فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 97 (زمستان 1391)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 97 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عاطفه رمضانیان باجگیران، حسینعلی علیخانی، ناهید صالح راستین، امیر لکزیان صفحه 1
    برخی سویه های باکتری های ریزوبیومی که به عنوان مفیدترین باکتری های خاکزی شناخته می شوند، قادر به تولید آنزیم ACC (1- آمینو سیکلوپروپان-1- کربوکسیلیک اسید) دآمیناز و کاهش سطح اتیلن تنشی در گیاهان می باشند. در این پژوهش چهار جدایه قوی، یک جدایه متوسط، دو جدایه ضعیف و دو جدایه فاقد توانایی تولید این آنزیم از گونه Sinorhizobium melitoti برای آزمون درون شیشه ای طویل شدن ریشه گیاه گندم انتخاب شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 9 تیمار باکتری ریزوبیومی، یک تیمار شاهد بدون باکتری، دو سطح ماده ال-تریپتوفان به عنوان پیش ماده تولید IAA، دو سطح نقره به عنوان بازدارنده شیمیایی فعالیت اتیلن و دو سطح IAA برای تحریک تولید اتیلن اضافی در گیاه بودند. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی فاکتوریل درچهار تکرار به مدت 24 روز انجام شد و طول ریشه و طول ساقه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که سویه های ریزوبیومی مولد ACC دآمیناز توانستند طول ریشه را به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد افزایش دهند. این افزایش به طور کلی در مورد طول ساقه نیز مشاهده شد. در این میان سویه های R71-Sm و R122-Sm (قوی) و R94-Sm (متوسط) در افزایش فاکتورهای اندازه گیری شده نسبت به سایر جدایه های مورد مطالعه برتری داشتند.
    کلیدواژگان: دآمیناز، اتیلن تنشی، آزمون طویل شدن ریشه، گندم (، Triticum aestivum L)
  • بهروز واعظی، وحید باوی، مهدی قنواتی، فرشاد ابراهیم پور صفحه 10
    به منظور ارزیابی تحمل به تنش خشکی در لاین های پیشرفته جو، 12 ژنوتیپ جو طی دو سال (86-84) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران مورد آزمایش قرار گرفتند. در طول دوره رشد از برخی صفات مهم زراعی و مورفو- فیزیولوژیکی و شاخص های تحمل به خشکی از قبیل میانگین محصول دهی (MP)، میانگین هندسی محصول دهی (GMP)، میانگین هارمونیک (HARM)، شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل (TOL) یادداشت برداری انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب عملکرد دانه برای شرایط تنش و بدون تنش نشان دهنده عدم معنی داری اثر سال و معنی داری اثر لاین و اثر متقابل لاین در سال در سطح احتمال 1 درصد بود. تنش خشکی باعث کاهش 05/28 درصدی عملکرد دانه نسبت به شرایط آبی شد. دامنه عملکرد دانه برای شرایط تنش از 682/2 تن در هکتار برای لاین 7 تا 071/4 تن در هکتار برای لاین 6 و برای آزمایش آبی از 245/4 تن در هکتار برای لاین 4 تا 952/5 تن در هکتار برای لاین 5 در نوسان بود. به لحاظ ضریب تحمل به خشکی، دو لاین با مقادیر 89497/0 و 88295/0 بالاترین مقادیر تحمل به تنش خشکی را نشان دادند. با ملاحظه اندیس های تحمل به خشکی، نتایج تجزیه مولفه های اصلی، عملکرد دانه در مقایسه با سایر لاین ها، متوسط لاین ها و لحاظ نمودن خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی، می توان لاین 6 را با میانگین عملکرد تن (میانگین شرایط آبی و دیم) 996/4 در هکتار به عنوان لاین متحمل به شرایط تنش و شاخص های STI وGMP را مناسب ترین شاخص های کمی تحمل به خشکی معرفی نمود
    کلیدواژگان: تنش خشکی، لاین های پیشرفته جو، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه، مولفه های اصلی
  • احمد مهربان، سیامک غفاریپور صفحه 21
    برای افزایش عملکرد توده بومی یونجه نیکشهری و همچنین حفظ تنوع ژنتیکی توده، موفقیت انتخاب تودهای و کاهش اثرات محیطی، روش انتخاب تودهای لانه زنبوری1 مورد استفاده قرار گرفت. این روش در اکوتیپ پایه یونجه برای بهبود عملکرد استفاده شده است. برای رسیدن به این هدف از چندمنطقه رایج کشت یونجه نیکشهری و همچنین بانک ژن گیاهی ملی ایران، نمونه های بذری جمعآوری گردید و نمونهای از آن بر طبق الگوی Fasoulas در مزرعه کشت شد. فاصله یک گیاه از گیاه دیگر 5/0 متر و 1300 گیاه کشت شد. در سال اول به بوته ها اجازه استقرار داده شد و در سال دوم همه تک بوته ها به صورت جداگانه برای ارتفاع، آسیب آفات و بیماری ها و سنجش علوفه تر و خشک یادداشتبرداری شدند. قبل از شروع زمان گلدهی گیاهانی که انتخاب نشدهاند حذف شدند و اجازه داده شد گیاهان انتخابی با مجموعهای از گرده تمام گیاهان انتخابی گرده افشانی شوند و بذور تولید شده بوسیله گیاهان انتخابی یونجه نیکشهری برداشت گردید. در سال سوم توده جدید با توده قبلی برای مقایسه عملکرد کشت شد. بر طبق نتایج بدست آمده، توده جدید نسبت به توده اولیه در صفات مورد بررسی برتری داشت. همچنین انتخاب تودهای باعث کاهش غیر یکنواختی در مقایسه با توده قبلی شد
    کلیدواژگان: توده بومی، یونجه نیکشهری، بهبود عملکرد، روش انتخاب و انتخاب توده ای
  • شاهرخ فاتحی صفحه 29
    اطلاع از وضعیت پراکنش عناصر غذائی خاک و کاربرد دقیق نهاده های کودی درسیستم های کشاورزی مدرن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. بنابراین در تحقیق حاضر، از روش کریجینگ معمولی برای تهیه نقشه پراکنش فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب و کربن آلی ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب استفاده گردید. از عمق30-0 سانتیمتری خاک و در شبکه های50 متر در50 متر نمونه برداری انجام گرفت وکربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب نمونه های خاک اندازه گیری شد. بررسی های آماری نشان داد که کربن آلی و پتاسیم دارای توزیع نرمال هستند اما فسفر بعد از تبدیل لگاریتمی داده ها دارای توزیع نرمال گردید. بهترین مدل تغییرنما برای داده های کربن آلی، مدل کروی و برای فسفر و پتاسیم قابل جذب، مدل نمائی تعیین شد. با تجزیه تحلیل تغییر نما مشخص شد وابستگی مکانی کربن آلی و پتاسیم قابل جذب متوسط(نسبت اثرقطعه ای به آستانه بین 25 تا 75 درصد) و وابستگی مکانی فسفر قابل جذب قوی(نسبت اثرقطعه ای به آستانه کمتر از25درصد) است. دامنه تاثیرکربن آلی579 متر، فسفر 5058 متر و پتاسیم 588 متر می باشد. نقشه های کریجینگ تهیه شده تغییرات مکانی خصوصیات حاصلخیزی خاک مذکور را نشان می دهند. توصیه کودی بر اساس نقشه های مذکور می تواند سبب استفاده بهینه از کود های شیمیائی و کاهش خطرات زیست محیطی شود.
