فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال هفدهم شماره 54 (پاییز 1388)

پژوهشنامه مالیات
سال هفدهم شماره 54 (پاییز 1388)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامبیز هژبر کیانی، فردین محمدی، الهام غلامی صفحه 7
    در این مقاله، نرخ بهینه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی برآورد شده است. مسئله مالیات بندی بهینه مسئله حداکثر نمودن توابع مطلوبیت کل اشخاص است نسبت به دو قید بودجه و محدودیتی که در آن اشخاص با توجه به ارتباط بین کار و درآمد بعد از مالیات، انتخاب خود از عرضه کار را بهینه می کنند. مبنای کار در مقاله حاضر مدل دایموند (1998) بوده است که شکل تعمیم یافته ای از مدل دایموند و میرلس(1971) است. مدل دایموند و میرلس هم برگردانی از مدل سائز (از مهمترین مدل های مالیات بندی بهینه) است. جامعه آماری برای محاسبه نرخ های بهینه اشخاص حقیقی شهر تهران و اشخاص حقوقی شهرهای تهران و کرمانشاه است. به منظور در نظر گرفتن عادلانه بودن توزیع درآمد، داده های آماری برحسب دهک های درآمدی طبقه بندی و ضریب جینی به عنوان شاخصی از پراکندگی توزیع درآمد محاسبه گردید. سپی مدلی مقضی براساس اینکه بیشترین تاثیرات را در کاهش ضریب جینی داشته باشد، انتخاب شد. در انتها نیز با به کارگیری مدل منتخب و در نظر گرفتن سطوح مختلف از کشش عرضه نیری و کار(اشخاص حقیقی) و کشش عرضه خدمت(اشخاص حقوقی) نرخ های بهینه محاسبه شدند. نتایج حاکی از آن است که در سیستم مالیاتی ایران به کارگیری نرخ های جدید علاوه بر اینکه توزیع درآمد را بهبود می بخشد، درآمد مالیاتی دولت را بیش از 5/1 برابر افزایش می دهد. همچنین نرخ های به دست آمده بر اساس شکل تعمیم یافته ای از منحنی لافر قابل توجیه و تفسیر است.
    کلیدواژگان: مالیات بر مشاغل مالیات بر شرکت ها، نرخ بهینه، توزیع درآمد
  • محمد اسماعیل انصاری، حسین استادی، فرشته جاوری صفحه 41
    نظر به اهمیت نقش منابع انسانی به عنوان یک منبع استراتژیک در سازمان ها و مطرح شدن نیروی انسانی به عنوان عمده ترین عامل مؤثر در وصول مالیات پس از درآمد ملی در نظام های مالیاتی کشورها، پرداختن به عوامل مؤثر بر عملکرد سرمایه انسانی در سازمان ها و به طور خاص در سازمان امور مالیاتی کشور حائز اهمیت بسیار است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر سلامت سازمانی بر نگرش های مثبت کاری است. در این پژوهش از یک جامعه آماری 1219 نفری، نمونه ای به حجم 279 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده متناسب با حجم انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه 41 سؤالی است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا به تحلیل توصیفی و سپس به تحلیل استنباطی داده ها براساس محاسبه ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس انجام شده است. یافته ها حاکی از اثبات فرضیه های تحقیق و وجود رابطه مثبت معنادار بین سلامت سازمانی و نگرش های مثبت کاری می باشد و اینکه توجه به سلامت سازمانی به دلیل تاثیری که بر اعمال تلاش های کاری دارد، از اهمیت زیادی در سازمان برخوردار است
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، سازمان سالم، نگرش های مثبت کاری، نوع دوستی
  • نارسیس امین رشتی، محمدقاسم رضایی صفحه 67
    یکی از اجزای بسیار مهم بودجه دولت درآمدهای مالیاتی کشور می باشد. اطلاع از میزان درآمدهای مالیاتی قابل حصول در منابع مختلف مالیاتی، علاوه بر تخصیص بهینه منابع در جهت وصول آنها، دولت را درانجام برنامه ریزی های دقیق مالی کمک کرده و میزان مشارکت مردم را در تامین مالی هزینه های عمومی دولت مشخص می کند. در این تحقیق، با بکارگیری اطلاعات آماری سالهای 84-1350، درآمدهای مالیاتی مستقیم (شرکتها، درآمد وثروت) برای سالهای 1389-1393 (برنامه پنجم توسعه) پیش بینی شده است. نتایج نشان می دهد که اولا روند درآمدهای مالیاتی مستقیم در طول برنامه پنجم توسعه افزایش یافته است و ثانیا روند کلی منبع مالیاتی شرکتها تا سال 1384از مسیر بلندمدت خود منحرف نشده و مالیاتهای وصولی کمتر از مقدار پیش بینی شده بوده است اما از سال 1384 به بعد، به علت اضافه شدن عملکرد نفت، مقادیر واقعی از مقادیر پیش بینی شده بیشتر شده است. در مورد منبع مالیاتی مالیات بر درآمد، مقادیر واقعی کمتر از مقدار پیش بینی شده است. از طرفی، در منبع مالیاتی مالیات بر ثروت، مالیاتهای وصولی بیشتر از مقدارپیش بینی شده بوده است.
