فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال نوزدهم شماره 60 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 5
  • مجید مداح، سمیه نعمت اللهی صفحه 9
    فرار مالیاتی قابل مشاهده نیست و در آمارهای رسمی کشور نیز ثبت نمی شود. در این مقاله رابطه بین فرار مالیاتی در واردات کشور و نرخ های تعرفه در گروه های مختلف کالایی با کد دو رقمی بر اساس طبقه بندی سیستم هماهنگ (HS) و با استفاده از الگوی داده های تلفیقی طی سال های (2008 - 2003) مورد بررسی قرارگرفته است. فرار مالیاتی به صورت تفاوت میان ارزش صادرات گزارش شده به ایران توسط 12 شریک مهم تجاری و ارزش واردات گزارش شده از شرکای تجاری توسط ایران طی سال های مورد بررسی تعریف شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل های فرار مالیاتی رابطه مستقیم و معنی داری بین فرار مالیاتی و نرخ تعرفه را تایید می کند به طوری که با افزایش یک درصد نرخ تعرفه، فرار مالیاتی در واردات ایران 9 /0 درصد افزایش می یابد. اثر نرخ تعرفه بر فرار مالیاتی در گروه کالاهای با نرخ تعرفه بالا (ده درصد بالاترین نرخ تعرفه) قوی تر است. برای این گروه کالاها، افزایش یک درصدی نرخ مالیات منجر به افزایش 3 /1 درصدی فرار مالیاتی می شود. در مورد کالاهای با بالاترین نرخ تعرفه، 2302045 دلار کم نمایی واردات یا واردات گزارش نشده از سوی ایران وجود دارد که به ازای آن فرار از پرداخت مالیات در واردات ایران صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، نرخ تعرفه، اختلاف تجاری، کم نمایی واردات، داده های تلفیقی
  • علی اکبر عرب مازار، مریم گل محمدی، بهروز باقری صفحه 27
    نظام های مالیاتی همواره در تلاش برای جمع آوری مالیات قابل پرداخت طبق قوانین مالیاتی و همچنین استفاده بهینه از منابع خود هستند. لذا تعیین حوزه هایی که در آنها تمکین مالیاتی کم بوده و یا عدم تمکین وجود دارد و همچنین رتبه بندی این حوزه ها، به عنوان بخشی از فرایند تخصیص منابع کمیاب به منظور دست یابی به بیشترین کارایی و اثربخشی محسوب می شود. از آنجایی که هدف اصلی از اندازه گیری تمکین، ارزیابی کارایی و اثربخشی راهبردهای مورد استفاده در حوزه هایی است که در آنها مسئله عدم تمکین مطرح است، تحقیق در زمینه مدل های اندازه گیری تمکین و روش ها و شاخص های کمی برای اندازه گیری آن ضروری و بااهمیت است. هدف این پژوهش ارائه خلاصه ای از تلاش های انجام گرفته در راستای اندازه گیری تمکین مالیاتی مودیان است و برای این منظور از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد هر چند هیچ نظریه و یا مدل خاصی وجود ندارد که با در نظر گرفتن همه عوامل موثر بر تمکین مالیاتی مودیان، سطح تمکین آنها را اندازه گیری کند، با این وجود، مدل فیشر می تواند یک چارچوب نظری ماندگار را برای پژوهش ها در زمینه تمکین مالیاتی مودیان ایجاد کند اما باید متغیرهای دیگری نیز به آن اضافه شود.
