافع و مخارج، فرصت ها و تهدیدها، آرامش و بحران و فراوانی و محدودیتهاست. مدیریت در محدودیت رویکردی است مبتنی برشناخت، بهره برداری و غلبه بر عوامل، موانع و شرایطی که دسترسی به اهداف را دشوار و یا غیر ممکن میسازند. هیچکس کامل نیست و همه انسانها، سازمانها، نهادها و جوامع دارای محدودیت ها، موانع و محرومیت های گوناگونی هستند و محدودیت به عنوان یک واقعیت و چالش در زندگی است، بنابراین به جای ترسیدن، تسلیم، کناره گیری، ناامیدی و بی تفاوتی در برابر محدودیت ها، بایستی تلاش شود تا با «مدیریت در محدودیت » راه کارها و سازوکارهای متفاوت و مناسبی برای دستیابی به اهداف پیدا شود. مدیریت در محدودیت با توجه به شرایط زندگی و کسب وکار در دنیای امروز و انواع محدودیت ها ومحرومیت ها، بسیار حساس و چالش انگیز است. مدیریت در محدودیت فلسفه و رویکردی است مبتنی بر محدود بودن منابع و ضرورت اداره کردن درست آنها برای رسیدن به اهداف گوناگون در زندگی و کسب وکار. مدیریت در محدودیت شامل چهار رکن اساسی است که عبارتند از: 1-مدیریت در محدودیت2-خلاقیت در محدودیت3-مزیت در محدودیت4-مطلوبیت در محدودیت
  • صفحه 13
    حتی اگر بهترین ایده های جهان را هم داشته باشید، بدون شنونده و مخاطب، به هیچ جایی نمی رسید. شنونده ی خوب با بد حرف زدن میانه ی خوبی نداردهمان قدر که با گفته های خویش می توانید بر دیگران تاثیر بگذارید، با ناگفته های تان هم می توانید بر آنها تاثیر بگذارید.اگر می خواهید افراد شما را بشنوند و بپذیرند، باید ؛ عادت ها مرگبار در حرف زدن را ترک کنید
    1. شایعه پراکنی:شایعه هایی که می سازید به سرعت به خودتان بر می گردند و به شما آسیب می رسانند.به گفته ی ترژر، بدگویی کردن در مورد دیگران واکنش زنجیره ای به همراه خواهد داشت.اگر خودتان را درگیر شایعه سازی کنید، اعتبار و آبروی تان را در معرض خطر قرار می دهید و با این کار به دیگران اجازه می دهید در موردتان شایعه سازی کنند.
    2. قضاوت کردن:غرور و تکبر دوستان تان را از اطراف تان پراکنده می کنند.به گفته ی ترژر، اگر مدام در مورد دیگران قضاوت کنید و این مسائل را در مکالمه های تان با دیگران بازگو کنید، در هنگام صحبت کردن به طرف مقابل تان القا می کنید دائما در حال قضاوت شدن از جانب شما است.در نتیجه شاید آنها از درد و دل کردن با شما خودداری و شاید به طور کلی با شما قطع رابطه کنند.
    3. منفی بافی:احتمالا شخصیت منفی باف گلام در مجموعه ی کارتونی ماجراهای گالیور یادتان هست؛ سعی کنید هرگز مثل آن شخصیت نباشید.به گفته ی ترژر، مادرش در سال های پایانی زندگی اش به شکل غیرقابل باوری منفی باف شده بود – وی حتی در مورد مسائلی که از اختیار و کنترل اش نیز خارج بود احساس منفی و ناامیدی داشت.ترژر در مکالمه های اش با مادرش، دائما سعی می کرد از شنیدن جملات منفی و ناامیدکننده اجتناب کند.به گفته ی ترژر، خوش بین بودن دست خودتان است؛ و صحبت کردن با شما را برای دیگران لذت بخش تر می کند. و البته به سلامتی تان هم کمک می کند.
    4. شاکی بودن:هر کسی در زندگی با چالش هایی روبه رو است، بنابراین نیازی نیست همه از مشکلات تان خبردار شوند.شاکی بودن و دائما از این و آن شکایت کردن، ارتباط نزدیکی با منفی بافی و دیدن نیمه ی خالی لیوان دارد، و می تواند به راحتی به یک عادت همیشگی تبدیل شودبه گفته ی ترژر، پیش از این که خودتان متوجه ی این عادت بد شوید، دیگران شما را به عنوان فردی می شناسند که در مورد همه چیز، حتی آب و هوا، اخبار، و کار شکایت می کند. ترژر این عادت را “مصیبت مسری” می نامد.
    5. بهانه تراشی:اگر مدام بهانه تراشی کنید، دیگران به سرعت فکر می کنند می خواهید مسئولیت تان را گردن دیگران بیندازید.به گفته ی ترژر، برخی آدم ها “سرزنش گر” هستند و هرگاه با شکست مواجه می شوند همه ی افراد را جز خودشان سرزنش می کنند.با این که ممکن است دیگران بهانه تراشی های گاه و بیگاه تان را نادیده بگیرند، ولی وقتی با یک جریان دائمی از این بهانه تراشی ها از جانب تان مواجه شوند، مطمئنا فکر می کنند فردی هستید که همیشه از مسئولیت های تان شانه خالی می کنید.
    6. مبالغه و بزرگ نمایی:در هر شهر بزرگی در امریکا کف بین ها و طالع بین هایی هستند که همیشه عادت دارند به شما وعده ی آینده ای درخشان را بدهند.ترژر می گوید: “بزرگ نمایی زبان مان را سخیف می کند”.اضافه کردن ویژگی های چشمگیر و برجسته به هر چیزی، اساسا دروغگویی است، و “هیچ یک از ما دوست نداریم به آدم هایی گوش دهیم که می دانیم دروغ می گویند”.
    7. تعصب:وقتی اظهارنظرهای شخصی را با حقایق کلی و پذیرفته شده اشتباه بگیریم، عواقب خطرناکی در انتظارمان خواهد بود.هیچ کس دوست ندارد دائما با اظهارنظرهایی مواجه شود که گوینده شان سعی دارد به هر نحو آنها را حقیقت جلوه دهد.
  • دکترمحمد طالقانی، زهرامهدی پور صفحه 14
    امروزه دستیابی به موفقیت و بقاء سازمان ها مشکل به نظر می رسد و این واقعیت ناشی از ظهور عصر جدیدی است که تغییر یکی از خصوصیات اصلی آن است. سازمان ها برای مدیریت موفق تغییر، تلفیق ساختارها و راهبردهای جدید و دستیابی به فرصت های جدید، به سرعت و انعطاف پذیری نیاز دارند. تحولات سریع و پویایی بازارهای رقابتی، دستیابی به انعطاف پذیری را برای سازمان ها بیش از گذشته ضروری کرده است. انعطاف پذیری پدیده ای خودجوش و غیرارادی نیست، بلکه سازمان ها باید عوامل اثرگذار بر انعطاف پذیری را شناسایی و آنها را ایجادکنند، داشتن انعطاف پذیری کمک می کند تا چالش های کوتاه مدت به موفقیت های بلند مدت تبدیل شوند. سرعت بسیار زیاد تحول محیط و بازارهای رقابتی، فشار مضاعفی را به سازمان ها برای انطباق بسیار سریع به وجود آورده است و تغیرات در سطوح بالا را منجر شده است. چالش سازمان ها برای ایجاد ساختارهای منعطف و ایجاد قابلیت انعطاف پذیری در دنیای متغیر فعلی، بیش از گذشته است(حاجی پور و مرادی،1389). بنابراین انعطاف پذیری برای متناسب شدن با محیط پرتلاطم کسب و کار در جهت حفظ مزیت رقابتی، یکی از چالش های اساسی فراروی مدیران امروز است (-Hatum & Pettigrew 2006).
