فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 92 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فردین خزایی، مجید آقاعلیخانی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و مقدار نیتروژن بر تجمع ماده خشک و عملکرد بلال در ذرت شیرین، KSC 403، آزمایشی در تابستان 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. در این تحقیق عامل تراکم بوته در 3 سطح (60، 80 و 100 هزار بوته در هکتار) در کرت های اصلی و مقدار نیتروژن در 4 سطح (120، 180، 240 و 300 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن دانه) و صفات ظاهری بلال (تعداد بلال در بوته، طول بلال، قطر بلال و تعداد پنجه) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیوماس ذرت شیرین در مرحله خمیری نرم تحت تاثیر تراکم و مقدار نیتروژن واقع نشد. با افزایش تراکم در واحد سطح تعداد بلال های اصلی در واحد سطح افزایش اما وزن آنها کاهش یافت. بیشترین طول و تعداد بلال های قابل عرضه به بازار در پایین ترین سطح تراکم و نیتروژن به دست آمد. با افزایش تراکم و مقدار نیتروژن در این آزمایش تعداد ردیف در بلال و تعداد دانه در ردیف کاهش یافت. به این ترتیب تیمار کشت ذرت شیرین با تراکم 60000 بوته در هکتار و کاربرد 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار که بلند ترین بلال (9/17 سانتیمتر)، بیشترین تعداد ردیف دانه (6/16)و دانه در ردیف (4/34) را داشت و بیشترین عملکرد دانه قابل کنسرو (33/9 تن در هکتار) را به خود اختصاص داد برای منطقه مورد نظر که دارای خاک شنی بود توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ذرت شیرین، تراکم، نیتروژن، عملکرد، بلال
  • عادل مدحج، احمد نادری، یحیی امام، امیر آینه بند، قربان نور محمدی، احسان کیوان صفحه 9
    به منظور بررسی اثر تنش گرمای پایان فصل و سطوح نیتروژن بر عملکرد و روند رشد دانه ی ژنوتیپ های گندم (. L aestivum Triticum)، این پژوهش در سال زراعی 86- 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اهواز انجام شد. این تحقیق در دو آزمایش مستقل، هر یک به صورت کرت یکبار خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آزمایش اول شامل کاشت ژنوتیپ ها در تاریخ کاشت توصیه شده یعنی اول آذر ماه بود و در آزمایش دیگر به منظور همزمانی مراحل فنولوژیکی رشد بعد از گرده افشانی با تنش گرمای آخر فصل، تاریخ کاشت ژنوتیپ ها در اوائل بهمن انجام شد. در هر آزمایش، سه سطح کود نیتروژن 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به عنوان عامل اصلی و شش رقم گندم (چمران، وریناک، استار، کرخه، 5-84-D و 8-83-D) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد، عملکرد دانه در تیمارهای 50 و 100 کیلوگرم نیتروژن نسبت به تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در شرایط مطلوب به ترتیب 41 و 21 و در شرایط تنش گرما به ترتیب 44 و 26 درصد کاهش یافت. میانگین عملکرد دانه و وزن هزار دانه ژنوتیپ های گندم در شرایط تنش گرما نسبت به شرایط مطلوب به ترتیب 33 و 43 درصد کاهش داشت. بیشترین و کمترین شیب تغییرات عملکرد دانه در شرایط تنش گرمای پایان فصل نسبت به شرایط مطلوب به ترتیب به ژنوتیپ های دیررس استار (39 درصد) و زودرس وریناک (27 درصد) اختصاص داشت. میانگین مدت موثر پر شدن دانه ژنوتیپ های مورد مطالعه در شرایط مطلوب و تنش گرما به ترتیب 26 و 16 روز ارزیابی شد. کاهش عملکرد دانه در سطوح پایین نیتروژن در اثر کاهش تعداد دانه در واحد سطح و در شرایط تنش گرمای پایان فصل در اثر کاهش وزن دانه بود. وزن دانه در شرایط تنش گرمای پایان فصل، در اثر کاهش هر دو مولفه سرعت (12 درصد) و مدت موثر پر شدن دانه (30 درصد) کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تنش گرما، نیتروژن، عملکرد دانه، گندم و ژنوتیپ
  • محمود رمرودی، ناصر مجنون حسینی، عبدالهادی حسین زاده، داریوش مظاهری، سید محمد باقر حسینی صفحه 18
    گیاهان پوششی را باید به عنوان پشتوانه هر سیستم زراعی پایدار بشمار آورد. لذا، به منظور بررسی تاثیر گیاهان پوششی، سیستم های خاک ورزی توام با کود نیتروژن بر برخی خصوصیات خاک و عملکرد سورگوم علوفه ای (رقم (KFs3، آزمایشی به صورت فاکتوریل- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی84-1383 در مزرعه آموزشی– پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا گردید. کرت های اصلی ترکیب سیستم های خاک ورزی کاهش یافته (دیسک) و متداول (گاوآهن+ دیسک) با مقادیر مختلف کود نیتروژن به میزان صفر، 75، 150 کیلوگرم در هکتار و کرت های فرعی گیاهان پوششی شامل چاودار، ماشک گل خوشه ایو آیش (بدون گیاه پوششی) بود. تاثیر تیمار گیاهان پوششی (قبل از کشت سورگوم) بر جرم مخصوص ظاهری، نیتروژن و واکنش اسیدیته خاک (pH) معنی دار شد، اما مواد آلی خاک تحت تاثیر تیمار گیاه پوششی قرار نگرفت. تاثیر سیستم های خاک ورزی بعد از برداشت سورگوم فقط بر pH خاک معنی دار گردید، و در خاک ورزی کاهش یافته pH خاک کمتر از خاک ورزی متداول بود. تاثیر سیستم های خاک ورزی بر عملکرد علوفه سبز و خشک سورگوم معنی دار نشد، اما عملکرد علوفه سبز و خشک سورگوم تحت تاثیر تیمارهای کود نیتروژن و گیاهان پوششی بسیار معنی دار گردید و بیشترین عملکرد علوفه سورگوم به تیمار گیاهان پوششی همراه با 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تعلق داشت.
