فهرست مطالب

فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری
سال سی و پنجم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی رمضانی اعتدالی، حامد ابراهیمیان، فریبرز عباسی، عبدالمجید لیاقت صفحات 1-10
    تخمین ضرایب نفوذ در آبیاری جویچه ای بسیار دشوار بوده و تاثیر زیادی در طراحی و ارزیابی سامانه های آبیاری سطحی دارد. روش های متعددی برای تخمین ضرایب نفوذ وجود داشته و بسته به روش آبیاری متفاوت است. هدف از این تحقیق تخمین ضرایب معادله نفوذ کوستیاکف در آبیاری جویچه ای با استفاده از سه مدل EVALUE، SIPAR _ID و INFILT است. اساس کار مدل اول حل مستقیم و دو مدل دیگر حل معکوس می باشد. در این راستا از اطلاعات شش سری جویچه ی انتها بسته و شش سری جویچه ی انتها باز با شرایط مختلف مزرعه ای از جمله طول، شیب و رژیم جریان استفاده گردید. ارزیابی نتایج ضرایب معادله نفوذ از طریق مقایسه حجم آب نفوذ یافته محاسبه و اندازه گیری شده انجام گردید. نتایج نشان داد که در برآورد میزان آب نفوذیافته در خاک و ضرایب نفوذ، دو مدل EVALUE و SIPAR _ID به ترتیب با RMSE، 86/1 و 78/1 مترمکعب دارای کمترین خطا در حالت جویچه انتها بسته می باشند. در حالت انتها باز نیز مدل SIPAR _ID با RMSE، 11/1 مترمکعب عملکرد مناسبی داشت. همچنین هر سه مدل (به خصوص مدل INFILT با RMSE، 63/1 مترمکعب) در رژیم کاهش جریان دقت کمتری نسبت به رژیم جریان ثابت داشتند.
    کلیدواژگان: ضرایب نفوذ، آبیاری جویچه ای، EVALUE، SIPAR، ID، INFILT
  • معصومه فراستی، هادی معاضد، سعید برومند نسب، جهانگیر عابدی کوپایی، نعمت جعفرزاده صفحات 11-20
    در این مطالعه از کربن و کربن فعال تهیه شده از گیاه نی و پوشال نیشکر به عنوان جاذب به منظور حذف جامدات محلول از آب استفاده گردید. برای این منظور، اثر هر یک از متغیرهای فرایند نظیر نوع ماده جاذب، جرم جاذب و غلظت نهایی جامدات محلول بر میزان جذب، خواص جذبی و راندمان حذف جامدات محلول بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان بهینه جاذب کربن های نی ، پوشال نیشکر و کربن فعال پوشال برابر 1200 میلی گرم در لیتر است. در شرایط بهینه که غلظت اولیه جامدات محلول 4/3206 میلی گرم بر لیتر و غلظت جاذب نیز مطابق شرایط بهینه تنظیم شد، بیشترین میزان حذف جامدات محلول، مربوط به کربن فعال پوشال نیشکر به میزان 75 درصد بود. پس از آن کربن پوشال و کربن نی به ترتیب حذفی معادل با 63 و 57 درصد را از خود نشان دادند. از این رو، با توجه به اینکه مواد اولیه تهیه کربن فعال پوشال ارزان قیمت بوده و این ماده راندمان حذف بالایی دارد، می توان نتیجه گرفت که استفاده از کربن فعال پوشال نیشکر می تواند جایگزین مناسبی برای کاهش جامدات محلول به جای کربن فعال تجاری باشد.