  • صفحه 21
    اگر دو شخصی که به تنهایی کار می کنند هر یک بتواند 100 واحد طناب بکشد،وقتی که با هم در این راه تلاش کنند آیا می توانند 200 واحد را بکشند؟بطور حتم نه. گروه ها عملکرد برتری نسبت به افراد دارند اما با افزوده شدن افراد بیشتر،گروه به طور فزاینده نا کارآمد می شود و این اصل که «با افزایش حجم گروه،بطور معمول کارآیی آن کاهش می یابد اکنون به عنوان اثر رینگلمان(RINGELMAN ) شناخته می شود.
    * اما چرا گروهی از افراد که روی تکالیف جمع پذیر کار می کنند ممکن است نتوانند در حد کمال بار آور باشند؟
    رینگلمان دو ساز و کار مرتبط به هم را در این زمینه پیشنهاد می کند:اول آنکه «ضایعات هماهنگی» حاصل از «فقدان همزمانی تلاش های شان»در عملکرد آنان مداخله می کند و نتیجه این است که نمی توانند به سطح بار آوری کامل خود برسند.رینگلمان می گوید که گروه ها ی کاری اغلب به منظور هماهنگی بهتر تلاششان،آواز می خوانند.
    دوم آنکه:وقتی افراد در گروه ها قرار می گیرند با جدیت کار نمی کنند.که به این ضایعه تلاش افراد زمانی که گروهی کار می کنند بطالت اجتماعی می گویند.
  • مزینه سادات میر ارض گر صفحه 22
    مطالعه تفاوتهای فردی با بررسی و سنجش هوش آغاز شد. اولین کسانی که در این زمینه به فعالیت پرداختند گالتون و کتل ، بودند، ولی وکسلر،کارهای آنها را مورد انتقاد قرار داد و سیر جدیدی از فعالیتها شکل گرفت. در سال 1985 وکسلر هوش را یک مفهوم کلی تلقی کرد که شامل توانایی های فرد برای اقدام هدفمندانه و تفکر منطقی برخورد موثر با محیط است.هوش هیجانی و جنبه های گسترده ی آن در دهه های اخیر توجه عموم را به خود جلب کرده است. مفهوم هوش هیجانی چیز جدیدی نیست بلکه استفاده از این اصطلاح در نوع خود جدید میباشد، شاید ارسطو اولین کسی باشد که به اهمیت احساسات در تعاملات انسانی توجه نمود. ارسطو میگوید، عصبانی شدن آسان است، همه میتوانند عصبانی شوند، اما عصبانی شدن در مقابل شخص صحیح، به میزان صحیح، در زمان صحیح، به دلیل صحیح، به طریق صحیح آسان نیست (گلمن، 1382).
  • فرشته هدایتی، عبدالحسین عباسیان صفحه 28
    مدارس به عنوان سیستم های آموزشی که وظیفه شکوفایی و تحقق رشد و کمال آدمی را به عنوان بدایعی از خلقت به عهده دارد؛ در محیطی واقع شده اند که درون دادهایی را دریافت و بروندادهایی را بر حسب تحقق هدف، تحویل می دهند. بین درون دادها و برون دادها، فرایندهایی قرار می گیرند که تاثیر آنها در یادگیری و آموزش بسیار مهم اند. سلامت سازمانی مدارس را می توان به عنوان مکانیزمی جهت خودتحقق یابی؛ چابکی، انعطاف پذیری، ابزار رهاسازی پتانسیل های انسانی به ویژه معلمان و تسلط یافتن بر محیط مدرسه و کسب موفقیت های تحصیلی نام برد. نقش فرآیندی و حساس معلم در نیل به اهداف آموزشی و پیامدهای سلامت سازمانی مدرسه بر زندگی سازمانی او از یک سو و اثر غیر مستقیم سلامت سازمانی بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان با میانجی گری ارتقاء کیفیت زندگی سازمانی معلم از سوی دیگر تاییدی است بر مراقبت مستمر مدارس بر سلامت سازمان. در این مقاله سعی شده است به مفهوم سلامت سازمانی مدرسه و سایر مفاهیم مرتبط پرداخته شود. امید است، تمرکز بر ابعاد سلامت توجه قرار گرفته و مدارس به عنوان نهاد تربیتی به طور مستمر بر پیشرفت و سلامت خود مراقبت نمایند.
  • صفحه 35
    دانشمندان می خواهند از روی پوست مارها رنگی تولید کنند که پایدارتر باشد و آسان از بین نرود .دانشمندانی که دریافته اند چگونه مارها بر روی شکم شان می خزند امیدوارند که این کشف بتواند به آنها در تولید سطوح و رنگ هایی که به آسانی از بین نمی رود، کمک کند.این گروه از محققان امیدوارند که بتوانند از لایه روغنی که سطح شکم مارها را پوشانده الهام گرفته و مواد تازه سختی تولید کنند.اما این نخستین بار نیست که بشر از جانوران الهام می گیرد و چیزی تازه می سازد. در این مطلب به پنج نمونه جالب اشاره می کنیم.
    پرنده ماهی خورک :قطارهای سریع و تقریبا بی صدای امروزی را مدیون منقار تیز و دراز ماهی خورک هستند.یک مهندس ژاپنی که در راه آهن کار می کرد و به پرنده ها علاقه داشت، با دیدن منقار ماهی خورک فکری به سرش زد که یکی از مسائل قطارهای سریع السیر را حل کرد.اولین قطارهای سریع السیر پرسروصدا بودند، به ویژه در داخل تونل. قطاری که وارد تونل می شود، هوای پیش رویش فشرده می شود. در قطارهای اولیه وقتی قطار از تونل خارج می شد صدای بلند ناهنجاری ایجاد می کرد.مهندس پرنده دوست از روی منقار ماهی خورک یک دماغه دراز و تیز برای قطار سریع طراحی کرد، که وقتی از تونل خارج می شود هوای جلویش به تدریج خارج شود و آن صدای مهیب را ندهد.
    نهنگ کوهان دار:باله نهنگ کوهان دار برآمدگی هایی دارد که در ساخت توربین های بادی از آن الهام گرفته شده است .نهنگ کوهان دار با وجود سنگینی، شناگر قابلی است.دانشمندی به نام فرانک فیش متوجه شد روی لبه جلویی باله این نهنگ ها دندانه دندانه است، و این برآمدگی ها کمک می کند سریع تر شنا کنند و آسان تر تغییر مسیر بدهند.آقای فیش این الگو را روی لبه تیغه های توربین های بادی پیاده کرد. نتیجه این شد که وقتی جهت باد عوض می شد، توربین سریع تر حرکت می کرد و توان بیشتری تولید می کرد.
