فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 93 (زمستان 1390)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 93 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • خلیل چابک، کامبیز اسپهبدی صفحات 1-7
    این تحقیق به منظور بررسی اثرتاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد بذر و علوفه شبدر برسیم برای مدت دو سال در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع کلا واقع در 40 کیلومتری مرکز استان مازندران انجام گردید. تیمارهای تاریخ کاشت در 5 سطح به فاصله 15 روز از هم شامل کاشت در 10 مهر، 25 مهر، 10 آبان، 25 آبان و 10 آذر منظور گردیدند. برداشت علوفه 90 روز پس از کاشت صورت گرفت. تحقیق در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردیده و به مدت دو سال نیز تکرار شد. نتایج این تحقیق نشان دادند که اثر تاریخ کاشت روی تولید بذر و علوفه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار است. اختلاف بین دو سال کاشت در خصوص میزان تولید بذر معنی دار شد. در همه تاریخ های کاشت، تولید بذر در سال دوم بیشتر از تولید آن در سال اول شد. اثر متقابل سال و تاریخ کاشت در خصوص تولید بذر معنی دار نشد. نتایج با توجه به مقایسه میانگین ها با استفاده ازآزمون دانکن مشخص گردید که تاریخ های کاشت 10 و 25 مهر به ترتیب با تولید 22/1001 و 60/960 کیلوگرم بذر در هکتار بهترین تیمار می باشند. از نظر تولید علوفه خشک نیز تاریخ های 10 و 25 مهر به ترتیب با تولید 04/2 و 11/2 تن علوفه خشک در هکتار در گروه بهترین تیمارها قرار گرفتند. بعد از بیست و پنجم مهر، تاخیر در تاریخ کاشت، تولید بذر و عملکرد علوفه را به طور معنی داری کاهش داد. از این رو پیشنهاد می شود که بذر شبدر برسیم در مازندران در فاصله 10 تا 25 مهر کاشته شود.
    کلیدواژگان: شبدربرسیم، تاریخ کاشت، تولید بذر، تولید علوفه
  • مجید پوریوسف، داریوش مظاهری، محمدرضا چایی چی، اصغر رحیمی، افشین توکلی صفحات 8-18
    به منظور بررسی تاثیر مدیریت های مختلف حاصلخیزی خاک بر عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت عناصر در دانه اسفرزه، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم زراعی و دامی دانشگاه تهران انجام گرفت. در این تحقیق سه سطح کود شیمیایی (N 50 P30، N 25 P15 و 30 N50P) به عنوان تیمارهای حاصلخیزی شیمیایی، چهار سطح کود دامی (5، 10، 15 و 20 تن در هکتار) به عنوان تیمارهای حاصلخیزی آلی و چهار سطح تلفیق کود دامی و شیمیایی (N50P25 + 5 تن کود دامی، 20 P 40 N +10 تن کود دامی، 30P15 N + 15 تن کود دامی و 10 N20 P +20 تن کود دامی) بعنوان تیمارهای حاصلخیزی تلفیقی در مقایسه با شاهد، بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر سامانه های مختلف مدیریت حاصلخیزی خاک بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار (05/0 ≥ p) بود. با افزایش سطوح کودی در تمامی مدیریت های حاصلخیزی خاک، عملکرد دانه و موسیلاژ نیز افزایش یافت. در بین تیمارهای مختلف حاصلخیزی، بیشترین عملکرد دانه در حدود 952/0 گرم در بوته از تیمار 10 N20 P باضافه 20 تن کود دامی در هکتار حاصل شد. نتایج آزمایش همچنین نشان داد که درصد موسیلاژ و فاکتور تورم دانه نیز در تیمارهای حاصلخیزی آلی و تلفیقی نسبت به تیمارهای حاصلخیزی شیمیایی و شاهد در حد بالاتری بودند. غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در دانه بطور معنی داری (05/0 ≥ p) تحت تاثیر سامانه های حاصلخیزی قرار گرفتند. بیشترین غلظت نیتروژن در دانه به مقدار 33/3 درصد، فسفر 535/0 درصد و پتاسیم 961/0 درصد از تیمار 10 N20 P به اضافه 20 تن کود دامی در هکتار حاصل شد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، تیمارهای حاصلخیزی خاک، عملکرد، اجزا عملکرد، موسیلاژ، غلظت عناصر
  • اسماعیل کریمی، امیر لکزیان، احمداصغر زاده، کاظم خاوازی، سید بهمن موسوی صفحات 19-24
    پلاسمیدها مواد ژنتیکی محسوب می شوند که میزبان خود را در شرایط نامساعد محیطی یاری می کنند. پلاسمیدها در باکتری های ریزوبیومی به دلیل حضور ژن هایnod و nif (ژن های مربوط به گره بندی و تثبیت ازت) اهمیت زیادی دارند. مطالعه پلاسمیدها با هدف بهره گیری از خصوصیات مفید آنها در کشاورزی پایدار انجام می گیرد. در مطالعه حاضر 196 جدایه S.meliloti همزیست گیاه یونجه که از خاک های استان همدان با کاشت گیاه میزبان جدا شده بودند با استفاده از روش پروفیل های پلاسمیدی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که جدایه های مورد مطالعه دارای 13 نوع پلاسمید مختلف بوده و به لحاظ تنوع پلاسمیدی تمامی جدایه ها در 27 گروه متفاوت قرار گرفتند. نتایج حاصل از محاسبه شاخص تنوع شانون و شاخص تشابه در واحدهای فیزیوگرافی استان همدان نشان داد که این شاخص ها در هر یک از واحدهای فیزیوگرافی دارای مقادیر متفاوتی بودند. برقراری روایط رگرسیونی بین شاخص تنوع شانون و خصوصیات خاکی هر واحد فیزیوگرافی نشان داد که اثر عوامل خاکی بر روی میزان تنوع به صورت منفرد نبوده بلکه تنوع از مجموع خصوصیات خاکی به صورت ترکیبی متاثر می شود.