    کلیدواژگان: عناصر غذائی خاک، وابستگی مکانی، تغییر نما، کریجینگ معمولی
  • حسین صادقی، مهران شرفی زاده، ویکتوریا عسکری صفحه 39
    به منظور تعیین مناسب ترین رطوبت بذر در هنگام برداشت برای تولید بذور با قوه نامیه و قدرت (ویگور) مطلوب دو رقم کلزا پژوهشی طی سال های 88-86 به صورت آزمایش عاملی (فاکتوریل)4×2 بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی که عامل اول دو رقم کلزا شامل هایولا 401 و هایولا 308 و عامل دوم رطوبت های مختلف زمان برداشت شامل 10، 15، 25 و 35 درصد بودند طی دو سال در دزفول با فرض تصادفی بودن اثر سال اجرا گردید. بدین منظور نمونه بذور از مزارع تولید بذر ارقام هایولا 401 و هایولا 308 با رطوبت های 35، 25، 15 و 10 درصد برداشت گردید و در آزمایشگاه با اجرای آزمون جوانه زنی استاندارد شاخص هایی نظیر درصد جوانه زنی اولیه و نهایی(قوه نامیه)، تعداد گیاهچه های عادی و غیر عادی، متوسط جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی روزانه، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و شاخص قدرت گیاهچه (وزن خشک گیاهچه × قوه نامیه) اندازه گیری گردیدند. داده های حاصل با استفاده از آزمایش عاملی (فاکتوریل)4×2 بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی تجزیه مرکب گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده ها مشخص ساخت که به غیر از تعداد گیاهچه های عادی و غیر عادی سایر شاخص های مورد بررسی تحت تاثیر عوامل مورد نظر قرار گرفتند و جوانه زنی اولیه و نهایی، متوسط جوانه زنی روزانه، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و شاخص قدرت گیاهچه تحت تاثیر اثرمتقابل رقم، رطوبت هنگام برداشت و سال قرار گرفتند. بالاترین درصد جوانه زنی اولیه و نهایی برای هر دو رقم در رطوبت 15 درصد بدست آمد. همچنین بیشترین میزان متوسط جوانه زنی روزانه، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و شاخص قدرت گیاهچه در رطوبت 15 درصد بدست آمد. در بین دو رقم نیز درصد جوانه زنی اولیه و نهایی رقم هایولا 401 نسبت به هایولا 308 بیشتر می باشد. بطور کلی با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش مشخص می گردد که کیفیت بذر و جنبه های مختلف آن تحت شرایط محیط محل اجرای آزمایش قرار گرفته و کیفیت بذور حاصله با رطوبت 15 درصد بیشتر از سایر رطوبت ها می باشد.
    کلیدواژگان: کلزا، قوه نامیه، قدرت گیاهچه، میزان رطوبت بذر، تاریخ برداشت و رسیدگی بذر
  • احسان جمشیدی، امیر قلاوند، فاطمه سفیدکن، ابراهیم محمدی گل تپه صفحه 47
    به منظور بررسی سیستم های مختلف تغذیه بر صفات کمی گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum valgare Mill) در شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی مزرعه ای در سال 1388 به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی تربیت مدرس واقع در پیکان شهر اجرا گردید.در این آزمایش، عامل اصلی شامل 3 رژیم های آبیاری (آبیاری پس از مصرف 40 درصد رطوبت قابل استفاده خاک (C1)، (به عنوان شاهد)، آبیاری پس از مصرف 60درصد رطوبت قابل استفاده خاک (C2) و آبیاری پس از مصرف 80 درصد رصوبت قابل استفاده از خاک(C3)) و عامل فرعی شامل سیستم های مختلف تغذیه ای(تامین 100 درصد نیتروژن مورد نیاز گیاه از کود گاوی، تامین 50 درصد نیتروژن از کود گاوی + تامین 50 درصد مابقی از کمپوست قارچ، تامین 100 درصد نیتروژن از کمپوست قارچ، 100 درصد نیتروژن از کود شیمیایی اوره و عدم کوددهی) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی و سیستم های مختلف کودی بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در بین سیستمهای کودی بیشترین عملکرد دانه با کاربرد کمپوست مصرف شده قارچ حاصل گردید. همچنین اثر متقابل مواد آلی با تنش خشکی بر تمامی صفات در سطح احتمال 1درصد معنی دار گردید. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در شرایط آبیاری مطلوب و تغذیه با کود شیمیایی نیتروژنه و تنش شدید و عدم کوددهی بدست آمد.