    مارمولک :کف پای مارمولک طوری است که عملا به هر سطحی می چسبد .پای مارمولک طوری است که می تواند به سطح زیرش بچسبد.اخیرا دانشمندان کشف کرده اند این ویژگی از هزاران موی بسیار نازک کش مانند روی پای مارمولک ناشی می شود.یک تیم آمریکایی با الهام از این کشف دست کشی تولید کرده که صخره نوردان می توانند به کمک آن از دیواره های عمودی بالا بروند.هدف این گروه این است که نظامی ها بتوانند از سطوح شیب دار و سخت، یا ساختمان ها و دیوارهای بلند بالا بروند.
    سگ :ولکرو یا بست قلاب دار اختراع یک مهندی سوییسی است به نام جورج دی مسترال.داستان از این قرار است که آقای مسترال که با سگش در مناطق آلپ پیاده روی می کرد، به هنگام بازگشت دریافت که به پوست سگ میوه های ریز تیغ دار چسبیده.او از فرو رفتن موها و تیغ های در هم الهام گرفت و ولکرو را ساخت، که سال هاست در چیزهایی که قرار است آسان بچسبند و آسان جدا شوند استفاده می شود.
    کوسه :پوست کوسه ها طرح خاصی دارد که باعث می شود چیزی به آن نچسبد .کوسه ها پوست عجیبی دارند. جوری است که خزه و موجودات ریز دریایی به آن نمی چسبند. طرحی دندانه دندانه دارد که اصطکاک را کم می کند و باعث می شود کوسه آسان تر شنا کند.این ویژگی نخستین بار توجه دانشمندان ناسا را جلب کرد. از روی آن یک روکش خاص ساختند. که این روکش در زیر قایق های آمریکایی که در رقابت های المپیک شرکت می کردند استقاده شد. به این طریق قایق ها می توانستند سریع تر حرکت کنند.
  • الله کرم صالحی، ولی احمدی نورالدین وند، سمیرا هاشمی بلمیری صفحه 38
    رقابت موجود در بازارهای امروز با گستردگی و تنوع بالاتری در مقایسه با گذشته روبروست، بسیاری از شرکت ها در این محیط درتلاشند تا با تدوین استراتژی های رقابتی مناسب به کسب مزیتی رقابتی نایل گردیده و با افزایش میزان رقابت پذیری محصولات خود، موجبات رشد و پیشرفت شرکت را فراهم سازند. از طرف دیگر یکی از اهداف اصلی تشکیل شرکت ها، افزایش سود آوری می باشد و بدیهی است سودآوری هر شرکت در گروه عملکرد آن در بازار است. لذا مالکان شرکت ها، در پی دستیابی به راه کارهایی جهت بهبود عملکرد شرکت خود می باشند.یکی از روش های نیل به این هدف، افزایش کارایی و تلاش مدیران، از طریق ایجاد انگیزه در آنان می باشد. لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی استراتژی های کسب وکار در شرکت و تاثیر نوع استراتژی بر رابطه بین پاداش مدیریت و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. آزمون فرضیه هابا استفاده ازروش آماری داده های ترکیبی و برای دوره زمانی 1387 الی 1392 با استفاده از اطلاعات 140 شرکت منتخب به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انجام شده است. نتایج نشان داد که بین پاداش نقدی مدیریت و عملکرد شرکت هایی که از استراتژی رهبری هزینه و یا استراتژی تمایز محصول استفاده می کنند رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
  • صفحه 47
    درمان سردرد
    فشارهای روزمره و آهنگ سریع زندگی، سردرد را به یکی از رایج ترین بیماری ها در میان مردان و زنان تبدیل کرده است. سردرد بدون هیچ مقدمه ای ، خواه بعد از یک روز پر کار، و یا یک حمله عصبی، به سراغ شما می آید. دکتر جین لئونارد، متخصص زیبایی، می گوید قرار دادن یک مداد در میان دندانها راه حلی آسان و موثر برای درمان سردرد است، و نیازی به خوردن مسکن نیست. او می گوید: بیشتر انواع سردرد که به سراغ شما می آید در اثر فشار های عصبی است. فشارهای استرس، خستگی، فشارهای روحی و کلافگی از دلایل بروز سردرد هستند«سردرد در بیشتر مواقع بخاطر انقباض و گرفتگی عضلات صورت، گردن، فک و جمجمه پیش می آید، وی یادآورد می شود که همه آنها به عضلات فک یا آرتروز فک مربوط می شوند، که در هنگام خواب نیز با فشردن دندانها به هم پیش می آید. بر این اساس قرار دادن یک مداد در میان دندانها بدون آنکه به آن فشار بیاورید می تواند به راحت شدن عضلات فک بیانجامد، و سردرد شما را از میان ببرد. همچنین ماساژ ملایم فک و پیشانی هم در درمان سردرد موثر است.
    خواب در60 ثانیه
    بی خوابی یکی از مشکلات جوامع امروز است و بسیاری گرفتار آن هستند. رژیم غذایی نامناسب، خیره شدن طولانی مدت به صفحه مانیتور یا گوشی هوشمند و استرس از جمله دلایل بی خوابی هستند. برداشتن تمرکز از روی مغز پیش از خواب هم اصلا کار آسانی است. اما این مشکل شاید راه حلی داشته باشد که بتوانید به کمک آن در کوتاه ترین زمان ممکن به خواب روید. دکتر اندرو ویل، دانش آموخته دانشگاه هاروارد و ابداع کننده این روش، می گوید که روشش در واقع یک تکنیک تنفسی ضد استرس است.
    روش 4-7-8 به مهارت خاصی نیاز ندارد و به سادگی می توان آن را اجرا کرد. کافی است این سه قانون را به یاد بسپارید. اول اینکه باید به مدت 4 ثانیه از راه بینی تنفس کنید. سپس نفستان را به مدت 7 ثانیه حبس کنید. در آخر نیز عمل بازدم را مستقیما از راه دهان به مدت 8 ثانیه انجام دهید.
    این روش باعث آزاد شدن مواد شیمیایی آرام بخش در مغز شده و ضربان قلب را کاهش می دهد. بدن آماده خواب می شود. جایی برای شکاک شدن نسبت به این روش وجود ندارد؛ کافی است یک بار آن را امتحان کنید! زمانی که آن را امتحان می کنید، خودتان متوجه قدرت جادویی این روش خواهید شد. البته فراموش نکنید که این روش را باید چند مرتبه امتحان کنید. برای نمونه، یکی از کاربران نوشته که با کمک تکنیک 4-7-8 و پیش از چهارمین تکرار به خواب رفته است. حقه کار در این است که دم و بازدم متناوب بر میزان آدرنالین ترشح شده در بدن اثر گذاشته و ضربان قلب را کاهش می دهد. ممکن است در اوایل کار کمی اذیت شوید، اما به سرعت این مشکل از بین می رود. کافی است ثانیه ها را به خاطر داشته باشید.
