فهرست مطالب

بررسی های حسابداری - پیاپی 5 (زمستان 1393)

مجله بررسی های حسابداری
پیاپی 5 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا جامعی، محمدرضا عبدلی صفحات 1-16
    در این پژوهش به بررسی تاثیر زمینه های فرهنگی رفتار حسابداران از طریق فردگرایی و فاصله قدرت، با میزان اشتباهات حسابداری کشف شده توسط حسابرسان، پرداخته شده است. برای این منظور تعداد 1104 سال- شرکت (8 سال منتهی به دوره زمانی پایان اسفند 1391) مورد مشاهده و تحلیل قرار گرفته و از رگرسیون خطی چندمتغیره و روش گام به جلو، برای تجزیه و تحلیل استفاده شد. یافته ها نشان داد که بیش ترین اشتباهات در سرفصل حساب های دریافتنی، موجودی مواد و کالا، حساب های پرداختنی و سودوزیان انباشته می باشد. بررسی رابطه مولفه فردگرایی با اشتباهات حسابداری، حاکی از تایید تاثیر بااهمیت بین فردگرایی با میزان ارقام حسابداری تجدید ارائه شده، ناشی از اشتباهات در صورت های مالی می باشد؛ به علاوه بین تغییرات میزان فاصله قدرت در شرکت ها با میزان ارقام تجدید ارائه شده در هر یک از سرفصل های مذکور رابطه معناداری وجود دارد. انجام آزمون گام به جلو نیز مشخص نمود که بیش ترین تاثیر متغیرهای مستقل و کنترلی به ترتیب مربوط به فردگرایی، فاصله قدرت، نوع مالکیت شرکت ها و اندازه شرکت ها می باشد.
    کلیدواژگان: اشتباهات حسابداری، فردگرایی، فاصله قدرت
  • یحیی حساس یگانه، فاطمه ابوالحسن تاش صفحات 17-44
    هدف اصلی از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین رتبه بندی شرکت براساس شاخص های مالی و غیرمالی و میزان افشای اختیاری اطلاعات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور رتبه بندی شرکت ها از تجزیه و تحلیل بنیادی استفاده شده است. میزان افشای اختیاری بر اساس مدل پیشنهادی بوتوسان (1997) پس از اعمال تعدیلاتی مورد محاسبه قرار گرفت. نمونه این تحقیق در برگیرنده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشدکه با در نظر گرفتن محدودیت های مورد نظر، 49 شرکت انتخاب شده و برای یک دوره 5 ساله (1387-1391) مورد بررسی قرار گرفته اند. میزان افشای اختیاری اطلاعات به عنوان متغیر وابسته و رتبه شرکت بر اساس شاخص های مالی و غیرمالی به عنوان متغیر مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. در ارتباط با تحلیل ضرایب مدل رگرسیونی، نتایج نشان می دهد که میان رتبه بندی و افشاء اختیاری در سطح 95 درصد رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین در ارتباط با بررسی رابطه تغییر رتبه شرکت بر اساس شاخص های مالی و غیرمالی با میزان افشای اختیاری نتایج نشان می دهد که تغییر رتبه بندی موجب تغییر افشاء اختیاری نمی شود و در سطح 95 درصد رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی شرکت، شاخص های مالی و غیرمالی، افشای اختیاری، تجزیه و تحلیل بنیادی
  • احمد خدامی پور، سینا افضلی گروه صفحات 45-70
    هدف اصلی این تحقیق ارزیابی تاثیر سیستم مدیریت زیست محیطی بر ارزش شرکت و اثر واسطه ای دارایی های نامشهود در رابطه بین سیستم مدیریت زیست محیطی و ارزش شرکت است. داده های تحقیق از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1381 تا 1392 استخراج شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد که ارزش شرکت و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام که شاخص دارایی های نامشهود می باشد، در شرکت های دارای گواهینامه ایزو 14001 از شرکت هایی که این گواهینامه را ندارند بیش تر می باشد. دستیابی به گواهینامه ایزو 14001 علاوه بر اینکه به صورت مستقیم تاثیر مثبت و معناداری بر ارزش شرکت دارد، با تاثیری که بر دارایی های نامشهود می گذارد به طور غیر مستقیم نیز تاثیر مثبت و معناداری بر ارزش شرکت دارد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت زیست محیطی، دارایی های نامشهود، ارزش شرکت
