فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال نوزدهم شماره 58 (بهار و تابستان 1390)

پژوهشنامه مالیات
سال نوزدهم شماره 58 (بهار و تابستان 1390)

  • 232 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جمشید پژویان صفحه 5
  • محمدرضا شورورزی، احمدرضا رحمانی صفحه 9
    در این تحقیق تفاوت معافیتهای قانونی مالیاتی اعمال شده توسط حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی و ماموران تشخیص مالیات سازمان امورمالیاتی کشور در خصوص پرونده های اشخاص حقوقی موضوع ماده272(ق.م.م) بررسی شده است. در این تحقیق با توجه به نرمال نبودن داده های مورد آزمون، برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آماری ناپارامتریک(ویلکاکسون،من ویتنی،کروسکال واریس)استفاده شده است. این تحقیق یک دوره 4ساله(1387-1384) را دربر می گیرد و شامل612 سال شرکت حسابرسی شده موضوع ماده272(ق.م.م) می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تفاوت معنی-داری بین معافیتهای قانونی مالیاتی اعمال شده توسط حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی و ماموران تشخیص مالیات سازمان امورمالیاتی کشور در خصوص پرونده های اشخاص حقوقی موضوع ماده272(ق.م.م) وجود داشته و خصوصیات اختصاصی شرکت از قبیل سهامی عام یا خاص بودن، عضو یا غیرعضو بودن در بورس اوراق بهادارو دولتی یا خصوصی بودن بر این اختلاف تاثیرگذار بوده و در مورد شرکتهایی که توسط شاغلان انفرادی و غیرانفرادی(موسسات حسابرسی و سازمان حسابرسی)عضو جامعه حسابداران رسمی مورد حسابرسی مالیاتی قرارگرفته اند این اختلاف به طورمعنی داری وابسته به نوع حسابرس نیست و رسیدگی انفرادی و گروهی تاثیری بر نتایج حاصل ندارد.
    کلیدواژگان: حسابرسی مالی، حسابرسی مالیاتی، درآمد مشمول مالیات، معافیتهای قانونی مالیاتی، ماده 272 ق، م، م، جامعه حسابداران رسمی
  • فرشته حاج محمدی، الله محمد آقایی صفحه 37
    مالیات مهم ترین منابع درآمدی دولتها است و استفاده از آن در تامین مخارج دولت از ایجاد آثار نامطلوب اقتصادی به میزان قابل توجهی می کاهد. لازم است سازمان های مالیاتی بعنوان متولیان وصول مالیات با ترغیب مودیان به انجام تکالیف و تعهدات شان درآمدهای مالیاتی را افزایش دهند. امروزه مطلوب ترین رویکرد برای وصول کارآمد مالیات رویکرد خوداظهاری و تمکین داوطلبانه است. مقاله حاضر در چارچوب یافته های نظری جنکینز و فورلمو(1993) و در قالب یک تحقیق کتابخانه ای، ضمن مرور اجمالی عوامل موثر بر تمکین مالیاتی و مولفه های اساسی رویکرد خدمات مودیان کوشیده است تا بر ضرورت وجود ارتباط تنگاتنگ میان تمکین داوطلبانه، خدمات مودیان و پیاده سازی فناوری اطلاعات صحه بگذارد. به این منظور، بدو به چارچوب مفهومی تمکین داوطلبانه پرداخته شده و آنگاه بعد از رده شناسی مدلهای تمکین چهارگانه، رویکرد خدمات محور با تاکید بر نقش بهره گیری از سیستم های فناوری اطلاعات معرفی شده است و در نهایت، مولفه های بنیادین رویکرد خدمات مودیان جنکینز و فورلمو به بحث گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: تمکین داوطلبانه، خوداظهاری، خدمات مودی، تسهیل تمکین