    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، فرار مالیاتی، اجتناب از مالیات، روش و مدل های اندازه گیری تمکین
  • محمد قایینی، محمدعلی احمدی صفحه 71
    یکی از منابع مالی مهم دولت ها از جمله حکومت اسلامی مالیات است. باتوجه به وجود انگیزه اجتناب از پرداخت مالیات برای برخی از مودیان، انواع ضمانت اجرایی در نظامهای مالیاتی پیش بینی شده است. از جمله این ضمانت ها جریمه تاخیر پرداخت مالیات متناسب با مدت تاخیر است. در این مقاله با پیش فرض مشروعیت اصل مالیات، مشروعیت اعمال جریمه تاخیر پرداخت مالیات مورد بحث است. جدای از مشروعیت جریمه، مشابهت جدی این نوع جریمه با دیرکرد دین به خاطر ربای امهالی و ممنوعیت آن محتمل است. در این مقاله ضمن تبیین مبانی حرمت ربای امهالی و بیان اقسام ربا و انحای تکلیف به پرداخت مالیات و ذکر صور مختلف جریمه های تاخیر نسبت به حکم شرعی هر یک از آنها بحث شده است. به علاوه ضمن توجه به اصل ولایت حاکم به عنوان پیش فرض، متناسب با مسئله، نحوه ولایت حاکم اسلامی وحدود آن مورد اشاره قرار گرفته است. در پایان نیز دو پیشنهاد در خصوص وضع جریمه تاخیر پرداخت مالیات با رعایت حدود شرعی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جریمه تاخیر، ربا، مالیات، دین، تکلیف، ولایت حاکم اسلامی
  • ابراهیم رضایی، محمد قاسم رضایی، کیومرث شهبازی صفحه 97
    انگیزه های رانت جویی در ترکیب مخارج دولت همواره به عنوان یکی از مهمترین عوامل محدود کننده اثرات مثبت دخالت دولت در اقتصاد تلقی شده است، چرا که کاهش سهم آموزش و سلامت و افزایش دیوانسالاری دولت از عواقب شناخته شده این انگیزه ها بوده است. به همین دلیل، در این مقاله ضمن ارائه مدلی برای درآمدهای مالیاتی که بر مبنای اقتصاد خرد استوار است، شاخص انگیزه های رانت جویی از مخارج دولت را با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی اندازه گیری کرده و اثرات آن را به همراه سایر متغیرها بر درآمدهای مالیاتی نشان خواهیم داد. به طور کلی، نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که نسبت مالیات به GDP، با کاهش رانت جویی، افزایش درآمد، کاهش سهم کشاورزی در تولید، بازتر شدن اقتصاد و افزایش درآمدهای نفتی افزایش می یابد. در بین این متغیرها، اثرات درآمدهای نفتی از همه بزرگتر است. همچنین رگرسیون تعمیم یافته(IV-GLS) بیانگر آن است که افزایش در تورم (بعنوان پراکسی سیاستهای مالی انبساطی) نسبت مالیاتها را کاهش می دهد. افزایش نرخ ارز موثر واقعی، اگر چه بر درآمد مالیاتی اثر مثبت دارد ولی از نظر آماری معنی دار نیست. همین طور، اصلاحات ساختاری اثر مثبت و معنی داری بر درآمدهای مالیاتی داشته است.
    کلیدواژگان: رانت جویی، مالیه عمومی، ترکیب مخارج دولت، درآمدهای مالیاتی، IV، GLS
  • محمدتقی گیلک حکیم آبادی صفحه 121
    دولت ها با انگیزه تقویت انسجام ملی، کاهش مسئولیت و بار مالی شان در تهیه کالاهای عمومی به ویژه برای طبقات نیازمند و همچنین جلب پشتیبانی مردم از کمک های خیریه حمایت مالیاتی می کنند. تجربه کشورهای پیش تاز نشان می دهد که هرچند دولت ها از دو روش عمومی کسورات مالیاتی و اعتبار مالیاتی استفاده می کنند، ولی ساختار قوانین، نرخ و میزان حمایت آن ها متفاوت است. اصلی ترین معیارها در انتخاب روش ها و ارزیابی آنها کارایی خزانه و کارایی اجتماعی از یک سو و انصاف و عدالت از سوی دیگر است. این مقاله با بررسی تجارب کشورهای پیش تاز در زمینه قانون، نوع حمایت، عملکرد و ارزیابی این روش ها، زمینه های لازم برای مقایسه تطبیقی حمایت ها را فراهم می کند. این مقاله در پایان پیشنهادهایی را برای پربار کردن حمایت های مالی از کمک های خیریه در ایران ارائه می کند.