  • دکترمحمد هادی عسگری صفحه 48
    تجربیات تشکیل گروه در سازمان دلالت بر این دارد که راهبردهای توانمندسازی کارکنان نقش مهمی در ایجاد و بقاء گروه دارد.(عبدالهی،نوه ابراهیم،1385).تغییرات محیطی و افزایش رقابت جهانی، موضوع توانمندسازی کارکنان را در کانون توجه مدیران قرارداده است. چرا که سازمانها باداشتن کارکنان توانمند، متعهد، ماهر و باانگیزه، بهتر خواهندتوانست خود را با تغییرات وفق داده ورقابت کنند. توانمند سازی، سالم ترین روش سهیم نمودن دیگرکارکنان در قدرت است. با این روش حس اعتماد، انرژی مضاعف، غرور، تعهدوخوداتکایی درافرادایجاد می شود و حس مشارکت جویی در امور سازمانی افزایش یافته، در نهایت بهبود عملکرد را به دنبال خواهد داشت پس از ده ها سال تجربه، دنیا به این نتیجه رسید که اگرسازمانی بخواهد در اقتصاد و امور کاری خود پیشتاز باشد و در عرصه رقابت عقب نماند، باید از نیروی انسانی متخصص، خلاق و با انگیزه برخوردار باشد. منابع انسانی اساس ثروت واقعی یک سازمان را تشکیل می دهند. بین سرمایه انسانی و بهره وری در سازمان ها رابطه ای مستقیم وجود دارد. یک سازمان موفق مجموعه ای است مرکب از انسانهائی با فرهنگ، اندیشه و اهداف مشترک که باکارگروهی در نظام انعطاف پذیرسازمان، تجارب و دانش خود را با عشق به پیشرفت روز افزون سازمان در اختیار مدیریت خود قرار می دهد. بنابراین هر فرد نسبت به سازمان و وظیفه ای که انجام می دهد احساس مالکیت خواهد کرد. استفاده از توانائی های بالقوه منابع انسانی برای هر سازمانی، مزیتی بزرگ به شمار می رود.
  • صفحه 53
    ترانزیت روش یا یک رویه گمرکی است که برای انتقال کالای گمرک نشده از یک گمرک خانه ( مبداء ) به گمرک خانه دیگر ( مقصد ) استفاده می شود.بنابراین برحسب این که گمرک مبداء در یک قلمرو گمرکی و گمرک مقصد دریک قلمرو گمرکی دیگر یا هر دو در یک قلمروگمرکی یا مبداء در مرز ، مقصد در داخل قلمرو گمرکی و بالاخره مبداء در داخل و مقصد در مرز گمرکی یک کشور باشد.اصطلاحاتی مثل ترانزیت بین المللی ، ترانزیت خارجی ترانزیت به داخل، ترانزیت به خارج به کار می رود.
    ترانزیت خارجی کالا:ترانزیت خارجی عبارت از این است که کالای خارجی به منظور عبور از خاک ایران از یک نقطه مرزی دیگر خارج شود.کالایی که تحت عنوان ترانزیت از کشور عبور می کند ، جزو واردات و صادرات قحطی محسوب نمی شوند و از پرداخت حقوق گمرکی ، سود بازرگانی و عوارض معاف است.لیکن مشمول پرداخت هزینه های گمرکی مذکور در فصل دوم از قسمت اول و مقررات فصل هفتم از قسمت چهارم آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی بوده و تابع مقررات این فصل خواهد بود. مگر اینکه در راردادهای گمرکی بین المللی مقررات خارجی برای آنها تعیین شود که در این صورت کالای ترانزیتی تابع همان مقررات خواهد بود که در قراردادهای مربوط تعیین شده است.وسایط نقلیه که بدون بار و مسافر وارد و برای ترانزیت اظهار شود از حیث تابع مقررات و شرایط ترانزیت کالا می باشد و همچنین وسایط نقلیه حامل کالای ترانزیتی که با محموله خود از یک نقطه دیگر با محموله خود خارج می شود برای این نوع وسایط نقلیه باید اظهارنامه ترانزیت جداگانه تسلیم و پروانه ترانزیت جداگانه تحصیل شود.(ماده 172 آ.ا.ق.ا.گ )ترانزیت وسایط نقلیه شخصی مسافران عبوری:مسافران دارای گذرنامه که به قصد عبور از کشور با اتومبیل سواری یا وسیله نقلیه دیگر وارد و با همان وسایل از کشور خارج می شوند، وسایل سواری آنها نیز تابع مقررات و تشریفات تذانزیت خواهد بود، مگر اینکه برای وسایل سواری مذکور جواز عبور بین المللی ( دیپتیک، تریپتیک، کارنه دوپاساژ ) همراه داشته باشند که در این صورت وسایل مذکور مشمول مقررات بخش سوم این فصل خواهد بود . ( تبصره 1 ماده 172 آ.ا.ق.ا.گ ).وسایط نقلیه که با بار یا مسافر موقتا وارد کشور شده و پس از تخلیه بار یا پیاده کردن از همان راهی که وارد گردیده، مراجعت می کنند. مشمول عنوان ترانزیت نبوده و تابع مقررات مربوط به ورود موقت خواهد بود. ( تبصره 2 ماده 172 آ.ا.ق.ا.گ ) ترانزیت کالای مجاز و ممنوع:هر گونه کالایی که روند قطعی آن به کشور مجاز است، می توان به عنوان ترانزیت با رعایت مقررات مربوط حمل نمود ، ولی ترانزیت کالایی که ورود قطعی آن به کشور طبق قوانین مخصوص ممنوع می باشد منوط به اجازه مخصوص دولت در هر مورد است ، گمرک ایران می تواند برای کالایی که ورود آن به کشور طبق مقررات عمومی صادرات و واردات غیر مجاز و یا مشروط می باشد اجازه صدور پروانه ترانزیت بدهد. ( ماده 174 آ.ا.ق.ا.گ ) حمل مستقیم کالای ترانزیتی، از گمرک ورودی خروجی:به طور کلی کالای ترانزیتی باید از گمرک ورودی مستقیما به گمرک خروجی حمل شود.اداره گمرک می تواند کالایی را که به طور ترانزیت از ایران عبور می نمایند ، به خرج صاحب کالا با وسایط نقلیه ای که خود انتخاب می نمایند، حمل کند و یا صاحب کالا را ملزم کند بر این که محموله ترانزیتی را با وسایطی که گمرک انتخاب می نماید ، حمل کند. همچنین گمرک مختار است در هر مورد مامورانی را به معیت کالا به هزینه صاحب کالا اعزام دارد. ( ماده 175 آ.ا.ق. )
  • صفحه 54