    کلیدواژگان: کربن فعال، فعال سازی فیزیکی، گیاه نی، پوشال نیشکر، جذب
  • محمد نادریان فر، بیژن قهرمان، حسین انصاری، مژده سالاری صفحات 21-34
    آگاهی از تغییرات مکانی پارامترهای کیفی ابزاری مهم درجهت شناخت استعدادهای منطقه و نحوه مدیریت اراضی است. بنابراین در این پژوهش تغییرات مکانی EC و SAR موجود در آب زیرزمینی با استفاده از روش های زمین آماری مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. بدین منظور از اطلاعات مربوطه به تجزیه و تحلیل 169حلقه چاه آب در دشت نیشابور که دارای اقلیم نیمه خشک می باشد و براساس آخرین نمونه گیری سال 1386 به دست آمده است استفاده شد. روش های زمین آماری استفاده شده برای پهنه بندی پارامترهای ذکر شده شامل کریجینگ معمولی، لاگ کریجینگ، کوکریجینگ، عکس فاصله (IDW) و منحنی پوش (SPLINE) بوده است. برای ارزیابی روش ها از تکنیک ارزیابی متقابل با معیارهای RMSE، MBE، MAE وR2 بین داده های واقعی و تخمینی استفاده شده است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که همبستگی مکانی EC و SAR دردشت نیشابور بسیار زیاد است. نتایج نقشه هایEC و SAR با استفاده از بهترین روش، کوکریجینگ، مدل نمایی و کروی نشان داد که در نواحی شمال شرق دشت که آبخوان تحت تاثیر تغذیه مناسبی قرار دارد، دارای مقادیر EC و SAR کمتر از dS/m5/1 و mg/lit5/2 است و در محدوده نواحی دانه ریز آبخوان (نواحی جنوب و غرب آبخوان) که آبرفت از نظر دانه بندی وضعیت مطلوبی ندارد،EC و SAR دراین محدوده ها به مقادیر بالاتر از dS/m12 و mg/lit18 افزایش پیدا می کند. در نهایت کیفیت آب های زیرزمینی دشت نیشابور از نظر EC و SAR به لحاظ تاثیری که بر نفوذپذیری خاک دارد مورد بررسی قرار گرفت. همچنین نقشه های آنومالی EC وSAR ترسیم شد و نشان داده شد که افزایش شوری با میزان افت آب در پیزومترها همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: نسبت جذبی سدیم، هدایت الکتریکی، نفوذپذیری نهایی، زمین آمار، آنومالی
  • کیوان بینا، محمود فغفور مغربی، جلیلی ابریشمی صفحات 35-48
    آبگیرهای کفی سازه های فلزی مشبکی هستند که جهت انحراف آب در بستر رودخانه های کوهستانی دارای شیب تند و بار بستر درشت دانه، نصب می شوند. یکی از اشکال آبگیرهای کفی که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، آبگیر کفی ساخته شده از شبکه متقاطع میله های طولی و عرضی است که انتظار می رود به لحاظ سازه ای نسبت به سایر انواع کفهای مشبک، عملکرد بهتری در مقابل نیروهای وارده داشته باشد. در این پژوهش کفهای مشبک ساخته شده از میله های طولی و عرضی متقاطع با درصد بازشدگی های مختلف در کانالی با شیب های متفاوت نصب گردید و با عبور دادن دبی های مختلف آب زلال و جریان رسوبدار (بار بستر)، ضریب تخلیه این نوع کف مشبک در هر دو حالت جریان و تحت تاثیر پارامترهای مختلف هیدرولیکی و هندسی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا با استفاده از آنالیز ابعادی مناسبترین روابط خطی و غیرخطی بر داده های حاصل از آزمایش برازش داده شد و در نهایت روابط برازشی بدست آمده برای ضریب تخلیه این نوع کف مشبک در دو حالت جریان رسوبدار و بدون رسوب با یکدیگر بصورت کمی مقایسه گردید.