    کلیدواژگان: گیاهان پوششی، خاک ورزی، نیتروژن، خصوصیات خاک، سورگوم علوفه ای
  • محمد یزدانی، همت الله پیردشتی صفحه 24
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد (PGPR) بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گندم در شرایط شوری آزمایشی در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. رقم گندم شانگهای به صورت تلقیح شده و تلقیح نشده با باکتری های محرک رشد Azotobacter coroocoocum، Azospirillum brasilens، Pseudononas putida و Bacillus lentus به صورت جداگانه، تلفیقی دو گانه، سه گانه و مجموعه باکتری ها تحت تاثیر شوری در سه سطح 0، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثرات انواع باکتری بر کلیه صفات اندازه گیری شده و اثرات سطوح شوری به جز نسبت ریشه به ساقه بر تمامی صفات اندازه گیری شده به طور معنی داری در سطح یک درصد تفاوت داشتند. اثر متقابل کاربرد باکتری و شوری نیز به جزء صفات سرعت و درصد جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه در بقیه صفات تفاوت معنی داری ایجاد نمود. تلقیح باکتری ازتوباکتر و آزوسپیریلوم به تنهایی و مجموعه باکتری ها نسبت به شاهد درصد و سرعت جوانه زنی بذر را به طور معنی داری افزایش دادند. مجموعه ازتوباکتر و آزوسپیریلوم، مصرف تلفیقی آزوسپیریلوم و باکتری های سودوموناس و باسیلوس و مجموعه کلیه باکتری ها سبب افزایش معنی دار شاخص بنیه گیاهچه گردید. طول ساقه و ریشه تحت تاثیر شوری قرار گرفته و با افزایش شوری به طور معنی داری کاهش یافت. در هر دو سطح شوری کاهش طول ریشه در تیمارهای تلقیح باکتری آزوسپیریلوم و مصرف تلفیقی آن با ازتوباکتر و مصرف مجموعه باکتری ها تفاوت معنی داری با شاهد بدون تنش نداشته است. ایجاد تنش شوری با غلظت 6 دسی زیمنس بر متر وزن خشک ساقه را به طور معنی داری کاهش داد اما این کاهش وزن خشک ساقه در مصرف دوگانه ازتوباکتر، آزوسپیریلوم در هر دو سطح شوری تفاوت معنی داری نداشته است.
    کلیدواژگان: رشد گیاهچه گندم(، L aestivum Triticum)، باکتری محرک رشد، تنش شوری، جوانه زنی
  • امید یونسی، الله وردی حق پناه، سمیه یوسف نژاد، علی مرادی صفحه 31
    به منظور بررسی اثرات بقایای گیاهان سرمادوست گندم، جو و چاودار بر درصد جوانه زنی و رشد اولیه گیاهان زراعی که در تناوب با آنها قرار می گیرند، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات بذر و گلخانه دانشکده علوم زراعی و دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بقایای گیاهان زراعی سرمادوست (گندم، جو و چاودار) به عنوان عامل اصلی و در سطوح (3/5، 93/7، 55/10 گرم در کیلوگرم خاک) همراه با شاهد (بدون بقایا) و گیاهان زراعی (سویا، سورگوم و ذرت) کشت شده در گلدان ها به صورت فاکتوریل و به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. کلیه صفات اندازه گیری شده (درصد جوانه زنی، ارتفاع بوته، وزن خشک شاخه و برگ، وزن خشک ریشه و نسبت وزن اندام هوایی به ریشه) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. با افزایش مقدار بقایای گیاهی درصد جوانه زنی گیاهان مورد ارزیابی از یک روند کاهشی پیروی کرد. درصد جوانه زنی بذور سویا از حساسیت بیشتری نسبت به دو گونه دیگر برخوردار بود و مواد آللوپاتیک آزاد شده از بقایای تمامی گیاهان زراعی منجر به کاهش معنی دار درصد جوانه زنی آنها نسبت به شاهد (بدون بقایا) گردید. بیشترین اثرات آللوپاتیک بر ارتفاع بوته گیاهان مورد ارزیابی در تناوب با چاودار و در گیاه سویا مشاهده گردید. وزن خشک شاخه و برگ گیاهان مورد ارزیابی علاوه بر اینکه متاثر از نوع گیاه زراعی بود، تحت تاثیر مقادیر مختلف بقایا نیز قرار گرفت. با افزایش مقادیر بقایای گیاهی وزن خشک ریشه سویا بطور معنی داری نسبت به دیگر گیاهان مورد ارزیابی کاهش یافت و افزایش نسبت شاخ و برگ به ریشه گیاه سویا همگام با افزایش مقادیر بقایای گیاهی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: دگرآسیبی، گیاهان سرمادوست، ذرت، سورگوم، سویا
  • اعظم گلزاری، سید مهدی میردامادی، سید محمود حسینی صفحه 38
    تحقیق حاضر به ارزیابی عملکرد مهندسین ناظر در افزایش تولید گندم در سال زراعی 86-1385 در استان کرمانشاه از دیدگاه مهندسین ناظر پرداخته است.این نوع تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی می باشد که شیوه اجرای آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. در این تحقیق روش نمونه گیری خوشه ایبرای انتخاب مهندسین ناظر طرح محوری گندم در سال زراعی 86-1385 در استان کرمانشاه مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت از مهندسین ناظر طرح محوری گندم در سال زراعی 86-1385 سرشماری به عمل آمد. حجم نمونه برای مهندسین ناظر شامل 126 نفراز مهندسین ناظر طرح محوری گندم می باشد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی بین متغیرهای تحقیق از دیدگاه مهندسین ناظر نشان می دهد که بین متغیرهای سن، عمل به توصیه های کشاورزی در مرحله داشت، عمل به توصیه های کشاورزی در مرحله برداشت، تعداد بهره برداران، دفعات تماس با کشاورزان، دفعات بازدید مهندسین ناظر از مزارع دیم، استفاده از روش آموزشی با عملکرد مهندسین ناظر در افزایش تولید رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تاثیر جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از طریق رگرسیون چند متغیره حاکی از آن است که متغیرهای عمل به توصیه های کشاورزی در مرحله برداشت، استفاده از روش های آموزشی و عمل به توصیه های کشاورزی در مرحله داشت تاثیر مثبتی بر عملکرد مهندسین ناظر در کشت گندم داشته است.
