فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال هفدهم شماره 55 (زمستان 1388)

پژوهشنامه مالیات
سال هفدهم شماره 55 (زمستان 1388)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی طیب نیا، سمیه سیاوشی صفحه 9
    یکی از فعالیتهای تجاری جدیدی که در سالهای اخیر ظهور پیدا کرده است، ایجاد و توسعه تجارت الکترونیکی است. با گسترش تجارت الکترونیکی احتمال فرار و گریز مالیاتی در درآمدهای جدیدی که قبلا به صورت سنتی اخذ می شد، وجود دارد. لذا با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر در نظر دارد پس از بررسی و مطالعه نظام مالیات بر تجارت الکترونیکی در سطح جهان، به ارائه الگویی جهت اعمال و اخذ مالیات از تجارت الکترونیکی در ایران بپردازد. یکی از زیرساختهای لازم برای تجارت الکترونیکی تامین امنیت می باشد، که از موارد بسیار پراهمیت در دنیای تجارت الکترونیکی به شمار می رود، و طالبان زیادی دارد. عدم وجود امنیت در فضای مجازی می تواند مانعی برای رشد و توسعه تجارت الکترونیکی باشد. الگوی پیشنهادی مقاله حاضر برای اعمال و اخذ مالیات از تجارت الکترونیکی بر مبنای استفاده از یک پایگاه الکترونیکی امن مبادلاتی است که در آن، دولت ضمن ارائه امنیت به کاربران و مبادله کنندگان، از آنان مالیات اخذ می کند. در این مقاله، با استفاده از روش دلفی و آزمونهای ناپارامتری علامت و فریدمن، به ارزیابی این الگو پرداخته ایم. نتایج این پژوهش بدین شرح است: بهترین نوع مالیات برای تجارت الکترونیکی، مالیات بر ارزش افزوده است اما این قوانین در کشور ما نیاز به تغییر دارند. ایجاد پایگاه الکترونیکی امن مبادلاتی از سوی دولت دارای توجیه اقتصادی می باشد. افراد و شرکتها تمایل کافی به استفاده از این پایگاه الکترونیکی را دارند. برای شناسایی و ردگیری افراد و شرکتها در محیط الکترونیکی باید از کد اقتصادی استفاده شود. بهترین روش تامین امنیت در یک پایگاه الکترونیکی استفاده از امضا و گواهی دیجیتالی است. فروشندگان بهترین واسطه ها برای جمع آوری و بازپرداخت مالیات به دولتها هستند. همچنین برقراری توافقاتی با سایر دولتها در زمینه تبادل اطلاعات مبادلات و اجتناب از اخذ مالیات مضاعف امری ضروری است.
    کلیدواژگان: مالیات بر تجارت الکترونیکی، امضاء دیجیتالی، گواهی دیجیتالی، مالیات بر ارزش افزوده، امنیت
  • علی اکبر عرب مازار، علی دهقانی صفحه 45
    ظرفیت مالیاتی در واقع اطلاعات لازم در مورد ظرفیت یک کشور و یا یک منطقه در تجهیز منابع مالیاتی برای پاسخ گویی به مشکلات مالی و اجرایی سیاست های اقتصادی را فراهم می آورد. در این مطالعه سعی بر آن بوده است که با استفاده از داده های تاثیرگذار بر میزان مالیات مشاغل و اشخاص حقوقی، ظرفیت مالیاتی این دو منبع در استان های مختلف کشور برآورد گردد. بنابراین با بررسی متغیرهای تعیین کننده درآمد مالیاتی استان ها، از داده های استان های مختلف کشور (28 استان) طی دوره 1379تا 1385 و از روش تحلیل مرزی تصادفی(SFA) استفاده گردید تا کارایی هرکدام از استان ها برآورد گردد. مطالعه در خصوص کارایی استان ها در زمینه مالیات بر درآمد مشاغل و اشخاص حقوقی حاکی از آن بوده که در زمینه مالیات مشاغل بطور متوسط کارایی در دوره مذکور، برای استان های توسعه یافته بدون تهران 72.3 درصد و برای استان های کمتر توسعه یافته 66.5 درصد بوده است. همچنین در زمینه مالیات اشخاص حقوقی بطور متوسط کارایی برای استان های توسعه یافته بدون تهران 47.8 درصد و برای استان-های کمتر توسعه یافته 72.4 بوده است. در این مقاله عدم کارایی هر استان را به عنوان شکاف بین ظرفیت قانونی و بالفعل استان در نظر گرفته و ظرفیت بالقوه محاسبه می شود. همچنین نتایج کوشش مالیاتی نشان می دهد که بطور متوسط در دوره، کوشش مالیاتی در مورد مالیات مشاغل کاهشی و در مورد مالیات اشخاص حقوقی افزایشی بوده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت مالیاتی، مالیات مشاغل، مالیات اشخاص حقوقی، کوشش مالیاتی، کارایی مالیاتی، تابع تولید مرزی تصادفی، تحلیل مرزی تصادفی