  • علی عسکری، امین توتونچی، داوود مطلبی صفحه 51
    امروزه افزایش سطح فرهنگ مالیاتی، ایجاد فرهنگ خوداظهاری و به تبع آن افزایش سطح تمکین مالیاتی، از دغدغه های اصلی مدیران سازمان امور مالیاتی است. بهبود فرهنگ مالیاتی موجب افزایش سطح رضایت مندی مودیان مالیاتی می شود. از طرف دیگر مطرح شدن مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یک پایه مالیاتی نوین، موجب شده است که تمامی تلاش ها در راستای اجرای کارآمد آن، بستگی به فرهنگ سازی و افزایش سطح رضایت مندی مودیان داشته باشد. مقاله حاضر حاصل پژوهشی میدانی است که هدف آن ارزیابی تاثیر عوامل فرهنگی بر اجرای کارآمد مالیات بر ارزش افزوده در اداره کل امور مالیاتی مودیان بزرگ، با بهره گیری از مدل سلامت فرهنگی است. جامعه آماری این تحقیق مشتمل بر کلیه اشخاص حقوقی است که در اداره کل امور مالیاتی مودیان بزرگ پرونده مالیاتی دارند. در این تحقیق ضمن ارزیابی ابعاد مدل سلامت فرهنگی اعم از روابط، ارتباطات، مشارکت و تصمیم گیری، زیرساخت، مدیریت تغییر و رهبری، رتبه بندی ابعاد و مولفه های مدل نیز مورد بررسی قرار می گیرد و متناسب با نتایج تجزیه و تحلیل، پیشنهادهای عملیاتی نیز ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده، مدل سلامت فرهنگی
  • نارسیس امین رشتی، فاطمه فهیمی فر، ابراهیم صیامی عراقی صفحه 75
    مالیات ها از اصلی ترین منابع درآمدی دولت ها بوده به گونه ای که همواره اخذ مالیات از تمام ظرفیت های موجود در اقتصاد از دغدغه های اصلی اقتصاددانان و سیاست گذاران است. هدف از این مقاله برآورد ظرفیت مالیاتی و محاسبه تلاش مالیاتی در بین کشورهای با درآمد متوسط است. به این منظور از روش داده های تابلویی و دوره زمانی (2009- 1995) برای برآورد ضرایب مدل استفاده شده و سپس با استفاده از این ضرایب، تلاش مالیاتی، محاسبه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد تلاش مالیاتی در ایران کمترین میزان را در میان کشورهای مورد بررسی دارد.
    کلیدواژگان: تلاش مالیاتی، ظرفیت مالیاتی، کشورهای با درآمد متوسط، داده های تابلویی
  • علی طیب نیا، کریم زاهدی خوزانی صفحه 97
    نظام مالیاتی مطلوب دارای اهدافی چون تامین درآمد کافی برای دولت، تخصیص بهینه منابع و توزیع عادلانه درآمد است. این نظام پایه های مالیاتی کارا، عادلانه و از نظر اجرایی کم هزینه را برمی گزیند. منابع مالیاتی که این ویژگی ها را داشته باشند، برای دولت ها از اهمیت بالایی برخوردارند. مالیات بر ارزش زمین یکی از پایه های مالیاتی است که تمامی ویژگی های فوق را داراست. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی الگوی مناسب اجرای مالیات بر ارزش زمین در ایران می پردازد. این پژوهش با بررسی مبانی نظری مالیات-ستانی و میزان پوشش اهداف و ویژگی های نظام مالیاتی مطلوب توسط مالیات بر ارزش زمین، و با بررسی نتایج حاصل از اجرای این مالیات در ادبیات اقتصادی و بررسی تطبیقی اجرای آن در سایر کشورها، به بیان اهمیت استخراج الگوی مناسب اجرایی برای کشور از این طریق می پردازد. در نهایت نیز مدل مناسب اجرای مالیات بر ارزش زمین در ایران استخراج می شود. نتایج بدست آمده نشان می دهد که برای اجرای مالیات بر ارزش زمین در کشور، نیاز است قانون جدیدی در این خصوص تدوین شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش زمین، روش اخذ مالیات، مالیات بر دارایی
  • رویا سیفی پور، محمدقاسم رضایی صفحه 121
    از مهمترین وظایف اقتصادی دولت ها، کنترل وضعیت نابرابری درآمد است، به این ترتیب دولت ها باید به منظور کاهش نابرابری، چگونگی تغییرات درآمدهای افراد جامعه را با استفاده از ابزارهای موجود، تجزیه و تحلیل کنند. عوامل متعددی از جمله عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاستهای پولی ومالی بر تغییرات توزیع درآمد جامعه در طول زمان موثر است. عواملی مانند سیاستهای مالیاتی، مخارج دولت، نوع درآمد، تبعیض قیمت ها، کمکهای انتقالی دولت، حداقل دستمزد، نرخ بیکاری، تسهیلات مالی برای افراد کم درآمد وغیره می توانند به نحوی تنظیم شوند که باعث افزایش درآمد فقرا و تعدیل درآمد ثروتمندان و گاه برعکس شود. مالیات علاوه بر آنکه از مهمترین منابع تامین مخارج دولت است، یکی از ابزارهای سیاستی موثر در برقراری ثبات اقتصادی، تخصیص مجدد منابع اقتصادی و تعدیل نابرابری درآمد است. لذا هدف از این مقاله به طور خاص، بررسی اثر سیستم مالیاتی بر توزیع درآمد است و در کنار بررسی اثر مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم، عواملی همچون نرخ بیکاری و حداقل دستمزد نیز مورد توجه قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با افزایش مالیاتهای مستقیم و سطح حداقل دستمزد، کاهش مالیاتهای غیرمستقیم و نرخ بیکاری، توزیع درآمد بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: مالیات مستقیم، مالیات غیر مستقیم، توزیع درآمد، اقتصاد سنجی
  • سعید کمالی، سعیده شفیعی صفحه 143
    تمکین مالیاتی در ادبیات مالیاتی به عنوان مهم ترین هدف یک سیستم مالیاتی کارا به شمار می رود. در اغلب نظام های مالیاتی تعریف دقیق، روشن و عملیاتی از تمکین مالیاتی وجود دارد، در حالی که در نظام مالیاتی ایران این مفهوم بسیار مبهم و ناشناخته است. در متون مالیاتی ایران، تمکین به مفهوم پای بندی مودیان به تکالیف مالیاتی و رعایت قوانین مالیاتی از سوی آنها شناخته شده است. این تعریف علاوه بر مبهم بودن، تفسیرپذیر بوده و پژوهش در این عرصه را با مشکل مواجه می سازد. از این رو لازم است کارشناسان و پژوهشگران در این حوزه به بررسی و تحقیق پیرامون ارائه تعریفی دقیق و عملیاتی از تمکین مالیاتی با توجه به شرایط اقتصادی کشور بپردازند. این مطالعه بر آنست تا ضمن بررسی مفاهیم مختلف از تمکین مالیاتی، تعریف دقیق و روشنی از آن ارائه نماید و در نهایت سطح تمکین و موانع آن را در نظام مالیاتی ایران محاسبه نماید.