    کلیدواژگان: شاخص شانون، پروفیل های پلاسمیدی، Sinorhizobium meliloti، واحدهای فیزیوگرافی
  • آتنا میربلوک، امیر لکزیان، غلامحسین حق نیا صفحات 25-33
    استفاده از کرم های خاکی برای تبدیل ضایعات آلی و فضولات دامی به عنوان یک راه حل مناسب مورد توجه محققین و برنامه ریزان شهری و حافظین محیط زیست قرار گرفته است. هضم ضایعات آلی در لوله گوارش کرم های خاکی تغییرات شیمیایی و فیزیکی قابل توجهی را در ورمی کمپوست حاصله بوجود می آورد. در این مطالعه تاثیر عواملی نظیر ملاس چغندر قند، تهویه و خاک بر روی تغییرات شیمیایی، فیزیکی و شاخص های رسیدگی ورمی کمپوست بدست آمده از کود گاوی در نه تیمار مختلف در قالب یک طرح کاملا تصادفی در یک دوره 100 روزه بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که کربن آلی کل(TOC) در همه تیمارهای آزمایش با گذشت زمان کاهش و میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم کل افزایش یافت. همچنین افزایش معنی داری درغلظت نیترات، فسفر و پتاسیم قابل دسترس در همه تیمارها در پایان دوره 100 روزه مشاهده شد. اما میزان آمونیوم در انتهای دوره کاهش قابل توجهی یافت. در نتیجه فعالیت کرم های خاکی pH مواد اولیه کاهش وEC آن افزایش یافت. چگالی ظاهری و حقیقی در بین همه تیمارها افزایش و به دنبال آنها درصد منافذ کل کاهش پیدا کرد. در میان شاخص های بلوغ ورمی کمپوست میزان کربن محلول در آب (WSC)، نسبت NH4/NO3، نسبت C/N و مجموع لیگنین و سلولز (ADF) در پایان دوره به طور معنی داری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: Eisenia fetida، درجه رسیدگی ورمی کمپوست، ملاس چغندر قند، خاک، تهویه
  • ناجی سیاحی، مجید نبی پور، رضا مامقانی، موسی مسکرباشی صفحات 34-39
    به منظور تعیین روند کلروفیل سازی در برگ سه رقم گندم (Triticum aestivum) (استار، چمران و فونگ) با استفاده از کلروفیل سنج دستی (SPAD) آزمایشی در سال 1384 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در قالب طرح فاکتوریل با بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. از5 تیمار کودی صفر، 25،50، 75 و 100 درصد مقدار کود نیتروژن جهت تولید 5 تن دانه در هکتار به ترتیب معادل صفر، 75/33، 5/67، 25/101 و 135 کیلوگرم در هکتار به همراه مرجع که کل کود مورد نیاز به کرت های آن داده شد، استفاده گردید. در کرت های مرجع بیشترین شاخص کلروفیل مربوط به رقم استار (2/40، 5/42 و 39) وکمترین آن مربوط به رقم فونگ (8/37، 38 و 35) به ترتیب 60، 90و120 روز بعد از کاشت است. بین تیمارها، N1 و رقم فونگ کمترین و 5 N و رقم استار بالاترین عدد را نشان می دهند. N1 وN5 در ارقام استار، چمران و فونگ به ترتیب (29، 8/25 و 1/24) و (7/38، 7/37 و 3/36) می باشد. لذا تجمع نیتروژن در برگ رقم استار بیشتر از دو رقم دیگر است. همچنین همبستگی شدیدی بین غلظت کلروفیل و غلظت نیتروژن دیده شد. لذا می توان از کلروفیل سنج جهت تعیین غلظت کلروفیل و مقدار نیتروژن و نیاز گیاه به نیتروژن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گندم، نیتروژن، کلروفیل، کلروفیل متر
  • سیف الله فلاح، امیر قلاوند، سیدمحمود سمر، علیرضا یدوی صفحات 40-47
    به منظور مطالعه اثرات کود مرغی و نحوه اختلاط آن با خاک بر غلظت عناصر غذایی دانه ذرت آزمایشی در مرکز تحقیقات اکولوژیک زاگرس، واقع در 30 کیلومتری شمال شرقی خرم آباد طی دو سال (1383 و 1384) به اجرا گذاشته شد. تیمارها به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شدند. دو سیستم کوددهی شامل دیسک+ فاروئر (شخم-کود پاشی- دیسک- فاروئر) و فاروئر (شخم- کودپاشی- فاروئر) در کرت های اصلی و چهار سطح کود مرغی شامل صفر، 10، 20 و 30 تن کود مرغی در هکتار در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دانه تولیدی سیستم استفاده از فاروئر از لحاظ آهن بر سیستم استفاده از دیسک+ فاروئر برتری معنی داری دارد. غلظت کلیه عناصر غذایی در تیمار مصرف 30 تن کود مرغی بالا بود ولی اختلاف نیتروژن، فسفر، منگنز و مس این تیمار با تیمار 20 تن کود مرغی در هکتار معنی دار نبود. غلظت فسفر، پتاسیم، آهن و منگنز دانه تولیدی در سال دوم بیشتر از سال اول بود. بنابراین بر اساس نتایج مطالعه حاضر با اختلاط 20 تن کود مرغی در هکتار توسط فاروئر می توان محصولی با کیفیت مطلوب تولید نمود.