    کلیدواژگان: گندم، مهندسین ناظر، عملکرد
  • علیرضا فتحی، محمدعلی جواهری، علی زین الدینی صفحه 46
    به منظور اثرات دور آبیاری و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ بهاره (رقم محلی اصفهان) آزمایشی در سال زراعی 1384 در ایستگاه منابع طبیعی شهر کرمان به صورت طرح آزمایشی کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام گردید. در این تحقیق فاکتور اصلی دورهای آبیاری (5، 12 و 17 روز یک بار) و فاکتور فرعی تراکم بوته (20، 30 و 40 بوته در متر مربع) بود. نتایج نشان داد در دور آبیاری 17 روز یک بار گیاه زودتر از دورهای دیگر آبیاری به مرحله غنچه دهی، گلدهی و رسیدگی رسید. بیشترین شاخص سطح برگ به ترتیب به مقدار 21/3 و 17/3 مربوط به دور آبیاری اول (7 روز یک بار) و تراکم بوته اول (20 بوته در متر مربع) بوده است. همچنین سرعت رشد محصول نیز به ترتیب با 9/7 و 85/7 گرم بر متر مربع در روز در تیمار دور آبیاری اول و تراکم اول حاصل گردید. بیشترین سرعت رشد نسبی نیز در تراکم اول و دور آبیاری اول در 37 روز پس از کاشت بدست آمد. بطور کلی نتایج نشان داد با افزایش فواصل آبیاری و تعداد بوته در متر مربع بدلیل پیری زودرس گیاه و افزایش تنفس و همچنین رقابت درون و بین گیاهی شاخص سطح برگ و سرعت رشد گیاه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، دور آبیاری، تراکم بوته، شاخص های رشد
  • حسن اعتصامی*، حسینعلی علیخانی صفحه 53

    اکنون کاملا محقق شده است که می توان در بین سویه های بیشمار از هرگونه ریزوبیومی، سویه هایی را یافت که علاوه بر کارآیی بالا در تثبیت N2، توان انجام فرایندهای موثر در تحریک رشد گیاه مانند تعدیل هورمون های رشد گیاه را نیز داشته باشند. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی توان تولید اکسین ها که از توانایی های منتسب به گروه PGPR می باشد در سویه های ریزوبیومی بومی خاک های ایران و ارزیابی اثرات کاربرد مایه تلقیح سویه های برتر، بر عملکرد گیاه گندم برنامه ریزی و در مرحله ی گلخانه ای به اجرا درآمده است. نتایج حاصل نشان می دهند که باکتری های ریزوبیومی بومی خاک های ایران توان تولید اکسین های ایندولی را دارند. نتایج آزمون گلخانه ای بر روی گیاه گندم نیز نشان داد که اثرات باکتری های ریزوبیومی بر روی پارامترهای اندازه گیری شده معنی دار(P<0/01) بوده است. بنابراین مهمترین مکانیسم تحریک توسط سویه های ریزوبیومی، تولید فیتوهورمون ایندولی (IAA) می باشد که نتیجه آن رشد بهتر ریشه، به دنبال آن افزایش جذب آب و عناصر غذایی (K، P و N) توسط گیاه و افزایش رشد می باشد که این می تواند باعث کاهش هدروی کودهای شیمیایی شود.

    کلیدواژگان: ریزوبیا، PGPR، هورمون های اکسینی (IAA)، تریپتوفان و نقره، گندم (، Triticum aestivum L)
  • محرم عین اللهی احمدآبادی، علی کلایی صفحه 63
    این تحقیق به منظور بررسی مزیت نسبی تولید محصول لوبیا در استان مرکزی اجرا گردید. داده های مورد نیاز از طریق تحقیق پیمایشی و انجام مصاحبه با 167 کشاورز تولیدکننده لوبیا در مناطق مختلف استان در سال زراعی 82-1381 و تکمیل پرسشنامه های طراحی شده جمع آوری گردید. داده های گردآوری شده توسط نرم افزارهای EXCEL و SPSSWIN تجزیه و تحلیل شد. مزیت نسبی تولید لوبیا با استفاده از شاخص های هزینه منابع داخلی(DRC)، نسبت منفعت به هزینه اجتماعی(SCB) و سود خالص اجتماعی(NSP) تحت دو سناریوی قدرت برابری خرید(PPP) نسبی و مطلق محاسبه گردید. در هر دو سناریو مقادیر معیارهای هزینه منابع داخلی و نسبت منفعت به هزینه اجتماعی، کمتر از یک و مقدار سود خالص اجتماعی، مثبت محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که استان مرکزی در تولید محصول لوبیا دارای مزیت نسبی است.
