فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 102 (بهار 1393)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 102 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سعید سعیدپور صفحات 2-11
    برنج یکی از گونه های نسبتا حساس به تنش شوری است که از نظر تحمل یاحساسیت به تنش شوری، تنوع ژنتیکی زیادی در مخزن ژنتیکی انواع زراعی آن نیز دیده می شود. تغییرات غلظت سدیم و پتاسیم و کلروفیل در محیط آبکشت بررسی گردید. تیمار شوری در دو سطح محلول عادی یوشیدا و یا حاوی 100 میلی مولار کلرید سدیم (m-1 EC=12ds.) در مرحله شش برگی به مدت یک هفته اعمال شد، و نمونه گیری طی این مدت در فواصل زمانی (صفر، 4، 12، 24، 48،96 و 168 ساعت) پس از اعمال تیمار، از پهنک برگ اول و چهارم غلاف ساقه برای اندازه گیری غلظت عناصر و از برگ اول (جوان ترین برگ) بر ای اندازه گیری میزان کلروفیل پس از استخراج استفاده شد. هدایت روزنه ای نیز پس از آغلز اعمال تنش در مر حله شش برگی بر روی جوان ترین برگ در فواصل زمانی (12، 24، 48، 72، 96، و 120 ساعت) اندازه گیری شد. در این آزمایش ماده خشک ریشه و اندام هوایی در کلیه ارقام تحت اثر تیمار شوری نسبت به شرایط نرمال بصورت معنی دار کاهش یافت، ولی این کاهش در رقم متحمل به شوری (IR651) بسیار کمتر بود. روند تغییرات غلظت پتاسیم در جوان ترین برگ، در شرایط تنش نسبت به تیمار نرمال در کلیه ارقام معنی دار نبود، این روند در مسن ترین برگ نیز مشاهده شد، با این تفاوت که در رقم متحمل در پایان دوره تنش میزان پتاسیم به صورت معنی داری افزایش یافت. تیمار شوری موجب ازدیاد تجمع معنی دار سدیم با افزایش دوره تنش در برگ های جوان و مسن کلیه ارقام گردید، به استثناء برگ جوان رقم متحمل که روند تجمع سدیم در آن در شرایط تنش نسبت به تیمار نرمال معنی دار نبوده است. غلظت کلروفیل های a و b تحت اثر تیمار شوری طی 24 ساعت اولیه یک افزایش معنی دار نشان دادند، اما در ادامه و با طولانی تر شدن دوره تنش کاهش معنی دار ی در کلیه ارقام مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رنج، شوری، ماده خشک، کلروفیل، هدایت روزنه ای
  • علی اصغر داداشی دوکی، عبدل مجیب قاضی صفحات 12-19
    بازوی کوتاه کروموزوم شماره یک چاودار (1RS) حامل ژن های مقاومت به بیماری ها و آفات می باشد. همچنین حضور بازوی 1RS موجب افزایش سازگاری، تحمل به تنش و پتانسیل عملکرد گندم نان می شود. در این مطالعه هفده ژنوتیپ گندم نان برای شناسایی جابجایی 1BL.1RS (T1BL.1RS) با روش های ایزوالکتریک فوکوسینگ (IEF)، نواربندی سی و هیبریداسیون در مکان فلورسنت (FISH) آنالیز شدند. IEF آنزیم گلوکز فسفات ایزومراز (GPI) روشی سریع و اقتصادی برای شناسایی T1BL.1RS هموزیگوس می باشد. نتایج IEF-GPI نشان داد که ارقام فلات و سبلان فاقد باندهای کاتدی کد شده توسط 1BS گندم هستند و بنابراین حامل جابجایی فوق می باشند. علاوه بر تائید وجود T1BL.1RS هموزیگوس در ارقام فلات و سبلان با روش نواربندی سی، این روش همچنین نشان داد که همه ارقام مورد مطالعه فاقد هتروزیگوسیتی برای T1BL.1RS هستند. روش FISH با استفاده از DNA چاودار بعنوان نشانگر، نتایج IEF-GPI و نواربندی سی را تائید کرد. نتایج ما نشان می دهد که ارقام فلات و سبلان دارای بازوی کروموزومی 1RS چاودار بصورت هموزیگوس می باشند و بنابراین ممکن است بعنوان منابع تنوع ژنتیکی مفید برای اصلاح گندم مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: جابجایی کروموزومی، ایزو الکتریک فوکوسینگ، نوار بندی سی، هیبریداسیون در مکان فلورسنت، گندم
  • علی اشرف جعفری، علی سپهوند صفحات 20-30
    به منظور بررسی تنوع و ارتباط بین عملکرد و کیفیت علوفه، 14 توده بومی گاودانه از مناطق مختلف استان لرستان در دو آزمایش آبی و دیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات خرم آباد در سالهای 1384 و 1385 مورد مطالعه قرار گرفتند. عملکرد علوفه تر و خشک و برخی صفات کیفی شامل درصد قابلیت هضم، درصد پروتئین خام، درصد کربوهیدراتهای محلول در آب، درصد فیبرخام، درصد دیواره سلولی و درصد خاکستر اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر محیط برای کلیه صفات معنی دار بود. در مقایسه میانگین دو محیط، نتایج نشاندهنده کمیت بیشتر علوفه در شرایط آبی و کیفیت بهتر آن در شرایط دیم بود. اثر ژنوتیپ برای عملکرد علوفه و درصد کربوهیدرات های محلول در آب معنی دار بود. توده های فهره الیگودرز با 4/ 65 درصد قابلیت هضم، نورآباد با 8 /22 درصد پروتئین خام و سروند بروجرد با 6/ 19 کربوهیدارت محلول از کیفیت علوفه بهتری برخوردار بودند. رابطه بین عملکرد علوفه با کربوهیدرات های محلول منفی و با درصد فیبرخام مثبت و معنی دار بود. همبستگی بین قابلیت هضم و درصدADFو بین پروتئین خام با کربوهیدراتهای محلول منفی و معنی دار بود. در نمودار دو بعدی شاخص های خشکی، توده های حساس و مقاوم به خشکی از هم متمایز شدند. فهره (الیگودرز)، کوهدشت، مله خان (نورآباد) و کهریز (خرم آباد) با عملکرد 2 الی 25/ 2 تن علوفه خشک در هکتار عملکرد بیشتری در دو محیط داشتند و برای کشت در مناطق نیمه خشک استان توصیه شدند و در بین آنها فهره (الیگودرز) و کهریز (خرم آباد) کیفیت علوفه بهتری داشتند. توده های مسعود آباد ازنا، زاغه خرم آباد و الشتر با عملکرد 77/ 1 لغایت 84/ 1 تن علوفه خشک در هکتار متحمل به خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: گاودانه، Vicia ervillia، عملکرد علوفه، کیفیت علوفه، تجزیه کلاستر
  • کامران میرزاشاهی، مصطفی حسین پور صفحات 31-40
    ذرت (Zea mays L.) از جمله گیاهانی است که در طول دوره رشد به مقادیر زیادی نیتروژن نیاز دارد. افزایش کارایی مصرف این عنصر علاوه بر افزایش سود اقتصادی، موجب کاهش آلودگی محیط زیست نیز می شود. لذا به منظور تاثیر مدیریت کودی نیتروژن بر عملکرد دانه و شاخص های کارایی نیتروژن این تحقیق از سال 1385 به مدت سه سال در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل نیتروژن خالص در چهار سطح (صفر، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار و زمان مصرف نیتروژن درپنج سطح (مصرف یک سوم هنگام کاشت و دو سوم در مرحله 6 تا 8 برگی، مصرف دو سوم در مرحله 6 تا 8 برگی، مصرف یک دوم هنگام کاشت ویک دوم در مرحله 6 تا 8 برگی، مصرف یک سوم هنگام کاشت، یک سوم درمرحله 6 تا8 برگی، یک سوم در زمان ظهور گل نر و مصرف یک چهارم هنگام کاشت، یک چهارم در مرحله 6 تا 8 برگی، یک چهارم در زمان ظهورگل نر و یک چهارم در زمان گرده افشانی) در سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر سطوح نیتروژن و زمان مصرف آن بر عملکرد دانه و وزن هزار دانه ذرت معنی دارگردید. تاثیر سطوح نیتروژن بر شاخص های کارایی نیتروژن و نیترات باقیمانده خاک معنی دار بود. زمان مصرف نیتروژن فقط بر کارایی استفاده نیتروژن معنی دار گردید. با افزایش مصرف نیتروژن، عملکرد دانه به صورت معنی داری افزایش یافت. این درحالی بود که کارایی مصرف، جذب و استفاده از نیتروژن به صورت معنی داری کاهش یافت. بنابراین مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار با عملکرد دانه، وزن هزار دانه و کارایی مصرف به ترتیب 96/ 7 تن در هکتار، 346 گرم و 44 کیلوگرم در کیلوگرم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، کارایی مصرف نیتروژن، کود نیتروژن
  • حبیب الله مظاهری، علی قدمی فیروزآبادی*، سیدمحسن سیدان صفحات 41-47

    کمبود آب وکاهش تدریجی منابع آبی با کیفیت مناسب، از مهمترین عوامل محدود کننده تولیدات زراعی در اکثر نقاط جهان نظیر ایران به شمار می رود. از این رو، پژوهش در زمینه استفاده بهینه از آب و صرفه جویی در مصرف آن از راهکارهای کلیدی افزایش تولید می باشد. همچنین، انتخاب ارقام با نیاز آبی کم نیز می تواند کمک موثری به این موضوع نماید. لذا، به منظور انتخاب رقم مناسب کلزا با عملکرد و درصد روغن بالا، آزمایشی به صورت طرح کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرارکه عامل اصلی شامل سیستم آبیاری در دو سطح (نشتی و نواری- قطره ای) و عامل فرعی شامل رقم در چهار سطح (اکاپی، اس- ال-ام 46، اپرا و لیکورد) در همدان، به اجرا درآمد. نتایج نشان داد، در بین ارقام، تفاوت معنی داری به لحاظ عملکردی وجود نداشت، ولی در مجموع رقم Opera با 3706 کیلو گرم در هکتار، بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد. در بررسی اثر متقابل آبیاری و رقم، رقم Opera با روش آبیاری قطره ای با عملکرد 3961 کیلو گرم در هکتار و رقم Slm046 با آبیاری نشتی و عملکرد 3710 کیلو گرم در هکتار حد اکثر عملکرد را دارا بودند. در بررسی کارآئی مصرف آب، روش های آبیاری اختلاف معنی داری با هم داشتند. به طوری که آبیاری قطره ای (با34/ 1 کیلوگرم بر مترمکعب) نسبت به آبیاری نشتی (با 74/ 0 کیلوگرم بر مترمکعب) برتری داشت. حجم آب مصرفی به طور متوسط با آبیاری نشتی 4870 و در آبیاری قطره ای 2617 مترمکعب در هکتار بود.