    کلیدواژگان: اختلاط کود، دانه، ذرت، کود مرغی، عناصر غذایی
  • سید یوسف حجازی، مهنوش شریفی صفحات 48-56
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی و با هدف بررسی تاثیر منابع اطلاعاتی و کانال های ارتباطی در پذیرش مدیریت تلفیقی آفات برنج انجام گرفت. پایایی پرسشنامه بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 79/0 تا 87/0 برای بخش های مختلف پرسشنامه مناسب تشخیص داده شد. تمامی کشاورزان برنجکار بخش درودزن شهرستان مرودشت مشمول جامعه آماری این پژوهش بوده اند. با استفاده از فرمول کوکران یک نمونه 90تایی انتخاب و نمونه ها بر حسب نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که از بین کانال ها و منابع اطلاعاتی مورد استفاده کشاورزان در زمینه مدیریت تلفیقی آفات برنج، همسایگان و نزدیکان، مراجعه به تامین کنندگان نهاده های کشاورزی و بازدید کشاورزان از مزارع از اولویت بیشتری برخوردارند. محاسبه ضرایب همبستگی وجود رابطه مثبت بین متغیرهای سطح زیر کشت، تحصیلات، کشاورز نمونه بودن، موافقت با کاهش سموم و آفت کش ها و امکان کنترل آفات برنج بدون مصرف سموم با بهره گیری از منابع و کانا ل های اطلاعاتی نشان داد. تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای مستقل مراجعه به تامین کنندگان نهاده های کشاورزی، ملاقات با کارشناسان کشاورزی در محل کار آنها، کسب اطلاعات از همسایگان و نزدیکان (خویشاوندان و اعضای خانواده)، بازدید از مزارع مجری مدیریت تلفیقی آفات، سطح زیر کشت و کسب اطلاعات از کشاورزان خبره و نمونه 63 درصد از واریانس پذیرش مدیریت تلفیقی آفات برنج را برآورد می نمایند.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی، کانال های ارتباطی، مدیریت تلفیقی آفات، استان فارس، پذیرش
  • مجتبی رضایی، ابراهیم امیری، محمد کریم معتمد صفحات 57-67
    به منظور بررسی اثرات متقابل آبیاری تناوبی و مقادیر مختلف نیتروژن این تحقیق به صورت اسپلیت پلات برپایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار بر روی برنج رقم هاشمی طی سال های زراعی 1386و1385 در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. تیمارهای آبیاری به عنوان فاکتور اصلی و مقادیر نیتروژن به عنوان فاکتور فرعی اعمال شد. نتایج نشان داد روش آبیاری تناوبی با دور 8 روزه ضمن حفظ عملکرد در حد روش معمول غرقاب دائم باعث کمتر شدن مصرف آب و صرفه جویی معادل 40 درصد در میزان آب مصرفی در طول دوره رشد و افزایش راندمان کاربرد آب به میزان 60 درصد می شود. در بین تیمارهای مصرف کود نیتروژنه نیز اعمال 60 کیلوگرم نیتروژن خالص درهکتار (حدودا 130 کیلوگرم کود اوره) دارای بهترین عملکرد بود. در مجموع تیمار آبیاری 8 روزه با مقدار 60 کیلوگرم نیتروژن خالص ضمن کمتر نمودن مصرف آب، بالاترین بهره وری کاربرد آب را داشته است. هیچگونه اثر متقابل بین میزان نیتروژن بکار رفته در شالیزار با روش آبیاری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: برنج، نیتروژن، آبیاری، عملکرد، بهره وری آب
  • بهروز واعظی، وحید باوی، مهدی قنواتی، فرشاد ابراهیم پور، نرگس رحمانی مقدم، یوسف انصاری ملکی، طهماسب حسین پور، حسین علی فلاحی، معرفت الله قاسمی صفحات 68-77
    به منظور ارزیابی میزان سازگاری و پایداری عملکرد دانه ارقام جو دیم در شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری کشور، یک آزمایشی با 20 رقم جو در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه سال و سه مکان انجام گردید. پس از انجام آزمون یکنواختی واریانسهای اشتباه آزمایشی، تجزیه مرکب داده روی عملکرد دانه در سه سال و سه مکان انجام گردید. نتایج نشان از یکنواختی واریانس اشتباه آزمایشی در سطح 1 درصد داشت. برای مطالعه پایداری و سازگاری عملکرد دانه لاینهای مورد بررسی از روش های پارامتری واریانس درون مکانی لین و بینز، ضرایب رگرسیون، ضریب تبیین، ضریب تغییرات محیطی، میانگین مربعات انحراف از رگرسیون و روش های غیر پارامتری رتبه و انحراف معیار رتبه استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب سه سال و سه منطقه برای عملکرد دانه نشان داد که اثر متقابل سال در مکان، اثر ساده لاین و اثر متقابل لاین × سال × مکان در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بوده در حالی که سایر اثر از لحاظ آماری معنیدار نگردیدند. لاینهای 13، 12، 16 و 17 بهترتیب با مقادیر 889/3، 776/3، 763/3 و 545/3 تن در هکتار بالاترین عملکرد را داشتند. نتایج تجزیه پایداری نشان داد که لاین شماره 13 از نظر متوسط رتبه عملکرد دانه در مقایسه با سایر لاینها بهترین وضعیت را داشت. مقایسه انحراف معیار رتبه لاینها نشان داد که لاین شماره 13 با مقدار انحراف معیار رتبه 74/2 بعد از لاین شماره 1 با مقدار 59/2 در رتبه دوم قرار گرفت. از نظر واریانس محیطی لاین شماره 2 با حداقل تنوع یعنی 0/36 و از نظر ضریب تغییرات محیطی لاین شماره 14 با مقدار 19/5 درصد حداقل مقادیر را به خود اختصاص دادند. با ملاحظه عملکرد دانه، صفات و خصوصیات زراعی و فیزیو- مورفولوژیکی، لاینهای 13، 16 و 17 به عنوان لاینهای پایدار که در حال حاضر لاین شماره 13 به عنوان رقم جدید ماهور معرفی شده است.