    کلیدواژگان: لوبیا، مزیت نسبی، هزینه منابع داخلی، هزینه، سود اجتماعی، سود خالص اجتماعی، استان مرکزی
  • محمدحسین قرینه، محسن قمری، منصور فربد، عبدالمهدی بخشنده، نادر رکنی صفحه 73
    به منظور بررسی اثرات نانو ذرات نقره بر جوانه زنی و کیفیت رشد گیاهچه های گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام پذیرفت. فاکتور A شامل دو رقم گندم و فاکتور B شامل هفت سطح پوشش بذر (پنج غلظت مختلف محلول نانو ذرات نقره (S)، اتانول (E) و شاهد (sh)) بودند. نتایج حاصل از تجزیه های آماری نشان داد که اثر سطوح مختلف پوشش بذر بجز بر درصد جوانه زنی که در سطح 5 درصد معنی دار بوده است در مورد سایر صفات در سطح 1 درصد معنی دار بوده است. مقایسه میانگین ها حاکی از برتری رقم وریناک در مورد صفاتی مانند سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه در قیاس با رقم چمران بود این در حالی است که قدرت رقم چمران در خصوص تجمع ماده خشک بیش از رقم وریناک بود. همچنین در حالی که غلظت های بالای نانو ذرات نقره باعث کاهش سرعت جوانه زنی در رقم چمران شد، رقم وریناک واکنش معنی داری از نظر این صفات نسبت به تیمارهای اعمال شده نشان نداد. از سوی دیگر واکنش رقم وریناک نسبت به این تیمارها درمورد تجمع ماده خشک در ریشه چه و ساقه چه مثبت بود، در حالی که رقم چمران عکس العملی نسبتا منفی از خود بروز داد. علت این امر را می توان در اثر نامطلوب و مطلوب نانوذرات نقره بترتیب بر ارقام چمران و وریناک بر طول ریشه چه و ساقه چه عنوان نمود.
    کلیدواژگان: پوشش بذر، نانو ذرات نقره، کیفیت بذر، جوانه زنی، گندم (، Triticum aestivum L)
  • رضا محتسبی، محمدعلی باغستانی، اسکندر زند، محمد سرحدی صفحه 79
    به منظور بررسی کارایی علف کش متریبوزین (سنکور 75 دبلیوپی (1WP)) در کنترل گونه های مختلف علف های هرز و اثرات آن بر روی ارقام گندم زمستانه، آزمایشی مزرعه ای در سال 1385 در منطقه ورامین به اجرا درآمد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD)2 با چهار تکرار اجرا شد و ساختار تیمارها فاکتوریل بود. فاکتور های آزمایش شامل رقم گندم در سه سطح (شیراز، پیشتاز و لاین M-79-6)، مقادیر مختلف علف کش متریبوزین در چهار سطح (0، 5/0، 75/0 و 1 کیلوگرم در هکتار از ماده تجاری این علف کش به صورت پودر وتابل 75 درصد (WP %75)) و زمان کاربرد علف کش در دو سطح (پیش رویش و پس رویش) بودند که همراه با شاهد بدون وجین مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. در این آزمایش زیست توده و درصد کاهش تراکم علف های هرز، عملکرد (دانه و بیولوژیک) در 30 روز بعد از کشت در تیمارهای با سمپاشی پیش رویش و 30 روز بعد از سمپاشی در تیمارهای با سمپاشی پس رویش محاسبه شد. نتایج نشان داد که دز 5/0 کیلوگرم در هکتار به صورت پیش رویشی بیشترین کاهش تراکم و زیست توده علف های هرز و کمترین اثر منفی و گیاه سوزی را بر روی ارقام گندم مورد آزمایش داشت. اما به دلیل سوختگی، ارقام گندم و مقادیر مختلف علف کش متریبوزین در این آزمایش از نظر عملکرد نهایی در هر دو زمان کاربرد علف کش متریبوزین هیچ اختلافی را با یکدیگر نشان ندادند.
    کلیدواژگان: پیشتاز، شیراز، لاین M، 79، 6، سوختگی برگ، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک
  • عزت کرمی، سید حسین صباغ پور، محمدرضا نقوی، محمد تائب صفحه 85
    پنج رقم نخود تیپ کابلی ایرانی و خارجی در سال 1386 به صورت طرح دی الل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شد و در سال 1387 والدین و نتاج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت گردیدند و 7 صفت کمی در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس تجزیه واریانس دی الل، برای صفات ارتفاع بوته، ارتفاع پائین ترین غلاف از سطح زمین و تعداد شاخه اولیه فقط اثرات افزایشی ژن ها معنی دار گردید. برای صفات وزن صد دانه، شاخص برداشت، عملکرد و تعداد دانه در بوته هر دوی اثرت ژنتیکی افزایشی و غیر افزایشی معنی دار گردید. میانگین درجه غالبیت برای صفات ارتفاع بوته، ارتفاع پائین ترین غلاف و شاخص برداشت کمتر از یک، برای تعداد شاخه اولیه مساوی یک و برای دیگر صفات بزرگتر از یک شد. بیشترین میزان توارث پذیری خصوصی را به ترتیب شاخص برداشت (67/0)، وزن صد دانه (56/0)، ارتفاع پائین ترین غلاف (47/0) و ارتفاع بوته (42/0) داشتند. لذا پیشرفت ژنتیکی برای این صفات امکان پذیر خواهد بود. جهت غالبیت در مورد تمام صفات بجز ارتفاع بوته و ارتفاع پائین ترین غلاف منفی بود. بنابراین ژن های افزاینده ی این صفات غالب هستند.
