فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 82 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهش های زراعت
  • محمدحسین انصاری، حسین حیدری شریف آباد، هادی اسدی رحمانی، علی حسینی صفحه 2
    به منظور بررسی تاثیر سویه های مختلف ریزوبیوم بر خصوصیات رشد و عمل کرد دو رقم لوبیا، آزمایشی در سال 1383 در مزرعه بخش تحقیقات خاک و آب کرج انجام شد. در این تحقیق دو رقم لوبیا شامل رقم سفید دانشکده و قرمز ناز به همراه چهار سویه ریزوبیوم، تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن(200 کیلوگرم اوره) در هکتار و تیمار شاهد به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی که در آن ارقام لوبیا تیمارهای اصلی و سویه های باکتری تیمارهای فرعی را تشکیل می د اد ند در چهار تکرار مقایسه شد ند. سویه های مورد استفاده ابتدا در محیط کشت YMB تکثیر و تا رسیدن به جمعیت 108×2 باکتری در هر میلی لیتر بر روی شیکر دورانی تکثیر شده و به بسته های حاوی پرلیت تزریق و بسته بندی شد ند. در عملیات کشت ابتدا بذر ها با محلول 20 درصد صمغ عربی مرطوب شده و سپس با مایه تلقیح سویه های ریزوبیومی تلقیح و به صورت د ستی کشت شد ند. در تیمار نیتروژنی نیز کود اوره در سه تقسیط مساوی در زمان های کشت، گل د هی و غلاف بندی استفاده شد. در تیمار شاهد هیچ گونه کود نیتروژنی یا مایه تلقیح ریزوبیومی استفاده نشد. نمونه برد اری از گیاهان در دو زمان گل د هی و رسید گی فیزیولوژیک انجام شد که در مرحله اول سطح برگ، ارتفاع گیاه، درصد نیتروژن اند ام های هوایی و وزن خشک گره ها اندازه گیری و کل نیتروژن جذب شده اند ام هوایی محاسبه گردید. در مرحله دوم تعد اد غلاف در بوته، وزن غلاف، تعد اد د انه در بوته، عمل کرد بیولوژیک، وزن صد د انه و عمل کرد د انه اندازه گیری شده و درصد پروتئین د انه محاسبه گردید. نتایج نشان د اد که سویه های ریزوبیومی از لحاظ وزن گره، ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن غلاف با بذر، تعد اد د انه در بوته، عمل کرد بیولوژیک، عمل کرد د انه و پروتئین د انه به طور معنی د اری نسبت به تیمار مصرف کود نیتروژن (200 کیلوگرم اوره در هکتار) و تیمار شاهد بیشتر بودند، به طوری که بیشترین عمل کرد د انه مربوط به سویه ریزوبیومی L-100 بود. ارقام مورد استفاده نیز تفاوت معنی د اری را با یکد یگر د اشتند و رقم قرمز ناز در تمامی صفات اندازه گیری شده برتر از رقم سفید دانشکده بود.
    کلیدواژگان: ریزوبیوم، تثبیت نیتروژن، ارقام لوبیا، تلقیح بذر
  • محمدرضا نارویی راد، محمدرضا عباسی، محمدرضا عباسی صفحه 11
    به منظور بررسی تحمل به تنش خشکی در توده های سورگوم بانک ژن گیاهی ملی ایران 126 توده سورگوم جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور به همراه 4 شاهد در سال اول(83-1382) در قالب طرح مقد ماتی آگمنت کشت گردید که در همه توده ها به محض ظهور پانیکول آبیاری تا پایان مرحله برداشت قطع گردید و تنها 14 توده توانستند شرایط راتحمل و تولید بذر داشته باشند. سپس در سال دوم (84-1383) این 14 توده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو آزمایش جد اگانه نرمال و تنش کشت گردید ند که شرایط تنش در سال دوم مشابه سال اول ولی در شرایط نرمال آبیاری تا مرحله رسید گی ادامه داشت. نتایج سال دوم نشان د اد اختلاف معنی دار در بین صفات توده های مورد بررسی وجود د ارد. هم چنین از نتایج مقایسات میانگین چنین استنباط گردید که در شرایط تنش توده های گرگان 1 و قائنات به ترتیب با عمل کرد د انه 4/ 1473 و 4/ 1419 کیلوگرم در هکتار و در شرایط نرمال تود هKC90016 با مبدا نامعلوم با عمل کرد 5/ 2363 کیلوگرم در هکتار بیشترین عمل کرد را نشان دادند. ارزیابی توده ها از نظر شاخص های تحمل به خشکی نشان د اد که شاخص های تحمل به تنش، میانگین هند سی عملکرد و میانگین حسابی همبستگی خوبی با عملکرد در شرایط تنش و غیر تنش د ارند که می توان در تفکیک توده های متحمل از این شاخص ها بهره گرفت که در این ارتباط سه توده گرگان 1، قائنات و KC90016 به عنوان توده های متحمل شناسایی شد ند.
