فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 111 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا ایرانشاهی، محمدحسین قرینه، منصور فربد صفحات 1-5
    به منظور بررسی تاثیر خاصیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره بر کیفیت بذور کلزا آزمایشی به صورت طرح کاملا« تصادفی با چهار تکرار و شش تیمار،شامل شاهد (بذر کلزای رقم شیرالی)،S0 (بذر کلزایی که فقط در اتانول تمیز شده و پوشش نانو ذرات نقره ندارد)،S1 (نانو ذرات نقره به اندازه 30 نانو متر پوشش داده شده)،S5 (نانو ذرات نقره 5 برابر S1)،S10 (10 برابر S1) و S50 (50 برابر S1)،بر روی بذور کلزا در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اهواز انجام شد.نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در تیمارهای مختلف پوشش بذر با نانو ذرات نقره و شاهد تفاوت معنی داری نداشتند ولی بین شاهد و تیمار S50 تفاوت معنی داری مشاهده شد. در تیمار S10 با میزان 02/0 و تیمار شاهد با میزان 018/0 گرم به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار وزن خشک گیاهچه را داشت.به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که اضافه کردن نانو ذرات نقره تا حد مناسبی باعث بهبود کیفیت بذر کلزا می شود تا جایی که در بین همه تیمارها،تیماری که در آن نانو ذرات نقره به اندازه 30 نانو متر اضافه شده بود بیشترین تاثیر مثبت را بر کیفیت بذر داشت و با افزایش بیشتر نقره از شدت این تاثیر کاسته می شد.بالاترین سطح نقره (S50) فقط وزن خشک لپه و میانگین زمان جوانه زنی را افزایش داده و در فاکتورهای دیگر این سطح تاثیر منفی داشت.
    کلیدواژگان: ضد عفونی بذر، نانو تکنولوژی، ریز ذرات نقره
  • مرضیه خوراشاهی صفحات 6-13
    به منظور بررسی تاثیر زئولیت بر جذب پتاسیم و کارایی مصرف ازت و پتاسیم توسط گندم در یک خاک با محدودیت پتاسیم قابل استفاده در استان گلستان، آزمایشی به روش تجزیه مرکب بر پایه دو طرح بلوک های کامل تصادفی (با اختلاط 20 تن بر هکتار زئولیت کلینوپتیلولیت با خاک سطحی و بدون زئولیت) که هر کدام شامل 5 تیمار و 4 تکرار بود، اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در این طرح شامل کودهای اوره، سولفات پتاسیم و دی آمونیوم فسفات به صورت الف- 0، 0، 0 ب- 200، 0، 250 ج- 200، 100، 250، د- 200، 200، 250، و اوره + DCD، سولفات پتاسیم و دی آمونیوم فسفات بصورت ه - 200، 15، 200، 250 کیلو گرم در هکتار بودند. مقدار پتاسیم و ازت گیاه و خاک در مراحل قبل خوشه دهی و برداشت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که زئولیت موجب افزایش جذب پتاسیم در مراحل قبل خوشه دهی و برداشت شد. همچنین زئولیت موجب افزایش کارایی مصرف ازت و پتاسیم در دانه و کاه شد و مصرف آن موجب افزایش بهره وری تولید گردید.
    کلیدواژگان: پتاسیم، زئولیت، کارایی مصرف، گندم
  • علی قربانی کهریزسنگی، سهراب نظری، مهری زرگانی صفحات 14-18
    به منظور ارزیابی عملکرد ذرت سیلویی (SC704) در دو روش آبیاری موجی شیاری (surge irrigation) و مرسوم یا پیوسته منطقه این تحقیق انجام گرفت. طرح مورد نظر به صورت بلوک کامل تصادفی با تعداد چهار تیمار (آبیاری مرسوم CF، آبیاری موجی با زمان قطع و وصل 15 دقیقه SF1،20 دقیقه SF2 و30 دقیقه SF3) و سه تکرار که طول هر جویچه 120 متر و فاصله 60 سانتی متر در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید که خاک آن بافت لومی بود اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین تیمار پیوسته و آبیاری موجی، از نظر مصرف آب تفاوت معنی دار می باشد. در بین تیمارهای آبیاری موجی، تیمارهایSF2 وSF3 از نظر کاربرد آب، کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. اما از نظر عملکرد تفاوت معنی داری بین تیمار آبیاری پیوسته CF و تیمار آبیاری موجی SF3 وجود نداشت. در بین تیمارهای موجی به دلیل اینکه تیمار SF3 مقدار مصرف آب کمتر ولی نسبت به تیمارهای دیگر موجی عملکرد علوفه سیلویی بیشتر و از نظر آماری، مساوی تیمار آبیاری پیوسته داشت، توصیه شد.
