فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 95 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین شهبازی، اسماعیل عالی، جعفر عظیمی، محمد ضعیفی زاده صفحه 1
    ایران یکی از مراکز تنوع و خاستگاه های اولیه گندم بوده و منابع ژنتیکی غنی برای این محصول دارد، ولی این منابع در معرض فرسایش ژنتیکی قرار گرفته و نیاز مبرم به محافظت دارند. به همین منظور 39 نمونه از بین توده های بومی گندم دوروم در سال 1385 از شهرهای مختلف استان اردبیل جمع آوری شد و در آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه رقم شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمایش تعداد 30 صفت زراعی، فنولوژیک، مورفولوژیک و کیفی مورد اندازه گیری قرار گرفت. بر اساس روش رده بندی Dorofeev در بین توده ها، 11 واریته مجزا شناسایی شد که عبارت بودند از: melanopus، africanum، albiprovinciale، Riechenbachi، Leucurum، Hordeiforme، Murcience، Melaleucum، Albobscurum، Boefi و یک واریته ناشناس. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، نمونه ها در صفات عملکرد، شاخص برداشت، وزن صد دانه، ارتفاع گیاه، تعداد دانه در سنبلچه، روزها تا ظهور سنبله، ارتفاع رسوب SDS، طول ریشک، طول پدانکل و طول برگ پرچم اختلاف معنی داری داشتند. تجزیه واریانس یک طرفه چند متغیره بین 11 واریته شناسایی شده انجام گردیده و مشخص گردید که این واریته ها از لحاظ جمیع صفات زراعی با هم اختلاف دارند. تابع تشخیص با توانایی خوب توانست این گروه های واریته ای را از هم جدا کند در حالیکه تجزیه کلاستر قادر به انجام این کار نشد.
    کلیدواژگان: تنوع، توده های بومی، گندم دوروم، منابع ژنتیکی
  • علیرضا فرخ، مسعود کاوسی، تیمور رضوی پور، مجتبی رضایی صفحه 11
    دراین آزمایش به منظور بررسی تاثیر مصرف کودهای نیتروژن و پتاسیم و دستیابی به سطح کودی مناسب جهت افزایش عملکرد دانه راتون برنج با مقادیر صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره و صفر و 100 کیلوگرم پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم در سه تکرار بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مناطق آستانه اشرفیه (یک مکان) و املش (دو مکان) واقع در استان گیلان اجرا گردید. صفات عملکرد دانه، وزن کاه، درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در کاه، درصد نیتروژن و فسفر موجود در دانه، راندمان زراعی نیتروژن، راندمان فیزیولوژیک نیتروژن و راندمان بازیافت نیتروژن مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج بدست آمده تاثیر مکان روی عملکرد دانه، وزن کاه، درصد فسفر در کاه، درصد نیتروژن در دانه، درصد فسفر در دانه، راندمان زراعی نیتروژن و راندمان فیزیولوژیک نیتروژن در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. نیتروژن روی عملکرد دانه در سطح احتمال 1 درصد و همچنین روی درصد پتاسیم در کاه در سطح احتمال 5 درصد تاثیر معنی داری داشت. تاثیر پتاسیم روی عملکرد دانه و راندمان زراعی نیتروژن در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد. در مورد اثر متقابل نیتروژن و پتاسیم روی عملکرد دانه و وزن کاه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5 درصد مشاهده گردید. نتیجه کلی آنکه مصرف کودهای نیتروژن و پتاسیم میزان عملکرد دانه و وزن کاه را نسبت به تیمار شاهد افزایش داده است. بیشترین میزان عملکرد دانه از تیمار کودی N100K100 با میانگین 00/1142 کیلوگرم در هکتار بدست آمده است. می توان بیان کرد که نیتروژن و پتاسیم در یک حالت تعامل مثبت با یکدیگر باعث افزایش عملکرد دانه راتون شده اند. تیمار کودیN0K100 بیشترین میزان وزن کاه را با میانگین 81/3059 کیلوگرم در هکتار به خود اختصاص داده است. پتاسیم در گیاه نقش مهمی در توزیع و تسهیم مواد فتوسنتزی بین اندام های مختلف بوته دارد. در شرایط تغذیه مناسب پتاسیم، توزیع مواد فتوسنتزی و هیدرات های کربن بین اندام های مختلف بوته بهتر صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: تجمع عناصر معدنی، نیتروژن، پتاسیم، راتون برنج، عملکرد
  • مهدی مین باشی معینی صفحه 22