    کلیدواژگان: رازیانه، سیستم های مختلف تغذیه، تنش خشکی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • عارفه رزازی، اسکندر زند، خورشید رزمجو، منصوره احمدی صفحه 55
    به منظور بررسی تاثیر آرایش کاشت و ترکیب علفکشها در کاهش مصرف علفکش و جمعیت علفهایهرز ذرت دانهای، آزمایشی در سال 1386 به صورت طرح کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در ورامین اجرا شد. روش کاشت ذرت به چهار صورت: تکردیفه با تراکم معمول، دوردیفه با تراکمهای معمول، دو ردیفه با تراکم 25 درصد بیشتر و دو ردیفه با تراکم 50 درصد بیشتر، به عنوان فاکتور اصلی و تیمار مبارزه با علف های هرز شامل: مخلوط آترازین به میزان 8/0 کیلوگرم ماده موثره در هکتار و ایپیتیسی به میزان 28/3، 10/4 و 92/4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار، مخلوط آترازین به میزان 8/0 کیلوگرم ماده موثره در هکتار و آلاکلر به میزان 40/2 کیلوگرم ماده موثره در هکتار، ایپیتیسی به میزان 92/4 کیلوگرم ماده موثره در هکتار به همراه وجین کامل و عدم وجین به عنوان فاکتور فرعی اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که تغییرآرایش کاشت از تک ردیفه به دو ردیفه، موجب افزایش عملکرد دانه شد. که الگوهای کاشت دو ردیفه با تراکم های 25 درصد و50 درصد بیشتر از میزان توصیه شده بیشترین عملکرد دانه را داشتند. همچنین، در الگوهای مختلف کاشت پس از تیمار شاهد بدون علف هرز، تیمارهای 8/0 کیلوگرم ماده موثره آترازین در هکتار + 10/4 و92/4 کیلوگرم ماده موثره ایپیتیسی در هکتار و تیمار 92/4 کیلوگرم ماده موثره ایپیتیسی در هکتار به ترتیب موجب بیشترین کاهش در تراکم و وزن خشک علف های هرز شدند.
    کلیدواژگان: تراکم، وزن خشک، عملکرد، علف کش، تراکم علف هرز، ذرت دانه ای
  • شاهین حسنی، فرهاد نریمانی*، ناصر اکبری صفحه 67

    به منظور مطالعه تاثیر کود دی آمونیوم فسفات در مراحل مختلف رشد گیاه آفتابگردان (رقم آلستار)، آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال زراعی 86-1385 با 16 تیمار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجراء گردید. در این آزمایش کود مورد نظر در 4 سطح (180، 90، 60 و 45 کیلوگرم در هکتار) و در دوره های رشدی (1. به هنگام کاشت 2. در ارتفاع 15 سانتی متری گیاه 3. به هنگام تشکیل طبق 4. به هنگام شروع گلدهی) در دسترس گیاه قرار داده شد. نتایج به دست آمده از بررسی سطوح مختلف کود دی آمونیوم فسفات در مراحل مختلف رشد آفتابگردان اثر معنی داری بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه،عملکرد روغن، درصد روغن و درصد پروتئین نشان داد. همچنین نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمارکودی 90 کیلوگرم در هکتار به همراه کاشت و مصرف 90 کیلوگرم در هکتار درمرحله رشدی 15 سانتی متری گیاه از نظر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، عملکرد روغن، درصد روغن و درصد پروتئین مناسب ترین تیمار شناخته شد.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، کود دی آمونیوم فسفات، عملکرد دانه، درصد پروتئین، درصد روغن
  • رقیه امینیان، شهرام محمدی، سعدالله هوشمند، محمود خدام باشی صفحه 73
    به منظور تعیین محل کروموزومی ژن های کنترل کننده عملکرد گندم درارتباط با صفات روزنه ای (تعداد و سطح روزنه های روئی و زیری) و ویژگی های برگ پرچم (طول، عرض و سطح)، یک سری کامل لاین های جایگزین شده کروموزومی که در آن ها کروموزوم های گندم رقم تایمستین جایگزین کروموزوم های همولوگ رقم چاینیزاسپرینگ شده بودند، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط معمول و تنش آبی در گلخانه دانشگاه شهرکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنش خشکی از مرحله غلاف رفتن شروع شد. در شرایط بدون تنش گیاهان هر2- 4 روز یکبار آبیاری گردیدند و در شرایط تنش آبی گیاهان تا مرحله غلاف دهی مشابه شرایط بدون تنش و پس از آن هر4- 6 روز یکبار تا پایان رشد آبیاری گردیدند. دوره های آبیاری بر اساس دمای هوا و درجه روز رشد (GDD) دریافت شده مشخص گردید. نتایج نشان داد کروموزوم های A 3 و B 7 در شرایط آبی و کروموزوم های A7 و B7 در شرایط تنش آبی دارای بیشترین ژن های موثر بر عملکرد بودند. تفاوت های معنی داری بین لاین ها در صفاتی مثل اندازه برگ پرچم، فراوانی روزنه ها، اندازه روزنه ها و عملکرد مشاهده شد. در شرایط تنش اندازه روزنه و برگ پرچم تاثیر مثبتی ولی غیر معنی دار بر عملکرد داشتند در حالیکه در شرایط بدون تنش همبستگی بین تعداد روزنه ها و عملکرد مثبت اما غیر معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد در شرایط تنش کروموزوم های گروه همیولوگD بیشترین تاثیر را روی اندازه برگ پرچم داشتند وکروموزوم های همیولوگ گروه A بیشترین تاثیر را بر روی اندازه روزنه داشتند.
    کلیدواژگان: گندم نان، لاین های جایگزین کروموزومی، عملکرد، ویژگی های روزنه، برگ پرچم و تنش خشکی
  • سعید بخشی پور، علی گزانچیان، علی محدثی، حسین رحیم سروش، مرتضی نصیری صفحه 82
    در اصلاح ارقام زراعی مقایسه لاین های امید بخش با ارقام رایج می تواند به شناخت هر چه بیشتر و پیشرفت برنامه های اصلاحی کمک نماید. این تحقیق جهت تعیین روابط بین عملکرد دانه و برخی صفات زراعی برای هفت لاین امید بخش برنج و رقم شیرودی در سال 1384 در موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران (آمل) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجراء گردید. در این تحقیق 11 صفت زراعی شامل عملکرد دانه و اجزاء آن و خصوصیات مورفولوژیکی بوته و دانه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی دار وجود دارد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی می نماید. مقایسه میانگین ها نیز نشان داد که لاین شماره 2 از لحاظ عملکرد و برخی از صفات مهم زراعی نسبت به سایر ژنوتیپ ها برتری دارد. همچنین در این بررسی عملکرد دانه همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی مثبت و معنی داری با صفات ارتفاع بوته (**0/64 =p و **72/0 =g)، طول خوشه (**59/0= p، **78/0 =g)، وزن خوشه (**55/0= p، **81/0 =g)، تعداد دانه پر (**55/0= p، **79/0 =g) و مساحت برگ پرچم (**5/0= p، **64/0 =g) نشان داد. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که لاین شماره 2 نسبت به رقم شیرودی برای صفات مساحت برگ پرچم، تعداد دانه پر، وزن خوشه و طول خوشه دارای برتری بود.