    کلیدواژگان: آبیاری موجی، آبیاری پیوسته، ذرت سیلویی، آب مصرفی، عملکرد
  • مرتضی عرب سلمانی، عبدالقدیر قجری، مسعود یوسفی صفحات 19-26
    توالی کشت محصولات از نکات مهم در انتخاب الگوی کشت هر منطقه می باشد. به منظور بررسی توالی کاشت بر تغییرات صفات مهم زراعی و غیرزراعی پنبه در ایستگاه تحقیقات پنبه کارکنده در قطعه ای از مزرعه در سال اول و دوم پنبه کشت گردید. برای یکنواخت کردن خاک مزرعه ساقه های پنبه با ساقه خرد کن قطعه قطعه و به خاک برگردانده شد . در سال سوم و چهارم سویا ، جو ، اسفناج ، کلزا ، جو قصیل ، ماش ، کنجد ، کاهو . پیاز ، سورگوم ، شخم تنها ، شخم همراه با کود اوره به مقدار 100 کیلوگرم در هکتار ، تره شاهی ، گوجه فرنگی ، باقلا و لوبیا سبز و در توالی های متفاوت بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار کشت گردیدند. جمعیت عامل بیماری بر اساس پرگنه در هر گرم خاک خشک قبل و بعد از کاشت پنبه با استفاده از محیط نیمه انتخابی الکل آگار در نمونه مرکب خاک اندازه گیری شد . از اردیبهشت سال پنجم پنبه در محل تیمارها کشت گردید . عملکرد ، تعداد قوزه پنبه در بوته ، وزن یک قوزه ، ، درصد زود رسی ، ارتفاع بوته ، تعداد شاخه زایا ، طول شاخه زایا و طول شاخه رویای پنبه ، درصد و شاخص بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی ، اندازه گیری گردید . نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد پنبه در توالی پنبه + کود اوره + پنبه ، پنبه + سورگم + پنبه و شخم + شخم + پنبه ، کمترین عملکرد در توالی کلزا ، جو قصیل + پنبه و پنبه + ترتیزک + پنبه ، گسترده ترین شاخه رویا را توالی جو قصیل + پنبه + پنبه ، بیشترین تعداد شاخه زایا و طول شاخه زایا به ترتیب در توالی های جو قصیل + ماش + پنبه و پنبه + سورگم + پنبه ، توالی جو + اسفناج + پنبه بیشترین محصول در چین اول ، بالاترین درصد زود رسی در توالی جو + اسفناج + پنبه و کلزا + جو قصیل + پنبه اندازه گیری شد. درصد افزایش جمعیت عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی در توالی پنبه + پنبه + پنبه + پنبه +پنبه از سال اول تا پنجم به ترتیب برابر با 5/52، 25 ، 5/13 ، 5/6 و 0 برآورد شد . بیشترین کاهش جمعیت V . dahliae بعد از غلات ( گندم ، جو و سورگوم ) و در مرحله بعد جو قصیل و پیاز و در مرحله سوم کاهو و کلزا ، باقلا و شخم قرار داشت . کمترین میزان کاهش بعد از گوجه فرنگی اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: توالی زراعی، پنبه، خصوصیات زراعی
  • محمدحسین صابری، حمیدرضا نیکخواه، حمید تجلی، الیاس آرزمجو صفحات 27-34
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی پایان فصل بر عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص های ارزیابی تنش در 19 لاین امیدبخش جو، دو آزمایش مجزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی بیرجند در سال زراعی 89-88 به اجرا درآمد. برای اعمال تنش خشکی پس از 50 درصد ظهور سنبله ها آبیاری تا برداشت قطع گردید، اما در شرایط نرمال آبیاری تا پایان دوره رشدی انجام شد. صفت هایی از قبیل عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، طول سنبله و پدانکل و ارتفاع بوته اندازه گیری شد. عکس العمل لاین های جو در دو شرایط متفاوت بود. تنش خشکی موجب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد شد. همچنین شاخص های MP، GMP، HARM، SSI، TOL و STI مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد لاین های 11، 13، 15، 18 و 19 مقاومترین لاین ها در دو شرایط بهینه و تنش و لاین های 2، 5 و 7 دارای عملکرد خوبی در شرایط بهینه می باشند. شاخص های MP، GMP، HARM و STI همبستگی بالایی با عملکرد دانه تحت شرایط آبیاری و تنش نشان دادند که با توجه به رابطه و همبستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی، به عنوان مناسب ترین شاخص ها در هر دو شرایط بودند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های تنش، عملکرد و اجزای عملکرد، جو
  • حمیدرضا میری، محمد مهدی شوکتی، محمد آرمین صفحات 35-42
    اتخاذ روش های تولید گیاهان زراعی به منظور کاهش مصرف و بهبود راندمان مصرف آب از اهمیت زیادی برخودار است. به منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد ذرت تحت آبیاری خشکی نسبی ریشه آزمایشی بصورت آبیاری یک درمیان جوی و پشته ها در سال زراعی 88-1387 در استان فارس (جنوب شهرستان شیراز) انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح آبیاری (شاهد، آبیاری یک در میان جوی و پشته ها در کل فصل، آبیاری یک در میان تا گلدهی و سپس آبیاری کامل و آبیاری کامل تا گلدهی و سپس آبیاری یک در میان چوی و پشته ها) و سه سطح پتاسیم (0، 100 و 200 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار) بود که بصورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای آبیاری بر عملکرد دانه، آب مصرفی، وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف بلال و تعداد دانه در بلال معنی دار شد. بیشترین میزان عملکرد دانه از تیمار آبیاری کامل کل فصل بدست آمد اما با تیمار آبیاری یک در میان فاروها تا گلدهی اختلاف معنی داری نداشت. کمترین آب مصرفی نیز از تیمار آبیاری یک درمیان کل فصل رشد بدست آمد. اثر پتاسیم تنها بر وزن هزار دانه معنی دار شد. بطور کلی نتایج نشان داد که با انجام آبیاری یک در میان فاروها مصرف آب در مقایسه با آبیاری شاهد 61/15 کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، آب مصرفی، عملکرد دانه، ذرت