  • نظام الدین رحیمیان، رضا منصوریان نظام آباد، محمدرضا محجوب صفحات 71-90
    داشتن سرمایه مناسب و کافی از شرایط لازم برای حفظ سلامت نظام بانکی است و هر یک از بانک ها و موسسات اعتباری برای تضمین ثبات و پایداری فعالیت های خود باید همواره نسبت مناسبی را میان سرمایه و ریسک موجود در دارایی های خود برقرار نمایند. کارکرد اصلی این نسبت، حمایت از بانک ها در برابر زیان های غیرمنتظره و نیز حمایت از سپرده گذاران و اعتباردهندگان است. مطالعات پیشین راجع به ارتباط بین نسبت های مالی و کفایت سرمایه نتایج متفاوتی را نشان می دهند. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه عملکرد مالی و نسبت کفایت سرمایه در شبکه بانکی کشور می باشد. در این خصوص داده های سه گروه بانکی در فاصله زمانی 1385-1390 با استفاده از روش تحلیل ترکیبی داده ها مورد ارزیابی قرار گرفته و یافته ها بیانگر وجود ارتباط مثبت و معنادار بین اندازه بانک ها (گروه تجاری دولتی و خصوصی) با نسبت کفایت سرمایه و ارتباط منفی و معنادار بین اهرم مالی با نسبت کفایت سرمایه دارد. دیگر نتایج تحقیق نشان دهنده این است که بازده دارائی ها ارتباط مثبت و معنادار در گروه خصوصی و منفی و معنادار در گروه بانک های تجاری دولتی، بازده حقوق صاحبان سهام نیز ارتباط مثبت و معنادار بین بانک های تجاری دولتی و منفی و معنادار بین بانک های خصوصی با نسبت کفایت سرمایه دارد. سایر یافته ها با توجه به آماره f به دست آمده حاکی از عدم وجود ارتباط بین نسبت های مالی حسابداری به عنوان متغیرهای کنترلی با نسبت کفایت سرمایه در سطح اطمینان 95 درصد در گروه بانک های اصل 44 می باشد که الزام اهمیت و توجه به نسبت کفایت سرمایه را بیش از بیش ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: کفایت سرمایه، اهرم مالی، بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام
  • ساسان مهرانی، علیرضا رام روز صفحات 91-108
    با وجود گسترش اقتصاد و بانکداری اسلامی، حسابداری اسلامی همگام با نیازهای این حوزه رشد نکرده است. زیرا از یک سو، چالش های حسابداری اسلامی در استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی پوشش داده نشده اند، و از سوی دیگر استانداردهای حسابداری اسلامی تدوین شده توسط نهادهای متصدی این حوزه، به طور خاص سازمان حسابداری و حسابرسی نهادهای مالی اسلامی، مورد پذیرش جهانی واقع نشده اند. از جمله چالش های حسابداری اسلامی نحوه اندازه گیری در حسابداری اسلامی است. با توجه به بین رشته ای بودن موضوع و به دلیل نبود ادبیات کافی روش پژوهش آمیخته اکتشافی مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس، بخش کیفی پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به عنوان روشی متقن در علوم اسلامی، به بررسی و ارائه پاسخ فقهی مناسب می پردازد. بخش دوم پژوهش به اخذ نظرات خبرگان حسابداری می پردازد و روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه به انجام می رسد. نتایج نشان می دهد استفاده از ارزش منصفانه در مورد عقود مشارکتی و سایر موارد مقتضی الزامی است. نتایج یادشده از منظر فقهی و خبرگان حسابداری تایید شده اند.