    کلیدواژگان: برنج، همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی، عملکرد
  • محمد رفیعی الحسینی، فرود صالحی صفحه 91
    آفتابگردان (.Helianthus annuus L) از مهمترین گیاهان روغنی در نواحی معتدل است. برای تعیین اثرات رقم و تراکم بوته در آفتابگردان، آزمایش مزرعهای در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سالهای 1381 و 1382 انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. ارقام آفتابگردان شامل آذرگل، آرماویرسکی و زاریا بودند که فواصل کاشت بوته ها 15، 18، 21 و 24 سانتیمتر در ردیفهای 60 سانتی متری بود (به ترتیب 1/11، 26/9، 94/7 و 94/6 بوته در متر مربع). نتایج نشان داد که ارقام آفتابگردان تفاوت معنی داری (01/0 >p) در درصد روغن نشان دادند. رقم آذرگل بیشترین (2/47) و رقم زاریا (2/45) کمترین درصد روغن را داشت. با افزایش تراکم بوته درصد روغن دانه افزایش یافت. ارتفاع بوته تفاوت معنی داری (05/0 >p) بین ارقام داشت که رقم آرماویرسکی بیشترین و رقم آذرگل کمترین ارتفاع بوته را داشتند. وزن هزاردانه تفاوت معنی داری (01/0 >p) در ارقام مختلف داشت، رقم زاریا کمترین و رقم آذرگل بیشترین وزن هزار دانه را داشتند. عملکرد دانه در بین ارقام معنیدار نبود، گرچه آذرگل بیشترین عملکرد دانه (9/2809 کیلوگرم در هکتار) را داشت. افزایش تراکم بوته باعث افزایش عملکرد دانه شد. عملکرد روغن بین ارقام تفاوت معنیدار (05/0 >p) نشان داد و رقم آذرگل بیشترین عملکرد روغن را داشت. عملکرد روغن با افزایش تراکم بوته افزایش یافت. بهترین عملکرد دانه و روغن از تیمارهای آذرگل و زاریا با تراکم 1/11 بوته در متر مربع بهدست آمد. بنابراین با توجه به نتایج این آزمایش هیبرید آذرگل و تراکم بوته 1/11 بوته در متر مربع جهت تولید آفتابگردان روغنی در منطقه شهرکرد توصیه میگردد و در شرایط عدم وجود هیبرید آذرگل، میتوان از رقم زاریا با تراکم 1/11 بوته در مترمربع به عنوان جایگزین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تراکم بوته، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • فاطمه قائدی، حسین صباحی، جعفر کامبوزیا، کورس خوشبخت، مجید آقاعلیخانی صفحه 99
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن بر فراهمی و جذب عنصر روی (Zn) در خاک و گیاه ذرت (سینگل کراس 602) در شرایط رقابت با تاج خروس، آزمایشی در غرب تهران انجام گرفت. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و با استفاده از روش فاکتوریل دو عاملی انجام شد. نیتروژن در 3 سطح (142، 190 و 237 کیلوگرم در هکتار) و تراکم تاج خروس ریشه قرمز در ترکیب گیاهی نیز در 3 سطح (0، 5 و 25 بوته در متر مربع) به ترتیب عوامل آزمایش بودند. نتایج نشان داد که با افزایش مصرف نیتروژن، برداشت روی (Zn) توسط کل اندام های هوایی ذرت افزایش یافت؛ ولی تغییری در برداشت نیتروژن توسط علف هرز ایجاد نگردید. جذب روی در تراکم 5 بوته علف هرز در متر مربع، به طور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد (عدم وجود علف هرز) بود. بر اساس یافته های این تحقیق، تراکم زیر حد بحرانی علف هرز نه تنها برای گیاه زراعی مضر نبود بلکه با افزایش فراهمی و در نتیجه جذب روی، باعث افزایش عملکرد دانه نیز شد.
    کلیدواژگان: ذرت، نیتروژن، تراکم تاج خروس، فراهمی و جذب روی (Zn)
  • مریم سادات سلامتی صفحه 105
    به منظور بررسی روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در گلرنگ، تجزیه ضرایب مسیر و تجزیه عاملها با استفاده از برخی صفات زراعی و مورفولوژیک در 18 ژنوتیپ مختلف گلرنگ انجام شد. ژنوتیپها در دانشگاه پیام نور زواره در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه ارزیابی شدند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات بیوماس، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد روغن و تعداد شاخه فرعی همبستگی مثبت و بالایی وجود داشت. تجزیه و تحلیل رگرسیون مرحلهای برای عملکرد دانه نشان داد که صفات بیوماس، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و درصد روغن به ترتیب وارد مدل شدند و 98 درصد تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. بر اساس ضرایب مسیر صفت بیوماس و تعداد طبق در بوته بالاترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. تجزیه عاملها سه عامل پنهانی را معرفی نمود که در مجموع 31/91 درصد از واریانس بین صفات را بیان نمودند. این عاملها با توجه به اجزای تشکیل دهنده آنها به ترتیب عامل بهره وری (عملکرد دانه، عملکرد روغن و بیوماس)، عامل اجزای عملکرد (تعداد شاخه فرعی و تعداد طبق در بوته) و عامل خصوصیات طبق (وزن طبق و تعداد دانه در طبق) نامیده شدند. از این رو بنا بر این تحقیق، بیوماس، تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق به ترتیب از اهمیت نسبی بیشتری در تعیین عملکرد دانه گلرنگ برخوردارند و این اجزای عملکرد میتوانند معیار انتخاب مناسبی برای بهبود عملکرد دانه در ژنوتیپهای گلرنگ باشند.