    شناسایی علف های هرز مزارع گندم آبی ایران کشور به عنوان اساسی ترین اقدام در مدیریت علف های هرز محسوب می شود. براساس سطح زیر کشت گندم آبی و فراوانی مزارع بر اساس مساحت آنها در هر یک از شهرستان های واقع در استان های کشور، طی 5 سال زراعی (سال های 1379 تا 1384) حدود2500 مزرعه گندم آبی انتخاب شد و علف های هرز به تفکیک جنس وگونه بر اساس یک روش یکسان در این مزارع نمونه برداری و شناسایی شدند. در نهایت با استفاده از روابط موجود تراکم (در واحد سطح)، فراوانی، یکنواختی و میانگین تراکم هر گونه بدست آمد.در هر مزرعه طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا مکان مورد اندازه گیری توسط دستگاه GPS ثبت شد.اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار ArcGIS پردازش و نقشه پراکنش علف های هرز مزارع گندم آبی کشورتهیه شد. نتایج نشان داد که در مزارع گندم آبی کشور متجاوز از 400 گونه علف هرز متعلق به 44 خانواده گیاهی وجود دارد که 74 درصد این گونه ها در 7 خانواده گیاهی قرار دارند.گونه های Polygonum aviculare، Sinapis arvensis، Cardaria draba،Galium tricornatum،Acroptilon repense وDescurainia sophia به ترتیب مهم ترین علف های هرز پهن برگ مزارع گندم آبی هستند. گونه های Avena ludoviciana،Phalaris minor، Secale cereale، Lolium rigidum، Avena fatua وHordeum spontaneum بترتیب مهمترین علفهای هرز باریک برگ مزارع گندم آبی کشور هستند.علاوه بر این گونه های Convolvulus arvensis، Alhagi pesudalhagi، Cirsium arvense، Carthamus oxycanthusو Glycyrrhiza glabra مهم ترین رستنی های مزاحم قبل از برداشت مزارع گندم آبی هستند. در مجموع نتایج ارائه شده نشان می دهد که مدیریت علف های هرز مزارع گندم آبی کشوردر وضعیت مطلوبی قرار ندارند. اما به صورت نسبی مدیریت علف های هرز پهن برگ مطلوب تر از باریک برگ ها است و مدیریت رستنی های مزاحم قبل از برداشت گندم در پایین تر حد می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های جمعیتی، فراوانی، یکنواختی، تراکم، غالبیت
  • حمزه امیری صفحه 32
    شوری عامل بسیار مهمی در محدود کردن رشد گیاهان محسوب می شود. عناصری که از انباشت سدیم جلوگیری کنند آثار مضر شوری را تقلیل می دهند. یکی از این عناصر پتاسیم است که نمک های مختلف آن پاسخ های متفاوتی را در کاهش اثرات نامناسب شوری نشان می دهند. هدف این پژوهش تعیین بهترین تیمار هورمونی برای کالزایی از جنین های جو ومطالعه پاسخ کالوسهای حاصل به غلظت های مختلف NaCl و KCl محیط کشت می باشد. در این تحقیق از جنین های نابالغ گیاه جو (.Hordeum vulgare L) رقم والفجر و محیط کشت MS با تیمارهای هورمونی مختلف از کینتین و 2و4- دی کلرو فنوکسی استیک اسید استفاده گردید. پروتئین کل و اسید آمینه پرولین کالوس های حصل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بجز در محیط فاقد هورمون در سایر تیمارهای هورمونی کالوس تشکیل می گردد و بهترین تیمار هورمونی برای کالزایی جنین های جو 0=Kin و 2،4D=2 میلی گرم در لیتر می باشد.همچنین با افزایش Kin در کلیه تیمارهای2،4D شاخص کالوس کاهش می یابد.نتایج همچنین نشان داد که با افزایش NaCl و KCl در محیط کشت شاخص کالوس کاهش می یابدکه این کاهش در غلظت های بالای این دو نمک چشمگیرتر است. ضمن اینکه با افزایش NaCl و KCl مقدار پروتئین کل در کالوس ها کاهش در حالیکه اسید آمینه پرولین در آنها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کشت بافت
  • حسن منیری فر صفحه 39
    تیپ رشد پاییزی یا زمستانی یونجه یکی از خصوصیات مهم در اصلاح و سازگاری این گیاه به مناطق مختلف می باشد. این آزمایش به منظور بررسی الگوی رشد 140 اکوتیپ و رقم یونجه و گروه بندی آنها برای استفاده در برنامه های اصلاحی مختلف صورت پذیرفت. آزمایش طی سالهای 1381 لغایت 1384 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی انجام یافت. در بین ارقام مورد کشت، ارقام شاهد بین المللی و ارقام خارجی موجود در کشور شامل سی ریور، سکوئل و دیابلورده نیز منظور شد. جهت ثبت صفت خواب پاییزی کلیه ارقام در دهم لغایت پانزدهم مهرماه از ارتفاع 5 سانتیمتری برداشت شد. و بعد از 20، 25 و 30 روز پس از