    کلیدواژگان: جو، سازگاری، پایداری عملکرد دانه، شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری
  • علی جعفری مفیدآبادی، عاطفه رنجبران صفحات 78-83
    به منظور انتقال ژن های مقاوم ازگونه های وحشی خویشاوند پنبه دیپلوئید بومی (2n=2x=26) به گونه های تتراپلوئید تجاری (2n=4x=52) و ایجاد یک روش کا آمد برای توسعه توانمندی ژنتیکی ارقام تجاری پنبه، از ژیبرلیک اسید و کشت جنین بالغ برای انجام تلاقی بین آنها استفاده شد. تلاقی ها بین ارقام پنبه تتراپلوئید و دیپلوئید به صورت دستی و دو طرفه در ایستگاه هاشم آباد گرگان انجام گرفت. جهت جلوگیری از ریزش گل ها و تشکیل و تکامل غوزه ها و دست یابی به بذر هیبرید، گل های والد مادری پس از گرده افشانی توسط هورمون GA3 با دو غلظت صفر و 100 پی پی ام به مدت هفت روز تیمار شدند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد و 1 درصد به ترتیب بین والدین مختلف و تیمارهای هورمونی با استفاده از آزمون کای اسکور برای حفظ و نگهداری گل ها وجود دارد. بیشترین درصد تشکیل قوزه در تیمار 100 پی پی م ژیبرلیک اسید برای تلاقی رقم سپید با هاشم آباد (64 درصد) پس از 70 الی 80 روز مشاهده شده است. در حالی که فقط 5/7 درصد گل های تلاقی شده بدون اعمال تیمار هورمونی بر روی بوته ها حفظ و نگهداری شدند. مقایسه اثرات متوسط سن جنین (3و 45 روز) در جوانه زنی نشان داد که اختلاف معنی دار بسیار زیادی بین آنها در سطح 1 درصد وجود دارد. بیشترین در صد جوانه زنی برای جنین با سن 45 روز در تیمار 100 پی پی ام جیبرلیک اسید در محیط کشت MS دیده شد (3/73 درصد). اثرات والدین در تلاقی ها با غلظت 100 پی پی ام جیبرلیک اسید و جنین 45 روزه نشان داد که رقم تجاری سپید با هاشم آباد بیشترین تلاقی پذیری را به همراه داشته است. اختلاف معنی داری بین والدین تتراپلوئید و دیپلوئید در انتخاب آنها به عنوان والد مادری در تلاقی ها برای در صد جوانه زنی جنین مشاهده نشد. بذور حاصل از تمامی تلاقی ها در مقایسه با بذور معمولی حاصل از گل های خودگشن شده به لحاظ مورفولوژی بذر ناقص است. گیاهان دو رگ تریپلوئید حاصل علاوه بر رشد رویشی برتر در مقایسه با والدین، عقیم بودند.
    کلیدواژگان: پنبه، هیبریداسیون بین گونه ای، دیپلوئید، تتراپلوئید، کشت جنین و ژیبرلیک اسید (GA)
  • سیدحمیدرضا هاشمی پطرودی، سید علی محمد میرمحمدی میبدی*، احمد ارزانی، قربانعلی نعمت زاده صفحات 84-92

    با بکارگیری تکنولوژی برنج هیبرید در کشور آزمون خلوص ژنتیکی بذر هیبرید جهت کنترل و گواهی بذور تولیدی اجتناب ناپذیر می باشد. بر همین اساس در این تحقیق کارآیی نشانگرهای ریزماهواره (SSR) جهت انگشت نگاری و تعیین خلوص ژنتیکی هیبریدهای برنج بررسی گردید. به این منظور، هشت هیبرید F1 برنج به همراه والدین شان با استفاده از 14 نشانگر ریزماهواره تجزیه و تحلیل گردیدند که 10 نشانگر باندهای چندشکل تکرارپذیر تولید نمودند. آغازگرهای مورد استفاده در مجموع 27 باند تولید نمودند که 23 باند آن (85 درصد) چندشکل بودند. بدین منوال که تعداد متوسط باند برای هر آغازگر 92/1 و برای هر ژنوتیپ 68/1 بود. خلوص ژنتیکی ارقام هیبرید با توجه به اثر انگشت ریزماهواره ها و آغازگرهای چندشکل تعیین گردید بطوریکه توانستند بذور حاصل از خودگشنی و دگرگشنی ناخواسته (Off type) در هیبریدها را شناسایی نمایند. زمانی که ژنوتیپ های هیبرید با نشانگر ریزماهواره الکتروفورز گردیدند باندهای اضافی غیروالدینی در افراد هتروزیگوت مشاهده گردید. علاوه بر این در سه لاین اعاده کننده باروری در مکان آللی RM264، آلل های خنثی شناسایی گردیدند. تجزیه تحلیل کلاستر بر مبنای ضریب اشتراک آللی با استفاده از الگوریتم UPGMA، 16 ژنوتیپ برنج را به سه کلاستر اصلی دسته بندی نمود که این گروه ها به ترتیب 75/43، 75/43 و 5/12 درصد از ژنوتیپ ها را در بر داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از نشانگرهای ریزماهواره، به عنوان یک ابزار مفید و کارا برای DNA پروفایلینگ و تعیین خلوص ارقام هیبرید برنج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنج، آزمون خلوص ژنتیکی، نشانگر ریزماهواره، هیبرید F1
  • داریوش شکری، گیتی امتیازی، سهیلا عباسی صفحات 93-103
    آمونیاک یکی از منابع بسیار مهم نیتروژن برای گیاهان و میکروارگانیسم ها می باشد. باکتری های تثبیت کننده ازت، نیتروژن ملکولی را توسط کمپلکس آنزیمی نیتروژناز1 به آمونیاک تبدیل می کنند که عمده این آمونیاک طی فرآیند جذبی2 آمونیاک جذب سلول شده و ترشحی نمی باشد اما گزارش هایی موجود است که در برخی از باکتری های جهش یافته ی تثبیت کننده ازت، ترشح آمونیاک رخ می دهد. در این تحقیق تولید آمونیاک طی فرایند تثبیت ازت در باکتری های وحشی تثبیت کننده ازت مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا سویه های مختلف این باکتری ها شامل اگروباکتریوم3 پانی باسیلوس4، ریزوبیوم5، کلبسیلا اکسی توکا6 و ازتوباکتر7 از ریشه و خاک اطراف ریشه گیاهان مختلف از جمله نخود، شنبلیله، عدس، یونجه، لوبیا، گندم و برنج جداسازی شدند و