    کلیدواژگان: کمک های خیریه، کسورات مالیاتی، اعتبار مالیاتی، کارایی خزانه، شاخص کمک های خیریه جهانی
  • حسن آقا نظری*، الله محمد آقایی، سید حمیدجوشقانی نایینی صفحه 153

    بررسی ها نشان می دهد نظام مالیاتی کشور یکی از معدودترین نظامهایی است که در آن تمامی اشکال مختلف مشوق مالیاتی به طیف وسیعی از مخاطبان اعطاء می شود. در این میان تعطیلی مالیاتی و یا به تعبیر عام تر معافیت کامل از پرداخت مالیات در بسیاری از بخشها و فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی از شایع ترین و گسترده ترین شکل مشوق ها در کشور است. در حالی که ادبیات موجود و مطالعات تجربی نشان می دهند که این نوع مشوق از بی اثرترین و در عین حال پرهزینه -ترین مشوق های مالیاتی بشمار می آید. فرض بر این است که عدالت به معنای دادن حق به صاحب آن (ذی حق) است. عدالت اجتماعی نیز از برآیند رعایت حقوق متقابل افراد و دولت بدست می آید. یکی از حقوق مالی دولت اسلامی درآمد مالیات رسمی است. ملاک تمام عیار این نوع حق دقیقا مصلحت سنجی است. از این رو بین مفهوم عدالت اجتماعی و مصلحت سنجی در مورد سیاست های مالیاتی از قبیل تعیین پایه های مالیاتی، نرخ مالیات، معافیت ها و مشوق های مالیاتی رابطه منطقی - واقعی برقرار می شود. بنابر اصل حاکم عدالت، به طور کلی اعمال مشوق های مالیاتی (ترجیحات و معافیت های مالیاتی به منظور تشویق اهداف خاص اقتصادی و اجتماعی) را باید کاهش داد. در صورت ضرورت استفاده از مشوق مالیاتی جهت سرمایه گذاری و جذب آن، لازم است تاثیر این مشوق ها و معافیت ها احراز شود. چنانچه مشوق ممزوج با خود مالیات در نظر گرفته شود، انتظار می رود علاوه بر تامین هدف استفاده از تشویق مالیاتی؛ از کارائی بیشتری برخوردار باشد. روند گسترش ظرفیت های مالیاتی و تک نرخی شدن مالیات و پایه مالیاتی نیز شیوه دیگری در تشویق مالیاتی توام با عدالت و افزایش درآمد مالیاتی محسوب می شود

    کلیدواژگان: مالیات، مشوق مالیاتی، عدالت اجتماعی، کارائی، فقه اسلامی و سرمایه گذاری
  • علی فلاحتی، مهدی مرادپور اولادی صفحه 183
    هدف از این مطالعه، بررسی اثرات شوک های مالیات ها و مخارج دولت به عنوان ابزارهای سیاست مالی بر روی متغیرهای کلان اقتصادی شامل تولید ناخالص داخلی، تورم، مصرف خصوصی و سرمایه گذاری خصوصی در اقتصاد ایران با استفاده از داده های سری زمانی برای سال های 1350 تا 1388 است. در این راستا از روش توابع عکس العمل آنی استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، می توان گفت در صورتی که در بخش های مالیاتی ایران شوکی وارد شود، اثری مثبت بر اقتصاد بجای خواهد گذاشت. اما افزایش هریک از اجزای مخارج دولت به صورت شوک، منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی واقعی می شود. همچنین شوک افزایش مخارج دولت با سرمایه گذاری خصوصی و تورم رابطه مستقیم و شوک افزایش مالیات ها با سرمایه گذاری خصوصی و تورم رابطه معکوس دارند.