برداشت، ارتفاع بوته ها اندازه گیری گردید. یاداشت برداری ها از سال دوم و به مدت سه سال انجام یافت. انجام تجزیه خوشه ایبرای میزان باز رشد در اوائل پاییز، ارقام و اکوتیپهای آزمایش را در 5 گروه جای داد. یونجه یزدی، بغدادی، نیک شهری و کمانرو دارای بیشترین میزان باز رشد و یا به عبارت دیگر کمترین خواب پاییزی و زمستانی بوده اند. میانگین باز رشد در این گروه 24/15 سانتیمتر بود و چهار عضو این گروه به دلیل تفاوت بسیار زیاد در میزان بازرشد، خود را از 136 ژنوتیپ دیگر جدا نمودند و آنها را تقریبا می توان یونجه های بدون خواب پاییزی یا زمستانی در این آزمایش معرفی کرد. گروه سوم با 18 عضو دارای کمترین میانگین بازرشد در آزمایش بود. میانگین بازرشد در این گروه 75/7 سانتیمتر بود. رقم قارقالوق از منطقه ماکو و تازه کند میاندوآب اعضای شاخص این گروه بودند. ارقام خارجی MED- HARDY، EVVER از ایتالیا، JEWEL، نواسارایانکا از یوگسلاوی،HARDE و DIANE از فرانسه در این گروه قرار گرفتند. اعضای این گروه را می توان با بیشترین خواب پاییزی یا زمستانی در آزمایش معرفی کرد. نتایج حاصل از این آزمایش در برنامه های اصلاحی آتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: یونجه، اکوتیپ، رشد پاییزه، آذربایجان
  • کاظم مرادی، سید عطاالله سیادت، علیرضا ابدالی مشهدی، سمیه میرزایی، علی حمدی شنگری، محمدحسام شاهرجبیان صفحه 46
    به منظور ارزیابی تیمار گلایسین بتائین در کاهش اثر تنش شوری در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه بذر ذرت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید، که فاکتور اول در دو سطح، شامل بذر آغشته به گلایسین بتائین در غلظت 2 میلی مولار و بذر بدون گلایسین بتائین و فاکتور دوم در پنج سطح غلظت های مختلف شوری (0، 3، 6، 9 و12 دسی زیمنس بر متر) بودنذ. بذور ضدعفونی شده به مدت24 ساعت در غلظت 2 میلی مولار گلایسین بتائین خیسانده شده و سپس در سطوح شوری مورد نظر تحت آزمایش جوانه زنی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از گلایسین بتائین به جز اثرات متقابل میانگین سرعت جوانه زنی و مدت جوانه زنی بر صفات مورد آزمایش شامل درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه افزایش معنی داری داشته است. بطور کلی تیمار گلایسین بتائین اثر شوری را تعدیل کرد و صفات مورد آزمایش را در سطوح مختلف شوری در تیمار آغشته به گلایسین بتائین نسبت به تمام سطوح شوری بدون گلایسین بتائین افزایش داد که این افزایش در سطوح بالای شوری (12دسی زمنس بر متر) نمایان تر بود.
    کلیدواژگان: تنش، ذرت، شوری، گلایسین بتائین
  • نبی الله راد، شهرام محمدی صفحه 56
    سرما جوانه زنی و رشد ذرت (.Zea mays L) را محدود می کند اما ارقام ذرت به طور معنی داری از لحاظ واکنش به درجه حرارت با یکدیگر تفاوت دارند. به منظور تعیین پاسخ برخی صفات فنولوژیک و زراعی نسبت به درجه حرارت پایین و مطلوب در ذرت و شناسایی مقدماتی اینبرد لاین های ذرت مقاوم به سرما در مراحل اولیه رشد، پژوهشی در سال 1386، مشتمل بر دو آزمایش جداگانه در مزرعه (طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار) و آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد (شامل دو طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دو دمای 12 و 25 درجه سانتی گراد) بر روی ده اینبرد لاین ذرت انجام گرفت. نتایج نشان داد که لاین ها از نظر جوانه زنی و واکنش پذیری به دما، تنوع بیشتری در دمای 12 درجه سانتی گراد نسبت به دمای 25 درجه سانتی گراد نشان دادند و با کاهش دما صفات مذکور به شدت تحت تاثیر قرار گرفتند. همچنین لاین هایی که در شرایط آزمایشگاه به ویژه در دمای 25 درجه سانتی گراد دارای سرعت جوانه زنی بالاتر و رشد سریع تری بودند، در شرایط مزرعه نیز زودتر از خاک خارج شده و به مرحله استقرار رسیدند. نتایج همچنین نشان داد که در شرایط تنش سرما، لاین های زودرس و در شرایط دمای مطلوب لاین های دیررس، مراحل رشد و نمو اولیه تا استقرار کامل نهال بذر در خاک را سریع تر طی می نمایند. لذا باتوجه به نتایج مقایسه میانگین، لاین 5V به عنوان مقاوم ترین لاین به تنش سرما در این آزمایش شناخته شد.
