فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و سوم شماره 74 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرهاد خدادادکاشی، سیاوش جانی * صفحات 9-26
    در این مقاله به منظور بررسی امکان برقراری مالیات بر سود سپرده در ایران و تحلیل هزینه و منافع ناشی از این امر، ابتدا زیان رفاهی بر اساس تابع عرضه سپرده و تقاضای تسهیلات با استفاده از داده-های سالانه برای دوره (1391-1352) برآورد شده است. نتایج حاصل از این برآورد نشان می دهد که با فرض اعمال یک واحد مالیات بر نرخ سود سپرده در سال 1389 و در نتیجه، افزایش نرخ سود به میزان یک درصد، زیان رفاهی ناشی از اخذ مالیات برابر با 3137 میلیارد ریال و درآمد دولت به میزان 19076 میلیارد ریال می باشد. در حالی که بار مالیاتی سپرده گذار 0.97 و بار مالیاتی متقاضی تسهیلات تنها 0.03 از یک واحد مالیات بر سود سپرده خواهد بود. همچنین یافته های این تحقیق دلالت بر آن دارد که بانکها در هدایت سپرده ها به سمت سرمایه گذاری نقش مثبتی را ایفاء می نمایند در حالی که مخارج دولت (که بخشی از آن ناشی از درآمدهای مالیاتی است) تاثیر منفی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی دارد. علاوه بر این دریافتیم که کارایی سرمایه گذاری بخش خصوصی در مقایسه با سرمایه گذاری دولتی در اثر گذاری بر تولید بیشتر است. این نتایج گویای این واقعیت هستند که مالیات بر سود سپرده، موجب انحراف در تخصیص منابع شده و زیان اجتماعی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مالیات بر سود سپرده، زیان رفاهی، کارایی تخصیصی، تابع عرضه سپرده، تابع تقاضای تسهیلات
  • محمداسماعیل توسلی * صفحات 27-48
    انتخاب رای فقهی می تواند مهم ترین پیامد را در توانایی عواید زکوی در امر ریشه کنی پدیده فقر در یک کشور اسلامی داشته باشد. از این رو، پژوهش حاضر به روش اجتهادی و بر اساس مبانی فقهی و موضوع شناسی تحلیلی ماهیت پول و با بهره گیری از اصل استصحاب، درصدد امکان سنجی فقهی زکات پولهای کنونی و احیای آن برآمده تا بدین وسیله عایدات زکوی را در جهت کمک موثر به رفع فقر که هدف تشریع زکات است، افزایش دهد. این پژوهش نشان داده است که حکم وجوب زکات نقدین به پولهای اعتباری کاغذی و الکترونیکی کنونی بر اساس موضوع شناسی تحلیلی نظریه مال اعتباری در ماهیت پول و با استصحاب آن حکم قابل تسری است.
    کلیدواژگان: زکات، پول، مال اعتباری
  • مجید صامتی *، سعید صمدی، مرضیه شریفی صفحات 49-64
    نگاهی به آمار سری زمانی بخش ساختمان و مسکن نشان می دهد در کشورهایی که در بی ثباتی اقتصادی بسر می برند، مسکن ماوای سرمایه های سرگردانی است که به قصد بورس بازی به آن روی می آورند و باعث ایجاد تقاضای سوداگرانه در این بازار می شوند. مالیات عایدی سرمایه حاصل از تملک مسکن، بر رشد قیمت مسکن در هنگام فروش آن وضع می شود و از این طریق بخشی از عایدی سرمایه حاصل از فروش مسکن را از صاحب آن سلب می کند. همچنین اخذ مالیات از خرید ملک و فروش مجدد آن در فواصل کوتاه مدت با هدف کسب سود نامتعارف ناشی از انجام معاملات مکرر مالیات سوداگری است. در واقع تفاوت این دو مالیات در مدت زمان تملیک دارایی است. این پژوهش برای بیان نتایج تجربی به بررسی تاثیر مالیات عایدی سرمایه بر رشد قیمت مسکن در منتخبی از کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) پرداخته است. برای انجام این پژوهش از داده های ترکیبی سالیانه در طول سالهای 2013-2000 استفاده شده است. در این پژوهش با در نظر گرفتن درونزایی متغیرها، نتایج برآورد با روش GMM نشان داد که مالیات سوداگری و عایدی سرمایه تاثیری بر رشد قیمت مسکن ندارد.