    کلیدواژگان: سیاست های مالی، مالیات ها و مخارج دولتی، روش خود رگرسیون برداری، توابع عکس العمل آنی
  • صادق بختیاری صفحه 211
    موضوع پژوهش حاضر بررسی نقش حمایت های مالیاتی در ایجاد انگیزه برای اعطای کمک های خیریه و برقراری نوعی تامین اجتماعی سازگار با مبانی اسلامی است. هدف تحقیق، نحوه حمایت مالیاتی برای ایجاد بیمه های اجتماعی تکافلی و هم چنین مطالعه و بررسی سابقه این نوع بیمه در کشورهای اسلامی است. این مطالعه پس از نگاهی اجمالی به وضعیت کمک های خیریه و نحوه حمایت های مالیاتی در برخی از کشورهای غربی و تعدادی از کشورهای اسلامی، مبانی نظری اقتصاد بیمه و مالیات را مورد مطالعه قرار داده و با توجه به تجارب موفق بیمه های تکافلی، نتیجه گرفته است که بیمه های اسلامی تکافلی می توانند بعنوان الگوی مکمل بیمه های متعارف در تامین اجتماعی بویژه برای اقشار آسیب پذیرنقش موثر داشته باشند و در پایان، به منظور ایجاد و تشویق این نوع بیمه، راهکارهای حمایتی مالیاتی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حمایت های مالیاتی، بیمه های اجتماعی تکافلی، اقشار آسیب پذیر
  • یحیی حساس یگانه، مجتبی گل محمدی شورکی* صفحه 239

    نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها نقش ارزنده ای در تعیین سیاست های مالی و مالیاتی شرکت ها، قانون گذاران و تحلیل گران ایفاء می کند. در این راستا تعیین نرخ موثر مالیاتی یکی از مهم ترین موضوعات مورد بحث در حوزه مالیات هر کشور می باشد؛ زیرا با بررسی و محاسبه علمی آن، امکان افزایش عدالت مالیاتی و بررسی دقیق فشار مالیاتی بر مودیان فراهم می شود. هدف اصلی این مقاله، سنجش نرخ موثر مالیات در وهله اول و بررسی رابطه آن با صنعت مربوطه، اندازه شرکت، سودآوری، اهرم مالی، شدت سرمایه-گذاری و ساختار مالکیت به عنوان ویژگی های شرکت در مرحله بعدی است. نتایج این تحقیق می تواند راه گشای وضع قوانین جدید و کمک به مقامات درگیر در حوزه مالیات بر درآمد شرکت ها باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین نرخ موثر مالیاتی با درنظر گرفتن تمام شرکت های تحقیق، به نرخ قانونی مالیات بر درآمد نزدیک است. لیکن نتایج تحقیق با درنظر گرفتن صنعتی که شرکت در آن فعالیت می کند نشان می دهد که تقریبا هر صنعت دارای نرخ موثر مالیاتی مخصوص به خود است. هم چنین نتایج حاکی از آن است که بین نرخ موثر مالیات با اندازه شرکت و سودآوری رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و با اهرم مالی، رابطه مثبت و معنی داری برقرار است. در ضمن بین نرخ موثر مالیات و شدت سرمایه گذاری و ساختار مالکیت رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: نرخ موثر مالیات، اندازه شرکت، سودآوری، اهرم مالی، شدت سرمایه گذاری و ساختار مالکیت
  • مجید حبیبیان نقیبی، ناصرالهی، مجتبی باقری تودشکی، احمدزمانی صفحه 265
    دگرگونی و تحول، ویژگی لاینفک ماده و جهان مادی است. نظام مالیاتی به عنوان یک خرده نظام، باید در راستای پاسخ گویی به نیازها و تکفل مسوولیت مربوط به خویش، متحول شود. این مقاله با همین نگاه تلاش می کند تا لایحه تحول نظام مالیاتی کشور را بر اساس آموزه های اسلامی مورد بازخوانی قرار دهد. در واقع این نوشتار درصدد است که نظام مالیاتی مدنظر لایحه اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم را که به عنوان یک خرده نظام از نظام مرجع اقتصاد اسلامی شکل میگیرد از منظر شریعت اسلامی مورد مطالعه قرار دهد. بر این اساس تلاش شده است با استخراج اهداف میانی و معیارهای حاکم در نظام مالیاتی اسلامی بر پایه آموزه های دینی، مالیات های متعارف در این لایحه مورد بررسی قرار گیرند. البته به دلیل محدودیت زمانی و اقتضای مقاله، این نوشتار صرفا بر محورهای 1- مالیات بر عایدی های سرمایه؛ 2- مالیات بر درآمد؛ 3- مالیات بر ارث؛ و 4- مجازات فرار و اجتناب از مالیات، تمرکز خواهد داشت.