    کلیدواژگان: اینبرد لاین ذرت، سرما، جوانه زنی، مراحل فنولوژیک
  • میترا وندا، سعدالله هوشمند صفحه 70
    به منظور برآورد هتروزیس، قابلیت های ترکیب پذیری، اثرات پایه مادری، وراثت پذیری و اثرات ژن مربوط به عملکرد و اجزاء عملکرد در شرایط مزرعه، تلاقی های حاصل از دای آلل کامل 7 ژنوتیپ گندم دوروم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 2 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در شرایط کشت معمول گندم انجام گرفت. فاصله بین ردیف ها و بوته ها در هر ردیف به ترتیب برابر 25 و 4 سانتیمتر و طول هر ردیف دو متر بود که پس از حذف اثر حاشیه ای از یک و نیم متر آن یاداشت برداری گردید. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود تفاوت های معنی دار بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد بررسی بود. میانگین مربعات والدها در برابر تلاقی ها در همه صفات به جز طول سنبله و عملکرد دانه در بوته معنی دار شد، که این مبین وجود هتروزیس در این صفات است. نتایج تجزیه دای آلل مبین وجود اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ ها از نظر قابلیت ترکیب پذیری عمومی برای تمام صفات و بین تلاقی ها از نظر قابلیت ترکیب پذیری خصوصی برای تمام صفات به جز طول سنبله بود. معنی دار بودن نسبت GCA به SCA در صفات وزن دانه در سنبله و طول سنبله نشان دهنده سهم بیشتر اثرات افزایشی ژن ها دربروز آن صفات است. میانگین مربعات تلاقی های معکوس نیز برای تمام صفات به جز طول سنبله معنی دار بود. برآورد اثر GCA والد ها نشان داد که رقم دیپر-6 دارای بیشترین اثرات GCA مثبت و معنی دار در عملکرد دانه در بوته، وزن دانه در سنبله، سطح برگ پرچم و تعداد دانه در سنبله بود. میزان وراثت پذیری عمومی از 29/0 (سطح برگ پرچم) تا 93/0 (تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله) و قابلیت توارث خصوصی از 10/0 (سطح برگ پرچم) تا 53/0 (تعداد دانه در سنبله) برآورد گردید.
    کلیدواژگان: هتروزیس، اثر ژن، قابلیت های ترکیب پذیری، وراثت پذیری، گندم دوروم، تلاقی دای آلل، عملکرد و اجزای عملکرد
  • سید حسین صباغ پور، منو چهر قدمی، جاکدیش کومار صفحه 77
    عملکرد محصول نخود در واحد سطح در کشور، کمتر از نصف میانگین عملکرد جهانی آن است. با مطالعه ژنتیکی روی عملکرد و اجزای عملکرد و انتخاب روش اصلاحی مناسب می توان توان ژنتیکی در گیاه نخود از نسل های BC1P2، BC1P1، F2،F1، P2،P1 حاصل از تلاقی دو کولتیوار نخود از جمله ICCV2 (تیپ کابلی) و JG62 (تیپ دسی) و همچنین از نسل های F2، F1،P1، P2 حاصل از تلاقی رقم بیونیج (تیپ کابلی) و لاین ICCV296029 (تیپ دسی) استفاده گردید. این آزمایش ها در سال های زراعی 78-1377، 79-1378، 83-1382 در مرکز بین المللی ایکریسات درهندوستان و در ایستگاه تحقیقات سرارود در کرمانشاه اجرا گردید. توارث پذیری خصوصی زیاد به همراه پیشرفت ژنتیکی زیاد برای وزن صد دانه، وزن برگ و وزن مخصوص برگ در این تحقیق نشان داد که اثر افرایشی ژن ها در کنترل این صفات ایفای نقش می نمایند که کاربرد روش های اصلاحی که گزینش آن در نسل های اولیه صورت می گیرد، می تواند موجب اصلاح این صفات گردد. پیشرفت ژنتیکی کم برای صفات تعداد روز تا ظهور اولین گل، تعداد روز تا ظهور اولین غلاف، ارتفاع بوته، عرض بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد شاخه های اولیه، تعداد شاخه های ثانوی و تعداد روز تا رسیدن حاکی از این است که احتمالا تنوع ژنوتیپی این صفات بر اساس اثر غیر افزایشی ژن ها می باشد. لذا برای اصلاح این صفات نیاز است تا حصول هموزیگوسیتی بالا، گزینش ژنوتیپ ها به تاخیر افتد. نتایج این تحقیق نشان داد که صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و عملکرد دانه دارای پیشرفت ژنتیکی متوسط بودند که اهمیت هر دو اثرهای افزایشی و غیر افزایشی ژن در کنترل در بوته حکایت دارد.
    کلیدواژگان: پیشرفت ژنتیکی، وراثت پذیری، صفات کمی، نخود
  • یوسف ارشد، مهدی زهراوی، علی سلطانی صفحه 84
    ذخایر ژنتیکی بومی گندم، منابع تحمل با ارزشی خصوصا برای تنش های سخت محیطی محسوب می شوند. همچنین استفاده از ژرم پلاسم بومی با توجه به محدود شدن پایه ژنتیکی ناشی از اصلاح نباتات اهمیت مضاعفی یافته است. 27 ژنوتیپ بومی و خارجی انتخاب شده از بین 4096 توده از کلکسیون گندم بانک ژن گیاهی ملی ایران به همراه سه رقم ماهوتی، کویر و روشن، به عنوان شاهد، در قالب سه آزمایش جداگانه در دو محیط شور (اردکان و میبد) و یک محیط غیرشور (کرج) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه همبستگی بین عملکرد در دو شرایط تنش و بدون تنش با شاخص های تحمل به تنش نشان داد STI و GMP برای گزینش ارقام متحمل به تنش شوری مناسب تر می باشند. دو ژنوتیپ 4383 از اصفهان و 7122 از آرژانتین از نظر شاخص های تحمل به تنش و عملکرد بالقوه و عملکرد در هر دو محیط تنش شوری برتر از سایر نمونه های مورد بررسی بودند. ژنوتیپ 4419 علیرغم دارا بودن کمترین مقدار عملکرد در شرایط بدون تنش، واجد کمترین میزان افت عملکرد در اثر تنش شوری و پائین ترین مقدار TOL و SSI بود که می تواند بیانگر مکانیسم اختصاصی تحمل به شوری در این نمونه ژنتیکی باشد. همچنین براساس تقسیم بندی فرناندز، ژنوتیپ های 3888، 4383، 7097، 7122، 7258 و رقم ماهوتی بطور مشترک در هر دو آزمایش اردکان و میبد در گروه A، ژنوتیپ های 142 و 4407 در گروه B، رقم کویر در گروه C و ژنوتیپ های 1143، 3700 و 4355 در گروه D قرار گرفتند. تجزیه خوشه ایبرمبنای شاخص های تحمل به تنش توانست ژنوتیپ ها را مطابق با تقسیم بندی فرناندز متمایز نماید.