    کلیدواژگان: آبیاری نشتی، تیپ، رقم، کلزا
  • روزبه فرهودی صفحات 48-53
    این پژوهش جهت بررسی تاثیر دگر آسیبی محلول پاشی عصاره آبی بقایای گیاهی گلرنگ (Carthamus tintorius) با غلظت 0،5، 10 و 15 درصد بر رشد گیاهچه و میزان نشت پذیری غشا سلولی برگ ماشک گل خوشه ای(Vicia villosa) در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره آبی گلرنگ سبب کاهش وزن خشک اندام هوایی و فعالیت آنزیم گوایکول پراکسیداز در برگ ماشک گل خوشه ایشد. افزایش غلظت عصاره آبی گلرنگ و کاهش فعالیت آنزیم گوایکول پراکسیداز سبب افزایش تخریب غشا سلولی و غلظت مالون دی آلدهید در بافت گیاهچه ماشک گل خوشه ایشد. بیشترین میزان غلظت مالون دی آلدهید بافت گیاهچه (202/ 0 نانومول بر گرم وزن تازه) و کمترین وزن خشک اندام هوایی ماشک گل خوشه ای(2/ 1 گرم) در تیمار محلول پاشی با عصاره 15 درصد گلرنگ دیده شد.
    کلیدواژگان: دگر آسیبی، گلرنگ، مالون دی آلدئید، ماشک گل خوشه ای
  • نسرین نیکنام، هوشنگ فرجی صفحات 54-76
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته و میزان مصرف نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت هیبرید 704، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در منطقه ممسنی، استان فارس، در سال 1387 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل تراکم بوته در چهار سطح (75، 90، 105 و130 هزار بوته در هکتار) و میزان مصرف نیتروژن در سه سطح (200، 300 و 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تاثیر تراکم بوته و میزان مصرف نیتروژن در سطح ا% و برهمکنش آنها در سطح 5% بر وزن هزار دانه معنی دار شد. با افزایش تراکم بوته وزن هزار دانه از 8/ 290 به 0/ 269 گرم کاهش یافت. با افزایش مصرف نیتروژن از 200 به 400 کیلوگرم در هکتار، وزن هزار دانه از 3/ 269 به 3/ 287 گرم افزایش یافت. در ارتبط با برهمکنش تراکم بوته و نیتروژن بر وزن هزار دانه، بیشترین وزن هزار دانه در تراکم 75 هزار بوته در هکتار با مصرف 400 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کمترین آن در تراکم 130 هزار بوته در هکتار با مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. با افزایش تراکم بوته تعداد دانه در بلال به طور معنی داری از 584 به 491 کاهش یافت و تعداد بلال در مترمربع به طور معنی داری از 4/ 7 به 9/ 12 افزایش یافت. با افزایش تراکم بوته عملکرد دانه به طور معنی داری از 12910 به 16890 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت. تاثیر سطوح نیتروژن و برهمکنش تراکم بوته و نیتروژن بر تعداد دانه در بلال، تعداد بلال در مترمربع و عملکرد دانه معنی دار نبود. در مجموع تراکم 130 هزار بوته در هکتار با مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به عنوان مناسب ترین تیمار آزمایش معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، نیتروژن، ذرت، عملکرد
  • مرتضی براتی، رضا امیری، محسن ابراهیمی، محمدرضا نقوی، حمیدرضا نیکخواه صفحات 61-70
    169 لاین نوترکیب جو حاصل از تلاقی دو رقم Igri و Arigashar در قالب طرح لاتیس ساده (دو گانه) به منظور بررسی تنوع و روابط موجود بین صفات زراعی با عملکرد و اجزای آن کشت شدند. 10 صفت زراعی با 3 بوته تصادفی از هر ردیف با رعایت اثر حاشیه اندازه گیری شدند. هدف از این تحقیق تعیین همبستگی های فنوتیپی و ژنوتیپی بین صفت عملکرد دانه جو و اجزا و صفات مرتبط با آن، برآورد اثرات مستقیم و غیر مستقیم اجزای عملکرد بر عملکرد دانه جو و سهم آن ها در توجیه تنوع موجود بود. در تجزیه واریانس تفاوت بین لاین ها برای اغلب صفات معنی دار بود که نشان دهنده تنوع کافی در مواد مورد استفاده می باشد. صفات تعداد ردیف و وزن هزار دانه به ترتیب همبستگی مثبت و منفی معنی داری با عملکرد داشتند. لذا از بین صفات دارای همبستگی معنی دار با عملکرد، صفت تعداد ردیف (با همبستگی 714/ 0) مهمترین صفت تلقی می شود.در تجزیه رگرسیون گام به گام، صفت تعداد ردیف اولین صفتی بود که وارد مدل شد و 51 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه نمود. در تجزیه علیت عاملی که بیشترین اثر مستقیم را روی عملکرد داشت مربوط به فاکتور تعداد ردیف بود و کمترین اثر مستقیم مربوط به طول سنبله بود. در تجزیه عاملی در مجموع 5 عامل مستقل، حدود 60/ 81 درصد از تغییرات را توجیه نمودند، که عامل اول متشکل از طول سنبله، تعداد گره و ارتفاع بوته بود، طول بوته نامگذاری شد. نتیجه نهایی اینکه جو های شش ردیفه با تعداد سنبلچه های زیاد سبب افزایش تعداد دانه در سنبله می گردد که بیشترین اثر مستقیم را روی عملکرد دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، تنوع ژنتیکی، جو، رگرسیون گام گام، عملکرد، همبستگی
  • عاصفه لطیفی صفحات 71-75
    شلتوک در فصل برداشت رطوبت بالایی دارد که برای نگهداری مناسب نیست. از این رو باید رطوبت را به زیر 14% رساند و برای نگهداری طولانی تر حتی به 12% نیز می رسانند. در این پروژه از روش خشک کن بستر ثابت آزمایشگاهی برای خشک کردن شلتوک سه رقم فجر، شفق و شیرودی و مطالعه تاثیر دما و رطوبت های مختلف بر درصد خرد و ترک آنها استفاده شده است. دماهای مورد استفاده 40، 50 و C ̊60 و رطوبت نهایی 12 و 10% و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بوده است.
    بین ترک و فاکتورهای مورد بررسی رابطه معنی داری وجود نداشت. اما درصد خرد شدن با فاکتورها رابطه معنی دار ی داشت. میزان خرد در رطوبت 10% نسبت به رطوبت 12% در همه رقم ها کمتر بوده است. دمای بالا نیز در بعضی از رقم ها باعث افزایش میزان خرد شده بود اما در بعضی دیگر تفاوت معنی داری ایجاد نکرده بود. علت این تفاوت ها متفاوت بودن رطوبت اولیه شلتوک ها بوده است رقم شفق رطوبت اولیه 17% و دو رقم دیگر رطوبت 15% داشتند به همین دلیل شفق در دمای C ̊60 بالاترین خرد را داشت اما رقم فجر و شیرودی تفاوتی از نظر درصد خرد در دماهای مختلف نداشتند. هر رقمی که رطوبت اولیه بالاتری داشته باشد به دمای خشک کردن حساس ترخواهد بود.