  • حسن حیدری صفحات 43-48
    به منظور مطالعه تاثیر برگ زدایی بر مبنای موقعیت برگ و ازت بر عملکرد، اجزاء عملکرد و خصوصیات جوانه زنی بذرهای تولید شده ذرت، پژوهشی مزرعه ای و آزمایشگاهی در سال 1392 در کرمانشاه اجرا شد. عوامل مورد مطالعه در پژوهش مزرعه ای شامل برگ زدایی بر مبنای موقعیت برگ (عدم حذف برگ، حذف برگ های بالای بلال، حذف برگ های پایین بلال و حذف کامل برگ ها) و مقدار ازت (0 و 100 کیلوگرم در هکتار) بودند. بذرهای حاصل از پژوهش مزرعه ای در پژوهش آزمایشگاهی جهت تعیین اثر شرایط محیطی گیاه مادری (تیمارهای مزرعه ای) بر خصوصیات جوانه زنی بذر مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برگ زدایی کامل در مرحله تاسل دهی باعث صفر شدن تعداد دانه در ستون و ردیف بلال و عملکرد دانه شد. در شرایطی که گیاه برگ زدایی نشد، مصرف ازت باعث کاهش عملکرد دانه گیاه شد. حذف برگ های بالا و پایین بلال و ازت تاثیری بر درصد جوانه زنی بذر، طول ساقه چه و ریشه چه و وزن گیاهچه های تولید شده ذرت نداشت. در شرایط استفاده از نیتروژن، حذف برگ های بالایی بلال باعث کاهش بنیه وزنی بذر شد. به عنوان توصیه کاربردی می توان پیشنهاد داد که درصورتی که از ازت در مرحله تاسل دهی استفاده شود می توان برگ های بالای بلال را برای تغذیه دام برداشت کرد بدون این که عملکرد دانه ذرت کاهش یابد.
    کلیدواژگان: ازت، برگ های بالای بلال، بنیه بذر، گیاه مادری
  • شهلا هاشمی، زهرا اسرار، شهرام پورسیدی، مهسا ده زیاری صفحات 49-54
    نانوذرات، اتم ها یا مولکول هایی با اندازه 1تا100نانومتر با قابلیت تغییر شدید در خواص فیزیکی و شیمیایی نسبت به مواد بزرگتر هستند. در این مطالعه نانوذرات نقره بوسیله نیترات نقره (20میلی مولار) و عصاره برگ آلوئه ورا سنتز شد و اثرنانوذرات نقره زیستی و نقره در غلظت های مختلف (0، 40، 80 پی پی ام) بر ویژگی های رشدی و محتوای فلاونوئید برگ گیاه گندم مطالعه شد. تشکیل نانوذرات نقره با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتریUV-Visibleو پراشپودریپرتوایکس شناسایی شد. سنتز نانوذرات نقره با ماکزیمم طول جذب در 460 نانومتر تایید شد. آنالیز پراشپودریپرتوایکس نشان داد که اندازه نانوذرات نقره 25 نانومتر بودند. نتایج تیمارهای نانوذرات نقره زیستی و نقره در غلظت های مختلف بر گندم نشان داد که نانوذرات نقره در غلظت 40 و 80 پی پی ام و نقره در 80 پی پی ام، وزن تر ساقه و ریشه را افزایش دادند. کاربرد نانوذرات نقره و نقره در غلظت 40 و 80 پی پی ام منجر به افزایش محتوای فلاونوئید طول موج 300 و 330 نانومتر شد اما بر محتوای فلاونوئید طول موج 270 نانومتر اثری نداشت.
    کلیدواژگان: نانوذره نقره، گندم، فلاونوئید، رشد
  • سمیه محمدیوسفی، حمید نجفی زرینی، مسعود احمدی صفحات 55-65
    اصلاح نباتات بر پایه تنوع ژنتیکی استوار شده است. تنوع ژنتیکی از تکامل طبیعی منشاء گرفته است و مهمترین جزء در پایداری نظام های بیولوژیکی است و سازگاری درازمدت و بقای جمعیت را تضمین می کند. اصلاح ارقام مقاوم به ساقه روی برای کشت پاییزه چغندرقند یکی از اهداف مهم به نژادگران است. وجود بیش از حد ساقه های گل دهنده در مزرعه موجب پایین آمدن درصد قند، عملکرد ریشه و خلوص شربت خام می شود. هدف از این آزمایش بررسی تنوع ژنتیکی موجود در بین لاین های اصلاحی برادران خواهری ناتنی برای مقاومت به ساقه روی و برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی بود. به این منظور آزمایشی با 47 لاین همراه با 3 ژنوتیپ شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار پیاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ بر درصد ساقه روی، درصد ساکارز، درصد مقاومت به سرما، مساحت برگ، ارتفاع ساقه گل دهنده، وزن کل ریشه، طول و قطر ریشه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین اثر ژنوتیپ بر صفات درصد نشت یونی و وزن ویژه برگ در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. جهت تعیین روابط ژنتیکی بین ژنوتیپ های مورد مطالعه در کلیه صفات، تجزیه خوشه ایبه روش Ward و با استفاده از ضریب مربع فاصله اقلیدوسی به عنوان معیار فاصله انجام و ژنوتیپ های مورد بررسی به 5 گروه تقسیم شده، که تجزیه تابع تشخیص گروه بندی به دست آمده از تجزیه خوشه ایرا تایید کرد. همچنین تجزیه خوشه ایبر اساس صفت درصد ساقه روی به روش Ward ژنوتیپ ها را به 6 گروه تقسیم کرد که ژنوتیپ HSF-780 همرا با ارقام شاهد مقاوم Giada و Eudoro در گروه برتر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: چغندرقند، کشت پاییزه، مقاومت به سرما، تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص
  • سجاد کردی، ماشا الله دانشور، منوچهر سیاح فر، قدرت الله شاه کرمی صفحات 66-74
    به منظور بررسی همبستگی بین عملکرد و اجزای عملکرد دانه در چند هیبرید ذرت دانه ای و تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها در روش های مختلف کوددهی، آزمایشی با دو روش کوددهی (محلول پاشی اوره و مصرف خاکی اوره) و چهار هیبرید ذرت دانه ای (Ns640،Konsur 580 ،600 Jeta و شاهدSc 704 ) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقاتی خرم آباد اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که روش کوددهی اثر معنی داری بر وزن بلال، عملکرد دانه، وزن چهارصد دانه، درصد چوب بلال و ارتفاع بوته داشت و بیشترین میزان صفات وزن بلال، عملکرد دانه و وزن چهارصد دانه در روش مصرف خاکی اوره بدست آمد. بیشترین میزان عملکرد دانه به هیبرید Ns640اختصاص یافت که دارای بیشترین میزان وزن بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، طول بلال و ارتفاع بوته نیز بود. تجزیه همبستگی نشان داد که ارتفاع بوته و وزن بلال به ترتیب در دو روش محلول پاشی اوره و مصرف خاکی اوره، دارای بیشترین ضریب همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه بودند. نتایج رگرسیون گام به گام مشخص نمود که در روش محلول پاشی اوره به ترتیب ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف بلال، طول بلال و وزن چهارصد دانه و در روش مصرف خاکی اوره، وزن بلال و وزن چهارصد دانه در عملکرد دانه سهیم هستند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که قطر بلال، ارتفاع بوته و تعداد دانه در ردیف بلال در شیوه محلول پاشی اوره دارای بیشترین آثار مستقیم مثبت و قابل توجه بر عملکرد دانه هستند. هم چنین در شیوه مصرف خاکی اوره قطر بلال و وزن بلال به لحاظ داشتن اثر مستقیم مثبت و قابل توجه بر عملکرد دانه برای گزینش از اهمیت چشمگیری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، ذرت، رگرسیون گام به گام، عملکرد دانه، همبستگی
  • فهیمه عرب، محمد جعفری، علی طویلی، شروین احمدی، حسین صارمی صفحات 75-82
    با توجه به تخریب شدید مراتع ایران در دهه های اخیر و نیز محدودیت منابع آب در این کشور به دلیل واقع شدن در منطقه جغرافیایی خشک و نیمه خشک، بهره گیری از فن آوری های نوین برای افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک ضرورت دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سه ماده اصلاح کننده خاک شامل پلیمر سنتزی، بیوپلیمر، و بیوپلیمرهمراه نانوسیلیس بر ویژگی های رشد گیاه شامل درصد سبز شدن بذر، استقرار و ارتفاع گیاهچه در دو گونه Atriplexcanescens و Atriplexlentiformis به منظور انتخاب بهترین گزینه آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل در گلخانه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج انجام گرفت. تیمارهای به کاررفته پلیمر سنتزی در سطوح 0، 1، و 3 گرم در لیتر، بیوپلیمر در سطوح 0، 3، و 6 گرم در لیتر و بیوپلیمرهمراه نانوسیلیس به صورت 6 گرم در لیتر بیوپلیمر و 3 درصد وزنی نانوسیلیس، آبیاری یک روز در میان، 4 روز یک بار، و 8 روز یک بار و همچنین دو گونه از آتریپلکس، بودند. بر اساس نتایج آزمون فاکتوریل، تاثیر مستقل هر سه عامل آبیاری، ماده اصلاح کننده و نوع گونه بر ویژگی های رویشی گیاهان و دو عامل نوع گونه و ماده اصلاح کننده معنی دار بوده است. به این صورت که تاثیرگذارترین مواد فراجاذب آب در این تحقیق، پلیمر سنتزی در سطح 3 گرم بر لیتر و همچنین بیوپلیمر همراه نانوسیلیس هستند و با توجه به زیست تخریب پذیر بودن بیوپلیمرها، استفاده از بیوپلیمر همراه نانوسلیس، گونه ی Atriplexcanescens با آبیاری 4روز یکبار در شرایط گلخانه، پیشنهاد شد که در جهت کاهش تاثیرات تنش خشکی در فرایند جوانه زنی و رشد گیاهان در مناطق خشک و همچنین کاهش هزینه های آبیاری، گامی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: پلیمرسنتزی، بیوپلیمر، نانو ذرات سیلیس، مواد فراجاذب، استقرار، Atriplexcanescens و Atriplexlentiformis
  • سپیده نایبی حاجیلار، عبدالله حسن زاده قورت تپه صفحات 83-94