    کلیدواژگان: تنش، خشکی، سورگوم، تحمل
  • محمد خیرخواه، محمد خیرخواه صفحه 19
    این تحقیق در دو آزمایش جد اگانه در آزمایشگاه و کاشت بذر و پیاز در 4 سال متوالی در شرایط مزرعه انجام شد. در آزمایش اول تاثیر دمای معمولی (20 درجه سانتی گراد)، دمای یخچال (3 تا 5 درجه سانتی گراد) و دمای متناوب (زیر صفر - یخچال) و نور(8 ساعت نور - 16 ساعت تاریکی و تاریکی کامل) مورد مطالعه قرار گرفت. در آزمایش دوم تاثیر اسید سولفوریک غلیظ (98 درصد) در مد ت زمان های (5، 10، 20 و 30 د قیقه) و تیمار دما شامل دمای معمولی، یخچال و دمای زیر صفر در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار جهت شکستن خواب و تحریک جوانه زنی بذر این گیاه بررسی شد ند. نتایج آزمایش اول نشان د اد که سرما به مد ت 8 هفته باعث جوانه زنی حدود 15 درصد بذور شد ولی درصد جوانه زنی تیمارهای دمای معمولی- نور و دمای معمولی - تاریکی صفر بود. این نشان می دهد سرما روی جوانه زنی تاثیر د ارد ولی نور هیچ گونه تاثیری روی جوانه زنی بذر موسیر ند ارد. در آزمایش دوم درصد جوانه زنی برای تیمار اسید سولفوریک به مد ت 20 د قیقه در دمای معمولی 7/22 درصد بود. این نشان می دهد که یکی از عوامل خواب بذر موسیر، پوسته سخت و غیر قابل نفوذ به آب می باشد که باعث خواب القایی در بذر شده است. نتایج بررسی مراحل فنولوژی نشان د اد که در سال اول، بذر تن ها یک برگ لوله ای شکل تولید و در انتهای فصل رویشی یک پیاز کوچک تولید می کند و پس از 4 الی 5 سال گیاه به مرحله زایشی وارد و همراه تولید گل آذین یک پیاز خواهری تولید می کند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، د ما، نور، فنولوژی، موسیر
  • حمیرا سلیمی، علیرضا برجسته، محمد علی احمدی، سپیده حاتمی، موسی الرضا دل قندی، محمد فریدون پور، محمد فریدون پور، داریوش قنبری بیرگانی، وجیهه نریمانی، معصومه یونس آبادی، سید حسین ناظر کاخکی صفحه 25
    به د لیل هم تیره بود ن علف های هرز تیره چلیپاییان با گیاه زراعی کلزا (.Brassica napus L) کنترل آن ها در این زراعت ساد ه نیست. لذا هر ساله مزارع کلزا با آلود گی رو به افزایشی مواجه است که در کاهش کمیت و کیفیت محصول کلزا و روغن آن تاثیر بسزایی د ارد. در یک پژوهش دو ساله (1381 – 1380)، فلور و تراکم علف های هرز هم تیره کلزا درد هاستان کشور بررسی گردید. استان ها به اقلیم های مختلفی از لحاظ آب و هوایی و ترکیب گونه های علف هرز تقسیم شد ند سپس با کاد ر اند ازی به روش W علف های هرز شناسایی و مورد شمارش قرار گرفتند. نتایج نشان د اد علف های هرز تیره چلیپاییان در استان های مختلف، به ترتیب دارای تراکم نسبی زیر بودند: استان تهران: 11/ 35%، آذربایجان غربی: 9/ 18 %، خراسان: 37/ 20 %، هرمزگان: 81/ 1 %، سمنان: 13/ 16 %، آذربایجان شرقی: 71/ 37 % شمال خوزستان: 8/ 3 %، فارس: 45/ 35 %، گلستان: 17 / 22 % و زنجان: 12. /. % میانگین تراکم نسبی علف های هرز چلیپاییان در