    کلیدواژگان: شوری، تحمل، گندم، شاخص های تحمل
  • فریبا اکبری، قاسم کریم زاده، احمد معینی، حمید حاتمی ملکی صفحه 97
    سلول های متافازی مناسب ده رقم کلزا (Brassica napus) با استفاده از روش اسکواش، پیش تیمار 8- هیدروکسی کینولین 002/0 مولار و استوکارمن 2 درصد (w/v) مورد بررسی کاریوتیپی قرار گرفتند. ویژگی های کروموزومی شامل طول بازوی کوتاه (S)، طول بازوی بلند (L)، حجم و طول کل کروموزوم (TL، TCV)، نسبت بازوها (AR)، نسبت طول بازوی کوتاه به بازوی بلند (r-value) و درصد شکل کروموزوم (F درصد) اندازه گیری شدند. بررسی کاریوتیپی نشان داد که سطح پلوئیدی در همه ارقام تتراپلوئید (38 =x 4 = n 2) می باشد. نتایج تجزیه واریانس در قالب طرح کاملا تصادفی نشان داد که بین ارقام از نظر 4 ویژگی اول کروموزومی تفاوت بسیار معنی داری در سطح احتمال 1/0 درصد وجود دارد. چهار نوع کروموزوم st،sm، m و M تشخیص داده شد و از نظر فرمول کاریوتیپی، ارقام در 8 کلاس مختلف قرار گرفتند. سنجش تقارن کاریوتیپی با استفاده از شاخص های اختلاف طول نسبی کروموزوم ها، شاخص پراکندگی، درصد شکل کلی کاریوتیپ، شاخص تقارن، ضریب تغییرات، دسته بندی استبینز و رومرو- زارکو انجام گردید. بررسی ضرایب همبستگی مشخص نمود که طول بازوی کوتاه با درصد شکل کروموزوم و حجم کروموزوم با نسبت بازوها، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار همبستگی بود. در تجزیه خوشه ایبا استفاده از روش متوسط گروه ها و معیار فاصله اقلیدسی، 6 گروه تشکیل شد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که سه مولفه اول، 1/96 درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه می کند. دسته بندی بر اساس دو مولفه اول نیز ارقام کلزا را در 6 گروه قرار داد.
    کلیدواژگان: کلزا، کروموزوم، تقارن کاریوتیپی، تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی
  • علی اکبر لعلی نیا، ناصر مجنون حسینی، مروژان گالوستیان صفحه 108
    به منظور بررسی و تعیین مناسب ترین رقم و مرحله اعمال تنش خشکی در گیاه ماش، در سال 89-1388 آزمایشی در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی ورامین به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه مرحله تنش (مرحله گل دهی، غلاف دهی، مرحله رشد دانه و شاهد بدون اعمال تنش) و کرت های فرعی شامل پنج رقم (پرتو، گوهر، NM-94، C-1-6-16 و VC1973A) بود. در این آزمایش برای صفات عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن غلاف همراه با دانه، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع بوته، روز تا گل دهی و رسیدگی، میزان پرولین و RWC اختلاف معنی داری بین اعمال تنش در مراحل مختلف رشد وجود داشت. از سوی دیگر بین ارقام مورد بررسی از نظر عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف اختلاف معنی داری مشاهده گردید. بیشترین همبستگی عملکرد دانه با وزن صد دانه (**936/0 =r) بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که در بین مراحل مختلف رشد، بیشترین میزان صفات مورد نظر از اعمال تنش در مرحله رشد دانه به دست آمد. همچنین بیشترین میزان عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف، در بین ارقام مورد بررسی متعلق به رقم پرتو بود. در تجزیه رگرسیون گام به گام نیز دو صفت وزن صد دانه و وزن غلاف همراه با دانه 2/59 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. به طورکلی می توان اظهار داشت که بیشترین تاثیر تنش خشکی در مرحله گل دهی است که بیشترین کاهش عملکرد در این مرحله خواهد بود. البته رقم پرتو و NM-94 مقاومت بیشتری را نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه نشان دادند.