    کلیدواژگان: آبگیر کفی، ضریب تخلیه، آنالیز ابعادی، برازش، جریان متغیر مکانی با دبی کاهشی
  • مهدی کایدانی، معصومه دلبری صفحات 49-60
    شوری خاک یکی از خصوصیات بسیار مهم خاک است که تاثیر زیادی بر بسیاری از فرآیندها از جمله رشد گیاهان میگذارد. هدف از این مطالعه برآورد و پهنه بندی شوری خاک و ارزیابی ریسک شوری در منطقه میانکنگی واقع در دشت سیستان میباشد. نمونه های خاک شامل 122 نمونه که به صورت نامنظم پراکنده بودند، برای ارزیابی شوری خاک تهیه شدند. در این پژوهش از دو روش زمین آماری کریجینگ معمولی (Ordinary Kriging) و کریجینگ شاخص (KrigingIndicator ) برای تهیه نقشه های شوری خاک در منطقه مورد مطالعه استفاده گردید. به منظور ارزیابی خطر شوری خاک در منطقه، روش کریجینگ شاخص به کار گرفته شد. برای مقایسه روش ها از تکنیک ارزیابی متقابل (Cross-validation) و معیارهای ارزیابی مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین انحراف خطا (MBE) استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو روش زمین آماری از دقت مشابهی در تخمین شوری خاک برخوردارند. به منظور محاسبه احتمال شرطی، حد آستانه، دو، چهار و هشت دسی زیمنس بر متر انتخاب شد. با در نظر گرفتن حد آستانه دو دسی زیمنس بر متر دیده شد که تقریبا کل منطقه با احتمال 5/0 تا 1، دارای شوری مساوی و یا بیشتر از حد آستانه مزبور است. به طور کلی نتایج حاکی از حد متوسط شوری در منطقه مورد مطالعه است. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد که روش کریجینگ شاخص بر خلاف روش کریجینگ معمولی قادر است علاوه بر نقشه تخمین، نقشه های احتمالاتی شوری خاک را با توجه به حد آستانه مورد نظر تولید کند. این نقشه ها در فرآیندهای تصمیم گیری مثلا تعیین اراضی با قابلیت کشاورزی بسیار مفید می باشند.
    کلیدواژگان: شوری خاک، میان یابی، نقشه ریسک، کریجینگ معمولی، کریجینگ شاخص، میانکنگی
  • نوشین رمضانی، غلامعباس صیاد، عبدالرحمن برزگر، یعقوب منصوری صفحات 61-70
    موضوع مهم و اصلی در مطالعه تراکم، اندازه و نوع منافذ خاک است. در اثر تراکم حجم منافذ خاک، نفوذ آب به خاک و قابلیت دسترسی گیاهان به آب و هوا کاهش یافته و مجموع اثرهای مذکور باعث کاهش کیفیت خاک می گردند. به همین منظور مطالعه مزرعه ای جهت ارزیابی تاثیر تراکم بر منافذ فعال در حرکت آب (منافذ متوسط و درشت) در دانشگاه شهید چمران اهواز در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. بافت خاک لوم و تیمارها شامل تراکم حاصل از یک، دو، چهار، هشت بار عبور تراکتور و همچنین بدون عبور تراکتور (شاهد) بودند. تعداد منافذ (در دو دسته متوسط و درشت) و درصد جریان عبوری از آن ها، تخلخل موثر و هدایت هیدرولیکی (اشباع و غیراشباع)، در چهار پتانسیل (0 ، 3- ، 5- ، 15- سانتی متر) توسط نفوذ سنج صفحه ای اندازه گیری شدند. در همه تیمارها تعداد منافذ متوسط چندینبرابر منافذ درشت بود. با ایجاد تراکم تعداد منافذ هر دو دسته کاهش یافتند. تعداد منافذ درشت و متوسط در تیمار هشت بار عبور تراکتور که دارای بیشترین سطح فشردگی بودند، به ترتیب 85 و 5/62 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش یافتند. عمده اثر تراکم بر منافذ درشت خاک بود، زیرا با ایجاد تراکم منافذ درشت با وجود کمتر بودن تعداد این منافذ در خاک، بیشتر از منافذ متوسط تحت تاثیر قرارگرفتند.