    کلیدواژگان: حسابداری اسلامی، اندازه گیری، ارزش متعارف
  • محمد نمازی، فهیمه ابراهیمی صفحات 109-133
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر متغیر تعدیلی شدت اخلاقی بر قصد گزارش داخلی موارد تقلب توسط حسابداران است. بدین منظور، اثر تعدیل کنندگی شدت اخلاقی ادراک شده بر تاثیر متغیرهای عدالت سازمانی، نگرش در مورد گزارش موارد تقلب، هنجارهای غیرعینی و دینداری بر قصد گزارش داخلی موارد تقلب در صورت های مالی توسط حسابداران مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش، از نوع پژوهش های پیمایشی است و نمونه آماری این پژوهش را 183 نفر از حسابداران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1394 تشکیل می دهند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات معمولی بیانگر این است که شدت اخلاقی ادراک شده تاثیر متغیرهای عدالت سازمانی، نگرش در مورد گزارش موارد تقلب و هنجارهای غیرعینی را تعدیل خواهد کرد، اما تاثیر سازه دینداری را تعدیل نخواهد کرد. همچنین، قصد گزارش داخلی موارد تقلب به طور معناداری در مردان بیش تر از زنان است و سطح تحصیلات دارای تاثیر مثبت و معنادار و تجربه دارای تاثیر منفی و معنادار بر قصد گزارش داخلی موارد تقلب در صورت های مالی است. از این رو می توان نتیجه گرفت که به منظور تقویت کنترل داخلی و ترویج گزارش موارد تقلب، توجه به راهکارهایی مانند اجرای برنامه های آموزشی که با هدف افزایش آگاهی حسابداران از معضلات اخلاقی و ارتقای ادراک آن ها از شدت اخلاقی این موارد صورت می گیرد، حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: گزارش داخلی موارد تقلب، عدالت سازمانی، هنجارهای غیرعینی، دینداری، شدت اخلاقی ادراک شده
|
  • Reza Jamei, Mohammad Reza Abdoli Pages 1-16
    The aim of this study is to investigate the relation between occurrence of accounting errors and cultural behavior of accountant in Tehran Stock Exchange. For this research, 1104 observations are studied and panel regression was used. The results show that there is significant and positive relation between accounting errors and power distance. Some other results are below: There is significant and positive relation between accounting errors and individualism. This hypothesis base on absolute and relative of errors and type of accounts that include errors is subdivided to 16 sub hypothesis. Sub hypothesis for one of the accounting errors is following: There is significant and positive relation between absolute errors on inventory account with power distance. There is significant and positive relation between absolute errors on inventory account with individualism. There is significant and positive relation between relative errors on inventory account with power distance. There is significant and positive relation between absolute errors on inventory account with individualism.
    Keywords: Accountings errors, Power distance, Individuality
  • Yahya Hassas Yeganeh, Fatemeh Abolhassantash Pages 17-44
    The main aim of this study is to assess the relationship between corporate ranking based on financial and non-financial indexes and voluntary disclosure level. Fundamental analysis was used for corporate's ranking. Voluntary disclosure level was measured in 6 overall parts based on Botson's (1997) model. The study involved a sample of companies in Tehran Stock Exchange. Considering the desired restrictions, 49 companies were selected and studied over a period of 5 years (1387-1391). Corporate's ranking based on financial and non-financial indexes as an independent variable and voluntary disclosure level as the dependent variable were analyzed. Regression analysis showed no significant relationship between corporate's ranking and voluntary disclosure level. Also, it was found that there is no relationship between corporate's rank upgrading and voluntary disclosure level.