    کلیدواژگان: لایحه تحول، آموزه های اسلامی، اهداف میانی
  • امیر احمد مهدیان راد، صفر فضلی صفحه 291
    دانش تنها دارائی شناخته شده ای است که وقتی دیگران در آن سهیم می شوند، افزایش می یابد. مفهوم سرمایه اجتماعی بر تعامل و ارتباطات افراد در درون سازمان تاکید دارد، تا آنجا که سرمایه اجتماعی از دارائی های مهم هر سازمانی است که می تواند در مدیریت دانش کمک کند و برای سازمان ها مزیت رقابتی پایدار ایجاد نماید. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش در سازمان امور مالیاتی کشور است. این تحقیق، توصیفی - پیمایشی و از نوع همبستگی است و در آن از روش مدل معادلات ساختاری برای تحلیل استفاده شده است. بدین منظور برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های استاندارد برای مدیریت دانش و سرمایه اجتماعی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، مدیران و کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. یافته ها، نشان از معنادار بودن تاثیر سرمایه اجتماعی بر مدیریت دانش دارد و نمودار در حالت استاندارد نیز نشان می دهد که سرمایه اجتماعی 86 درصد تغییرات در مدیریت دانش را تبیین می نماید. همچنین سرمایه اجتماعی 47 درصد تغییرات در خلق دانش و 43 درصد تغییرات در تسهیم دانش در سازمان مورد مطالعه را تبیین کرده است. مدیران می توانند با طراحی شرایط مناسب و بهبود شاخص های سرمایه اجتماعی شاهد توسعه مدیریت دانش و ابعاد آن در سازمان امور مالیاتی کشور باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش
|
  • Majid Maddah, Somayeh Nematollahi Page 9
    Tax evasion in country's import is unobservable and it is not reported in formal statistics. This paper investigates the relationship between tax evasion and tariff rates at the two- digit HS level by panel data pattern. Tax evasion has been defined as the difference of import and export reported between Iran and its major 12 trading partners from 2003 to 2008. According to tax evasion models there is a positive and robust relation between tax evasion and tariff rates. Paper’s results imply that one percentage point increase in tariff rates is associated with 0.9 percent increase in tax evasion in Iran import. Moreover, tariff rates has more impression on tax evasion in imports with the highest- tariff categories to all of the commodities. For imports with highest tariff, one percentage increase in the tariff rates lead to 1/3 percent increase in tax evasion. Trade difference or Import under- invoicing related to 10 commodity groups with highest tariff has estimated $ 2302045.
    Keywords: Tax Evasion, Tariff Rates, Trade Difference, Import Under, invoicing, Panel Data
  • Aliakbar Arabmazar, Maryam Golmohammadi, Behrooz Bagheri Page 27
    All tax systems seek to collect the payable taxes, based on the related tax laws, and also use their resources effectively. So, determining the areas in which the tax compliance is low or there is no compliance, and also ranking those areas are regarded as a part of allocation process of scarce resources in achieving the maximum efficiency and effectiveness. Since the main goal of compliance is to assess the efficiency and effectiveness of the strategies used in fields in which the non-compliance dilemma is noticed, then doing research in respect of the quantitative tax compliance measurement models and its related methods and indexes is necessary. The main purpose of this research is to present a summary of attempts done in measuring the tax compliance using library study. The results show that there is no special model or theory to measure the tax compliance while regarding all effective factors but the Fisher Model can present a good one to do research about tax compliance, although some variables should be added to that model.
    Keywords: Tax Compliance, Tax Avoidance, Tax Evasion, Compliance Measuring Methods, Models
  • Mohammad Qaeeni, Mohammadali Ahmadi Page 71
    Tax is important revenue of all governments including Islamic ones. A variety of sanctions have been imposed based on intentions to evade taxes in different tax systems including tax late payment penalties proportionate to the time delay. Presuming that tax itself is legitimate, this paper discusses the legality of imposing tax late payment penalties. Apart from penalty legality, the close similarity of this penalty with late debt payment due to interest and its prohibition is possible. This study first clarifies sanctity fundamentals of Amhaly interest then it explains different types of interests, obligation to pay taxes and different late penalties and their related religious decrees have been discussed one by one. In addition to paying attention to the principle of guardianship of the Islamic ruling as a presupposition proportionate to the subject, the paper points to the Islamic governor guardianship and its scope. Finally two recommendations have been presented regarding to imposing late tax payment penalties with the observance of the religious limits.