    کلیدواژگان: مالیات عایدی سرمایه، قیمت مسکن، سوداگری
  • مهدی حیدری *، یحیی یعقوب نژاد، ریحانه هلالی، مرتضی عباسپور صفحات 65-86
    مشکلات ناشی از آلودگی های زیست محیطی در دهه اخیر، سبب شده است که بسیاری از کشورها توجه ویژه ای را به بهبود صنایع آلاینده معطوف دارند. یکی از صنایع آلاینده، صنعت تولید برق است که به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی، هزینه های اجتماعی فراوانی را به جهت آلودن محیط زیست و تهدید نمودن سلامت عمومی جامعه، ایجاد می نماید. این موضوع تاکنون در کشور ما در سطح کلان مورد بررسی قرار نگرفته است. یکی از راه های کاهش آلودگی در تولید برق، اعمال مالیات بر برق است که در صورت تخصیص مجدد این مالیات در فرایند تحقیق و توسعه، نه تنها کاهش تولید برق، که بهینه سازی تولید در این صنعت و در نتیجه کاهش آلودگی های زیست محیطی را فراهم می نماید. این مقاله سعی نموده است با بکارگیری مدل بازی استاکلبرگ و تجزیه تحلیل های عددی اثر تخصیص مجدد مالیات در بازار برق ایران را بررسی نموده و نرخ بهینه مالیات بر برق را تعیین نماید. طبق نتایج بدست آمده اگر نرخ مالیات برق 2/26 ریال بر هر کیلو وات ساعت باشد؛ تولید و مصرف برق بهینه خواهد بود و هزینه های R&D در جهت تکنولوژی های کاهنده آلودگی به خوبی عمل خواهد نمود.
    کلیدواژگان: مالیات سبز، نظریه پیگو، بازی استاکلبرگ
  • شکرالله خواجوی *، محمد کیا مهر صفحات 87-108
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین کیفیت حسابرس و کیفیت حسابرسی با اجتناب مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دوره زمانی پژوهش، 1391-1381 بوده و نمونه انتخابی شامل 130 شرکت می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در حالت تلفیقی (ترکیبی)، از مدل های رگرسیونی چند متغیره در نرم افزار اقتصادسنجیEViews استفاده شده است. در این پژوهش، اجتناب مالیاتی، متغیر وابسته و کیفیت حسابرس (اندازه موسسه حسابرسی) و همچنین کیفیت حسابرسی (دوره تصدی حسابرس)، متغیر مستقل بوده و از متغیرهای کنترلی موثر بر اجتناب مالیاتی شامل وقفه انتشار، اهرم مالی و اندازه شرکت نیز استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که کیفیت حسابرس (اندازه موسسه حسابرسی) بر اجتناب مالیاتی شرکت های بورسی بر اساس هزینه موثر مالیاتی و تفاوت دفتری مالیات، تاثیر مستقیم و معنی دار دارد. این در حالی است که کیفیت حسابرسی (دوره تصدی حسابرس) بر اجتناب مالیاتی شرکت های بورسی تنها بر اساس هزینه موثر مالیاتی، تاثیر مستقیم و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: اندازه موسسه حسابرسی، دوره تصدی حسابرس، اجتناب مالیاتی و بورس
  • فرزین رضایی *، آقایی روح الله جعفری نیارکی صفحات 109-134
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه بین اجتناب مالیاتی و تقلب در حسابداری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای روشن شدن دیدگاه های به وجود آمده از ارتباط بین اجتناب مالیاتی و تقلب در حسابداری از مدیریت سود افراطی (فرصت طلبانه) به صورت کاهنده به عنوان شاخصی برای تقلب در حسابداری و از معیارهای گوناگون اندازه گیری اجتناب مالیاتی استفاده شده است. این بررسی ها در ابتدا برای مشخص کردن شرکت های متقلب با استفاده از اطلاعات مالی 170 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی سالهای 1382 تا 1390 و با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره با چینش پانلی انجام شده است. سپس بعد از شناسایی شرکتهای متقلب و سالهایی