سطح استان های مذکور 14/ 20 در صد به دست آمد. تراکم علف های هرز این تیره د راستان های آذربایجان شرقی، فارس و تهران بیشتر از سایر استان ها بود. در استان فارس علف هرز. Sinapis arvensis L که کنترل آن در کلزا با مشکلات فراوانی روبروست و بذر آن موجب کاهش کیفیت روغن کلزا می گردد، تراکم بیشتری نسبت به علف های هرز هم تیره خود و سایر علف های هرز داشت. در استان های آذربایجان شرقی و تهران Sinapis arvensis مشاهده نشد و یا در تراکم بسیار پایین قرار داشت. پراکند گی علف های هرز Sinapis arvensis، Descurainia sophia، Cardaria draba، Goldbachia laevigata و Malcolmia africana نسبت به سایر گونه ها در بین استان های بررسی شده بیشتر بود.
    کلیدواژگان: کلزا، علف هرز، شناسایی، تراکم، چلیپاییان، خرد ل وحشی
  • محمد علی جواهری، هرمزد نقوی، امین باقی زاده صفحه 37

    به منظور توسعه کشت چغند رقند در منطقه ارزوییه استان کرمان اثر تاریخ کاشت و برداشت بر تولید ساقه گل د هند ه، سرعت رشد گیاه و عمل کرد چغند رقند مطالعه گردید. در این تحقیق دو رقم مقاوم به بولت DEZ و BR1 در سه تاریخ کاشت د هم شهریور، اول و بیستم مهر و سه تاریخ برداشت شامل پانزد هم ماه های فرورد ین، ارد یبهشت و خرد اد در یک طرح فاکتوریل و با سه تکرار در سال 1380 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان د اد رقم DEZ ساقه گل د هند ه کمتری نسبت به رقم BR1 تولید کرد هاست.ارقام مورد مطالعه از لحاظ وزن خشک اند ام هوایی و هم چنین نسبت وزن خشک اند ام هوایی به ریشه تفاوتی با یکد یگر نداشتند. تاریخ کاشت اول دارای بیشترین درصد ساقه گل د هند ه و تاریخ کاشت سوم دارای کمترین درصد ساقه گل د هند ه بود. کمترین نسبت وزن خشک اند ام هوایی به وزن خشک ریشه را در بین تاریخ های کاشت مربوط به تاریخ کاشت اول وکمترین نسبت وزن خشک اند ام هوایی به وزن خشک ریشه نیز در تاریخ برداشت سوم به دست آمد. با تاخیر در کاشت سرعت رشد گیاهان کاهش یافت به طوری که تاریخ کاشت اول و سوم به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین سرعت رشد بودند. تیمارهایی که بالاترین سرعت رشد را داشته اند دارای بیشترین عمل کرد ریشه نیز بودند. CGR در تاریخ کاشت اول بعد از 245 روز منفی گردید ولی CGR گیاهان کشت شده در تاریخ کاشت سوم تا زمان برداشت سیر نزولی داشت و صفر یا منفی نگردید که نشان می د اد دوره رشد گیاهان در تاریخ کاشت سوم کامل نشده بود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تاریخ برداشت، ساقه گل دهنده، اندام هوایی، کشت پاییزه، چغندر قند
  • حمید نجفی نژاد، مسعود فرزام نیا، محمد علی جواهری صفحه 46