    کلیدواژگان: مالیات های مستقیم، پیش بینی، مدلهای سری زمانی، برنامه پنجم، فرآیند خود توضیح جمعی میانگین تحرک (ARIMA)
  • حسن قدرتی، اسرافیل دوستدار صفحه 93
    تحقیق پیش رو پیرامون بررسی ارزشیابی اجاری املاک تجاری است. طبق قوانین مالیاتی ایران ارزشیابی اجاری املاک باید توسط کمیسیون تقویم صورت گیرد که این کمیسیون با تقسیم شهر تهران به 162 بلوک و تخصیص ارزش مشخص، برای هر متر مربع از این بلوک ها به این مهم دست یافته است.
    این پژوهش در صدد تعیین ملاک ها و عوامل مؤثر بر ارزش اجاری املاک تجاری و ارائه مدلی مناسب جهت ارزشیابی می باشد؛ سپس این فرضیه که روش سازمان مالیاتی برای محاسبه ارزش اجاری ناکارآمد است مورد آزمون قرار گرفته و مدل پیشنهادی با روش سازمان مالیاتی مقایسه می شود. جامعه آماری این تحقیق تمام واحدهای تجاری شهر تهران است که به صورت قانونی در حال فعالیت هستند. جهت تعیین ملاک های تاثیرگذار بر ارزش اجاری پس از چند مصاحبه اکتشافی و مطالعه تحقیقات گذشته 16 ملاک به عنوان ملاک های احتمالی تاثیرگذار بر ارزش اجاری انتخاب شدند. سپس با استفاده از طراحی پرسشنامه ای که توسط کارشناسان اداره مالیاتی شهر تهران تکمیل شد، 9 ملاک به عنوان مهمترین این عوامل تعیین شدند.
    برای طراحی مدل پس از انتخاب 383 نمونه، 9 معیار تعیین شده،در نمونه ها اندازه گیری شدند. پس از محاسبه ضریب همبستگی اسپیرمن و کندال در سطح معناداری 0/01، 6 ملاک انتخاب و سپس با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه و روش STEPWISE مدل پیشنهادی طراحی و اعتبارسنجی شد. در مرحله بعد ارزش های اجاری تخمینی با استفاده از مدل بدست آمد و سپس روش سازمان برای بدست آوردن ارزش اجاری واحدهای تجاری توصیف و این ارزش ها محاسبه شدند. در ادامه به مقایسه ارزش های بدست آمده از روش سازمان و مدل با ارزش های واقعی پرداخته شد. مرحله پایانی پژوهش را استفاده از آزمون فرض نسبت موفقیت در جامعه، و آزمون فرض مقایسه نسبت موفقیت در دو جامعه آماری برای آزمون فرضیات تحقیق تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش جاری، ملاکهای ارزشیابی، مدل ارزشیابی، کمیسیون تقویم
  • محسن محمد نوربخش لنگرودی، محمدرضا جوادی نیک گو صفحه 115
    مالیات ها به دو دسته مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. نظام مالیات برارزش افزوده که نوعی مالیات بر مصرف کالا و خدمات می باشد نیز در زیر مجموعه مالیات های غیر مستقیم جای می گیرد. این نظام مالیاتی، جهت استقرار کامل خود در ایران، با موانعی روبرو شده است که در قالب این تحقیق، با عنوان «بررسی موانع استقرار کامل نظام مالیات بر ارزش افزوده در ایران» سعی شده است موانع استقرار کامل این نظام و ترتیب اولویت آنها مشخص گردند.در این تحقیق،استقرار کامل نظام مالیات بر ارزش افزوده، متغیر وابسته و عوامل بیرونی کلان،بیرونی خرد و درونی، متغیرهای مستقل آن را تشکیل می دهند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه ای متشکل از 39 سوال بسته است که روایی محتوای آن با نظر اساتید فن و پایایی آن طبق روش آلفای کرانباخ (با میزان 91/0 جهت عوامل بیرونی کلان، 75/0 برای عوامل بیرونی خرد و 88/0 برای عوامل درونی) مورد تایید قرار گرفته و در میان 150 نمونه انتخابی، از میان اساتید محترم دانشگاه و کارکنان محترم سازمان متولی اجرای VAT در استان گیلان و استان تهران توزیع شده و با کمک آزمون آماری t و آزمون آماری فریدمن، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.