که مرتکب تقلب در حسابداری شده اند برای آزمون فرضیه های تحقیق از اطلاعات مالی 332 سال شرکت با چینش مقطعی مشتمل بر 141 شرکت که در دوره زمانی 1382 تا 1390 مرتکب تقلب در حسابداری شده اند استفاده شده است. نتایج تحقیق دلالت بر وجود رابطه مستقیم و معنی دار میان اجتناب مالیاتی و تقلب در حسابداری شرکتها در زمانی که معیار سنجش اجتناب مالیاتی نرخ موثر مالیات نقدی و اختلاف دائمی مالیات باشد، دارد. همچنین در زمانی که اجتناب مالیاتی با نرخ موثر مالیات نقدی بلندمدت سنجیده می شود، رابطه معناداری میان اجتناب مالیاتی و تقلب در حسابداری شرکتها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، تقلب در حسابداری، مدیریت سود، نرخ موثر مالیاتی، اختلاف دائمی مالیات
  • اقبال رحیمی کیا *، شاپور محمدی، مهدی غضنفری صفحات 136-164
    با توجه به اجرایی شدن سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی و ایجاد پایگاه داده های مالیاتی، امکان پایش اطلاعات موجود با مدل های مختلف فراهم شده است. در این پژوهش، از الگوریتم بهینه سازی جستجوی هارمونی به منظور بهینه سازی همزمان پارامترهای شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و ترکیب مناسب ورودی ها استفاده شده است. علاوه بر آن نتایج با رگرسیون لجستیک به عنوان هسته سیستم مورد مقایسه قرار گرفته است. متغیرهای ورودی به سیستم 21 مورد بوده که با بررسی پژوهش های مشابه انجام شده طی 30 سال اخیر، اعمال ویژگی های مالیاتی ایران و نظرخواهی از خبرگان انتخاب شده است. مقایسه نتایج حاصل از شبکه عصبی و رگرسیون لجستیک در دو صنعت مواد غذایی و نساجی نشان می دهد، استفاده از شبکه عصبی دارای دقت های بالاتری بوده و این تفاوت از لحاظ آماری معنادار می باشد. در شبکه عصبی به ترتیب در صنعت مواد غذایی و نساجی دقت کلی %78/83 و %85/84، دقت تشخیص شرکت های فراری %31/80 و %34/84 و دقت تشخیص شرکت های سالم %20/87 و %36/85 می باشد. با اعمال مجموعه مدل های نهایی سیستم بر روی اطلاعات عملکرد سال 91 اشخاص حقوقی و مقایسه آن با نتایج حسابرسی مالیاتی در دو صنعت مواد غذایی و نساجی، به ترتیب دقت کلی %22/92 و %35/82، دقت تشخیص شرکت های فراری %87/83 و %05/84 و دقت تشخیص شرکت های سالم %71/92 و %22/82 حاصل شده است. نتایج در داده های آزمون بر مبنای اعتبارسنجی ضربدری 10 بخشی با تکرار و میانگین گیری بر روی 8 حلقه موازی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تشخیص فرار مالیاتی، داده کاوی، هوش مصنوعی، سیستم هوشمند ترکیبی
  • محمدرضا عبدلی *، حسن حق نیاز صفحات 165-176
    تحقیق حاضر به دنبال تاثیر شفافیت شرکتی بر سیاست متهورانه مالیاتی آنها می باشد. بدین منظور 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387 تا 1392 مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای محاسبه میزان شفافیت از مدل مبتنی بر شاخص«استاندارد اند پورز» استفاده شده است. این شاخص شفافیت را در سه حوزه عملکرد، مالکان و مدیران مورد بررسی قرار می دهد. در بررسی آماری از مدل رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مدل آماری قادر به تشخیص سیاست متهورانه مالیاتی می باشد. شفافیت در حوزه عملکرد شرکتها رابطه ای معنادار با سیاستهای مالیاتی شرکتها ندارد، ولی شفافیت مالی و شفافیت در بخش نوع و میزان مالکیت، رابطه ای مثبت و معنادار با خط مشی های مالیاتی شرکتها دارند. همچنین متغیر نوع اظهار نظر حسابرس، تفاوت مالیات ابرازی با تشخیصی و اندازه شرکتها رابطه ای معنادار با سیاستهای مالیاتی شرکتها دارند.