    عدالت یکی از خواسته های درونی انسانهاست .تمام انسانها در هر زمان و مکان خواستار عدالت میباشندو همواره در زندگی خود از آن دم میزنند و از نابرابری و تبعیض بیزاری میجویند.(کناری زاده 1385ص1) عدالت در زمره مهمترین مفاهیمی است که در مباحث اجتماعی و سیاسی مطرح می شود و مطابق با نظر افلاطون سازمان اجتماعی که نمودار تمدن است بدون عدالت بوجود نمی آید.(مقدم 1387) بحث از عدالت و بررسی صور ماهیت آن بحثی است که دارای پیشینه بسیار طولانی می باشد .بحث عدالت در سرشت خود بحثی تجریدی، تحلیلی و نظری است و همیشه با تنوع دیدگاه ها و اختلاف نظرها همراه بوده است این تنوع خصوصا از آن بعد دیده می شود که عدالت در تمام جنبه های فردی ، خانوادگی ، ابعاد کلان اجتماعی و نهادها و سازمان های دیگر، در حقوق و قضا، در فلسفه و سیاست و غیره حضور و بروز جدی دارد.این امر باعث پراکندگی و تشتت هرچه بیشتر در بحث عدالت و تعاریف و محدوده ها و... آن می شود. عدالت مفهوم بسیار پیچیده ای است و ارتباط و نسبت آن با سایر مفاهیم اجتماعی چون آزادی ، اخلاق و... نیز مزید بر علت شده است و تعریف این امر را پیچیده تر می سازد و آن را واژه ای مناقشه پذیر می نماید. این امر به گونه ای است که بسیاری عدالت را براساس برابری می دانند و برخی آن را در نابرابری توجیه مینمایند. گستردگی و مناقشات بر سر این مفهوم باعث عدم تحقق اجماع در ماهیت می شود و نسبیتی براساس عدالت نسبت به چه کسی، چه حوزه ای، چگونه، به چه نسبتی ایجاد می کند که ارائه و پذیرش تعاریف دایره المعارفی را سخت می نمایند. اختلاف در باب ماهیت عدالت باعث تفاوت دیدگاه ها برمبنای توزیع عادلانه می گردد. ( صدیقیان 1385)عدالت چیست؟عدالت یعنی دادگری کردن. جرجانی می گوید: عدالت در لغت استقامت باشد و در شریعت عبارت از استقامت بر طریق حق است یا اجتناب از آنچه محذور است در دین . عدل به معنی داد، مقابل ستم و بیداد، امری بین افراط و تفریط است. عدالت و مساوات از ارزشهائی هستند که کلیه کردارهای فردی و اجتماعی و مادی و معنوی آن را شامل می شود و هرشخص با وجدان خواهان آنها. عدالت یعنی قراردادن هر چیز در جای خود. (مشرف جوادی ، دلوی، عبدالباقی 1385 ) عدالت ارزش یا روش ؟عدالت دامنه معنایی وسیعی را دربرمی گیرد. به طوری که تمامی ابعاد زندگی انسانها از ابعاد فردی گرفته تا ابعاد اجتماعی را مشروب می سازد. طیف وسیعی از انسانها می توانند خواهان عدالت باشند در حالیکه هر یک به بعدی از آن نظر دارند. برخی تنها خواستار عدالت در توزیع امکانات اقتصادی هستند و برخی تحقق آن را در جنبه های سیاسی و اجتماعی خواستارند. عده ای نیز فراتر رفته و توزیع عادلانه معرفت و آگاهی ها را میجویند و بالاخره افرادی نیز هستند که عدالت را چیزی فراتر از تقسیم وتوزیع امکانات می دانند و به عدالت به عنوان یک ارزش و فضیلتی که نه در خدمت زندگی، بلکه زندگی در جهت نیل به چنین اهدافی است می نگرند. بنابراین عدالت هم می تواند به مثابه روشی برای بهبود زندگی انسانها تلقی شود و هم به مثابه فضیلتی باشد که خود، ارزش تلاش برای دستیابی و تحقق دارد. از این رو آن گاه که ما به عدالت از نگاه انسانهای نیازمند برابری و اعطای حقوق و توزیع منصفانه می نگریم از روش عدالت بهره می بریم و آن هنگام که فراتر از نیازهای مادی و معمولی، عدالت را به مثابه فضیلتی درخور ستایش طلب می کنیم عدالت را به عنوان یک ارزش اخلاقی خواستار گشته ایم.(کیخا 1385 ص2)
  • دکترالله کرم صالحی، مهدی طالب قصابی صفحه 56
    پژوهش حاضر به منظور بررسیاظهارنظرحسابرسی و مدیریت سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره شش ساله در بازه زمانی 1393- 1388 انجام شد. با اجرای روش حذف سیستماتیک از میان کلیه شرکت های بورس اوراق بهادار تهران تعداد 131 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون لجستیک استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده وجود رابطه معنادار و معکوس بین مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری و اظهار نظر حسابرس است،این در حالی است که این رابطه در مورد مدیریت سود از طریق اقلام واقعی (جریان نقد عملیاتی) و اظهار نظر حسابرس رابطه ای معنادار در جهت مستقیم می باشد.
  • مجتبی عطایی صفحه 64
    عدالت اجتماعی مفهومی نوین است که در اندیشه مدرن، همه افراد انسانی را برابر فرض می کند و ناظر به برابر کردن فرصت ها و درآمدها و ثروت ها است. عدالت اجتماعی گویایی توزیع عادلانه امکانات و ثروت میان افرادی است که طبق تعریف دارای حقوق برابرند. بنابراین مفهوم عدالت اجتماعی، برخلاف تصور رایج ، مفهومی به غایت ذهنی و سیال است، به طوری که مضمونی عینی، مشخص و قابل قبول برای همگان نمی توان برای آن تصور کرد. همگام با پیشرفت مفهوم عدالت از توزیعی به اجتماعی ، مفهوم بازاریابی نیز توسعه یافته است. اگر قبلا به بازاریابی با چشم تولید و فروش صرف نگریسته می شد امروز مفاهیمی چون کسب رضایت مشتری از طریق شناسایی نیاز و ذائقه او و ترتیب اثر در محصول و فراتر از آن در فلسفه بازاریابی مطرح می شود. با نگاهی دقیق تر متوجه می شویم که در فلسفه تولید، تولید کننده مستحق است هر تعداد کالا را به کیفیت و قیمت مدنظر خویش عرضه نماید و متقاضی کافی برای آن وجود دارد واهمیت ندارد که متقاضی از اجبار و ضرورت مجبور به خرید آن است. بنابراین می توان منافع خریدار را فدای منافع تولید کننده دانست. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تنها در فلسفه بازاریابی و بازاریابی اجتماعی است که نیازها و سلایق مشتریان و ذی نفعان دیگر مدنظر قرار می گیرد و به نوعی دغدغه بازاریابی اجتماعی است که نیازها و سلایق مشتریان و ذی نفعان دیگر مدنظر قرار می گیرد و به نوعی دغدغه بازاریابی پیاده سازی عدالت اجتماعی است (رمضانی،1388). زیرا پنج مفهوم و مبنای فکری در بازاریابی وجود دارد که بازاریابان ناگزیرند در اجرای فعالیت های خود بدانها توجه نمایند. این مفاهیم را می توان از نظر روند تکاملی به صورت زیر بیان نمود (خورشیدی، مقدم،1382):1- مفهوم تولید2- مفهوم محصول3- مفهوم فروش 4-مفهوم بازاریابی5- مفهوم بازاریابی اجتماعی
  • صفحه 71
    دو ساعت از وقت خوابتان گذشته و هنوز کار دارید. تکلیف چیست؟ باید بیدار ماند و کار را تمام کرد، یا آن که نیمه تمام رهایش کرد و به رختخواب گرم و نرم پناه برد؟از دست دادن چند ساعت خواب شبانه، روز بعد عواقبی جدی به بار می آورد ، و در اثبات این ادعا هفت دلیل آمده است که چرا آدم های خلاق و سازنده، زود به رختخواب می روند.