    به منظور بررسی تاثیر الگوی کاشت بر عملکرد، خصوصیات زراعی و کارآیی مصرف آب دو رقم ذرت د انه ای آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار طی سال های 1384-1383 در مزرعه تحقیقات ارزوئیه وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی کرمان انجام پذیرفت. الگوی کاشت در 5 سطح به عنوان فاکتور اصلی شامل: 1- کاشت دو رد یف ذرت در روی یک پشته به فاصله 20 سانتی متر از یکد یگر2- کاشت یک رد یف ذرت در وسط پشته(کشت مرسوم) 3- کاشت یک رد یف ذرت د روسط پشته با آبیاری یک در میان فاروها 4- کاشت یک رد یف ذرت در کف جوی آبیاری 5- کاشت یک رد یف ذرت در کف جوی آبیاری و تبد یل جوی به پشته در مرحله 8 برگی ذرت و رقم در دو سطح به عنوان فاکتور فرعی شامل ارقام سینگل کراس 700 و سینگل کراس 704 بود. براساس نتایج بد ست آمده تیمار آبیاری با حذف یک در میان فاروها با عمل کرد 4/ 12 تن در هکتار کمترین عمل کرد د انه و بالاترین کارآیی مصرف آب (82/ 2کیلوگرم د انه بر مترمکعب آب مصرفی) را د ارا بود. بین سایر تیمارهای الگوی کاشت از لحاظ عمل کرد د انه تفاوت معنی د اری مشاهده نشد هرچند تیمارهای کشت یک رد یفه در مقایسه با تیمار کشت دو رد یفه به طور متوسط650کیلوگرم در هکتار برتری عملکرد داشتند. بین هیبرید های مورد بررسی از لحاظ عمل کرد و اجزای عمل کرد د انه وکارآیی مصرف آب تفاوت معنی د اری وجود داشت. هیبرید سینگل کراس 704 به مقدار 89/ 1 تن در هکتار بر هیبرید سینگل کراس 700 برتری نشان د اد، ضمن اینکه ازکارآیی مصرف آب بیشتری نیزبرخورد ار بود. براساس نتایج بد ست آمده الگوی کاشت یک رد یفه با آبیاری یک در میان ثابت فاروها جهت توسعه کشت ذرت در منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ذرت، الگوی کاشت، عمل کرد د انه، کارایی مصرف آب
  • رضا میرزایی تلار پشتی، مجید رستمی بروجنی صفحه 54
    به منظور بررسی اثر نظام های کشت بر روی خصوصیات شیمیایی خاک و عملکرد سه توده سیر، آزمایشی در سال زراعی 84-83 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید بهشتی در زیرآب سواد کوه انجام گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل نظام های کشت در سه سطح (فشرد ه، سنتی و زیستی) به عنوان کرت های اصلی و توده های سیر در سه سطح (شامل توده های اتو، همد ان و ویرانی) به عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان د اد ند که اثر نظام های کشت روی خصوصیات شیمیایی خاک شامل درصد کربن و مواد آلی، درصد ازت کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب، pH خاک و هد ایت الکتریکی در سطح 1% معنی دار بود. مقدار این متغیر ها به جز اسید یته خاک در هر سه نظام کشت نسبت به قبل از کشت افزایش یافت که بالاترین میزان آن ها در نظام زیستی بود هاست. هم چنین اثر نظام های کشت بر روی تعد اد بوته در متر مربع و عملکرد غد ه در سطح 5% معنی دار بود. بالاترین عملکرد غد ه مربوط به نظام فشرد ه با 5/ 9 تن در هکتار و پائین ترین آن مربوط به نظام زیستی با 4/ 7 تن در هکتار بود. اگرچه عملکرد در نظام های زیستی پائین ترین مقدار بود ولی با تاثیر مثبت آن بر روی ساختمان خاک به نظر می رسد که در بلند مد ت می توانند موجب افزایش و پایداری عملکرد شوند.