    به منظور بررسی تاثیر آرایش کاشت بر صفات رویشی و زایشی کرچک، آزمایشی طی سال 1389 در مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ارومیه انجام گرفت. آزمایش به صورت طرح کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 3 فاصله ردیف کاشت (60 ، 80 و 100 سانتی متر) به عنوان کرت اصلی و فاصله بوته روی ردیف به عنوان فاکتور فرعی (30 ، 40 و 50 سانتی متر) بود. در این بررسی صفات طول خوشه اصلی، تعداد ساقه فرعی ، وزن برگ ، نسبت گل های نر به ماده ، وزن دانه در خوشه اصلی ، عملکرد بیولوژیک ، عملکرد روغن ، درصد روغن ، عملکرد دانه و اجزای آن مانند تعداد کپسول و دانه درخوشه اصلی و وزن صد دانه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اثر فاصله ردیف بر طول خوشه اصلی، تعداد ساقه فرعی ، وزن برگ ، نسبت گل های نر به ماده ، وزن دانه در خوشه اصلی ، عملکرد بیولوژیک ، عملکرد روغن ، درصد روغن ، عملکرد دانه و اجزای آن مانند تعداد کپسول و دانه درخوشه اصلی و وزن صد دانه معنی دار بود. همچنین اثر فاصله بوته روی ردیف بر طول خوشه اصلی ، تعداد ساقه فرعی ، نسبت گل نر به ماده ، وزن برگ ، عملکرد بیولوژیک ، درصد روغن، وزن دانه در خوشه اصلی ، عملکرد دانه و اجزاء آن مانند کپسول در خوشه اصلی و وزن صد دانه معنی دار بود. با توجه به اثر متقابل معنی دار فاصله ردیف کاشت در فاصله بوته روی ردیف ، بیشترین عملکرد بیولوژیک به فواصل ردیف در بوته 50×30 و بیشترین عملکرد دانه و روغن به فاصله ردیف های کاشت 80 سانتی متر در فاصله بوته روی ردیف 50 سانتی متر اختصاص داشت. در این آزمایش همبستگی مثبت بین عملکرد دانه و صفت تعداد کپسول در خوشه وجود داشت. با توجه به نتایج بررسی فواصل ردیف 80 در فاصله بوته 50سانتی متر جهت حصول عملکرد دانه و روعن بیشتر قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: درصدروغن، فاصله بوته، عملکرد دانه، آرایش کاشت، کرچک
  • خاتون دبیقی، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند صفحات 95-104
    به منظور بررسی تاثیر گیاهان کود سبز و منابع مختلف نیتروژن بر صفات کمی و کیفی کلزا، آزمایشی در سال زراعی 93-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، به صورت کرت های خرده شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش گیاهان کود سبز در پنج سطح ( آیش، ارزن، ماش، جو و کشت مخلوط ماش و ارزن) به عنوان فاکتور اصلی و منابع مختلف نیتروژن در سه سطح (صفر، 100% نیتروژن شیمیایی و 50% نیتروژن شیمیایی+ کود بیولوژیک نیتروکسین) به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج این بررسی، بیشترین عملکرد دانه (2/4467 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کود سبز مخلوط و 50% نیتروژن شیمیایی+ نیتروکسین و کمترین عملکرد دانه (2/1434 کیلوگرم در هکتار) در تیمار شاهد (عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن) بدست آمد.بیشترین درصد پروتئین دانه (1/31 درصد) از کاربرد کود سبز ماش در ترکیب با 100% نیتروژن شیمیایی و کمترین میزان آن (23/18 درصد) در تیمار آیش و عدم کاربرد نیتروژن حاصل شد. بالاترین محتوی روغن دانه (45 درصد) در تیمار کود سبز ارزن و عدم کاربرد نیتروژن، بیشترین میزان فسفر دانه (04/1 درصد) در تیمار شاهد (عدم کاربرد کود سبز و نیتروژن) و بیشترین میزان پتاسیم دانه (78/0) در تیمار کود سبز ماش در ترکیب با 50% نیتروژن شیمیایی+ نیتروکسین حاصل شد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که از لحاظ اکولوژیکی قرار دادن گیاهان کود سبز در تناوب ( بخصوص کود سبز لگوم) از طریق بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک و افزایش کمی و کیفی نیتروژن خاک و سایر عناصر غذایی می تواند مفید باشد. همچنین با مصرف کود های بیولوژیک می توان تا میزان 50% از مصرف کود های شیمیایی کاست.
    کلیدواژگان: کود سبز، کود بیولوژیک، کلزا، درصد روغن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم
|
  • Z. Iranshahy*, M. H. Gharineh, M. Farbod Pages 1-5
    Silver nano particles have anti-microbial property and can affect the growth quality of. laboratory experiment was carried out to examine this effect on growth quality of shirally cultivar of canola .a completely random design and 4 repeats with 6 different seeds were covered by 5 different concentration of silver nanoparticles.the so sample was cleaned just by ethanol,S1 sample was covered by 30 nanometer silver nano particles,S5,S10 and S50 were covered by the same size silver nano particles but the nano particles consent radions were 5,10 and 50 times of S1 respectively.the result show that the covering of seeds by silver nano particles up to a certain level can improve the quality of canola seeds.the maximum positive effect was observed for the seeds which were covered by 30 nano meter nanoparticles.Increasing of nanoparticle concentrations did not improve the quality of seeds.in the S50 samples with the highest concentration just the dry weight of primly leaven was observed but has negative effect on the other factors.