    کلیدواژگان: گلرنگ، عملکرد دانه، ضرایب مسیر، تجزیه به عاملها
  • مهدی سرایی تبریزی، مسعود پارسی نژاد، عبدالمجید لیاقت، حسین بابازاده صفحه 112
    هدف اصلی این تحقیق تعیین پارامترهای مرتبط با مدیریت آبیاری در کشت سویا در مزرعه بود. این مطالعه بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار و در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج در سال 1387 انجام شد. تیمارهای آبیاری سطحی جویچهای عبارت بودند از: تیمار کم آبیاری سنتی درحد 75 و50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک، تیمار آبیاری بخشی منطقه ریشه (Partial Root Drying) درحد 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک و تیمار آبیاری کامل. نتایج نشان داد که ضریب گیاهی در چهار مرحله رشد شامل: اولیه (Kc ini)، توسعه (Kc adv)، میانی (Kc mid) و همچنین در مرحله نهایی (Kc lat) به ترتیب 34/0، 7/0، 1 و 44/0 برآورد گردید. متوسط ضریب تنش (Ks) در تیمارهای کم آبیاری سنتی درحد 75 و 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک و تیمار آبیاری بخشی (PRD) به ترتیب برابر 89/0، 76/0، 7/0 برآورد گردید. این شواهد نشان میدهد در تیمار آبیاری بخشی علیرغم اینکه میزان آبیاری در مقایسه با آبیاری کامل و تنش 75 و 50 درصد به ترتیب به میزان 75، 50 و 25 درصد کاهش داشته ولی ضرایب تنش به همان نسبت تغییر نکرده است که این امر نشاندهنده سازگاری گیاه در شرایط آبیاری بخشی است.
    کلیدواژگان: آبیاری بخشی، سویا، ضریب تنش آبی، ضریب گیاهی، کم آبیاری
  • غفار کیانی، قربانعلی نعمت زاده صفحه 122
    در این مطالعه تنوع تعداد 35 لاین خارجی برنج به همراه 2 لاین ایرانی از نظر 8 صفت زراعی مورد بررسی قرار گرفت. ژنوتیپهای مورد بررسی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری کشت شدند. ضرایب تنوع فنوتیپی برای اکثر صفات بالا بود که بیانگر وجود تنوع کافی در صفات مورد بررسی میباشد. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی حاکی از نقش 3 مولفه اصلی در توجیه 22/68 درصد از تنوع کل داده ها میباشد. مولفه اول مربوط به ویژگی پرشدن دانه میباشد، درحالیکه مولفه دوم اهمیت و ارتباط مثبت دو صفت تعداد دانه و طول خوشه را با همدیگر و مولفه سوم اهمیت صفات زایشی را در مقابل صفات رویشی نشان میدهد. بررسی ضرایب همبستگی بین صفات مورفولوژیکی رابطه مثبت و معنیدار بین عملکرد و تعداد دانه پر در خوشه را نشان داد. تجزیه خوشهای ژنوتیپها با روش واریانس مینیمم وارد و معیار فاصلهای اقلیدسی توانست لاینها و ارقام اعاده کننده باروری را در 3 گروه مختلف قرار دهد. نتایج این تحقیق مشخص کرد که، لاینهای خارجی با ارقام ایرانی میتوانند در اثر دورگگیری ارقام هیبرید جدید را بوجود آورند.
    کلیدواژگان: برنج، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، صفات مورفولوژیک
  • محسن جواهری، خسرو محمدی، جهانفر دانشیان صفحه 131
    تعیین تاریخ کاشت از اولویتهای تحقیقاتی در هر محصولی میباشد و در زراعت دیم از اهمیت ویژهای برخوردار است. به منظور انتخاب تاریخ کاشت جهت دستیابی به رشد و عملکرد دانه مناسب ارقام آفتابگردان در زراعت دیم آزمایشی به صورت کرتهای یکبارخرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات دیم مرکز تحقیقات کشاورزی استان کردستان در سال 1388 اجرا شد. چهار تاریخ کاشت از دهم فروردین ماه به فاصله زمانی 10 روز به عنوان عامل اصلی و سه رقم آفتابگردان (رکورد، زاریا، آذرگل) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج ارزیابی تغییرات وزن خشک نشان داد که رقم رکورد دارای بیشترین میزان وزن خشک (92 گرم در متر مربع) بود. در تاریخ کاشتهای مختلف مشاهده شد که بوته های آفتابگردان در مراحل اولیه از رشد کند و سپس از رشد سریعی برخوردار شدند، به نحوی که در تاریخ کاشت دوم با دریافت 1220 درجه روز رشد، بوته های آفتابگردان رشد سریعی داشتند. بین ارقام مختلف رقم رکورد دارای بیشترین سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی بود. تاریخ کاشت و رقم تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه داشتند. با تاخیر در کاشت عملکرد دانه کاهش یافت و بیشترین عملکرد دانه (504 کیلو گرم در هکتار) از رقم رکورد حاصل گردید هر چند با رقم آذرگل اختلاف آماری معنی داری نداشت. همچنین بین ارقام مختلف اختلاف آماری معنی داری (در سطح یک درصد) از نظر تلاش باز آوری مشاهده گردید. تاخیر در کاشت باعث کاهش عملکرد روغن گردید. بیشترین عملکرد روغن (261 کیلو گرم در هکتار) مربوط به رقم رکورد بود
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تاریخ کاشت، رقم، عملکرد دانه، روغن و شاخصهای رشد
|
  • A. Ramezanian Bajgiran, Alikhani H., Saleh Rastin N. Page 1
    Some strains of Rhizobia known as the most useful soil bacteria are able to produce 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) deaminase and reduce stress ethylene level in plants. In this research، four strong (R4-Sm، R35-Sm، R71-Sm and R122-Sm)، one mild (R94-Sm)، two weak (R11-Sm and R64-Sm) and two ACCd- (not containing ACC deaminase) strains (R138-Sm and R162-Sm) from Sinirhizobium meliloti were selected for root elongation assay in wheat plant. Experimental treatments were 9 levels of rhizobia and one level as a blank، 2 levels of L-TRP as the precursor of IAA production، 2 levels of Ag as a chemical inhibitor of ethylene action and 2 levels of IAA. The experiment was conducted in completely randomized design in a factorial arrangement with four replications in 24 days، then root length and shoot length were measured. Results showed that ACC deaminase containing rhizobial strains could significantly increase root length in comparison to the blank. Such increase was observed in shoot length as well. Strains R71-Sm and R122-Sm (strong) and R94-Sm (mild) were more effective in improving growth factors of wheat plant.
    Keywords: PGPR, ACC deaminase, Stress ethylene, Root elongation assay, Wheat (Triticum aestivum L.)