    کلیدواژگان: خشک کردن، ترک، برنج شکسته، شیرودی، شفق و فجر
  • نسیم چنگایی، خسرو عزیزی، مجید امینی دهقی، محمد یعقوبی خانقاهی*، راحله رهام صفحات 76-81

    به منظور بررسی تاثیر اسید سولفوریک، دما و منشا بذر بر شکست سختی بذر یونجه یک ساله(MedicagoscutellatacvRobinson) تحقیقی در سال 1384 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان به اجرا گردید. این پژوهش در بخش آزمایشگاهی و به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی در این پژوهش عبارتند از: 1) تیمارهای اسید (شستشو و عدم شستشو) 2) منشا بذر (خرم آباد و کرج) 3) دما (5، 15، 30 و 45 درجه سانتی گراد). نتایج آزمایش نشان داد که شستشوی بذور با اسید سولفوریک سبب شکست سختی بذر می شود. همچنین نگهداری بذور در دماهای ثابت اثر چندانی بر روی روند شکست سختی بذر نداشت اما دمای 45 درجه سانتی گراد، درصد جوانه زنی را کاهش داد و اکثر بذور قوه نامیه خود را از دست دادند. دمایی که بذور قبل از جوانه زنی در آن قرار می گیرند روی طول ریشه چه اثر می گذارد و هر چه این دما به صفر فیزیولوژیک گیاه نزدیک تر باشد، طول ریشه چه بیشتر می شود. منشا بذر نیز بر سختی بذر اثر داشت و بذر با منشا خرم آباد از درصد جوانه زنی بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: یونجه یک ساله (Medicago scutellata cv Robinson)، سختی بذر، اسید سولفوریک
  • مجید پوریوسف، داریوش مظاهری، محمدرضا چایی چی، اصغر رحیمی، علی اشرف جعفری صفحات 82-91
    به منظور بررسی تاثیر رژیم های کم آبیاری و تیمارهای کودی بر عملکرد و صفات کیفی دانه اسفرزه گوش اسبی آزمایشی در سال 1386 در مزرعه آموزشی و پژوهشی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم زراعی و دامی دانشگاه تهران انجام گرفت. این آزمایش بصورت اسپلیت پلات، بر پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. رژیم های آبیاری در چهار سطح شامل رژیم آبیاری کامل، کم آبیاری ملایم، کم آبیاری متوسط و کم آبیاری شدید بعنوان کرتهای اصلی و تیمارهای کودی در پنج سطح شامل شاهد (بدون کود)، کود شیمیایی خالص، تلفیق کود زیستی فسفات بارور2 و کودهای شیمیایی، کود دامی خالص و تلفیق کودهای دامی و شیمیایی بعنوان کرتهای فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تمامی صفات عملکرد و اجزائ عملکرد بطور معنی داری (p≤ 0.05) تحت تاثیر رژیم های آبیاری قرار گرفتند. با کاهش تعداد و مقدار آبیاری، صفات عملکرد و اجزائ عملکرد اسفرزه بطور معنی داری (p≤ 0.05) کاهش یافتند. تمامی تیمارهای کودی در مقایسه با شاهد، صفات عملکرد و اجزائ عملکرد اسفرزه را بطور معنی داری (p≤ 0.05) افزایش دادند. بیشترین عملکرد دانه به مقدار 1145 کیلوگرم در هکتار از تیمار تلفیق کودهای دامی و شیمیایی، تحت رژیم آبیاری کامل بدست آمد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، کم آبیاری، کود، عملکرد و اجزای عملکرد
  • ابراهیم ایزدی، هادی زرقانی، مهدی محمدیان، عبدالجلیل یانق صفحات 92-100
    یکی از مسائل مهم در مناطق خشک و نیمه خشک، کمبود آب آبیاری و شوری آب و خاک است. به منظور ارزیابی پاسخ خصوصیات جوانه زنی و سبز شدن گیاهچه کنجد به تنش های خشکی و شوری، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش ها شامل هفت سطح خشکی (پتانسیل های صفر (شاهد)، 1-، 2-، 3-، 4-، 6-، 8- بار) و هشت سطح شوری (پتانسیل های صفر (شاهد)، 2-، 3-، 4-، 6-، 8-، 10- و 12- بار) به همراه سه ژنوتیپ کنجد (سبزوار، کلات، اولتان) بودند. نتایج نشان داد که تنش های شوری و خشکی بر تمامی صفات مورد مطالعه (درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه) اثر معنی داری داشتند، به طوری که در همه ژنوتیپ های کنجد با افزایش تنش شوری از 8- بار و تنش خشکی از 4- بار از مقدار این صفات به طور معنی داری کاسته شد. درصد جوانه زنی ژنوتیپ های کنجد در تنش خشکی نسبت به تنش شوری بیشتر تحت تاثیر اثرات منفی ناشی از آن قرار گرفت، به طوری که در تنش شوری تا پتانسیل حدود 6- بار، کاهش در درصد جوانه زنی ژنوتیپ های کنجد مشاهده نشد، ولی در تنش خشکی در پتانسیل های پایین تر (منفی تر) از 2- بار درصد جوانه زنی به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین با وجود تغییرات تقریبا مشابه طول ریشه چه در تنش های شوری و خشکی، طول ساقه چه در تنش خشکی نسبت به شوری بیشتر تحت تاثیر اثرات ناشی از آن قرار گرفت، بنابراین نسبت طول ریشه چه به ساقه چه بیشتری در پتانسیل های مشابه در تنش خشکی نسبت به تنش شوری به دست آمد. در بین اکوتیپ های مورد مطالعه توده سبزوار و رقم اولتان در بیشتر صفات مورد بررسی(از قبیل درصد و سرعت جوانه زنی) به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج این آزمایش در شرایط تنش شوری و خشکی، توده سبزوار جهت کشت در مناطقی که با مشکل شوری و خشکی مواجه هستند، مناسب تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تنش، ریشه چه، ساقه چه، کنجد، ویژگی های جوانه زنی
  • جلال زکیئی، محمد امین آسودار، مرتضی الماسی صفحات 101-109
    در اثر فرسایش، عناصر غذایی مورد نیاز گیاه از بین رفته، حاصلخیزی خاک کاهش یافته؛ و در نتیجه از میزان تولید و کیفیت محصول کاسته می شود. به منظور بررسی تاثیر سیستم های خاک ورزی و کاشت در سطوح شیب دار بر میزان فرسایش خاک و عملکرد گندم دیم، آزمایشی در سال 87-86 در استان کرمانشاه، انجام گردید. این آزمایش، به صورت کرت های نواری خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، شامل شیب در دو سطح (6 تا 8 و 10 تا 12 درصد) و تیمارهای خاک ورزی مرسوم، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی به همراه روش های کاشت مرسوم، کاشت با خطی کار موازی با شیب و عمود بر شیب با سه تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد میزان روان آب در شیب 8-6 درصد، 98/ 12031 لیتر در هکتار بود؛ که با افزایش شیب به 12-10 درصد، به 21/ 13680 لیتر در هکتار افزایش یافت. تیمار گاوآهن قلمی و پنجه غازی اثر معنی داری بر عملکرد دانه داشت؛ به طوری که با عملکرد 2850 کیلوگرم در هکتار نسبت به تیمار گاوآهن برگردان دار و پنجه غازی (با عملکرد 2080 کیلوگرم در هکتار) برتر بود. میزان کل پتاسیم خارج شده از خاک در شیب 8-6 درصد، 33/ 79 و در شیب 12-10 درصد، 20/ 103 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: فرسایش، سیستم های خاک ورزی، رسوب، روان آب و مواد آلی خاک
  • معصومه نمروری، قدرت الله فتحی، عبدالمهدی بخشنده، محمدحسین قرینه، سیروس جعفری صفحات 110-117
    به منظور بررسی تاثیر قطع آبیاری در مراحل مختلف رشدی در سیستم های مختلف کودی بر عملکرد گندم رقم چمران آزمایشی در سال زراعی 1389-1388 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه کشاورزی رامین خوزستان انجام شد. در این آزمایش آبیاری در سه زمان شامل I1 (قطع آبیاری در مرحله ی سنبله دهی کامل تا زمان برداشت)، I2 (در مرحله ی گرده افشانی تا زمان برداشت) و I3 (شاهد یعنی آبیاری کامل) در کرت های اصلی، همچنین سیستم های کودی شامل کود شیمیایی (NPK)، کود دامی (M)، کود زیستی (B) و کود زیستی همراه با کود دامی (MB) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر تیمار قطع آبیاری بر ارتفاع گیاه و عملکرد دانه و تاثیر کود مصرفی بر ارتفاع، پنجه زنی و عملکرد دانه در سطح 1 درصد معنی دار شد. اثر متقابل قطع آبیاری و کود مصرفی بر عملکرد دانه در سطح 5 درصد معنی دار شد. بالاترین عملکرد در تیمار I3 به مقدار 5304 کیلوگرم بر هکتار و کمترین عملکرد دانه در تیمار I1 به میزان 3413 کیلوگرم بر هکتار بود. همچنین بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار (MB) به میزان 5081 کیلوگرم بر هکتار و کمترین آن مربوط به تیمار (B) به میزان 3142 کیلوگرم بر هکتار بود. با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش و برای حصول عملکرد ایده ال، استفاده از کود دامی به همراه کود زیستی حتی در شرایط تنش خشکی پایان دوره برای کاشت گندم می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: زمان آبیاریژ، کود آلی، گندم، عملکرد
  • براتعلی فاخری، میترا جباری، سید مسعود ضیایی صفحات 118-123
    به منظور نقشه یابی نواحی ژنومی موثر در شاخصهای کمی مقاومت به خشکی در جو، آزمایشی با 72 لاین هاپلوئید مضاعف جو به همراه والدین آنها (استپتو و مورکس)، در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار و در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی پس از گل دهی اجرا گردید. هر پلات آزمایش شامل 6 ردیف به طول 3 متر و فاصله 25 سانتی متر بود. بر اساس عملکرد نسبی ژنوتیپها در شرایط تنش خشکی و نیز در شرایط مطلوب آبیاری، شاخصهای Ys، Yp، TOL، MP، GMP، HM، DSI و STI محاسبه و برای شاخصهای YP، YS، GMP، MP و TOL تفکیک متجاوز از والدین در جهت مثبت مشاهده شد. برای شاخصهای مورد مطالعه در مجموع 17 QTL شناسایی گردید که تعداد و نوع و اثر 15 QTL در شاخصهای متفاوت پایدار بود. بیشترین مقدار LOD برای شاخص HM و روی کروموزوم H2 بدست آمد. QTLهای شاخصهای تحمل خشکی روی کروموزوم های H2، H3 و H5 نقشه یابی گردیدند. هم مکانی QTLها، همبستگی بین شاخصهای مورد مطالعه را توجیه نمود. در نتیجه، استفاده از گزینش به کمک نشانگر در این جامعه از کارایی لازم برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص مقاومت به خشکی، مکان یابی QTL، جو دابل هاپلوئید
  • غلامرضا افشارمنش صفحات 124-130
    به منظور دستیابی به مناسب ترین الگوی کاشت و رقم مناسب ذرت دانه ای، آزمایشی با استفاده از کرت های یکبار خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های زراعی 1386 و 1387 در اراضی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت و کهنوج به مدت دو سال به مرحله اجرا رسید. الگوی کاشت بعنوان فاکتور اصلی در چهار سطح شامل: الگوی کاشت معمولی (یک ردیفه روی یک پشته)، الگوی کاشت دو ردیفه روی یک پشته، الگوی کاشت کف جوی و الگوی کاشت کف جوی و تبدیل جوی به پشته و ارقام ذرت بعنوان فاکتور فرعی در 4 سطح شامل: هیبرید سینگل کراس 704، هیبرید سینگل کراس کرج 700، هیبرید سینگل کراس 647 و هیبرید سینگل کراس 500 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از مجموع دو سال متوالی آزمایش حاکی از آنست که اثر الگوی کاشت بر روی عملکرد دانه ذرت در سطح آماری 5% و اثر ارقام بر روی عملکرد دانه ذرت در سطح آماری 1% بسیار معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه ذرت از تیمار الگوی کاشت کف جوی و تبدیل جوی به پشته و تیمار کشت دو ردیفه روی یک پشته به ترتیب 15 و 2/ 14 تن در هکتار بدست آمد. هم چنین بالاترین عملکرد دانه از ارقام ذرت هیبرید سینگل کراس 704 و هیبرید سینگل کراس کرج 700 به ترتیب 8/ 15 و 6/ 14 تن در هکتار حاصل شد. بنابراین با توجه به موجود بودن دستگاه های کارنده، الگوی کشت کف جوی و تبدیل جوی به پشته در مرحله 5 تا 7 برگی بوته ذرت و کشت دو ردیفه روی یک پشته برای منطقه جیرفت و کهنوج مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: ارقام ذرت، عملکرد دانه، الگوی کاشت، کف جوی و کشت دو ردیفه