سپس هرکدام آنها در دو محیط کشت بدون منبع نیتروژن (ازتو باکتر براث) با دو منبع مختلف قندی شامل مانیتول و ساکارز کشت داده شدند و بعد از یک هفته تولید آمونیاک در آنها توسط معرف نسلر8 مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعدی 3 سویه از باکتری پانی باسیلوس(E، H، SH) که دارای بهترین راندمان تولید بودند انتخاب شده و تولید آمونیاک در یک سیستم طراحی شده ی ابتکاری در سه آزمایش مختلف شامل (i حالت خشک شده باکتری (بیومس خشک9) بدون حضور ماده غذایی (ii در محیط مایع و (iii به صورت تر (بیومس تر10) قرار گرفته بر روی محیط جامد اسلنت، به مدت طولانی (7 هفته) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله آخر تولید آمونیاک در واکنش تثبیت ازت با تولید آمونیاک طی واکنش آمونیفیکاسیون11 (توسط باکتری های غیر تثبیت کننده ازت) با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد از بین کل 35 سویه جداسازی شده، فقط 7 سویه پانی باسیلوس قادر به تولید آمونیاک در طی فرایند تثبیت ازت بودند (با ماکزیمم تولید 2/14 میلی مولار در محیط ساکارز ازتو باکتر) و با کمک سیستم U شکل در سویه E پانی باسیلوس در حالت خشک شده بعد از یک هفته بیشترین مقدار تولید آمونیاک دیده می شود (22میلی مولار). مقایسه تولید آمونیاک در واکنش آمونیفیکاسیون و واکنش تثبیت ازت (توسط باکتری پانی باسیلوس) نشان داد که تولید آمونیاک در پانی باسیلوس هم به مقدار بیشتر و هم به مدت طولانی تری انجام می شود. اهمیت این تحقیق تولید و جمع آوری گاز آمونیاک به صورت کاملا جداگانه با یک روش جدید و ابتکاری می باشد.
    کلیدواژگان: آمونیاک، آمونیفیکاسیون، آنزیم نیتروژناز، باکتری های تثبیت کننده ازت
  • بهرام بهزادی، حمیدرضا بلوچی، داریوش مظاهری صفحات 104-111
    به منظور بررسی اثر رقم و تراکم بوته (با تغییر فاصله بین ردیف های کاشت) بر برخی از ویژگی های کمی و کیفی کلزا آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت به اجرا درآمد. در این تحقیق تراکم بوته در چهار سطح (40، 50، 5/66 و 100 بوته در مترمربع) با تغییر فواصل بین ردیف شامل 20، 30، 40 و 50 سانتی متر به عنوان عامل اصلی و ارقام (هایولا 308، هایولا 401 و ساری گل) به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. صفات ارتفاع بوته، اجزای عملکرد شامل تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، تعداد شاخه های فرعی در هر بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه با رطوبت 12 درصد، درصد روغن و عملکرد روغن اندازه گیری شد. نتایج بررسی های انجام شده نشان داد که اثر متقابل رقم و تراکم بر تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، تعداد شاخه های فرعی در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، ارتفاع بوته و عملکرد روغن معنی دار بودند. بیشترین میزان عملکرد دانه و روغن از تراکم 40 بوته در مترمربع (فاصله بین ردیف های کاشت 50 سانتی متر) و رقم هایولا 308 به ترتیب با میزان های 2393 و 1053 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تراکم 40 بوته (فاصله بین ردیف های کاشت 50 سانتی متر) در مترمربع دارای بیشترین تعداد دانه در خورجین بود. بالاترین درصد روغن از رقم هایولا 308 با میانگین 38/44 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: کلزا، تراکم بوته، رقم، عملکرد دانه، روغن
  • میترا جباری، برات علی سیاه سر، محمود رمرودی، شیرعلی کوهکن، فرهاد ذوالفقاری صفحات 112-119
    به منظور مطالعه روابط بین صفات مورفولوژیک با عملکرد دانه و تعیین اجزای موثر و سهم هر یک از صفات مورد بررسی بر عملکرد دانه جو در شرایط آبی و تنش خشکی، آزمایشی در سال 1385، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سیستان واقع در شهرستان زهک اجرا گردید. آزمایش در قالب طرح لاتیس ساده 9×9 با دو تکرار در دو محیط آبی و تنش خشکی برای 81 لاین جو دابل هاپلوئید اجرا و صفات طول دوره رشد رویشی، طول دوره رشد زایشی، ارتفاع بوته، طول ریشک، طول سنبله اصلی، طول غلاف برگ پرچم، طول پدانکل، طول برگ پرچم، عرض برگ پرچم، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه مورد اندازه گیری قرار گرفتند. بررسی همبستگی های موجود نشان داد که صفاتی نظیر تعداد دانه در سنبله، طول سنبله، ارتفاع گیاه، طول ریشک و طول پدانکل همبستگی بالایی با عملکرد دانه دارند. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد که صفات تعداد دانه در سنبله، طول سنبله، طول پدانکل و طول ریشک بیشترین نقش را در توجیه تغییرات عملکرد در هر دو شرایط آبی و تنش ایفا نمودند. نتایج تجزیه مسیر نیز تاکید بر نقش مهم آثار مستقیم این صفات در عملکرد دانه و اهمیت تعداد دانه در سنبله داشت. ارتفاع بوته، طول دوره رشد زایشی و طول غلاف برگ پرچم از طریق تاثیر بر اجزای مزبور نقش قابل ملاحظه ای در تغییرپذیری عملکرد دانه ایفا نمودند. این صفات به همراه دیگر صفات تعیین شده می تواند به عنوان بهترین شاخص انتخاب ژنوتیپ هایی با عملکرد دانه بالا معرفی گردند.