    کلیدواژگان: تخلخل موثر، تعداد منافذ، درصد جریان عبوری از منافذ، هدایت هیدرولیکی
  • مجتبی قزل سفلو، یعقوب دین پژوه، محمدعلی قربانی، احمد فاخری فرد صفحات 71-82
    هدف این مطالعه تجزیه و تحلیل روند جریان رودخانه های استان آذربایجان شرقی در سه مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه با روش های ناپارامتری می باشد. برای این منظور از اطلاعات داده های دبی ده ایستگاه هیدرومتری (1387-1362) و از آزمون مان کندال پس از حذف همه اثر ضرایب خودهمبستگی معنی دار استفاده شد. به منظور تخمین شیب خط روند از روش تخمین گر سن1 استفاده شد. نتایج نشان داد که 30 درصد ایستگاه ها، در مقیاس سالانه، روند کاهشی معنی دار از خود نشان می دهند. تندترین شیب خط روند منفی، متعلق به ایستگاه ونیار معادل 35/0 مترمکعب بر ثانیه در سال بود. در مقیاس فصلی نیز روند منفی تقریبا در همه ایستگاه ها مشاهده شد. در مقیاس ماهانه روند جریان اکثر ایستگاه ها منفی بوده و هیچ ایستگاهی روند مثبت معنی دار (حتی در سطح 10درصد) تجربه نکرده بود. شدیدترین روند نزولی متعلق به ماه فروردین و ایستگاه تازه کند (صوفی چای) بوده که در سطح 1درصد معنی دار بود.
    کلیدواژگان: همگنی، تخمین گر شیب Sen، روند، مان کندال، جریان رودخانه
  • سید محمد سیدعباسی، مهدی گوران اوریمی، علی فریدحسینی، محمدباقر شریفی صفحات 83-92
    یکی از پارامترهای موثر در پیش بینی دبی خصوصادر حوضه های برفگیر، پارامتر برف می باشد. آب معادل برف متداول ترین پارامتری است که در مدل سازی جریان رودخانه ها، به منظور وارد کردن تاثیر برف در مدل استفاده می شود. در این مقاله سعی شده است با توجه به عدم دسترسی به پارامتر آب معادل برف در درصد قابل توجهی از حوضه ها، پارامترهای باران تجمعی و باران تجمعی مازندران جایگزین آب معادل برف شوند. پارامتر باران تجمعی، بارندگی تجمعی از اول نوامبر تا اول آپریل و معرف برف انباشته شده می باشد که در بهار ذوب می شود. پارامتر باران تجمعی مازندران با انجام تغییراتی بر روی پارامتر باران تجمعی (جهت سازگاری آن با حوضه های مازندران) به دست می آید. نتایج مدل سازی نشان داد که پارامتر باران تجمعی قابلیت جایگزینی پارامتر آب معادل برف را دارد و پارامتر باران تجمعی مازندرانبا توجه به انطباق بیشتر با حوضه های این ناحیه، کارایی بیشتری نسبت به پارامتر باران تجمعی دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی دبی، برف، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه عصبی فازی
  • داریوش رحیمی، علی براتیان صفحات 93-100
    این مقاله با در نظر گرفتن شیوه های متداول بررسی مقادیر حد مانند روش گمبل یک متغیره و با استفاده از الگوی توزیع ترکیبی مقادیر حد، دبی روزانه را طی دوره برگشت های مختلف در ایستگاه ارمند برآورد نموده است. در این الگو به جای استفاده از مقادیر حد سالانه در روش یک متغیره، از مجموع حجم دبی سالانه و داده های حد روزانه استفاده می گردد. در واقع این روش مقدار حد را برای دوره برگشت های مختلف به صورت مشروط برآورد می نماید که علاوه بر آن دوره های برگشت شرطی به شرط معلوم بودن مجموع حجم دبی و حداکثر دبی روزانه قابل محاسبه می باشند. در پایان، این روش در مورد داده های مجموع حجم دبی سالانه و حداکثر دبی روزانه سالانه ایستگاه ارمند حوضه بهشت آباد به کار گرفته شده که نتایج حاصله نشان دهنده دقت بیشتر روش مذکور نسبت به روش یک متغیره می باشد.