    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، تمکین داوطلبانه، هزینه های تمکین، خوداظهاری
  • محمدعلی فیض پور، مهید امامی میبدی، سعیده رادمنش، زهره احمدی صفحه 169
    در میان معیارهایی که می توان بر اساس آن وضعیت اقتصادی کشورهای جهان را مورد سنجش و مقایسه قرار داد، شاخص فضای کسب و کار به عنوان شناخته ترین شاخص و در عین حال، مقبول ترین آن در سطح جهانی است. از این رو، جمهوری اسلامی ایران نیز همواره کوشیده است تا با رصد نمودن شاخص های فضای کسب و کار خود و بهبود آن ها جایگاه خود را در میان کشورهای جهان ارتقاء بخشد. در همین راستا طرح ایجاد فضای مساعد کارآفرینی و رفع موانع کسب و کار در مجلس شورای اسلامی تنظیم و به تصویب رسیده است. در این میان و در میان شاخص های فضای کسب و کار، جایگاه مالیات نسبت به سایر معیارها از اهمیتی دو چندان برخوردار بوده و از این رو به عنوان یکی از اساسی ترین معیارهای سنجش فضای کسب و کار هر کشور محسوب می شود. بر این اساس این مقاله می کوشد تا اهمیت معیار پرداخت مالیات را نسبت به سایر معیارهای فضای کسب و کار و از نگاه کارگزاران بخش صنعت، کارشناسان این بخش و صنعتگران مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: شاخص کسب و کار، مالیات، روش AHP، استان یزد
  • اکبر عالم تبریز، رویا شایسته صفحه 189
    دولتها برای اعمال تغییر مناسب در سازمان های بخش دولتی ناگزیرند، خط مشی هایی را وضع کنند که ناظر بر تغییرات بنیادی یا اصلاحی یا هر دو آنها در سازمانها باشد. سازمان امور مالیاتی کشور نیز از این تغییر و تحولات در امان نبوده و ناگریز برای دستیابی به اهداف سازمانی، نیازمند توجه به تغییرات است. برون سپاری یکی از مباحث کلیدی و مهمی است که امروزه در بسیاری از سازمانها جایگاه ویژه ای پیدا کرده است و اهمیت به-کارگیری آن روز به روز بیشتر می شود. با توجه به اهداف و سیاست های کلان دولتی و تحولات پیش روی سازمان، «خصوصی سازی و کوچک سازی بخش دولتی، قانون خدمات کشوری، اصل 44 قانون اساسی و جهانی شدن» برون سپاری فرایندهای سازمان و تغییر و تحولات در این جهت منطبق با سیاستهای بلند مدت، استراتژی و اهداف سازمان است. در این مقاله مدلی برای تصمیم گیری برون سپاری و معیارهایی برای ارزیابی برون سپاری فرآیندهای کاری در سازمان امور مالیاتی با استفاده از روش دلفی فازی و مدل تصمیم-گیریTOPSIS ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مالیات، فرآیند مالیاتی، دلفی فازی، تصمیم گیری چند شاخصه MADM، TOPSIS فازی
|
  • Mohammadreza Shourvarzi, Ahmadreza Rahmani Page 9
    This paper focuses on the differences between statutory tax exemptions considered by auditors, member to the Association of Certified Public Accountants and tax assessors of the State Tax Affairs Organization on legal entities tax files subject to article 272 of the Direct Taxing Act. Due to the non-normal nature of test data, non-parametric statistical methods (Wilcoxon, Mann Whitney, Kruskall-Wallis) were used for research hypotheses. The study covered a four-year period (2005-2008) and included 612 companies audited under article 272 of Direct Taxing Act. The Results of the study showed a significant difference between statutory tax exemptions considered by auditors, member to the Association of Certified Public Accountants and tax assessors of the State Tax Affairs Organization on legal entities tax files subject to article 272 of the Direct Taxing Act. Features of the companies (e.g. public or private nature, membership in stock market, etc.) influenced those differences. Also, for companies whose taxes were audited by individual or company auditors, member to the Association of Certified Public Accountants, the difference was significantly independent of the type of auditor involved, so individual or company auditing had no effect on the results.