  • ابراهیم رضایی صفحه 65
    در دهه اخیر بررسی اهمیت مالیات در اقتصاد ایران، به مانند سایر کشورهای در حال توسعه، مورد توجه پژوهشگران عرصه اقتصاد و سیاستگذاران قرار گرفته است. در این مقاله ضمن بررسی یکی از مهمترین جنبه های سیستم مالیاتی یعنی مجموعه نظام انگیزشی آن نرخ های مؤثر مالیاتی با یک رویکرد کلان، محاسبه و تحلیل خواهد شد در این راستا گام برداشته ایم. مهمترین مساله اثربخشی نظام انگیزشی و نحوه عملکرد نرخهای مؤثر است. به همین خاطر با بهره گیری از مدل رشد نئوکلاسیک و نظریه جورگنسون درباره هزینه سرمایه و تعریف مسیر سرمایه گذاری اقدام شبیه سازی این سری زمانی انجام و در کنار سایر متغیرها اثرات هزینه سرمایه گذاری و عوامل تشکیل دهنده آن را در چارچوب این مدل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که معافیت های موضوعی مالیات به عنوان انگیزه مالیاتی چندان تاثیری در سرمایه گذاری ندارد اما سرمایه گذاری می تواند با اصلاح سیستم استهلاک دارایی ها تحریک شود.
    کلیدواژگان: مشوق های مالیاتی، نرخ های موثر مالیاتی، سرمایه گذاری، استهلاک، مدل رشد نئوکلاسیک
  • یگانه موسوی جهرمی، فرهاد خداداد کاشی، مینو زیارتی صفحه 85
    هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه مالیات و ساختار بازار در قالب برآورد ارتباط سه متغیر قدرت انحصاری صنعت (درجه تمرکز بازار)، مالیات (نرخ مؤثر مالیات بر شرکتها) و هزینه های راه اندازی (موجودی سرمایه به عنوان نمادی از آن) طی سالهای 1384-1374 با استفاده از دیدگاه های شومپیتر، گالبرایت و ساتن می باشد. یافته های این مقاله با دیدگاه شومپیتر و ساتن سازگاری دارد زیرا مؤید آن است که با افزایش نرخهای مالیات، قدرت انحصاری بازار افزایش می یابد. از طرف دیگر، با افزایش موجودی سرمایه، ورود بنگاه ها به صنعت سخت تر می شود و در نتیجه، قدرت انحصاری صنایع و درجه تمرکز بازار بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: درجه تمرکز بازار، نرخ موثر مالیات، هزینه های راه اندازی
  • خدامی پور، انصاری، علی نمازیان صفحه 101
    تورم گسترده در جوامع مختلف و پیچیده تر شدن روش های تحلیل گری مالی، همراه با نیازهای متنوع استفاده کنندگان داخلی و خارجی و به ویژه حساسیت های مربوط به مراجع تصمیم گیرنده،ارائه اطلاعات واقع گرایا نه در فرآیند گزارشگری مالی را ایجاب نموده است. تجدید ارزیابی دارا یی های ثابت رویکردی است که خود نتیجه چنین تحولاتی محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها بر افشای دارایی ها ومالیات بردرآمد شرکت ها است. در انجام این تحقیق از دو روش توصیفی ازنوع همبستگی وپیمایشی استفاده شده است. علاوه بر استفاده از پرسش نامه داده های مورد نیاز از صورت های مالی شرکت های زیر مجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برای دوره زمانی 1380 تا 1386استخراج گردیده است.تجزیه وتحلیل نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که در مجموع ارتباط قوی ومؤثری بین تجدید ارزیابی دارایی ها و افشای دارایی ها وجود دارد،از طرف دیگر تجدید ارزیابی دارایی ها برمالیات بر درآمد شرکت های مورد بررسی تاثیر گذاشته که البته رابطه تجدید ارزیابی با مالیات بردرآمد شرکت ها یک رابطه معکوس بوده است.