    کلیدواژگان: شفافیت شرکتی، ساسیت متهورانه مالیاتی
  • علیرضا شکیبایی، محمدرضا احمدی نژاد *، فاطمه طالقانی، زهرا کمال الدینی صفحات 187-200
    با توجه به اهمیتی که درآمدهای مالیاتی در تامین هزینه های دولت دارد، برآورد ظرفیت مالیاتی نقش مهمی در سیاست گذاری های اقتصادی می تواند ایفا کند. از این رو در مطالعه حاضر به برآورد ظرفیت مالیاتی اقتصادی استان های کشور طی دوره 1390-1380 پرداخته شده و ظرفیت مالیاتی سهم مالیات ها از تولید ناخالص داخلی استان ها تعریف شده و برای برآورد ظرفیت اقتصادی مالیات از روش اقتصادسنجی فضایی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که افزایش شاخص توسعه انسانی به افزایش مالیات بر درآمد، ثروت، فروش و کل می انجامد و سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از کل ارزش افزوده به صورت غیر مستقیم در ظرفیت مالیاتی دخیل می باشد. هم چنین افزایش سهم ارزش افزوده بخش صنعت و معدن از کل ارزش افزوده منجر به افزایش مالیات بر درآمد و مالیات کل می شود، در حالی که تاثیرپذیری مالیات بر فروش و ثروت از افزایش ارزش افزوده این بخش مثبت نمی باشد.
    کلیدواژگان: ظرفیت مالیاتی، استان های کشور ایران، اقتصاد سنجی فضایی
|
  • Farhad Khodadadkashi, Siavash Jani * Pages 9-26
    To investigate the possibility of establishing taxes on deposit interest in Iran، the deadweight losses due to deposit supply and loan demand is estimated by using annual data for the period of (1973-2012). The results show that by establishing one unit of tax on deposit interest rate during 2010 and as a result one percent interest rate increase، deadweight losses will be 3،137 and the government’s revenue will be 19،076 billion Rials. While the depositor''s tax burden will be 0. 97 and tax burden of loan applicant will be 0. 03 out of one unit of tax on deposit interest. The findings also indicate that the banks play a positive role in leading the deposits toward investment while government expenditure has a negative impact on private sector''s investment (a part of which is from income tax). Furthermore، the efficiency of private investment in effecting on production comparing to public investment is higher. These results indicate the fact that the interest tax will cause distortion in the allocation of resources and social losses will be followed.
    Keywords: Deposit Interest Tax, Deadweight Losses, Allocative Efficiency, Deposit Supply, Loan Demand
  • Pages 27-48
    The selection of feqhi verdict in Islamic countries is the most important consequences of using zakah returns potential in eradicating poverty. Therefore، the present research seeks to study feqhi feasibility of money zakah and its revival based on feqhi fundamentals with analytic approach so that zakah returns will be increased to help remove poverty efficiently. The results show that liquidity zakah obligation verdict extend to paper and electronic money based on analytic theory of credit property of money nature.
    Keywords: Zakah, Money, Credit Property
  • Majeed Majeed *, Saeed Samadi, Marzie Sharifie Marzie Sharifie Pages 49-64
    In countries with unstable economy and in real estate sector، time series statistics indicate that housing is the main objective for wandering capitals and result in speculative demand in this market. The capital gain taxes which are imposed on houses prices growth when they are sold deprive their owners from part of their return. By imposing taxes on buying and selling houses through frequent tranactions in short term intervals with the objective of gaining unusual profit، speculative taxes occur. In fact the differences of these two taxes are based on asset acquiring period. The present research seeks to review the capital gain taxes effects on houses prices growth in selected member countries of OECD. The panel data for the period of 2000-2013 were used. The estimation results by using GMM method and considering endogenity of variables show that the gain taxes (which are of speculative kind) have no effect on houses prices growth.
    Keywords: Capital Gain Taxes, Houses Prices, Speculation
  • Mahdi Heidari *, Yahya Yaghoubnezhad, Reihane Helali, Morteza Abbaspour Pages 65-86
    In recent decades، due to environmental pollution، many countries focus especially on improving pollutant industries. The power generation industry is of pollutant nature as it uses the fossil fuels and imposes the great social costs and threatens the public health. This issue hasn''t been evaluated at the macroeconomic level in our country up to now. One way to reduce pollution in electricity generating industry is the implementation of electricity tax. The reallocation of this tax in R&D process can lead to reducing and optimizing in electricity generation and as a result environmental pollution reduction. In this article، the tax impact Reallocation has been investigated by Stackelberg''s game model and numerical analyzing، so the optimal rate of electricity tax has been determined. According to the results، if the electricity tax rate applied، is equivalent to 2/26 Rials per one KWH electricity، the electricity production and consumption will be optimized and R&D will be done perfectly too. Keywords: Green Taxes، Pigou\''s Theory، Stackelberg\''s Game
  • Dr Shokrollah Khajavi *, Mr Mohammad Kiamehr Pages 87-108
    The goal of this research is to study the relationship of auditor and auditing quality in accordance with tax avoidance in the listed companies on Tehran Stock Exchange. The time period of research consisting 130 companies is during 2002 to 2012. Multivariate regression models of econometric Eviews software are utilized to analizing integrated research data. In this research، tax avoidance is the dependent variable and auditor quality (the size of auditing firm) and auditing quality (auditor tenure) are the independent variable. The effective tax avoidance control variables including issuance break، financial leverage، and the size of company are used. Considering the effective tax cost and tax book difference research findings’ show that auditor quality (size of auditing firm) has positive significancy on tax avoidance of stock exchange companies. In the other hand just by considering effective tax cost، auditing quality (auditor tenure) has positive significancy on tax avoidance of stock exchange companies.