    کلیدواژگان: نظام های زراعی، گیاه سیر، کشاورزی زیستی، سنتی و فشرده، کربن آلی، مواد آلی، نیتروژن کل، فراهمی فسفر و پتاسیم
  • الیکا شجیع، مهری صفاری صفحه 62
    تاتوره (.Datura Stramonium L) یکی از علف های هرز رایج ایران، بالاخص جنوب شرق کشور (کرمان) و سایر کشورهای جهان می باشد. و تاثیرات منفی زیاد ی بر روی برخی محصولات نظیر (نخود، برنج، جو، گندم، ذرت و برخی از صیفی جات) د ارد. این مطالعه به بررسی اثرات آللوپاتیک بخش های مختلف گیاه تاتوره (برگ، ساقه، میوه، ریشه وگل) بر روی کلزا در منطقه کرمان می پردازد. در آزمایشگاه، آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در 5 تکرار انجام گرفت و نتایج نشان د اد ند که تاثیر عصاره آبی کلیه بخش های تاتوره بر روی درصد جوانه زنی، رشد ساقه چه و رشد طولی ریشه چه معنی دار می باشد. و با افزایش غلظت عصاره های هر بخش درصد جوانه زنی کلزا و رشد گیاه چه به طور معنی د اری کاهش یافت. در آزمایشات گل خانه ای، طی 3 هفته از عصاره آبی شاخساره تاتوره برای آبیاری گلد ان های کلزا استفاده شد و در بخش دوم آزمایشات گل خانه ای، بقایای اند ام های مختلف تاتوره (برگ، ساقه، ریشه و ریشه +شاخساره) با خاک گلد ان ها مخلوط شد ند. پس از گذشت 60 روز از زمان کاشت صفات مورد نظر اندازه گیری شد. نتایج نشان د اد که عصاره آبی شاخساره و بقایای بخش های مختلف تاتوره ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک شاخساره کلزا را تحت تاثیر قرار می د هند. بنابراین توصیه می شود که در مزارع استان کرمان قبل از کاشت گیاهان زراعی مخصوصا ذرت عملیات مبارزه با این علف هرز انجام شود. زیرا علاوه بر رقابت با گیاهان زراعی مسئله د گرآسیبی این علف هرز نیز اهمیت د ارد.
    کلیدواژگان: تاتوره، آللوپاتی، کلزا، جوانه زنی
  • سیدمحسن نبوی کلات، سیدمحسن نبوی کلات، سیدمحسن نبوی کلات، رضا صدرآبادی حقیقی، مهدی عزیزی صفحه 70
    این تحقیق در سال زراعی 84-1383 و به منظور بررسی تاثیر ضریب استهلاک نور، میزان دریافت نور و عملکرد د انه در کاشت پائیزه گلرنگ در منطقه جوین سبزوار انجام شد. طرح آزمایشی به کار رفته، کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود که سه تاریخ کاشت 25شهریور، 15مهر و 5 آبان به عنوان عامل اصلی و شش تراکم گیاه به ترتیب 6، 8، 10، 13، 20، 40 گیاه در متر مربع به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. این تراکم ها بر اساس تغییر فاصله روی رد یف از 5تا30 سانتی متر بد ست آمد. نتایج حاصله نشان د اد که تاریخ کاشت تاثیر معنی د اری برشاخص سطح برگ (LAI (K و LI ند اشته است ولی بر تعد اد د انه د رطبق، عملکرد د انه در گیاه و عملکرد د انه در هکتار موثر بود هاست. بر اساس مقایسه میانگین ها بیشترین تعد اد طبق در گیاه، تعد اد د انه در طبق، عملکرد د انه در هکتار در تاریخ کاشت 5 آبان حاصل شد. بالاتر بود ن عملکرد د انه در این تاریخ کاشت، با وجود عدم تاثیر تاریخ کاشت بر میزان نور دریافتی می تواند حاکی از تاثیر عوامل دیگر باشد. تاثیر تراکم گیاه بر ارتفاع گیاه، فاصله اولین شاخه تا زمین، تعد اد شاخه در گیاه، LAI، K، LI، تعد اد طبق در گیاه، تعد اد د انه در طبق، عملکرد د انه در گیاه، و عملکرد د انه در واحد سطح معنی دار بود. بیشترین ارتفاع گیاه، فاصله اولین شاخه تا زمین، LAI، K و LI و عملکرد د انه در هکتار در تراکم های 20و40گیاه در متر مربع بد ست آمد. بیشترین تعد اد شاخه در گیاه، تعد اد طبق در گیاه، تعد اد د انه در طبق و عملکرد د انه در گیاه در تراکم های پایین 6 و8 گیاه در متر مربع حاصل شد. اما هر دو عامل بر وزن هزارد انه بی تاثیر بودند. تراکم گیاه با LI،K،LAI و عملکرد د انه در هکتار همبستگی مثبت و معنی دار و با تعد اد طبق در گیاه، تعد اد د انه در طبق و عملکرد د انه در گیاه همبستگی منفی و معنی د اری را نشان د اد. همبستگی LAI، K و LI با عملکرد د انه در هکتار نیز مثبت و معنی دار بود و این عوامل یک رابطه خطی با عملکرد د انه نشان دادند. در این بررسی LAI، K و LI همراه با افزایش تراکم گیاه افزایش یافت و حد اکثر نور دریافتی در تراکم 40 گیاه در متر مربع حاصل شد (92%= LI) اما دریافت نور مطلوب (95%=LI) حاصل نشد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، ضریب استهلاک نور(k)، شاخص سطح برگ(LAI)، طبق