    کلیدواژگان: ماش، تنش خشکی، رقم، مرحله رشدی، عملکرد دانه
|
  • H. Shahbazi, E. Aali , J. Azimi, M. Zaeefizadeh Page 1
    Iran is one of the world’s centers of diversity for wheat and this country has rich genetic resources for durum wheat، but these genetic resources are under sever genetic erosion and an urgent need is necessary for collecting and protecting them. Therefore 39 landraces of durum wheat were collected from different regions of Ardabil province in 2006 and an experiment was carried out using RCB design with 3 check cultivars. Thirty agronomic، phenologic، morphologic and quality characters were measured. According to the Dorofeev’s classification keys، the landraces were classified in following 11 varieties: melanopus، africanum، albiprovinciale، riechenbachii، leucurum، hordeiform، murcience، melaleucum، albobscurum، boefi and one unknown variety. The results of ANOVA indicated that there were significant differences among landraces in yield، harvest index، 100 kernel weight، plant height، number of seeds per spiklet، days to heading، SDS sedimentation value، awn length، peduncle length and flag leaf length. A MANOVA was performed among 11 varieties and results showed that varieties significantly differ in agronomic traits. Discriminant analysis properly classified varieties into distinct groups however cluster analysis could not do this.
    Keywords: Genetic resources, Diversity, Durum wheat, Landrace
  • A. R. Farrokh, M. Kavoosi, T. Razavipour, M. Rezaei Page 11
    In order to study the effect of application of nitrogen and potassium fertilizers on rice ratoon yield three an experiment was carried out in 3 rice farms of Guilan Province، Iran. Four levels of nitrogen (N): 0، 50، 100 and 150 kg/ha in form of as well as 0 and 100 kg/ha of potassium (K) in form of potassium chloride were applied on the rice field after harvesting in Astaneh Ashrafiyeh and Amlash (two sites). At the end of growing season grain yield، the weight of straw، nitrogen، potassium and phosphors concentration in straw and grain were measured. According to the results the effect of location on the grain yield، the weight of straw، the phosphors concentration in straw، nitrogen and phosphors concentration in grain، nitrogen agronomical efficiency (NAE) and nitrogen physiological efficiency (NPE) were significant (p<%1). Nitrogen had significant effect on grain yield (p<%1) and of potassium in straw (p< %5). The effect of potassium on grain yield and NAE was significant (p<%1). The results of this research showed that the use of nitrogen and potassium fertilizer increased grain yield and the weight of straw in comparison with no application of both fertilizers. The highest grain yield was observed in N100K100 with 1142 kg/h. There was an intraction between nitrogen and potassium levels and locations on yield of ratoon. Fertilizer treatment N0K100 had the highest straw weight with 305. 81 kg/ha. Potassium had a vital role in the distribution and partitioning of photosynthetic materials among different organs of shoot. In appropriate condition of potassium، the distribution of photosynthetic materials and carbohydrates among different organs of bush will be performed better.
    Keywords: Mineral elements storage, Nitrogen, Potassium, Rice Ratoon, Yield
  • Minbashi Moeini Page 22
    Weed identification of irrigated wheat fields in all region of Iran is the most important operation for weed management. Based on frequency of wheat fields area in each county 2500 irrigated wheat fields in all region of Iran were selected and with using a unique method the weed species were sampled and detected. With using specific formula the density، frequency، uniformity and mean density of each weed species was calculated. Geographic coordinates of fields (Latitude، Altitude and Elevation) were determined by using GPS. These information were the main coverage and were entered to a data bank. After the correcting of the information with using Arc/GIS software، and finally the weed map of irrigated wheat fields weeds were produced. There are 400 weed species that belong to 44 family in irrigated wheat fields of Iran. 74 percent of these species belong to 7 families. Polygonum aviculare Sinapis arvensis Cardaria draba، Galium tricornatum، Acroptilon repense and Descurainia sophia are the most important broad leaved weed species respectively. Avena ludoviciana،Phalaris minor، Secale cereale، Lolium rigidum، Avena fatua and Hordeum spontaneum are the most important grass weed species respectively. In addition Convolvulus arvensis، Alhagi pesudalhagi، Cirsium arvense، Carthamus oxycanthus and Glycyrrhiza glabra are the most important disturbing plants prior harvesting in irrigated wheat fields of Iran. The management of weeds in irrigated of wheat fields is not satisfy but in relative comparison the management of broad leaved weeds is better than grass weeds and the management of disturbing plants prior harvesting is in the lowest level.
    Keywords: Population indices, Frequency, Uniformity, Density, Mean density
  • Hamzeh Amiri Page 32
    Salinity is a very important factor in restricting the plant growth. The elements prevent the accumulation of sodium in cells،can also decrease harmful effects of salinity. One of these elements is potassium which different salts indicated different responses in decreasing the unsuitable effects of salinity. In this study immaturate embryos of ‘Va-alfajr’ cultivar were cultured on MS medium having different concentration of Kin and 2،4D hormones. Protein content and proline amino acid of the calli were measured. Results showed that optimal treatment for callus formation was MS medium containing Kin= 0 and 2،4D= 2mg/L. This investigation showed that increasing NaCl and KCl in medium، callus index decreases. Results showed that with increasing NaCl and KCl in the medium total protein decreases while the amount of proline increases.