  • B. Vaezi, V. Bavei, M. Ghanavati, F. Ebrahimpoor Page 10
    To evaluation of drought tolerance of advanced barley lines، 12 genotypes were grown at 2 experimental conditions of irrigated and drought condition at two growing seasons (2005-2007) in Gachsaran dry land agricultural research station. These experiments were performed as complete randomized block design (RCBD) with 3 replications. Data were collected from some agronomic and morpho–physiological traits and stress susceptibility-tolerance indices i. e. MP، GMP، HARM. STI، SSI and TOL. Results of combined analysis of variance for irrigated and stress conditions showed that the effects of year was non-significant and other effects (genotype and genotype × year) were significant at 1% level of probability. Average reduction of yield caused by drought stress was 28. 05%. Grain yield for drought condition ranged from 2. 682 t/ha (genotype L7) to 4. 071 t/ha (genotype L6) and for well watered status ranged from 4. 245 t/ha (L 4) to 5. 952 t/ha (L5). Two lines possessed higher tolerant indices i. e. 0. 89497 and 0. 88295 respectively than other genotypes. In consideration of grain yield in rain fed and irrigated conditions and different sensitivity/tolerance indices، principal components analysis and means of agronomic traits، genotype of L6 (average yield of 4. 996 t/ha) could be released as more adaptive genotype for warm and dry land regions. Moreover، STI and GMP were recommended as appropriate indices for improve grain yield under both optimum and stress conditions.
    Keywords: Drought tolerance, Barley, Drought tolerance indices, Grain yield, Principal components
  • A. Mehraban, Siamak Ghaffaripour Page 21
    In order to increase the yield of Nikshahri alfalfa landraces and maintain genetic diversity، the success of mass selection and reduction of environmental impacts، honeycomb mass selection method was used. This method was performed to get improvement on landrace of that. To achieve to this common goal، seed samples were collected from area of planting Nikshahri alfalfa and national plant gene bank، a sample were planted according Fasoulas pattern on farm. The distance from a plant to other plant was 0. 5 meter and 1300 plants were planted. In the first year، the plants were allowed to establish and in the second year، separately all single-plant was evaluated for the high of stems، number of stems per plant، their injury by diseases and insects and every plant was weighted for its hay production. Before of flowering time، none choosing plants was removed and selected plants were pollinated together with a mixture of pollen collected from all the plants of this group In the third year، the new mass was planted for yield comparison with previous mass. According to the results، a new mass was found superior in comparison with first mass and the new production had significant difference with old population. Also mass selection was decreased non-uniform mass in comparison with the first mass.
    Keywords: Land races, Nikshahri Alfalfa, Yield improvement, Breeding method. Mass Selection
  • Fatehi Sh Page 29
    Accurate information about spatial distribution of soil nutrients and application of fertilizer is important in modern agriculture. Ordinary kriging was used to map of organic carbon، available phosphor and potassium in Eslamam-abad agriculture research station. Soil samples were collected on 50m*50m grids and analyzed for organic carbon، available phosphor and potassium. Results showed that distribution of organic carbon and available potassium data are normal but Logarithmic transformations were used for available phosphor content to fit it in normal distribution. The best semivariogram model for organic carbon was spherical model. Semivariogram of available phosphor and potassium data were fitted by exponential model. Variogram analysis indicated that spatial dependence for organic carbon and available potassium is moderate (nugget to sill ratio is between 25 % and 75 %) and spatial dependence of available phosphor is strong (nugget to sill ratio is less than 25 %). Ranges of variogram for organic carbon، phosphor and potassium are 579، 5058 and 588 m respectively. Kriging maps showed spatial variability for three soil fertility properties. Fertilizer recommendations based on Kriging maps provided optimal application of fertilizer and reduced bioenvironmental risks.
    Keywords: Fertility, Variogram, Spatial dependence, Ordinary kriging
  • H. Sadeghi, M. Sharafi Zadeh Page 39
    In order to evaluation of most suitable seed moisture content at harvest for production of high viability and vigor seed of two Oil-seed rape cultivars، this study was conducted during 2000- 2009 in Dezfoul. Therefore samples of Hyola 401 and Hyola 308 cultivars seeds by 10%، 15%، 25% and 35% moisture content harvest from seed multiplying field and at central seed analysis laboratory of Seed & Plant Certification & Registration Institute (SPCRI) in Karaj by conducting standard germination test، some seed quality indices like as primary and final germination percent (seed viability)، normal and abnormal seedling number، mean daily germination speed (MDG)، daily germination speed (DGS)، seedling length، fresh and dry seedling weight and seedling vigor index (seedling dry weight × viability) measured. Obtained data by 2×4 factorial experimental based on completely randomized design with three replication، combine analyzed and results revealed that expect of normal and abnormal seedling number، all measured indices affected by studied factors and primary and final germination percent، mean daily germination speed (MDG)، fresh and dry seedling weight and seedling vigor index (seedling dry weight × viability) affected by cultivar × seed moisture content × year interaction. Highest primary and final germination percent obtained at 15 percent seed moisture content for both cultivars. Also the highest rate of mean daily germination speed (MDG)، fresh and dry seedling weight and seedling vigor index (seedling dry weight × viability) obtained at 15 percent seed moisture content for both cultivars. In addition to، primary and final germination percent of Hyola 401 was more than Hyola 308. This result revealed that seed quality and its various aspects affected by environmental factors and seeds harvested at 15 percent moisture content have highest seed quality.
    Keywords: Oil, seed rape, Seed viability, Seedling vigor, Seed moisture content, Harvest time, seed maturity
  • E. Jamshidi, A. Ghalavand, F. Sefidkon Page 47
    In order to study the effects of different nutrition systems (Organic and Chemical) on quantity characteristics of Fennel (Foeniculum vulgare Mill) under water deficit stress، an experiment was conducted in a split plot arrangement in randomizes complete block desing with three replication at the field station of Tarbiat Modares University in Peykan shahr during 2009 cropping season. In this study، the main plots were three irrigation regime levels (Soil water contact 40 %(favorite irrigate)، Soil water contact 60 % (moderate stress) and Soil water contact 80 % (sever stress) and Sub-plots were different nutrition systems (without organic manure، 100% manure cattle، 100% spent mushroom compost and 50% cattle manure with 50% spent mushroom compost and 100% N). Results showed that different nutrition systems and drought stress significantly affected all of measured traits. Also Interaction of drought stress ´ nutrition systems was significant. The highest yield and the least grain yield was Interaction of consumption Soil water contact 40 Chemical systems and Interaction of sever stress without Nutriation، respectively.