    طبق نتایج این تحقیق، تمامی متغیرهای بیرونی کلان،بیرونی خرد و درونی، به ترتیب اولویت، در عدم استقرار کامل VAT در ایران، موثرند و در نتیجه طبق نتایج آن، کلیه فرضیه های تحقیق، مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، حالت تنازلی، اقتصاد زیرزمینی، آستانه مالیاتی، نظام جامع تامین اجتماعی، بانک اطلاعاتی مودیان مالیاتی
  • مصطفی آشنا، حمیدرضا یوسفی، فرزانه صادقی صفحه 139
    امروزه برای فراهم نمودن حداکثر شرایط لازم برای دستیابی به اهداف و استراتژی ها، سازمانها نه تنها باید دارایی های نامشهود خود را شناسایی، اندازه گیری و مدیریت کنند بلکه می بایست همواره سعی کنند تا این گونه دارایی ها را بطور مستمر ارتقا و بهبود بخشند. واقعیت این است که سازمانهایی که نتوانند دارایی های دانشی خود را بطور مستمر ارتقا دهند، بقاء خود را با خطر از دست دادن و فنای خود، مبادله خواهند کرد. در این مقاله، موضوعاتی چون دسته بندی دارایی های سازمان، تعریف سرمایه فکری، دلایل توجه و اندازه گیری سرمایه فکری، محدودیتهای سیستم حسابداری سنتی، مدل ها و روش های اندازه گیری سرمایه فکری، مزایا و معایب گزارش دهی داخلی و خارجی سرمایه فکری، بحث و مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که موفقیت سازمانها به توانایی مدیریت دارایی های نامشهود بستگی دارد. بنابر این، برای اینکه بتوانیم این دارایی ها را مدیریت کنیم ابتدا می بایست آنها را شناسایی و اندازه گیری کنیم. سازمان امور مالیاتی کشور نیز با توجه به ماهیت فعالیت حاکمیتی خود و همچنین وظیفه تامین بخش قابل توجهی از منابع درآمدی دولت ناگزیر به شناسایی، ارزیابی و مدیریت دارایی های نامشهود (سرمایه فکری) موجود در سازمان برای فراهم شدن امکان برنامه ریزی بهینه در نحوه استفاده از این منابع است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری
  • آیت زایر صفحه 157
    در دو دهه اخیر ساده سازی مالیات به یکی از ارکان اصلی برنامه های اصلاح مالیاتی در کشورهای مختلف بدل شده است. این امر نه تنها به دلیل اثراتی است که پیچیدگی روی هزینه های تمکین داوطلبانه مالیات دهندگان و فرار مالیاتی دارد بلکه در مورد سیستم مالیات بر درآمد این امر مانع بزرگی در برابر عدالت و کارایی قلمداد می شود و امری فراتر از هزینه های اداری و تمکین است. اگرچه بررسی ابعاد مختلف ساده سازی مالیات مستلزم انجام مطالعات گسترده ای می باشد با این حال در این مقاله که در نوع خود سرآغازی برای طرح این گونه مسائل در کشور می باشد تلاش شده است تا جنبه های مختلف برنامه های اصلاح مالیاتی، تجارب کشورهای مختلف در زمینه ساده سازی مالیات و تاثیرات آن در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت توصیه های لازم برای اصلاح نظام مالیاتی کشور ارائه شود. بررسی ها نشان می دهد که پایین بودن نرخ تمکین مالیاتی،بالا بودن تعداد بخشنامه های صادره، ترکیب نامناسب درآمدهای مالیاتی و...از نشانه های اولیه و بدیهی پیچیده بودن سیستم مالیاتی کشور است و لذا یکی از چالش های اساسی نظام مالیاتی کشور ساده سازی مالیات در مفهوم کلی و ساده سازی قوانین و مقررات مالیاتی در مفهوم محدود آن است که خود عزم و همکاری جدی سازمان امور مالیاتی و نهادهای قانونگذاری را می طلبد.