    کلیدواژگان: توزیع ترکیبی، حداکثر سیلاب محتمل، احتمال شرطی، دوره برگشت شرطی
  • مهدی کاهه، مهدی قمشی، سیدحبیب موسوی جهرمی صفحات 101-109
    از بخش های بسیار مهم و قابل بررسی در دینامیک جریان غلیظ، بخش پیش رونده جریان غلیظ (پیشانی جریان) است. نیروی جلوبرنده و محرک در پیشانی جریان، گرادیان فشار حاصل از اختلاف چگالی میان پیشانی جریان و سیال محیطی است. به منظور بررسی اثر زبری بستر به عنوان عاملی مقاوم در برابر سرعت پیشروی جریان یک سری آزمایش های جریان غلیظ بر روی سطوح زبر با اندازه های اسمی 0، 4، 5/7، 12 و 15 میلی متر انجام شد. جریان غلیظ نمکی با سه دبی ورودی 7/0، 1 و 3/1 لیتر بر ثانیه و سه غلظت اسمی 10، 16 و 20 گرم بر لیتر ایجاد گردید. همچنین به منظور بررسی تاثیر توام شیب و زبری آزمایش ها در محدوده شیب های 0 تا 2/2 درصد صورت پذیرفت. پس از انجام آنالیز ابعادی و بررسی تاثیر هریک از پارامترهای بی بعد موثر، مدل رگرسیون خطی با ضریب همبستگی 90/0 و جذر میانگین مربعات خطای 037/0 و درصد خطای نسبی حدود 10 درصد برای تخمین سرعت پیشروی جریان ارائه شد. با استاندارد سازی داده ها به روش خطی و مدل رگرسیونی، تاثیر هریک از پارامترهای شیب، زبری نسبی و دبی بی بعد جریان غلیظ بر روی سرعت پیشروی جریان غلیظ به ترتیب 17/0، 50/0- و 35/0-محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: جریان غلیظ، سرعت پیشروی، بستر زبر
|
  • H. Ramezani Etedali, H. Ebrahimian, F. Abbasi, A. M. Liaghat Pages 1-10
    Estimation of infiltration parameters is very difficult in furrow irrigation while they have very important effect in design and evaluation of surface irrigation systems. There are different methods for estimating infiltration parametersbased on mathematical models such as EVALUE, SIPAR_ID and INFILT. EVALUE model uses direct solution whereas two other models are based on inverse solution. The objective of this study is to evaluate these models to estimate infiltration parameters in furrow irrigation. Twelve data sets of experimental blocked-ended and free draining furrows were used in this assessment. The data sets were under different conditions, e.g. length, slope, and flow regime. Using the estimated infiltration parameters, the total infiltrated volume was predicted to evaluate the accuracy of the mathematical models. The results indicated that EVALUE and SIPAR_ID provided the lowest errors for estimating the infiltrated volume with RMSE 1.86 and 1.78 m3 at blocked furrows, respectively. At free draining furrows, SIPAR­­_ID with RMSE 1.11 m3 has the best result. The models specifically INFILT with RMSE, 1.63 m3 provided lower accuracies in cutback flow regime relative to continuous flow.
    Keywords: Infiltration parameters, Furrow irrigation, EVALUE, SIPAR, ID, INFILT
  • M. Farasati, H. Moazed, S. Boroomandnasab, J. Abedi Kupaee, N. Jafarzadeh Pages 11-20
    In this study, activated carbons of reed and sugarcane sawdust are used as adsorbents to remove dissolved solids from water. The objective of this research work were to various evaluate the effects of adsorbent type, amount and total dissolved concentration on the sorption capacity, sorption properties and removal efficiency of the two used adsorbents. Results of the study indicated that optimum value of sorbent was 1600 mg/l and maximum removal of TDS belongs to the sugarcane sawdust activated carbon with 75 removal percentage. The removal percentage of TDS from water by sugarcane sawdust and reed carbons, are 63 and 57 respectively. Because the materials for preparing activated carbon of sugarcane sawdust are cheep and it has high removal efficiency for TDS as a result it could be concluded that sugarcane sawdust activated carbon would be good replacement for activated carbon.