  • علی احمدی، طهماسب حسین پور، مهدی سلطانی صفحات 131-140
    به منظور تعیین مناسب ترین تراکم بذر ارقام جو دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجراء شد. فاکتورهای مورد بررسی سه رقم جو دیم (ایذه، ماهور و دوپر محلی) و پنج تراکم بذر(400،300،200،100 و500 دانه در متر مربع) بودند. این آزمایش در سال زراعی 86-1385 در مرکز تحقیقات کشاورزی خرم آباد اجراء گردید. در این آزمایش همبستگی بین صفات مورد بررسی و صفاتی که بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه داشتند تعیین شد. در ادامه اثرات مستقیم و غیر مستقیم صفات با عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده اثر ساده رقم و اثر متقابل رقم و تراکم بر عملکرد دانه معنی دار شدند اما تراکم های مختلف بذر از نظر عملکرد دانه با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. رقم ماهور در تراکم 100 دانه در متر مربع بیشترین عملکرد دانه(6633 کیلو گرم در هکتار) را تولید نمود. بر اساس نتایج همبستگی صفات، عملکرد دانه با صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد کاه، وزن هکتولیتر و تعداد سنبله در متر مربع همبستگی مثبت و معنی دار و با طول برگ پرچم و سرعت پرشدن دانه همبستگی منفی و معنی دار داشت. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که چهار صفت وزن هکتولیتر، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در واحد سطح موثرترین صفات تعیین کننده عملکرد دانه بوده اند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که در بین صفات مذکور تعداد سنبله در واحد سطح(**48/ 1=r) و تعداد دانه در سنبله(**40/ 1=r) به ترتیب بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه داشته اند. با توجه به نتایج به دست آمده تراکم 300 دانه در متر مربع برای ارقام جو مورد بررسی در شرایط دیم قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: جو، دیم، عملکرد دانه، تجزیه علیت، تراکم بذر
  • سید محمدرضا احتشامی، فاطمه حکیمیان، مجتبی یوسفی راد، محمدرضا چایی چی صفحات 141-150
    به منظور بررسی تلفیق مقادیر مختلف کود فسفر و باکتری حل کننده فسفات P.fluorescens بر عملکرد کمی و کیفی علوفه دو رقم جو پائیزه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سال زراعی 89-1388 اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل تلفیق باکتری حل کننده فسفات همراه با سطوح مختلف فسفر در 5 سطح شامل 100 درصد توصیه کودی فسفر و بدون تلقیح بذر، بدون کود فسفر و بدون تلقیح بذر (شاهد)، تلقیح بذر با باکتری + 100% توصیه کودی فسفر، تلقیح بذر با باکتری + 75% توصیه کودی فسفر و تلقیح بذر با باکتری + 50% توصیه کودی فسفر و ارقام فصیح و بهمن بودند. بالاترین عملکرد علوفه تر و خشک در تیمار 100 درصد کود فسفر و بدون تلقیح مشاهده شد. بیشترین تعداد برگ فعال در بوته، تعداد پنجه، وزن خشک برگ و نسبت برگ به ساقه در تیمار تلقیح با باکتری به همراه 100 درصد کود فسفر حاصل شد و کمترین آنها مربوط به تیمار شاهد بود. بیشترین درصد قابلیت هضم علوفه خشک و درصد کربوهیدرات محلول در آب، درصد خاکستر در تیمار تلقیح با باکتری به همراه 75 درصد کود فسفر مشاهده شد و کمترین آنها مربوط به تیمار شاهد بود. بیشترین درصد پروتئین خام و فیبر نیز به ترتیب در تیمار حاوی باکتری به همراه 100 درصد کود فسفر و شاهد مشاهده شد. در بین ارقام، رقم فصیح دارای بیشترین ارتفاع، تعداد برگ فعال در بوته، طول سنبله، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، درصد قابلیت هضم علوفه خشک، درصد کربوهیدرات های محلول در آب، درصد پروتئین خام و میزان خاکستر و در سایر صفات، رقم بهمن برتری نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که تلقیح بذر با باکتری حل کننده فسفات در تلفیق با کودهای شیمیائی باعث بهبود کمیت و کیفیت علوفه می شود.
    کلیدواژگان: سودوموناس، علوفه، جو، عملکرد کمی، عملکرد کیفی
  • علی جلیلیان، روژین قبادی*، علی شیرخانی، امین فرنیا صفحات 151-160

    به منظور بررسی تاثیر نیتروژن و تنش خشکی بر عمل کرد، اجزای عمل کرد و کیفیت دانه ذرت هیبرید سینگل کراس 704 آزمایشی در سال 1388 به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب انجام شد. عامل اصلی شامل سه سطح: نیاز کامل آبی گیاه، 80 و 60 درصد نیاز آبی بود؛ و عامل نیتروژن (به صورت کود اوره) شامل: میزان توصیه شده نیتروژن بر اساس آزمون خاک (170 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)، 30 درصد بیش تر از این میزان (221 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و 30 درصد کمتر از این میزان (119 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) در کرت های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی بسته به شدت آن، موجب کاهش شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، عمل کرد بیولوژیک، محتوی نشاسته دانه و عمل کرد و اجزای آن شد؛ تنش شدید خشکی نسبت به آبیاری مطلوب، عمل کرد دانه را به میزان 62/ 45 درصد کاهش داد. مصرف نیتروژن تا حد 170 کیلوگرم در هکتار با تاثیر بر افزایش شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، عمل کرد بیولوژیک و اجزای عمل کرد، عمل کرد دانه را افزایش داد؛ اما مصرف نیتروژن در مقادیر بیش تر از نیاز گیاه (در شرایط خشکی) اثر مثبتی بر عمل کرد نداشت. در پژوهش حاضر افزایش هم زمان رطوبت خاک و نیتروژن، عمل کرد دانه را افزایش؛ ولی استفاده از مقادیر بالای نیتروژن در شرایط تنش رطوبتی، عمل کرد دانه را کاهش داد. بیشینه میزان عمل کرد دانه (23/ 19 تن در هکتار) از تیمار تامین نیاز کامل آبی گیاه و کاربرد 221 کیلوگرم نیتروژن به دست آمد؛ و کمینه آن (17/ 9 تن در هکتار) متعلق به تیمار تنش شدید خشکی و همین میزان نیتروژن بود.

    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، کود نیتروژن دار، عمل کرد دانه، کیفیت دانه
  • مهدی سرایی تبریزی، مسعود پارسی نژاد، حسین بابازاده صفحات 161-170
    محدودیت های فعلی در منابع آبی قابل دسترس به ویژه برای استفاده در بخش کشاورزی نشان می دهد که توجه بیش تر به مدیریت آب آبیاری غیر قابل اجتناب است. کم آبیاری به عملیاتی گفته می شود که برای بهبود استفاده از واحد حجم آب انجام می گیرد. در این تحقیق کارایی مدل CROPWAT 8.0 در مقابل داده های مزرعه سویا (که تحت مدیریت کم آبیاری قرار گرفته بود) ارزیابی شد. این آزمایش در سال های زراعی 88-1387 و 89-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار آبیاری سطحی جویچه ای]تیمار کم آبیاری سنتی درحد 50 و 75 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک، تیمار آبیاری بخشی منطقه ریشه (Partial Root Drying) درحد 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک و تیمار آبیاری کامل (شاهد) [روی سویا رقم ویلیامز در کرج انجام شد. مقادیر واقعی ضرایب گیاهی در مدل جایگزین شدند. مقدار کارایی مصرف آب و عمل کرد محصول در تیمار شبیه سازی شده آبیاری کامل (شاهد) تقریبا مشابه با داده های واقعی بود. شاخص های ارزیابی مدل (RMSE، CRM و SD) در سال زراعی 87 به ترتیب برابر 47/ 3، 14/ 0- و 2/ 15 و در سال زراعی 88 نیز به ترتیب معادل 22/ 4، 11/ 0- و 59/ 12 بود. هم چنین نشان داده شد که مدل قادر است میزان کاهش عمل کرد محصول را نزدیک به مقادیر واقعی تخمین بزند. مقادیر مثبت به دست آمده برای شاخص (EF (87/ 0 و 91/ 0 نشان دهنده کارایی بالای مدل در پیش بینی عمل کرد محصول بود. این تحقیق نشان داد که کاربرد مدل CROPWAT 8.0 با اصلاح ضرایب گیاهی در مراحل مختلف رشد گیاه، و با استفاده از خصوصیات خاک و گیاه توانست در پیش بینی، تخمین و تعیین میزان مصرف آب و مقدار عمل کرد محصول به طور معنی داری موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: سویا، برآورد عمل کرد، کارایی مصرف آب، مدل آبیاری، CROPWAT 8، 0
  • محمد یونسی الموتی، رحیم محمدیان صفحات 171-179
    در حال حاضر در مناطق مختلف کشور، برای آماده سازی بستر بذر در کشت چغندر قند از روش های متعدد خاک ورزی استفاده می شود. انجام کامل یا بخشی از عملیات خاک ورزی اولیه و ثانویه در پاییز و بهار و یا ترکیبی از آن ها، از جمله روش های رایج است که با استفاده از ادوات مختلف اجرا می گردد. روش های خاک ورزی بر ساختمان خاک، میزان مصرف سوخت (انرژی)، زمان اجرای عملیات و عملکرد محصول تاثیرگذار است. لذا در صورتیکه بتوان با استفاده از شیوه های مختلف خاک ورزی، روشی را یافت که با حفظ عملکرد در حد مطلوب، هزینه و زمان انجام عملیات را کاهش دهد، می تواند سبب افزایش درآمد کشاورزان گردد. در این راستا آزمایشی به مدت سه سال با استفاده از پنج تیمار خاک ورزی و با چهار تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: یک تیمار آماده سازی کامل زمین در اوایل پاییز، سه تیمار آماده سازی زمین در دو مرحله پاییز و بهار و یک تیمار آماده سازی کامل زمین در بهار. نتایج تحقیق نشان داد که کمترین مقدار مصرف سوخت تراکتور با میزان 21/ 70، لیتر در هکتار، مربوط به تیمار آماده سازی کامل زمین در پاییز و کمترین زمان مورد نیاز 18/ 8، ساعت در هر هکتار، مربوط به تیمار آماده سازی زمین با گاوآهن برگردان دار+ دیسک و لولر در بهار بود. به طور کلی عملیات آماده سازی زمین در پاییز و بهار بیشترین اثر را بر بهبود شرایط فیزیکی خاک داشت، با این حال هیچ یک از روش های آماده سازی زمین برتری محسوسی نسبت به سایر روش ها در افزایش عملکرد محصول نداشت و با توجه به زمان و مصرف سوخت کمتر برخی از روش های خاک ورزی، می توان از آن ها در کاشت چغندر قند بهره گرفت.