    کلیدواژگان: جو، اجزای عملکرد، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، همبستگی بین صفات
|
  • Khalil Chabok, Kambiz Espahbodi Pages 1-7
    Field experiments were conducted to evaluate the effects of different seeding dates of Berseem clover (Trifolium alexandrinum L.) on its seed and forage productions. In this study، five seeding dates in 2 weeks intervals from October 1 to November 30 during 2002 to 2003 were used. The results showed that seeding dates significantly affect on seed and forage production in 2 years of experiment. Seeding on October 1 and October 15 were the best for either seed or forage production. Differences between two years of experiment were significant. Yield production in second year was more than that of first year. Interactions between seeding date and year was not significant. Therefore، it should recommend that planting of berseem clover during October 1 to October 15 is the best date for the Mazandaran environmental conditions.
    Keywords: Berseem clover, Trifolium alexandrinum, Seeding dats, Seed production, Forage yield
  • Majid Pouryousef, Dariush Mazaheri, Mohammad Reza Chaiechi Pages 8-18
    To study the effects of different soil fertilizing treatments on yield، yield component and seed mineral nutrients content in Isabgol، a glasshouse experiment was conducted in College of Agronomy and Animal Sciences، University of Tehran. In this research effect of chemical fertilizers containing N and P in three levels (chemical fertilizing treatments)، cattle manure in four levels (organic fertilizing treatments)، and mixture of chemical fertilizer and cattle manure in four levels (integrated fertilizing treatments) were investigated in a complete randomized block design with three replications. The results showed that fertilizing treatments had significant effect (p≤ 0. 05) on all measured traits. Seed and mucilage yields increased with increment in rate of fertilizers applied; so the highest seed and mucilage yields were obtained by N20P10+20 ton/ha cattle manure. Mucilage percentage، seed and mucilage swelling factor were significantly higher (p≤ 0. 05) in organic and integrated fertilizing treatments than chemical treatments and control. The results also showed that seeds N، P and K contents were positively affected by all soil fertilizing treatments.
    Keywords: Isabgol, Fertilizing treatments, Yield, Yield components, Mucilage, Mineral nutrients content
  • E. Karimi, A. Asgharzadeh, A. Lakzian, K. Khavazi, S. B. Mosavi Pages 19-24
    Member of Scientific Board of Soil، Agriculture Faculty، Maragheh University. Plasmids are genetic materials that help their host bacterial in unfavorable conditions. They have key roles in rhizobial bacteria because of the presence of nif and nod genes. The study of plasmids in rhizobial bacteria is the first step to use their useful capability in sustainable agriculture. In this study 196 isolates of Sinorhizobium meliloti isolated from the nodules of host plants (Medicago sativa cv. Hamedani) grown in different Hamadan soil samples were studied using Plasmid profiles technique. The results showed that 13 different plasmids were present among of all isolates and they were grouped in 27 different groups based on Plasmid profile pattern. Shannon diversity and similarity indices were estimated and the results showed that they are different in each physiographic unit. The results also showed that bacterial diversity affected by combination of soil characteristics not by individual factor.
    Keywords: Shannon index, Plasmid profiles, Sinorhizobium meliloti, physiographical units
  • A. Mirbolook, A. Lakzian, Gh. Haghnia Pages 25-33
    It has been considered by environmental researchers and municipal managers، that earthworms can used to convert organic waste and animal excreta to vwermicompost. Organic matters change markedly in the earthworm`s digestion system. In this study، the effect of sugar beet molasses، aeration، and soil on chemichal-physical properties and maturity of vermicompost was investigated. This experiment was carried out using nine different treatment with three replication in a completely randomized design. The results showed that total organic carbon (TOC) decreased dut total nitrogen، phosphorus and potassium increased during 100 days of incubation. In addition، nitrate concentration and available phosphorous and potassium increased in all treatment at the end of 100 days incubation. The amount of ammonium decreased noticeably. Electrical conductivity (EC) of all treatment increased but their acidity decreased. Bulk and particle density increased but total porosity of all treatments decreased significantly. Water soluble carbon (WSC)، ADF (Lignin + Cellulose)، NH4: NO3 and C: N (maturity indices) decreased in all treatments.
    Keywords: Eisenia fetida, Sugar beet molasses, Aeration, Soil, Maturity, Vermicompost
  • N.Sayyahi, M.Nabipour, R.Mamghani, M.Meskarbashee Pages 34-39
    In order to estimate chlorophyll production in three wheat cultivars (Triticum aestivum L.) leaves (star، chamran and fong) by spad chlorophyll meter، an experiment carried out in agriculture farm of Shahid Chamran University in 2005. The experiment designed under factorial with a completely randomized block design with three replications، five levels of nitrogen (0، 25، 50، 75 and 100 Percent) equal 33. 75، 67. 5، 101. 25 and135 kg/ha nitrogen were applied as basal dressing. A part of field was chosen as a reference plot that delivered all of nitrogen to produce five ton/ha grain wheat. The results showed that chlorophyll concentration in star cultivar (40. 2، 42. 5 and 39) was higher and in fong cultivar (37. 8، 38 and 35) was lower than another two cultivars 60، 90 and 120 days after planting respectively. N1 and N5 were the lowest and the most but in cultivars star and fong were the most and the lowest respectively. N1 was (29، 25. 8 and 24. 1) and N5 was (38. 7، 37. 7 and 36. 3) in star، chamran and fong respectively. So the highest readings related to star cultivar. Therefore there was a high correlation between chlorophyll concentration and nitrogen accumulation in leaves. This relationship helps to use the chlorophyll concentration in leaves and find the content of nitrogen fertilizer requirement and determine the amount of nitrogen fertilizer to apply as top-dress.