    Keywords: Hordeum vulgare, Salinity, KCl, Tissue Culture, Protein
  • Monirifar H Page 39
    Fall dormancy in alfalfa (Medicago sativa L.) is very important trait in adaptation and breeding programs. Between 2002 and 2005 crop season an experiment was carried out in East Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research Center، Tabriz، Iran to determine of 140 alfalfa cultivar and ecotypes fall dormancy pattern in Azarbaijan climate condition and using it for breeding programs. International check cultivars such as C- RIVER، SEQUEL and DIABOLORDE and other foreign cultivars were included in experiment. Plant height، a measure of fall dormancy، was measured in October 20، 25 and 30 days after harvesting in September in 2003 to 2005. Clustering for regrowth rate in fall، determined five clusters. Yazdi، Baghdadi، Nikshahri and Kamanrou ecotypes had the most height of regrowth; therefore they had the less fall dormancy in the experiment. The mean of plant height of regrowth in this cluster was 15. 24 cm and they separated from other cultivars. The minimum height of regrowth and maximum fall dormancy belonged to cluster 3 with 18 members. The mean of plant height of regrowth in this cluster was 7. 75 cm. Ghargolog ecotype from Makou region and TazeKand-Meandoab were the important members of this cluster. MED- Hardy، Evver، HARDE and JEWEL were included in this cluster. The cultivars were belonged to this group had the less fall regrowth or most fall dormant.
    Keywords: Alfalfa, Ecotype, Fall growth, Azarbaijan
  • Moradik., Siyadat, S. A., Shahrajabian, M. H Page 46
    In order to evaluate usage of glycinebetaine in reduction of salinity stress at germination stage and early corn s، seeds growth، this study was conducted by factorial experiment inside completely randomized design with three replications. The first factor consist of two levels that saturated by 2 mili molar glycinebetaine and the second factor consist of seeds without saturated by glycinebetaine. Disinfected seeds soaked in 2 mili molar glycinebetaine for 24 hours. After that they were placed at dependable salinity level under germination test. Results showed that usage of glycinebetaine had significant effect on germination percentage، radicle length and peduncle length but had no effect on interaction between germination rate and germination duration. However، external usage of glycinebetaine moderated the effects of salinity، and also caused more increased in experimental traits than all traits of salinity strees without glycinebetaine. More increased was observed in high level of salinity strees.
    Keywords: Glycinebetainen, Salinity, Stress, Corn
  • Radn., Mohammadi, Sh Page 56
    The cold limits germination and growth of corn (Zea mays L.) but the varieties of corn significantly have differences with each other in reaction to temperatures. To determine the response of some phenological and agronomical traits affected by low and optimal temperatures in corn and to primary recognizing the cold tolerance corn inbred lines in early growth and development، an experiment was conducted، in two separately parts، in farm (in randomized complete block design with three replications) and the laboratory of Agriculture College، Shahrekord University، Shahrekord، Iran (in two completely randomized design in 12 and 25 oC temperatures with four replications) in 2007. Both experiments were done on ten corn inbred lines. The results showed that varieties on topic of germination and reaction ability to temperatures showed more variation in temperature 25 oC than in temperature 12 oC and with reducing temperature، the traits were strongly affected. Also varieties which had higher mean rate of germination (25 oC) and faster growth in the laboratorial conditions especially in the temperature of، 12 oC emerged sooner in the farm and reached to the establishment stage. At cold stress conditions، the early maturity lines and in favorite conditions، the late maturity varieties complete faster early growth and development stages until plant establishment. So with concerning the results of mean comparisons، the V5 inbred line was known as the best genotype tolerant to low temperature in this experiment.
    Keywords: Corn inbred lines, Cold, Germination, Phenologic stages
  • M. Vanda, S. Houshmand Page 70
    The study was conducted to estimate of heterosis، combining ability، heritability، maternal effects and gene effects of grain yield and yield components in durum wheat in field condition. A complete diallel cross of seven durum wheat genotypes were evaluated in a randomized complete block design with two replications. The experiment performed at normal condition for wheat. Distance between rows and plants in each row were 25 and 4 cm and length of row was 2 meter. The analysis of variance revealed significant differences among genotypes for all traits and significant heterosis was observed for all traits except spike length and grain yield per plant. General combining ability variance was highly significant for all the characters and specific combining ability variance was highly significant for all the characters except spike length. The mean square ratio of GCA to SCA implied the importance of additive genes effects in expression of grain weight per spike and spike length. Reciprocal mean squares were significant for all traits except spike length. Dipper-6 showed the highest GCA for important traits such as grain yield per plant، grain weight per spike، flag leaf area and grain number per spike. Broad-sense heritability estimates ranged from 0. 93 (for grain number per spike and grain weight per spike) to 0. 29 (for flag leaf area). Narrow-sense heritability estimates ranged from 0. 53 (for grain number per spike) to 0. 10 (for flag leaf area).