    کلیدواژگان: اثرات افزایشی، دی الل، غالبیت، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، توارث پذیری، نخود
  • پیمان شریفی، احمد معینی صفحه 95
    استفاده از روش هاپلوئیدهای مضاعف شده می تواند برای اهداف اصلاحی از جمله کاهش طول دوره اصلاحی کاربرد داشته باشد. در تحقیق حاضر تاثیر تیمار نوری بر جنین زایی از کشت میکروسپورها در سه رقم کلزا؛ گلوبال، اپشن و پی اف و همچنین باززایی گیاهچه ها از جنین های حاصله در طی دو آزمایش جداگانه مورد مطالعه قرار گرفت. در آزمایش اول میزان جنین زا یی میکروسپورها در محیط کشت NLN-13 تحت تاثیر سه تیمار نوری شامل تاریکی مطلق، 16 ساعت نور و 8 ساعت تاریکی و تناوب یک روز تاریکی و یک روز 16 ساعت نور و 8 ساعت تاریکی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 5 تکرار مطالعه شد. نتایج حاکی از معنی دار شدن اثر رقم، تیمار نوری و همچنین اثر متقابل بین دو فاکتور بود. تیمار تاریکی در دو رقم گلوبال و پی اف تاثیر معنی داری بر روی میزان جنین زایی داشت و سبب افزایش معنی دار میزان جنین زایی در مقایسه با دو تیمار دیگر شده است و در این دو رقم، میزان جنین زایی در تیمار تاریکی در گروه a قرار گرفت. اما در رقم اپشن سه تیمار نوری تفاوت معنی داری با همدیگر ندارند و نشان می دهد که در این رقم جنین زایی تحت تاثیر تیمار نوری قرار نگرفته است. در آزمایش دوم نیز میزان باززایی گیاه از جنین های حاصل از کشت میکروسپور به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی دو فاکتوره با 10 تکرار مطالعه شد. رقم شامل گلوبال، اپشن و پی اف فاکتور اول و جنین های بدست آمده در شرایط تاریکی و 16 ساعت نور و 8 ساعت تاریکی فاکتور دوم را تشکیل دادند. نتایج حاکی از آن است که فقط اثر رقم بر روی میزان باززایی گیاهچه ها معنی دار بود. نتایج همچنین نشان داد که رقم پی اف بیشترین تعداد گیاهچه های باززایی شده را داشت و در گروه a قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کشت میکروسپور، جنین زایی، باززایی، تیمار نوری، _ Brassica napus L
  • سیمامظاهری نیا، علیرضا آستارایی، احمد منشی، امیر فتوت صفحه 103
    این تحقیق با هدف مقایسه مقدار جذب و تجمع آهن در گندم با کاربرد اکسیدهای آهن معمولی و نانو حاصل از ضایعات فولاد مبارکه اصفهان در خاک انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورها شامل پودر اکسید آهن معمولی (06/0-02/0میلیمتر) و نانواکسید آهن (250-25 نانومتر) در پنج سطح صفر، 05/0، 1/0، 5/0 و1/0درصد و دو سطح کمپوست زباله شهری گرانوله گوگردی (صفر و 2 درصد وزن خاک) بودند. نتایج نشان داد مقدار جذب و غلظت آهن در گندم با کاربرد نانو اکسید آهن در مقایسه با اکسید آهن معمولی افزایش معنی داری داشت. همچنین متناسب با افزایش اکسیدهای آهن مصرفی مقدار جذب و غلظت آهن گیاه نیز افزایش یافت. کمپوست زباله شهری گرانوله گوگردی مقدار جذب و غلظت آهن گیاه را بطور معنی داری افزایش داد. همچنین کاربرد توام هر دو نوع اکسید آهن با کمپوست زباله شهری گرانوله گوگردی افزایش معنی داری در مقدار جذب و غلظت آهن گیاه ایجاد نمود. این افزایش در تیمار نانو اکسیدآهن حاوی کمپوست زباله شهری گرانوله گوگردی در مقایسه با تیمار اکسید آهن معمولی حاوی کمپوست زباله شهری گرانوله گوگردی بیشتر شد.
    کلیدواژگان: اکسیدآهن معمولی، اکسیدآهن نانو، کمپوس، ت زباله گرانوله گوگ، ردی، جذب و تجم، ع آهن، گن، دم
|
  • Khazaeif., Aghaalikhanim., Modarres Sanavy, S.A.M Page 1
    In order to study the effect of plant density and nitrogen rate on dry matter accumulation and fresh ear yield of sweet corn (Zea mays. var. saccarata)، cultivar KSC. 403، a field experiment was carried out in research field of Tarbiat Modares University on summer 2005. The experiment was carried out in a split plot design based on randomized complete blocks with four replications. In this research three levels of plant density (60000، 80000 and 100000 plant /ha) as main plot and four levels of nitrogen rate (120،180،240 and 300 kg N/ha) as sub plots were investigated. Yield and yield components including grain row number per ear، grain number per row، grain weight and formative characters of ear including ear number per plant، ear length، ear diameter and sucker number were measured. Results showed that sweet corn biomass at the soft dough stage were not influenced by plant density and nitrogen rate. With the increase of plant density، the number of main ear was increased but their weight was decreased. The higher ear length and ear number was obtained by using the lowest plant density and nitrogen rate. In this research with increment of plant density and nitrogen rate، the row number per ear and kernel number per row were decreased. In this respect sweet corn sowned with 60000 plant /ha and 120kg N/ha which produced the longest ear (17. 9 cm)، the most row number (16. 6)، the most kernel number per row (34. 4) and the highest grain yield 9. 33 t/ha) is recommended for the sandy soil in studied Area.