    Keywords: Auditing firm size, Auditor tenure, Tax avoidance
  • Dr Farzin Rezaei *, Mr Roholah Jafariniaraki Pages 109-134
    The primary objective of this study is to investigate the relationship between tax avoidance and fraud in accounting of firms accepted in Tehran stock exchange. In order to clarify the related views، the extreme (opportunistic) earnings management as an indicator for reducing fraud in accounting and also various criteria of tax avoidance measure have been used. At first، the study attempts to identify the fraudulent companies by using financial information of 170 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 1382 to1390 and utilizes the multivariate linear regression analysis with a panel layout. The results imply that there is a meaningful direct relationship between tax avoidance and corporate accounting fraud when tax avoidance measure criterion is the effective cash tax rate and permanent tax differences. And when tax avoidance measured by long-term effective cash tax rate، there is no meaningful relationship between tax avoidance and corporate accounting fraud observed.
    Keywords: Tax Avoidance, Accounting Fraud, Earnings Management, Effective Tax Rate, Permanent Tax Differences
  • Eghbal Rahimikia *, Shapour Mohamadi, Mehdi Ghazanfari Pages 136-164
    With the electronic taxpayers system being operationalized and the digital storage of tax data developed in Iran، it is now possible to design different models to analyze the available data. There are two main areas that have not been the focus of the fairly limited current studies in this field; one being the parallel optimization of parametric AI models and the other area is the selection of input variable combination. For this reason، in present study، we have used the harmony search (HS) optimization algorithm to do parallel optimization of multilayer perceptron (MLP) neural network parameters and also to find a suitable combination of input variables. In addition to that، the results have been compared with logistic regression results as the core of the system. In the present research، 21 initial input variables are selected for the system based on the survey done on similar studies in the last thirty years and it takes into account the specifications of the tax system in Iran and the opinions of the experts in the field are asked. After running the system on the data from the food and textile sectors and comparing the results from the neural network and logistic regression، we have concluded that neural network can produce more accurate results and the difference is statistically meaningful.
    Keywords: Tax Evasion Detection, Data Mining, Artificial Intelligence, Combinatory Intelligent System
  • Mohammad Reza Abdoli *, Hassan Haghneyaz Pages 165-176
    This study seeks to investigate the effect of corporate transparency on the company’s tax aggressiveness. For this purpose، 120 corporations listed in TSE for the period 2008-2013 were studied. To calculate the transparency level، the Standard and Poor’s Index model was used by which transparency index in three areas of performance، owners and managers is studied. Simple and Multiple Logistic Regression models were applied to examine statistically. The results so achieved show that the statistical model is capable to identify the tax aggressiveness. The transparency in performance of the companies has no significant relationship with their financial policies. However، there is a positively significant relationship between the financial transparency as well as the transparency in the type and level of ownership with the tax policies of the company. Furthermore، the variable of the auditor’s opinion type، difference between declaration and diagnostic taxes and the company’s size has significant relationship with the company’s tax policies.
    Keywords: Corporate Transparency, Tax Aggressiveness
  • Pages 187-200
    Regarding the importance of tax revenues in funding the government expenditure، estimation of the tax capacity can play a major role in economic policies. Therefore، in this study، the estimation of economic tax capacity is reviewed in the provinces of the country during the period of 1380 – 1390 (2001-2011)، the tax capacity of the taxes share of the provincial gross domestic product is defined، and spatial econometrics method is used for estimating the economic tax capacity. The results show that increase in the Human Development Index (HDI) results in the increase of income tax، sales tax، wealth tax، and total tax، and also show that the share of agricultural sector added value from total added value is indirectly effective on tax capacity. Also، increase in the share of industry and mining sector added value from total added value leads to increase in income tax and total tax، while increase in added value is not positively effective on sales tax and wealth tax.
    Keywords: Tax Capacity, Provinces of Iran, Spatial Econometrics