    کلیدواژگان: اصلاح مالیاتی، پیچیدگی، ساده سازی مالیات، تمکین مالیاتی
|
  • Kambiz Hozhabr Kiani, Fardin Mohammadi, Elham Gholami Page 7
    In this paper, optimal tax rates for real and legal entity income taxes have beenestimated. Optimal taxation means optimal maximization of total utility functionsof entities with regard to the budget constraint and a constraint wherein the entitiesmake their choices of labor supply taking into consideration the relationshipbetween labor and income. The foundation of our estimation has been Diamond’smodel (1998) which is itself an extended form of Diamond and Myrrless’s model(1971). This model is, in its turn, an adaptation of Saez’s model, an importantoptimal taxation model. The statistic population being used for the calculationincludes real entities in Tehran and legal entities in Tehran and Kermanshah cities.In order to cover the fairness of income distribution, the statistical data has beenclassified in terms of income deciles, and Gini coefficient was calculated as anindicator of income distribution variance. Then, an appropriate model which isassumed to have the best impact on the decrease of the Gini coefficient has beenselected. Finally, through the application of the selected model and taking intoaccount different levels labor force elasticity (for real entities) and services supplyelasticity (for legal entities), the optimal tax rates have been calculated. The resultsobtained indicate that in the Iranian tax system, the application of new rates wouldlead to a better distribution of income as well as an increase of 150% in thegovernment tax revenues. Moreover, the calculated rates are able to be interpretedon the basis of an extended formulation of Laffer’s curve.
  • Mohammad Esmaeil Ansari, Hossein Ostadi, Fereshteh Javeri Page 41
    Taking into account the role and importance of human resources as a strategic resource in organizations and bearing in mind the human capital as the second major factor involved in the collection of taxes (the first factor being the national income), the performance of human capitals in organizations, specifically in the Iranian National Tax Administration is highly important. The present paper aims at exploring the impacts of organizational health on working positive attitudes. A sample of 279 members was selected out of a statistical population of 1219 employees through a categorized random sampling in proportion to the intended sample size. The research instrument has been a questionnaire of 41 items and as for the data analysis, we have first resorted to a descriptive analysis and then, we have done inferential analyses on the data gathered within Pearson’s correlation, multi-variation regression analysis and variance analysis methodologies. Research findings indicate that there is a significant relationship between the organizational health and the employees’ working attitudes and that organizational health is of a great significance in INTA due the positive impact it has on employees’ working positive attitudes.
  • Narciss Amin Rashti, Mohammad Ghasem Rezaee Page 67
    One of the most important components of the government budget is the taxrevenues. Having knowledge of tax volumes which can be collected from differenttax bases will help the government in optimally allocating the resources for taxcollection purposes, in doing exact financial plantings, and in identifying the extentto which citizens have participated in providing for the government’s publicexpenditures. In the present research, we have made use of statistical data of theyears 1961-2005 in order to estimate direct tax revenues (corporate income tax,individual income tax, and property tax) of the years 2010-2014 (the periodcovered by the Fifth Five-Year Economic, Social, and Cultural Development). Thefindings indicate that direct tax revenues will have an increasing trend in the fifthdevelopment plan and that the ascending trend of corporate income tax has notdeviated from its long-term trend up to the year 2005 in the sense that the collectedtaxes have all the time been less than forecasted but as from 2005 onward, due tothe addition of the performance of oil sector, the collected revenues have beenmore than forecasted. On the hand, as for individual income tax, the collectedrevenues have been less than forecasted and the revenues collected from theproperty tax category have been more than forecasted.