    Keywords: anti microbial, nano technology, silver particle
  • M. Khorashahi* Pages 6-13
    To study the effect of zeolite on potassium uptake and potassium and urea fertilizer use efficiency by wheat in a high specific surface soil in Golestan Province, a combined analysis used two completely randomized block design in this study (with 20 ton/ha topsoil zeolite clinoptilolite incorporated and without respectively) each of which included 5 treatments with 4 replications. Treatments were combined urea fertilizer, potassium sulfate, diammonium phosphate at (a) 0, 0 ,0 , (b) 200, 0, 250 , (c) 200, 100, 250, (d) 200, 200, 250 kg/ha respectively and also (e) urea fertilizer DCD potassium sulfate diammonium phosphate at 200, 15, 200 and 250 kg/ha. Potassium and nitrogen tissue concentration and soil potassium and nitrogen at both pre-heading and harvest were determined. Results show zeolite raised the potassium uptake and improved nitrogen and potassium apparent fertilizer use efficiency by grain and straw improved and their economic return.
    Keywords: Fertilizer use efficiency, Potassium, Wheat, Zeolite
  • A. Ghorbani*, S. Nazari, Zerangi M Pages 14-18
    The study was conducted to evaluate surge irrigation against continuous irrigation in terms of irrigation and water use to produce Zea Mays (var. indentata SC704). The experiments were conducted in the loam clay soil of Agriculture Research Station Islamic Azad University Eglid (Fars province). The furrows were 120m long and 0.6m center-center width with 0.002 m/m of slop. The treatments consisted of randomized complete block design (RCB) of four treatments CF (continuous flow) and SF surge flow where SF1 (15 min on-off time), SF2 (20 min on-off time) and SF3 (30 min on-off time) with three replication. The results showed that based on water use, difference between CF and SF treatments was significant. As well as the average of water use in SF2 and SF3 treatments were lower than the other treatments. But based on yield did not exit any significant difference between CF and SF3. Thus the SF3 treatment is recommended due to less water use and high yield compared to the other treatments.
    Keywords: surge flow, continuous irrigation, Zea Mays, water use, yield
  • M. Arabsalmani, A. Ghagarii, M. Yousefii Pages 19-26
    In order to evaluate the effect of crops rotation on agronomical and non agronomical characters of cotton in Karkandeh Station in Golestan Proviences .The first and second years planted cotton and stems were cut to pieces and ploughed in soil . In the third and fourth years 15 treatments includes: soybean ,barley, onion , ploughing ,ploughing흍 nitrogen ,tomato , wheat ,lettuce, broad bean ,green bean ,green pea ,sesame ,sorghum,colsa based on randomized complete block design with four replications were planted. The yield, boll weight, percentage of earliness, sympodial length, monopodial number, monopodial length, disease indexes of wilt and Verticillium wilt percent were measured. Population of Verticillium dahliae,in dried soil were assessed before and after treatments by using semi selective Alcohol agar medium. The results were compared using Duncan's multiple range test. The results showed that the highest yield of cotton in cotton urea cotton, and plowing plowing and cotton , sorghom cotton, and lowest yield in succession, canola forage barly cotton and Cotton Cotton garden cress, widest monopodial length forage barly cotton cotton and the highest of sympodial length,cotton 늊 犋涢 , that the highest of monopodial number , barely spinach cotton and , the highest percentage of earliness barely spinach cotton were measured. Percent increase in the population of ofVerticillium dahliae in cotton Cotton Cotton Cotton Cotton sequence from first to fifth respectively 52/5, 25, 5/13, 5/6 and 0, respectively.The results showed that, population ofVerticillium dahliae, were incresed after cotton in first year(35%- 70%),in second year(14%- 36%),third year(12%- 15%),fourth year(4% - 9%) and fifth year without increase. Population ofVerticillium dahliae, were increased after wheat(66.7%),barley(68%),colsa(33.3%0,forage barly(48.5%- 54.5%),lettuce(25%- 39%),onion(52%),soybean(36%), ploughing(36%), ploughing흍 nitrogen(50%), green bean (12.5%) and sorghum(62.5%). population ofVerticillium dahliae, were decresed after tomato(6.6%), and sesame(26.6%).
    Keywords: Cotton, agronomical characters, rotation
  • M. H. Saberi, H. R. Nikkhah, H. Tajali, E. Arazmjo Pages 27-34
    In order to study the effects of terminal drought stress on yield, yield components and drought indices of 19 promising genotypes of barley, two separate experiments in randomized complete block design with three replications was conducted at the Agriculture Research Center of Birjand during 2009-2010 growing season. To enforce drought stress experiment, irrigation stopped after the 50% of heading stage until harvest, and in the normal condition experiment, irrigation followed to the last growth stage. Grain yield, number of seed per spike, grain weight, spike and peduncle lengths and plant height were measured. The reactions of barley lines were different in the two conditions. Drought stress leads to reduction of yield and yield components. Also, MP, GMP, HARM, SSI, TOL and STI indices estimated. Lines No. 11, 13, 15, 18 and 19 were the most tolerant in both control and stress circumstances and lines No. 2, 5 and 7 have a good yield in the control condition. MP, GMP, HARM and STI had a high correlation with grain yield under both conditions, which considering to the correlation between all tolerance indices to drought, were the best indices in both conditions.