    Keywords: Sweet corn, Plant density, Nitrogen, Yield, Ear
  • A. Modhej, A. Naderi, Y. Emam, G. Normohamadi, E. Kaivan Page 9
    In order to study the effects of post-anthesis heat stress and nitrogen levels on grain yield and yield component of wheat genotypes، two separate field experiments were conducted in delayed and optimum sowing dates under Ahvaz conditions (2006-2007) in Islamic Azad University of Ahvaz. Plants in delayed sowing experienced heat stress from post-anthesis growth stage. Each split-polt experiment had a randomized complete block design with three replications. The application rates of N at three levels (50، 100، and 150 KgNha-1) were in main-plots. Sub-plots were consisted of six bread and durum wheat genotypes. The results indicated that the grain yield reduction in 50 and 100 KgNha-1 compared with 150 KgNha-1 treatment was 41% and 21% under optimum and 44% and 26% under heat stress conditions، respectively. In all genotypes، grain yield and 1000-grain weight (TGW) reduction under post-anthesis heat stress conditions was 42% and 33%، respectively. The highest and the lowest grain yield reduction due to heat stress were observed in Star (39%) and Vee/Nac (27%) cultivars. The Grain yield reduction in low nitrogen levels treatments and post-anthesis heat stress were due to significant reduction in number of grains. m-2 and TGW، respectively. In low nitrogen levels treatments grain number per area was reduced due to reduction in number of fertile florets/spikelets، spikes. m-2، and spikelets. spike-1. Grain growth period average were 23 and 16 days under optimum and post-anthesis heat stress conditions، respectively. Heat stress after anthesis reduced the grain growth rate (12%) and grain growth period (30%) compared with optimum conditions.
    Keywords: Post, anthesis heat stress, Nitrogen, Wheat, genotypes
  • Mahmood Ramroudi, N. Majnoun Hosseini, H.Hosseinzadeh, D. Mazaheri, M. B. Hosseini Page 18
    Cover crops are considered as a support for sustainable cropping system. Hence، a field study was conducted to examine the effects of cover crops، tillage systems in combination with different nitrogen levels on certain soil properties and sorghum forage yield (cv. KFS3)، at Research Farm University of Tehran، Karaj، during 2004-2005 growing season. Factorial–spilt plot arrangement based on randomized complete blocks design with three replications was applied. A combinations of tillage systems including reduced and conventional with nitrogen rates of 0، 75 and 150 kg ha-1 were assigned to whole plots with rye (Secale cereale) and hairy vetch (Vicia villosa) constituted the subplots. Effect of cover crop prior to sorghum planting was significant on soil bulk density، nitrogen and soil pH، but these effects were not significant on soil organic matter. The effect of tillage systems was only significant on soil pH after harvesting forage sorghum. Soil pH was lower in reduced tillage than conventional tillage. Tillage systems had no significant effect on yield of forage sorghum، but cover crops and nitrogen rates treatments significantly affected forage sorghum. The highest forage yields were obtained from rye and vetch cover crops along with 150 kg N ha-1.
    Keywords: Cover crops, tillage, Nitrogen, Soil properties, Forage sorghum
  • Yazdanim., Pirdashti, H Page 24
    In order to investigate the effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGRP) on germination and seedling growth of wheat (Triticum estivum L.) under salt stress an experiment was conducted in the physiology laboratory of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. The experiment was a factorial on the basis of a completely randomized design with three replications. Shanghai cultivar was inoculated with growth promoting rhizobacteria (including Azotobacter coroocoocum، Azospirillum brasilens، Pseudomonas putida، Bacillus lentus) separately، or using different combinations، when subjected to salt stress (including 0،3 and 6 dS. m-1). Results indicated that different rhizobacteria and different salt stresses had significant effects on all measured traits except for shoot to root ratio. Meanwhile، interaction effects of two treatments caused significant differences except for germination rate and percentage and seedling vigor index. Inoculation of Azotobacter sp. and Azosprillium sp. separately and in combination with the other rhizobactria strains increased germination rate of wheat، compared to the control treatment. Combination of Azotobacter sp. and Azospirillum sp.، combination of Azospirillum، sp. Pseudomonas sp. and Bacillus sp. and all rhizobactria significantly improved seedling vigor index. The root and shoot length of wheat was affected by salt stress and decreased with increasing salt stress. However، root length in Azospirillum sp. and Azotobacter sp. together and all rhizobacteria combination were similar to the control treatment. Salt stress at 6 dS. m-1 significantly decreased shoot dry weight. However، this was not the case for the 3 and 6 ds. cm-1 treatments for double inoculation of Azospirillum sp. and Azotobacter sp.
    Keywords: Wheat (Triticum aestivum L.) Seedling growth, Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR), Salt stress, Seed germination
  • O.Younesi, Haghpanaha., Yousefnejad S., Moradi, A Page 31
    In order to evaluation the allelopathic effects of cool season crops stubble on seedling emergence and early growth of sorghum، soybean and corn، an experiment was conducted in seed library research and greenhouse of College of Agriculture، University of Tehran in 2006. The experiment consisted of cool season crops as main plots، four stubble concentrations (5/3، 7/93، 10/55 and 0 (control) g/kg) and three crops (sorghum، soybean and corn) which were factorially assigned to the main plots. The experiment was arranged as a split plot factorial in a completely randomized block design with three replications. All traits (seedling emergence rate، plant height، shoot dry weight، root dry weight and shoot/root ratio) were affected by experimental treatments. By an increase in stubble concentration to 20 g/pot germination، percent of the studied crops significantly reduced. Germination of soybean was the most susceptible trait to allelopathic mater. Rye had the highest allelopathic effects on plant height of the studied crops. Root dry weight of soybean was significantly affected compared with that of corn and sorghum. The increase of stubble concentration led to the highest shoot/root ratio in soybean.