    کلیدواژگان: چغندر قند، حاصلخیزی خاک، روتیواتور، وزن مخصوص، گاو آهن برگردان دار، مقاومت خاک
  • اسحاق علی بیاتی، حسین میرزایی ندوشن، محمدرضا بی همتا صفحات 180-189
    به منظور دست یابی به ژنوتیپ های برتر و پرمحصول سیب زمینی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با استفاده از 33 رقم و ژنوتیپ وارداتی سیب زمینی در 4 تکرار انجام شد. در این بررسی، برخی از صفت های شکلی (مورفولوژیک) و مرتبط با عمل کرد سیب زمینی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف ژنوتیپ های مورد مطالعه در تمامی آن ها بسیار معنی دار (p≤0.01) بود. با توجه به اهمیت تعداد غده بزرگ در میزان عمل کرد کل سیب زمینی، هم بستگی های فنوتیپی و ژنوتیپی صفت ها با تعداد غده بزرگ مورد مطالعه قرار گرفت و اثرات مستقیم و غیرمستقیم مثبت و منفی با تجزیه علیت بررسی شدند. از صفت های مورد مطالعه، 13 صفت یا با تعداد غده بزرگ یا با سایر اجزاء عمل کرد هم بستگی بالایی داشتند که در تجزیه علیت مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که بیشینه اثرات مستقیم فنوتیپی بر تولید غده بزرگ به ترتیب ناشی از وزن کل غده در بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته و وزن خشک بوته بود. برخی از صفت ها همانند وزن تر کل بوته و زمان رسیدن، اثر مستقیم منفی بالایی بر عمل کرد غده بزرگ نشان دادند. بیش تر صفت های مورد مطالعه به صورت غیرمستقیم بر افزایش تعداد غده بزرگ اثرگذار بودند. بیشینه اثرات مستقیم ژنوتیپی مثبت و منفی به ترتیب از طریق وزن غده در بوته، طول غده، زمان رسیدن، وزن تر بوته و تعداد غده متوسط و کوچک اعمال می شد. اثرات غیر مستقیم ژنوتیپی صفت ها نقش موثرتری در تعیین تعداد غده بزرگ داشتند تا اثرات مستقیم.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، تجزیه علیت، غده بزرگ، هم بستگی فنوتیپی، هم بستگی ژنوتیپی
  • الهام کاظمی، رضا برادران، محمد جواد ثقت الاسلامی، احمد قاسمی صفحات 190-196
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و محلول پاشی عناصر آهن و روی بر عملکرد، و اجزاء عملکرد سورگوم دانه ای آزمایشی در تابستان سال 1388 در منطقه سیستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خرد شده در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری(آبیاری نرمال، قطع آبیاری قبل از گل دهی، قطع آبیاری بعد از گل دهی) و کرت های فرعی شامل چهار نوع محلول پاشی(محلول پاشی روی، محلول پاشی آهن، محلول پاشی روی + آهن و بدون محلول پاشی) بودند. مراحل نموی تحت تاثیر سطوح متفاوت تنش خشکی و محلول پاشی آهن و روی قرارگرفتند و پس از برداشت، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی اثر معنی داری بر عملکرد دانه و شاخص برداشت اعمال نمود و محلول پاشی آهن و روی نیز اثر معنی داری برکل صفات ذکر شده داشت ولی اثر متقابل تنش خشکی و محلول پاشی بر صفات ذکر شده معنی دار نشد و تیماری که تحت تاثیر محلول پاشی توام آهن و روی و آبیاری نرمال قرار گرفته بود به عنوان تیمار برتر برای عملکرد بیشتر انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تنش خشکی، محلول پاشی، آهن، روی
  • امیرهوشنگ جلالی، محمد جعفر بحرانی صفحات 197-204
    نیتروژن یکی از مهمترین عناصر مورد نیاز برای تولید غلات در قسمت های مختلف کشور است. تاثیر مخلوط کردن بقایای گندم (Triticumaestivum L.)، شامل شاهد (0)، 25 و 50 درصد بقایای گیاهی وکود نیتروژن شامل شاهد (0)، 150 و 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بر عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن ذرت (Zea mays L.) در پژوهشی دو ساله (1389-1388) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز با استفاده از طرح کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. با افزایش نیتروژن از 150 به 300 کیلوگرم در هکتار و افزایش بقایای گیاهی از 25 به 50 درصد، کارایی بازیافت ظاهری (RNE) و کارایی زراعی نیتروژن (ANE) کاهش یافت. کاربرد بیش از 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، مقدار هدر رفت نیتروژن را از 69 به 121 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. در مقادیر بالاتر از 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار افزایش کود رابطه ای خطی با شاخص برداشت نیتروژن داشت، اما اضافه کردن بیش از 50 درصد بقایای گیاهی تاثیر معنی داری بر این شاخص نداشت. در این پژوهش حداکثر عملکرد دانه با استفاده از 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 25 درصد اختلاط بقایای گیاهی بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از 25 درصد بقایای گیاهی و150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دلیل عملکرد قابل قبول، کاهش هدر رفت نیتروژن و افزایش کارایی استفاده از نیتروژن بهتر از سایر تیمارها تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: کارایی زراعی نیتروژن، کارایی بازیافت نیتروژن، شاخص برداشت نیتروژن، هدر رفت نیتروژن
  • مجید جعفر آقایی، امیرهوشنگ جلالی صفحات 205-212
    این پژوهش در دو سال (1385 و 1386) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد اصفهان انجام گردید. آزمایش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی شامل چهار سطح کود نیتروژن، به ترتیب 110، 160(توصیه موسسه خاک و آب)، 210 و 260 کیلوگرم در هکتار و چهار سطح فسفر به ترتیب 23، 46(توصیه موسسه خاک و آب)، 70 و 92 کیلوگرم در هکتار کرتهای فرعی را تشکیل دادند. نتایج پژوهش نشان داد مصرف 110 کیلوگرم کود نیتروژن می تواند عملکردی مشابه با سایر مقادیر کود نیتروژن تولید نماید. بنابراین این تیمار هم از نظر اقتصادی و هم از نظر زیست محیطی قابل توصیه است. اما غلظت نیتروژن موجود در برگهای رسیده در این تیمار بصورت معنی دار کاهش یافت. بر خلاف نتایج حاصل از مصرف کود نیتروژن، کاهش مصرف کود فسفات (نسبت به مقدار توصیه موسسه تحقیقات خاک و آب) باعث کاهش معنی دار عملکرد رقم مورد مطالعه گردید، که با کاهش تعداد غوزه در هر بوته و کاهش وزن غوزه ها همراه بود. در این تیمار غلظت فسفر در برگهای رسیده ثابت باقی ماند اما مقدار فسفر موجود در عمق 30-0 سانتیمتری خاک بطور معنی دار کاهش یافت. در این پژوهش تاثیر برهمکنش کود نیتروژن و فسفات برعملکرد از نظر آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: ارقام، غوزه، نیتروژن، برگ، پنبه، فسفر
|
  • Saeed Saeedpour* Pages 2-11
    Rice (Oryza sativa), a salt-sensitive species, has considerable genetic variation for salt tolerance within cultivars. To evaluate salinity effects on growth, chlorophyll content and ion uptake of two rice genotypes (IR29 and IR651, sensitive and tolerant respectively) accompany with two semi-tolerant Iranian rice cultivars in a green house experiment were grown in normal condition till 6th leaf was fully expanded. Seedlings were exposed to salinity, EC12 dsm-1 and normal conditions (EC=1.65 dsm-1, Ushida solution base EC) for one week. Samples were taken 0, 4, 12, 24, 48, 96, 168 h after imposing the treatments. After imposing the treatment, we used the youngest & oldest leaves for measuring Na and K concentration and the youngest for chlorophyll. The scoring of leaves was from top to down (one for the young and four for old). Stomatal conductivity also measured on the youngest leaf in time interval as follow: 12, 24, 48, 72, 96 and 120 hours after stress treatment. In this experiment root and shoot dry matter reduced significantly under stress in all cultivars but this reduction was less in tolerant genotype (IR651) compare to others. There were no differences in K concentration in the young leaves between cultivars but there was more accumulation of K in old leaf of IR651 under salt stress. NaCl treatment caused to increasing significantly Na in the young and old leaves of all cultivars except the young leaf of tolerant cultivar. Chlorophyll concentration increased after 24 hrs of treatment but with long- time exposure a significant decline occurred in all cultivars.
    Keywords: Oryza sativa, Salinity, dry matter, chlorophyll, stomatal conductivity
  • Aliasghar Dadashidooki, Abdel Mujeeb Kazi Pages 12-19
    The short arm of rye 1R chromosome (1RS) carries genes for resistance to diseases and pests. The presence of the 1RS arm also enhance adaptation, stress tolerance and yield potential of bread wheat. In the present study 17 bread wheat cultivars were screened to identify 1BL.1RS translocation (T1BL.1RS) by isoelectric focusing, C-banding and fluorescence in situ hybridization (FISH) methods. Isoelectric focusing of glucose phosphate isomerase (IEF-GPI) is a quick and economical method for identification of homozygous T1BL.1RS. The IEF-GPI results showed that cultivars Fallat and Sabalan don,t have cathodal band encoded by 1BS arm and therefore carry T1BL.1RS. In addition to confirmation of homozygous T1BL.1RS in Fallat and Sabalan by C- banding method, this method also showed that no heterogeneity was found for 1RS translocation in plant materials. FISH using rye DNA as a probe confirmed the IEF-GPI and C-banding results. Our results showed that cultivars Fallat and Sabalan contained the 1RS chromosome arm and therefore may be considered as a useful genetic diversity resources for wheat breeding.