    Keywords: Drought stress, Stress indices, Yield, yield Components, Barley
  • H. R. Miri*, M. M. Shokati, M. Armin Pages 35-42
    Increasing the water use efficiency in crop production is an important issue today. An experiment was conducted in 2009 in order to evaluate the corn reaction to partial root zone drying at Fars province. Treatments consisted of four irrigation levels (control, alternative furrow irrigation during whole season, alternative furrow irrigation until flowering then full irrigation and full irrigation until flowering then alternative furrow irrigation after flowering) and three potassium levels (0, 100 and 200 kg ha-1 potassium sulfate). The treatments were arranged as split plots (Irrigation regimes as main plots and K fertilizer levels as sub plots) and the data was analyzed based on a randomized complete blocks design with three replications. The results showed that irrigation had significant effects on grain yield, water consumption, grain weight and grain number per ear. The highest grain yield obtained in control irrigation but it was not significantly different from alternative furrow irrigation until flowering. The lowest water consumption was observed in alternative furrow irrigation until flowering treatment. Potassium treatments had significant effect only on grain yield. In conclusion the results suggested that with alternative furrow irrigation water use reduced and water use efficiency increased compared to conventional methods.
    Keywords: corn, Evapotranspiration, Consumed water, grain yield
  • H. Heidari Pages 43-48
    In order to study of defoliation based on leaf position and nitrogen effect on seed yield, yield components and germination traits of produced seeds in maize, a field and a laboratory experiments were conducted in Kermanshah in 2013. At the field experiment, studied factors included defoliation based on leaf position (no leaf removal, removal of leaves at the top of ear, removal of leaves under the ear and all leaves removal) and nitrogen rates (0 and 100 kg ha-1). Produced seeds from the field experiment were used at the laboratory experiment to determine maternal plant environment effect (field treatments) on seed germination traits. Results showed that complete defoliation at tasseling stage, had no seed number per column, seed number per row of ear and seed yield. Under no leaf removal, nitrogen application reduced seed yield. Removal of leaves at the top and under the ear and nitrogen had no significant effect on germination percentage, caulicle and radicle length and seedling weight of produced seeds. Under nitrogen application, removal of leaves at the top of the ear reduced seed vigor based on weight. It is recommended that if nitrogen is applied at tasseling stage, it can be possible to harvest leaves under the ear to feed animals without maize seed yield reduction.
    Keywords: nitrogen, leaves at the top of the ear, seed vigor, maternal plant
  • S. Hashemi*, Z. Asrar, S. Pourseadi, M. Deh Zeare Pages 49-54
    Nanoparticles (NPs) are atomic or molecular with dimension 1-100 nm that can modify their physico-chemical properties compared to the bulk material. In present investigation, Ag nanoparticles were synthesized from AgNO3 (20mM concentration) using leaves extracts of Aloe vera and effects of these biologically Ag nanoparticles and Ag at different concentrations (0, 40, 80ppm) were studied on growth characteristics and leaf flavonoid contents of Wheat. Formation of Ag nanoparticles was identified using UV–visible spectroscopy and X-ray diffraction (XRD). Synthesized Ag nanoparticles were confirmed by the absorption maxima at the wavelength of 460 nm. X-ray diffraction (XRD) analysis showed that the size of synthesized silver nanoparticles had 25nm. The result of treatments biologically Ag nanoparticles and Ag at different concentrations on Wheat showed that at 40 80 ppm of Ag nanoparticle and at 80 ppm of Ag increased root and shoot fresh weight. Application of 40, 80ppm of both Ag nanoparticles and Ag increased flavonoid contents at 300, 330nm wavelengths but had no effect flavonoid contents at 270nm wavelength.
    Keywords: Silver nanoparticles, Triticum aestivum, Flavonoid, Growth
  • S. Mohammad Yosef, H. Najafi, M. Ahmadi Pages 55-65
    Plant breeding is based on the genetic diversity. genetic diversity origin from the natural evolution and it is the most important component of the stability of biological systems and ensure long-term compatibility and the survival of the population. One of the main goals plant breeders is the Cultivars resistant to stem for autumn cultivation of sugar beet. There are more than bolting to a decrease of sugar content, root yield and purity of the raw juice are low. The purpose of this experiment was investigate the genetic diversity among Half sib breeding lines for resistance to bolting and some morpho-physiological traits. For this purpose, a test with 47 lines in a randomized complete block design with 3 genotype controls were implemented. The resulting of variance Analysis showed that the effect of genotype on percent of bolting, percent of sucrose, percent of cold resistance, leaf area, height bolting, total of root weight, length and diameter of root were significant at the 1% level. The effect of genotype on the characteristics of ionic liquids and specific leaf area was significant at the 5%level. To determine the genetic relationships among genotypes for all traits, cluster analysis using Ward's method and squared Euclidian distance as distance measure are used and the genotypes were divided into 5 groups. The discrimination function analysis group in obtained from the cluster analysis confirmed result. Also The cluster analysis based on trait of bolting with method of Ward divided genotype in to 6 groups that HSF-780 along with control varieties resistant genotypes Eudoro and Giada were in the top group.
    Keywords: Sugar beet, Autumn Sowing, Cold Resistance, Cluster Analysis, Discrimination Function Analysis
  • S. Kordi*, M. Daneshvarm, M. Sayyahfar, Gh. Shah Karami Pages 66-74
    To determine the correlation between grain yield and its components in some grain corn hybrids and their cause and effect relationships in various fertilizer application methods, an experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with two fertilizer application methods (urea foliar application and soil application method), four grain corn hybrids (Ns 640, Konsur 580, Jeta 600 and control Sc 704) and four replications at Khorram Abad Agricultural Research Station. ANOVA results showed that fertilization method had significant effects on ear weight, grain yield, 400 grain weight, cob percent and plant height traits and the greatest amount of ear weight, grain yield and 400 grain weight were obtained from soil application method.The highest grain yield was achieved for NS 640 that was due to higher ear weight, number of grain rows per ear, number of grains per ear row, ear length and plant height. Correlation analysis indicated that plant height and ear weight had the largest positive correlation coefficient with grain yield in both urea foliar application and soil application method respectively. Results of stepwise regression analysis revealed that in urea foliar application, plant height, number of grain per ear row, ear length and 400 grain weight and in soil application method, ear weight and 400 grain weights are important contributors on grain yield. Path analysis revealed in urea foliar application the highest and positive direct effects on grain yield through ear diameter, plant height and number of grain per ear row and in soil application method ear diameter and ear weight had the highest and positive direct effect on grain yield, then they are very important traits for selection.