    Keywords: Financial Auditing, Tax Auditing, Taxable Income, Article 272 of Direct Tax Act, Statutory Tax Exemptions, Association of Certified Public Accountants
  • Fereshteh Hajmohammadi, Allahmohammad Aghaee Page 37
    Tax revenue is the most important resource of governments to fund state's current expenditures with the least undesirable economic effects. Therefore, tax administration as a collector authority should increase tax revenue by promoting taxpayers to pay their tax obligations voluntarily according to the law. Today self assessment and voluntary compliance are the most popular approach to collect the taxes effectively. This paper by the use of Jenkins and Forlemu findings provides an overview of the subject of effective factors on tax compliance and core elements of taxpayer service approach. At the same time, it has attempted to emphasize on close connection between voluntary compliance, taxpayer services and implementation of information technology products. So the paper provides a conceptual framework of voluntary compliance, typology of compliance models and service-oriented approach by using information systems. Finally it contains a discussion of the key elements of Jenkins and Forlemu's taxpayer service approach.
    Keywords: Voluntary Compliance, Self, Assessment, Taxpayer Service
  • Ali Askari, Amin Tootoonchi, Davood Motallebi Page 51
    Nowadays the improvement of tax culture, establishment of tax self- declaration and accordingly the improvement of tax compliance are of the main issues concerning the tax authorities. Improvement of tax culture will lead to satisfaction of taxpayers. On the other hand the introduction of Value Added Tax as a modern tax base has led to all the activities in conformity with its efficient establishment along with tax culture development and increase in the level of taxpayers’ satisfaction. Hence, this paper which is the result of a filed research aiming at evaluation of the effects of Cultural Health Model factors over implementation of value added tax in Large Taxpayers Unit (LTU) through culture health model. The population selected for this research consists of all of the legal persons, registered tax files in large taxpayers unit. In this research along with evaluation of cultural health model dimensions such as: relation, communication, co-operation and decision making, infrastructure, leadership and change management, the ranking of aspects and the components of the model are also studied. In relation and job satisfaction aspects and co-operation and decision making, incentives aspects and infrastructures, training aspects and infrastructure management, knowledge management aspects and leadership aspect, the goals of value added tax are of the highest degree. According to the result reached through analysis, operational suggestions are presented.
    Keywords: Tax Culture, Value Added Tax, Cultural Health Model
  • Narsis Aminrashti, Fatemeh Fahimifar, Ebrahim Siamiaraghi Page 75
    Taxes have been the most significant income sources of governments from a long time ago and one of the main concerns of governors and policymakers is optimal collecting taxes of whole existing capacities.The aim of this paper is to estimate tax capacity and to calculate tax effort among middle- income countries. Panel data method, data from 1995-2009 and Stata software have been used to estimate model coefficients and then tax effort has been measured by using these coefficients. The results show that Iran obtains the least amount of tax effort indicator among others.
    Keywords: Tax Effort, Tax Capacity, Middle, income Countries, Panel, Data
  • Ali Taiebnia, Karim Zahedikhoozani Page 97
    An appropriate tax system can have different objectives, including promoting the government income, resource allocation and income redistribution. This tax system is supposed to choose tax bases which are efficient, fair and low cost of implementation. Tax bases with the mentioned features have great importance for the governments. Land Value Tax (LVT) is one of the tax bases with all the above mentioned features. Thus the current research attempts to study an appropriate model for implementing LVT in Iran. Therefore theoretical foundation of taxation and good taxation factors coverage by LVT is studied. Also the importance of taxation of land values in Iran has been expressed through studying the result of implementing LVT in the economic literature along with comparative studies of implementing LVT in other countries. Finally a proper model of implementing LVT in Iran is introduced. The results show that implementing LVT in Iran requires a new and separate law. This new law should address different important issues such as locally or nationally implementation of tax, setting methods of land evaluation, selecting the appropriate tax period, the types of land to be taxed, the ways to deal with the deferred tax, the organization which has the responsibility of determining the tax rate, and the one which is in charge of assessment, collection, monitoring and arbitration, and the range of tax exemptions. To achieve the mentioned goals, two questionnaires (one qualitative and one quantitative) have been designed to collect the required data and Delphi method and signtest have been employed for data analysis. Finally a local model for tax on land values has been introduced.