    Keywords: Chromosomal translocation, Isoelectric focusing, C, banding, Fluorescence in situ hybridization, Wheat
  • Ali Ashraf Jafari, Ali Sepahvand Pages 20-30
    In order to study of variation and relationships between yield and quality traits, 14 domestic populations of bitter vetch (Vicia ervilia) were collected from different parts of Lorestan province and sown in two separate experiments under irrigated and dry land farming system using randomized complete block design with three replications in khorramabad, Iran during 2005 and 2006. Data were collected and analyzed for dry matter (DM) yield, and quality traits. Results of combined analysis showed significant differences between two conditions for all of traits. In comparison between two conditions, the higher production and higher forage qualities were obtained for Irrigated and dry land farming system respectively. The effect of genotype was significant for DM yield and water soluble carbohydrates (WSC). Genotypes of Fahre (Aligudarz), Noorabad and Sarvand (Berojerd) with average values of 65.4, 22.8 and 19.6% had higher values for dry matter digestibility (DMD), WSC and crude protein (CP), respectively. DM yield was negatively correlated with WSC and positively correlated with crude fiber (CF). Correlation between DMD vs. acid detergent fiber (ADF) and CP vs. WSC were negatively significant. Using bi-plot diagram based on droughtresistance indices, the sensitive and tolerant genotypes were identified. Fahre (Aligudarz), Koehdasht, Malakhan (Noorabad) and Kahriz (Khorramabad) with average values of 2 to 2.25 ton/ha DM yield had higher production in both conditions and recommended for cultivaton in semiarid region of Lorstan province. Among them, Fahre (Aligudarz) and Kahriz (Khorramabad) had higher quality. Genotypes of Masoudabad (Azna), Zaghah (Khorramabad) and Aleshtar with average values 1.77 to 1.84 ton/ha DM yield, were identified as tolerant to dryness.
    Keywords: Bitter vetch (Vicia ervillia), Forage yield, Quality, Cluster analysis
  • Kamran Mirzashahi, Mostafa Hossainpour Pages 31-40
    Among crop plants, corn (Zea mays L.) need a great amount of nitrogen during its growth period. An increase in the efficiency of nitrogen application not only decrease environmental pollutions, but also it,s economical. This study was conducted to determine the effect of nitrogen fertilization management on the yield and nitrogen efficiency in corn during 2006-2009 at Safi-abad Dezful Agriculture Research Center. The experiment was arranged as factorial in a randomized complete block design with three replications. The first factor consisted of four nitrogen levels (0,100,150 and 200 kg N ha-1) and the second factor consisted of five time of application levels (as 1/3+1/3 at sowing and 6- 8 leaves, as 2/3 at 6- 8 leaves, as 1/2 +1/2 at sowing and 6-8 leaves, as 1/3 + 1/3 + 1/3at sowing, 6– 8 leaves and tassel appearance, and 1/4 +1/4+1/4+1/4 at sowing, 6-8 leaves, tassel appearance and flowering). The result showed that nitrogen levels and time of application on grain yield and 1000 grain weight were significant. Nitrogen levels on nitrogen efficiency indices and residual nitrate were significant. Time of nitrogen application on nitrogen utilization efficiency was only significant. Increasing in the amount of nitrogen application led to significant decrease the efficiency of nitrogen use, nitrogen uptake and nitrogen utilization, although, grain yield significantly increased. According to the result of this study, application of 150 kg N ha-1 with grain yield, 1000 grain weight and use efficiency of 7.96 t ha-1, 346 g and 44 kg kg-1 is recommended, respectively.
    Keywords: corn, Grain yield, Nitrogen use efficiency, nitrogen fertilizer
  • Habibalah Mazaheri, Ali Ghadami Firouzabadi, Seyed Mohsen Seyedan Pages 41-47

    Scarcity of Irrigation water and decreasing of water resources with suitable quality are the most important limiting factors in the crop production in the most of countries such as Iran. Therefore research for optimum usage of water and economy in consume water is important policies for growing of production and the selection of cultivars with less necessity of water can help to matter.So, an experiment was carried out using a split plot design, in order to select the best irrigation and the best cultivar of oil rapeseed with a high yields of seeds and oil,.in the pattern of randomized completely block design in 3 replications. Irrigation system was the main factor at 2 levels, Tape and Furrow and cultivars as the second factor was Okapi, Slmo46, Opera and licord were evaluated in hamadan.The results showed that no significant differences in the yield of cultivars.The maximum of yield belongs to Opera cultivar with 3706 kg/ha.Irrigation and cultivars intraction were significant different at the level of 5% so that yield highest was optained from cultivar Opera with Tape irrigation system produced 3961 kg/ha and slm046 with furrow system produced 3710kg/ha as the minimum. The average of water use efficiency in Tape and Furrow irrigation was 1.34kg/m3 and 0.74 kg/m3 respectively.The average of water usage volume in Tape and Furrow irrigation was 2617 m3/ha and 4870 m3/ha respectively.

    Keywords: Furrow Irrigation, Micro Irrigation, cultivars, Rapeseed
  • Rozbeh Farhoudi Pages 48-53
    This experiment was carried out to evaluations the allopathic foliar application of safflower)Carthamus tintorius) aqueous extracts on growth and leaf cell membrane leakage of hairy vetech (Vicia villosa). The experimental arrangement was CRD in four replications. Results showed that by increasing the concentration of safflower extracts, shoot dry weight and peroxidase enzyme activity decreased in hairy vetch. Increasing the concentration of safflower extracts, increased malondialdehyde concentration and leaf electrical leakage in hairy vetech. The highest malondialdehyde concentration (0.202 nmol/FW) and the lowest shoot dry weight obtained from 15% safflower foliar extra application.
    Keywords: Allelopaty, safflower, malondialdehyde, hairy vetech
  • Nasrin Niknam, Hoshang Faraji Pages 54-76
    The objective of this study was to evaluate the effect of plant population and nitrogen rate on yield and yield components of corn (Zea mays L, hybrid 704) in 2008 at Mamasani region, Fars Province. The experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications. Experimental factors was four plant population (75000, 90000,105000, and 130000 plant ha-1) and three nitrogen rates (200, 300 and 400 kg ha-1). Results indicated that plant density, nitrogen and interaction between plant density and nitrogen had significant effects on 1000 grain weight. By increasing plant density, 1000 grain weight significantly decreased from 290 to 269 gr, and with increasing nitrogen rate from 200 to 400 kg ha-1, 1000 grain weight significantly increased from 269 to 287 gr. Associated with the interaction of plant density and nitrogen on grain weight, the highest 1000 grain weight was at density of 75000 plant ha-1 with consumption of 400 kg N ha-1 and the lowest was at density of 130000 plant ha-1 withconsumption of 200 kg N ha-1. By increasing plant density, number of seeds per ear significantly decreased from 584 to 491 and number of ear per m2 significantly increased from 7.4 to 12.9. Grain yield was significantly increased from 12910 to 16890 kg ha-1 by increasing plant population from 75000 to 130000 plant ha-1. Nitrogen rates and its interaction by plant population had no significant effect on number of seeds per ear, number of ear per m2 and grain yield. In summary, density of 130000 plants per hectare with consumption of 200 kg nitrogen per hectare will be introduced as the most appropriate treatment.
    Keywords: plant density, nitrogen, corn, Yield
  • Morteza Baraty, Reza Amiri, Mohsen Ebrahimi, Mohammad Reza Naghavi, Hamid Reza Nikkhah Pages 61-70
    In order to study genetic diversity and detection relationship among agronomy traits, 169 barley recombinant inbred line (generation=RILs) and their parents “Igre” and “Arigashar”, were planted in a simple lattice design with two replications. Ten agronomic traits were scored on three randomly selected plants. The purpose of this study was detection of phenotype and genotype correlation between yield and yield components, estimation of direct and indirect effects of yield components on yield and its part in diversity justification. In analysis of variance differences between the lines for most of the traits was significant that showed enough diversity in population. Number of the rows and 1000- kernel weight had positive and negative correlation with yield, respectively. So number of the rows identified as an important traits (with 0/714) among all of the traits. In stepwise regression analysis, number of rows was the first trait that entered to the model and explained 51percent of the variation. In path analysis, number of rows showed the greatest direct effect on yield and the least amount belonged to spike length. In factor analysis, 5 independent factors explanied about 80/60 percent of the yield variation. The first factor that named plant high and the greatest coefficients related to spike length, number of node and plant height. In conclusion our results showed that the six rows barleys have greatest effect on yield, through own more seeds.
    Keywords: barley, correlation, Factor analysis, Genetics diversity, path analysis, Stepwise regression, Yield
  • A. Latifi Pages 71-75
    Rice is usually harvested at a high moisture content therefore it must be subjected to drying till the moisture below 14% and for longer storing till 12%. In this project a fixed laboratory dryer was selected for drying three varieties with three range of temperature 40, 50 and 60 C and two range of final moisture content 12% and 10% as completely randomized design. Correlation of crack kernel with drying temperature and final moisture was studied. There was no significant correlation between them. But all the varieties have lower broken rice at 10% moisture. The varieties response to temperature was different because they have different initial moisture content. Shafagh has initial moisture 17% and the others have initial moisture 15%, though shafagh showed higher broken rice at 60 C but shirody and fajr have no significant different between three temperatures.
    Keywords: drying, track, broken rice, shirody, shafagh, fajr
  • Nasim Changaei, Khosrow Azizi, Majid Amini, Mohammad Yaghubi, Rahele Roham Pages 76-81

    An experiment was conducted to study the effect of sulfuric acid, temperature scales and the source of seed on to break hardness alfalfa seed (MedicagoscutellatacvRobinson). This study was carried out as a factorial experiment based on randomized complete design with four replications at the agricultural collage of Lorestan University in 2005. Acid treatment as the first factor (to rinse with acid and without rinsing) and temperature scales treatment as the second factor (5, 15, 30, 45 centigrade degree) and the source of seed as the third factor (Khoramabad and Karaj) were applied. The results showed that to rinse seed with sulfuric acid to break hardness alfalfa seed. Seed hardness was not significantly affected by exposing in fixed temperature, but germination percentage decreased in 45 centigrade degree treatment. Radicle length increased under temperatures around base temperature. Seed hardness was affected by soil texture type, so that the highest germination percentage was obtained from sandy soil.