|
  • M. H. Ansary, Asadi Rahmany, A.Hosseini Page 2
    A field study was conducted at Karaj Soil and Water Research Station to evaluate the effects of bean nodulating rhizobia on the growth and yield of two bean cultivars. The experiment was carried out using two cultivars of bean, Faculty white and Naz red as well as four strains of rhizobia, one nitrogen (100 kg N/ha) as urea and a control treatment in a randomized complete block (RCBD) split plot design in four replicates. The strains were grown in YMB to obtian population density of 2108 cfu/ml and then packed following the injection to 25 g of powdered perlite. Seeds of bean were moistened with a 20% solution of Arabic gum and treated with the inocula before planting. N-fertilizer as urea was used in three equal applications at planting, flowering and pod filling. Control treatment included no inoculation or N- fertilization. Plants were sampled at flowering and physiological maturing stages. The leaf area, plant height, nodule dry weight and N-uptake of the shoots were measured at the first sampling time. With the second sampling, number and weight of the pods per plant, number of the seed per plant, 100-seeds weight, biological yield and protein content of the seeds were measured. Results showed that the inoculation increased is significant in the noduledry weight, leaf area, plant height, N- uptake of the Shoots, number and weight of poods per plant, number of the seed per plant, biologic yield, seed yield and protein content of the seeds than Control and one nitrogen (100 kgN/ha), and so L-100 strong of rhizobia has most seed yield. The cultivars had significant differences and the cultivar Naz red was superior in the measured indices.
  • M. R. Naroui Rad, Abbasi Mohammad Reza, Hamid Reza Fanaei Page 11
    In order to study of tolerance to drought stress in gene bank sorghum collection national plant gene bank of Iran, 126 sorghum germplasms was collected from different regions of Iran with 4 check (native sorghum) planted in augment design in year 2003-2004 and in all of germplasms irrigation interrupted from panicle appearance stage and only 14 germplasms could tolerance this condition and produced seed.then in second year 2005-2006 this materials planted in randomized complete block design with 3 replications in two separate experiments (drought and normal).While drought condition was right similar first year but in normal experiment irrigation continued to harvest stage, results of second year showed there are significant difference among characters so from compares mean was certained in drought condition germplasm Gorgan 1 and Qaenat respectively with 1473.4 and 1419.4 kg/ha and in normal condition germplasm KC90016 with unknown origin and 2363.5 kg/ha had the maximum yield.Evaluation of germplasm from aspect of drought tolerance indexes showed STI, GMP and MP have a good correlation with yield in drought and normal condition and from this indexes could use for separation of tolerate germplasms and in this study three germplasms Gorgan 1, Qaenat and KC90016 were known tolerate germplasms.