    Keywords: Fennel, different nutrition systems, Water stress, Yield, yield component
  • A.Razzazi, E. Zand, Kh.Razmjoo, M.Ahmadi Page 55
    In order to study the effect of planting patterns and component of herbicide on reduction of herbicide consumption and weeds of fields corn (Zea mays L.)، an experiment was conducted in 2007 at research field of Department of Weed research، Plant Protection Research Institute، Tehran، using split plot design with 4 replications. Experimental factors were corn planting patterns in 4 different types (one row planting on each ridge with 74،000 plants ha-1 and two rows planting on each ridge with 74،000، 92،500 and 111،000 plants ha-1) in main plot and 5 components of herbicide (1- Atrazin 0. 8 K /ha plus EPTC 4L/ha، 2- Atrazin 1L/ha plus EPTC 5L/ha، 3- Atrazin 1L/ha plus EPTC 6L/ha، 4- Atrazin 1L/ha plus Allachlor 5L/ha، 5 EPTC 6L/ha) in subplot. Control plots were consist of complete weeding and none-sprayed. Results indicated that two rows planting pattern on each ridge increase yield، as the highest amount was observed in two rows planting on each ridge with 74،000 and 111،000 plants ha-1. Under all planting patterns after the complete weeding control plots، Atrazin 1L/ha plus EPTC 5، 6 L/ha and EPTC 6L/ha cause highest reduction in weed density and dry matter respectively.
    Keywords: Density, Dry matter, Yield, Herbicide, Weed's density, Corn
  • Sh. Hasani, F. Narimani, N. Akbari Page 67

    In order to study the effects of Di-ammonium phosphate fertilizer on different growth stages of sunflower (var. Alstar)، an experiment was carried out by 16 treatments in a randomized complete block design (RCBD) with four replications at faculty of Agriculture، University of Lorestan in cropping season 2006-2007. In this study the fertilizer was supplied in four rates (180، 90، 60 and 45 kg/ha) and was supplied in different growth stages of plant (Sowing time، 15 cm height seedling، Heading and anthesis). The results showed that the different levels of Di-ammoniom phosphate fertilizer had significant effect on seed yield، 1000-seed weight، oil yield، oil percentage and protein percentage. The mean comparisons revealed that the treatment 90 kg/ha di-ammonium phosphate fertilization at sowing time and 90 kg/ha di-ammonium phosphate fertilization at 15 cm height plant were found the most suitable treatment for seed yield، 1000-seed weight، oil yield، oil percentage and protein percentage.

    Keywords: Sunflower, Di, ammonium phosphate fertilizer, Seed yield, Protein percentage, Oil percentage
  • Roghayeh Aminian, Mohammadi Sh., Hoshmad S Page 73
    Identification of chromosomes carrying genes controlling yield production in bread wheat which are related to stomatal and flag leaf characteristics under non-stress and drought stress conditions، this experiment was executed using chromosome substitution lines series which chromosomes of Timstein variety were substituted with homologues chromosomes of Chinese Spring. Twenty one substitution lines were examined within a Randomized Complete Block Design with three replications under two irrigated and drought stress conditions in the greenhouse، Shahrekord University. Stress condition was started at booting stage. In non-stress condition plants were irrigated in a period of 2-4 days. In stress condition plants were irrigated like non-stress condition before booting stage and afterwards in a period of 4-6 days. Irrigation periods was done based on air temperature and growth degree day (GDD). The results showed that substitution lines significantly differed for all traits. Mean comparison of lines displayed that، chromosomes 3A، 7B and chromosomes 7A and 7B had the most effective genes expressing yield productivity in irrigated and stress conditions، respectively. Significant differences were found among substitution lines in terms of flag leaf size، stomatal frequency، stomatal size and yield. Positive but not significant correlation were found between stomatal size، flag leaf size and yield in stress condition while positive but not significant correlation were observed between stomatal frequency and yield in irrigated conditions. The results also showed that the chromosomes of D genome had the most effectiveness on flag leaf size in stress condition while chromosomes of A genome appeared with the most effects on the stomatal size.
    Keywords: Chromosome substitution lines, Stomatal characteristics, Flag leaf, Yield, water stress
  • S., Bakhshipoura., Gazanchiana., Mohaddesi, Tonekabon, H Page 82
    In crops improvement، comparison of promising lines with local cultivars can be effective for assessing breeding programs. In order to study the relationships between grain yield and some agronomic traits of rice، a field experiment was conducted on seven promising rice lines Shiroodi cultivar at in Rice Research Institute of Iran (Deputy of Mazandaran-Amol) 2005. The experimental design was randomized complete block with four replications. In this study 11 traits including grain yield and yield component، grain and plant morphological characters were measured. Results of analysis of variance showed significant differences among genotypes in terms of traits under study، which indicates the existence of genetic variations. Mean comparison showed that line 2 are better based on their yields and some other traits. Grain yield showed was positively significant genotypic and phenotypic correlations with plant height (g= 0. 72**، p= 0. 64**)، length panicle (g= 0. 78**، p= 0. 59**)، weight panicle (g= 0. 81**، p= 0. 59**)، number of filled grains (g= 0. 79**، p= 0. 55**) and flag leaf area (g= 0. 64**، p= 0. 5**). Overall results of this study showed that No. 2 line to the superior ratio Shiroodi cultivar for traits، flag leaf area، number of filled grains، weight panicle and length panicle.
    Keywords: Rice, Genotypic, phenotypic correlations, Yield
  • Mohammad Rafieiolhossaini, Foroud Salehi Page 91
    Sunflower (Helianthus annuus L.) is a major oilseed crop in temperate regions. In order to study the effects of genotype and plant density on seed yield and agronomic characteristics of sunflower، an experiment was conducted at the research farm، College of Agriculture، Shahrekord University، Shahrekord، Iran in 2002-2003. Four plant densities and three cultivars (Azargol، Armavirsky & Zaria) were used in a randomized complete block design as factorial experiment with four replications. The seeds were drilled in plots at row distances of 60 cm apart and 15، 18، 21 and 24 cm between plants within rows (11. 1، 9. 26، 7. 24 and 6. 94 plant per m-2، approximately). The results showed seed oil percentage was affected by genotype cultivars significantly (p<0. 01). Azargol had the highest oil percentage (47. 2%) and Zaria had the least (45. 2%) between cultivars. Oil percentage was increased when plant density increased. Plant height was affected by genotype cultivars significantly (p<0. 05)، that Azargol had the least and Armavirsky had the highest plant height. One thousand grain weight was affected by genotype cultivars significantly (p<0. 01). Zaria had the least and Azargol had the highest one thousand grain weight between cultivars. There weren’t significant differences between grain yields of cultivars; however Azargol had the highest seed yield ha-1 (2809. 9 kg ha-1). Increasing in plant density leads to higher grain yield. Oil yield was affected by genotype cultivars significantly (p<0. 05) and Azargol had the highest oil yield among cultivars. Oil yield was increased by increasing plant density. The best seed and oil yield were obtained by Azargol and Zaria with 11. 1 plant m-2. Thus based on this experiment، Azargol with 11. 1 plant m-2 is suggested for Shahrekord region. Zaria is able to change with Azargol، when there isn’t Azargol hybrid.