    Keywords: Seedling Emergence, Cool Season Crops, Corn, Sorghum, Soybean
  • A.Golzari, Mirdamadi S.M., Hosseini S.M Page 38
    This study aimed at assessing of the performance of supervising engineers in increasing productivity wheat in agricultural year 1385-1386 in Kermanshah province from supervising engineers perspective. so This study is using applied، descriptive، correlation methods that were accomplished with square method and by using of questionnaire. The method which is used in this study is multi steps breading sampling for choosing supervising engineers which are under cover of wheat plan in agricultural year 1385-1386 in Kermanshah province. And at the end census was done in this area by 126 supervising engineers which were selected as a sample and the result of the study was analyzed by using SPSS software. the results of correlation between the study variables from supervising engineers point of view show that there is a meaningful relationship between age، using agricultural suggestions in the cultivation period، using agricultural suggestions in the pickup period، the number of operators، the number of contact with the farmers، the number of engineers whom visits dry wheat land، using educational tools، and performance of supervisor engineers in increasing production as dependent variable. The results of plural independent variables on dependent variables based on multiple variables by using regression analysis shows that using agricultural suggestions in the cultivation period and using agricultural suggestions in the pickup period had positive impact on supervising engineers’ performance in increasing production.
    Keywords: Wheat, Supervising engineers, Performance
  • A.R. Fathi, M.A.Javaheri, A.Zinaldini Page 46
    In order to study the effects of plant density and irrigation periods on growth indices of Safflower (Carthamus tinctoeius) (Mohally Esfahan) an experiment conducted in Kerman in 2005. completely randomized blocks design in four replicates split plotly. The experimental designe was included irrigation period (I1= 7، I2= 12، I3=17 every days) and plant density (D1=20، D2=30، D3=40 in each square). The results showed that during every 17 day irrigation period، The plant got to tubudding. Flowering and ripening period sooner than the other irrigation periods. The most leaf growth index (3. 21، 3. 17 was during). The first irrigation period (every 7 days) and the first plant density (20 plants in each squar metre). Also crop growth rate (CGR) increased (7. 9، 784) during the treatment of first irrigation period and the first density. The most ratio growth rate (RGR) was during the first density and the first irrigation period (37 days of planting). As a whole the results showed with increasing irrigation period and plant density in each square metre، leaf erea index and plant growth rate reduced، because of the plant، respiration increasing، internal and outernal competition.
    Keywords: Safflower, Irrigation period, Plant density, Growth indices. Carthamus tinctorius
  • Hassan Etesami, Hossein A. Alikhani Page 53

    Proving of rhizobia’s other abilities in spite of Nitrogen fixation ability and considering these bacteria as plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) researching tasks in this field have incerased. Now، it’s completely proved that we can find such strins among many more strains of each rhizobial group that can also do effective process in plant growth promoting as plant growth hormones production، in addition of their ability in N2 fixation. Such strains can be useful not only for their special host، but also for other plants and strategic products as grains. Soi biotechnology، which follows producation potential of biofertilizers too، which leads improving quality of agricultural products and soil fertility level and life sources contamination preventing، is depend on the use of rhizobia as a good substitute for chemical fertilizers. Several researches were performed about Iranian rhizobia since a decade ago in N2 fixation. Application effect of IAA super strains inoculants on growth index of wheat plant yield was evaluated. The results were indicated that indigenous rhizobia have the potential of Indole auxins production (IAA). Results from the appication of superstrains (IAA +++) inoculants in wheat plant showed that IAA +++ strain had a significant increase in biological yields and N،P and K content. So، the most important stimulation mechanism by rhizobial strains، is production of indole acetic acid (IAA) which results the better root growth، so increase of water and micronurient (N، P and K) uptake by the plant and decrese of the loss of chemical fertilizers.

    Keywords: Rhizobacteria, PGPR, Plant Growth Hormone (IAA), Wheat
  • Moharram Ainollahi, Ali Kalaei Page 63
    This research was carried out in Markazi province in order to study the comparative advantage of bean production. Required data were obtained in a survey research by interviewing with 167 bean producers in different regions of the province and filling in the pre-structured questionnaires during 2002-2003 crop year. Gathered data were analyzed using the EXCEL and SPSSWIN softwares. Comparative advantage was calculated using Domestic Resource Cost (DRC)، Social Cost Benefit (SCB) and Net Social Profitability (NSP) indicators using two absolute and relative Power Purchasing Parity (PPP) scenarios. In both scenarios، values of the DRC and SCB were calculated less than one and NSP was calculated greater than zero. Results indicated that Markazi province has comparative advantage for bean production.
    Keywords: Bean, Comparative Advantage, DRC, SCB, NSP, Markazi province
  • Mohammad Hosein Gharine, Mohsen Ghamari, Mansour Farbod Page 73
    In order to investigate the effects of silver nano particles on germination and early growth of wheat (Triticum aestivum L.) seedling، an experiment was conducted in the form of completely randomized design with four replications. The factor A included two cultivars of wheat، and seven levels of seed coating including five different concentrations of silver nano particles solution (S)، ethanol (E) and a control (sh)، were taken as factor B. The results showed that the effects of silver nano particles on germination percent، rate of germination، germination mean time، length of radicle and plumule، dry weight of plumule and seedling، and allometry was significant. Radicle dry weight was not affected by seed coating treatment. Rate of germination، length of radicle and plumule of Verinak cultivar was higher than Chamran cultivar and the dry matter accumulation ability of Chamran was higher than Verinak. Although high concentrations of silver nano particles solution decreased Chamran germination rate، silver nano particles had no effects on this attribute of Verinak cultivar. Radicle and plumule dry matter accumulation was improved under silver nano particles in Verinak cultivar، while this attribute was relatively reduced in Chamran cultivar. The cause of this function could be explained by desirable and undesirable effects of silver nano particles on the length of radicle and plumule in Verinak and Chamran respectively.