  • M. Kheirkhah Page 19
    This study was conducted in two different conditions: laboratory experiments and sowing seeds and bulbs in farm condition for 4 years. In first experiment the effect of temperature including room temperature (20 ˚c), refrigerator temperature (3-5 ˚C) and alternative temperature (under zero- refrigerator) and light (16h dark /8h light and complete darkness) was studied. In second experiment the effect of sulfuric acid (98%) (5, 10, 20 and 30 minutes exposed to acid) and temperature including room, refrigerator and zero temperature were studied. A completely randomized design with four replications was used. The results of first experiment showed that cold treatments over a eight weeks period were able to break seed dormancy of 15% Allium altissimum seeds. But seeds treated in room temperature and room temperature exposed to light did not germinate. These indicated that cold temperature affected seed germination but light has no effect on seed germination of A. altissimum,. In second experiment the mean germination of seeds treated with concentrated sulfuric acid for 20 minutes in room temperature was 22.7 percent. This indicated that one of seed dormancy reasons can be hardness of seed coat which inhibits absorbing water that caused to be dormant. The results of considering the plant phenology, indicated that in the first year the seed produces only one tube leaf and at the late season growth a little bulb and after 4 or 5 years the plant will be able to flower and produce inflorescence with a daughter bulb.
  • H. Salimi Page 25
    Cruciferous weeds are one of the important factors that affect yield and quality of canola. To identify, determine density and study phenology of the weeds in canola fields, an investigation was carried out in ten provinces for two years (2001 – 2002). Weed densities were determined by quadratic method in W form once per month. Results showed that the relative density of cruciferous weeds was 35.11% in Tehran, 18.9% in West Azarbayjan, 20.37% in Khorasan, 1.81% in Bandar Abbas, 16.13% in Semnan, 37.71% in East Azarbayjan, 3.8% in The North of Khouzestan, 35.45% in Fars, 22.17% in Golestan, 10% in Zanjan. The mean for the 10 provinces was, 20.14%. The relative density of cruciferous weeds in East Azarbayjan and Fars were more than other provinces. In Fars, Sinapis arvensis was the dominant cruciferous weed. Dominant cruciferous weeds in Iran were: Descurainia sophia, Cardaria draba, Goldbachia laevigata, Malcolmia africana, Sinapis arvensis.
  • M. A.Javaheri Page 37

    In order to development of sugar beet fall sowing in Orzoiee area study of sowing and harvesting date on production of bolting and plant growth rate on sugar beet was done.In this research tolerance to bolt of DEZ and bR1 on 3 sowing dates: Sep.10th, Sep. 22nd and Oct 11st and 3 harvesting dates: Apr 3rd, May 4th and Jun. 4 th were investigated. The results showed that: DEZ variety produced less bolting compared to BR1.There were no difference among varieties in shoot dry weight and so rate of shoot to dry weight of root.The first sowing date had the most bolting but the third sowing date had the least bolting.The first sowing date had the least rate of shoot dry weight to root dry weight among the sowing dates, and the least rate of shoot dry weight to root was observed by the third sowing date.The lay delaying of sowing date, the plants growth rate was decreased, so that the first and the third sowing dates had the most and the least growth rate respectively.The plants which had the most growth rate, had the most root yield.The CGR of first sowing date after 245 days was become negative.But the CGR of sowing plant in the third sowing date till the harvesting time was not zero, this shows that the decade of plants growth was not completed in the third sowing date.

  • H. Najafinejad Page 46
    In order to study the effects of planting pattern on yield, some agronomic traits and water use efficiency of two corn hybrids an experiment was conducted in Orzoiyeh station during 2004-2005. The experiment was split plot in randomized complete block design with four replications. Main plot was planting pattern with five levels (1-planting two rows of corn on furrow 2-planting on row on furrow (normal planting)3-planting one row on furrow with alternate furrow irrigation 4-planting one row inside furrow, 5-planting one row inside furrow and change to normal planting in vegetative stage) and sub plot was hybrid with two levels (SC700,SC704).Based on results of this study planting one row on furrow with alternate irrigation had lowest grain yield (12.4 ton/ha) but it had highest water use efficiency. There were any significant difference between other treatments of planting pattern. Between hybrids there were a significant difference for yield, yield components, and water use efficiency. Hybrid of SC704 had higher grain yield and water use efficiency than another. Based on results, planting one row on furrow with alternate furrow irrigation recommended for increasing cultivated area of corn in Orzoiyeh region
  • R. Mirzaei Tlarposhti Page 54
    In order to study the effect of farming systems on three Iranian garlic clones (Allium sativum L.), an experiment was conducted with split plot arrangements in 3 complete blockes in the growing seasons of the year of two successive years of 2004- 2005 at the experimental farm of the Environmental Science Research Institute of Shahid Beheshti University. Two factors were evaluated in the experiment: (a) farming systems in three levels (intensive, traditional and organic farming), as the main plots and, (b) garlic clones in three levels (Atoo, Hamedan and Virani clones), as the sub-plots.Results showed that the farming systems had significant effect (p≤ 0.01) on percentage of organic carbon, organic matter, total nitrogen, the availability of phusforus, potassium, EC and pH of soil. Amount of these parameters were increased in transition from intensive to organic system with the exception of pH. The highest value of this parameters were obtained in organic systems. Farming systems had significant effect (p≤ 0.05), on number of plant and bulb yields, too. The highest and the lowest bulb yields were obtained in intensive (9.5 ton/ha) and organic(7.4 ton/ha) systems, respectively. Though the yield was reduced as a result of organic farming, however, positive effect on soil structure, which consequents increase yield in long term can be expected.