  • Hassan Ghodrati, Esrafil Doustdar Page 93
    The present paper aims at exploring rental valuation of business properties.According to Iranian tax laws, rental valuation of properties should be done by aReal Estates Valuation Committee. This committee divides Tehran city into 162blocks and allocates a rental value/square meters in each block. The presentresearch is firstly aimed at determining indices and factors affecting the rentalvalue of business properties and at presenting an appropriate model for valuation.Then, we test a hypothesis indicating that “the valuation procedure applied byINTA is inefficient” and compare our proposed model with INTA’s method. Thestatistical population of this research includes all business units acting legallywithin the geographical area of Tehran. Through some interviews and reviews ofliterature, we have characterized 16 indices as possibly affecting the valuation ofrental value. Then, through developing a questionnaire to be filled up by experts ofTehran City Tax Affairs Organization, 9 indices have been separated as the mostimportant factors. In order to develop the model, after selecting a sample of 383,the 9 indices in question have been measured. Then, in order to develop andvalidate the intended model, we have calculated the Spearman’s correlationcoefficient along with Kendall’s coefficient in the significant level of 0.01 leadingto the separation of 6 indices followed by running a linear multiple regression andthe administrating the STEPWISE methodology. In the nest stage, estimated rentalvalues have been calculated using both our proposed model and INTA’smethodology. The two sets of values have then been compared against the actualmarket rental values. The final stage of the research includes testing the“proportion of success” hypothesis (p) as well as testing the hypothesis of“comparison of proportion of success in the two populations” (p1-p2) in order toverify the research hypotheses.
  • Mohsen Mohammad Nourbakhsh Langeroudi, Mohammadreza Javadi Nikgou Page 115
    Taxes are divided into two groups of direct and indirect taxes. VAT, as a tax leviedon the consumption of goods and services, is a subcategory of indirect taxes. Thereare some barriers to the complete establishment of VAT system in Iran. Thepresent paper aims at capturing these barriers in terms of their significance andtheir priorities. To this end, “complete establishment of VAT” has been assumed tobe the dependent variable while some external/internal factors in both micro andmacro levels are handled as the independent variables. The instrument forgathering data has been a questionnaire consisting of 39 items of which the validityhas been verified by referring to experts and the reliability has been calculatedthrough Chronbach’s Alpha Coefficient methodology (0.91 for macro externalfactors, 0.75 for micro external factors, and 0.88 for internal factors). Thequestionnaire has been administrated in a sample of 150 members includingacademic faculty members and VAT staff in Guilan and Tehran provinces. Thedata gathered has been analyzed through T test and Freidman’s statistical test.According to the results obtained, all macro external factors, internal micro factorsand internal factors are respectively involved in incomplete establishment of VATin Iran and as such, all hypotheses of the research have been verified.
  • Mostafa Ashena, Hamidreza Yousofi, Farzaneh Sadeghi Page 139
    Nowadays, all organizations are required both to measure and manage theirintangible assets and to continuously promote these assets in order to maximize theconditions needed for achieving their goals and objectives. Organizations whichare not able to continuously promote their knowledge-based assets will inevitablysacrifice their survival. In this research we have studied such issues as theclassification of organizations’ assets, definition of intellectual capital, therationales behind focusing on intellectual capital and on measuring it, restrictionsof traditional accounting systems, models and approaches to the measurement ofintellectual capital, and (dis)advantages of internal / external reporting ofintellectual capital. Research findings obtained indicate that the organizations’achievement is a function of their ability in managing their intangible assets. Inorder to manage these assets, we should first identify and measure them. Since theIranian National Tax Administration’s duties are governance-based in nature andsince this organization is expected to provide for a considerable portion of thegovernment revenues, it is obliged to identify, assess, and manage its intangibleassets in order to make it possible to plan for making optimal use of theseresources.
  • Ayat Zayer Page 157
    In recent two decades, tax simplification has turned to be one essential componentof tax reform plans in different countries. This is not only due to negative impactscomplexity has on voluntary compliance costs resulting in tax evasion, but also dueto the fact that it is a big barrier to tax fairness and efficiency (in case of incometaxes) and as such, it is a factor far beyond administrative and compliance costs.Although a deeper understanding of various aspects of tax simplification requiresmore comprehensive investigations, this paper, which seems to be just a point ofdeparture for putting such issues under discussion in Iran, aims at exploringdifferent dimensions of tax simplification, reviewing different countries’experience, and, in the end, offering some recommendations for reforming theIranian tax system. Investigations show that a low compliance rate, a high volumeof administrative circular directives, and an inappropriate combination of taxrevenues do obviously indicate that the existing taxation system in Iran is quitecomplicated. Therefore, one of the essential challenges ahead of the Iraniantaxation system can be tax simplification, in general, and tax laws simplification, inparticular, which demands for a serious interaction between tax authority andlegislating institutions.