    Keywords: Heterosis, Gene effects, Combining ability, Heritability, Durum wheat, Diallel cross, Agronomic traits
  • Sayyed Hossain Sabaghpour, Manochehr Ghadami, Jagdish Kumar Page 77
    Chickpea production in Iran is less than half of world average yield. Genetic studies on yield and yield component may provide to select an effective breeding method for enhancing seed yield productivity. The current study was undertaken to estimate genetic parameters of yield and yield component of P1، P2، F1، F2، BC1P1، BC1P2 from a cross between chickpea varieties kabuli type ICCV2 and desi type JG62 and also P1، P2، F1، F2 a cross between Bivanij (kabuli type) and ICCV96029 (desi type) in ICRISAT and Sararood station during 1998-1999، 1999-2000 and 2003-2004. High heritability along with high genetic advance for 100-seed weight، leaf weight and specific leaf weight indicated the substantial contribution of additive genetic advance for the expression of these characters. Genotypic variation for number of days to first flower، number of days to first pod، number of secondary and primary branches per plant، plant width، plant height، number of seeds per pod and number of days to maturity was probably due to nonadditive gene effects. Both additive and nonadditive gene effects had important role for the expression of number of pods per plant، number of seeds per plant and seed yield per plant.
    Keywords: Genetic advance, Heritability, Quantitative characters, Chickpea
  • Yousef Arshad, Mehdi Zahravi, Ali Soltani Page 84
    Wheat landraces are considered as valuable sources of tolerance specially for severe environmental stresses. Exploiting local genetic resources has become doubly important regarding narrow genetic base due to plant breeding. Twenty seven local and foreign genotypes selected from 4096 populations of wheat collection of National Plant Gene-Bank of Iran along with three control varieties، Mahooti، Kavir and Roshan، were evaluated in three separate experiments، one normal and two saline (Ardekan and Meybod) conditions. STI and GMP were identified as the most favorable indices to select salt tolerant cultivars based on correlations with grain yield in stress and non-stress conditions. Two genotypes of 4383، from Isfehan، and 7122، from Argentina، were superior based on stress tolerance indices، and yield in both stress environments. Despite the lowest amount of yield of the genotype 4419 in non-stress condition، it possessed the lowest amount of yield loss due to salt stress، and the lowest amount of TOL and SSI which could be an indication for a specialized mechanism for salt tolerance. Based on Frenandez classification، genotypes of 3888، 4383، 7097، 7122، 7258 and Mahooti were placed in group A، genotypes of 142 and 4407 were placed in group B، Kavir was placed in group C and genotypes of 1143، 3700 and 4355 were placed in group D commonly in both Ardekan and Meibod experiments. Cluster analysis based on stress tolerance indices could discriminate the genotypes consistent with Fernandez classification.
    Keywords: Salinity, Tolerance, Wheat, Tolerance indice
  • F. Akbari, G. Karimzadeh, A. Moieni, H. Hatami-Maleki Page 97
    Karyologic studies were carried out on suitable metaphase cells of ten cultivars of Rapeseed (Brassica napus)، using squash technique، 0. 002 M 8-hydroxichinoline and 2% (w/v) aceto-carmin staining method. The chromosomal parameters measured were، short arm، long arm، chromosome volume، arm ratio، r-value، relative length and chromosome form percentage. Karyotype analysis showed that all cultivars were tetraploid (2n = 4x = 38). The resultant data were analyzed based on completely randomized design (CRD) with 5 replicates of cells. ANOVA indicated marked between-cultivars differences for most traits evaluated. On the basis of karyotypic formula، the cultivars had 4 types of chromosomes (M، m، sm، st)، categorizing in 8 different classes. Assessment of karyotype symmetry was carried out، using various parameters e. g. DRL، DI، TF%، S%، CV%، Stebbins and Romero-Zarco categories. The result of correlation coefficient showed that the short arm had the most correlation with form percentage، and chromosome volume had the least correlation with arm ratio. In cluster analysis based on UPGMA method، the distance was determined by eucldean distance
    Method
    dendrogram demonstrated 6 groups. The result of the principal components analysis showed that the first three components coverd 96. 1% of the data variation. According to the first two PCs، the cultivars were categorized into 6 groups.
    Keywords: Rapeseed, Chromosome, Karyotype symmetry, Cluster analysis, Principal components analysis
  • Laalinia A. A., Majnoon Hosseini N., Galostian M Page 108
    In order to determine the best cultivars of Mung Bean (Vigna radiate) and the effects of drought stress on mung bean، a field experiment was conducted in a split-plot arrangement using randomized complete block design with three replication at Agricultural Research Station of Varamin in 2009 cropping season. The main plots included drought stress in different stage of growth (flowering، poding and grain paramation)، and sub plots included five cultivars (Partov، Gohar، NM-94، C-1-6-16، VC1973A). The results of the experiment showed that the effect of drought stress on traits such as grain yield، 100 grain weight، number of pod per plant، number of grain per pod، number of branch and plant height were significant. grain yield، 100 grain weight، number of pod per plant، number of grain per pod were significant between cultivars studying. The results of mean comparison analysis indicated that the highest of most characteristics obtained from drought stress at the grain paramation stage. Partov cultivar produced the highest grain yield، 100 grain weight، number of pod per plant، number of grain per pod. Also، in step by step regression analysis، 100 grain weight and pod weight associated by grain 59/2 percent portray changes of grain yield. Incommonly can be said، the most influence obtained from drought stress at flowering phase that the heighest of decreacing yield would be in phase. Partov cultivar and NM-94 show more resistance as compared with other cultivar in this study.
    Keywords: Mung Bean, Drought stress, Cultivars, Growth stage, Grain yi