    کلیدواژگان: تجدید ارزیابی، مبلغ تجدید ارزیابی، ارزش منصفانه، افشاء، مالیات، ارزش های تاریخی
  • مهدی تقوی، باقر درویشی، محمدنبی شهیکی تاش صفحه 121
    هر چند که نظام مالیاتی ایران در طی سال های گذشته سعی در اجرای برخی اصلاحات مثل معرفی پایه مالیات بر ارزش افزوده داشته است و بخصوص در زمینه اجرایی، اصلاحات مهمی را انجام داده، اما بسیاری از اشکالات ساختاری در نظام مالیاتی ایران همچنان برقرار است. برای انجام اصلاحات ساختاری با هدف بهبود نظام مالیاتی کشور می توان به دو صورت عمل کرد، یکی گسترش پایه های مالیاتی جدید و دومی بهبود عملکرد پایه های مالیاتی موجود است.در این مقاله در راستای اصلاح ساختاری نظام مالیاتی کشور از طریق معرفی پایه های مالیاتی جدید، به معرفی پایه مالیات بر عایدی سرمایه می پردازیم.
    در این مقاله در ابتدا مفاهیم تئوریک و کاربردی مرتبط با عایدی سرمایه معرفی و آثار اقتصادی این مالیات بررسی می شود و سپس در ادامه، تجربیات کشورهای مختلف در زمینه این پایه مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد.نتایج حاصل از بررسی ادبیات تئوریک، تجربی و بررسی تجربیات مرتبط با کشور های مختلف در این زمینه نشان می دهد که برای وضع مالیات بر عایدی سرمایه باید به مباحث: عایدی واقعی و غیر واقعی، عایدی بلند مدت و کوتاه مدت، تعدیلات نسبت به تورم و استهلاک در عایدی ایجاد شده، تفاوت عایدی با درآمد معمولی افراد و نحوه برخورد با زیان در مقابل عایدی توجه کافی مبذول گردد.در زمینه بررسی آثار این مالیات نیز نتایج نشان می دهد که وضع این مالیات می تواند برخی از متغیر های اقتصادی نظیر: سرمایه گذاری، پس انداز، سیاست های مالی شرکت ها، ترکیب سبد دارایی خانوارها، هزینه سرمایه و تقاضا برای دارایی ها و تعداد دفعات مبادله دارایی ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد و جهت اثر گذاری این مالیات بر برخی از این متغیر ها تحت تاثیر روش های متفاوت وضع مالیات برعایدی سرمایه است.
    کلیدواژگان: مالیات بر عایدی سرمایه، تجارب کشورها، نرخ مالیاتی، معافیت ها
  • حسن بان صفحه 155
    چند سالی است که بسیاری از کشورها بر نقش منحصر به فرد و استثنایی مالیات به عنوان یگانه ابزار جهانی در «به صرفه کردن» «سرمایه گذاری در بازار مسکن از طریق بازار سرمایه» توسط محمل (Vehicle) سرمایه گذاری REIT، پی برده اند و یکی پس از دیگری، بازارهای REIT خود را راه اندازی می کنند.
    با به کارگیری نهاد مالی نوین REIT (یا به بیانی دیگر، بکارگیری فن آوری نوین REIT در بازارهای ایران) با تمام ویژگی های مالی و مالیاتی آن، می توان با ساماندهی پایه های مالیاتی در بازار مسکن و اخذ مالیات از معاملات اوراق بهادار آنها در بازار سرمایه دست یافت، و همچنین توسط استاندارد سازی فرآیند ها و نظارت ها در هر دو بازار سرمایه و مسکن، شاهد بهبود کارکرد نظام مالیاتی را در حوزه بازار سرمایه و مسکن باشیم. نقش حیاتی مالیات در بهبود فضای کسب و کار سرمایه گذاری سالم در بازار مسکن توسط بازار سرمایه و از طریق نهاد مالی REIT که منجر به کاهش درجه ریسک سرمایه گذاری در بازار سرمایه و بورس تهران خواهد شد غیر قابل انکار می باشد.