    Keywords: Wheat, Nitrogen, Chlorophyll, Chlorophyll meter
  • Seyfollah Fallah, Amir Ghalavand, Seyed Mahmood Samar, Alireza Yadavi Pages 40-47
    In order to study the effects of poultry manure and its incorporation systems with soil on grain nutrients cocentration of maize، a field experiment was conducted at the Ecological Research Center of Zagroos، 30 km from northeastern of Khorramabad for two consecutive years (2004 and 2005). Treatments were arranged in a split plots layout based on randomized complete block design with four replications. Two incorporation method of broiler litter incorporation with soil by furrower and disk+furrower as the main plot، and different amounts of broiler litter including zero، 10، 20، 30 Mg ha-1 as subplot were considered. The results suggested that the iron concentration of grain was much greater in the furrower treatment relative to the disk+furrower treatment. Averaged across years، maximum macronutrients and micronutrients concentration of grian were obtained by applying 30 Mg ha-1 broiler litter. However، no significant differences were found between 30 Mg ha-1 with 20 Mg ha-1 broiler litter for the nitrogen، phosphorus، manganese and cooper. The phosphorus، potassium، iron، and manganese concentration in grain for the second year was significantly greater than the first year. Thus، the incorporation of 20 Mg ha-1 broiler litter with furrower might be appropriate for increase of grain quality of maize under conditions similar to this experiment.
    Keywords: Poultry manure, Manure incorporation, Nutrients, Grain, Maize
  • Yousef Hedjazi, Mahnoosh Sharifi Pages 48-56
    This research was done based on survey strategy with aim to study the effects of information sources and communication channels on adoption of “Integrated Pest Management (IPM)”. Validity of the questionnaire، as data gathering instrument، was confirmed by selected experts and Coronbach Alpha coefficient (0/87 - 0/79)، used to confirm reliability of the questionnaire. The population of this research included all rice growers in Droudzan district. A representative sample was selected (n=90) by Cochran formula and simple random sampling method was applied to choosing the sample. According to research findings، neighborhoods، agricultural input providers، field visit of IPM was prioritized as information sources and communication channels that more used by rice growers. Calculated coefficients of correlation indicated a significant relationship between cultivated area، Level of education، being model farmer، agreement for decreasing pesticide usage rate، agreement for possibility of naturally control of pests، and usage of information sources and communications channels. Regression of variables was led to a linear equation، including visit agricultural input providers، agricultural expert، neighborhoods، field visit of IPM، cultivated area and being model farmer، explained 63% of variance of Adoption of Rice Integrated Pest Management.
    Keywords: Information Sources, Communication Channels, Integrated Pest Management (IPM), Rice, Fars province
  • Mojtaba Rezaei, Ebrahim Amiri, Mohammad Karim Motamed Pages 57-67
    In order to investigate the best Irrigation method and nitrogen application in rice cultivation an expriment was conducted in a RCBD with 3 replications. at the Rice Research Institute of Iran during cropping season of 2006 and 2007. Four levels of nitrogen (0، 45، 60 and 75 kg/ha) were splited on 3 irrigation intervals: control، 5 and 8 days interval. The result showed 5 and 8 day، irrigation interval decreased water use and increased water produtivity by 40 % and 60% respectively، but no effect on yield was observed. The best nitrogen level was 60 kg/ha، using more nitrogen did not increas rice yield. Over all 8-day irrigation interval with 60kg nitrogen gave the best yield. No interaction between irrigation intervals and nitrogen levels was observed in this study.
    Keywords: Rice, Nitrogen, Yield, Irrigation, Water produtivity
  • B. Vaesi, Bavei, Vahid, Mehdi, Ebrahimpour Farshad, R. Moghadam, Narges, A. Maleki, Yousef, Fallahi, Hossienalli, Ghasemi, Marefatallah Pages 68-77
    To evaluation the adaptability and yield stability of dryland barley lines at tropical and sub-tropical dryland areas this study was performed with 20 barley genotypes in RCBD for three growing season (2002-2003 to 2004-2005) at 3 tropical and sub-tropical dryland areas. Bartelet and Hartly Fmax tests were used for detecting homogenity of error variances. Result showed that error variance for all of expriments were hemogenous at 5 and 1% probability levels. To estimation of stability and adatability grain yield of lines، Lin and Binns method (intra location variance)، regresion indexes، deviation from regresion، coffiecient of location variation، coffiecient of determination (R2)، and non-parametric methods such as rank and standard deviation of rank (SDR) were used. Result of combined analysis of 3 years and 3 location showed that the effects of line، line × year and line × year × location were significant at 1% probability level، while the other effects were not significant. The lines of 13، 12، 16 and 17 have the highest grain yield (3. 889، 3. 776، 3. 763 and 3. 545 t/ha، respectively). Results of stability analysis indicated that the line of 13 had higher mean rank for grain yield and in respect of standard deviation of rank line of 1 had lower SDR (2. 59) followed by line of 13 (2. 74). in respect of environmental variance and environmental cofieceint variation lines No. 2 and 14 detected with the at least amounts 0. 36 and 19. 5% respectevely. In comparing all of lines about stability parameters، lines No. 13، 16 and 17 recognized as the the best lines and finnally line 13 as the new barley line that now introduced namely mahoor.
    Keywords: Barley, Adaptability, Grain yield stability, Tropical, sub, tropical conditions
  • Ali Jafari Mofidabadi, Ranjbaran A Pages 78-83
    In order to transfer resistant gene from related wild species of cotton (2n=2x=26) to commercial species (2n=4x=52)، and to establish an efficient genetic broadening system، gibberellic acid and ovule-embryo culture were used. Crosses between two Gossypium hirsutum commercial cultivars (Sahel and Sephid) as a seed parents with pollen grain of Hashem Abad and Kashmer diploid cultivar (G. arboretum) have been carried out into direction. For getting mature boll، pollinated flowers have been treated with 0 and100 ppm concentration of GA3 to overcome early abscission of pollinated flowers. There was a significant difference between GA3 concentrations and crosses for boll development at 5% probability level، using Chi-square test. Highly significant differences have been observed between control and hormone growth regulator for hybrid boll setting. Maximum boll development (64%) was observed in Sephid ×Hashem Abad when treated with 100 ppm GA3 after 45 DAP (Day after pollination). Only 7. 5% of pollinated flowers led to develop boll in absent of GA3. Highly significant differences have been observed between 3 and 45 days old ovule-embryo culture on MS medium at 1% probability level. Direct embryo germination was observed from 45 days old embryo culture in MS hormone free medium. No significant differences were observed between tetraploid and diploid as seed parents for embryo germination. There was no direct plantlet regeneration in culture of isolated ovule less than 45 days. The seeds were not developed as well as those harvested from the self pollinated female parents. The sterile triploid hybrid plants showed more vigorous than either parent.