    Keywords: Alfalfa (Medicago scutellata cv Robinson), Seed hardness, Sulfuric acid
  • Majid Pouryousef, Dariush Mazaheri, Mohammad Reza Chaiechi, Asghar Rahimi, Ali Ashraf Jafarie Pages 82-91
    In order to study the effect of fertilizing treatments and limited irrigation regimes on yield and yield components of Isabgol, a field experiment was conducted at Experimental Farm of College of Agronomy and Animal Sciences, University of Tehran. The experimental design was a split plot based on a randomized complete block design with three replications. In this research four irrigation regimes including full irrigation, light limited irrigation, moderate limited irrigation and severe limited irrigation, were assigned to the main plots and five fertilizing treatments including control (without fertilizer), chemical fertilizer, combined use of chemical fertilizer and Barvar Phosphate Biofertilizer, cattle manure and combined use of chemical fertilizer and cattle manure, were assigned to the sub plots. The results showed that irrigation regimes had significant effect (p≤ 0.05) on all measured traits. Grain yields decreased with decrement in irrigation frequency from full to severe limited irrigation; so the highest grain yields were obtained in full irrigation regime. The results also showed that fertilizing treatments had significant effect (p≤ 0.05) on all measured traits. The highest grain yield (1145 kg/ha) was obtained in combined use of chemical fertilizer and cattle manure treatment under full irrigation regime.
    Keywords: Plantago Ovata, irrigation regime, Fertilizing treatments, Grain yield
  • Ebrahim Izadi, Hadi Zarghan, Mahdi Mohamadian, Abdoljalil Yanegh Pages 92-100
    Water deficient and salinity are the important problems in arid and semi arid areas. Germination is the critical stage in plant development. In order to evaluation of sesame (Sesamum indicum) genotypes germination and emergence characteristic to salinity and drought stress, two separate experiments were conducted at Ferdowsi University of Mashhad, Collage of Agriculture at 2009. Experimental type was completely randomized design in factorial arrangement with 4 replications. Factors included salinity at 8 levels (0, -2, -3, -4, -6, -8, -10, -12 bar),drought at 7 levels (0, -1, -2, -3, -4, -6 and -8 bar) and three sesame cultivars (Sabzevar, Kalat, Oltan). Results showed germination and emergence parameters (germination percentage, germination rate, root length, shoot length, dry weight of roots and dry weight of shoots, ratio of root length to shoot) in all genotypes were significantly affected by salinity and drought stress. Increasing salinity and drought stress, reduced all above parameters in sesame genotypes. Most negative effect on sesame genotypes germination was obtained in drought stress. Germination of sesame genotypes was reduced in salinity stress in -6 bar, but these reduce in drought stress was observed in higher potential of -2 bar. Also shoot length of sesame genotypes had more decreased in drought stress than salinity stress. Among the studied genotypes, Sabzevar and Oltan genotypes had the highest and lowest indicators respectively at two stresses. According to these results, it seems in water deficient condition and salinity fluctuations, Sabzevar genotype is the appropriate sesame genotypes for optimal seedling establishment.
    Keywords: Stress, Root, Shoot, Sesame, Germination Characteristics
  • Jalal Zakii, Mohammad Amin Asoodar, Morteza Almasi Pages 101-109
    The erosion in dryland caused decrease in yield and soil quality, especially in slope land with conventional tillage. To investigate effect of tillage and planting methods in slope land on erosion and yield of dryland wheat, an experiment was conducted in 2007 at Kermanshah province. The statistical design for this research was strip split plots in RCB (Randomized Complete Blocks) with three replications. Two slope levels (6-8 and 10-12 percent) arranged in main plots, three tillage systems (conventional, reduced and no tillage) three levels of planting methods (hand spreading, seeding by a drill parallel and perpendicular to slope) arranged in sub-plots. The results revealed run off was shown 12031.98 L/hafor 6-8 percent slope while on 10 -12 percent was 13680.21 L/ha. The signification (P<0.01) grain yield was produced (2850 kg/ha) where chisel and sweep ploughs were applied. No tillage system produced 2750 kg/ha grain yield but was not significantly different with others. 79.33 kg/ha of potassium was lost at 6-8 percent slope compared to 103.20 kg/ha for 10-12 percent respectively.
    Keywords: erosion, tillage systems, sediment, runoff, soil organic material
  • M. Namarvari, G. Fathi, A. M. Bakhshandeh, M. H. Gharinh, J. Safari Pages 110-117
    The effects of drought stress and different chimical and organic fertilizers systems were studied on wheat yeild. This experiment was conducted as split plot based on completely randomized block design (CRBD) with four replications during 2009-2010. Irrigation treatment was in I1(irrigation disruption from anthesis stage) and I2 (spike formation to harvesting) and I3 (full irrigation, control treatment), and fertilizers treatment included chemical fertilizer (NPK), manure fertilizer(M), biological fertilizer(B), biological fertilizer + manure fertilizer(MB) at the beginning of plantation.The effect of disruption of irrigation & fertilizer was significant (%1) on plant height and grain yield. Interaction between irrigation and fertilizer on grain yield was significant at the 5% level. The highest yield of 5304 kg ha the I3 in the treatment and the lowest yield of 3413 kg per hectare in I1 was treated. The maximum yield was obtained 5081 kg/h from MB and minimum level was belong to B treatment with 3142 kg/h. Therefore, application of biological fertilizer plus manure fertilizer was recommended for producing high wheat yield (cv. Chamran) in Khuzestan province, even under drought stress.
    Keywords: irrigation times, Fertilizer, Wheat, Yield
  • Baratali Fakheri, Mitra Jabbary, Seyed Masoud Ziaei Pages 118-123
    In order to map the genomic regions affecting barley drought tolerance indices, an experiment was conducted at the Agricultural and Natural Resource Station of Sistan. Seventy tow double haploid lines of barley with their parents (Steptoe and Morex) were examined using two 9×9 simple Lattice (stress and non-stress), with two replications. Each plot consisted of six rows that were 3m in length and spaced 25cm apart. Based on the relative yield of genotypes in drought stress and non-stress conditions, drought tolerance indices Ys، Yp، TOL، MP، GMP، HM، DSI and STI were calculated. Positive transgressive segregation was observed for YP، YS، GMP، MP and TOL. Seventeen QTLs controlling different indices were identified that fifteen of them appear to be quite stable in different indices. Highest LOD score were obtained for HM on chromosome 2H. QTLs for drought tolerance indices were found on chromosomes 2H, 3H and 5H. QTLs overlapping show the relationship between indices. Therefore, gain through marker-assisted selection (MAS) in this population would be efficient.
    Keywords: Drought tolerance indices, QTL, Double haploid Barley
  • Gh. Afsharmanesh Pages 124-130
    In order to find the most appropriate planting patter and cultivar of grain corn, an experiment was conducted in Agriculture Research Station of Jiroft and Kahnooj, Iran for two years in 2007 and 2008 as a split-plot experiment based on a randomized complete blocks design with three replications. The main plot was planting patter at four levels of normal planting (single-row on one furrow), double-row on one furrow, in-furrow, or in-furrow planting and the conversion to normal. The sub-plot was the corn cultivars at four levels of hybrid single-cross 704, hybrid single-cross Karaj 700, hybrid single-cross 647 or hybrid single-cross 500. The results of two consecutive years showed that the effect of planting patter was significant on corn grain yield at 5% statistical level and the effect of cultivar was significant on corn grain yield at 1% statistical level. The highest grain yields were produced by the planting pattern of in-furrow and the conversion of normal and the pattern of double-row planting on one furrow (14.95 and 14.18 t/ha, respectively). In addition, the highest grain yield were produced by the cultivars hybrid single-cross 704 and hybrid single-cross Karaj 700 (15.81 and 14.60 t/ha, respectively). Therefore, given the availability of planting machines, the most appropriate planting patter of corn in Jiroft and Kahnooj is the in-furrow pattern and the conversion normal patter at 5-7-leaf stage as well as double-row planting on one furrow.
    Keywords: corn cultivars, Grain yield, planting pattern, in, furrow, double, row planting
  • A. Ahmadi, T. Hosseinpour, M. Soltani Pages 131-140
    An experiment was conducted to determine the effect of five plants densities (100,200,300,400 and 500 grain m-2) on yield and its components in three rain fed barley cultivars (Ezeh, Mahor and Dopar). A factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in agricultural research center of khorramabad city in the east of Iran (in 2006-2007). In this experiment the correlation between traits and the traits that had the greatest effect on grain yield was determined. Direct and indirect effects on yield traits were analyzed. The results showed that there was significant difference among cultivars in term of grain yield and interaction effect of cultivars and plant densities on grain yield was significant among different plant densities were not significant differences. Mahor cultivar in 100 grain m-2 treatment had the highest grain yield (6633 kg ha-1). The correlation coefficient between grain yield and biological yield, straw yield, Harvest index, hectoliter weight and numbers of spike per square was positive and significant but correlation coefficient between grain yield and flag leaf length and grain filling rate was negative and significant. The results of path analysis indicated that four characteristics including hectoliter weight, thousand kernel weight, numbers of grain per spike and numbers of spikes per square were main yield components for grain yield. Based on the results of path analysis among studied characteristics there was the most direct effect among the number of spikes m-2 (r=1.48**) and number of grain spike-1 (r=1.40**) with grain yield. The results showed that 300 grain m-2 treatment for barley cultivars can be recommended in rain fed condition.
    Keywords: barley, rain fed, Grain yield, path analysis, plant density
  • S.M.R. Ehteshami, F. Hakimian, M. Yousefie Rad, M.R. Chaichi Pages 141-150
    In order to investigate the integration of phosphorus fertilizer different levels and phosphorus solubilizing bacteria P.fluorescens on quantitative and qualitative forage yield of two fall barley cultivars, an experiment carried out at research farm of college of Agriculture of University of Tehran during 2009-2010. The experiment design consisted of three randomized complete blocks in a factorial arrangement. Experimental factors consisted of phosphorus fertilizer different levels and phosphorus solubilizing bacteria included from 100% recommended phosphorus fertilizer and without seed inoculation, without phosphorus fertilizer and without seed inoculation (control), seed inoculation and with application of 100% phosphorus fertilizer recommended, seed inoculation and with application of 75% phosphorus fertilizer recommended, seed inoculation and with application of 50% phosphorus fertilizer recommended, and cultivars included of Fasih and Bahman. The highest of dry and fresh forage yield obtained in without inoculation with 100% fertilizer. Seed inoculation with 100% triple super phosphate fertilizer showed that maximum of number of leaf in plant, number of tiller, leaf dry weight and leaf/stem ratio, while the lowest of them observed in control. As regards forage quality, seed inoculation with 75% triple super phosphate fertilizer showed the highest percent of dry matter digestibility, water soluble carbohydrates and total ash, while the lowest of them observed in control. The highest percent of crude protein and fiber observed in seed inoculation with 100% triple super phosphate fertilizer and without triple super phosphate fertilizer and without seed inoculation (control), respectively. Between cultivars, Fasih had the highest of height, no. leaf in plant, spike height, leaf dried weight, stem dried weight, percent of dry matter digestibility, percent of water soluble carbohydrates percent of crude protein and total ash, and in the remain of investigated characteristics, Bahman had the highest of them. The present finding showed that seed inoculation with phosphorus solubilizing bacteria P.fluorescens in integrated with chemical fertilizers improved forage quantity and quality.