    Keywords: Land Value Taxation (LVT), Tax Implementation Model, Property Tax
  • Roya Seifeepour, Mohammadghasem Rezaee Page 121
    One of the most important duties of government is the control of income inequality in society. Different factors like economic and social factors are affecting on variation of distribution income. Factors like tax policy, government expenditure, discrimination prices, the minimum wage, unemployment rate, transfer program and so on can be better or worse income distribution. The main aim of this article is to analyze main factors of affecting income distribution including direct and indirect tax. The Results of this article show that increase in direct tax and the minimum wage and also decrease in indirect tax and unemployment rate improve income distribution.
    Keywords: Direct Tax, Indirect Tax, Income Distribution, Econometrics
  • Saeed Kamali, Saeedeh Shafiee Page 143
    The most important goal of a tax system is to increase tax compliance level. There is a clear and exact definition of tax compliance in the developed tax systems, while this concept is an unknown area in Iranian tax system. In Iranian tax texts, compliance is doing one's tax obligations according to the law. This definition is vague. The current paper has three main goals: a) studying different meanings of tax compliance in Iranian tax law, b) selection of a clear and precise definition of tax compliance and c) estimation of tax compliance rate and its obstacles in Iranian tax system. Our research method is based on library research method. The results indicate that tax compliance rate in Iran has increased from 18.8 percent to 49 percent between 2002 and 2009.
    Keywords: Tax Compliance, Voluntary Tax Compliance, Compliance Costs
  • Mohammadali Feizpour, Mehdi Emami Meybodi, Saeedeh Radmanesh, Zohreh Ahmadi Page 169
    Doing business index is known as a globally accepted and the most significant criteria to compare the economic situations across different countries. Hence, Islamic Republic of Iran has always tried to monitor this index as well as the related indicators to improve and upgrade its position among the world countries. In this regard, a plan of “developing suitable entrepreneurship environment and resolving obstacles of doing business” has been approved in parliament of Islamic republic of Iran. In the meantime, among indicators of doing business, tax indicator can be considered as one of the main indicators in doing business index. Accordingly, this paper attempts to investigate the importance of tax criterion compared to other doing business criteria from the viewpoints of those involved in Yazd industry sector. To do this, three groups are selected, using snowball sampling technique, namely industrial experts, industrial scholars and as well as industrialists. This study has been done in Yazd as a province which is in the first place in comparison with other 29 provinces in Iran according to “spatial planning of industrial development” which has been done by the ministry of industry, mining and trade. Using AHP method, the results indicate that in total as well as according to three groups’ views, tax indicator have a good place in comparison with other criteria. For this, tax reform is not a priority in comparison with other doing business indicators reforms.
    Keywords: Doing Business Index, Tax, Analytical Hierarchy Process (AHP) Method, Yazd Province
  • Akbar Alamtabriz, Roya Shayesteh Page 189
    To apply appropriate changes in the organizations of the public sector, governments are obliged to develop some policies regarding fundamental changes or corrective changes or the both in organizations. The Iranian National Tax Administration (INTA) could not resist these changes and reforms too, inevitably in need of undergoing changes for obtaining the organizational objectives. Outsourcing is one of the key issues gaining special position in the organizations, whose importance increases day by day. Due to the major public objectives and policies and the reforms to be implemented by the organization, "privatizing and downsizing of the public sector, the law of civil services, the Article 44 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and globalization", outsourcing of organizational processes, changes and reforms in this regard accord with the organizational long-run policies, strategies and objectives. In this paper, it has been tried to provide a model for outsourcing and to introduce criteria in order to evaluate working processes in the INTA through employing the fuzzy Delphi method and the fuzzy TOPSIS decision-making model for evaluation and prioritization of the processes to be outsourced.
    Keywords: Taxation, Taxation Process, Fuzzy Delphi, Multiple Attribute Decision Making (MADM), Fuzzy TOPSIS