    هدف از این مقاله این است که با معرفی نهاد مالی REIT، نتایج بررسی های یک پژوهش تطبیقی میدانی در حوزه «سرمایه گذاری در بازار مسکن از طریق بازار سرمایه» با تمرکز بر «مزایا و فرصت های مالیاتی در ایران»، تشریح گردد.
    کلیدواژگان: مالیات بر REIT ها، مالیات بر درآمد، مالیات بر سود تقسیمی، مالیات بر سود سرمایه ای، صندوق های هیئت امنایی سرمایه گذاری در زمین و ساختمان، بازار مسکن، زمین و ساختمان، بازار سرمایه
|
  • Ali Tayyebnia , Somayyeh Siyavashi Page 9
    One of the newest business activities in recent years is related to the emergenceand development of e-commerce. The extension of e-commerce increases thepossibility of evading from the taxation of new income resources which havetraditionally been taxed in other ways. Having in mind the importance of thismatter, the present research is going to investigate e-tax systems throughout theworld and to introduce a model for the establishment of an electronic taxationsystem in Iran. An infrastructure needed for e-commerce is to provide for securitywhich is very important in the e-commerce environment and for which there is alarge amount of demand. Lack of security in the virtual world can be a barrier tothe development of e-commerce. Our proposed model for the taxation of ecommercein Iran is based upon making use of a secure electronic exchangedatabase whereby the government presents security to users and exchangers and, atthe same time, taxes their e-commerce activities. In this paper, we have usedDelphi method and Sign Non-Parametric / Freidman tests to assess our proposedmodel of e-taxation. The findings obtained are as follows: the best tax category tobe applied to e-commerce is VAT but the Iranian VAT laws and regulations shouldbe modified prior to being applied to e-commerce; the creation of an electronicdatabase by the Iranian government is economically justified; real and legal entitiesin Iran are sufficiently willing to make use of this electronic database; a nationalTIN code is required for the identification and tracing of companies engaged in theelectronic environment; the best way of providing security in an electronicdatabase is to use digital signature and digital certificate; sellers are the best agentsfor the collection of taxes; moreover, there is a need for concluding agreementswith other countries on such topics as the exchange of information and avoidingdouble taxation.
  • Ali Akbar Arabmazar , Ali Dehghani Page 45
    Estimating tax capacity of a region or of the whole country provides theinformation needed for responding to financial and executive problems resultedfrom the implementation of economic policies. The present study aims atestimating tax capacities of the two tax categories, “business and professionincome tax” and “corporate income tax” in the Iranian provinces through makinguse of the data of some effective variables. To this end, we have explored thevariables involved in tax revenues of the provinces, and by using data of 28different provinces within the time span 1379-1385 (2000-2006), we have resortedto SFA method to estimate the efficiency of each tax category in question in any ofthe Iranian provinces. According to the findings obtained, as for the business andprofession income tax, the average tax efficiency of developed provinces(excluding Tehran Province) for the period in question has been 72.3% while it hasbeen 66.5% in less developed provinces. And as for corporate tax income, theaverage tax efficiency of developed provinces (excluding Tehran Province) hasbeen 47.8% while it has been 72.4% in less developed provinces. The presentresearch has calculated the “tax inefficiency” of each province as the gap betweenthe potential and realized legal capacities. As for tax effort indices, the results showthat over time, the average tax effort has decreased for business and professionincome tax but it has increased for corporate income tax.
  • Ebrahim Rezaee Page 65
    Just like other developing countries, in the recent decade, the importance andsignificance of taxes in the Iranian economy has attracted the attention of economicresearchers and that of policy makers. In the present paper, while I will focus onone of the most important aspects of tax system, i.e. the whole set of incentives;effective tax rates will be calculated and analyzed from a macro-economicstandpoint. The most important issues are the efficiency of tax incentive systemand the working of effective rates. To do the task, I have simulated the time seriesin question and, by using Neo-classic Growth Theory and Jorgenson’s Theory oncapital cost and defining the investment path, I have explored the impacts ofinvestment cost and its components and the impacts of some other variables. Thefindings indicate that tax exemptions do not work as incentives and do not have aconsiderable impact on investment. However, assets depreciation system may beused as an alternative tax incentive to invoke investment.