    Keywords: Late Payment Penalties, Interest, Tax, Debt, Obligation, Islamic Governor Guardianship
  • Ebrahim Rezaei, Mohammadghasem Rezaee, Kiyoumars Shahbazi Page 97
    Rent-Seeking incentives in government expenditure have constantly been one of the most important factors which have restricted the positive effects of government intervention in economy. Because the consequences of such motivations are, declining in education and health, and increasing in bureaucracy shares in government budget. So, in this paper, we present a model based on microeconomic assumptions and measure index of rent- seeking by using principal component analysis method and show its effects accompanied by other variables on tax revenues. In general, our results show that the tax to GDP ratio will increase after decreasing rent- seeking, increasing per capita income, decreasing agricultural shares in output, more openness of economy and increasing oil revenues. Among mentioned variables, the oil revenue has the greatest effect. Also, the IV-GLS regression shows that an increase of inflation [as a proxy of expansionary fiscal policy] causes tax revenue to decrease. Although, an increase of real effective exchange rate has positive effect on tax earns but it’s not significant statistically. In this manner, the structural reforms have positive and significant effect on tax revenue.
    Keywords: Rent, Seeking, Composition of Government Expenditure, Tax Revenue, IV, GLS
  • Mohammadtaghi Gilakhakimabadi Page 121
    Governments provide tax support for charitable donations, aim at strengthening national cohesion, reducing its responsibilities and financial burdens in providing public goods especially for those in need, and also attracting people support for them. The experiences of the leading countries indicate that all governments use two common methods i.e. tax deductions and tax credit but their related laws and regulations, rates and the level of this kind of supports differs. The most important criteria in selecting these methods and their evaluations are the efficiency of treasury and social efficiency on one hand and equity and justice from the other hand. Reviewing the best practices of the leading countries in respect of laws, type of support, performance and evaluation of these methods, this paper provide necessary grounds for comparative study of support. Finally it suggests different solutions for enriching fiscal support for charitable contributions in Iran.
    Keywords: Charitable Contributions, Tax Deductions, Tax Credit, Treasury Efficiency, World Giving Index
  • Hasanagha Nazari, Allahmohammad Aghaee, Seyyed Hamid Joshaghaneenaeeni Page 153

    The studies show that tax system is one of a few systems in which most of the taxpayers are given a range of incentives. Among these incentives, tax holiday which is commonly known as complete tax exemption in many economic and cultural sector's activities is also the most widespread and the commonest type of incentives in the country. The present literature and empirical studies show that this kind of incentive is not only the most inert but also the most costly incentives. It is assumed that justice means giving right to its owner (rightful). Social justice is achieved through a mutual observance of individual's and state's rights. One of the financial rights of the Islamic governments is official tax income as its main revenue. The full-fledged criteria of this right is exactly interest assessment, so there is a real and logical relationship between social justice and interest assessment on tax policies such as tax bases, tax rates, tax exemption and incentives. If it necessitates using tax incentives to attract investment, it will be necessary to establish the effect of these incentives and exemptions. If tax incentives are included in tax itself, it is expected that in addition to meeting its objectives, has more efficiency. Another type of tax incentives which is accompanied with justice and tax revenue increase is expanding tax capacities and applying single tax rate.

    Keywords: Tax, Tax Incentive, Social Justice, Efficiency, Islamic Feqh (jurisdiction), Investment
  • Ali Falahati, Mehdi Moradpour Oladi Page 183
    The purpose of this study is the effects of taxes and government spending shocks as instruments of fiscal policy on macroeconomic variables including GDP, inflation, private consumption and private capital investment in Iran with the time series for (1350-1388) and the method of Impulse Response Function has been used. According to the results, tax shock will have a positive effect on the economy. But increase the components of government spending shock leads to increase the real GDP.