    وقت خستگی نمی توان مطالب جدید را به خاطر سپرد:میزان و کیفیت خواب نقشی تعیین کننده در توانایی یادگیری اطلاعات جدید دارد. اختلالات خواب تمرکز، توجه و حافظه فعال را مختل می کند و این یعنی، فرد مجبور می شود یک کار را چند بار و با احتمال خطای بالا انجام دهد.
    خستگی، آدم را بدخلق می کند:تحقیقات نشان داده که کم خوابی، موجب بی حوصلگی و تغییرات خلقی می شود و می تواند در طولانی مدت مشکلات روحی و روانی جدی، مانند اضطراب و افسردگی، به بار آورد.
    بی خوابی حس قضاوت و تصمیم گیری را از بین می برد:بی خوابی توانایی تصمیم گیری و قضاوت را در انسان به شدت کاهش می دهد. نشریه «خواب» در سال 2007 تحقیقی را منتشر کرد که این نتیجه را با تحقیق روی 700 نفر که از بی خوابی رنج می بردند، اعلام کرده است.
    بی خوابی خطر تصادفات را افزایش می دهد:تحقیقات در مدرسه پزشکی هاروارد می گوید بی خوابی مسئول 247 هزار مورد تصادفات و خطاهای انسانی در هر سال است و سالانه 31 میلیارد دلار هزینه روی دست کارفرمایان می گذارد.بی خوابی سرعت واکنش را در افراد کند می کند و از جمله قوه تشخیص و تصمیم گیری و واکنش افراد در حین رانندگی و واکنش آنها به زمان، کاهش می یابد.
    وضع سلامت انسان بر اثر بیخوابی به وخامت می رود:بی خوابی منشاء بسیاری از مشکلات سلامتی است، از جمله اختلالات قلبی، چاقی مفرط و فشار خون، سکته، و دیابت. بی خوابی همچنین سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهد و انسان در مقابل بیماری ها مقاومت کمتری از خود نشان می دهد.
    خواب آلودگی کارایی بدن را کاهش می دهد:ممکن است که فرد حضور فیزیکی داشته باشد، اما اگر دچار کم خوابی باشد، این به معنای هوشیاری صد در صدی مغزی نیست. تحقیقات می گوید کسری خواب حتی اگر فقط چند ساعت باشد، توانایی فرد برای مقابله با مسائل منفی روزمره را کاهش می دهد.
    خستگی توانایی اداره استرس را از بین می برد:بی خوابی استحکام روحی را مختل می کند و توانایی انسان را در مقابله با حوادث پراسترس زندگی فلج می کند.اگر می خواهید که بدن و مغزتان با حداکثر ظرفیت فعالیت کنند، هشت ساعت خواب شبانه روزی را از خودتان دریغ نکنید.
  • صفحه 72
    مزیت رقابتی سازمان ها بیش ازآنکه وابسته به منابع فیزیکی آن ها باشد، به دانشی که در اختیار آن هاست بستگی دارد. خارج ازمرزهای سازمانی منابعی ازدانش وجوددارندکه سازمان ها با بهره گیری از آن ها می توانند قابلیت های رقابتی خودراتوسعه دهندیا قابلیت های نوینی را خلق کنند(Johannessen& Olsen،2003). سازمان ها به نیروهای کارآمدی وابسته اند که به کسب و انتقال دانش حساس هستند و یادگیری از منابع داخلی و خارجی را مورد توجه قرار می دهند. کارکنان با توانایی بالا در جذب دانش، سطح جذب دانش سازمان را بهبود می بخشند و به بهبود نوآوری در عملکرد سازمان کمک می کنند(Kostopoulos، 2011).
    ظرفیت جذب(Absorptive capacity ) توانایی شناسایی ارزش اطلاعات جدید،استخراج، جذب و استفاده از آن برای اهداف تجاری می باشد و توانایی برای قادر ساختن شرکت ها در به دست آوردن و استفاده موثر از اطلاعات بیرونی به اندازه اطلاعات درونی است، به طوری که بر نوآوری آنها تاثیر بگذارد، همچنین ظرفیت جذب می تواند بر اثربخشی فعالیت های نوآورانه تاثیر بگذارد(Kostopoulos، 2011). ظرفیت جذب به دو قسمت بالقوه و واقعی تقسیم می شود. اکتساب و ترکیب در قسمت بالقوه و انتقال و بهره برداری در قسمت واقعی قرار دارد(Heiko gebauer، 2012).
    دانش به عنوان توانایی یک شرکت درشناسایی کسب وبه کارگیری دانش موجود درمحیط خارج ازسازمان درفرایندها ومحصولات سازمان نقش مهمی در توسعه مزیت های نوآوری و انعطاف پذیری درسازمان دارد.در رویکردسنتی این قابلیت ازطریق شاخص تحقیق وتوسعه اندازه گیری می شود ودررویکردجدیدظرفیت جذب به عنوان یک قابلیت جمعی چندسطحی موردبررسی قرارمی گیرد(حاج کریمی و حاجی پور،1387). از بین منابع سازمانی، دانش مهمترین آنها قلمداد شده است که یکی از مفاهیم مرتبط با دانش سازمانی،مفهوم ظرفیت جذب دانش است، مفهوم ظرفیت جذب دانش که اولین بار در سطح اقتصاد کلان مطرح گردید به توانایی یک اقتصاد در استفاده از اطلاعات و دانش تولید شده در خارج از مرزهای یک کشور اشاره دارد. خارج از مرزهای سازمانی منابعی از دانش وجوددارد که سازمان ها بابهره گیری از آنها می توانند قابلیت های نوینی را خلق کنند. در ادبیات سازمان و مدیریت در طی دهه 1980 این مفهوم در عملکرد یادگیری سازمانی مورد توجه قرار گرفت اما با این وجود کارهای کوهن و لوینتال (1989-1990) نقطه عطفی در به کارگیری این مفهوم در تحقیقات سازمان و مدیریت به شمار می رود(حسینی و حاجی پور، 1386).که در این بخش با توجه به ماهیت این پژوهش که بررسی رابطه ظرفیت جذب دانش سازمانی است ابتدا به تعریف مختصری از ظرفیت جذب، ظرفیت جذب دانش و اهمیت و ضرورت جذب دانش و بررسی آن در حوزه های خدماتی و دولتی و سپس خصوصی پرداخته و بعد از آن عوامل موثر بر ظرفیت جذب دانش را در سطح فردی و گروهی و سازمانی مورد بررسی قرار داده و ابعاد و شاخص های سنجش ظرفیت جذب را تحلیل خواهیم کرد.