    Keywords: Seed coating, Silver nano particles, Seed quality, Germination, Wheat (Triticum aestivum. L)
  • Reza Mohtasebi, Mohammad Ali Baghestani, Eskandar Zand Page 79
    In order to survey the efficiency of metribuzin herbicide (sencor %75 wp) in weed control and its influence on wheat cultivars، a field study was conducted in Varamin region. Experiment was carried out in randomized complete block design (RCBD) with 4 replication as factorial arrangement. The experimental factors consist of: wheat cultivar in 3 levels (Shiraz، Pishtaz and M-79-6 line)، different amount of metribuzin herbicide in 4 levels (0، 0. 5، 0. 75 and 1 kg/ha as commercial substance in form of 75 percent wettable powders (wp %75) and time application of herbicide in 2 levels (Pre-emergence and Post-emergence)، together with weed infested treatment were compared and evaluated. For results explanation wheat yield (grain & biological)، weeds dry matter and their number was measured before and 30 days after herbicide treatment. Results showed that 0. 5 Kg/ha dose in pre-emergence time had the most suitable influence on reducing weeds control and least phytotoxicity on wheat cultivars. But due to high phytotoxicity، wheat cultivars and different amount of metribuzin in two time application were not showed any significant difference in wheat yield in weed infested treatments and non treatments.
    Keywords: Pishtaz, Shiraz, M, 79, 6 line, Phytotoxicity, Grain yield, Biological yield
  • E. Karami, M.H. Sabaghpour, M.R.Taeb Page 85
    A 5×5 half diallel cross set of chickpea (Arman، Hashem، ILC588، ICCV2 and ILC3979) was studied to estimate gene effects and genetic parameters of seven traits. According to diallel variance analysis، only additive genes effects were found significant for plant height، basal pod height and number of primary branches. In addition to the significant additive gene effects، dominant gene effects were significant for 100-seed weight، harvest index، seeds and seed yield per plant. The degree of dominance average (H1/D) 1/2 was lower than one for plant height، basal pod height and harvest index، indicating partial dominance but for 100-seed weight، seeds and seed yield per plant it was higher then one and for number of primary branches it was equal to one that indicating over dominance and complete dominance respectively. The narrow-sense heritability were high for harvest index (67%)، 100-seed weight (56%)، basal pod height (47%) and plant height (42%) indicating that great genetic gain could be achieved for these traits. Dominant direction was negative and high for all traits with exception of plant height and basal pod height; hence for these traits amplifier alleles were dominance.
    Keywords: Additive, Chickpea (Cicer aretinum L.), Diallel, Dominance, Heritability, General, Specific combining ability
  • Peyman Sharifi, Ahmad Moieni Page 95
    Application of doubled haploid method can be used for breeding objectives such ac reduction time of breeding periods. In this research، the effects of photoperiod on embryo production from microspore culture of three rapeseed cultivars; Global، Option and PF7045/91 and plantlet regeneration in embryo-derived from microspores were studied in two separate experiments. In the first experiment، embryo production were analyzed from microspores cultured in NLN-13 medium influenced by photoperiod treatments were; darkness، 16/8 (light/dark) and alternative daily darkness and 16/8 (light/dark) in a factorial experiment based on completely randomized design with two factors in 5 replications. The results showed that there were significant differences between two factors and interaction between them on embryogenesis. The numbers of embryos were increased significantly in Global and PF7045/91 cultivars under darkness condition and embryogenesis were laid in group A for this two cultivar. However، the effect of photoperiod was not significant on embryogenesis in Option cultivar. In the second experiment، the plant regeneration in embryos-derived from microspores was evaluated in a factorial experiment based on completely randomized design with two factors in 10 replications. Cultivar contain Global، Option and PF7045/91 and embryo-derived from microspores under darkness and 16/8 (light/dark) were first and second factor، respectively. The results indicated that only the cultivars had significant differences. The results also indicated PF7045/91 cultivar had the highest plantlet regeneration and was set in group A.
    Keywords: Rapeseed, Brassica napus L., Microspore Culture, Embryogenesis, Plant regeneration photoperiod
  • Sima Mazaherinia, Ali Reza Astaraei, Ahmad Monshi, Amir Fotovat Page 103
    Comparison of uptake and concentration of iron (Fe) in wheat (Triticum aestivum L.) plant using ordinary and nano iron oxides of Folade Mobarake Esfehan wastes in soil was carried out in a factorial completely randomized design with three replications. Ordinary iron oxide (0. 02-0. 06 mm) and nano iron oxide (25-250 nm) were used at (0، 0. 05، 0. 1، 0. 5، and1. 0 % w/w) and two levels of urban solid waste compost coated with sulfur (0 and 2% w/w). Results showed that the uptake and concentrations of Fe in wheat increased significantly by using nano iron oxide more than that of ordinary iron oxide. Also، with increasing both iron oxides levels the uptake and concentrations of Fe in wheat increased significantly. Urban solid waste compost coated with sulfur increased the uptake and concentrations of Fe in wheat significantly. Application of both iron oxides along with urban solid waste compost coated with sulfur resulted in a significant increase in the uptake and concentrations of Fe in wheat. This increase was much more in treatment of nano iron oxide with urban solid waste compost coated with sulfur than that of ordinary iron oxide with urban solid waste compost coated with sulfur.
    Keywords: Nano iron oxide, Ordinary iron oxide, Urban solid waste compost coated with sulfur, Uptake, concentrations of Fe, Wheat (Triticum aestivum L.)