  • E.Shajie Page 62
    Datura stramonium L. is a predominant weed, in Iran Especially in South East (Kerman) and some other countries in the world, it inhibit growth of some crops (Chickpea, rice, barley, wheat and a few vegetables) mostly during the Summer. This study was conducted to determine allelopathic effects of above ground parts of Datura stramonium water extracts on important crop of Kerman area Canola (Brassica napus L.) CV, Hayola 401. The experiments were designed in completely randomized design with 5 replications. The results showed that the effects of Datura stramonium water extract of above ground parts on germination percentage, radicale and plumle growth were significant (p≤%1). Increasing water extract of Datura stramonium concentration caused reduction canola germination and growth significantly. In green house experiment, during three weeks the shoot extract of Datura stramonium were applied to potted canola plants which were irrigated at 2 day intervals with the five concentrations of extract. In another greenhouse experiment the residue of weed plant was mixed with soil. The hight, shoot dry, leaf area and chlorophyll content of the canola were recorded at 60 days after sowing. Results indicated that shoot extract of Datura stramonium and residue of it reduced plant height, leaf area and dry weight of canola. It is recommended to perform datura control before corn or other cultivation in Kerman fields, as in addition to compete with canola; Allelopathic effects of this weed also is important.
  • S.M. Nabavi Kalat Page 70
    In order to determine the effect of planting date and plant densities on light extinction coefficient, light interception and grain yield, this research was conducted in Jovain-Sabsevar in Season (2004-2005). The experimental design was a split – plot based on randomized compelet block with three replications. The main plots were planting dates (Sep16,Oct7 and Oct27). Sub plots were plant densities (6,8,10,13,20 and 40 plant.m-2). The results presented that planting date had no significant effect on LAI,K,LI. But effect of planting date on number of capitul per plant, number of grain per capitul, grain yield per plant and grain yield (ton/ha) were significant. The largest number of capitul per plant, number of grains per capitual, grains yield per plant, grain yield (ton/ha) were obtained in 3th planting (Oct27). The effect of plant population on plant height, the height of first branch from the ground, LAI,K,LI, number of capitul per plant, number of grains per capitul, grain yield per plant and grain yield (ton/ha) were significant. The results showed that the largest plant height, the height of first branch from ground, LAI,K,LI and grain yield (ton/ha) were obtained in 20 and 40 plant per m2. Hence, the largest number of branch, number of capitul per plant, number of grain per capitul and grain yield per plant obtained in 6 and 8 plant per m2. But, both factors had no effect on 1000 grains weight. Plant densities had positive and significant correlation with grain yield (ton/ha), LAI, K and LI. Although plant population had negative and significant correlation with number of capitul per plant, number grain per capitul and grain yield per plant. So, LAI, LI correlation’s with of grains yield (ton/ha) was positive and significant. These factors showed linear relitionship with grain yield (ton/ha). In this investigation, LAI and LI raised with plant population increment simultaneously. Maximum light interception obtained in 40 plant per m2 (LI=92%). however, optimum light interception (LI=95%) had not obtained.