    Keywords: Activated carbon, Physical activation, reed, sugarcane sawdust
  • M. Naderianfar, B. Ghahreman, H. Ansari, M. Salari Pages 21-34
    Awareness from spatial variability of quality parameters is important tool for understanding the region talent and how to manage of land. So in this research to analysis electrical conductivity and the ratio of absorption of sodium in groundwater using Earth statistical methods. For this purpose, information dependent on analysis of 169 wells of water in Neyshabour plain with climate of semi arid is based on last sampling in 1386 were used. Earth statistical methods used For Zoning parameters listed include Ordinarykriging, Logkriging, Cokriging, IDW and SPLINE model. for evaluation of methods are used from cross validation techniques with Standards of MAE, MBE, RMSE and R2 Between actual and estimated data. Studies have shown that spatial correlation in EC and SAR is so very in Neyshabour plain. Results of EC and SAR maps using Cokriging and exponential and spherical model showed areas of North East Plains, aquifer is located under the influence of surface and groundwater supply, include values EC less than 1.5 dS/m and 2.5 mg/lit, the aquifer quality in above mentioned range towards the plain central regions gradually decreased and within the granule regions of aquifer (South and West regions of aquifer) formation of the alluvium is not desirable, EC and SAR values will increase in this range is higher than 12 dS/m and18 mg/lit. Finally, the quality of Neyshabour plain groundwater from viewpoint EC and SAR in terms of impact on soil permeability was investigated. The EC and SAR anomaly maps were drawn and shown that with increasing salinity levels in water drop pezometer correlated.
    Keywords: Sodium absorption ratio, Electrical conductivity, The final permeability, Land statistics, Anomaly
  • K. Bina, M. Faghfoor Maghrebi, J. Abrishami Pages 35-48
    Bottom rack is a hydraulic structure which is placed on the bed of mountainous rivers through which part of flow in the main channel is diverted. These structures have very wide application in industry, irrigation, drainage and etc. The present study was directed to estimate the discharge coefficient of a new kind of bottom racks including both transverse and longitudinal bars which is named "mesh panel racks" with and without considering solids in the fluid. This kind of bottom intake has advantages from structural point of view and has less deformation under static and dynamic loads. Laboratory setup with three mesh panel intakes was built and the effects of various parameters such as racks slope, porosity and geometry, sediment size and sediment grading were explored. A dimensional analysis using Buckingham theory showed the effective hydraulicand geometric factors that affect the discharge coefficient (Cd) of bottom racks. Then, a statistical approach to determine the discharge coefficient of a rack structure was developed with linear and nonlinear regression using SPSS software. Finally, hydraulic performance of mesh panel intakes was compared with and without sediment.
  • M. Kayedani, M. Delbari Pages 49-60
    Soil salinity is one of the important soil properties that has a significant effect on many processes such as plant grows. The objectives of this paper are to estimate soil salinity and to map the salinity risk in Meiankangi located in Sistan plain. Soil electrical conductivity was measured on soil samples taken from 122 sites distributed radiometry across to study area. The geostatistical methods of ordinary kriging and indicator kriging were used for salinity mapping. The latter was used to map the probability that soil salinity exceeds a critical threshold. The methods were evaluated using cross-validation. The validation of used methods were evaluated using root mean square error (RMSE( and mean bias error (MBE). The results showed that both methods were similar for predict soil salinity. The probability maps of exceeding 2, 4 and 8 ds/m were generated using indicator kriging. Given the critical threshold of 2 ds/m, almost all the regions have a probability of salinity of more than 0.5. The results showed that the salinity is moderate across the study area. Overall the obtained results indicated that unlike ordinary kriging, indicator kriging is able to map the salinity risk. These maps are very helpful in decision such as land classification and management.
    Keywords: Soil salinity, Interpolation, Risk map, Indicator kriging, Ordinary kriging, Meiankangi
  • N. Ramezani, G. Sayyad, A. R. Barzegar, Y. Mansuri Pages 61-70
    The major topic in the study of the compaction is the soil pore size and type. Soil compaction can be significantly reduced with changes in soil pore volume, water infiltration and availability of plants to air and water. Sum effects of the above may lead to reduced soil quality. Therefore a field study was performed to evaluate the effect of soil compaction on movement of water in the pores (coarse and medium size pores) of loamy soil. A completely randomized block was designed with three replications, applying blank (No teraffic passing), once, twice, three times, four times and eight times of tractor passings. Number of pores and percent flow through them with effective porosity and hydraulic conductivities (saturated and unsaturated), was determined in the field using disc infilterometer in four potentials (0, -3, -5 and -15 cm of water). Our results revealed thatin all of the treatments medium size pores were many times of large ones hence, both sizes decreased with compaction. Results of disc Infilterometer showed that coarse and medium size pores (macro and meso pores) of eight times tractor passings relative to control decreased 85 and 62.5 percent respectively. The majoreffect of compaction was onthelarge size pores. The mediumpore sizewasmore impressed than large pore size. Number of medium poresin the soil was less than large ones.