    Keywords: Corporate's ranking, Financial, non-financial indexes, Voluntary disclosure, Fundamental analysis
  • Ahmad Khodami Poor, Sina Afzali Gorouh Pages 45-70
    This study aimed to evaluate the impact of environmental management system on corporate value and the mediating effect of intangible assets in the relationship between environmental management system and corporate value. Data were collected from Tehran Stock Exchange during 2002 to 2010. For data analysis and hypothesis testing, a multivariable regression model was used. The results of testing the hypothese of the research indicated that the firm value and the relation of market value to the official value of stock owner rights which is regarded as intangible assets index, in the companies which hold ISO 14001 higher than the companies that do not have these certificate.Obtaining ISO 14001 not only has a directly a positive and significant impact on the firm value, but also it has impact on intangible assets and has an indirectly positive and significant relationship with the firm value.
    Keywords: Environmental management system, Intangible assets, The firm value
  • Nezamoddin Rahimian, Reza Mansourian Nezamabad, Mohammad Reza Mahjoub Pages 71-90
    Having adequate capital and sufficient conditions for maintaining the health of the banking system and each of the banks and credit institutions to ensure the stability and sustainability of their activities must have an appropriate ratio between capital and risk in their assets maintain. The main function of this ratio, Protection of banks against unexpected losses of depositors and creditors is supported as well. Previous studies on the relationship between financial and capital adequacy ratios show different results. The main objective of this study is to investigate the relationship between financial performance and capital adequacy ratio in the banking system in IRAN. In this regard, data from three banking groups in the interval 1385-1390 using combined analysis evaluated the data and findings show a positive and significant relationship between the size of banks (both public and private trade group) with a capital adequacy ratio and negative relationship financial leverage capital adequacy ratio is significant. The results indicate that the relationship positive and significant return on assets in private and state-owned commercial banks in the negative, return on equity also positive and significant relationship between state-owned commercial banks and private banks with significant negative adequacy ratio capital. Other f obtained according to the statistics suggest there is no link between the financial accounting ratios as control variables with capital adequacy ratio at 95% of banks is Article 44 that requires attention to capital adequacy ratio to more than more necessary.
    Keywords: Capital adequacy, Financial leverage, Return on assets, return on equity
  • Sasan Mehrani, Alireza Ramrouz Pages 91-108
    Despite the developments of Islamic economy and banking, Islamic accounting has barely grown along with the needs of this zone. Because on the one hand, the challenges of Islamic accounting have not been noted in the international financial reporting standards, and on the other, the Islamic accounting standards developed by the institutions involved in this field particularly the Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions, are not globally accepted. The aim of this research is to study the concepts of time value of money and Riba. Considering the lack of sufficient literature about Islamic accounting, this research was done using a Mixed-explanatory method. The qualitative part, as the first step, provides Islamic discussions and solutions for the challenges using a descriptive-analytical method (a reliable Islamic research method). The second stage, which is quantitative, completes the research via using a survey method and questionnaire. The results suggest that unlike Riba which is prohibited by a Islam, tie value of money must be included in Islamic accounting. The results are approved by accounting experts and juridical studies.
  • Mohammad Namazi, Fahime Ebrahimi Pages 109-133
    The purpose of this research is to investigate the moderating effect of perceived moral intensity on accountants’ intentions of reporting fraud. In doing so, we examined the moderating role of perceived moral intensity in the effect of organizational justice, attitude towards whistle-blowing, subjective norms, and religiosity on accountants’ intentions to internally report fraud in financial statements. This is a survey research and the statistical population is comprised of accountants of companies listed on Tehran Stock Exchange in 2015. Hypothesis testing using ordinary least-squares regression revealed that perceived moral intensity moderates the effects of organizational justice, attitude towards whistle-blowing and subjective norms but it does not moderate the effect of religiosity. Moreover, intentions of whistle blowing in male accountants is significantly higher than female accountants and education level and experience have significant positive and negative effects on intentions of whistle-blowing, respectively. Therefore, we could conclude that mechanisms such as training programs that aim at enhancement of accountants’ awareness of ethical issues and promoting their perceived moral intensity are of utmost importance for improving internal controls and increasing instances of fraud reporting.
    Keywords: Internal Whistle-Blowing, organizational justice, Subjective Norms, religiosity, Perceived Moral Intensity