  • صفحه 75
    تغییر مهمترین عامل موثر در زندگی است. اطلاعات، فناوری و رقابت عواملی هستند که سبب بروز تغییرات می شوند. کسی موفق است که بتواند سرعت خود را با نرخ تغییرات هماهنگ کند. قانون «علت و معلول» قانون کلیدی و طلایی در تعیین سرنوشت بشر است. بر اساس این قانون تفکر علت و عمل ،معلول آنست. پس هر پدیده علتی دارد و بنابراین موفقیت به هیچوجه تصادفی نخواهد بود. از اینرو کلیدهای موفقیت با تمرین و تکرار قابل یادگیری است. «تو همانی که می اندیشی » یک سوال مهم آنست که: افراد موفق چگونه می اندیشند؟ در جواب باید گفت تفکرات و گفتار افراد موفق همیشه پیرامون آن چیزهایی است که می خواهند ،و اینکه چگونه به آنها برسند. بر خلاف این گروه افراد شکست خورده اینگونه می اندیشند که چه نمی خواهند و چه کسی مقصر است؟خوشبینی مهمترین صفتی است که با خود موفقیت و شادی به همراه دارد. خوشبینی کیفیتی اکتسابی است پس می توان با تمرین و تکرار آن را آموخت. افراد خوشبین همواره این گونه می اندیشند که چه می خواهند و چگونه باید به خواسته های خود برسند. آنها در هر شرایط و موقعیتی تنها نکات مثبت و خوب را می بینند. برای افراد خوشبین شادی یک عادت است. با شادی و خوشبینی می توان مکانیسم خودکار شکست که در ذهن فعال است را از کار انداخت. بزرگترین دشمن شادی، احساسات منفی است. برای شاد بودن بایستی مسئولیت همه اعمال خود را به عهده بگیریم. یک فرد خوشبین در ورای هر مشکل و دردسری به دنبال نکات مثبت و درس های ارزشمند و آموزنده است. افراد خوشبین دیدگاهی مثبت و سازنده به خود و زندگیشان دارند. این افراد همواره در انتظار موفقیت هستند، خواهان آنند که موقعیت های بیشتری را بیازمایند و جایگاه واقعی خود را بیابند، آنها شکیبا و با پشتکار بوده و تابع قانون احتمالات هستند. هنگامی که شما بیاموزید همواره مثل آدمهای موفق بیندیشید و گفتگو کنید، کم کم به همان نتایجی که آنها رسیده اند خواهید رسید. توجه به دو نکته ضروری است؛ اول اینکه هر جا و هرکه هستید ناشی از تفکرات شماست، دیگر اینکه شما می توانید با تغییر طرز تفکر خود زندگیتان را تغییر دهید.مهمترین کلمه کلیدی در مورد موفقیت شخصی، کلمه شفافیت است. برای حصول موفقیت باید اهدافتان روشن و واضح باشد، و نیز چگونگی و نحوه دستیابی به هدف و موفق شدن باید برایتان شفاف و معین باشد؛ در ضمن باید فعالیت های کلیدی خود را به وضوح تعیین کنید. افزایش وضوح و شفافیت منجر به افزایش سرعت در حرکت می شود. موفقیت باید در همه جوانب باشد. پس باید برای هر یک از عرصه های کلیدی زندگی خود یک دیدگاه و نقطه نظر داشته باشید. از جمله این موارد می توان به درآمد، خانواده و روابط، شرایط اقتصادی و نیز سلامت و آسایش اشاره نمود.از موارد مهم دیگر آینده گرایی است. یعنی درباره اینکه به کجا خواهید رفت بگویید و بیندیشید. «بهترین روش پیش بینی آینده خلق آن است.» و نقطه شروع دیدگاه شماست. از موارد بسیار بسیار مهم و حیاتی تعیین دقیق هدف است. آنچه را که خواهان آنید باید به طور کامل برای شما روشن و شفاف باشد. هیچکس بهتر از شما و باهوشتر از شما نیست. شما با گرفتن این تصمیم که درآنچه انجام می دهید بهترین باشید به برترین ها در زمینه کاری خود تبدیل خواهید شد. شما نمی توانید همه مهارتهای لازم در زمینه کاری خود را داشته باشید اما می توانید با پشتکار و تمرین روی مهارت هایی که فاقد آنید یا در آن دچار ضعف هستید آنها را به نقاط قوت خود تبدیل کنید. بنابراین برنامه ای تنظیم کنید که بر اساس آن با دستیابی به مهمترین مهارتهای کلیدی در زمینه فعالیتتان به موفقیت چشمگیر در زمینه کاری خود نائل شده و جز نفرات برتر در آن زمینه باشید. زندگی زمانی بهترین ها را به شما می دهد که بهترین ها را از آن طلب کنید.نتیجه گرایی یک صفت کلیدی افراد بزرگ و موفق در هر زمینه ای به شمار می رود. از دیگر ویژگی های افراد موفق حل مساله است. در مواجهه با هر مشکل بلافاصله به تمام راه حلهای ممکن اندیشیده و آنها را بررسی کنید. بهترین راه را انتخاب نموده و فورا وارد عمل شوید. هیچگاه منتظر یک ناجی افسانه ای باقی نمانید؛ بهترین حلال همه مشکلات، مهمترین ویژگی افراد موفق عمل گرایی است.
  • شهرام گیلانی نیا صفحه 76
    انسان موجودی است پویا،روح وجسم آدمی لحظه ای از تکاپوبازنمی ماند.همین پویایی انسان رمز موفقیت وپیشرفت اوست.مسعودناصری (ناصری،1375) درمقاله خودمینویسدپویایی انسان با تحرک وجابجایی همراه است.که این تحرک دردو بعد تحرک عمودی وتحرک افقی صورت می پذیرد.یکی ازانواع تحرک افقی که همان تحرک فیزیکی وجابجایی انسانها بدون تغییر پایگاه اجتماعی واقتصادی آنان است گردشگری نام دارد.محمداکبرپور(اکبرپور1389)در مطالعات خودمینویسدگردشگری یکی ازپویاترین فعالیتهای اقتصادی عصرحاضراست که نقش مهمی در توسعه پایدارمحلی ایفامیکند.این صنعت ازطریق ترکیب وبکارگیری همزمان منابع داخلی وخارجی منافع اجتماعی اقتصادی وزیست محیطی وفرهنگی زیادی را به دنبال دارد.دربسیاری ازکشورها امروزه گردشگری نیروی اصلی پیشبرد ورشد اقتصادی کشورمحسوب شده وبافراهم آوردن فرصتی راهبردی ،به اقتصادمحلی تنوع بخشیده ،موجب اشتغالزایی شده،ایجاد درآمدمیکند وباعث افزایش ارزش منابع واردشده به محیط محلی میگردد.ازاینروتوسعه گردشگری اولین گزینه درامرتوسعه هرمنطقه است.امروزه گردشگری بقدری درتوسعه اقتصادی کشورهااهمیت یافته است که اقتصاددانان آنراصادرات نامرئی نام نهاده اند.واز آن بعنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد میکنند.اهمیت این صنعت ونقش آن درتوسعه اقتصادی باعث شده تابسیاری ازمدیران وبرنامه ریزان محلی ومنطقه ای وملی درهرکجای دنیابرای گسترش آن برنامه ریزی وتلاش نمایند.