    Keywords: Sunflower, Plant density, Seed yield, components
  • By: F. Gaedi, H. Sabahi, J. Kambouzia, K. Khoshbakht Page 99
    In order to evaluate effects of different levels of N fertilization on availability and uptake of Zn in soil and maize (Zea mays L. var. S. C. 602)، in condition competition with redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) an experiment in factorial design with 3 replications was conducted at west of Tehran. Factor A consisted of three levels of N (142، 190 and 237 kg/ha) and factor B was three levels of redroot Pigweed densities (0، 5 and 25 plant/m-2). Results showed that with increasing nitrogen application، Zn uptake by corn increased، but not by weed. Zn uptake by corn was significantly higher in 5 weed/m2 compared to no weed. In according to these results، weed density under critical level، not only is not disadvantage for crop، but also it can increase Zn uptake and so seed yield.
    Keywords: Zea mays, Nitrogen, Weed density, Availability, uptake of Zn
  • M. S. Salamati Page 105
    In order to study the relationships among seed yield and its components on Carthamus tinctorius، path analysis and factor analysis on agro-morphological traits was performed of 18 genotypes of the species. Genotypes evaluated in glasshouse using a completely randomized design with four replications in Payam Noor University، Zavareh. Seed yield had positively correlation with biomass، pappus number per plant، seed number per pappus، oil yield and lateral branches number. Results of stepwise regression analysis for seed yield as dependant variable showed that biomass، pappus number per plant، seed number per plant and oil percent entered into model in last step، respectively، and justified 98 percent of total variation of seed yield. Path analysis showed that biomass and pappus number per plant had the highest direct effects on seed yield per plant. Factor analysis revealed three factors that justified 91. 31 percent of the total variation among the characters. The factors were named efficiency factor (seed yield، oil yield and biomass)، yield components factor (lateral-branches number and pappus number per plant) and pappus characters factor (pappus weight and seed number per plant)، respectively. Therefore، the research seggested that biomass، pappus number per plant and seed number per pappus had the most relative importance on seed yield appointments and can be suitable selection criteria for improving seed yield per plant in Carthamus tinctorius.
    Keywords: Carthamus tinctorius L., Seed yield, Yield components, Path analysis, Factor analysis
  • M. Sarai Tabrizi, M. Parsinejad, A. Liaghat Page 112
    The main purpose of this study was to determine the parameters related to irrigation management in planting soybean in the field. This experiment took place based on randomized complete blocks design with three replications at the Tehran University in Karaj in 2008. Furrow surface irrigation treatments consisted of full irrigation (FI)، conventional deficit irrigation treatment at 75 and 50 percent soil moisture deficit compensation (DI75% and DI50%) and partial root drying treatment at fifty percent soil moisture deficit compensation (PRD50%). Results showed that soybean crop coefficients in four stages consisted of: initial (Kc ini)، developed (Kc adv)، middle (Kc mid) and also in final stage (Kc lat) during soybean growth stage was obtained 0. 34، 0. 7، 1 and 0. 44 respectively. Average stress coefficient (Ks) in DI75%، DI50% and PRD50% was estimated 0. 89، 0. 76 and 0. 7 respectively. These data show that although crop water requirement decreased for PRD50% treatment as compared with FI، DI75% and DI50% by 75%، 50% and 25%، respectively، but stress coefficients did not change at the same rate. This observation could be related to adaptability of crop under partial root drying scheme.
    Keywords: Partial root drying, Soybean, Water stress coefficient, Crop coefficient, Deficit irrigation
  • Ghaffar Kiani, Gh. A. Nematzadeh Page 122
    Diversity of 35 foreign rice l ines along with 2 Iranian lines was evaluated using 8 morphological traits. Genotypes were planted in a randomized complete block design with three replications at research farm of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Coefficients of phenotypic variations were high for most of traits revealing existence of sufficient variation for studied traits. Among principle components obtained through principle component analysis، three of them were explained 68. 22 percent of total variation. First component related to grain filling characteristics، while second component showing importance and positive correlation of grain number with panicle length and third component showing importance of reproductive traits against vegetative traits. Coefficients of correlations showed positive and significant relationship of yield with filled grains per panicle. Cluster analysis of genotypes using Ward’s minimum method and Euclidian distance criteria classified fertility restoring lines in three different groups. Results of this study indicated that، foreign lines via hybridization with Iranian cultivars could produce new hybrid varieties.
    Keywords: Rice (Oryza sativa L), Genetic diversity, Cluster analysis, Morphological traits
  • Mohsen Javahery, Khosro Mohammadi, Jahanfar Daneshian Page 131
    In each plant، planting date is the research priorities and in rainfed production is of great importance. In order to selection of suitable planting date for access of good growth and yield of various sunflower cultivars، special in dryland region، a field experiment was carried out in 2009. Treatments arranged as a split plot in randomized complete block design with three replications in Dryland Research Station of Agricultural Research Center of Kurdistan. Main plots consist of four levels planting date with ten-day intervals from (March 30 - April 30) and sub plots consist of three cultivars: Record، Zarya and Azargol. Results of evaluation total dry matter (TDM) showed that Record cultivar (92 g/m2) had more range of total dry matter. In various planting dates observed that sunflower plants had slow growth in primary stage afterwards had a quick growth، so in second planting date sunflower plants had a quick growth with received 1220 growth degree days. Among various cultivars (varieties)، Record had more crop growth rates and relative growth rate. Planting date and cultivar had a significant effect on grain yield، to be delayed in planting date grain yield reduce، Record had more grain yield (504 kg/ha) but not statistical significant different with Azargol cultivar. Also، among cultivars observed statistical significant different about the productivity efforts. With delay in planting date oil yield reduced. Maximum oil yield (261 kg/ha) was obtained from Record cultivar.
    Keywords: Sunflower, Planting date, Cultivar, Grain yield, Oil content, Growth analysis