    Keywords: Fiscal policy, Taxes, Government Spending, Auto, regression Vector, Impulse Response Function
  • Sadegh Bakhtiari Page 211
    This paper focuses on the role of tax supports in encouraging charitable contributions and developing a kind of social insurance consistent to the Islamic fundamentals. The objective of this research is, to study how tax support results in establishing Takafol social insurance (a kind of Islamic insurance) and also to review its history in the Islamic countries. The paper, first presents an overview of the charity givings and tax supports conditions in some western and the Islamic countries, then it reviews theoretical basics of insurance economy and tax, and finally according to the best practices of Takafol insurance, it concludes that these kinds of insurance can play an effective role as a complementary model for common insurance especially for vulnerable groups and at the end it proposes some tax solutions for developing and encouraging this kind of insurance.
    Keywords: Tax Support, Takafoli Social Insurance, Vulnerable Groups
  • Yahya Hassasyeganeh, Mojtaba Golmohammadishourki Page 239

    The corporate income tax rate plays a worthwhile role in developing fiscal and tax policies for companies, lawmakers and analysts. So, one of the most important issues in tax field, is to determine effective tax rates. The study and scientific calculations of the effective tax rates provide an enhanced tax justice and a careful study of tax pressure on taxpayers would be possible. The objective of this paper is, first to assess an effective tax rate and second, to study its relationship with the related industry, firm size, profitability, financial leverage, investment intensity and the structure of the ownership as the characteristics of a company. The results of this research pave the way for enacting new laws and helping tax authorities of corporate income tax. Considering all companies of this research, the results indicate that the average effective tax rate is near to statuary income tax rate. However by considering a company's related industry, the results show that almost each industry has its own effective tax rate. The research has concluded that there is a negative and significant relationship between the effective tax rate from one side and firm size and profitability on the other side and there is also a positive and significant relationship between effective tax rate and financial leverage and also no relationship between effective tax rate and investment intensity and ownership structure was observed.

    Keywords: Effective Tax Rates, Company Size, Profit, making, Financial Leverage, Investment Intensity, Ownership Structure
  • Majeed Habibiannaghibi, Naser Elahi, Mojtaba Bagheritoudashki, Ahmad Zamani Page 265
    Material world is characterized by change and transformation. Tax system as a sub-system should be changed aim at becoming accountable to the needs and undertake its own responsibilities. From this perspective, the paper attempts to review State Tax System's Reform Bill based on the Islamic Teachings. Therefore, we seek to study the tax system portrayed by reform bill of the Direct Tax Act as a sub-system of reference system of Islamic economics from the Islamic perspective. The main task is to review common taxes through extracting intermediate goals and dominant criteria of Islamic taxation system based on religious teachings. This paper is confined to study: 1- capital gains tax; 2- income tax; 3- inheritance tax; and 4- tax evasion and tax avoidance sanctions due to time restriction and paper requirement.
    Keywords: Reform Bill, Islamic Teachings, Intermediate Goals
  • Amirahmad Mahdianrad, Safar Fazli Page 291
    Knowledge is the only known asset which increases by the dissemination. The concept of social capital focuses on the interaction of people in the organization. Social capital is an important asset in any organization which can help to knowledge management, as well as sustainable competitive advantage for organizations. The main objective of the study is to investigate the correlation of social capital with knowledge management in the Iranian National Tax Administration (INTA). The study is a descriptive survey of correlation type. The structural equation modeling method was used for analysis. In order to collect data, the standard questionnaire for knowledge management and social capital has been used. The statistical population of the study is INTA’s managers and experts. The results are indicative of a significant correlation of social capital with knowledge management. Chart in standard mode is indicative of 86 percent of changes in knowledge management will explain with social capital. Also, 47 percent of changes in knowledge creation and 43 percent of changes in knowledge sharing in the organization studied has explanation by social capital. The paper finally concludes that administrators can control the development of knowledge management and its dimensions in the INTA by creating suitable conditions and improving the elements of social capital.
    Keywords: Social Capital, Knowledge Management