    Keywords: corn, correlation, grain yield, path analysis, stepwise regression
  • F. Arab, M. Jafari*, A. Tavili, Sh. Ahmadi, H. Saremi Pages 75-82
    Regarding the intense degradation of rangelands of Iran in recent decades and limited water resources in this country due to being located in arid and semiarid region, using new technics to increase the water storage capacity in soil is necessary. Hence, the aim of this research was exploring the impact of three soil conditioners including synthetic polymer, biopolymer and biopolymer with Silica Nanoparticles on growth features of plant including the percentage of seedling emergence, establishment, and height of the plant in two Atriplex species to select the best option. It was carried out in Tehran University's greenhouse in Karaj. The treatments were synthetic polymers in 0, 1, and 3 gr/lit levels, biopolymer in 0, 3, and 6 gr/lit levels, biopolymer with silica nanoparticles as 6 gr/lit of biopolymer and 3 weight percent of nanosilica, and every other day, once in four days, and once in eight days irrigation, and also two species of Atriplex. Based on the results from factorial design, independent impact of all three factors namely irrigation, material and species on growth features of plants and two species and material factors were significant. In general, the most effective superabsorbent materials in this research were synthetic polymer in 3 gr/lit level and biopolymer with nanosilica. Regarding the biodegradability of biopolymers, using biopolymers with nanosilica, AtriplexCanescence and once in four days irrigation in greenhouse condition was suggested that is an effective step to decrease the impacts of drought tensions in germination and growth of plants in arid regions and also in decreasing the irrigation costs.
    Keywords: Synthetic Polymer, Biopolymer, Silica nanoparticles, superabsorbent, establishment, AtriplexCanescens, AtriplexLentiformis
  • S. Naibi Hajilar*, A. Hassanzadeh Pages 83-94
    In order to study the effect of planting pattern on vegetative and reproductive traits of caster bean, an experiment was done during (2010) in Agriculture and Natural Resources Research Institute, West Azerbijan, Iran. This study performed as a split plot in a randomized complete block design with 3 replications. The treatments include 3 row spacing (60, 80 and 100 cm) as the main plot, the plant spacing in the row (30, 40 and 50) as the sub plat. The results showed that the effect of row spacing on the length of main ear, the number of branch, leaf weight, the ratio of female/ male flowers, 100 seed weight on the main ear, biological yield, oil yield, oil percentage, grain yield and its components, such as, the number of capsules and grain/main ear, were significant. Also, the effect of inter row spacing on the length of main ear, number of branch, ratio of female/ male flowers, leaf weight, stalk diagonal, biological yield, oil percentage, seed weight/ main ear, seed yield and its components, such as capsule/ main ear and weight of 100 grain were significant. The interaction between row spacing and iner row spacing, the most biological yield produced in 60 intera row*30 inter row and most seed and oil yield were assigned to 80cm intera row*50cm inter row spacing. In this experiment, a positive correlation between grain yield and number capsule/ ear was found. According of this study planting in 80*50cm (intera row * inter row) suitable for castor bean plant in West Azerbijan.
    Keywords: Oil percentage, plant spacing, grain yield, castor bean, planting pattern
  • Kh. Dabighi, E. Fateh, A. Ayneband Pages 95-104
    In order to study the effect of different green manure crops on qualitative and quantitative traits of canola, a field experiment was conducted in experimental farm of Agricultural Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz at 2013-2014 growing season. Experimental design was split plot on randomized complete block design (RCBD) with three replications. In recent research, main plot was different green manure crops including Millet, Barley, mung bean, intercropping of millet and mung bean and fallow (without green manure application) and subplot were different nitrogen sources at three levels includes(no nitrogen fertilizer(Control),50% chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and 100% chemical nitrogen). The result showed that the highest grain yield (4467.2 kg/ha) was related to millet mung bean intercropping and 50% chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin) and the lowest (1434.2 kg/ha) was obtained at no nitrogen fertilizer and green manure treatment (control). The highest grain protein (31.1%) was revealed at mung bean green manure and 100% chemical nitrogen application and the lowest (18.23%) was obtained at fallow and no nitrogen application. The highest oil content(45%) was obtained at millet and no nitrogen application and the highest grain phosphorus(1/04%) was obtained at control treatment(no green manure and nitrogen application) and the highest grain potassium was measured at mung bean green manure and 50% chemical nitrogen biological nitrogen fertilizer (Nitroxin).Overall the results showed that application of green manure plant in rotation programs could be positive from ecological point view that could improve soil physical and chemical properties and other nutrients. Also, the application of biological fertilizer caused to decreased 50% of chemical fertilizer.
    Keywords: Green manure, Biological fertilizer, Canola, seed yield, Oil Percent, nitrogen, Phosphor, potassium