    Keywords: Pseudomonas, forage, barley, qualitative yield, quantitative yield
  • A. Jalilian, R. Ghobadi, A. Shirkhani, A. Farnia Pages 151-160

    In order to study the effects of nitrogen and drought stress on yield, yield components and seed quality of corn (hybrid single cross 704) a field experiment was conducted at agricultural research station in Islamabad Gharb in 2009. Experiment design was split plots based on randomized complete block design with three replications. Main plots included full irrigation requirement, 80 percent and 60 percent of full irrigation requirement and nitrogen (as urea) included: recommended amount based on soil test (170 kg of pure nitrogen per hectare), 30 percent more than this amount (221 kg of pure nitrogen per hectare) and 30 percent less than this amount (119 kg of pure nitrogen per hectare) inserted as sub-plots. The results showed that depending on stress severity drought caused reducing of leaf area index, plant height, biological yield, grain's starch content, yield and yield components. So that severe drought stress decreased the grain yield to 45.62 percent as compared to full irrigation. Application of nitrogen fertilizer equal to 170 kg/ha increased leaf area index, plant height, biological yield and yield components, that finally caused increasing the grain yield, but nitrogen application more than plant demand (In drought conditions) didnt have a positive effect on the yield. In the present study increasing the soil moisture and nitrogen simultaneously increased the grain yield, but using more nitrogen fertilizer under the condition of water stress decreased the grain yield. The maximum amount of grain yield (19.23 t/ha) was achieved from full irrigation and 221 kg/ha nitrogen and the lowest amount (9.17 t/ha) was obtained by treatment of severe drought stress and same amount of fertilizer.

    Keywords: corn, Drought stress, nitrogen fertilizer, Grain yield, grain quality
  • Mahdi Sarai Tabrizi, M. Parsinejad, H. Babazadeh Pages 161-170
    Present limitations on available water resources especially for use in agriculture sector, shows that more attention to irrigation water management is inevitable. Deficit irrigation is a practice to improve use of unit volume of water. In this research, efficacy of CROPWAT 8.0 model was evaluated against field data under deficit irrigation management on soybean in Karaj. In 2008 and 2009 agronomical years, this experiment was conducted in the form of complete randomized blocks design. Furrow surface irrigation treatments consisted of conventional deficit irrigation treatments at 75% and 50% soil moisture deficit compensation (DI75% and DI50%), partial root drying treatment at 50% soil moisture deficit compensation (PRD50%) and full irrigation treatment (FI). The actual amounts of crop coefficient which we got in our research studies were substituted in the model. The results showed that the model evaluation indices RMSE, CRM and SD were equal to 3.47, -0.14 and 15.2 respectively in agronomical year 2008 and were equal to 4.22, -0.11 and 3.77 in agronomical year 2009. Also, the estimated yield reduction by the model was very close to actual results. These conclusions were achieved by replacing some management parameters in the model such as crop coefficients for the recommended values of the model. Positive amounts were obtained for EF index (0.87 and 0.91) which indicates the high efficacy of model in predicting crop yield. This study showed that application of CROPWAT 8.0 model by adjusting crop coefficients in the different growth stages, length of plant growth period during planting, and soil and plant characteristics can lead to acceptable results.
    Keywords: CROPWAT 8.0, estimation of yield, irrigation model, soybean, Water use efficiency
  • Mohammad Younesi Alamooti, Rahim Mohammadiyan Pages 171-179
    Different methods of cultivation are now being used for preparation of sugar beet seedbed in different regions of the country. Full or part of the primary and secondary tillage operations are conducted in the fall and spring or a combination of those, are common that executed, using different tillage implements. Tillage implements affects on crop yield, soil structure, fuel consumption (energy), and operation time. Therefore, we can increase the farmer's incomes by reducing the operation costs and time, if different tillage methods were used and found a way to maintain the crop yields at optimal. This experiment was conducted during three years, with five treatments (five tillage methods) and four replications in a randomized complete block design. Treatments were: one treatment, preparing seedbed in early fall, three treatments, preparing seedbed in both fall and spring and another treatment preparing seedbed in spring. The results showed that the lowest tractor fuel consumption due to the treatment of preparing seedbed in early fall was 70.21 L.ha-1, and the minimum operation time due to the treatment of preparing the seedbed in spring with the moldboard plow + disk and leveler was 8.18 hr.ha-1. Results also showed that the operation of preparing seedbed in the fall and spring had the greatest effects on improving the soil physical properties, however, none of the tillage methods had no significant advantages to the other methods to increase crop yield. Some of the tillage methods can be used in the cultivation of sugar beet due to lower time and fuel consumption.
    Keywords: Wheat, Municipal solid waste compost, Yield, Protein, Organic matter
  • Eshagh Ali Bayati, Hossein Mirzaie, Nodoushan, Mohammad Reza Bihamta Pages 180-189
    In order to find the superior genotypes and high yielding potato varieties, the experiment was carried out on 33 introduced potato genotypes and varieties based on a complete randomized block design with four replications, in which a number of morphological characteristics were investigated. Results of analysis of variance on the recorded traits revealed that the studied genotypes were significantly different based on the studied characteristics. Regarding the importance of big size potato tubers and its effects on the potato total yield, the yield correlated characteristics were studied by path analysis on phenotypic and genotypic correlations, for their positive and negative direct and indirect effects. Among the studied characters, thirteen characters showed high correlations either to the big size tuber or to the other yield components, which were used in the path analysis. The most phenotypic direct effects on the big size tuber yield were imposed by total tuber weight per plant, number of main stems per plant and plant dry weight. Several traits such as fresh total plant weight and date of maturity showed high negative direct effects on big size potato tuber weight. The majority of the studied characters affected the increment of big size tuber yield through their indirect effects. The most genotypic positive and negative direct effects were imposed on big size tuber yield by total tuber weight per plant, tuber length, maturity date, fresh plant weight, number of medium and small tubers, respectively. Indirect effects of the studied characteristics showed more effective influence on big tuber yield rather than direct effects.
    Keywords: Potato, path analysis, big size tuber, phenotypic correlation, genotypic correlation
  • Elham Kazemi, Reza Baradaran, Mohammad Javad Seghat Eslami, Ahmad Ghasemi Pages 190-196
    In order to study drought stress, Zn and, Fe foliar application on grain yield and yield components of sorghum (sorghum bicolar L. Moench)in Sistan region, an split plot experiment was carried out base on randomized complete block design with 3 replications during summer2010. Three irrigation levels (normal irrigation, pre-anthesis drought stress and post-anthesis drought sress) ialocated in main plots. Four foliar application levels(Zinc, Iron, Zinc + Iron and control) were also ialocated on sub plots. Development stages were evaluated under different irrigation and foliar application levels,Characteristics such as seed yield, harvest index, biological production and protein percent were estimated after harvesting. Results showed that the effect of drought stress was significant on grain yield and harvest index and the effect of foliar application was significant on all of the studied characters. Interactions between foliar application and drought stress on all of the treats were not significant. Therefore, the treatment of Fe and Zn foliar application along with normal irrigation was suggested as the best treatment for obtaining the heighest yield.
    Keywords: grain sorghum, Drought stress, Foliar application, Zinc, Iron
  • Amir Hooshang Jalali, Mohammad Jafar Bahrani Pages 197-204
    Nitrogen is one of the most limiting nutrients for cereal production in many parts of Iran. The effects of crop residue incorporation [0 (control), 25 and 50% of wheat (Triticum aestivum L.)] and nitrogen (N) levels (0, 150, and 300 kg ha-1) on corn (Zea mays L.) grain yield and nitrogen use efficiency were investigated at Agricultural Research Station, Shiraz University, Shiraz, Iran for two years (2009-2010). The experiments were carried out as a split plot based on randomized complete blocks design with three replications. The results showed that with increasing nitrogen fertilizer (from 150 to 300 kg ha-1) and crop residues (from 25 to 50%), RNE (Recovery N Efficiency) and ANE (Agronomic N Efficiency) were reduced. Application of nitrogen more than 150 kg ha-1 increased the amount of nitrogen loss from 69 to 121 kg ha-1. There was a liner relationship between the amounts of nitrogen higher than 150 kg ha-1, and the NHI (Nitrogen Harvest Index), but adding more than 50 percent of crop residues caused no significant difference in the NHI. The maximum grain yield was obtained in plants treated with 300 kg N ha-1 and 25 percent of crop residues incorporation. According to results, the use of 25% of crop residue and 150 kg N ha-1 due to acceptable yield, reduce nitrogen loss and increase the efficiency of nitrogen better than other treatments.
    Keywords: ANE (Agronomic N Efficiency)_RNE (Recovery N Efficiency)_NHI (Nitrogen Harvest Index)_N loses
  • Majid Jafaraghaei, Amir Hooshang Jalali Pages 205-212
    This research was carried out at Agricultural and Natural Resources Research Center, Isfahan, Islamic Republic of Iran (Kabootar abad) for two years (2006-2007). The experiment was conducted as a split plot arranged in randomized block design with four replications. Treatments were four levels of N fertilizer [110, (160 = Soil and Water Research Institute recommendation), 210 and 260 kg ha-1] as main plots, and four rates of P fertilizer [23, (46= Soil and Water Research Institute recommendation), 70 and 92 kg ha-1) as subplots. Results showed that consuming 110 kg N fertilizer, production would be similar to other levels of​​ N treatments. So this treatment is both economically and environmentally, is recommended. But, the nitrogen concentration in leaves was significantly reduced in this treatment. Unlike the results of nitrogen fertilizer, reduced of phosphate fertilizer consumption (compared to the recommended amount of Soil and Water Research Institute) caused a significant reduction in yield. This lower performance was associated with a reduced number of capitula per plant and weight of capitula. In this treatment, the phosphorus concentration in leaves remained constant but the amount of phosphorus in the 0-30 cm soil depth was reduced significantly. In this study the interaction of nitrogen and phosphorus on yield was not statistically significant.
    Keywords: nitrogen, cultivars, capitula, leaf, phosphorus, cotton