  • صفحه 84
    واژه چابک در فرهنگ لغت، به معنای حرکت سریع ، چالاک ، فعال و چابکی ، توانایی حرکت به صورت سریع و آسان، و قادر بودن به تفکر به صورت سریع و با یک روش هوشمندانه است. ریشه و زادگاه چابکی، ناشی از تولید چابک است و تولید چابک مفهومی است که طی سالهای اخیر عمومیت یافته و به عنوان استراتژی موفق توسط تولیدکنندگانی که خودشان را برای افزایش عملکرد قابل ملاحظه ای آماده می کنند، پذیرفته شده است. در چنین محیطی، هر سازمانی باید توان تولید همزمان محصولات متفاوت و با طول عمر کوتاه، طراحی مجدد محصولات، تغییر روش های تولید، و توان واکنش کارآمد به تغییرات را داشته باشد. در صورت داشتن چنین توانمندی هایی، به آن بنگاه تولیدی، سازمان چابک اطلاق خواهد شد. چابکی به معنای توانایی هر سازمانی برای حسگری، ادراک و پیش بینی تغییرات موجود در محیط کاری است. چنین سازمانی باید بتواند تغییرات محیطی را تشخیص داده، به آنها به عنوان عوامل رشد و شکوفایی بنگرد. آنها در جایی دیگر چابکی را توانایی فائق آمدن بر چالش های غیرمنتظره برای رویارویی با تهدیدهای بی سابقه محیط کاری و کسب مزیت و سود از تغییرات به عنوان فرصتهای رشد و پیشرفت تعریف می کنند. ،چابکی را می توان توانایی رونق و شکوفایی در محیط دارای تغییر مداوم و غیرقابل پیش بینی تعریف نمود. چابکی را می توان به صورت همراستایی نزدیک سازمان با نیازهای متغیرکاری در جهت کسب مزیت رقابتی تعریف کرد. در چنین سازمانی، هدفهای کارکنان با هدفهای سازمان در یک راستا قرار داشته و این دو توام با یکدیگر درصدد هستند تا به نیازهای متغیر مشتریان پاسخ مناسبی بدهند. بر حسب نتایج و پیامدها، چابکی به معنای تغییرات پویا، موقعیت گرا و جسورانه (متهورانه) است که متضمن موفقیت در زمینه سهم بازار، و دستیابی به مشتریان انبوه می باشد. به منظور عملیاتی ساختن پارادایم چابکی، می توان آن را تلفیقی از موسسات بی شمار دانست که هر یک، چندین مهارت یا شایستگی کلیدی را برای فعالیتهای مشترک دارند و می توانند سازمان را به کمک یکدیگر برای واکنش سریع به نیازمندی های متغیر مشتریان، آماده سازند. «سازمان چابک یک کسب و کار با سرعت، سازگار و آگاهانه است که قابلیت سازگاری سریع در واکنش به تحولات و وقایع غیرمنتظره پیش بینی نشده، فرصتهای بازار و نیازمندی های مشتری را دارد. در چنین کسب و کاری فرایندها و ساختارهایی یافت می شود که سرعت، انطباق و استحکام را تسهیل کرده دارای سازمان هماهنگ و منظمی است که توانایی نیل به عملکرد رقابتی در محیط تجاری کاملا پویا و غیرقابل پیش بینی را دارد. علت تمایل به پویایی در این است که شرایطی که امروزه از اثر آنها، یک سازمان به چابکی می رسد، ممکن است فردا موثر و اثربخش نباشد. علت موقعیت گرایی نیز آن است که محیط بازار بر سطح چابکی مورد نیاز تاثیر می گذارد. دلیل تغییرپذیری نیز این است که چابکی در گرو حرکت سازمان به سمت سازگاری و تطابق است. آخرین مورد، چابکی به صورت رشد محور است که از راه توانایی سازمان برای ادراک و تصدیق مجدد چشم انداز، بازسازی استراتژی ها، و نوآوری در فنون و تکنیکها مصداق می یابد.چابکی به توانایی تولید و فروش موفقیت آمیز دامنه گسترده ای از محصولات کم هزینه، باکیفیت، زمانهای تاخیرکوتاه و تنوع اندازه محموله ها اشاره می کند که برای مشتریان متعدد و مشخصی از راه تولید مبتنی بر خواسته انبوه مشتری ایجاد ارزش می کند. در واقع، چابکی یک توانایی اساسی است که ایجاب می کند سازمان بتواند تغییرات موجود در محیط تجاری را احساس، دریافت، ملاحظه، تجزیه و تحلیل و پیش بینی کند و بنا به این تعریف، تولیدکننده چابک، دارای سازمانی است که دیدگاه وسیعی در مورد نظم نوی دنیای کسب و کار داشته، با توانایی ها و توانمندی های معدود خود به رویارویی با آشفتگی ها و نابسامانی های نامحدود می پردازد و جنبه های مزیتی جریان های تغییر را تسخیر می کند. مزایای حاصل از بهبود و افزایش سطح چابکی سازمانی را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:1. پیشبرد سریعتر سازمان به سمت هدفهای از پیش تعیین شده؛2. خدمت رسانی بهتر، کاهش قیمتها و ثبات سازمان؛3. کسب ارزش در قبال سرمایه گذاری در زمینه فناوری اطلاعات ؛4. کاهش حجم بودجه اختصاصی در زمینه فناوری اطلاعات؛5. برقراری هماهنگی لازم بین سرویس دهندگان فناوری اطلاعات ؛6. توانایی سازمان در تغییر فرایندها و بهبود عملیات کاری؛ 7. پاسخگویی سریعتر سازمان به نیازهای مشتری؛8. افزایش رضایت خاطر کارکنان؛9. پاسخگویی مناسب به تغییرات؛10. توسعه چشمگیر مهارتهای کارکنان؛11. افزایش ارزشهای کاری و عملیاتی؛12. توجه و تاکید بر کنترل سازمان؛13. پیشرفت ساختار فرایندهای سازمانی؛14. بهبود کنترل هزینه، و افزایش کارایی سازمان به دلیل کنترل و کاهش هزینه ها. سازمان های موفق در سالهای قرن بیست و یکم، چه ویژگی هایی خواهند داشت. نتایج پژوهشهای انجام شده به این موارد اشاره داشت:محیط های رقابتی جدید، تحولات بسیاری را در میان سیستم های تولیدی و سازمانها به وجود آورده است.سازمان هایی که دارای مزیت های رقابتی در این محیط جدید باشند و به سرعت بتوانند محصولات را مطابق نیاز مشتریان تولید کنند، چابک و پیشرو هستند.لازمه کسب چابکی، وجود سیستم تولید انعطاف پذیر، دارا بودن نیروی کار دانش پذیر، و ساختار مدیریتی مشوق نوآوری های تیمی (چه در داخل و چه در بین سازمان ها) است. اگر سازمان های آمریکایی نتوانند به سمت تولید چابک حرکت کنند، استاندارد زندگی در این کشور با خطر جدی مواجه خواهد شد