    Keywords: Cotton, Gossypium hirsutum, G. arboretum, Gibberellic acetic acid (GA), Diploid, Tetraploid, Triploid, Hybridization
  • S.H. Hashemi-Petroudi, S. A.M. Mirmohammadi-Maibody, A.Arzani, Ghorbanali Nematzadeh Pages 84-92

    Identification and determination of genetic purity of rice hybrid varieties for seed certification and control is an essential issue regarding to apply hybrid rice technology in Iran. Therefore، usefulness of microsatellite markers (SSR) for fingerprinting and genetic purity testing were investigated. Eight F1 rice hybrids and their parental lines were evaluated using 14 microsatellite markers in which 10 markers had reproducible polymorphic bands among genotypes. Totally 27 bands (alleles) produced، average number of band per primers and per genotypes were 1. 92 and 1. 68، respectively. Genetic purity was tested in respect of microsatellite fingerprint and polymorphic primers which detected off types seeds among F1 hybrids. Extra band (s) was also observed when the F1’s SSR products were analyzed. Null alleles were appeared in three restorer lines for RM264 microsatellite locus. Cluster analysis based on shared allelic similarity coefficient، using UPGMA algorithm، grouped the 16 rice genotypes into three main clusters، each containing 43. 75%، 43. 75% and 12. 5% of genotypes. Overall، these results indicated there are reliable tools of microsatellite markers in DNA profiling and seed purity testing in rice varieties، especially hybrids.

    Keywords: Rice, Genetic purity test, Microsatellite marker, F1 hybrid
  • D. Shokri, Emtiazi G., Abassi S Pages 93-103
    Ammonium (NH3) is an important nitrogen (N) source for plants and microorganisms. Bacteria convert N2 to NH3 by nitrogenase complex in nitrogen fixation process and this NH3 is assimilated and not released. However، there are some reports that N fixation in some mutant bacteria may lead to NH3 secretion. In this study wild strains producers of NH3 through N fixation without use of any mutant، were investigated as there were few reports about them. So، NH3 production in different N fixing bacteria like Paenibacillus، Rhizobium، Azotobacter، Agrobacterium and Klebsiella oxytoca، isolated from soil and plant roots of alfalfa (Medicago sativa)، lentil (Lens culinaris)، bean (Phaseolus luntus)، pea (Pisum sativum)، wheat (Triticum aestivum) and rice (Oryza sativa) was analyzed. NH3 production was assayed with Nessler reagent from bacteria cultured in two nitrogen-free medium (with two different carbon source including sucrose and mannitol) for one week. In the next stage، three strains of Paenibacillus (E، H، SH) with the highest NH3 production were selected and by means of an innovative system، production of NH3 in three different experiments (dry biomass of bacteria without any medium، in broth medium and wet biomass of bacteria located on slant medium) was assayed until production approached none (7 week). In the last stage، NH3 production by these bacteria was compared with non-nitrogen fixing bacteria during the ammonification process. Results show that from the 35 different isolated strains، only Paenibacillus strains were able to produce NH3 during the process of N fixation and accordingly seven strains of Paenibacillus were isolated (14. 2 mM at the highest). The results indicated that dry biomass of E strain of Paenibacillus produced the highest amount of NH3 in the first week (22 mM). Paenibacillus produced greater amount of NH3 and for a longer time in comparison with ammonifynig bacteria. This is a novel way for the production of free ammonium.
    Keywords: Ammonium, Ammonification, Nitrogen fixing bacteria, Nitrogenase enzyme
  • B. Behzadi, H.R. Balouchi, D.Mazahery Pages 104-111
    Investigation on the effect of variety and plant density by change of row space on some of the quantitative and qualitative characteristics of Canola (Brassica napus L.) in Jiroft region، had conducted in agricultural research center field in split plot laid out in randomized complete block design with four replications. Four plant densities (including 40، 50، 66. 5 and 100 plants/m2 by change the row space including 20، 30، 40 and 50 cm as the main plot) and three varieties (including Hyola 308، 401 and Sarigol as the sub plot) had evaluated in this research. The trait consist of plant height، yield components (pods per plant، seed per pods، sub branches in plant and 1000 grains weight)، grain yield by 12 percent moisture and percentage of oil yield was evaluated. The results showed that there is a significant difference between varieties in plant height، pods per plant، and seed per pods، sub branches in plant، 1000 grains weight، grain yield and percentage of oil yield. The highest performance of grain and oil yield had gained in the first density (40 plants in m2) or (50 cm planting row space) and Hyola 308 by amounts of 2393 and 1053 Kg per hectare respectively. The maximum number of grain in pods in plant took in 40 plants in m2 (50 cm planting row space). The highest amount of oil percentage was achieved from Hyola 308 with average of 44. 38%.
    Keywords: Canola, Plant density, Variety, Grain yield, Oil
  • M. Jabbari, B. A. Siahsar, M. Ramroodi, Sh. A. Koohkan, F. Zolfaghari Pages 112-119
    In order to study the relationship between morphological and agronomic characteristics like grain yield in barley، and to obtain better knowledge of the effective attributes on barley yield in drought stress and non-stress conditions، an experiment was conducted at the Agricultural and Natural Resource Station of Sistan، in 2007. 81 lines of barley were examined using two 9×9 simple Lattice (stress and non-stress)، with two replications. Some characteristics such as number of seed per spike، spike length، plant height، radicle length، and peduncle length had high correlation with grain yield. In both conditions، maximum variation in grain yield could be attributed to the number of seed per spike، spike length، peduncle length and radicle length. The results of path analysis also revealed the importance of the direct effect of the four mentioned characters on grain yield and affirmed the importance of number of seed per spike. Plant height، reproductive stage and flag leaf pod length had a considerable influence on seed yield variability through the mentioned components.
    Keywords: Barley, Yield components, Path analysis, Stepwise regression, Correlation analysis