    Keywords: Effective porosity, Number of pores, Ppercent flow through pores, Hydraulic conductivity
  • M. Ghezel Saflo, Y. Dinpashoh, M.A. Ghorbani, A. Fakheri, Fard Pages 71-82
    The aim of this study is trend analysis of streamflows of east Azarbayejan in three time scales, which are monthly, seasonal and annual using the non-parametric methods. For this purpose the information of discharges of ten hydrometric stations (1983 -2008) were used. The Mann-Kendal test was used after removing the all significant autocorrelation effects from the data. In order to estimate the slope of trend line the Sen,s estimator method was used.Results showed that about 30% of the stations showed statistically significant negative trends in annual time scale. The strongest negative trend line slope belonged to the Vanyar station having the slope of 0.35 (m3/s/year) in annual time scale. In seasonal time scale, negative trends observed at almost all the stations. In monthly time scale streamflow trends were negative for most of the stations and none of the stations experienced positive significant trends (even at 10% level). The strongest negative trend observed in Tazekand (Soofi-Chay), which was significant at 10% level.
    Keywords: Homogeneity, Sen, s estimator, Trend, Mann, kendal, Streamflow
  • S.M. Seyyed Abbasi, M. Goran Orimi, A. Farid Hosseini, M.B. Sharifi Pages 83-92
    One of the most effective parameters in discharge prediction especially in snowy basins, is the snow parameter. Snow water equivalent (SWE) is the most common parameter used in modeling river flow to take the effect of the snow on the model into account. In this research, according to unavailability of the SWE parameter in most of the basins, we tried to offer Cprecip and MAZ-Cprecip instead of SWE. Cprecip is cumulative precipitation from November 1st to April 1st indicating the snowpack amount melting in the spring. MAZ-Cprecip is received by giving some changes on the Cprecip (to be suitable with Mazandaran basins). The results showed that the Cprecip parameter can be replaced with SWE and that MAZ-Cprecip parameter is more efficient than Cprecip parameter in Mazandaran basins, due to its most conformity with the basins in this region.
    Keywords: Discharge prediction, Snow, Artificial Neural Network, Fuzzy neural network
  • D. Rahimi, A. Baratian Pages 93-100
    A bivariate extreme value distribution, namely the Gumbel mixed model constructed from Gumbel marginal distributions is employed to analyze the joint distribution of correlated flood peak (probable maximum flood) and amount. Based on its marginal distributions, the joint distribution, the conditional probability distribution, and the associated return periods can be deduced. Parameters of the bivariate distribution model are estimated based on its marginal distributions by the method of moments (MM). The usefulness of the model is demonstrated by using it to represent multivariate probable maximum flood events at the Beheshtabad basin discharge station Armand in Iran.
    Keywords: Gumbel Mixed distribution, Probable Maximum Flood, Probable conditional, Period return condition
  • M. Kaheh, M. Ghomeshi, S. H. Mousavi Jahromi Pages 101-109
    The frontal of gravity current is most important section of these flowtypes. The advance force in front is pressure gradient due to density differences betweenfront flow and ambient fluid. In order to find the roughness effects as a resistor on frontal velocity, a series experiment of saline gravity currents were performed on rough beds with size of 0, 4, 7.5, 12 and 15 (mm). The saline gravity current with three inflow discharges of 0.7, 1 and 1.3 (lit/s) and three concentrations of 10, 16, 20 (g/lit)was flowed on slope beds from 0.05 to 2.2 steep percentage. For estimation of frontal velocity and assessing effects of parameters, a linear model by correlation coefficient of 0.9 and RMSE of 0.037 and mean ratio deficit of less than 10% was derived. By applying of linear modeling and linear standardization data, the efficiency index of slop, relative roughness and non-dimensional discharge (Richardson number) on prediction of non-dimension frontal velocity was estimated as 0.17,-0.50 and -0.35.
    Keywords: Gravity currents, Frontal velocity, Rough bed