  • Yeganeh Mousavi Jahromi , Farhad Khodadad Kashi , Minoo Ziarati Page 85
    This paper is aimed at exploring the relationship between taxes and market structure within the framework of the relationships among three variables “industry’s monopolist power” (market concentration degree), “tax” (corporate income effective tax rate), and “company’s start up costs” (represented by “capital inventory”). The period covered is 1995-2005. The estimation has been done through making use of Schumpeter, Galbraith, and Sutton’s ideas. Findings of this paper are consistent with Schumpeter and Sutton’s ideas since they show that with an increase in the tax rates, the market monopolist power increases while an increase in the capital inventory will make it more difficult for the firms to get into the industry and as a result, both the market monopolist power and the market concentration degree will go up.
  • Ahmad Khodamipour , Abdolmahdi Ansari , Ali Namazian Page 101
    The existence of widespread inflation in different societies and the complexity of financial analysis methods as well as the variety of the needs of internal/external users of such analyses in combination with sensitivities of decision making authorities all together have necessitated the presentation of realistic information to be used in financial reporting processes. Reassessment of fixed assets, in its turn, is a result of such changes. The present research aims at exploring the impacts of reassessment of assets of companies on the disclosure of their real assets and their actual income taxes. This research makes use of both descriptive (correlation) and survey study methods. In addition to the data gathered from the administration of a researcher-made questionnaire, some information needed (data of 2001-2007) has been extracted from financial statements of companies running under the supervision of Industrial Development and Renovation Organization of Iran (IDRO) and Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO). Research findings indicate that there is a strong effective relationship between reassessment of assets and the disclosure of companies’ real assets. On the other hand, reassessment of assets has affected the income taxes of the companies in question though in a one-way manner.
  • Mehdi Tagahvi, Bagher Darvishi, Mohammad Nabi Shahiki Tash Page 121
    Although the Iranian tax system has been trying to make some tax reformsincluding the introduction of VAT system and despite the fact that there havealready been some important tax reforms, many structural problems with theIranian taxation system still remain. In order to make structural tax reforms aimedat improving the current status of the Iranian tax system, we may apply twodifferent approaches: first, introducing new tax categories, and second, improvingthe performance of existing tax bases. The present paper is, first of all, aimed atexploring theoretical and applied issues relevant to capital gains, and then involvesitself in studying the economic impacts of this tax category followed byinvestigating other countries’ experiences in relation to CGT. The findingsobtained indelicate that in order to establish a CGT system in Iran, we are requiredto take into consideration such fundamental issues as real/unreal gains, longterm/short-term gains, adjustments made on the bases of inflation rates anddepreciation of the acquired gains, the difference between capital gains andindividuals’ ordinary incomes, and the way you may treat capital losses as opposedto capital gains. As for CGT economical impacts, the findings obtained show thatthe introduction of such a tax category may influence such economical variables asinvestment, savings, companies’ fiscal policies, the families assets combination,capital costs, the demands for assets, and the number of exchanges of assets. Theefficiency of CGT in respect of having desirable impacts on some of the abovementionedvariables is ultimately a function of different methods applied to theintroduction of this tax category.
  • Hassan Ban Page 155
    Since a few years ago, many countries have realized the unique and exceptionalrole of taxes as the only global instrument for making economical the investmentson housing markets within the capital market through the vehicle of REITinvestment and as such, they establish their REIT markets one after another.Through making use of the modern financial institution of REIT (i.e., through theapplication of modern REIT technology to Iranian markets) with all its fiscal andfinancial characteristics, it will be possible to organize tax categories for housingmarkets and to tax the transactions of their securities in the capital markets. It isalso possible to improve the working of the existing tax system through thestandardization of processes and monitoring in both the capital and housingmarkets. The critical role of taxes in improving business environments in thehousing market through the REIT financial instrument and in decreasing theinvestment risks both in the capital market and in Tehran Stock Exchange can notbe ignored. The present paper is aimed at introducing the REIT financialinstrument and at presenting the results of a field-comparative study being done onthe topic of “investing on the housing market through the capital market” focusingon “its advantages and opportunities for the Iranian tax system”.